فهرست مطالب

تحقیقات مرتع و بیابان ایران - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1390)

فصلنامه تحقیقات مرتع و بیابان ایران
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهروز رسولی، بهرام امیری، محمد جعفری، محمدحسن عصاره صفحه 505
    در این تحقیق، مقاومت گونه Seidlitzia rosmarinusدر مراحل جوانه زنی و رشد اولیه نسبت به دو نمک NaCl و Na2SO4 در غلظتهای صفر (شاهد)، 100، 200، 300، 400 و500 میلی مولار در سه تکرار براساس طرح کاملا تصادفی مطالعه شد. صفات مطالعه شده شامل درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی، طول ساقه چه، گیاهچه و ریشه چه و شاخص بنیه بذر می باشد. برای تجزیه و تحلیل تاثیر هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 از تجزیه واریانس یکطرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده گردید. برای بررسی چگونگی تاثیر غلظتهای یکسان هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 بر روی صفات مطالعه شده از آزمون جفتی وابسته در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان شوری در هر دو نمک NaCl و Na2SO4 سبب کاهش معنی دار در صفات مذکور می شود. گونه S. rosmarinus در صفات طول ساقه چه، ریشه چه و گیاهچه در تیمارهای یکسان در هر یک از دو نمک NaCl و Na2SO4 دارای اختلاف معنی دار بوده، ولی در صفات درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی و شاخص بنیه بذر در تیمارهای یکسان در دو نمک، دارای اختلاف معنی داری نمی باشد. نتایج نشان می دهد که S. rosmarinus نسبت به Na2SO4 حساس تر از NaCl بوده و می توان S. rosmarinus را هالوفیت کلرورپسند دانست.
    کلیدواژگان: Seidlitzia rosmarinus، NaCl، Na2SO4، جوانه زنی، کلرورپسند
  • نغمه غلامی، منصور مصداقی صفحه 515
    در این مطالعه الگوی مکانی درختچه ها بر روی نوع الگو در دو قسمت تخریبی و حفاظتی پارک ملی گلستان توسط روش فاصله ای مربع T بررسی شد. طبق نتایج بدست آمده در تیپ بیشه، درختچه ها به صورت کپه ای- یکنواخت و کپه ای- تصادفی هستند. در قسمت حفاظتی به دلیل عدم چرای دام، گونه های متعددی از درختچه ها ظاهر شده و پوشش گیاهی (گندمیان و پهن برگان علفی) زیراشکوب درختچه ها، سطح بیشتری از خاک منطقه را پوشش داده و غنا و تنوع بیشتری به الگوی حاکم بر منطقه داده است. در حالی که در قسمت تخریبی، گونه غالب Ephedra distachya می باشد. از این رو، گندمیان و پهن برگان علفی سهم کمتری را در منطقه به خود اختصاص داده اند؛ و خاک لخت و سنگریزه ها نمایان شده اند. درنتیجه منطقه از غنا و تنوع کمتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: غنا، تنوع گونه ای، الگوی مکانی، فاصله مربعT، کپه ای، تصادفی، کپه ای، یکنواخت
  • بهزاد بهتری، قاسمعلی دیانتی تیلکی، فرزانه غلامی صفحه 526
    تنش شوری از عوامل موثر در جلوگیری از جوانه زنی و استقرار گیاهچه محسوب می گردد. نمک ها در روند جوانه زنی با محدود کردن مقدار آب در دسترس (اثر اسمزی) و یا به سبب صدمات ناشی از ورود یون ها، در روند متابولیسم (اثر یونی) موثر می باشند. به منظور بررسی اثر تنش یونی و اسمزی ناشی از وجود نمک در محیط بذر دو گونه cristatum Agropyronو Agropyron elongatum از محلول های ایزواسمزی کلرید سدیم (NaCl) و پلی اتیلن گلایکول 6000 (PEG 6000) در سطوح تنش اسمزی صفر، 4 و 8 بار برای القاء اثر یونی و اسمزی استفاده شد. آزمایش فاکتوریل (3×2×2) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و 50 بذر در هر تکرار انجام شد. درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه و شاخص بنیه بین دو گونه Agropyron با افزایش سطح اسمزی تنش، روند کاهشی معنی داری را نشان دادند. به طوری که تنها طول ریشه چه بین سطوح تنش صفر و 4 بار تفاوت معنی داری نشان نداد. محلول های ایزواسمزی NaCl و PEG 6000 در گونه A. cristatum تفاوت معنی داری نشان نداد، ولی در گونه A. elongatum بین این دو محلول تفاوت معنی داری (0.05>P) مشاهده شد. این مطالعه نشان داد PEG 6000 به عنوان القاگر عامل اسمزی شوری، اثر بازدارندگی بیشتری نسبت به محلول NaCl به عنوان عامل یونی داشت. هر چند، با افزایش سطح تنش از شدت متوسط به زیاد، بر میزان سمیت یونی اضافه شد. این بررسی نشان داد که گونه A. elongatum به لحاظ مقاومت به شوری از گونه A. cristatum مقاومتر است.
