فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال سوم شماره 8 (پاییز 1390)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال سوم شماره 8 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر حمزه سالارزایی صفحه 7
    یکی از مسایل بسیار مهمی که امروزه کشورهای اسلامی با آن مواجهند و بحث و نقد آن ضروری است، چگونگی ارتباط و همزیستی با غیرمسلمانان از جنبه های گوناگون سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، حقوقی و...است. ازباب نمونه بررسی نگرش قانون اساسی دو کشور ایران و پاکستان به این مساله که از بین چهار کشور دارای حکومت جمهوری اسلامی (ایران، پاکستان، افغانستان و موریتانی) قوانینشان بیشتر با اسلام تناسب و هماهنگی دارد، ضروری به نظر می رسد. قانون اساسی این دو کشور در اصول متعددی به حقوق غیرمسلمانان مقیم در جامعه خود اشاره داشته و مسلمانان را موظف به رفتار با آنان نموده است و حقوقی را بصورت عام و کلی در مورد ایشان، از آن جهت که شهروند جامعه اسلامی هستند، در نظر گرفته اند، که بیانگر نحوه ی نگرش مسلمانان نسبت به رفتار و تعامل با غیرمسلمانان است. پرسش اساسی این پژوهش این است که آیا قانون اساسی ایران و پاکستان به عنوان دو نظام جمهوری اسلامی، به اقتضای عصر ارتباطات، حقوق غیر مسلمانان را به خوبی استقصاء کرده اند؟ و فرضیه این مقاله عبارت است از این که قانون اساسی ایران و پاکستان به اقتضای عصر I.C.T نیازمند بازنگری در تکمیل حقوق پایه شهروندان غیرمسلمان است. در نوشتار حاضر با بررسی قانون اساسی ایران و پاکستان به عنوان دو کشور مسلمان نشین که دین رسمی آنان اسلام است و کلیه ی قوانین و مقررات آن باید براساس موازین اسلامی باشد (وفق اصل 4 قانون اساسی ایران و اصل 227 قانون اساسی پاکستان) به نقاط اشتراک و افتراق و نقاط قوت و ضعف آنان در زمینه ی حقوق غیرمسلمانان پرداخته می شود. این تحقیق به روش توصیفی - تطبیقی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: حقوق غیرمسلمانان، جامعه ی اسلامی، حقوق اساسی، ایران، پاکستان، ضعف ها و قوت ها
  • روح انگیز کراچی صفحه 35
    ساروجینی نایدو شاعر و سیاستمدار هند به سبب مبارزات استقلال طلبانه و اشعار میهنی اش، نقشی موثر در سرنوشت کشور و در کسب حقوق زنان داشت. به پاسداشت فعالیت های او، روز تولدش را در هند روز زن نامگذاری کردند. در این مقاله کوشش بر این است تا ضمن ارزیابی جایگاه و فعالیت های ادبی – سیاسی او، به طور گذرا، ادبیات زنانه ی هند نیز بررسی شود و به پرسش هایی چنین پاسخ داده شود که چرا در هند روز زن، روز تولد یک زن شاعر مبارز است؟ شرایط اجتماعی چگونه است که او نماد زنی آرمانی می شود؟ چه ضرورتی دست اندرکاران حکومتی را بر آن داشته که زنی هنرمند، روشنفکر، میهن پرست و آزادی خواه را الگوی زنان کشور قرار دهند؟
    کلیدواژگان: ساروجینی نایدو، ادبیات زنان، ادبیات هند
  • سید محمد باقر کمال الدینی صفحه 47
    منظومه عرفانی شیخ صنعان و دختر ترسا یکی از دو منظومه ی مستقل فارسی از داستان معروف شیخ صنعان است که محمد وحدت هندی، شاعر و عارف قرن 13ه، با استفاده از روایت شیخ فریدالدین عطار نیشابوری در منطق الطیر سروده است. منظومه ی دیگر از میرزا ابراهیم نادری کازرونی، شاعر هم دوره ی وحدت است. منظومه ی وحدت هندی در 2800 بیت در قالب مثنوی بر وزن خسرو و شیرین نظامی است. وحدت در جای جای این مثنوی ارزشمند از آیات قرآن، احادیث نبوی و کلام حکما استفاده کرده و از حکایات و تمثیلات جذاب و خواندنی بهره جسته و بدین وسیله بر جاذبه های معنوی و ارزش ادبی منظومه افزوده است. شیوه ی تحقیق این مقاله توصیفی - تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: شیخ صنعان و دختر ترسا، وحدت هندی، منطق الطیر، عطار
