فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم حسینی انجدانی، زهرا درویزه صفحه 3
    هدف پژوهش حاضر مطالعه و سنجش ابعاد شناختی و عاطفی هویت ملی و معرفی جنبه رفتاری آن به عنوان بعدی جدید و مقایسه روند تحولی این ابعاد در اوایل و اواخر نوجوانی و اوایل جوانی بوده است؛ در این پژوهش 700 نفر دانش آموز و دانشجو شامل 358 پسر و 342 دختر، با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از پایه های سوم راهنمایی و دبیرستان های شهر تهران و همچنین دانشجویان کارشناسی دانشگاه های دولتی و آزاد تهران، انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته هویت ملی و شناخت آثار و علائم ملی استفاده شد. نتایج نشان داد هویت ملی دارای سه بعد شناختی، عاطفی و رفتاری است. رشد هویت ملی از اوایل نوجوانی تا اوایل جوانی، روندی کاهشی اما شناخت علائم و نمادهای ملی روندی افزایشی را نشان داد. بین هویت ملی دختران و پسران در اواخر نوجوانی و اوایل جوانی تفاوت معناداری وجود داشت. میانگین بعد رفتاری هویت ملی بیشتر و بعد شناختی کمتر از ابعاد دیگر بوده است.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، هویت ملی، ابعاد هویت ملی، آثار و علائم ملی، نوجوانان و جوانان
  • حاکم قاسمی، ملیحه رمضانی صفحه 27
    جهانی شدن به عنوان فرایندی فراگیر همه ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده و فرهنگ های مختلف را در سراسر جهان با چالش های اساسی روبه رو کرده است. در چنین وضعیتی فرهنگ ایرانی نیز مانند هر فرهنگ دیگری با چالش های ناشی از جهانی شدن روبه روست. مسئله اساسی این است که آیا این فرهنگ در مواجهه با جهانی شدن به حیات خود ادامه خواهد داد؟
    در این مقاله اندیشه ها و افکار سعدی، شاعر و ادیب بلند آوازه ایران که آثار ماندگار گلستان و بوستان را بر جای گذاشته است، به عنوان نمادی از فرهنگ ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد. مطالعه گلستان و بوستان نشان می دهد جهان گرایی و نگرش جهانی جزء جدایی ناپذیری از فرهنگ ایرانی است. در گلستان و بوستان از یک سو ارزش های جهانی و مشترک بین همه افراد بشر معرفی، و به زندگی بر اساس آن توجه و تاکید شده و از سوی دیگر برای تحقق این ارزش ها همه افراد بدون توجه به قید زمان و مکان مخاطب قرار گرفته اند. به علاوه اجتماعی بودن انسان و ضرورت زندگی جمعی برای انسان به گونه ای معرفی شده که ضرورت همبستگی همه افراد بشر را به تصویر می کشد؛ از این رو فرهنگ ایرانی نه تنها از ظرفیت انطباق پذیری بالایی برای تطبیق خود با جهانی شدن برخوردار است بلکه توانایی لازم را برای غلبه بر چالش ها و تاثیرگذاری بر جهان دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ ایرانی، سعدی، گلستان، بوستان
  • بهاره سازمند، اطهره ترک تبریزی صفحه 51