    کلیدواژگان: شوری، اثر یونی، اثر اسمزی، پلی اتیلن گلایکول 6000، Agropyron elongatum وA، cristatum
  • قادر کریمی، محمدحسن عصاره صفحه 537
    در این تحقیق تغییرات برخی شاخصهای فیزیولوژیکی گونه مرتعی Kochia prostrata که بومی ایران و دارای ارزش غذایی بالایی برای دامهاست، در هنگام مواجهه با تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای این گیاه در اتاق رشد و در دمای 2± 25 درجه سانتی گراد و تناوب نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی کشت شدند. برای انجام تحقیق تیمارهای 0، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار NaCl اعمال گردید. طرح مورد استفاده در این آزمایش طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار بود. برای جلوگیری از شوک اسمزی، تیمارها به تدریج اعمال گردیدند، بعد از گذشت 21 روز از زمان اعمال آخرین تیمار شوری، گیاهان برداشت شدند و شاخصهای پرولین، گلایسین بتائین، قندهای محلول، پتانسیل آبی و محتوای نسبی آب مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت شوری تا 200 میلی مولار NaCl غلظت پرولین، گلایسین بتائین و قندهای محلول افزایش یافت. البته این گیاه با سنتز ترکیبهای سازگار نظیر پرولین و قندهای محلول به عنوان ساز و کارهای مقاومت به شوری جهت تنظیم اسمزی و سازش با محیط های شور استفاده می نماید. همچنین بالا بودن محتوای نسبی آب برگ (RWC) تا 150 میلی مولار و کاهش قابل ملاحظه پتانسیل آبی موجب افزایش کارایی مصرف آب می شود و در نتیجه گیاه آب کمتری از طریق تبخیر و تعرق از برگ های خود خارج می کند و پتانسیل آبی نشان دهنده حفظ و نگهداری آماس و در نتیجه افزایش رشد و تولید در سطوح شوری تا 150 میلی مولار نمک بود.
    کلیدواژگان: شوری، Kochia prostrata، پتانسیل آبی، محتوای نسبی آب، پرولین، گلایسین بتائین و قندهای محلول
  • اعظم خسروی مشیزی، غلامعلی حشمتی صفحه 547
    برای شناسایی مناطق تخریب یافته و معرفی یک پیوسفر، توزیع و پراکنش گونه های گیاهی در اطراف یک آبشخور مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور در 113 پلات درصد تاج پوشش و تراکم گونه ها برآورد گردید. برای شناسایی الگوهای پراکنش ترکیب گیاهی بر روی داده های تاج پوشش و تراکم گونه ها آنالیز خوشه بندی انجام شد و سه گروه متمایز از نظر ترکیب گیاهی بدست آمد. آنالیز تجزیه واریانس تمایز گروه های بدست آمده را نشان داد (01/0> p). با آنالیز DCA نیز ارتباط گروه های بدست آمده، با هر یک از گونه های گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج موید یک پیوسفر تا شعاع 300 متری از آبشخور می باشد. به طوری که ترکیب گیاهی در اثر چرای دام بشدت تغییر کرده بود و گونه های فورب یکساله و چندساله غیرخوشخوراک، جایگزین گونه های دائمی و خوشخوراک شده بودند. اما با فاصله از آبشخور گونه های چندساله و خوشخوراک در ترکیب گیاهی افزایش پیدا کرده بودند. بنابراین مطالعه ارتباط بین نسبت های ترکیب گیاهی (بدست آمده با تیپ های کارکردی) و شدت چرا نیز نشان داد که علاوه بر روش های کمی روش های کیفی نیز همچون ترکیب گیاهی و تیپ-های کارکردی گیاهان می توانند یک روش مناسب برای تعیین وضعیت اکوسیستم در بوته زارها باشند.
    کلیدواژگان: پیوسفر، ترکیب گیاهی، آبشخور
  • مجتبی اخوان ارمکی، حسین آذرنیوند، محمدحسن عصاره، علی اشرف جعفری، علی طویلی صفحه 558
    تنش های محیطی به ویژه تنش خشکی از مهمترین عوامل کاهش و اختلال در مراحل مختلف رشد و نمو گیاهی بخصوص جوانه زنی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. بدین منظور آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاه به اجرا درآمد. در این آزمایش از سه گونه مرتعی از جنس Bromus (Br.tomentellus، Br.inermis، Br.persicus) و چهار تیمار خشکی (آب مقطر، 3-، 6- و 9- بار) استفاده گردید. در این آزمایش، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به طول ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن تر گیاهچه، نسبت وزن خشک به وزن تر گیاهچه، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش تنش خشکی تمامی صفات به طور قابل توجهی کاهش یافتند. این کاهش در تمامی صفات مورد ارزیابی در تغییر پتانسیل از 3- به 6- بار حداکثر بود. به طور کلی در میان گونه های مورد آزمایش، گونه Br.tomentellus در پتانسیل های مورد مطالعه جوانه زنی مناسبی را نشان داد و از این نظر بر سایر گونه ها برتری معنی داری داشت. از عامل های مورد ارزیابی، طول گیاهچه و شاخص بنیه بذر بیشترین واکنش را به تغییر پتانسیل آب نشان دادند. البته در بین سطوح تنش خشکی، پتانسیل های 6- و 9- بار بهترین سطوح جهت ارزیابی مقاومت به خشکی بودند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، جوانه زنی، Br، tomentellus، Br، inermis، Br، persicus
  • مریم مکی زاده تفتی، روزبه فرهودی، محمد راستی فر، کمال سادات اسیلان صفحه 569
