فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1390)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1390)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نعمت الله ایران زاده، مرضیه آتشی پور صفحات 5-32
    در ادب پارسی، برای بیان مضامین غنایی و عاشقانه، علاوه برقالب غزل استفاده از مثنوی نیز رواج دارد. در پایان قرن ششم هجری، نظامی گنجوی نظم داستان های بزمی و غنایی رابه حد اعلای کمال رسانید. با تحلیل ساختاری می توان به تناسب هنری و ظرافت های کلام نظامی پی برد. تجزیه و تحلیل اجزا و عناصر سازنده ی متن داستان، زمینه ی شناخت بیشتر آن را فراهم آورده، نقاط قوت و ضعف آن را می نمایاند. درجستارحاضر به تحلیل ساختاری طرح دو منظومه ی غنایی معروف نظامی: «خسرو و شیرین» و «لیلی و مجنون» پرداخته ایم. سپس الگوی داستانی این دو منظومه رسم گردیده و برای الگوی داستانی شرقی، نموداری پیشنهاد شده است. این بررسی نشان می دهد که این دو منظومه علی رغم تطبیق ساختارشان با ساختار داستان های کلاسیک غربی(هرمی شکل)، در واقع ساختار اپیزودیک و متقارن دارند که از مظاهر ساختار شرقی است، این دو منظومه از الگوی داستانی «گزینش- سیر و سفر- بازگشت و روایت» پیروی می کنند. همچنین ساختارآنها، بیش ازآنکه داستانی باشد، معنایی است.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، عناصر داستانی، شعر غنایی، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، نظامی گنجوی، روایت شرقی
  • احد پیشگر صفحات 33-52
    یکی از شعرای برجسته ی عرب که دیوان وی، بویژه به دلیل اشتمال آن بر مسائل و مفاهیم فلسفی و حکمی و تمثیل های متنوع، همیشه مورد توجه شاعران زبان فارسی و همچنین در حوزه ی آموزش های ادبی، همواره مدار بحث و فحص اهل ادب بوده، متنبی شاعر مشهور قرن چهارم هجری است. فرضیه ی این پژوهش آن بوده که ناصر خسرو، هم بنابر سنت های آموزشی رایج در عصر خویش و هم به دلیل تعلقش به طبقه ی دیوانیان که چنین شغل و منصبی در آن عهد، توغل و تبحر در ادب عربی را اقتضا می نموده، بی شک با شعر متنبی آشنایی داشته است.
    این تحقیق نشان می دهد که تعدادی از مضامین شعر ناصر خسرو را می توان مقتبس از دیوان متنبی و حاصل آشنایی وی با شعر این شاعر عرب دانست.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، قصیده، ناصر خسرو، متنبی
  • حسن ذوالفقاری صفحات 53-76
    داستان عشق سلطان محمود غزنوی به غلام ترک خود، جز جنبه ی افسانه ای آن، واقعیتی تاریخی هم دارد که از سده ی ششم به بعد، واقعیت تاریخی آن دگرگون شد و کسانی چون احمد غزالی، عین القضات همدانی، عطار نیشابوری و مولوی از آن برای تبیین مفاهیم عرفانی بهره بردند. در سده های دهم و یازدهم هجری، داستان دلبستگی محمود به ایاز، مورد توجه شاعران منظومه پرداز قرار گرفت و چند منظومه با همین نام سرودند.
    این داستان دستمایه ی بسیاری از شاعران و نویسندگان فارسی زبان بوده و تاثیر بسزایی بر تصویرپردازی و معنی سازی شاعران عارف و غیر عارف داشته است. دراین مقاله داستان های کوتاه و منظومه های بلند را در آثار ادبی جست وجو شده و ضمن یافتن پیشینه ی هریک، با روایت های مشابه مقایسه می شوند.
    در این تحقیق هفتاد داستان کوتاه درمتون منظوم و منثور ادب فارسی است که قدیم ترین آن ها در قابوس نامه و حدیقه سنایی است. با رواج منظومه سرایی درسده ی دهم و یازدهم، هشت منظومه ی مستقل نیز از داستان وجود دارد. مثنوی عرفانی محمود و ایاز زلالی خوانساری مهم ترین و مفصل ترین آن هاست.
