فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، فروردین و اردیبهشت 1390)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، فروردین و اردیبهشت 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید عیسی نژاد*، سید احمد احمدی، عذرا اعتمادی، رزگار قادرپور صفحه 1
    زمینه و هدف

    ارتقای روابط یکی از شیوه های آموزش مهارتهای زندگی زناشویی است و می تواند بر نحوه مقابله زوجها با تنش های زندگی تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش، تعیین تاثیر ارتقای روابط بر بهبود راهبردهای مقابله زناشویی زوجین بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مراجعان مرکز جامع پزشکی ومشاوره اصفهان در سال 1387 بودند. نمونه مورد مطالعه 24 زوج است که از بین داوطلبین شرکت در پژوهش، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (13زوج) و گواه (11زوج) به طور تصادفی جایگزین شدند. برنامه ارتقای روابط در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش انجام شد. داده های حاصل از پرسشنامه‌ی راهبردهای مقابله‌ای زناشویی با آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که ارتقای روابط باعث کاهش نمرات آزمودنی ها در راهبردهای مقابله­ای تعارض، خودسرزنشگری، خودمحوری و اجتناب (01/0> P) و افزایش نمرات راهبرد مقابله سازنده شده است(01/0> P). نتایج پیگیری پس از یک ماه نشان داد که بین گروه آزمایش و گواه در نمرات راهبردهای مقابله­ای تفاوت وجود دارد(001/0>P) و اثر بخشی ارتقای روابط بعد از یک ماه باقی مانده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در زمینه آشنایی با شیوه های ارتقای روابط و راهبردهای مقابله­ای زناشویی و نحوه تغییر و ارتقای آن برای مشاوران فراهم می نماید. در الگو های مشاوره زناشویی می توان از شیوه ارتقای روابط برای بهبود راهبردهای مقابله­ای زوجین و کاهش تعارض زناشویی استفاده نمود. 

    کلیدواژگان: ارتقای روابط، تعارض زناشویی، اجتناب زناشویی، خود سرزنشی درون نگرانه، خود محوری
  • علی نویدیان*، لیلا حق‎شناس، محمدرضا عابدی، ایران باغبان، مریم فاتحی‎زاده صفحه 13
    زمینه و هدف

    افزایش پاسخ دهی به درمان های فعلی از جمله درمان های شناختی رفتاری، اولویت مهم تحقیق بالینی است .این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر شدت علایم مبتلایان به اختلال وسواسی-جبری انجام گردید.

    مواد و روش ها

    پژوهش کارآزمایی بالینی یک سو کور است که با طرح پیش آزمون ، پس آزمون با گروه کنترل و در زمان های مختلف بر روی 40 نفر مبتلا به اختلال وسواسی-جبری در سال 88 اجرا شده است.افراد از طریق نمونه گیری در دسترس با رعایت معیارهای ورود انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. مداخله ده جلسه درمان شناختی رفتاری گروهی بود که با اصول مصاحبه انگیزشی تلفیق و به گروه آزمایش ارایه شد. داده های بدست آمده از طریق پرسشنامه های یل بروان و مقیاس ناتوانی شیهان، بااستفاده از آزمون های آماری آنالیز اندازه های تکراری و t تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان داد میانگین نمره یل بروان در مورد شدت علایم وسواسی-جبری گروه کنترل در مرحله قبل، بعد و پیگیری بترتیب 64/29 ، 92/19 و 20 و در گروه آزمایش 58/34 ، 23/17 و 35/19 است.آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد گرچه اختلاف معناداری بین دو گروه وجود نداشت(06/0 =P) ولی پس از مداخله میزان کاهش شدت علایم وسواسی-جبری در گروه دریافت کننده مصاحبه انگیزشی بیش از گروه کنترل است(0001/0 =P) و این کاهش تا مرحله پیگیری همچنان ادامه یافته است.

    نتیجه گیری

    تلفیق اصول مصاحبه انگیزشی گروهی با درمان شناختی رفتاری معمول ، روشی موثر برای کاهش شدت علایم اختلال وسواسی-جبری و نهایتا; کاهش میزان ناتوانی ناشی از علایم است. 

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، اختلال وسواسی جبری، ناتوانی عملکرد، درمان شناختی رفتاری
  • عباس بخشی پور رودسری*، احمد منصوری صفحه 24
    زمینه و هدف

    سبک دلبستگی ناایمن، یکی از عوامل موثر در بسیاری از آسیب‌های روانی است. این پژوهش با هدف مقایسه ویژگی‌‌های مثبت، منفی و آشفته اسکیزوتایپی در دانشجویان دلبسته ایمن، اجتنابی و اضطرابی دانشگاه تبریز انجام گردید.