    این تحقیق به منظور بررسی اثر تیمارهای مختلف شکست خواب بذر بر جوانه زنی گیاه کور (Capparis spinosa L.) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای شکست خواب بذر شامل کاربرد جیبرلیک اسید با غلظت های 500 و1000 پی پی ام، نیترات پتاسیم (3/0 درصد)، آبشویی (قرار دادن بذر در آب جاری) به مدت 12 ساعت، خراش دهی بذر با اسید سولفوریک 90 درصد به مدت 20 دقیقه، تلفیق آبشویی بذرها به مدت 12 ساعت به همراه کاربرد جیبرلیک اسید 500 و 1000 پی پی ام، تلفیق آبشویی بذرها به مدت 12 ساعت به همراه کاربرد نیترات پتاسیم، تلفیق خراش دهی بذرها با اسید سولفوریک به همراه کاربرد جیبرلیک اسید با غلظت های 500 و1000 پی پی ام و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد که بین تیمارهای شکست خواب بذر اختلاف معنی داری در سطح آماری یک درصد وجود دارد. به طوری که بالاترین درصد جوانه زنی در تیمار آبشویی بذرها به همراه اسید جیبرلیک 1000 پی پی ام (98 درصد) و آبشویی بذرها به همراه اسید جیبرلیک 500 پی پی ام (75 درصد) مشاهده شد. نتایج نشان داد که آبشویی بذرهای کور سبب کاهش تشکیل موسیلاژ در اطراف بذر و افزایش جوانه زنی بذرها شد و کاربرد اسید جیبرلیک یا نیترات پتاسیم به تنهایی وقتی می تواند سودمند باشد که غلظت موسیلاژ موجود در پوسته بذر به وسیله آبشویی به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: خواب بذر، آبشویی، اسید جیبرلیک، کور (Capparis spinosa L، )
  • سمیرا صبوری راد، محمد کافی، احمد نظا می، محمد بنایان اول صفحه 578
    کوشیا (Kochia scoparia L. Schard) گیاهی یکساله، شورزیست، مقاوم به شرایط خشکی بوده که قابلیت آبیاری با منبع آب شور را دارد و از جنبه تولید علوفه، منبع ارزشمندی در اکوسیستم های تحت تنش خشکی و شوری می باشد. به منظور ارزیابی رفتار جوانه زنی بذر کوشیا (Kochia scoparia L. Schard)مطالعه ای تحت دماها و سطوح مختلف پتانسیل آب در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نه سطح خشکی (25/0-، 5/0-، 75/0-، 1-، 25/1-، 5/1-، 75/1- و 2- مگاپاسکال) و نیز تیمار بدون اعمال تنش (شاهد) و هشت سطح دمایی شامل (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درجه سانتی گراد) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف خشکی و دما بر درصد، سرعت، میانگین زمان جوانه زنی و شاخص جوانه زنی تاثیر معنی داری (01/0P<) دارد و اثر متقابل خشکی و دما نیز بر صفات مذکور معنی دار شد. بالاترین درصد جوانه زنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد و در چهار سطح اول پتانسیل آب رخ داد که اختلاف معنی-داری را با یکدیگر نشان ندادند. همچنین بالاترین سرعت جوانه زنی در دمای 25 درجه سانتی گراد و در تیمار شاهد مشاهده شد. با کاهش پتانسیل آب سرعت جوانه زنی در تمامی تیمارهای دمایی کاهش یافت. به علاوه کاهش پتانسیل آب افزایش میانگین زمان جوانه زنی را به دنبال داشت. به طوری که کمترین میانگین زمان جوانه زنی در تیمار شاهد در دمای 25 درجه سانتی گراد مشاهده شد که معادل 07/1 روز بود. همچنین بالاترین شاخص جوانه زنی در دمای 25 درجه سانتی گراد و در تیمار شاهد مشاهده شد. به طور کلی بذرهای کوشیا در محدوده دمایی وسیعی از درجه حرارت و پتانسیل آب قادر به جوانه زنی هستند.
    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، شاخص جوانه زنی و Kochia scoparia
  • جهانبخش پای رنج، عطاالله ابراهیمی، ابوالفضل رنجبر، محمدحسن زاده صفحه 593
    ارزیابی تولید علوفه یکی از مسائل مهم در تعیین ظرفیت چرای مراتع محسوب می شود. شکی نیست که تمامی علوفه تولید شده در مراتع به طور یکسان قابل دسترس نمی باشد و عوامل مختلفی میزان در دسترس بودن علوفه را تحت تاثیر قرار داده و آن را محدود می نمایند. در این تحقیق، عوامل تاثیرگذار بر دسترسی به علوفه مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی منابع متعدد، فاکتورهایی مانند فاصله از منابع آبی، تراکم گیاهان بوته ای و درختچه ای، شیب و کاربری اراضی از عمده ترین عوامل کاهش دهنده دسترسی به منابع علوفه ای تشخیص داده شد. تولید با استفاده از روش قطع و توزین و تراکم با استفاده از روش فاصله ای اندازه گیری گردید. به منظور بالابردن دقت داده های حاصل از 18 شاخص گیاهی و نسبت باندی مختلف استفاده شد تا بهترین شاخص تعیین گردد. در ابتدا تولید به عنوان متغیر مستقل (X) و شاخصهای گیاهی به عنوان متغیر وابسته (Y) وارد نرم افزار آماری SPSSگردیدند. سپس نقشه تولید براساس برازش بهترین مدل رگرسیونی ایجاد گردید. آنگاه با تعدیل همه عوامل محدودکننده در تولید براساس جدولهای مربوطه، نقشه تولید قابل دسترس ایجاد گردید. نتایج آماری نشان داد که تولید با در نظرگرفتن شیب، تراکم گیاهان بوته ای و درختچه ای و همچنین تولید با در نظرگرفتن کلیه عوامل محدود کننده قابلیت دسترسی، با تولید در حالت معمولی تفاوت معنی داری (0.05p<) را داشته اند، اما فاصله از منابع آبی و دیگر کاربری اراضی تفاوت معنی داری را با روش معمول اندازه گیری تولید (حالتی که هیچ یک از عوامل موثر در نظر گرفته نشود) نشان ندادند.
