فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال هشتم شماره 8 (پیاپی 22، بهمن و اسفند 1390)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هشتم شماره 8 (پیاپی 22، بهمن و اسفند 1390)

  • ویژه نامه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
  • تاریخ انتشار: 1391/04/27
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مقاله تحقیقی
  • محمدحسین یارمحمدیان، مسعود فردوسی، محمدحسین پسندیده* صفحه 997
    مقدمه

    مدیریت مهم ترین عامل تداوم حیات و استمرار موفقیت سازمان ها است و مدیران نقشی بسیار مهم و تعیین کننده را در رشد و بالندگی و پیشرفت هر سازمان به عهده دارند. در منابع دینی نیز از اهمیت مدیریت و مدیران شایسته، مطالب بسیاری می توان یافت. هدف از این تحقیق، شناسایی نظرات و ادراکات مدیران و صاحب نظران دانشگاهی در خصوص مولفه های مدیریت اسلامی بود.

    روش بررسی

    روش انجام این تحقیق از نوع کیفی با تحلیل محتوای موضوعی بود. شرکت کنندگان در این تحقیق 14 نفر از دانشگاهیانی بودند که در زمینه ی مباحث تحقیق دارای تجربه و یا تالیفاتی بودند. ابزار انجام این تحقیق مصاحبه بود که پس از انجام مصاحبه ها و به حد اشباع رسیدن موارد تحقیق، مصاحبه ها متوقف شد و مفاهیم اصلی از میان مصاحبه ها استخراج شد.

    یافته ها

    حکومت اسلامی برای احیای دین و تامین آرامش و امنیت اجتماعی و احقاق حقوق مردم بنا شده است، نه برای زورگویی و...؛ بنابراین، در نظام اسلامی، مدیر باید با توجه به منزلت های انسانی، مسایل ارزشی و وضع قوانین و مقررات هماهنگ با احکام الهی مدیریت کند. در مدیریت اسلامی، ارزشیابی، وحدت و هماهنگی، سعه ی صدر، مشورت، ارتباط مدیر با مردم و... از جایگاه ویژه ای برخوردار است. لازمه ی حکومت و مدیریت اسلامی، رحمت، محبت و مهربانی به شهروندان است.

    نتیجه گیری

    مدیریت اسلامی شیوه ی مدیریت خاصی است که برگرفته از آموزه های دین مبین اسلام است و مهم ترین ویژگی شیوه ی پیش گفت آن است که هدف وسیله را توجیه نمی کند، چراکه هدف آن مقدس می باشد و برای رسیدن به این هدف باید به آموزه های اسلامی توجه شود.

    کلیدواژگان: ادراکات، مدیران، مدیریت اسلامی
  • طاهره مومنی، امیر موسی رضایی *، جهانگیر کریمیان، امرالله ابراهیمی صفحه 1007
    مقدمه

    سرطان سینه شایع ترین، کشنده ترین و از نظر روانی تاثیرگذارترین سرطان در زنان است و موجب بروز مشکلات هیجانی و عاطفی عمیقی همچون افسردگی می شود. یافته های چندین مطالعه بیانگر وجود ارتباط آماری معنی دار بین سلامت معنوی و افسردگی در این بیماران می باشد. وجود موارد ضد و نقیض در این زمینه، در تحقیقات خارج از کشور و عدم وجود چنین مطالعه ای در ایران، محققین را بر آن داشت تا مطالعه ای را با هدف ارتباط بین سلامت معنوی و افسردگی در مراجعه کنندگان مبتلا به سرطان سینه در بیمارستان سیدالشهدا(ع) اصفهان طراحی و اجرا نمایند.

    روش بررسی

    این مطالعه، از نوع تحلیلی- مقطعی بود. نمونه های مورد پژوهش 223 نفر از بمراجعه کنندگان مبتلا به سرطان سینه در بیمارستان سیدالشهدا(ع) در سال 1390 بودند که به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه گردیدند. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه ی سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و خرده مقیاس افسردگی پرسش نامه ی DASS-42 استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از 17SPSS و روش های آمار توصیفی (توزیع درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون t مستقل و ضریب همبستگی Pearson و Spearman)، مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه، 223 بیمار (1/99 درصد زن و 9/0 درصد مرد) شرکت نمودند. میانگین سنی این بیماران 6/48 سال با انحراف معیار 07/1 بود. 3/80 درصد افراد متاهل بودند. میانگین مدت ابتلا به بیماری 26/39 ماه با انحراف معیار 7/41 بود. میانگین نمره ی بعد مذهبی سلامت معنوی بیماران 25/52 با انحراف معیار 08/7 از 60 بود و میانگین نمره ی بعد وجودی سلامت معنوی بیماران 87/42 با انحراف معیار 31/9 از 60 و میانگین کلی نمره ی سلامت معنوی بیماران نیز 89/94 با انحراف معیار 99/14 از 120 بود و میانگین نمره ی افسردگی واحدهای مورد پژوهش 24/12 با انحراف معیار 58/9 از 42 بود. یافته ها حاکی از وجود ارتباط آماری معنی دار معکوس بین ابعاد مذهبی و وجودی سلامت معنوی با میزان افسردگی بود (به ترتیب با 22/0- = r و 001/0 = P و نیز 48/0- = r و 001/0 > P). همچنین بین نمره ی کلی سلامت معنوی و افسردگی ارتباط معنی دار وجود داشت (41/0- = r و 001/0 > P).