  • الهه کولایی، زهرا پازوکی زاده صفحه 65
    ادبیات پسااستعماری، غالبا با آموزه های دوران استعمار ضدیت دارد و به بحث درباره ی اثرات و نتایج رهایی از استعمار و بررسی روند تحولات و استقلال سیاسی و فرهنگی مردمی می پردازد که بندهای دوران استعمار را گسسته اند. این ادبیات همچنین به تحلیل ادبی متونی که گرایش های استعماری و نژادی را در خود نهفته دارند، می پردازد. هندوستان با پیشینه ی استعماری و فرهنگ پسااستعماری کنونی خود، موضوع جامعی برای مطالعات پسااستعماری و تاثیرات حاصل از آن است. در حقیقت ادبیات پسااستعماری در هند، رها شدن از پوسته قدیمی شکل گرفته توسط افکار و چارچوب های غربی و ظهور آگاهی و روشنفکری جدیدی است که منجر به پیدایش و اهمیت یافتن مفهوم «بیان کردن خود»(self expression) می شود. دوران پسااستعماری در هند، منجر به شکل گیری هویت های جدیدی شده که با مطالعه و بررسی دوران استعمار، به کشف دوباره ی هویت ها و فرهنگ های به حاشیه رانده شده ی خود می پردازد و با ایجاد ساختارهای فکری و تحلیلی جدید مبتنی بر فرهنگ هندی، جامعه ای نو بنیان می نهد. در حقیقت نویسندگان هندی، حتی تعاریف و مولفه های پسااستعماری را به چالش کشیده اند و اگرچه در بیشتر مستعمرات بریتانیا، زبان انگلیسی، زبان ادبیات پسااستعماری بوده است، نویسندگان هندی زبان های بومی خود را نیز همپای زبان انگلیسی رشد داده اند. شکل گیری ادبیات پسااستعماری در هندوستان، تبلور واقعی این تلاش ها و تحولات است. در این نوشتار ویژگی های ادبیات پسااستعماری و نیز زبان، فرهنگ و هویت در ادبیات دوران پسااستعمار در هندوستان بررسی می شود.
    کلیدواژگان: استعمار، مستعمره، ادبیات پسااستعماری، هویت، هندوستان
  • حسین مسعودنیا، داود نجفی صفحه 83
    مقاله ی حاضر به تبیین نقش عوامل متعدد در تکوین بنیادگرایی در پاکستان در سه سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی می پردازد. بدین منظور و برای تشریح دقیق تر موضوع، تئوری عمومی سیستم ها به عنوان چارچوب نظری مورد استفاده قرار گرفته است. پس از تعریف بنیادگرایی با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی، عوامل داخلی، منطقه ای و بین المللی موثر در شکل گیری این پدیده بررسی شده است. نتایج مقاله نشان می دهد که وضعیت نامساعد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پاکستان همراه با نقش اسلام در تحولات این کشور، از مهم ترین عوامل داخلی در تکوین پدیده ی بنیادگرایی در پاکستان محسوب می شود. ایجاد مدارس مذهبی و رشد افکار رادیکالیستی با حمله ی شوروی به افغانستان به همراه مساله ی کشمیر و حمایت های مالی عربستان سعودی از گروه های افراطی و تزریق ایدئولوژی وهابیت در ذهن جوانان سنی افغان و پاکستانی از جمله عوامل موثر در رشد و گسترش روزافزون افراط گرایی در سطح منطقه ای بوده است. در سطح بین المللی نیز حضور غرب و در راس آن ایالات متحده در افغانستان و پاکستان به بهانه ی جنگ با روس ها و به دنبال آن حمایت از طالبان در گسترش افراط گرایی، نقشی تعیین کننده داشته است و مضافا این که پس از واقعه ی یازده سپتامبر، تغییر سیاست آمریکا مبنی بر مقابله با طالبان، نقش اساسی در رویکرد به خشونت از سوی گروه های بنیادگرا در پاکستان داشته است.