    کلیدواژگان: تولید علوفه، ظرفیت چرا، شاخصهای گیاهی، کرسنک
  • حشمت امیدی، فرهاد موحدی پویا، شادی موحدی پویا صفحه 608
    به منظور بررسی واکنش بذرهای بسیار سخت گونه دائمی کهورک از خانواده لگوم ها در مرحله جوانه زدن و رشد گیاهچه، آزمایشی به صورت فاکتوریل (ABC) در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در شرایط شوری اجرا گردید. هورمون سالسیلیک اسید در سه سطح (صفر، 3/0 و 6/0 میلی مولار) و نمک طعام (NaCl) در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر) بر جوانه زنی بذرهای کهورک در شرایط تیمار خراش دهی (کشت غلاف سالم و سخت حاوی بذرهای کهورک، کشت بذرهای سالم و سخت بدون غلاف کهورک و کشت بذرهای سالم خراش داده شده کهورک با تیغه استاندارد خراش بذر) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شوری تاثیر معنی داری بر میزان جوانه زنی نداشت و این نشان از تحمل بالای این گیاه نسبت به مقادیر بالاتر نمک است. البته در شرایط کشت غلاف و بذر بدون خراش جوانه زنی مشاهده نشد. بیشترین میزان خصوصیات کیفی نظیر محتوی پرولین، پروتئین و کربوهیدرات در تیمار اسید 3/0 میلی مولار، شوری 10 دسی زیمنس و شکستن غلاف و خراش بذرهای داخل آن حاصل شد. بطورکلی این تحقیق نشان داد که گیاهچه کهورک برای حصول درصد جوانه زنی بالا نیازمند حذف مانع فیزیکی و ترکیبات بازدارنده موجود در غلاف و پوسته می باشد؛ از طرفی تحمل به شوری این گیاه تا شوری 15 (ds/m-1) به اثبات رسیده است که می تواند به عنوان یکی از مهمترین گونه های لگومی تثبیت کننده نیتروژن در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی جهت رفع بیابان زایی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، کهورک، اسید سالسیلیک، خراش دهی، محتوی پرولین
  • رضایاری، علی طویلی، سلمان زارع صفحه 624
    فعالیت های مدیریتی ازقبیل قرق و احداث هلالی آبگیر تاثیر زیادی بر شاخصهای سطح خاک و ویژگی های عملکردی مراتع می گذارد. برای بهره برداری مستمر و پایدار از مرتع، این تغییرات باید شناخته و مدیریت شوند. شاخصهای سطح خاک و ویژگی های عملکردی مرتع به محققان کمک می کنند که در مورد اثرهای فعالیت های مدیریتی اعمال شده، قضاوت نمایند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر فعالیتهای اصلاحی قرق و احداث هلالی آبگیر بر شاخصهای سطحی خاک و ویژگی های عملکردی مرتع می باشد. بدین منظور سه منطقه قرق رهاشده، قرق و قرق به همراه احداث هلالی آبگیر در مراتع سرچاه عماری بیرجند انتخاب و تاثیر هر یک از فعالیت های مدیریتی مذکور بر شاخصهای سطح خاک و ویژگی های عملکردی مرتع با استقاده از روش تحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) مورد بررسی قرار گرفت. در این روش برای تعیین 3 ویژگی عملکردی مرتع شامل پایداری، نفوذپذیری و چرخه مواد غذایی از 11 شاخص سطح خاک استفاده می شود. این شاخصها عبارتند از: پوشش سطح زمین، لاشبرگ، پوشش قابل تبدیل به هوموس، پوشش کریپتوگام، شکنندگی لایه سطحی خاک، مواد فرسایش-یافته، شکلهای فرسایش، میکروتوپوگرافی، طبیعت سطح خاک، آزمایش پایداری در مقابل رطوبت و بافت خاک. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16.0 و با استفاده از آزمون غیرپارامتری کروسکال والیس و آزمون چنددامنه ای دانکن انجام گردید. نتایج نشان داد که در اثر فعالیت های مدیریتی اعمال شده شاخصها و ویژگی های عملکردی مرتع تغییر یافته اند. به-طوری که بین تمامی 11 شاخص سطح خاک بجز شکلهای فرسایش و پوشش کریپتوگام اختلاف معنی داری در سه منطقه مورد مطالعه وجود دارد (P<0.05). بدین ترتیب بین سه شاخص عملکردی مرتع در سه منطقه مذکور نیز اختلاف معنی داری وجود دارد. بنابراین نتایج حکایت از این دارد که عملیات اصلاحی قرق و احداث هلالی آبگیر باعث بهبود ویژگی های عملکردی مرتع می شود.
