فهرست مطالب

نشریه مطالعات شبه قاره
سال پانزدهم شماره 45 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • روشنک آذری* صفحات 9-26

    نام شناسی در آغاز به عنوان یک دانش درزمانی، به ریشه شناسی نام ها می پرداخت؛ اما به مرورزمان ، نقش عوامل فرازبانی ، مانند شرایط فرهنگی ، اجتماعی ، حقوقی و مذهبی نیز در آن مشخص گردید . پژوهش حاضر بر اساس نام شناسی واژه میترا است. هدف، ریشه شناسی این واژه در زبان های فارسی و هندی و بررسی درزمانی کاربرد آن به عنوان اسم خاص و عام است. دگرگونی آوایی، واژگانی و معنایی «میترا» در دوره های تحول زبان فارسی، به صورت تحلیل کیفی انجام و با زبان سنسکریت و هندی مقایسه شد . نتایج نشان داد ایزد آریایی میترا، از نظرجنس دستوری و زیست شناختی مذکر است؛ بدین ترتیب کاربرد شاخص«الهه» یا «ایزدبانو» برای نام اسطوره ای میترا نادرست است . «میترا» در ورود به دوره زبان های ایرانی میانه ، بر اثر تحولات آوایی ، تبدیل به «مهر» گردیده و معنای عام آن که در دوره باستان، دوستی و پیمان بود ، به خورشید تعمیم یافته است. «مهر» در زبان های ایرانی میانه و نو فارسی، در ترکیب ساخت نام ها تنوع زیادی دارد . بررسی نشان داد روش های ساخت واژه اسامی دوقسمتی در هند و ایران مشابه است. بعلاوه، عامل فرازبانی مذهب در نام گذاری میترا نشان داد که در ایران معاصر و بین مسلمانان هند، میترا نام دخترانه است؛ اما برای هندوها نام مشترک بین دختر و پسر است.

    کلیدواژگان: نام گذاری، میترا، مهر، جنسیت، زبان های هندوایرانی
  • صدیقه احراری، محمد بهنام فر*، سید مهدی رحیمی صفحات 27-44

    مولوی و گاندی، دو مصلح بزرگ جهانی متعلق به دو دوره، قوم و فرهنگ جداگانه هستند که در اندیشه و عمل، مشابهت های زیادی دارند. جستار پیش رو، تلاشی است درجهت پاسخگویی به این پرسش ها که آیا پیوندی بین اندیشه عدم خشونت گاندی و اندیشه های مولوی در مثنوی وجود دارد؟ وجوه اشتراک و بعضا افتراق اندیشه های خشونت پرهیزانه این دو و دلایل آن کدامند؟ این پژوهش که از دیدگاه مکتب فرانسوی ادبیات تطبیقی و به شیوه توصیفی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شده است، مشخص می کند که عدم خشونت (مهم ترین اندیشه گاندی) جزو مبانی فکری مولانا نیز محسوب می شود؛ زیرا علاوه بر شواهد صریحی که در مثنوی به خشونت پرهیزی اشاره دارد، محتوای عدم خشونت در آثار مولانا نیز گسترده و متنوع است و بخش وسیعی از اندیشه هایش به نحوی غیرصریح به اندیشه عدم خشونت گاندی پیوند می خورد؛ به عبارتی دیگر، تمام باورهای مولانا چون؛ تساهل ، دگرپذیری، شهرت گریزی، شمول گرایی و... در راستای توسعه و تعالی معنوی انسان است و برونداد و ماحصل آن چیزی نیست جز انسان خودساخته و کمال یافته ای که با خود و تمامی اجزای کاینات بر سر صلح و مهرورزی است و مهم تر ازهمه این ها اندیشه «عشق» در باور مولاناست که به تنهایی نفی صددرصد خشونت گرایی است؛ البته عدم خشونت در نگاه مولانا، صبغه عرفانی دارد، اما در نظرگاه گاندی، بیشتر وجهه سیاسی می گیرد.

    کلیدواژگان: عدم خشونت، مولوی، گاندی، مثنوی
  • حسینعلی بیات*، ناصر پور حسن صفحات 45-60

    هدف این مقاله، واکاوی تطور مفهوم و مصداق خود و دگر در اندیشه و کنش سیاسی علامه اقبال لاهوری است. اقبال، نه تنها از اندیشه ورزان بزرگ شبه قاره، بلکه شاعر مبرز پارسی گوی و از احیاکنندگان بزرگ هویت اسلامی و درعین حال از بنیانگذاران دولت پاکستان محسوب می شود. سوال اصلی مقاله این است که تحول «خود» و «دگر» هویتی در اندیشه فکری و سیاسی اقبال لاهوری چگونه بود؟ فرضیه مقاله نیز این گونه صورت بندی شده است: اندیشه سیاسی اقبال از «خود» سازنده عرفانی در برابر «دگر» انزواطلب صوفیانه و هویت فردی به هویت جمعی تحول یافت. هویت اجتماعی خودی مورد نظر اقبال ابتدا در برابر دگر استعماری بریتانیا معنا می یافت و پس از آن به هویت اسلامی در برابر هویت هندی و سپس به هویت ناسیونالیستی تحول یافت. اندیشه های اقبال موجب شکل گیری کشور پاکستان شده است. ابهام در بین هویت خود و دگر که در اندیشه اقبال وجود داشت، برای دولت پاکستان به ارث گذاشته شده است. فرضیه مقاله با روش توصیفی-تحلیلی پردازش شده است.