    رویکرد سازه انگاری از ابتدای دهه 1990 میلادی به دنبال ناکامی نظریه های خردگرایانه حاکم بر روابط بین الملل به ویژه واقع گرایی که تنها بر منافع مادی و قدرت تاکید دارند، برای تحلیل سیاست بین الملل و سیاست خارجی مطرح شده و طی یک دهه گذشته به یکی از رویکردهای عمده در حوزه سیاست بین الملل و سیاست خارجی تبدیل شده است. مهم ترین گزاره های این رویکرد عبارتند از اهمیت ساختارهای هنجاری و فکری در کنار ساختارهای مادی، اهمیت هنجارهای بین المللی و داخلی در شکل بخشیدن به هویت دولت ها و اینکه منافع بر اساس هویت ها شکل می گیرد و رفتار سیاست خارجی کنشگران را تعیین می کند. با توجه به تاکید محوری دولت نهم بر موضوع عدالت، این دولت با عنوان دوران اصول گرای عدالت محور روی کار آمد. در این دولت شاهد اهمیت اصولی مانند بازگشت به آرمان های اولیه انقلاب اسلامی (با ابعادی انقلابی، اسلامی و فراملی)، حمایت از جنبش های آزادی بخش و انقلابی، عدالت طلبی و... هستیم. در همین راستا این پرسش به ذهن متبادر می شود که تا چه اندازه می توان از رویکرد سازه انگاری برای تحلیل سیاست خارجی دولت نهم استفاده کرد؟
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، اصول گرایی، عدالت طلبی، سازه انگاری، دولت نهم
  • یعقوب فروتن صفحه 73
    این مقاله در نظر دارد تاثیر مهاجرت بین المللی را بر هویت مورد بررسی قرار دهد. مهاجرت معمولا فرصت ها و زمینه های قابل توجهی را برای ایجاد تغییر فراهم می آورد. بدین ترتیب، پرسش کلیدی این است که آیا مهاجرت به ایجاد تغییر در هویت منجر می شود؟ پدیده مهاجرت چه نقشی در زندگی آن دسته از مهاجرینی ایفا می کند که الگوهای کاملا متفاوتی از هویت را در کشورهای مبدا و مقصد مهاجرت تجربه می کنند؟ به علاوه، چه عوامل دیگری در فرایند انتقال هویت پس از مهاجرت نقش تعیین کننده ای دارند؟ در این مطالعه، با استفاده از الگوی پیشنهادی جمعیت شناس برجسته معاصر، کینگیسلی دیویس، هویت جنسیتی بر پایه مشارکت زنان در بازار کار مورد توجه می باشد. به عقیده دیویس، بخش قابل ملاحظه ای از تغییرات در هویت و نقش های جنسیتی را باید در رشد فزاینده مشارکت زنان در بازار کار طی دهه های اخیر جستجو کرد.
    روش پژوهش مورد استفاده در این مقاله، ترکیبی از بررسی اسنادی و روش تجزیه و تحلیل های آماری و تجربی است. تجزیه و تحلیل های این پژوهش بر دو نکته اساسی تاکید دارند: نخست آنکه، مناسبات بین مهاجرت و هویت را می توان تاحد زیادی در چارچوب مدل نظری «فاصله فرهنگی اجتماعی» بین مبدا و مقصد مهاجرت تبیین کرد. درواقع، نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین این فاصله فرهنگی اجتماعی و شدت تاثیر مهاجرت در ایجاد تغییر در هویت رابطه ای معکوس وجود دارد. دوم آنکه، عواملی همچون مهارت زبانی و طول اقامت در جامعه جدید، نقش مثبتی در وضعیت تمامی مهاجرین (متعلق به کلیه گروه های قومی و نژادی) دارند؛ با این همه، شدت تاثیر این دو عامل حیاتی نیز ارتباط مستقیم با فاصله فرهنگی اجتماعی بین مبدا و مقصد مهاجرت در زمینه هویت دارد. درواقع، این امر نشان دهنده نقش تعیین کننده این دو عامل در کاهش دادن شکاف فرهنگی اجتماعی بین مبدا و مقصد مهاجرت در جریان زندگی مهاجرین و افزایش موفقیت آنان در جامعه جدید می باشد.
