فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 31 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحمت الله خسروی، سید مهدی سجادی صفحه 1
    اساس نظریه ی انتقادی، تعلیم و تربیت به عنوان امری جدا نشدنی از تحول اجتماعی و انسانی تلقی می شود. این نظریه، مدرسه، برنامه ی درسی و تعلیم و تعلم را همچون عوامل و فعالیت هایی می بیند که از امور آکادمیک محض فراتر رفته و دارای استلزامات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و تربیتی است. در این راستا، مطالعه ی حاضر کوششی در جهت تحلیل نظریه ی انتقادی تعلیم و تربیت و دلالت های آن برای برنامه ی درسی است. در این پژوهش، از روش کیفی «جستار نظرورزانه» به عنوان روش پژوهش و ابزار «بررسی مستندات» به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. با توجه به هدف مطالعه، مباحثی مانند مبانی فلسفی نظریه ی انتقادی تعلیم و تربیت، فرآیند تعلیم وتربیت در این نظریه، دلالت های مربوط بدان در حوزه ی برنامه ی درسی و انتقادات وارد بر آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه ی انتقادی، تعلیم و تربیت، برنامه ی درسی
  • راضیه شیخ الاسلامی، ساره احمدی صفحه 15
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی خودکارآمدی، جهت گیری هدف و راهبردهای مقابله ای تحصیلی دانشجویان است. همچنین در این تحقیق خودکارآمدی تحصیلی، جهت گیری هدف و راهبردهای مقابله ای تحصیلی دانشجویان دختر و پسر مورد مقایسه قرار گرفته است. روش پژوهش از نوع همبستگی و مشارکت کنندگان شامل 248 دانشجوی دانشکده ی علوم تربیتی، مهندسی و دانشکده علوم پزشکی شیراز است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده اند. راهبردهای مقابله ای تحصیلی به وسیله ی پرسشنامه ی مقابله ی تحصیلی (ترو و کانل، 1984) اندازه گیری شده است. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان به صورت مثبت راهبردهای مقابله ای مثبت و به صورت منفی رفتارهای غیر مقابله ای را پیش بینی می کند. همچنین جهت گیری هدف تسلطی به صورت مثبت راهبردهای مقابله ای مثبت و به صورت منفی راهبردهای مقابله ای ناسازگارانه شامل مقابله فرافکن و انکاری را پیش بینی می کند.. علاوه بر این، نتایج آزمون t نشان داد که دانشجویان دختر از جهت گیری هدف تسلطی و عملکردی بیشتری نسبت به دانشجویان پسر برخوردارند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، جهت گیری هدف، راهبردهای مقابله ای تحصیلی، تفاوت های جنسیتی
  • رسول داودی، محبوبه شکرالهی صفحه 25
    هدف این پژوهش مقایسه روش های ارزشیابی توصیفی و سنتی بر اساس استانداردهای چهارگانه ارزشیابی (اخلاقی، کارآوری، قابلیت اجرا و دقت) از دیدگاه معلمان مدارس ابتدایی شهر تهران است. برای نیل به این هدف، علاوه بر مطالعات نظری، نظرات کلیه معلمان (40 نفر) در مدارس مجری طرح ارزشیابی توصیفی از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده نشان می دهد که از دیدگاه معلمان، ارزشیابی توصیفی نسبت به ارزشیابی سنتی مطابقت بیشتری با استانداردهای ارزشیابی دارد. هم چنین در میان استانداردهای مذکور، استاندارد کارآوری نسبت به استاندارد قابلیت اجرا مطابقت بیشتری را با ارزشیابی توصیفی نشان می دهد، ولی سایر استانداردها تفاوت معناداری با یکدیگر ندارند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، ارزشیابی توصیفی، ارزشیابی سنتی، استانداردهای ارزشیابی
  • رقیه آق ار کاکلی، نوش آفرین صفری، حسین حافظی کن کت * صفحه 36