    نتیجه گیری

    در بیماران مبتلا به سرطان سینه با نمرات بالاتر سلامت معنوی، میزان افسردگی کمتری وجود دارد. بنابراین به نظر می رسد در بیماری هایی همچون سرطان که بر جسم، روان و روح افراد تاثیرگذار هستند، پرستاران می توانند با استفاده از رویکرد مراقبت کل نگر با تاکید بر بعد معنوی مراقبت به بیماران در دستیابی به ارتقای سطح سلامت روان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: افسردگی، سرطان ها، معنویت
  • محمدرضا ملکی، حسن جعفری، حسین صفری، رحیم خدایاری زرنق صفحه 1017
    مقدمه
    امروزه نوع جدیدی از مفهوم رهبری مطرح است که بر ارایه ی خدمت به دیگران، دیدگاه کلی نسبت به کار، توسعه ی فردی و تصمیم گیری مشترک تاکید دارد که تحت عنوان «رهبری معنوی» نامیده می شود. نهضت رهبری معنوی شامل مدل های خدمت گزاری رهبری، مشارکت دادن کارکنان و توانمندسازی آنان می باشد که بر اساس فلسفه ی رهبری خدمت گزار بنا نهاده شده است. هدف این پژوهش، شناسایی رابطه ی رهبری معنوی و ابعاد آن با کیفیت زندگی کاری کارکنان در بیمارستان آموزشی- درمانی شهید هاشمی نژاد شهر تهران بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نظر نتایج کاربردی بود که به صورت مقطعی در سال 1388 انجام گرفت. نمونه ی پژوهش شامل 111 نفر از پرسنل شاغل در بیمارستان شهید هاشمی نژاد بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه ی رهبری معنوی Fry و نیز پرسش نامه ی کیفیت زندگی کاری Casio جمع آوری و به وسیله ی نرم افزار SPSS و آزمون Spearman تحلیل شد.
    یافته ها
    بین رهبری معنوی و هفت بعد آن (چشم انداز سازمانی، عشق به نوع دوستی، ایمان به کار، معنی داری در کار، عضویت در سازمان، تعهد سازمانی و بازخورد عملکرد) با کیفیت زندگی کاری کارکنان در مرکز آموزشی درمانی هاشمی نژاد رابطه ی معنی دار و مثبت وجود داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    رهبری معنوی با فراهم نمودن زمینه های مساعد و حمایت کننده برای کارکنان، شرایطی را فراهم می سازد تا با تلاش در جهت تحقق اهداف سازمان، نیازها و اهداف خود را برآورده کنند و توانایی های بالقوه ی خود را آشکار سازند.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، بیمارستان های آموزشی، کارکنان، کیفیت زندگی
  • محمدحسین سالاریان زاده، مهدی جعفری سیریزی، محمدحسین یارمحمدیان، علی ماهر صفحه 1025
    مقدمه
    بهره وری هر سازمان تا حد قابل ملاحظه ای به ذخیره ی دانش، مهارت، خلاقیت و تجربه ی نیروی انسانی آن سازمان بستگی دارد. از این رو، ضروری است که هر سازمان با تنظیم برنامه ی آموزش، نیازهای توسعه ی فردی، شغلی و سازمانی را استخراج و تامین کند. این مقاله به صورت گزارش موردی، برنامه ی ارتقای عملکرد مدیران شاغل در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را از طریق مسلح ساختن آن ها به دانش، بینش و مهارت های مدیریتی مورد نیاز ماموریت سازمانی تشریح نموده است.
    روش بررسی
    توانمندسازی مدیران بر اساس رویکرد «آموزش مبتنی بر شایستگی»، در سال های 87-1381، با طراحی برنامه ی 7 مرحله ای و تشکیل کمیته ی تخصصی آموزش و راه اندازی 7 مرکز آموزش- پژوهش- مشاوره در وزارت بهداشت انجام شد و کلیه ی مدیران شاغل در این وزارتخانه را تحت پوشش قرار داد. در هر مرحله، از یافته های مطالعات قبلی و یا اجرای پژوهش های جدید استفاده شد. کمیته ی آموزش با استفاده از ابزارها و روش های علمی، صحت اطلاعات ثانویه و اولیه ی هر مرحله و همچنین شیوه ها و نتایج اجرای دوره های آموزشی را مورد تایید قرار داد.
    یافته ها