    مواد و روش‌ها

    در یک مطالعه مقطعی تعداد 300 دانشجوی (150 مرد و 150 زن) دانشگاه تبریز به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- تصادفی انتخاب شدند. پرسش‌نامه شخصیت اسکیزوتایپال (SPQ یا Schizotypal personality disorder) و مقیاس دلبستگی بزرگ‌سالان (AAI یا Adults attachment inventory) در مورد دانشجویان اجرا گردید. داده‌های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    میانگین سنی شرکت‌کنندگان 28/1 &plusmn; 21 سال بود. یافته‌ها نشان داد که میان دلبسته‌های ایمن با دلبسته‌های ناایمن اجتنابی و اضطرابی در ویژگی‌های مثبت، منفی و آشفته اسکیزوتایپی و همچنین نمره کل SPQ تفاوت معنی‌دار وجود دارد (05/0 > P). در مقابل، تفاوتی میان دلبسته‌های ناایمن اجتنابی و اضطرابی در ویژگی‌های مثبت، منفی و آشفته اسکیزوتایپی و نیز نمره کل SPQ وجود ندارد (05/0 < P).

    نتیجه‌گیری

    افراد دلبسته ناایمن اجتنابی و اضطرابی ویژگی‌های مثبت، منفی و آشفته شدیدتری نسبت به افراد دلبسته ایمن تجربه می‌کنند. با این وجود، تفاوتی میان دلبسته‌های ناایمن اجتنابی و اضطرابی به لحاظ شدت ویژگی‌های مثبت، منفی و آشفته اسکیزوتایپی وجود ندارد. در مجموع، افراد دلبسته ناایمن جهت تجربه ویژگی‌های اسکیزوتایپی و ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال آسیب‌ پذیرتر هستند.

    کلیدواژگان: ویژگی های اسکیزوتایپی، دانشجو، دلبستگی
  • منصور بیرامی *، تورج هاشمی، پروانه علایی، وحیده عبدالهی عدلی انصار صفحه 33
    مقدمه

    با توجه به اهمیت موضوع شادکامی در زندگی، این پژوهش به منظور تعیین سهم عوامل جنسیت، نوع سکونت، دینداری و عملکرد خانواده در پیش‌بینی شادکامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت.

    مواد و روشها

    این تحقق از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی 88-1387 بود، 372 دانشجو به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شده و به ابزار سنجش خانواده (FAD)، مقیاس شادکامی (MUNSH) و مقیاس سنجش دینداری با تکیه بر اسلام پاسخ دادند؛ سن، جنسیت و نوع سکونت آنان پرسیده شد. داده ها با استفاده از روشهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام‌به‌گام تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    بین عملکرد خانواده و نیز دینداری با تکیه بر اسلام، با شادکامی رابطه وجود دارد (01/0< P). عوامل جنسیت، نقش‌ها، نوع سکونت، دینداری و ارتباط، 32 درصد تغییرات احساس شادکامی را پیش‌بینی می‌کنند (01/0< P). ضرایب بتای متغیرهای پیش‌بین نشان می‌دهد جنسیت نقش مهمتری در پیش‌بینی تغییرات شادکامی دارد.

    نتیجه گیری

    دانشجویان بومی نسبت به دانشجویان غیربومی، و پسران نسبت به دختران شادتر هستند. دانشجویان با عملکرد خانوادگی سازگارانه و گرایش و تعهد به دین اسلام، شاد‌تر هستند. بنابراین، برگزاری کارگاه های آموزش خانواده و مراسم مذهبی مناسب برای افزایش شادکامی دانشجویان پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: دینداری با تکیه بر اسلام، عملکرد خانواده، شادکامی، عوامل جمعیت شناختی، دانشجو
  • حمیدرضا عریضی، سحر جهانبخش گنجه * صفحه 44
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مورد توجه روانشناسان صنعتی و سازمانی، مطالعه خلق و عاطفه در محیطهای کاری است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه خلق و عاطفه در سطح فردی و گروهی با رفتار جامعه یار سازمانی (رفتار مدنی سازمانی) و غیبت شغلی در محیط کار بود.