    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر کاربردهای آموزشی فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تفکر انتقادی و نگرش دانش آموزان دختر سال اول متوسطه انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، شامل کلیه ی دانش آموزان دختر سال اول متوسطه منطقه ی 4 تهران در سال تحصیلی 88 87 است. حجم نمونه ی مورد مطالعه نیز 69 نفر است که 35 نفر آن از مدرسه ی هوشمند شهید دکتر صادقی (گروه آزمایش) و 34 نفر دیگر از مدرسه ی هدف (گروه کنترل) است و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. این پژوهش به شیوه ی شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. ابزارگردآوری داده ها در این تحقیق، آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب و پرسشنامه ی نگرش سنج فناوری اطلاعات و ارتباطات است و آمار استنباطی (تجزیه و تحلیل واریانس چندمتغیره یا مانوا) با نرم افزار SPSS18 استفاده شد. نتایج نشان می دهد که فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تفکر انتقادی دانش آموزان دختر سال اول متوسطه در کل و در خرده مقیاس های تحلیل، ارزشیابی و استنباط تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، تفکر انتقادی، نگرش، دانش آموزان دختر، مقطع متوسطه
  • احمد هاشمی، حسین فیاض بخش، حبیب نکویی، ابوذر همتی صفحه 50

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی و مقایسه ی رفتار اطلاع یابی معلمان پژوهنده و غیر پژوهنده در نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شهر شیراز انجام گرفت. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی کاربردی به شیوه ی پس رویدادی و جامعه ی آماری آن کلیه ی معلمان شاغل در نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شیراز را در سال تحصیلی 87 88 در بر می گیرد که تعداد آنها 14284 نفر اعلام شده است. 65 نفر از آنها به عنوان معلم پژوهنده معرفی شده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ی محقق ساخته مشتمل بر60 سوال است که جهت گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از آمار توصیفی و برای آزمون فرضیات از آمار استنباطی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نوع اطلاعات مورد نیاز معلمان پژوهنده و غیرپژوهنده متفاوت است و معلمان پژوهنده، بیشتر از فناوری اطلاعات و ارتباطات استفاده کرده و میزان آگاهی آنان از مجاری مختلف تحصیل اطلاعات نیز بیشتر است. همچنین میزان استفاده ی معلمان پژوهنده از سخت افزارها و نرم افزار ها بیشتر بوده، روش های آنان جهت جستجوی اطلاعات متفاوت است.

    کلیدواژگان: معلمان پژوهنده، معلمان غیر پژوهنده، اطلاع یابی، آموزش و پرورش
  • حسین مهدی زاده، یحیی صفری، محمد علی نادی، لیلا پاک نیا * صفحه 66