    کلیدواژگان: شاخصهای سطح خاک، ویژگیهای عملکردی، قرق، هلالی آبگیر، تحلیل عملکرد چشم انداز (LFA) و سرچاه عماری بیرجند
  • سید علی حسینی (سید رضا)، منصور مصداقی، سرکیس پامبوخ چیان صفحه 637
    در این تحقیق سه روش 1) قطع و توزین، 2) نمونه گیری مضاعف و 3) مقایسه ای در دو تیپ علفزار Festuca ovina)) و یک تیپ بوته زار (Onobrychis cornuta/Astragalus verus) واقع در مراتع ییلاقی سرعلی آباد گلستان مورد مقایسه قرار گرفت. در هر تیپ80 پلات یک متر مربعی قطع و توزین گردید. در روش نمونه گیری مضاعف تعداد پلات های برآورد و قطع شده 16 عدد بود. در روش مقایسه ای از پلات استاندارد (مرجع) استفاده شد، به طوری که بیشترین تولید مربوط به پلات استاندارد پنج و کمترین آن مربوط به پلات استاندارد یک بود. بین پلات های برآورد و قطع شده در نمونه گیری مضاعف و همچنین بین امتیازات پلات های استاندارد و وزن های آنها در روش مقایسه ای همبستگی قوی وجود داشت و به همین دلیل با استفاده از معادلات رگرسیون، برآوردها و رتبه های مربوط به پلات ها تصحیح شد. اختلافات بین سه روش فوق از نظر آماری معنی دار نبودند ولی از نظر زمان صرف شده، روش نمونه گیری مضاعف به دو روش دیگر برتری داشت. با توجه به کاربرد وسیع روش مضاعف در علفزارها و بوته زارها و همچنین بالابودن دقت و صحت برآورد این روش جهت مراتع مورد مطالعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اندازه گیریهای تولید، روش قطع و توزین، روش نمونه گیری مضاعف و مقایسه ای
  • قاسمعلی دیانتی تیلکی، مریم حیدریان آقاخانی، اسماعیل فیله کش، علی اصغر نقی پور برج صفحه 652
    تعیین کیفیت علوفه گونه های موجود در مراتع یکی از مهمترین عواملی است که جهت محاسبه ظرفیت چرایی و مدیریت صحیح مراتع لازم و ضروری می باشد. گونه های مرتعی در مکان و زمان های مختلف کیفیت علوفه متفاوتی دارند. در این تحقیق از دو گونه شورپسند Salsola arbuscula وSalsola richteri در سه مرحله فنولوژیکی رشد اندام های روینده، زمان گلدهی و بذردهی، با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پشته عباس سبزوار نمونه برداری شد و در آزمایشگاه فاکتورهای کیفی، درصد دیواره سلولی عاری از همی سلولز، درصد پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، درصد فیبر خام و درصد هضم پذیری ماده خشک و همچنین هیدرات های کربن محلول اندازه گیری شد. از تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه جهت مقایسه های کلی استفاده گردید و مقایسه میانگین ها بوسیله آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد. نتایج نشان داد که کیفیت علوفه هر دو گونه در مرحله رشد اندام های روینده بیشتر از مراحل دیگر بود. از لحاظ آماری بین مراحل مختلف رشد و بین گونه ها برای فاکتورهای کیفیت علوفه، تفاوت معنی دار در سطح 95 درصد وجود داشت. به طوری که در هر سه مرحله فنولوژیکی، کیفیت علوفه گونه Salsola richteri همواره بهتر از گونهSalsola arbuscula بود. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می-توان ابتدای گلدهی را مناسب ترین زمان چرا در نظر گرفت. زیرا در این زمان گیاهان از نظر کیفیت علوفه و هیدرات های کربن محلول در حد مطلوبی قرار دارند و در اثر چرا خسارت کمتری به آنها وارد می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، سبزوار، مراحل فنولوژیکی، پروتئین خام، هیدرات های کربن محلول
  • پرویز غلامی، جمشید قربانی، مریم شکری صفحه 662
    چرای بیش از حد ظرفیت می تواند موجب تغییراتی در پوشش گیاهی مراتع گردد. در این تحقیق از تنوع، غنا و برخی گروه ها و خصوصیات کارکردی به عنوان گزینه ای برای ارزیابی پاسخ پوشش گیاهی به شدتهای مختلف چرای دام استفاده شد. مطالعه در منطقه ماهور ممسنی در استان فارس در سه شدت چرا (قرق بلند مدت (مرجع)، کلید و بحرانی) انجام شد. نمونه گیری پوشش گیاهی به صورت تصادفی- منظم با ثبت درصد تاج پوشش گونه های گیاهی انجام گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که افزایش شدت چرای دام موجب کاهش معنی دار شاخص های تنوع و غنای گونه ای گردید. همچنین درصد تاج پوشش تیره های گندمیان، پروانه آساها، پامچالیان، چتریان و علف گربه به طور معنی داری پاسخ منفی به شدت چرای نشان داده و در مقابل پاسخ مثبت به شدت چرای دام در تیره های شب بو، نعناعیان، بارهنگ و پنیرکیان مشاهده گردید. علاوه بر این، برخی گروه های کارکردی نظیر یک ساله ها، تروفیت ها و گندمیان به طور معنی داری از منطقه مرجع به بحرانی کاهش پیدا کردند. از یافته های دیگر این تحقیق می توان به کاهش معنی دار گیاهان کم شونده و افزایش گیاهان زیاد شونده از منطقه مرجع به منطقه بحرانی اشاره کرد. گیاهانی که در بانک بذر خاک حضور داشتند به طور معنی داری نسبت به گیاهانی که در بانک بذر حضور نداشتند درصد تاج پوشش خود را در منطقه مرجع افزایش دادند. بنابراین با توجه به آسیب دیدن برخی شاخص های پوشش گیاهی در اثر چرای دام، اصلاح روش های بهره برداری و مدیریت مراتع منطقه به منظور احیاء پوشش گیاهی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شدت چرا، تنوع و غنای گونه ای، چرای مفرط، قرق، ماهور ممسنی
|
  • Rasuolib., Amirib., Jafarim., Assareh, M.H Page 505
    This study was carried out to determine the effect of different NaCl and Na2SO4 concentrations, including (0, 100, 200, 300, 400 and 500 mM), on germination and initial growth of Seidlitzia rosmarinus. Germination percentage, germination rate, germination index, seed vigor index, radicle length, and plumule length were measured. Our results showed that the most of studied characters were severely inhibited at high concentration of NaCl and Na2SO4. The results revealed that the effects of the same concentrations of NaCl and Na2SO4 on radicle, plumule and plant length were significantly different, but germination percentage, germination rate, germination index and seed vigor index did not show significant differences. In general, the results indicated that Seidlitzia rosmarinus was more sensitive to Na2SO4 than NaCl and it could be considered as a chlorophyte halophyte.