    کلیدواژگان: اقبال، پاکستان، شبه قاره، هویت
  • غلامرضا تاج بخش*، حسین ابراهیم زاده آسمین صفحات 61-74

    خانواده اولین ، مهم ترین و پر برکت ترین نهاد اجتماعی در تاریخ فرهنگ و تمدن انسانی است. نظر به اهمیت نهاد خانواده در جوامع و با توجه به مشترکات فرهنگی و اجتماعی دو کشور ایران و هند، پژوهش حاضر در صدد شناخت ویژگی های نهاد خانواده در هند و شناسایی اشتراکات و افتراقات آن در این دو کشور است. گردآوری داده های پژوهش حاضر از روش توصیف مقایسه ای و با استفاده از تکنیک مشاهده تجربی (با توجه به تحصیل و زیست شش ساله محققان در کشور هند) و نیز استفاده از داده های ثانویه (روش اسنادی) صورت گرفته است. با توجه به تعدد ادیان و مذاهب و کثرت گرایی فرهنگی در هند، داده های این تحقیق صرفا مربوط به خانواده های آیین هندو در ایالت کارناتاکا در جنوب هند است. یافته های پژوهش بیانگر شباهت ها و اشتراکات بسیاری در نهاد خانواده در ایران و هند نظیر اهمیت تشکیل خانواده، مقررات جنسی، تک همسری، خانواده گرایی، تکریم سالمندان، گرایش به فرزندآوری، اشتغال زایی پایین زنان، بی سوادی زنان و افتراقاتی همچون نرخ پایین طلاق، مردمحوری، خشونت علیه زنان و بالابودن نرخ سقط جنین است. نتیجه گیری از پژوهش حاضر آن است که در این دو جامعه، خانواده رکن طبیعی و اساسی اجتماع بوده و به عنوان یکی از سه نهاد ساختاردهنده نظام اجتماعی جامعه (نهاد خانواده ، دین و دولت) در ساماندهی زیست انسانی و اجتماعی مرکزیت دارد.

    کلیدواژگان: خانواده گرایی، الگوی همسرگزینی، خشونت خانوادگی، طلاق، هند
  • عاصم جاوید، رضا چهرقانی*، محمد اقبال شاهد صفحات 75-92

    حافظ شاعری است که بر طیف وسیعی از شاعران هم روزگار و پس از خود، هم در حوزه زبان فارسی و هم در خارج از آن تاثیر داشته و منبع الهام و منشا خلاقیت کثیری از بزرگان شعر و ادب در سراسر جهان بوده است. در این میان اقبال لاهوری متفکر و شاعر پاکستانی که به اثرپذیری از مولوی شهرت دارد و در اوان جوانی با حافظ و اندیشه های او مخالف بوده، از جمله کسانی است که در میان شاعران شبه قاره، بیشترین اثرپذیری را از شعر حافظ داشته؛ اما تاکنون این موضوع مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است. با توجه به این مسیله، پژوهش پیش رو کوشیده است تا ضمن کشف نمونه های اثرپذیری اقبال از حافظ در دیوان فارسی و اردوی وی، نمونه های استخراج شده را با روش توصیفی-تحلیلی طبقه بندی و بررسی کند. نتایج پژوهش نشان می دهد اثرپذیری شعر اقبال از حافظ، وجوه و اشکال گوناگونی همچون اثرپذیری واژگانی، گزاره ای، گزارشی، تلمیحی، تصویری، ساختاری، الهامی-بنیادی و... دارد و هر دو ساحت صورت و مضمون را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: شعر حافظ، شعر اقبال لاهوری، ادبیات تطبیقی، ایران و پاکستان
  • حسین خاکپور*، عبدالمجید ظل ناروئی، غلامرضا رضوی دوست صفحات 93-106

    قرآن کریم و سنت پیامبر و امامان معصوم علیهم السلام دو منبع اصلی استخراج احکام دین هستند. مسلمانان ابتدا در این مسیله اختلافی نداشتند؛ اما پس از ارتحال آن یگانه دوران، عده ای ندای کفایت قرآن سر دادند و این تفکر تا عصر کنونی با فراز و فرود ادامه یافت. در دو قرن اخیر برخی قرآن گرایان با گرایش به رای و بی اعتنایی به سنت، در احکام دین ازجمله زکات اختلاف کردند؛ هرچند گزارش هایی نیز مبنی بر قرآن گرایی در قرن اول و دوم هجری ارایه شده است. نوشتار حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به طرح و نقد استدلال های قرآنیون درباره زکات از آیات قرآن پرداخته است و نتیجه می گیرد: قرآن گرایان با انکار حجیت سنت و گرایش به رای گروی و عقل گرایی افراطی دست به برداشت های ذوقی از آیات قرآن کریم زده، احکام زکات را به چالش کشیده و با دست کشیدن از ظواهر معتبر قرآنی به تاویل جهت دار و توجیه رای مدارانه روی آورده اند.