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر نرم افزار طراحی شده با رویکرد فراشناخت بر خود راهبری دانش آموزان دوره ابتدایی و روش انجام آن، شبه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی شهر کرمانشاه را که در سال تحصیلی 90 89 در مدارس این شهر مشغول به تحصیل بودند در بر می گیرد که 12192 نفر است. 105 نفر از دانش آموزان پایه ی پنجم ابتدایی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی خود راهبری فیشر است. یافته ها نشان می دهد که بین نمرات خود راهبری دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه، تفاوت معناداری وجود دارد. یافته های پیرامون مولفه های فرعی خود راهبری بیانگر این است که که میان نمرات دانش آموزان گروه های آزمایش و گواه در مولفه ی «خود مدیریتی»، «رغبت در یادگیری» و «خود کنترلی» تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: نرم افزارآموزشی، فراشناخت، خود، راهبری، دانش آموزان ابتدایی
  • ماریا نصیری، محمدحسین پور، عبدالحمید معرف زاده صفحه 77
    هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه استادان، دانشجویان نیمسال آخر، دانش آموختگان و کارفرمایان آنها به سرفصل برنامه ی تحصیلی دوره ی کاردانی رشته ی کتابداری و اطلاع رسانی در آموزش عالی ایران است. نمونه ی آماری این پژوهش 147 نفر از استادان، دانشجویان نیمسال آخر، دانش آموختگان و کارفرمایان این رشته را در بر می گیرد که به صورت سر شماری انتخاب شده اند و چهار پرسشنامه ی محقق ساخته روی آنها به اجرا درآمده است. روش مناسب این تحقیق پیمایشی بوده، از آمار توصیفی استفاده شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که برنامه ی درسی کاردانی رشته ی کتابداری نیاز به بازنگری کامل دارد. اضافه کردن دروس آشنایی با اینترنت و پایگاه های اطلاعاتی، مجلات الکترونیکی، کارآموزی (2)، اخلاق کتابداری و اطلاع رسانی و تغییر در عنوان و سرفصل برخی دروس از جمله: آشنایی با رده بندی دیویی و کنگره، مجموعه سازی (2) و ادغام دروس مبانی اطلاع رسانی و کتابخانه و کتابداری و... در بهبود برنامه ی آموزشی دوره ی کاردانی رشته ی کتابداری و اطلاع رسانی موثراست.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه ی درسی، کاردانی کتابداری، کتابداری، خوزستان
  • سعید احمدی، مجید احمدی صفحه 89
    هدف کلی این پژوهش، بررسی رابطه ی اضطراب ریاضی و سبک های یادگیری میان دانش آموزان دبیرستانی است که در آن از پرسشنامه ی سبک یادگیری کلب و مقیاس اضطراب ریاضی چیو و هنری استفاده شده است. جامعه ی آماری، کلیه ی دانش آموزان پایه ی دوم و سوم رشته های علوم تجربی و ریاضی دوره ی متوسطه ی نواحی چهارگانه ی آموزش و پرورش شهر شیراز را در بر می گیرد و نمونه ی آماری به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که میان اضطراب ریاضی و شیوه ی یادگیری تجربه ی عینی رابطه ی مثبت و معنادار و بین اضطراب ریاضی و مفهوم سازی انتزاعی رابطه ی منفی و معناداری وجود دارد. با توجه به جنسیت، میان اضطراب ریاضی و سبک های یادگیری رابطه ی معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج در بررسی رابطه ی بین اضطراب ریاضی دانش آموزان و سبک های یادگیری آنها با توجه به پایه ی تحصیلی، نشان می دهد که میان اضطراب ریاضی و شیوه ی یادگیری مفهوم سازی انتزاعی رابطه ی منفی و معناداری موجود است که این رابطه، برای دانش آموزان پایه ی سوم، از نظر آماری معنادار بود.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، سبک های یادگیری، دانش آموزان دبیرستان
|
  • Page 1
    According to the critical theory, education is seen as an inseparable factor from human and social evolution. This theory considers school, curriculum, teaching and learning as factors and activities which go beyond mere academic affairs and have political, economic, social and educational implications. In this regard, the present study attempts to analyze the critical theory of education and its implications for the curriculum. In this study, "Speculative Essay" is used as research method and "Review of Documentation" is used as a tool for information gathering. According to the research purpose, topics such as philosophical foundations of critical theory of education, the education process in this theory, critical theory implications for the curriculum and the criticisms related to it have been surveyed.
    Keywords: Critical theory, Education, Curriculum
  • D.R. Razieh Sheikholeslami, Sareh Ahmadi Page 15
    The aim of this study is to investigate the relationship between self - efficacy, achievement goal orientation and academic coping strategies of university students. In addition, self-efficiency, goal orientation, and academic coping strategies of male and female university students are compared. Research method is correlation and 248 college students were selected by cluster sampling from college of educational sciences, engineering, and medical sciences university of Shiraz. Scale (Friedel & others, 2007), Personal Goal Orientation Scale (Migley & others, 1997) and the Academic Coping Questionnaire (Tero & Connell, 1984). The results of multiple regression analysis revealed that academic self – efficacy of university students predicts adaptive coping strategies positively, and non - coping behaviors negatively. Also, master goal orientation predicts adaptive coping strategies positively and maladaptive coping strategies (consist of denial and projective coping) negatively. According to independent t - test results, there are significant differences between female and male university students in master and performance goal orientations.
    Keywords: Self, Efficacy, Achievement Goal Orientation, Academic Coping Strategies, Gender Differences
  • Rasol Davoudi Page 25
    The purpose of this study is to compare descriptive and traditional evaluation methods based on quartet evaluation standards (utility, propriety feasibility, and accuracy) from the viewpoint of elementary school teachers in Tehran city. In order to achieve this aim, and besides the review of literature, opinions of all teachers (40 persons) in executive schools of descriptive evaluation project were gathered through researcher-made questionnaire. The results of data analysis show that descriptive evaluation adjusts better to evaluation standards. In addition, among the mentioned standards, the efficiency standard represents more adjustments than feasibility standards with descriptive evaluation.
    Keywords: Educational Evaluation, Descriptive Evaluation, Traditional Evaluation, Evaluation Standards
  • Mis Roghayeh Agh Arkakli, Mis Nosh Afarin Safari, Mr Hossein Hafezi Kan Kowt Page 36

    This study aims to survey the effect of the educational applications of information and communication technology on the critical thinking and attitude of the first grade high school girl students. The population includes all of the first grade girl high school students in district 4 of Tehran in the academic years 2008-2009. Sample size was 69, 35 of whom were from Hooshmand school of Shahid Dr. Sadeghi (experimental group) and 34 students from Hadaf school (control group), which were selected by the usage of convenient sampling. This study was performed through the quasi-experimental pre and post design and the control group. In contrast, the control group received no training. For data collection, California (form B) critical thinking and attitude towards information and communication technology questionnaire which has suitable To analyze the data, descriptive statistics and inferential statistics (MANOVA) were utilized with SPSS18. The findings show that information and communication technology has a significant effect on the critical thinking of the first grade high school girl students in aggregation and in detail, criteria such as analysis, evaluation and inference are effective.