  • Gholamin., Mesdaghi, M Page 515
    In this research, the spatial patterns of shrubs were determined by using T-square distance method in protected and unprotected areas of Golestan National Park. The results indicated that the patterns of shrubs were clumped – regular and clumped – random in woodlands. There were numerous species of shrubs in protected area and the canopy cover of grasses and forbs were much higher under the shrubs than that of unprotected area. So the richness and diversity of the species were higher than the unprotected area. The dominant species of unprotected area was Ephedra distachya and the grasses and forbs had less contribution in vegetation of the area. Bare soil and rocks were appeared more frequently.
  • Behtarib., Dianati Tilaki, Gh.A., Gholami, F Page 526
    Salt and osmotic stresses are responsible for both inhibition or delayed seed germination and seedling establishment. Salts may affect seed germination by either restricting the supply of water (an osmotic effect) or causing injuries through involvement of their ions into the metabolic processes (ionic effect). The aim of the study was to determine the effect of salt and osmotic stresses on Agropyron cristatum and Agropyron elongatum seeds. In this respect, iso-osmotic solutions of sodium chloride (NaCl) and Polyethylene glycol 6000 (PEG 6000) under osmotic stress levels of (0, 4 and 8 bars) were applied to induce osmotic and ionic effects. The applied experimental design was completely randomized design with a three-factor factorial (2×2×3) arrangement in three replications and 50 seeds per replication. Germination percentage, germination rate, shoot length and vigor index showed significant reduction due to higher osmotic tensions on both Agropyron species. Only root length had no statistically significant difference between stress levels 0 and 4 bars. Iso-osmotic solutions of NaCl and PEG 6000 in A. cristatum did not show statistically significant difference, but in the case of A. elongatum significant differences were observed between these two iso- osmotic solutions. This study showed that PEG 6000 as an osmotic agent of salinity had more inhibition effect rather than ionic effect of Nacl. However, the toxicity of ionic effects was raised by increase of osmotic stress levels. This study showed that the tolerance of A. elongatum against salinity was more than A. cristatum species.
  • Karimi, Gh, Assareh, M.H Page 537
    In the current study, some physiological responses of Kochia Prostrata to salinity stress were investigated. This species is native to Iran and could be used as forage for livestock. Plants were exposed to 0 (control), 50, 100, 150, and 200 mM NaCl. The experimental design was completely randomized design with 4 replications and 5 treatments. To prevent osmotic shock, the treatments were done gradually. After 21 days of the last salinity treatment, the plants were harvested and proline, glycinebetaine, soluble sugars, water potential and relative water content were measured. The result showed that in Kochia Prostrata, with an increase of salinity concentration up to 200 mM NaCl, proline, glycinebetaine and soluble sugars increased. According to the results, this plant tolerates the salinity through the synthesis of proline, soluble sugars and glycinebetaine as the mechanisms of salt tolerance. The high relative water content of the leaf (RWC) up to 150 mM and significant decrease of water potential also caused an increase of water use efficiency with low evaporation and transpiration from the leaves.
  • Khosravi Mashizia., Heshmati, Gh.A Page 547
    To identify destroyed area and to introduce a piospher, pattern of vegetation composition was considered at different distances from a water point.Therefore in 113 plots, species density and vegetation cover were evaluated.To identify the patterns of vegetation composition, Clustering analysis was applied on species density and vegetation cover and three distinct groups of vegetation composition were obtained. ANOVA analysis showed that three groups were different (p<0/01). By using DCA, relations between groups and species were evaluated. Result showed that there was a piospher on 300 m from water point. In this zone, vegetation composition extremely changed due to heavy grazing and palatable species were replaced by annual or perennial unpalatable species but with distance from water point, perennial and palatable species increased. Study of relations between vegetation compositions (was obtained by plant functional types) and grazing intensity showed that in addition of quantitative methods, qualitative methods such as vegetation composition and plant functional types could be an appropriate method to determine ecosystem condition in shrublands.