    کلیدواژگان: قرآن گرایان، شبه قاره، زکات، انکار سنت
  • الهام رضوانی مقدم، قدرت الله خیاطیان*، سید حسن طباطبائی صفحات 107-122

    هستی شناسی عرفانی، یکی از موضوعات اساسی در حوزه عرفان اسلامی است؛ این موضوع، از طریق آموزه های ابن عربی، بیشتر نمود و ظهور یافته است. از مهم ترین مباحث مطرح شده در هستی شناسی ابن عربی، بحث وحدت وجود است. پرسش اصلی این پژوهش به طورکلی این است که تلقی ابن عربی (م: 638 ه.ق) و اشرف جهانگیر (م: 828 ه.ق) از وحدت وجود و وجوه اشتراک و افتراق آرای آن دو عارف چیست؟ به دنبال این پرسش، جستار پیش رو، با روش توصیفی-مقایسه ای، به اثبات براهین وحدت وجود از دیدگاه ابن عربی و اشرف جهانگیر پرداخته است. ابن عربی، واضع نظریه وحدت وجود است؛ درحالی که اشرف جهانگیر، از شاگردان شیخ علاءالدوله سمنانی است؛ با وجود این ازجمله عرفایی است که پیرو نظریه وحدت وجود است. در جهان بینی ابن عربی و اشرف، تعالیم قرآنی و احادیث نبوی جایگاه ویژه ای دارد. در بحث تجلی، اشرف به تاسی از ابن عربی قایل به تجلی در هستی است. جهان بینی ابن عربی، آمیخته با سر است که درنهایت به «حیرت» و «هیبت» ختم می شود؛ اما به دلیل غلبه اندیشه های کلامی و قواعد فقهی اشرف جهانگیر، او در اثبات وحدت وجود، بیشتر سیاق کلامی و فقهی را پیش گرفته؛ با وجود این در شاکله کلی مباحث وجود شناختی، متمایل به آرای ابن عربی است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی عرفانی، وحدت وجود، وجود مطلق، ابن عربی، اشرف جهانگیر سمنانی
  • علی اکبر سام خانیانی*، عفت غفوری صفحات 123-138

    شخصیت از مهم ترین عناصر ادبی به شمار می رود. شاعران و نویسندگان همواره می کوشیدند با پردازش دقیق شخصیت ها، قدرت هنری خویش را به نمایش بگذارند. «شیرین»، قهرمان منظومه عاشقانه «شیرین و خسرو» امیرخسرو دهلوی، از مهم ترین شخصیت های تاریخی- ادبی است که روایت های متعددی از شخصیت وی موجود است. از آنجا که روایت های متعدد و متنوع شخصیت «شیرین» در بازنمایی اندیشه های متفاوت راوی آن موثر است و به درک بهتر اثر کمک می کند، این جستار با کاربست نظریه انیاگرام، به بررسی شخصیت وی می پردازد. انیاگرام دانش مهمی است که حاصل عرفان شرقی و روان شناسی مدرن است و در پی ترسیم روابط پیچیده انسان هاست و امروزه به مثابه یک الگوی مهم در نظام های آموزش و پرورش، مدیریت های اجتماعی، ورزشی و آموزش والدین کاربرد دارد تا براساس آن تیپ شخصیتی افراد مرتبط بازشناسی شود و در مناسبت های مختلف رفتار متناسب با آن شخصیت در پیش گرفته شود. این جستار یک پژوهش بین رشته ای است و روش انجام آن به شیوه توصیفی، تحلیلی و تطبیقی است. ابتدا مبانی نظری انیاگرام براساس منابع کتابخانه ای به دقت شناخته و معرفی شده، سپس با بررسی و تحلیل متن، ویژگی های برجسته شخصیت «شیرین» در روایت امیرخسرو دهلوی در «شیرین و خسرو» استخراج و تجزیه و تحلیل شده و در پایان این ویژگی ها با الگوهای نه گانه انیاگرامی تطبیق داده شده است. این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش است که شخصیت شیرین با کدام یک از تیپ های نه گانه انیاگرام مطابقت دارد؟ به طور کلی با بررسی شخصیت «شیرین» که فردی جذاب، شکاک و وفادار است، می توان شباهت او را از میان تیپ های نه گانه انیاگرام با تیپ شش دریافت.

    کلیدواژگان: انیاگرام، روایت شناسی فارسی، تیپ شخصیتی شیرین، شیرین و خسرو، امیر خسرو دهلوی
  • سحر عبدالهی، سید رسول موسوی حاجی*، اسدالله جودکی عزیزی صفحات 139-154