    Keywords: Information, Communication Technology, Critical Thinking, Attitude, Girl Students, High School Level
  • Page 50

    The present study was performed to survey and compare the information finding behavior in researcher and non-researcher teachers in four education districts of Shiraz city. This research is an applied - descriptive study which was done by the use of ex post facto method. The population of the study consists of all teachers who were teaching in 1387-88 academic years. There were 14284 teachers teaching in the related 4 districts and about 65 of them were considered as researchers. The material was a researcher - made questionnaire with 60 questions consist. The results of this study show that there are differences between the kind of necessary information of researcher and non - researcher teachers. The researcher teachers use more ICT and their knowledge about different ways of getting information is far more than non - researcher teachers. Beside this, researcher teachers make use of software and hardware more than non - researcher teachers and their researching methods are different.

    Keywords: Researcher Teachers, Non, Information Finding, Education
  • * Hossein Mahdizadeh, Yahia Safari, Mohammad Ali Nadi, Leila Paknia Page 66

    The purpose of the study is to survey the effect of educational software designed based on meta-cognition of the students´ self direction at the fifth grade in primary Schools; the research method was quasi experimental with case control and pretest-posttest. Statistical population was 12192 students of primary school in Kermanshah. 105 students as sample were selected by random cluster sampling method and put into the experimental and control groups randomly. Research data gathering tools were standard, Fisher self-direction questionnaire and academic achievement test. Statistical analysis was ANOVA and ANCOVA. Results revealed that there was a significant difference between the scores of self-direction students of experimental and control groups (p=0/003). Findings of sub components about self direction shows that there are significant differences among the scores of experimental and control group students in regard to the components of self- management (p=0/013), tendency in learning (p=0/044), and selfـ control (p=0/009).

    Keywords: Educational Software, Meta, Cognition, Self, Direction, Primary Students
  • Page 77
    The aim of this study is the survey of the curriculum syllabus in the technician courses of librarianship and information sciences in higher education of Iran from the viewpoint of university instructors, students of last semester, postgraduates and their masters. Statistical sampling includes 147 university instructors, students of last semester, postgraduates and their masters which are selected statistically, and four researcher-designed questionnaires are administered to the participants. The appropriate method of this research is survey, and descriptive statistics are used for data analysis. The findings of the study show that curriculum in the technician courses of librarianship requires to be reviewed. Therefore, adding Courses such as Introduction to Internet and Databases, Electronic Journals, Training (2), Librarianship Morality and Information Sciences as well as a change in the title and syllabus of some courses such as, Introduction to Congress and Dewey Classification, Collection (2), and integration of fundamental lessons of information sciences with library and librarianship, etc is effective to improve the curriculum in the technician courses of librarianship and information sciences.
    Keywords: Higher Education, Curriculum, Librarianship Technician, Librarianship, Khouzestan
  • Page 89
    The general purpose of this research is the study of relationship between mathematics anxiety and learning styles in high school students. To assess the student's learning styles, the Kolb's learning styles inventory and to assess the mathematics anxiety, Chiu and Henry's “Mathematics Anxiety Scale for children (MASC)” were applied, the reliability and validity of which had previously been calculated. The population consisted of all high school science and mathematics students that studied in four districts in Shiraz; participants were selected by random-cluster sampling. The findings indicated that there was a positive significant relationship between mathematics anxiety and concrete experience learning methods, on the one hand & negative significant relationship between mathematics anxiety and abstract conceptualization, on the other hand. There was no significant relationship between mathematics anxiety and learning styles with respect to gender. In addition, surveying the relation between student's mathematics anxiety and their learning styles according to their education grades revealed that there was a negative and significant relationship between mathematics anxiety and abstract conceptualization learning style. The correlation was statistically significant for students of the third grade.
    Keywords: Mathematics Anxiety, Learning Styles, High School Students