    کلیدواژگان: محمود و ایاز، منظومه عاشقانه، انیسی شاملو، زلالی خوانساری، عطار
  • محمدعلی زهرازاده، یعقوب فولادی صفحات 77-102
    محرک اصلی تغییر سبک در هر دوره ای وقایع سیاسی- اجتماعی است. در ایران، انقلاب مشروطه در کنار تحولاتی که در سطح جامعه پدید آورد، در عرصه ی ادبیات نیز بی تاثیر نبود و با طرح مضامین اجتماعی، موجب تحول و تغییر سبک ادبا شد. رخدادهای حکومت پهلوی، گرایش به رمانتیک جامعه گرا و در نتیجه تغییر سبک را در اشعار و برخی آثار گسترده تر کرد. رمانتیسم در واقع مکتبی ادبی است که به برتری احساس و تخیل بر استدلال و تعقل تاکید دارد. این مکتب دارای دو شاخه ی فردی و احساسی(پرداختن به عوالم شخصی) و اجتماعی(انعکاس وقایع جامعه وتلاش برای تغییر اجتماع) است. نصرت رحمانی از پیشروان جریان شعری رمانتیک جامعه گرا در دوره ی معاصر و از روشنفکران سرخورده ی پس از بیست و هشتم مرداد سی و دو بود که حوادث سیاسی- اجتماعی(بخصوص کودتای دهه ی سی) باعث شد به اجتماع و مردم روی آورد. در نتیجه از این زمان به بعد است که رحمانی بیان و عواطف و احساسات انسانی را مهم تر از عواطف فردی و شخصی می داند.
    این پژوهش برآن است که با تکیه بر اشعار نصرت رحمانی به بررسی تحول اندیشه ی او از حوزه ی رمانتیک فردگرا به رمانتیک جامعه گرا بپردازد و خصیصه های برجسته ی رمانتیک فردگرایی و جامعه گرایی را در اشعار او بکاود و با ذکر شواهد شعری ابعاد و مختصات این مقوله را بنمایاند.
    کلیدواژگان: تحول اندیشه، شعر رحمانی، رمانتیک فردگرا، رمانتیک جامعه گرا
  • علی اکبر سام خانیانی، ابراهیم محمدی، اعظم نظری صفحات 103-130
    ادبیات تطبیقی دانشی است که با یافتن وجوه مشترک به بررسی احتمال تاثیرگذاری و تاثیر پذیری دو یا چند اثر ادبی که به قلمروهای ملی ادبی متفاوت تعلق دارند، و نیز تحلیل و آشکارداشت چند و چون این تاثیر و تاثر، می پردازد. این تطبیق ها معمولا در بستر دو زبان صورت می گیرد اما متغیرهای دیگری همچون زمان و زمینه های فرهنگی و اجتماعی خلق آثار، تفاوت در شیوه های زیستی و جغرافیای فرهنگی را نیز دربرمی گیرد. در پژوهش های تطبیقی روایت شناختی، وجوه مشابه و متفاوت درونمایه های آثار، شیوه ها و عناصر روایتگری بررسی می شود.
    خسرو و شیرین نظامی و نظیره ی آن پدماوت عبدالشکور بزمی دو منظومه ی بزرگ ایرانی و هندی اند که در ساختار روایی تشابه ها و تفاوت هایی دارند. هر دو اثر از حوادث و شخصیت های تاریخی مایه گرفته اند اما روایت نظامی به داستان و روایت هندی به تاریخ متمایل تر است. از نظر زاویه دید، راوی داستان نظامی دانای کل مطلق و راوی منظومه هندی دانای کل خنثی است. هر دو منظومه از زمان تقویمی و حسی بهره گرفته اند اما زمان تقویمی در آنها قوی تر است. در انتقال زمانی و مکانی روایت دو منظومه شباهت ها و تفاوت هایی وجود دارد. توصیف مناظر طبیعی، مراسم رزم و بزم، و اشخاص در اشکال مختلف در هر دو منظومه نقش مهمی در واقع نمایی دارد.