    کوشک های واقع در آب، یکی از نوآوری های معماری منظر به شمار می روند. این الگو دیرزمانی در شبه قاره هند و ایران در کنار کوشک های واقع در میان یا کناری از باغات وجهی ممتاز از معماری در چشم اندازها و دستینه ها بودند. اگرچه در جغرافیای ایران به دلیل محدودیت های طبیعی رواج گسترده نیافت، در معماری شبه قاره با تنوع چشمگیری در الگوهای طراحی آبگیر و عمارت مرکزی در گستره ای تاریخی و جغرافیایی ساخته و پرداخته شد. باوجود مطالعات گسترده ای که در تاریخ معماری شبه قاره صورت گرفته، این گونه از معماری منظر آنچنانکه بایسته است، مورد توجه قرار نگرفته. دو نمونه شاخص این الگو که از جهت شیوه طراحی عمارت و آبگیر، نزدیکی قابل توجهی دارند، در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته اند؛ یکی کوشک «جال محل» در «نارنایول» و دیگری «کاخ بایرات/ویراتنگر» در ایالت «راجستان» است. داده ها در پژوهش حاضر با مطالعات اسنادی گردآوری شده اند و با بهره گیری از «رهیافت تاریخی» تفسیر و تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهند که این دو عمارت در دوره اکبرشاه گورکانی (حک: 1014-963 ه.ق.) ساخته شده اند. اگرچه کاخ بایرات توسط حاکمی غیرمسلمان ساخته شد، می توان علقه های وی را در برگیری از معماری گورکانیان مسلمان، را به روشنی در ساخت و پرداخت آن دید. هر دو نمونه در دو اشکوب ساخته شده اند. دسترسی به عمارت در یکی به وسیله پلی شانزده چشمه و در دیگری به وسیله پلکانی دوردیفه صورت می گرفته است. چهتری های پنج گانه نمای بیرونی بام، از الگویی واحد تبعیت می کند. ساختار برون گرای آن ها، از الگویی پیروی می کند که دیرزمانی در معماری ایرانی و شبه قاره با نام «هشت بهشت» رواج داشت.

    کلیدواژگان: معماری منظر، کوشک واقع در آب، جال محل، کاخ بایرات، ویراتنگر، هشت بهشت
  • پروانه قاسمیان دستجردی* صفحات 155-168

    در طول قرن ها، پوشاک ایرانیان نظر جهانیان را به خود جلب کرده است و از سویی دیگر پوشاک هندیان نیز با خصوصیاتی مشابه، دارای تنوع و زیبایی انکارناپذیری است. در طول قرن های متمادی گروه های مختلفی ازجمله علما، دانشمندان، هنرمندان، صوفیان و تجار از ایران راهی هند و باعث تحولات مثبتی در زمینه های مختلف اعم از اشاعه علم، فرهنگ و هنر در آن دیار شدند. ازجمله ایرانیانی که به صورت گروهی وارد هند شدند، می توان به مهاجران گیلانی اشاره کرد که در پست های مهم و کلیدی منصوب شدند. این تحقیق به منظور دستیابی به این پرسش که ایرانیان علاوه بر اشاعه علم و فرهنگ و هنر و مذهب، نوع پوشاک و عادات پوشش خود را نیز اشاعه داده اند؟ صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع بنیادی است که به روش توصیفی-تحلیلی به مطالعه پوشاک باستانی و سپس شناسایی عناصر مشترک بین پوشاک گیلانیان و راجستانیان پرداخته است. اطلاعات به دست آمده نشان می دهد که مشترکات زیادی در پوشاک و تزیینات لباس آنان وجود دارد که یکی از دلایل مهم این مشترکات، پس از حضور ایرانیان، مخصوصا گیلانیان در دربار هند و اشاعه فرهنگ ایرانی به ظهور رسیده است.

    کلیدواژگان: ایران، هند، گیلان، راجستان، پوشاک زنان
  • سکینه خاتون محمودی* صفحات 169-184

    یکی از چندین ویژگی تصاویر، کارکرد آن ها در انتقال معناست. این موضوع در تصاویر تاریخی همواره با نمایش تنش ها و تباین های فکری و ایدیولوژیک همراه بوده است. بازنمایی شخصیت ها، از مهم ترین ژانرهای موضوعی نگارگری گورکانی هند است که محل بروز پسندها و سلایق امرای گورکانی نیز شده است. در این تصاویر نکته هایی وجود دارد که بر اثر بسندگی به ساخت و معنای ظاهری، گاه از تاملات کافی به دور مانده است. ساختار دو عنصر قدرت و معنویت، از موارد قابل تامل در این تصاویر است؛ بنابراین در این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای تدوین شده، تلاش می شود بدین پرسش اساسی پاسخ داده شود که عناصر اصلی تصویری قدرت و معنویت در پیکرنگاری های مربوط به دوره پادشاهی گورکانیان هند کدام است؟ نتیجه این پژوهش که بر 30 نمونه آماری منتخب انجام شده، حکایت از آن دارد که: بازتاب دو عنصر قدرت و معنویت در سه گانه تصویری پادشاه، شیخ و یوگی، بیشتر مورد توجه بوده و در پیکرنگاری های انجام یافته از پادشاهان به نحو برجسته تری مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نگارگری، پیکرنگاری، قدرت، معنویت، گورکانیان هند
  • سید سعید رضا منتظری*، وحید پزشکی صفحات 185-198