    مواد و روش‌ها

    نوع مطالعه همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان شرکتهای پلیاکریل اصفهان، دیامتی اصفهان، ذوبآهن اصفهان و مجتمع فولاد مبارکه اصفهان در سال 1387 تشکیل می‌دادند (تعداد کل افراد جامعه 14985 نفر) که در طول یک سال کاری خود، سابقه غیبت غیر مجاز داشتند. 35 گروه (تعداد کل نمونه 347 نفر) به طور تصادفی از بین گروه های کاری این کارخانه ها انتخاب شدند. این گروه ها از گروه های دست نخورده سازمانی بودند که بر اساس فعالیتهای سازمانی شکل گرفته بودند. پرسشنامه های عاطفه شغلی، عاطفه مثبت و منفی، رفتار جامعه یار سازمانی و همچنین، اطلاعات آرشیوی مورد استفاده قرار گرفت. روش تحلیل درونگروهی و بینگروهی و همچنین رگرسیون معمولی و سلسله مراتبی استفاده گردید.

    یافته‌ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که در سطح فردی، غیبت شغلی با حال و هوای عاطفی مثبت، رابطه منفی و با حال و هوای عاطفی منفی، رابطه مثبت و رفتار مدنی سازمانی با حال و هوای عاطفی منفی رابطه منفی و معنیدار دارد. در سطح گروهی نیز رفتار غیبت شغلی با حال و هوای عاطفی مثبت گروه، رابطه منفی و با حال و هوای عاطفی منفی گروه رابطه مثبت و معنیدار داشت.

    نتیجه‌گیری

    در سطح تحلیل فردی، در کارکنانی که عضو گروه هایی بودند که واکنشهای عاطفی مشابه به خودشان دارند، به دلایل اثرات گروهی، رابطه قویتری بین عاطفه و غیبت وجود داشت. 

    کلیدواژگان: خلق در کار، رفتار جامعه یار سازمانی، غیبت شغلی، عاطفه مثبت و منفی، عاطفه شغلی
  • سعید فرح بخش * صفحه 56
    زمینه و هدف

    ویژگی‌های فرسودگی شغلی و تاثیرات آن بر فرد و سازمان در دهه‌های اخیر، توجه بسیاری از محققان را به خود معطوف داشته است. هدف این مطالعه، شناسایی ارتباط فرسودگی شغلی با برخی متغیرهای شغلی نظیر نوع و سطح مسوولیت، سابقه کار و مدیریت مدیران بود.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش یک تحقیق مقطعی بود که در سال 1385 بر روی نمونه 245 نفری که با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای نسبی انجام شد. وضعیت متغیرهای شغلی در جمعیت مورد مطالعه با استفاده از پرسش‌نامه فرسودگی شغلی مورد آزمون قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری t وANOVA &nbsp;برای مقایسه گروه‌ها ارزیابی گردید.

    یافته‌ها

    فرسودگی شغلی آزمودنی‌ها در ابعاد خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و احساس عدم موفقیت فردی با نوع و سطح مسوولیت، سابقه کار و مدیریت رابطه داشت.

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد که نوع و سطح مسوولیت مدیران از حساسیت و اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که می‌توانند به عنوان برخی عوامل ایجاد کننده مشکلات در مدیران باشند. واژه‌های کلیدی:.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت، احساس عدم موفقیت، مدیران
  • ماهگل توکلی*، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی، مجید برکتین، رضا کرمی نوری، جعفر مهوری صفحه 63
    زمینه و هدف

    ارزیابی شناخت از مسایل اساسی مورد بررسی در برنامه جامع صرع می;باشد. از این;رو در این پژوهش، وضعیت حافظه بیماران صرع لوب گیجگاهی مقاوم به درمان، قبل از تصمیم;گیری برای عمل جراحی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش مورد-شاهدی، جامعه شامل 20 بیمار صرع لوب گیجگاهی راست و 20 بیمار صرع لوب گیجگاهی چپ بود. این افراد از میان بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی مقاوم به درمان بستری در بخش صرع بیمارستان کاشانی به عنوان گروه آزمایشی انتخاب شدند. همچنین 20 نفر بهنجار از میان ملاقات; کنندگان بیماران به عنوان گروه شاهد، با دامنه سنی 15 تا 35 سال، انتخاب گشتند. نمونه;گیری برای گروه بیمار در دسترس و برای گروه بهنجار به روش تصادفی ساده انجام شد و آزمون حافظه Wechsler بر روی آن;ها اجرا گردید. داده;ها به روش تحلیل واریانس چند متغیره مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‌ها