    کلیدواژگان: نقد تطبیقی، روایت شناسی، خسرو و شیرین نظامی، پدماوت، عبدالشکور بزمی دهلوی
  • مریم شعبانزاده صفحات 131-148
    احمد عزیزی از شاعران معاصری است که اشعارش را با بیان دغدغه های زندگی در روزگار امروز همراه کرده است. حوزه ی تداعی معانی در شعر او متاثر از فضل نمایی ها در حوزه ی اطلاعات عرفانی ادبی، فلسفی و مذهبی است تا حدی که هنگام آفرینش فضای معنوی و صور خیال در شعرش، علاوه بر آیات و احادیث و اصطلاحات عرفانی و اسلامی و فلسفی و ادبی، نام شاعران و دانشمندان ایرانی و غربی و کتاب هایشان، اسامی گل ها و فصل ها، نام خیابان ها و محله های تهران، حتی دستگاه های مکانیکی و قطعات ماشین، موثر بوده است.
    فرضیه ی تحقیق بر این نکته تعلق یافته است که القای عاطفه در شعر احمد عزیزی که با رویکردی جسورانه به مضامین عرفانی پرداخته است، با استفاده از موسیقی معنوی شکل گرفته است. محدوده ی این پژوهش کتاب «ترانه های ایلیایی» احمد عزیزی است و مبنای ارزیابی بر اساس سنجه های پیشنهادی شفیعی کدکنی با بررسی عاطفه، تخیل، زبان، موسیقی و شکل اشعار استوار است. پژوهشگر بر آن است تا عناصر زیباشناختی فوق را در شعر عزیزی بکاود و لطف سخن او را در بیان مکاشفات روحانی اش جستجو و ارزیابی نماید.
    کلیدواژگان: ادب معاصر، احمد عزیزی، صور خیال، موسیقی
  • علی باقر طاهری نیا، نسرین عباسی صفحات 149-172
    ناخرسندی از زمان حاضر ویژگی مستمر افراد جامعه بشری است. این امر موجب ظهور پدیده ی روی گردانی و گریز از زمان حاضر می شود. همواره انسان در تلاش است تا برای رهایی از وضع نامطلوب کنونی خود، جایگزینی پیدا نماید. او مطلوبش را گاه با پناه بردن به گذشته و گاه با رویای آینده جستجو می کند. حسرت گذشته و دلتنگی برای همه ی آنچه از دست رفته – که یکی از حوزه های معنایی پدیده ی نوستالژی است- هماره ذهن بشر را درگیر خود کرده است. شاعران و هنرمندان در آثار خود به نحوی حسرت گذشته و دلتنگی حاصل از آن را با ابزارهای زبانی و تصویرهای شعری گوناگون بیان کرده اند. این موضوع به عنوان یکی از رفتارهای ناخود آگاه فرد در شعر ابن خفاجه نمود دارد. غم دوری از وطن و معشوق، سوگ عزیزان و یاد اسطوره ها، از مولفه های نوستالژیک اشعار ابن خفاجه به شمار می رود. وی با صدق عاطفه و فوران احساس این معانی را در شعر خود به تصویر می کشد.
    مقاله ی حاضر با روش تحلیلی – توصیفی ظهور و بروز این پدیده ی روانشناختی- اجتماعی را در سروده های یکی از سر آمدان شعر اندلس مورد مطالعه قرار داده است.
    واژگان کلیدی:
    کلیدواژگان: نوستالژی، ابن خفاجه، روانشناسی، شعر
  • سید حسین فاطمی، فائزه عرب یوسف آبادی صفحات 173-190
    داستان عاشقانه ی «شهسوار پلنگینه پوش» سروده ی شوتا روستاولی، بازتاب فرهنگی– ادبی عصر شکوفایی جامعه ی گرجی و اوج قدرت شهبانو «تامار» در سده ی دوازدهم میلادی است. روستاولی در دیباچه ی چکامه ی خویش اذعان داشته که منظومه ی او به تقلید از یک داستان ایرانی نگاشته شده است. با توجه به این که برخی نقادان و شعر شناسان گرجی اعلام داشته اند که در هیچ کدام از نوشته ها یا داستان های روائی ایران، مضمونی از آنچه روستاولی از آن به عنوان دست مایه ی کار خویش بهره گرفته است، وجود ندارد، هدف اصلی ما در این نوشته معرفی این داستان به فارسی زبانان از طریق بازکاوی ریخت شناسی آن است.