    آیین جین از ادیان کهن هند به شمار می رود که دیدگاه غیرخداباوری در بین مکاتب و باورهای هندی داشته و توانسته در سرزمین هند جایگاه ویژه ای به خود اختصاص دهد. یکی از باورهای مهم این دین، اعتقاد به تیرتهنکره است که پرستش و سرسپردگی به تعالیم آنان در نجات روح از بند اسارت سمساره موثر است. ظهور تیرتهنکره ها بر پایه یک نظم و هنجار کیهانی بی آغاز و انجام است و بر اساس ترکیبات خاص کرمه ای و معرفت روحی شان که در زندگانی های پیشین خود به دست آورده اند، در این مرتبه زاده شده و در پایان با مرگ خود به رهایی مطلق از بند سمساره می رسند. در پژوهش پیش رو با تحلیل منابع به روش کتابخانه ای، به ظهور تیرتهنکره ها در جهان هستی (زمین و از جمله در جهان های دیگر) پرداخته و در ادامه، بررسی روحی و کرمه ای کالبدهای پیشین و کنونی تیرتهنکره ها و چگونگی دستیابی ایشان به رهایی مورد مداقه قرار گرفته است پژوهش حاضر جغرافیای ظهور تیرتهنکره ها در جهان هستی و ارتباط آن با وضعیت روحی کرمه ای یک فرد برای رسیدن به این جایگاه را نشان می دهد. بررسی کلی بیانگر آن است که نگاهی جبرانگارانه در ارتباط با ارواحی که سرانجام بدین مقام دست می یابند، وجود دارد.

    کلیدواژگان: تیرتهنکره، جهان میانه، مهاویده کشتره، بهرته کشتره
  • سارا نظام دوست، محمدامیر مشهدی*، محمدعلی محمودی صفحات 199-216

    سالک قزوینی (1201ه.ش) از شاعران دوره صفوی است. دیوان سالک شامل انواع قالب های شعر فارسی است. در این پژوهش، ضمن معرفی سالک قزوینی، سعی بر آن است که با روش تحلیلی-توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، محور زبانی و فکری غزلیات وی را تحلیل کنیم؛ ازاین رو ابتدا در محور زبانی مشخصات ترکیبات نحوی زبان موردتوجه قرار گرفته و سپس اصول دیدگاه های فکری شاعر ارزیابی شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با توجه به اینکه سالک قزوینی از شاعران دوره سبک هندی است، به لحاظ افزایش بسامد ترکیبات کنایی عامیانه و اصطلاحات شغلی، وفور ترکیبات نو یا کم کاربرد، ترکیبات اضافی (تشبیهی، استعاری و اقترانی)، بسامد بالای واژگان دوره و نیز بسامد وابسته های عددی که از برجسته ترین مختصات زبانی غزلیات وی است، تحت تاثیر سبک عمومی دوره است؛ اما سادگی لفظ و زبان در شیوه غزل سرایی با درون مایه های عرفانی و مذهبی و نیز تخلص در بیت پایانی تمام غزل ها (1366 غزل) شعر وی را از جهت سبک شخصی ممتاز کرده است. سالک، شخصی انفسی و درون گراست و معنا و مضمون را بر لفظ پردازی ترجیح می دهد و «معنی رنگین» اشعار وی، نشات گرفته از «خیالات درست اندیشه » اوست. علاوه بر انعکاس اندیشه های عرفانی و مذهبی در سطح فکری، یاس و ناامیدی، تیره بختی و غم و اندوه زیاد بر غزلیاتش سایه افکنده است که به نظر می رسد در کاربرد این درون مایه ها افراط کرده است.

    کلیدواژگان: سبک هندی، سالک قزوینی، غزلها، زبان، عاطفه
  • فاطمه وظیفه دان ملاشاهی* صفحات 217-232

    متناقض نمایی یکی ازجلوه های زیبایی بیان در آثار ادبی است و از عالی ترین شیوه های آشنایی زدایی هنری به شمار می رود که موجب دورشدن کلام از حالت عادی و برجسته سازی و اثرگذاری چشمگیر بر مخاطب می شود. در شعر سبک هندی که شعر مضمون نامیده می شود، متناقض نمایی ویژگی برجسته در خلق مضمون های برجسته به شمار می رود. این هنر ادبی ممکن است به صورت عبارت یا ترکیب به کار رود. سوال اصلی تحقیق حاضر این است که زاهد تبریزی چگونه از متناقض نمایی در بارور کردن شعر خود بهره گرفته است؟ در غزلیات زاهد، متناقض نمایی در پیوند با هنرهای بلاغی و زیبایی شناختی استعاره، تشبیه، تصویر دووجهی، کنایه، ایهام وغلو، زیبایی مضمون و بیان شعر او را دوچندان کرده است؛ ضمن اینکه زاهد تبریزی بیشتر از ترکیبات متناقض نما برای انعکاس مفاهیم مدنظر خود استفاده کرده است. مفاهیمی که بیشتر عرفانی است؛ همچون: عشق، وصل و... روش کار توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: متناقض نمایی، زاهد تبریزی، غزلیات، سبک هندی
|
  • Roshanak Azari * Pages 9-26

    This article is based on Mithra/Mitra onomastics. The purpose is a qualitative diachronic survey about changes in Mitra and Mehr words in Phonological, etymological, and semantic fields. The domain of research was Old Iranian languages along with Sanskrit; then Middle Iranian languages to New Persian. The analysis showed that Mitra is considered a male deity by grammatical and biological gender in Ṛigveda, Avesta, and other ancient texts. Accordingly, the deixis for Iranian Mitra is “god” and not “goddess’’. Due to phonetic evolution, Mitra became Mehr in the Middle Iranian languages period. Due to the broadening of the meaning, this word accepted a new meaning, “sun”, plus previous meanings (friendship, promise, and treaty). Mehr shows a vast variety in the structure of Middle and New Persian compound personal names. This study showed that methods of compound personal name formation in Hindi and New Persian are similar. Religion, as a non-linguistic element was observed in Mitra onomastics: In contemporary Iran and the Muslim community (Urdu speakers) of India, Mitra is a female name; but in the Hindu community it is unisex.