    در مجموع از نظر زیرمقیاس;های حافظه، میان سه گروه صرع لوب گیجگاهی راست، صرع لوب گیجگاهی چپ و بهنجار تفاوت معنی;دار وجود داشت (001/0 > P). همچنین در زیرمقیاس;های کنترل ذهنی، حافظه منطقی، تکرار ارقام و ترسیم تصاویر، میان گروه بهنجار و دو گروه بیمار صرع لوب گیجگاهی راست و چپ تفاوت معنی;دار دیده شد. اما در عملکرد بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی راست و چپ در نمرات حاصل از آزمون حافظه Wechsler تفاوت معنی;داری دیده نشد.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که وجود مشکل در کارکرد حافظه بیماران صرع لوب گیجگاهی در مقایسه با افراد بهنجار توسط مقیاس حافظه Wechsler قابل تشخیص است. 

    کلیدواژگان: حافظه کلامی، حافظه غیر، کلامی، صرع لوب گیجگاهی مقاوم به درمان، مقیاس حافظه Wechsler
  • بلال ایزانلو، مجتبی حبیبی * صفحه 70

    فراتحلیل، پژوهشگران را قادر می‌سازد تا نتایج مطالعات مربوط به حوزه خاص را در قالب یک سوال پژوهشی مشخص تحلیل کنند. بر اساس نتایج حاصل از این بازنگری‌های مربوط به یک موضوع خاص است که زمینه تدوین نظریه‌ها و مدل‌های تجربی جدید فراهم می‌شود. اغلب، با کنکاش پژوهش‌های یک حوزه خاص، به تعداد زیادی مطالعه برخورد می‌کنیم که به بررسی متغیرهای مشابهی پرداخته‌اند. با وجود تشابه موضوع مورد بررسی ممکن است که این مطالعات بر حسب روش، برای مثال مطالعات میدانی در برابر آزمایشی، یا جامعه مورد مطالعه متفاوت باشند. از آن جا که اغلب نتایج این مطالعات مشابه نیست، پس به روشی نیاز داریم که بر اساس ترکیب نتایج مختلف با هم آگاهی ما در خصوص موضوع را افزایش دهد. در همین راستا فراتحلیل با هدف ترکیب آماری یافته‌های پژوهش‌های قبلی، دو فرایند عمده را دنبال می‌کند: 1- علاوه بر خلاصه و توصیف کردن نتایج مطالعات موجود در پیشینه یک موضوع مشخص، میزان رابطه یا تفاوت واقعی در جامعه مطالعات مختلف را نیز دنبال می‌کند 2- برآورد تاثیر ویژگی‌های روش‌شناسی مطالعات روی میزان تفاوت یا روابط برآورد شده در پژوهش‌های مختلف در حوزه‌ای معین. مقاله حاضر با هدف معرفی رویکردها، اهداف، مزایا، معایب و مراحل انجام فراتحلیل در حوزه علوم اجتماعی و رفتاری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، مرور نظام مند، تحقیقات علوم اجتماعی و رفتاری
|
  • Isanezhad Omid*, Ahmadi Seied Ahmad, Etemadi Ozra, Qaderpour Rizgar Page 1
    Aim and Background

    Relationship enhancement is one of the life skill training programs and it could effect on couples coping styles with life tensions. This study aimed to investigate the effect of relationship enhancement on improving marital coping strategies of couples in Isfahan, Iran.

    Methods and Materials

    The design of this study was quasi-experimental with pretest, posttest and control groups. The research population consists of the couples who referred to Comprehensive Medical and Counseling Center in Isfahan, Iran in 2008. 24 couples who leaved at least two years together and were not in divorce stage were randomly selected and randomized in two experimental (13 couples) and control (11 couples) groups. Relationship enhancement was administrated in 8 sessions for the experimental group. The data of the marital coping inventory (MCI) was analyzed by covariance analysis.

    Findings

    The result showed that relationship enhancement effectively led to decrease the marital conflict, introspective self-blame, and self-interest, marital avoidance strategies and increase the positive approach strategy. The results of follow up after a month showed that there was differences between experimental and control groups considering the scores of marital coping strategies and its dimensions (P < 0.01). The efficacy of relationship enhancement had been remained after a month.

    Conclusions

    Results provided useful information for counselors and psychotherapists about relationship enhancement program and marital coping strategies and the ways of manipulation of these strategies. Relationship enhancement (RE) may be implicated for improving of marital coping strategies and decreasing marital conflict in couple therapy.