    کلیدواژگان: شهسوار پلنگینه پوش، روستاولی، ریخت شناسی
  • احمدرضا کیخای فرزانه صفحات 191-210
    عشق و امید از مضامینی است که همواره در شعر شاعران ایرانی مطرح شده است. کارکرد این واژه ها در سلامت روانی جامعه و ایجاد زندگی سالم و بدون دغدغه موثر است، بویژه در جوامع پر از گرفتاری و تنش امروز، خوشبینی و امید به عنوان کیفیتی اساسی و ارزشی می تواند زیر بنای رفع بسیاری از موانع و معضلات زندگی باشد. با توجه به این مهم، نگارنده بر آن است در این مقاله به تلاش های شاعران معاصر که با گسترش این ارزش ها توانسته اند از آفاق انسان دوستی فرهنگ کهن ما را به چشم اندازهای انسانی جدید پیوند دهند، بپردازد و گوشه ای از افکار و اشعار آنان را در برابر ناامیدی و انفعال و نفی حرمت ها و فروداشت ها بنمایاند. روش تحقیق در این مقاله بررسی و تحلیل اشعار امید بخش آن دسته از شاعران معاصر است که با وجود تمام ناگواری ها و تلخکامی های خود، برای لحظاتی مخاطبان خویش را به گلزار فرح بخش امید هدایت نموده اند.
    کلیدواژگان: شعر، خوشبینی، امید، معاصر، عشق، انسان
  • پروین دخت مشهور صفحات 211-230
    «رهی معیری»، یکی از بهترین شاعران معاصر است که غزلیات فاخرش، هم از لحاظ مضمون و هم از لحاظ قالب، شورانگیز و قابل تحسین می باشند. آشنایی و الفت او با موسیقی و موسیقی دانان، دمخوری و دوستی با هنرمندان و بیش از هر چیز وجود سراسر شور و شوقش، رنگ و بویی خاص به سروده هایش داده است.
    اگرچه «عشق» در غزل «رهی» بیش از هر موضوعی مورد توجه قرار گرفته است، اما او به مضامین دیگری چون: بی نیازی و وارستگی، گله از روزگار، وطن پرستی، توصیف زیبایی ها و نکوداشت هنرمندان و دانشمندان نیز توجه کرده است. قابلیت های شگفت انگیز ذاتی و اکتسابی رهی، او را در پرداختن به هر یک ازاین موضوعات، بسیار توانمند و موفق نموده است.
    در این مقاله، - نگارنده- با گواه گرفتن سروده های شاعر- هر یک از این موارد را مورد بررسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: رهی معیری، شعر، غزل، موضوع و مضمون
|
  • Dr. N. Iranzadeh, M. Atashipour Pages 5-32
    Writing lyrical and romantic poetry In Persian Literature is common in couplet poems besides in sonnets. At the end of the sixth century, Nezami Ganjavi used the most perfect verse form for the lyrical stories. Structural analysis helps to find out the artistic symmetry and delicacy of Nezami’s verse. Analyzing the basic elements of a story helps to achieve a better understanding and reveals its positive and negative aspects. In this study the researcher analyzes the sketch of two well-known lyrical epics by Nezami, “Khosro and Sheereen” and “Leili and Majnoon”. Then the narrative pattern of these two epics were drawn plus a diagram of the pattern of oriental narratives. This study tries to prove that despite the structural conformity of these two epics with western classical narratives (pyramidal form), they have episodic and symmetrical structure which manifest the oriental structure. These two epics follow the narrative pattern of “selection-travel-return and narrative”; besides their structure is more semantic than narrative.
    Keywords: lyrical poems_Khosrovoshirin_Leyli o Majnoun_oriental narrative_Nezami's Ganjavi_fictional elements_structural analysis
  • Dr. A. Pishgar Pages 33-52
    In order to know literature history deeply and accurately and to visualize its changes and their reasons, studying comparative literature is an essential. Since through this one can discovers the roots of all influential thinking movements of a nation. Comparative literature deals with studying factors of transition of literature from one culture to another, different genres, literary concepts and issues and influence of a poet or a writer in other nations’ literature. In addition to social and historical advantages, to study each of the above- mentioned branches can portray a deep understanding of national literature and clarify the history of thoughts and literary contents. An age old research in comparative literature which is known as plagiarism ‘ or Seraqaat’ in old Islamic poetry is to compare and contrast the works of two poets or authors and find out in what aspects they have affected each other. An outstanding Arab poet who has always been the focus of attention of Persian poets and whose work is fraught with philosophical problems as well as parables is the well-known fourth century poet called Motanabbi. This paper follows the theory that Naser Khosrow who belonged to the courtiers of the time, for whom a high skill in Arab poetry was necessary, was familiar with the poetry of Motanabbi. Finally, this study reveals that some of the contents Naser Khosrow used in his poems are adaptations from Motanabbi' s book of poems.