    کلیدواژگان: هویت، مهاجرت، هویت و نقش های جنسیتی، فاصله فرهنگی اجتماعی
  • شهرام واحدی، علیرضا محمدی آریا صفحه 97
    هدف تحقیق حاضر، شناخت و بررسی میزان گرایش به الگوهای فرهنگ غربی در بین نوجوانان شاهد و ایثارگر استان آذربایجان غربی است. از بین کلیه دانش آموزان خانواده های شاهد و ایثارگر 15 الی 19 ساله (2145012 نفر)، 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. روش تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است و گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه انجام شده است. نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان دهنده چهار مرحله معنی دار در پیش بینی گرایش به الگوهای فرهنگ غربی است. در نخستین مرحله، استفاده از رسانه داخلی بیشترین رابطه را با متغیر ملاک، و در مرحله دوم، استفاده از رادیوی داخلی و میزان ازخودبیگانگی بالاترین میزان گرایش به الگوهای غربی را نشان دادند. در سومین مرحله، مجموع استفاده از رادیوی داخلی، ازخودبیگانگی، پایبندی به مذهب و میزان صمیمیت والدین 51 درصد واریانس متغیر وابسته را پیش بینی کرد. در مرحله آخر، چهار متغیر (استفاده از رادیوی داخلی، ازخود بیگانگی، پایبندی به مذهب، میزان صمیمیت والدین و حضور در هیئت های مذهبی و مداحی) دارای بیشترین توان پیش بینی کنندگی متغیر وابسته بود
    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، غرب گرایی، نوجوانان، الگوهای رفتاری غربی
  • شکوفه میرزایی، سیاوش تیموری، سعیده نژادستاری صفحه 121
    هویت، مجموعه ای از صفات و مشخصاتی است که باعث تشخص یک فرد یا اجتماع از افراد و جوامع دیگر می شود، معنا در مکان، علاوه بر ویژگی های بصری، متاثر از تعاملات متقابل انسان ها، رفتار و فعالیت هاست. هویت در مکان ها به واسطه ایجاد و تداعی خاطرات عمومی در استفاده کنندگان، دلبستگی را در آنها به وجود آورده و این حس مکان است. برای; iرسیدن به پاسخ این پرسش که آیا بازار نمونه مکانی هویت ملی است، این مقاله ضمن اشاره مختصر به عوامل به وجود آورنده معنا در مکان، به ارائه مفاهیمی چون مکان، هویت و هویت ملی و خاطره پرداخته وآنچه از طریق پرسشنامه و روش روان شناسی بوم شناسی حاصل شده، در بازار کرمانشاه به عنوان یکی از مهم ترین فضاهای شهری دارای هویت ملی و فرهنگی به عنوان مورد پژوهی کاربست یافته است. نتایج پژوهش نشان می دهد مکان، ماهیتی است پویا و هویتی مکنون که در نتیجه فعالیت ها و رفتارها، تجارب و خاطره ها، حس مکان و در نهایت هویت در آن پدیدار می شود. همچنین بازار به عنوان مکانی واجد مولفه های سازنده معنا، هویت ایرانی ماست که در یک استمرار تاریخی شکل می گیرد و در عین پویایی، خود را در صور کالبدی، هنر و معماری این سرزمین نمایان می کند.
    کلیدواژگان: مکان، هویت، هویت ملی، خاطره، حس مکان، بازارکرمانشاه
  • اسلام آقاپور صفحه 143
    هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل اجتماعی فرهنگی مرتبط با هویت ملی نظامیان در یکی از مناطق نظامی است.
    این تحقیق با روش کمی و تکنیک پیمایش و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل جوانان نظامی در شهر تهران در سال 1389 می شود. با استفاده از فرمول کوکران و بر اساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، 400 نفر از نظامیان مورد پرسشگری واقع شدند.