    Keywords: Relationship enhancement, marital coping strategies, marital conflict, marital avoidance, introspective self, blame, self interest
  • Navidian Ali, Haghshenas Leila, Abedi Mohammad Reza, Baghban Iran, Fatehizadeh Maryam Page 13
    Aim and Background

    Increasing responsiveness to current treatments including cognitive-behavioral therapy is an important priority of clinical research and motivational intervening is considered as a hopeful intervention. The aim of this study was to determine the effectiveness of motivational interviewing on the severity of symptoms of patients with obsessive-compulsive disorder (OCD).

    Methods and Materials

    In this clinical trial study 40 people diagnosed with OCD in 2009, in Isfahan, Iran were enrolled. Research population was selected by convenience sampling and randomly classified into the experimental and control groups. The intervention was ten sessions of group Cognitive-Behavioral Therapy and motivational interviewing. The data obtained by Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale and Sheehan Disability Scale and analyzed by statistical tests of repeated measures analysis and t-test.

    Findings

    Mean Yale-Browen score of the intensity of obsessive-compulsive symptoms in preintervention, post-intervention and follow-up stages was 29.64, 19.92, 20 in the control group and 34.58, 17.23, 19.35 in the experimental group, respectively. The variance analysis test repeated measures showed that after the intervention also there was no significant difference between the two groups (P = 0.06) but the decrease in the intensity of OCD symptoms in the experimental group was more than the control group (P = 0.0001) and this decrease continued until the follow-up.

    Conclusions

    Integration of the principles of group motivational interviewing with routine cognitivebehavioral therapy is an effective technique for reducing the symptoms of OCD and ultimately reducing the disability caused by symptoms.

    Keywords: Motivational interviewing, obsessive, compulsive disorder, cognitive, behavioral therapy, functional disability
  • Bakhshipour Rodsari Abbas *, Mansouri Ahmad Page 24
    Aim and Background

    Insecure attachment style is one of the important effective factors in many mental disorders. The aim of this study was to compare the positive, negative and disorganized schizotypal characteristics in secure, avoidance and anxiety attachment patterns among students of Tabriz University, Iran.

    Methods and Materials

    In this cross-sectional descriptive study 300 students (150 Male, 150 Female) from Tabriz University were selected by random cluster sampling method. Schizotypal personality questionnaire (SPQ) and adults attachment inventory (AAI) scale were used for data collection. Data was analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Findings

    Mean age of participants was 21 ± 1.28 years. There were significant differences between secure attachment, anxiety attachment and avoidant attachment groups in negative, positive, disorganized schizotypal characteristics and total score SPQ (P < 0.05). In contrast, there were no significant differences between anxiety attachment and avoidant attachment groups in negative, positive, disorganized schizotypal characteristics personality and total score SPQ (P > 0.05).

    Conclusions

    Insecure avoidant attached individuals experience more intensity of negative, positive and disorganized schizotypal characteristics than secure attached individuals.However, there isnt significant difference between individual with avoidant and anxiety attachment in terms of severity of positive, negative, disorganized schizotypal characteristics. In sum, individual with insecure attachment are more vulnerable to experience the schizotypal characteristics and schizotypal personality disorder.

    Keywords: Schizotypal characteristics, student, attachment
  • Bayramimansour, Hashemi Toraj, Alaie Parvaneh, Abdollahi Adli Ansar Vahideh Page 33
    Aim and Background

    Considering the importance of happiness in life, this research was accomplished to qualify the role of gender, type of residence, religiosity and family functioning in prediction of student's happiness of Tabriz University of Medical Sciences, Iran.

    Methods and Materials

    This research was correlation-descriptive study. The statistical population included all students of Tabriz University of Medical Sciences, Iran who were studying in the spring semester of 2009. 372 students selected by multi-stage cluster random sampling method. The students accomplished family assessment device (FAD), Memorial University of Newfoundland scale of happiness (MUNSH) and religiosity through reliance on Islam assessment scale (RRIAS). Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression statistical methods were used for analyzing data.

    Findings

    There was significant correlation between family function and also, religiosity through reliance on Islam with happiness (P < 0.01).Factors such as gender, roles, type of residence, religiosity and relationship predicted 32% variance of happiness (P < 0.01). Beta coefficients for predictor variables showed that gender is most important predictor for happiness.

    Conclusions

    Students who live with their family (local) were happier than who don’t live (non-local) and similarly males were happier than females. Students with adaptive family functioning, tendency and commitment to Islam were happier. So, applying of family instruction workshops and effective religious programs are suggested to increase students’ happiness.