    Keywords: comparative literature, common themes, poetry, ode, affectivity, Naser Khopsrow, Motanabbi
  • Dr. H. Zolfaghari Pages 53-76
    The story of Sultan Mahmoud Ghaznavi’s love to his Turkish servant has a historical reality in addition to its mythical aspect. Its historical reality has totally changed since the sixth century onwards. And prominent figures like Ahmad Ghazali, Ein-ol-Qozzat Hamadani, Attar Neishaboori and Mowlavi have benefitted from it to express mystical concepts. In the tenth and eleventh centuries, the story of Mahmoud’s love to Ayaz received the attention of some poets and a couple of poem collections were written under the same name. This story has been the theme for many Persian speaking poets and writers and has greatly influenced creation of meaning and images by both mystic and non-mystic poets. In this paper, short stories and long poems have been searched in the literary works and while finding the history of each, they were compared with a similar story. To do so, seventy short stories in Persian prose and poems are brought up the oldest of which are from Qaboosnameh and Sanaei’s Hadiqheh. Along with the popularity of writing Manzume in the tenth and eleventh century, there were eight independent Manzumes of which the mystical epic of Mahmoud and Ayaz by Zolali Khansari is the most important and detailed.
    Keywords: Mahmoud, Ayaz, romantic Manzume, Anisi Shamlu, Zolali Khansari. Attar
  • Dr. M. A. Zahra Zadeh, Y. Fouladi Pages 77-102
    The social-political events are the main stimulus of the change of style in any period of time. In Iran, Constitutional Revolution, alongside the changes that caused in society, had a great influence in literature and by proposing social contents, caused the change in the style of the literati. Occurrences in Pahlavi’s government, increased the tendency toward community-oriented romantic and lead to change in style of poems and other artworks. Romanticism is a Literary school that emphasize on excellence of emotion and fiction rather than reasoning and intellection. This school has two branches: individual-emotional (dealing with personal world) and social (reflecting social events and attempting for change in society). Nosrat Rahmany is one of the pioneers of community-oriented romantic poetry in contemporary and one of the frustrated intellectual after the 1953 coup when social-political events caused him to turn toward people. Since this time on Rahmany considered the human emotions and feelings more important than individual and personal emotions. In this research, relying on Nosrat Rahmany’s poems, the transition of his thought from Individualist romantic to community-oriented romantic and characteristics of Individual romanticism and community-oriented romanticism were studied.
    Keywords: Change of thought, Rahmany's poem, Individualist romantic, Community, oriented
  • Dr. A. A. Samkhaniani, Dr. E. Mohammadi, A.Nazari Pages 103-130
    The comparative literature is a field of knowledge which compares the similar and different aspects of literary works in the different society and analyses the effects and influences of two or several works of art. These kinds of researches are usually done in different languages but other factors such as cultural and sociological background and lifestyle differences are taken into consideration in them. In comparative studies of narration, the similar and different aspects of themes, narrative elements and approaches are investigated. Khosrow & Shirin of Nezami Ganjehei and it’s imitation Padmavat of Abd-ul-Shakoor Bazmi Dehlavi are two great literary works in Iran and India. This research shows that they have similar and different aspects of narrative structure. Both of them have originated from historical events and characters; however, Nezami’s narration pays more attention to story and Indian narration pays more attention to history. The narrator of Nezami’s story is an omniscient and the narrator of Indian work is a limited omniscient. Both of them have made use of the chronological and mental time but the chronological time is more dominant. There are some differences and similarities in both works In transmission of the time and place of the narration. The description of natural views and ritual ceremonies and characters in different forms play an important role in realistic aspects in both works.