    کلیدواژگان: پاکستان، بنیادگرایی مذهبی، بحران، گروه های بنیاد
  • محمدامیر مشهدی، یعقوب فولادی صفحه 117
    با توجه به اینکه تعهد شاعر چیزی جز مسئولیت پذیری او نیست، انتقاد از ریاکاران و ظاهرسازان از دیرباز، زبان و کلام شاعران و نویسندگان را که نسبت به جوامع انسانی احساس تعهد می کردند تحت تاثیر قرار داده است. یکی از شیوه های انتقاد شاعران، استفاده از شیوه یا نوع ادبی طنز است. می توان گفت در این مسیر زبان طنز بهترین وسیله است، زیرا که؛ طنز ادبی کلامی است هنری و خنده انگیز که ضمن انتقاد، هدفش اصلاح جامعه و یک اندیشه یا باور نادرست است. از شاعران موفقی که در ادب پارسی توانسته است از این شیوه بهره ی کافی و وافی ببرد، ملک الشعرا غزالی مشهدی است. طنز غزالی غالبا نقد اجتماعی است که شامل: انتقاد از اخلاق ریاکاران و شیوه ی زندگی معاشرت افراد به ظاهر خوش عمل و نیکوکار است که با تظاهر به تقوی و پرهیزگاری به مخالفت با عشق و محبت قلبی می پرداخته اند. غزالی از اینکه زاهدان ریاکار، عقل را در خدمت خواهش های نفسانی قرار داده اند آزرده است و چنین عقلی را نکوهش می کند ولی رندی را که با آزادگی، پاکی و زیرکی و عشق و دلدادگی همراه است می پسندد. طنزهای غزالی از افراد و جامعه ای که ساختارهای بنیادین آن با ساختارهای عارفانه ی غزالی تضادی عمیق دارد، کاملا هماهنگ است.
    کلیدواژگان: غزالی مشهدی، شعر غزالی، طنز، اجتماع، انتقاد
  • رضا مصطفوی سبزواری صفحه 139
    سرزمین زیبا و اصیل هندوستان همواره مهد و پرورشگاه شاعران پارسی گوی در درازای قرون و اعصار بوده است.نظیری نیشابوری یکی از صدها شاعر ایرانی است که کرامت و ادب پروری عبدالرحیم خان ملقب به خان خانان او را به عنوان نخستین شاعر ایرانی به دربار او در خطه ی «شکرشکنان قند پارسی» کشاند و از سال 992 ه.ق که بدو پیوست تا سال 1021 که درگجرات در گذشت، به مدت حدود سی و یک سال مقیم هند بود و بزرگان و نیکوکاران آن سرزمین شاعرپرور را ستود و به عنوان یک مسلمان متعهد و شیعه ی دوازده امامی و عاشق صادق ذات حق و پاک باخته ی راه شریعت در آن دیار زیست. اما سال های دوری از وطن و زادگاهش، شهر نیشابور و خراسان، همواره او را به یاد آنجاها می انداخت که انعکاس این هجرت در اشتیاق به دیدار آن دیار همواره در اشعارش متجلی است. توصیفات نظیری از شهر باستانی و تاریخی نیشابور و نیز خراسان بزرگ، شنیدنی است که گاه نیشابور را «کان خوش نمک» می خواند و وقتی به دلیل این که آنجا مدفن عطار نیشابوری است بدانجا «گل عطار» خطاب می کند و زمانی از «فیروزه خطان» نیشابوری دم می زند و در دیگر زمان به یاد «سرای مادر و قبر پدر» در نیشابور می افتد تا در آنجا «مقام گیرد».اطلاعات ذی قیمتی که نظیری از زادگاهش نیشابور و هم خراسان به دست می دهد، شنیدنی و در خور توجه است. در این مقاله به مدد توصیف ابیات وی، گوشه هایی از این تعلقات را بررسی می کنیم. باشد که در پژوهش های مربوط به شناخت بیشتر نظیری نیشابوری، رهنمون پژوهشگران باشد
    کلیدواژگان: نظیری نیشابوری، خراسان، نیشابور، زادگاه، وطن
|
  • Page 7
    One of the important issues facing the Islamic world today which is essential to be discussed and critiqued is how to communicate and coexist with non- Muslims, concerning various aspects: political, cultural, economic, legal and so on. For example, from among the four countries which are Islamic republics (Iran, Pakistan, Afghanistan and Mauritania), it seems that the investigation of the attitude of the constitutions of the two countries of Iran and Pakistan- whose laws are in accordance and in coordination with Islam more than others- towards this issue is necessary. The constitutions of these two countries have pointed out to the rights of non-Muslims living in those societies in several articles, and have determined the Muslims’ manners and duties towards the non-Muslims, while giving them some rights in general, as they are the citizens of the Islamic community; these articles suggest the Muslims’attitudes towards non-Muslims regarding their behavior and interaction with them. Now, the fundamental question of this research is: Have the constitutions ofIranandPakistan, as two Islamic republics, and as required by the Communications Age, endeavored to provide the rights of non- Muslims adequately? And the hypothesis of this article is: the constitutions ofIranandPakistan, as required by the I.C.T. Age, need to be reviewed and revised for the completion of the fundamental rights of non-Muslim citizens. In the present paper, by investigating the constitutions of Iran and Pakistan as two Muslim countries whose official religion is Islam and all of their laws and regulations must be based on the Islamic principles (according to Article 4 of the constitution of Iran and Article 227 of Pakistan’s constitution) we cover the points of similarity and distinction between them as well as their strengths and weaknesses on the field of non- Muslims’ rights. This research has been carried out by employing the descriptive- comparative method and by using library sources. Keywords