    Keywords: Religiosity through reliance on Islam, family function, happiness, demographic factors, student
  • Oreyzi Hamid Reza, Jahanbakhsh Ganjeh Sahar Page 44
    Aim and Background

    One of main concerning problem among industrial organizational research was to study mood and affect in work environments. The aim of the current research was to investigate relation between mood and affect with organizational citizenship behavior and job absenteeism in work context.

    Methods and Materials

    This was a correlational study. Statistical population consist of all personnel of Isfahan Polyacril and Isfahan D.M.T Companies, Isfahan Zob Ahan, and Isfahan Steal Complex of Mobarakeh (14985 persons) that have disadmitted absent from work for one year. The current study was administered in 2008. 35 groups (374 persons) were selected randomly from working groups of these factories that were from intact organizational groups. Instruments were job affect inventory, positive and negative affect questionnaire and organizational citizenship behavior inventory and archival data. Within analysis and between analysis, also hierarchical and OLS (ordinary least squares) regression methods were used for analyzing data.

    Findings

    Findings at individual level indicated that absenteeism related negatively with positive tone affect and positively with negative tone affect. Also OCB conversely related to negative tone affect. At group level of analysis, absenteeism with positive tone affect had reverse relationship, while it had direct relation with negative tone affect.

    Conclusions

    In individual level, there was a stronger relation between affect and absenteeism among members of work groups with similar mood reactions, because of group effects.

    Keywords: Mood at work, organizational citizenship behavior, job absenteeism, positive, negative affect, job affect
  • Farahbakhsh Saeed * Page 56
    Aim and Background

    The key purpose of the study was to investigation the relationship of job burnout and some of job variables like type and level of responsibility, service and management experiences.

    Methods and Materials

    This descriptive study was conducted on 245 managers and vice-chancellors randomly selected by the cluster-sampling method. They were assessed by job burnout questionnaire. Data were analyzed by analysis of variance and t-tests.

    Findings

    There was a relationship between job burnout (emotional exhaustion, depersonalization and lack of personal accomplishment dimensions) and the type and level of responsibility, service and management experiences.

    Conclusions

    This research indicated that type and level of responsibility of managers has an important role in managers’ job burnout.

    Keywords: Job burnout, emotional exhaustion, depersonalization, lack of personal accomplishment
  • Tavakoli Mahgol*, Neshat Doost Hamid Taher, Molavi Hossein, Barekatain Majid, Kormi Nouri Reza, Mehvari Jafar Page 63
    Aim and Background

    Evaluation of cognition is fundamental for every comprehensive epilepsy rogram. This study conducted to assess memory state of patients with refractory temporal lobe epilepsy efore decision for epilepsy surgery.

    Methods and Materials

    In a case-control study, 20 patients with right temporal lobe epilepsy and 20 atients with left temporal lobe epilepsy were selected using convenience sampling method in Kashani ospital, Iran and 20 normal people as a control group were randomly selected. Memory state was valuated using the Wechsler Memory Scale. The results were analyzed using multivariate analysis.

    Findings

    In mental control, logical memory, digit span and visual memory subscales, significant differences were obtained between right-left temporal lobe epilepsy and control group (P < 0.001). However there was not a statistically difference between right lobe temporal epilepsy and left temporal lobe epilepsy in 7 subscales.

    Conclusions

    Our findings indicated the ability of Wechsler Memory Scale to differentiate temporal lobe pilepsy.

    Keywords: Verbal memory, non, verbal memory, refractory temporal lobe epilepsy, Wechsler Memory Scale
  • Izanlo Balal, Habibi Mojtaba * Page 70

    Meta-analysis enables researchers to analyze the findings of studies related to the specific area in the form of a specific research question. Based on the results of these reviews for the specific subject, development of new theories and experimental models is provided. Often, by exploring studies in a particular field, we encounter a large number of studies which were conducted on the same variables. Despite the similarity of studied subjects, it seems that the methods, for example experimental vs. survey or populations of these studies are different. Since, the result of these studies often is not similar, so we need a method based on combining the various results together to improve our knowledge about the subject of study. In the same way, meta-analysis, with the aim of statistically combining results of previous researches, follows two major processes: 1- in addition to making summary and description on the results of studies in the history of specific subject, it also follows the level of relations or a real difference in the populations of various studies, and 2- It estimates the effect of methodological properties of studies on the level of differences or the estimated relationships in various studies in the specific fields. In the present paper, approaches, goals, advantages, disadvantages of meta-analysis procedure in the field of social, and behavioral sciences were discussed.

    Keywords: Meta, analysis, reviewing systematic, behavioral sciences research