  • Akhavan Armakim., Azarnivandh., Asareh, M.H., Jafari, A.A., Tavili, A Page 558
    Environmental stress especially water deficiency (drought) is of the most important factors in arid and semi arid regions of Iran that hugely affects plant growth especially in germination and emergence stages. To find the effects of water stress on germination properties and early growth characteristics of three Bromus species (B. tomentellus, B. inermis, B. persicu), a Factorial experiment based on Completely Randomized Design with four replications was conducted. Water stress treatments included -3, -6 and -9 bars, also distilled water was considered as control. Germination percentage, root length, shoot length, seedling length, root to shoot ratio, seedling dry weight, seedling fresh weight, dry to fresh weight ratio, germination rate and seed vigor were examined as germination and early growth properties of understudied species. The results showed that increase of drought stress, especially when changing from -3 to -6 bars, significantly reduced all attributes. Seedling length and seed vigor showed more decrease. Among the species, B. tomentellus showed higher germination compared to the other species. It was cleared that -6 and -9 bars potentials could be considered as favorable water stress levels to evaluate the ability of the mentioned species for germinating under drought conditions.
  • Makkizadeh Taftim., Farhoudim., Rastifarm., Sadat Asilan, K Page 569
    This study was conducted to study the effect of seed dormancy breaking on seed germination of Caper (Capparis spinosa L.), in a completely randomized design with four replications. Treatments of seed dormancy breaking in Caper included: untreated seeds (control), scarification with concentrated sulphuric acid for 20 minutes, soaking in gibberellic acid (500 and 1000 ppm), Potassium Nitrate (0.3%), leaching for 12 hours and combined treatment (leaching for 12 hours and soaking in gibberellic acid (500 and 1000 ppm), leaching for 12 hours and soaking in Potassium Nitrate and scarification with sulphuric acid and soaking in gibberellic acid (500 and 1000 ppm). The results showed significant differences among seed dormancy-breaking methods. According to the results, the highest seed germination percentage of caper was observed in combined treatment (leaching for 12 hours and soaking in gibberellic acid 1000 ppm (98%) and leaching for 12 hours and soaking in gibberellic acid 500 ppm (75%). Our results showed that the treatment of seed leaching for 12 hours reduced the formation of mucilage around the seed and caused an increase in seed germination. Moreover, application of gibberellic acid or Potassium Nitrate could be just useful when the mucilage concentration of the seed coat is reduced by leaching.
  • Sabouri Rads., Kafim., Nezamia., Bannayan Aval, M Page 578
    Kochia (Kochia scoparia) is an annual halophyte and drought resistant plant that can be irrigated with saline water and has the capability of being used as a valuable source of forage in ecosystems under drought and salinity stress. In order to evaluate germination characteristic of Kochia scoparia under different temperatures and water potentials, an experiment was conducted in 2009 at Physiology Lab of Ferdowsi University of Mashhad. Experiment was conducted in a completely randomized design with 4 replications. Treatments included 9 levels of water potential (-0.25,-0.5, -0.75.-1, -1.25,-1.5,-1.75 and -2 MP) and also the treatment not exposed to drought (control) and 8 temperature levels (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 0C). The results of variance analysis showed that different levels of temperature and water potential had a significant effect (P<0.01) on germination percentage, germination rate, mean germination time and germination index. Interaction effect between temperature and water potential on the mentioned parameters was also significant. The highest percentage of germination occurred at 20-250C and 4 primary levels of water potential with no significant differences between each other. Also, the highest germination rate occurred at 250C and in control treatment. With decrease of water potential, germination rate also decreased in all temperature treatments. In addition, decrease in water potential caused an increase in mean germination time. The lowest mean germination time was observed at 250C equivalent to 1.07 day. The highest germination index occurred at 250C and in control treatment. However, seeds of Kochia are able to germinate in a wide range of temperature and water potential.
  • Pairanjj., Ebrahimia., Ranjbara., Hassanzadeh, M Page 593
    Evaluation of forage production is an important issue in determining grazing capacity of rangelands. There is no doubt that all forage production in rangelands is not evenly accessible and different factors affect the accessibility of forage. In this research, factors affecting forage availability were studied. After a wide literature review, factors of distance from water supplies, density of shrubs, slope and land uses were identified as the main factors preventing forage accessibility. Forage production and shrub density were respectively measured using clip and weighing method in quadrates and distance method. Forage production measurements in representative area were extrapolated to the whole area using IRS satellite images. In this research, 18 vegetation indices were examined as forage production data (independent factor) were regressed against vegetation indices values (dependent factor) using SPSS. Map of forage production was created based on the best fit regression. Then, with adjusting all limiting factors, the map of accessible forage production was created based on the tables. The maps were illustrated and available forage was calculated after implementing adjustment of each factor. Statistical results showed significant differences (p≤0.05) between forage production with considering slope and shrub density and forage production based on all limiting factors of forage accessibility. While distance from water supplies and other land uses had no significant effect on forage production.
  • Omidih., Movahadi Pouyaf., Movahadi Pouya, Sh Page 608
    To investigate the response of extremely hard seeds of Prosopis species from Fabaceae family in germination phase and growth seedling under saline stress, a factorial experiment (ABC) was conducted on the basis of Completely Randomized Design (CRD) with three replications at Seed technology laboratory of Collage of Agriculture, Shahed University. Salicylic acid Hormone at three levels (0, 0.3 and 0.6 mM) and salinity stress (NaCl) at four levels (0, 5, 10 and 15ds.m-1) were applied to study seed germination of Prosopis under scarification treatments. The results of the study showed that salinity had no significant effects (P≤0.05) on germination rate which indicates high salt tolerance of the species. No seed germination was recorded for Pods and seeds cultivated under no scratch treatment. Proline, protein and carbohydrates content were highest in the treatment of 0.3 mM salicylic acid, 10 ds.m-1 salinity and broken pods containing scratched seeds. Generally speaking, the results showed that Prosopis seedling needs to get rid of physical barriers and inhibitory components within pod and seed coat in order to obtain high seed germination. Moreover, salinity tolerance of this plant was 15 ds.m-1 considered as one of the most important legume species which stabilizes nitrogen in desert and semi- desert regions for combat desertification.