    Keywords: Personal Name, Mithra, Mitra, Mehr, Gender, Indo-Iranian languages
  • Sedigheh Ahrari, Mohammad Behnamfar *, Seid Mehdi Rahimi Pages 27-44

    Rumi and Gandhi, two great world reformers coming from different race and culture, present noticeable similarities mostly justified by the unity of humanity, mutual intellectual interconnection between Iran and India, exchange of mysticism between them, and the increasing prevalence of Persian language in Indian subcontinent. The present study aims at comparing the two figures (Rumi and Gandhi) in terms of “nonviolence theory” based on their works and thoughts. As indicated by the results of the present study conducted based on the French school of adaptive literature and through adaptive-descriptive content analysis, “nonviolence”, as Gandhi’s most important thesis, is also considered as the cornerstone of Rumi’s thoughts and doctrine. In addition to several samples from Masnavi evidently supporting nonviolence, most of Rumi’s thoughts and works are implicitly connected to Ghandhi’s “nonviolence” theory. In other words, All Rumi’s basic beliefs including forgiveness, altruism, modesty, anonymity [avoiding conspicuity], and globalization try to direct human toward spiritual development and excellence. This direction ultimately results in spiritually self-developed individuals seeking peace and friendship for the whole world. Most importantly, the concept of “love”, the most opposite of violence, is evident in Rumi’s works. However, Rumi elaborates on “love” from a mystic point of view while Gandhi considers it as a political necessity.

    Keywords: Non-violence, Rumi, Gandhi, Masnavi
  • Hossein Ali Bayat *, Naser Pourhasan Pages 45-60

    The purpose of this article is to analyze the evolution of the concept of self and the other in Iqbāl-e Lāhorī's political thought and action. Iqbal is not only a great thinker of the subcontinent but also a selective poet of Persian and one of the revivers of Islamic identity and at the same time one of the founders of the Pakistani government. The main question is what the evolution of 'self' and 'other' identity was in Iqbāl-e Lāhorī's intellectual and political thought. The main hypothesis of the paper is that Iqbal's political thought evolved from the mystical 'self' to the Sufi isolationist 'other' and the individual identity to the collective identity. Iqbal's own social identity meant first to British colonialism and then to Islamic identity to Indian identity and then to nationalist identity. Iqbal's ideas have shaped Pakistan. The ambiguity between the identity of self and other that was in Iqbal thought was inherited to the Pakistani government.

    Keywords: Iqbal, Pakistan, subcontinent, identity
  • Gholamreza Tajbakhsh *, Hossein Ebrahimzadeh Pages 61-74

    The family is the first, most important and most blessed social institution in the history of human culture and civilization. Considering the importance of the family institution in societies and considering the cultural and social commonalities between Iran and India. The present study examines the Characteristics of the family institution in India and identifies its commonalities and differences in these two countries. The data of this research work were collected by comparative descriptive method using experimental observation technique (according to the study and six-year life of researchers in India) and the use of secondary data (documentary method). Given the multiplicity of religions and cultures and cultural pluralism in India, the data of this study were only related to Hindu families in the southern Indian state of Karnataka. The outcome of this paper showed that there are many similarities and commonalities in the family institution in Iran and India such as the importance of family formation, sexual regulation, monogamy, family orientation, respect for the elderly, tendency to have children, low employment of women, female illiteracy and differences such as low divorce rates, Populism, violence against women and high abortion rates. The result of the present study was that in these two societies, the family is a natural and basic element of society and as one of the three institutions, structuring the social system of the society (family institution, religion institution and government institution) is centralized in organizing human and social life.

    Keywords: Familyism, Marriage Pattern, domestic violence, Divorce
  • Asim Javaid, Reza Chehreghani *, Muhammad Iqbal Shahid Pages 75-92

    Hafez is one of the poets who influenced a wide range of speakers and poets of his time and after it. He has had an impact on Persian language both in and out of Iran and has been the source of inspiration and creativity of many great poets and writers around the world. Meanwhile, Iqbal Lahori, a Pakistani thinker and poet known for being influenced by Rumi and in his youth for being against Hafez and his thoughts. Iqbal is among those who have been most influenced by Hafez's poetry among the poets of the subcontinent, but so far this issue has not been considered by researchers. With regard to this issue, the present study has tried to classify and examine the extracted samples (by descriptive-analytical method) of the influence of Hafez's poetry in his Persian and Urdu Divan. The results of the research show that the influence of Hafez on Iqbal's poetry has various aspects and forms such as lexical, propositional, narrative, allusive, visual, structural, inspirational-fundamental, etc. and covers both the content and the subject areas.