    Keywords: Khosrow, Shirin Nezami, Padmawat of Abd, ul, Shakoor Bazmi Dehlavi, Narration
  • Dr. M. Shabanzadeh Pages 131-148
    Ahmad Azizi is a contemporary poet who has incorporated the modern worries into his poems. Expressing meaning in his poems is influenced by his understanding of fields such as mystic literature, philosophy, and religion so that while creating images and figures of speech, in addition to Quranic verses, Hadiths, mystical, Islamic, philosophic, and literary terms, he benefits from the names of Iranian and western poets and scholars and their works, from seasons and flowers’ names, from the names of streets and neighbourhoods in Tehran, even from the machinery and mechanical instruments. The hypothesis in this study is based on the idea that expression of emotions in Azizi’s poems which has given an aggressive attitude toward mystical concepts, has formed by semantic music. This research studies the book of ‘Tarane-haye Iili’ by Shafi’i Kadkani. The research aimed at investigating aesthetic elements such as emotion, imagination, language, music and form in Azizi’s poems and searching and evaluating his words in his mental understanding.
    Keywords: contemporary literature, figures of speech, music, Ahmad Azizi
  • Dr. A. B. Taheriniya, N. Abbasi Pages 149-172
    Dissatisfaction with his present time is a characteristic of man which has caused him to escape from present time. He always tries to find an alternative for his unpleasant present situation. In doing so, he sometimes shelters himself in the past and sometimes in his future dreams. Regretting for the past and missing whatever he has lost which is a semantic part of nostalgia has always occupied man’s mind. Poets have expressed past regrets and nostalgia of that in their works employing linguistic techniques and images. This is realized as an unconscious behavior in Ibn-e-Khafaje’s poems. His components and instances of nostalgia are homesickness, missing the beloved person, mourning, and memory of myths. He pictures these matters in his poems with honest emotions and clear feelings. The present paper, employing a descriptive-analytical approach, studies the emergence of this social-psychological phenomenon in the poems of an outstanding poet from Andolos.
    Keywords: nostalgia, Ibn, e, Khafaje, psychological, poetry
  • Dr. Sayyed H. Fatemi, F. Arab Yousefabadi Pages 173-190
    The romantic story of ‘ Shahsavar-e- Palngineh Poosh’ by Shouta Roustaveli is a cultural-literary reflection of the flourishing era of Georgian community and the high power of the ‘Queen Tamaar’ in the twelfth century A.D. Roustaveli, in the introduction of this ode, confesses that he has imitated an Iranian story in writing this work. Since some Georgian critics have claimed that the concepts that Roustaveli has used as the theme in his poem are found in none of Iranian narratives, this study mainly aimed at introducing this narrative to Persian speakers applying a morphological research approach.
    Keywords: Shahsavar, e, Palngineh Poosh, Shouta Roustaveli, morphology
  • Dr. A. R. Keikhayfarzaneh Pages 191-210
    Love and hope are among the themes which have always been expressed in the poetry of Iranian poets. The use of such words is effective on the psychological hygiene of the society and on the creation of a healthy and undisturbed life. The effect of optimism and hopefulness as essential and ideological qualities can be the basis for the removal of many obstacles and complexities particularly in the nowadays societies that are full of tensions and preoccupations. With respect to such Important themes as love and hope. The writer of the present article tries to show how contemporary poets have been able to improve the values and to create new and modern humanisitic landscapes by the assistance of philanthropic culture of the ancient Iran. For this purpose, some of their verses reflecting their thoughts in confrontation with despair, passivity and dishonor have been presented. The method of research in this study is the explication and analysis of optimistic verses of those contemporary poets who despite all hardships and failures of their own, have directed their readers, though for a short time, to the merry flower – garden of hope.
    Keywords: verse, love, hope, contemporary, Man
  • Dr. P. Mashhoor Pages 211-230
    "Rahi-e Moayyery," is one of the best Persian contemporary Poet whose outstanding Ghazals, are admirable both in form and content. His friendship with musicians and music and with artists gave his poems a special taste. Although, '' Love '', is the most favorite issue in Rahi's Ghazals, he has considered other subjects such as: magnanimity and liberation, patriotism, lament of the fortune, description of beauties and glorification of great scholars and artists. His extraordinary natural and acquired qualities and qualifications empowered him in this matter.This study has tried to review the above- mentioned issues in Rahi's Ghazals by presenting evidence from his works.
    Keywords: Rahi, e Moayyeri, Poetry, Ghazal, Subject