  • Yarir., Tavilia., Zare, S Page 624
    Management activities like crescent intake and enclosure affect the soil surface indicators and rangeland functional attributes. To have a continuous and sustainable utilization of rangelands these changes must be recognized and managed. Indicators of soil surface characteristics and rangeland functional attributes assist researchers in judging the effects of their applied management activities. The aim of this study is to investigate the effects of management activities like crescent intake and enclosure on soil surface indicators and rangeland functional attributes. For this purpose, three regions including freed enclosure, enclosure and crescent intake were selected and the effect of any aforementioned activities on soil surface characteristics and rangeland functional attributes were investigated by using Landscape Functional Analysis (LFA) method. In this method, for determination of three functional attributes (stability, infiltration and nutrient cycle) 11 soil surface indicators were applied as follows: ground cover, litter cover, litter (degree of decomposition), cryptogam cover, soil surface resistance to distribution, eroded materials, erosion features, soil microtopograghy, soil surface nature, slake test and soil texture. Data analysis was performed with SPSS software, Kruskal-Wallis nonparametric test and a Duncan multiple range test. According to the results, the indicators and functional characteristics of the rangeland have been changed due to the management activities. As significant differences were found among all 11 soil surface indicators except erosion feature and cryptogam cover in three studied regions (P<0.05). Also significant differences were found among three rangeland functional attributes in three study areas. Our results indicate that crescent intake and enclosure could improve rangeland functional attributes.
  • Hossaini, S.A., Mesdaghim., Pambokhchyan, S Page 637
    To find an accurate and rapid method of estimating herbage standing crop, clipping and weighing, double sampling, and comparative yield methods were compared in two vegetation types of grasslands and one cushion shrubland in Sar-Aliabad summer rangelands of Golestan province. In representative stands of each vegetation type, eighty 1-m2 plots were clipped and weighed. In double sampling method, 16 plots were estimated and clipped. In comparative yield method, standard (reference) plots were used as the highest yield belonged to the reference plot 5 and the lowest yield belonged to the reference plot 1. A high correlation was found between estimated and clipped plot in double sampling method. There was also high correlation between reference plots and their weights, so estimation of double sampling and ranks of comparative yield method were corrected by using regression equations. There were no significant differences among 3 methods, but time consumption of double sampling was better than the other methods. So, because of extensive application of double sampling method in grasslands and shrublands and its high accuracy and precision this method of yield estimation is recommended for the study area.
  • Dianati Tilaki, Gh.A., Haidarian Aghakhanim., Filehkeshi., Naghipour Borj, A.A Page 652
    Determination of forage quality of range plants is one of the fundamental factors for evaluating grazing capacity. There are spatial and temporal variations in forage quality of range species. In this study, samples from two halophyte species including Salsola arbuscula and Salsola richteri were collected at three phenological stages of vegetative growth, full flowering and seed dissemination with three replications at research station of Poshteh Abbas Sabzevar. The quality indices of acid detergent fiber (ADF), crude fiber (CF), crud protein (CP), metabolic energy (ME), dry matter digestibility (DMD) and soluble carbohydrate (WSC) were measured or estimated. Analysis of variance and Duncan's multiple range test were used for data analysis. The results indicated that forage quality of both species in vegetative growth was higher than the other stages. Forage quality indices and water soluble carbohydrates were significantly different at different phenological stages and between the species (P<0.05). Salsola richteri had a better forage quality than Salsola arbuscula in all phenological stages. Considering the result of this research, the second stage (flowering) was determined as the most suitable period for livestock grazing. Because at this time, forage quality and soluble carbohydrate of plant are desirable for grazing and grazing will cause less damage to plants.
  • Gholamip., Ghorbanij., Shokri, M Page 662
    Overgrazing can alter rangeland vegetation in different ways. In this study, we used diversity, species richness and plant functional groups as the alternative to assess the vegetation response to different grazing intensities. This was done under three grazing intensities (long-term exclosure as reference area, key area, and critical area) in rangelands of Mahoor Mamasani in Fars province. Vegetation sampling was carried out by random-systematic method and measuring the cover of plant species. The results showed that species diversity and richness significantly decreased with an increase in grazing intensity. Also, the cover percentage of Gramineae، Papilionaceae، Primulaceae، Umbelliferae and Valerianaceae significantly showed a negative response to grazing intensity while a positive response was found for Cruciferae، Labiatae، Plantaginaceae and Malvaceae. Moreover, some functional groups such as annuals, therophytes and Gramineae were significantly reduced from reference area to key area. The other finding of this study showed that decreaser plants significantly had less cover in critical area whereas increaser plants had greater cover in critical area. Species with storage of seeds in soil seed bank significantly had greater cover in aboveground vegetation in reference area than those species absent from soil seed bank. Due to the damage of some vegetation indices under overgrazing, it is recommended to make some changes in rangeland management and utilization in order to restore vegetation.