    Keywords: non, Muslim's rights, Islamic community, fundamental rights, Iran, Pakistan, strengths, weaknesses
  • Page 35
    Sarojini Naidu, the Indian poetess and politician, plays a significant role in the destiny of the country and in demanding the women’s rights due to her independence- seeking campaigns and patriotic poems. She fought throughout her life for freedom, and is considered as a symbol of theIndia’s struggles. She awakened the women ofIndiaand re-established their self- esteem. Sarojini Naidu traveled all over India and delivered speeches on the welfare of the youth, dignity of labor, women's emancipation, and nationalism. The Indian people appreciated her activities; thus, her birthday is celebrated as women’s day in India. This study attempts to investigate briefly the female literature ofIndia, besides evaluating Naidu’s social and literary position and activities. It also tries to provide answers to such questions as: Why is the women’s day inIndiathe birthday of a campaigner poetess? What are the social conditions that she becomes a symbol of the ideal woman? What necessity makes the government officials consider an artist, intellectual, patriotic, and freedom-loving woman as an example for the women of the country?
    Keywords: Sarojini Naidu, female literature, Indian literature
  • Page 47
    The gnostic poem of "Sheikh-e- Sanaan and Dokhtar-e- Tarsa" (the Sheikh of Sanaan and the Christian Girl) is one of the two independent Persian poems from the story of Sheikh-e- Sanaan that Mohammad Vahdat Hindi, the Indian poet and Gnostic of the 12- 13th century, has composed by using the narration of Sheikh FaridoddinAttar Neyshabouri in the Manteghotteir. The other poem belongs to Mirza Ibrahim Naderi Kazerooni, the poet contemporary with Vahdat. The poem by Vahdat Hindi contains 2800 couplets in the form of mathnavi and with the rhythm of Nezami’s khosro and Shirin. Throughout this credible mathnavi, Vahdat has taken advantage of the verses of the Koran, the prophet’s narrations and the savants’ sayings, as well as attractive and fascinating stories and parables, thereby promoting the spiritual attractiveness and literary value of the poem. The research method of the present article is descriptive – analytic on the basis of library sources.
    Keywords: Sheikh, e, Sanaan, Dokhtar, e, Tarsa, Vahdat Hindi, Manteghotteir, Attar
  • Page 65
    The post-colonial literature often opposes the instructions of the Colonialism Era and discusses the impacts and consequences of the liberalization, and investigates the procedure of the developments and the political-cultural independence of the people who have torn the chains of the colonialism. This literature also literarily analyzes the texts of colonial and ethnic tendencies. With its background of colonial experiences and its present post- colonial culture,Indiais a comprehensive subject for post- colonial studies and the resulted impacts. In fact, the post- colonial literature inIndiameans freedom from the old cover of the Western thoughts and paradigms, and the emergence of awareness and new intellectual concepts that make "self- expression" important. The post- colonial period inIndiahas resulted in shaping new identities and cultures that through studying and surveying the colonial period attempt to re-explore their marginalized identities and cultures and to constitute a modern society by creating new mental and analytical structures based on the Indian culture. Indeed, the Indian writers have challenged even the post-colonial definitions and parameters, and although in the majority of theBritain’s colonies the English language has been the language of the literature of the post- colonial stage, the Indian writers have developed their indigenous languages along with it. Emergence of the post-colonial literature inIndiais the authentic representation of these attempts and developments. In this article, the authors examine peculiarities of the post- colonial Indian literature, as well as the language, culture and identity in the post-colonial literature inIndia.