    یافته های پژوهش نشان می دهد رابطه معنی داری بین متغیر های وضعیت تاهل، وضعیت طبقاتی، محرومیت نسبی، سرمایه اجتماعی، و جهت گیری مذهبی با هویت ملی نظامیان وجود دارد. بر اساس نتایج معادله رگرسیون چندمتغیره، از میان تمامی متغیرهای مورد بررسی، متغیرهای محرومیت نسبی، جهت گیری مذهبی، میزان استفاده از رسانه های جمعی، و سرمایه اجتماعی حدود 37 درصد از کل تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، محرومیت نسبی، سرمایه اجتماعی، جهت گیری مذهبی، رسانه های جمعی
  • صفحه 163
  • صفحه 171
|
  • Maryam Hosseini Anjadani, Zahra Darvizeh Page 3
    The aim of this research is studying and assessment of cognitive and affective dimensions and also, the behavioral aspect of national identity as a new dimension and comparison of their developmental trend in the early and late of adolescense and early of youth. In this research, we used of the researcher made questionnaire of national identity, and cognition of symbols and myths. 700 students included 358 boys and 342 girls from third grade of secondry school and highschool of Theran and also public and Islamic Azad universities were selected with random cluster sampling method. Results of this study indicated that national identity has three cognitive, affective and behavioral dimensions. Development of national identity showed decreasing trend from early adolescense to early youth but cognition of symbols and myths showed increasing trend. The mean of behavioral dimension was the most and cognitive dimension was the least.
  • Hakem Ghasemi, Malihe Ramezani Page 27
    Globalization, as a comprehensive phenomenon, has influenced all aspects of humanity’s life and has posed fundamental challenges to different cultures across the world. In such a situation, Iranian culture, as any other culture, faces the challenges resulting from globalization. The main issue is whether this culture will continue its existence after encountering globalization. Cultures could be hopeful to survival if they possess the necessary capabilities and potentials for adapting themselves to the changes caused by globalization; however, in the absence of such potentials and capabilities, there would be no hope in their survival. Studies into Iranian culture reveal that it is among the cultures that possess a high degree of potentials and capabilities for adapting themselves to globalization. Through the study and review of thoughts and works of great Iranian scholars and figures, as all-showing mirrors of Iranian culture, it is possible to understand and discover these potentials and capabilities.This paper investigates thoughts and ideas of Saadi, the well-known Iranian poet and scholar, who has left such great masterpieces as Gulistan (The Rose Garden) and Boostan (The Orchard), as symbols of Iranian culture. Studies into Golestan and Boostan indicate that globalization and global ideologies are inseparable components of Iranian culture. Golestan and Boostan, on the one hand, introduce global values that are shared by all human beings and emphasize the significance of living according to these values and, on the other hand, call on all people to realize these values while disregarding limitations of time and place. In addition, the social aspect of human life and the necessity of living with others have been defined in such a way that it pictures the significance of unity of humanity. Therefore, Iranian culture not only has the potentials to adapt itself to globalization, but also possess the required capability to overcome challenges and influence the world.
  • Bahareh Sazmand, Athareh Tork Tabrizi Page 51
    With the removal of the theoretical shortage of the rational main stream theories such as realism that emphasize on material and power benefits, constructivism appears from the beginning of the 1990s. The Constructivism known as a new perspective in international relations and foreign policy. This approach contains important axioms such as importance of rational and normative structures beside material structures, importance of international and internal norms that form identity of states. Considering to this point, with the victory of Ahmadinejad in the ninth election's presidency, he emphasis on the justice and his government named Osoulgara (fundationalits). Thus, the ninth government of the Republic Islamic of Iran paid attention to the principles such as return to the primary ideals of the Islamic revolution, aid to the revolutionary movements and notice to justice. In this regard, the question is that whether we can use of constructivism to analysis the foreign policy of the ninth government of the Republic Islamic of Iran or not?In the other words, can constructivism be suitable instrument for analysis of this period of the foreign policy of Republic Islamic of Iran? The hypothesis is that in attention to the theoretical factors of constructivism; this approach can be suitable theory for analysis the foreign policy of Islamic Republic of Iran in that period.