    Keywords: Hafez Poetry, Iqbal Lahori Poetry, comparative literature, Iran, and Pakistan
  • Hosain Khakpour *, Abdolmajid Zelnaroei, Gholamreza Razavi Doost Pages 93-106

    The tradition of the Prophet (pbuh) after the great Qur'an has been the most credible and reliable criterion for extracting the precepts(laws) of religion. From the very beginning, due to following the Prophet and through perseverance, Muslims extracted the religion's precepts and therefore there was no division and differentiation among Muslims in religion's precepts. Over the recent two centuries, some dissidents (Quranists) With tendency to their opinions and disrespect for the tradition(Sunnah), differed in all religion's precepts including Zakat. However, there have been reports of Quranicism in the first and second centuries of the AH. The present article uses a descriptive-analytical method to express and criticize the Quranists' reasonings about Zakat based on Qur'an's verses and it concludes: The Quranists, by denying the authority of tradition and the tendency to their opinions and rationalism, have tried to comment the Qur'an's verses subjectively according to their opinions, challenged the Zakat laws and they giving up the Quran's credited evidences directed to subjective and justificational interpretations based on argumental intellect.

    Keywords: Qur'anicist, Subcontinental, Zakat, Denial of Sunnah
  • Elham Rezvani Moghadam, Ghodratollah Khayatian *, Seyed Hasan Tabatabaei Pages 107-122

    Mystical ontology is one of the main topics in the field of Islamic mysticism; This issue became more apparent through the teachings of Ibn Arabi. One of the most important issues in ontology proposed by Ibn Arabi is the unity of existence. The main question of this research in general is what the viewpoint of Ibn Arabi (AD: 638 AH) and Ashraf Jahangir (AD: 828 AH) on the unity of existence is and what the commonalities and differences between the viewpoints of the two mystics are. Following this question, the present study, with a descriptive-comparative method, proves the proofs of the unity of existence from the perspective of Ibn Arabi and Ashraf Jahangir. Ibn Arabi is the author of the theory of the unity of existence; While Ashraf Jahangir is one of the students of Sheikh Ala Al-Dawlah Semnani; Nevertheless, he is one of the mystics who follow the theory of the unity of existence. In the worldview of Ibn Arabi and Ashraf, Quranic teachings and prophetic hadiths have a special place. In the discussion of manifestation, Ashraf impressed by Ibn Arabi believes in manifestation in existence. Ibn Arabi's worldview is mixed with mystery, which ultimately leads to “astonishment” and “awesomeness”; However, due to the predominance of theological thoughts and jurisprudential rules of Ashraf Jahangir, he has taken a more theological and jurisprudential context in proving the unity of existence; Nevertheless, in the general form of ontological issues, he tends to the viewpoints of Ibn Arabi.

    Keywords: Mystical ontology, Unity of existence, absolute existence, Ibn Arabi, Ashraf Jahangir Semnani
  • Aliakbar Samkhaniani *, Effat Ghafoori Pages 123-138

    The characters are the most important elements of a story for understanding the romantic fiction. Different narratives of a story may represent different images and explanations for its characters and impact on narrator’s diverse ways of thinking; it also helps to understand the reason of different feedbacks to each narrative. The enneagram as an important knowledge seeking its root in the combination of oriental mystic with modern psychology tries to describe complex relations of human kind. Nowadays enneagram is being used in education systems, social and sport managements and parents training in order to re-understand the concerning personality types of characters. This comparative analytical article based on library data and primarily tries to introduce enneagram model. After sufficient discussing and comparing and analyzing the data we show that the character of Shirin in Amir Khosro Dehlavi’s “Shirin & Khosro” story accordance with type six based on enneagram model. The article concludes that the character of Shirin is charming, skeptical and also loyal and generally corresponds to the sixth Type of the nine enneagram types.

    Keywords: Amir Khosrow Dehlavi, Enneagram, Shirin's Characteristic Type, Shirin & Khosrow, Persian Narratology
  • Sahar Abdolahi, Seyyed Rasool Mosavi Haji *, Asad Allah Jodaki Azizi Pages 139-154

    Waterfront pavilions are one of the innovations of nighttime gardening. In the late Middle Ages and late Islamic period, the tradition of gardening along with watering with a special style was popularized by artists and architects in the subcontinent. It seems that the first examples of this architectural pattern were formed on the continental night during the reign of the Mamluk kings, imitating the landscape architecture of some Hindu temples. The pattern of water pavilions became widespread during the reign of Gurkhani and due to their extensive connection with the Safavid court, this gardening tradition led to the development and continuation of the architectural pattern of the subcontinent culture of Iran. The present research has tried to use this "historical approach" in this architectural pattern in two blanks that have a symmetrical pattern; One to study, introduce and compare the "Jal Mahal Palace in Narnatul" and the other "Destructive Bayrat Palace in the State of Rajasthan" in the Indian subcontinent.