    Keywords: Colonialism, colony, post, colonial literature, Culture, Identity, India
  • Page 83
    The present article explains the role of various factors in the rise of fundamentalism inPakistanat the domestic, regional and international levels. For this purpose, and in order to describe the subject more accurately, the general systems theory has been used as the theoretical framework. Having defined the fundamentalism by using the descriptive - analytic method, we have investigated the domestic, regional and international factors influential in shaping this phenomenon. The findings of this article show that the unfavorable political, social, economic and cultural conditions ofPakistan, together with the role of Islam in the developments of the country are among the most important domestic factors in the emergence of the phenomenon of fundamentalism inPakistan. The establishment of the religious schools and the growth of radical ideas after the Soviet Union’s invasion of Afghanistan, together with the issue of Kashmir and the financial support of Saudi Arabia for the extremist groups and the injection of the ideology of the Vahhabi Sunnis into the minds of the Afghan and Pakistani Sunni youths are among the influential factors for the increasing growth and expansion of the extremism in the region. At the international level, the presence of the West, and on top of them the United States, in Afghanistan and Pakistan on the pretext of fighting against the Russians, followed by their support for the Taliban, has played a crucial role in the spread of extremism as well; moreover, after the event of the September 11, the change in the America's policy towards the Taliban with the intent of confronting with them has had a critical role in the fundamentalist groups’ tendency to violence in Pakistan.
    Keywords: Pakistan, religious fundamentalism, crisis, fundamentalist groups
  • Page 117
    When defining the origin of social science literature engage we understand that literature is not only a social impact but on the inextricably liked its also past. According to the poet’s commitment is nothing but accountability, criticism of the hypocrisy and the appearance makers of long time, language and the word of poets and writers of the made the commitment to humane societies affected. One criticism of the manner of poets is use of the style or type of humor literary. In this way we can say that satire is the best tool, Because the literary humor is artistic verbal and funny wonderful that same criticism, aimed at improving the community and a thought or belief is false. Of successful poets in Persian literature has been able to take of the way gain enough Ghazali Mashhadi poet laureate is the poet of ten century. Humor Ghazali is often satirical social criticism, including criticism of the hypocrisy and moral way of life and charity work is associate the appearance atrad. With the pretense of piety and virtuouse would have to disagree with love heart. Ghazali of that hypocrites journals, wisdom in the carnal request service have put, is hurt and that such rational are criticism but roguery that are freedom, parity and brilliance and is associated with love and for feature heart prefer. Ghzali’s ghazal of individuals and society with it’s basic structure of Ghazali’s mystical deep contradiction is entirely consistent.
    Keywords: Ghazali Mashhadi, poetry Ghazali, satire, social, criticism
  • Page 139
    The beautiful historicallandofIndiahas always been the cradle and the home of the Persian poetry for centuries and ages. Naziri Neyshabouri is one of the hundreds of the Iranian poets and the first one of them who traveled to Abdolrahim khan (titled khan-e-khanan)’s court in the land of “the speakers of the sweet Persian language”, owing to his generosity and his love for improving the literature. Naziri moved toIndiain 992 H.Q. and stayed there for about 31 years until 1021 H.Q. when he passed away in Gojarat. He praised the great men and benefactors of that poet-nourishing land and lived there as a committed Moslem and a twelve-Imami Shiite and an honest lover of the Almighty and a devotee of the religion. However, his nostalgia for his homeland and his birthplace, the city ofNeyshabour, as well as for khorasan is reflected in his poems. Naziri’s descriptions of the ancient historical city of Neyshabour, as well as the great Khorasan are fascinating; he sometimes calls Neyshabour the “savory mine”, and sometimes “Attar’s mud”, as it is the burial place of Attar Neyshabouri, once talks of the Neyshabouri “turquoise-likes”, and somewhere else remembers “the house of mother and the grave of father” in Neyshabour and wishes to return and to “stay” there. The valuable information that Naziri sets forth from his birthplace, Neyshabour, and from Khorasan is magnificent and considerable. In the present article, by describing couplets of Naziri’s poems, we investigate parts of these concerns. Perhaps, it can be a guide for the researchers in the studies whose aim is to know Naziri better.
    Keywords: Naziri Neyshabouri, Khorasan, Neyshabour, birthplace, homeland