  • Yaghoob Foroutan Page 73
    This article examines the effects of international migration on gender identity. As migration often provides opportunities for changes, the key question here is whether and to what extent migration leads to change in gender identity. In particular, the study focuses on the status of those female immigrants who have been exposed to two typically different patterns of gender identity in the origin and the destination societies. The article also highlights other important factors affecting the transition process of gender identity upon migration. Using the model suggested by K. Davis (1984), this study employs female labour force participation to measure gender identity. Generally, the multivariate results of this study based on logistic regression analysis emphasis on the two key points. First, the association between migration and gender identity tends to be mainly explained by the "socio-cultural distance" between the origin and the destination societies, termed by Berry (1992) and Chiswick et al. (2003). The results show that the distance between the origin and the destination societies determines significantly the effect of migration to change gender identity: the greater the former, the less important the latter. Second, although both language skills and duration of residence in the destination country have positive effects on the status and success of all immigrant groups irrespective of their ethnic backgrounds, the effects vary markedly by the "socio-cultural distance". This means that those female immigrants who experience greater "socio-cultural distance" between the origin and the destination societies are more benefited in the labour market from both the longer duration of residence and better language skills. This echoes the fact that these two factors play key roles to narrow increasingly the gap between immigrant's origin and destination societies (i.e. "acculturation": Gordon 1968), that also lead to improve their status and success in the new society and its labour market.
  • Shahram Vahedi, Alireza Mohammadi Arya Page 97
    The aim of this study is identifying and assessing the tendency of teenagers and youths toward western culture models, among martyrs and self-devotion families in the province of West Azerbaijan. Statistical population is chosen among all martyrs students (15-19 years old), in the western Azerbaijan province (2,145,012 students) that 200 is selected by using multistage sampling method. This investigation is based on the survey study and data collection has been done by questionnaire. The results of stepwise multiple regression analysis showed that predictor variables in four stages significantly could predict dependent variables (the tendency to imitate Western models). In the first stage, using of local radio, has showed the highest correlation with the criterion variable (R2=0.21). In the second stage, using the local radio and self-alienation have showed highest tendency to imitate Western models (R2=0.37). In the third stage, the use of local radio, self-alienation, religious commitment and intimacy parents, predicted 51 percent of the variance dependent variable (R2 =0.60). In the end, four variables (the use of local radio, self-alienation, commitment to faith, the intimacy of parents and religious commitment) predicted strongly the dependent variable (R2=0.60).
  • Shokoufeh Mirzaei, Siavash Teimouri, Saeideh Nejhad Sattari Page 121
    Identity, as a collection of qualities and indexes, distinct an individual or group from other individuals and societies, meaning in place, in addition to the character of visual, is affected by the mutual interactions of human behavior and activities. Identity in place have created a sense by making and remembering public memories in the users. To answer this question that whether Bazaar is a place for national identity, This article with considering the factors which make sense in place, present conceptions like place, identity and national identity and memory and what has been achieved via questionnaire and the method of psychology and biology canvas, has been responsive in Kermanshah Bazzar as one of the most important urban spaces with national and cultural identity. The results of this research show that:- The place has a dynamic identity that has been formed in the past and has been affected by the life, activities, behaviors, experiences and memories in the place, and finally has been formed the identity.- Bazaar as a meaningful place, in fact, represent Iranian identity in a historical continuity and represent himself on the art and architecture of this land.
  • Eslam Aghapour Page 143
    Inrtoduction: The main aim of this research is the survey of Socio-Cultural Factors Related to the national identity of the military youth in the town of shahid mahalati Tehran.
    Method
    This research has followed a survey method using questionnaires. The participants of this study are military youths living in the town of shahid mahalati tehran.Data are collected by a structured questionnaire from 400 Military Youth who were systematic-randomly selected.
    Results
    As a result, a significant correlation was found between, Marital status,income, Status of the Class, Relative Deprivation, Social Capital and religious orientation and Youth National Identity. The results of regression equation showed that, factors including: Relative Deprivation, religious orientation, Mass Media, Social Capital have influence on the Youth National Identity, respectively. These factors explaine 37 percent of the variation changes in the dependent variable.