    Keywords: Landscape architecture, water pavilion, Jal Mahal pavilion, Bayrat, Viratangar Palace, Hashtabhesht
  • Parvaneh Ghasemian Dastjerdi * Pages 155-168

    Over the centuries, Iranians' clothing, which consists of different parts, has attracted the attention of the world. Indian clothing also has an irrefutable variety and beauty. Between the fifteenth and eighteenth centuries, various groups including scholars, artists, Sufis, and merchants from Iran came to India and brought about positive developments in various fields including the spread of science, culture, and art. Among Iranians who joined India in a group, Gilani immigrants were appointed to key posts. The research has tried to address only one region in each country that has long-standing garments and features of proximity to ancient women's apparel. Also, by studying clothing and then identifying common elements between Gilani and Rajasthani garments during the fifteenth and eighteenth common garments of centuries, these two regions has been analyzed. The present study is a descriptive-analytic study of the women of Gilan and women in Rajasthan. The Information obtained shows that there are many similarities in their garments including clothing and clothing accessories. One of the main reasons is the presence of Iranians, especially Gilani people in the Indian court, and the spread of Iranian culture in those centuries.

    Keywords: Iran, India, Gilan, Rajasthan, Women's clothing
  • Sakine Khatoon Mahmoodi * Pages 169-184

    Transmission of idea and inner reality is an important feature of images. This fact has always been accompanied with the display of mental and ideological tensions in historical images. Representing historical characters is one of the most significant features of the Indian Mughal miniature, which has been the manifestation of Mughal emperors’ tastes and interests. There are some crucial points in such portraits which are remained unknown due to reliance on the mere superficial structures and implications. Actually, two important features, i.e. authority and spirituality, are of immense significance in these portraits. Adopting a descriptive-analytical methodology, the present article is to answer the following question: What are the main visual elements relating to authority and spirituality in the Mughal portraits in India? Studying 30 portraits as case studies in this research, the results show that the manifestation of authority and spirituality in the trinity of emperor, sheikh and yogi were considered more than others, and this has been represented in the portraits of the king more conspicuously.

    Keywords: miniature, Portraiture, Authority, Spirituality, Mughal Empire
  • Sayyes Saeid Reza Montazery *, Vahid Pezeshki Pages 185-198

    Jain religion is one of the ancient religions of India which has had an atheistic view among Indian schools and beliefs and has been able to occupy a special place in the land of India. One of the important beliefs of this religion is the belief in the Tirtankara which suggests that worship and submission to their teachings is effective in saving the soul from the bondage of Samsara. Tirtankaras can appear in the Middle World Based on a cosmic order and norm without beginning and end, and based on their special Karma compositions and special spiritual knowledge in their previous lives in this rate: And after a period of austerity and spiritual purification in their last material body, they reach this position and, in the end, with their death, they reach absolute liberation from the bondage of Samsara. In the present study, by analyzing the sources, the emergence of Tirtankara in the universe (Earth and including other worlds) has been studied and psychological study of the past and present bodies of Tirtankara and how they achieve liberation from other parts of the research. The present study shows that a kind of deterministic view has overshadowed the whole world history of Jain in connection with the emergence of certain spirits in the body of Tirtankara.

    Keywords: tirtankara, middle world, mahavidya. ksatra
  • Sara Nezamdoost, MohammadAmir Mashhadi *, Mohammadali Mahmoudi Pages 199-216

    Qazvini (1201 AH) is one of the poets of the Safavid period. Qazvini Divan is composed of various forms of Persian poetry. In this research, with the introduction of Qazvini, we have tried to analyze the poetry, language and thought of the poet's lyric poems by analytical-descriptive method and relying on library resources, so first, in the language; the characteristics of the composition of the language method are considered, and then the principles of the poet's intellectual views are evaluated. The results indicate that considering the point that Qazvini belongs to Indian style period, he is influenced by general style of that period regarding high frequency of sarcasm and jargon, novel compounds, and additional compounds. However, the simple language with mystic and religious themes as well as pseudonym in the final verse (1366 lyrics) has made his lyric poems prominent due to his personal style. Salek is introverted and prefers meaning and content to word processing, and the "colorful meaning" of his poems is derived from the "true fantasies of thought." In addition to the reflection of mystical and religious ideas on the intellectual level, despair, grief, and sorrow have overshadowed his sonnets, which seems to have gone too far in the application of these themes.

    Keywords: Indian style, Qazvini, lyric poems, Language, axis of emotion
  • Fatemeh Vazifehdan-Mollashahi * Pages 217-232

    Paradox is one of the manifestations of the beauty of expression in literary works and it is considered as one of the highest methods of artistic unfamiliarity that causes the word to deviate from the normal state and has a significant impact on the audience. This literary art may be used as a phrase or combination. The main question of the present research is how Zahed Tabrizi has used paradoxical expression in fertilizing his poetry, and in what ways he has shown the beauties of this art in his beautiful lyric poems. In ascetic poems, paradox in connection with rhetorical arts and aesthetics, metaphor, simile, two-dimensional image, irony, permissiveness, ambiguity, and exaggeration are mixed and the beauty of the content and expression of his poetry is doubled. At the same time, he has mostly used paradoxical compositions to reflect his intentions. The method is descriptive-analytical and is based on library sources.

    Keywords: Indian style, Zahed Tabrizi, lyric poems, paradox, Expression, Novel