    نیازهای آموزشی استخراج شده، بسته های آموزشی تدوین شده و دوره های آموزشی اجرا شده به تفکیک سطوح مدیریت، در راستای اهداف، راهبردها و فرآیندهای کلان و اهم مسایل وزارتخانه بودند و تکالیف قانونی و ظرفیت های شغلی و سازمانی مورد نیاز مدیران را پوشش می دادند. ارزیابی عملکرد مدیران در دوره ی زمانی 6 ماهه و یک ساله نشان داد که رتبه های مدیران آموزش دیده، نسبت به دوره ی زمانی قبل از خود و نسبت به مدیرانی که دوره ی آموزش را سپری نکرده بودند، به ترتیب رشد متوسطی معادل 25 درصد و 37 درصد داشته است و عملکرد آن ها بهتر بوده است. این در حالی بود که اغلب مدیران شاغل، از دانش، مهارت و تجربه ی مدیریتی مناسب با ماموریت های سازمانی خود برخوردار نبودند.
    نتیجه گیری
    برای ارتقای عملکرد مدیران، توجه به ماموریت سازمانی و توانایی های علمی و اجرایی مورد نیاز آن ها ضروری است. این تجربه نشان می دهد که الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی، شیوه ای مناسب برای ارتقای عملکرد فردی، شغلی و سازمانی به حساب می آید و می توان با استفاده از ظرفیت های موجود، آن را در سطوح سازمانی و مدیریتی وزارت بهداشت به کار گرفت.
    کلیدواژگان: آموزش مدیران، سلامت، آموزش شایستگی مدار
  • آزاده عسکری، حمیدرضا عریضی، ابوالقاسم نوری صفحه 1039
    مقدمه
    وجود هم گرایی بین ارزش ها در محیط های شغلی، نقشی تعیین کننده در ایجاد برون دادهای مثبت فردی و سازمانی ایفا می کند. از آنجایی که پرستاری حرفه ای است که در شرایط سخت بیماری، خدمات ارزشمندی را به جامعه ارایه می دهد، پژوهش حاضر با هدف شناسایی هم گرایی بین ارزش های فردی و حرفه ای در پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردید.
    روش بررسی
    در این پژوهش که به صورت مقطعی انجام پذیرفت، تعداد 103 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در سال 1389مشغول به کار بودند، به صورت طبقه ای با توجه به نسبت های حجمی انتخاب و ارزش های آن ها توسط پرسش نامه های زمینه یابی ارزش های Rokeach و مقیاس ارزش های حرفه ای پرستاری Weis و Schank مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار و پایایی ابزارها در سطح مطلوبی (بالای 7/0) گزارش شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 16SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین عوامل ارزش های فردی و حرفه ای رابطه ی معنی داری وجود داشت (05/0 > P)، چنانچه پرستاران بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بین ارزش های مهم خود مثل هماهنگی درونی با امنیت، وفاداری با اعتماد و امنیت و یا دنیایی از صلح با صداقت، رابطه احساس می کردند. به علاوه، در اهمیت ارزش های فردی آزادی و خلاقیت، فرمان برداری و گذشت در بین زنان و مردان تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 > P)؛ اما در ارزش های حرفه ای، این تفاوت ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بین تعدادی از ارزش های فردی پرستاران و ارزش های مهم و محوری آن ها در حرفه شان هم گرایی و هم سویی وجود دارد. این نتایج در راستای پژوهش های گذشته نشان می دهد که هم گرایی ارزش های فردی و حرفه ای منجر به افزایش تناسب فرد- شغل و فرد- سازمان می شود.
    کلیدواژگان: اخلاق پرستاری، ارزش های اجتماعی، پرستاری
  • سمانه تابنده، مهدی ابزری، سعید صالحی زاده صفحه 1051
    مقدمه
    اجرای یک نظام مدیریت دانش در سازمان، یک حرکت جمعی و سازمانی است که همه ی افراد در رده های مختلف باید درگیر آن شوند. هدف از این پژوهش، شناسایی میزان تاثیر عوامل موثر (استراتژی های سازمان، فن آوری اطلاعات، مدیریت منابع انسانی و ارتباطات فراسازمانی) بر پیاده سازی مدیریت دانش در بیمارستان های خصوصی شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    روش تحقیق توصیفی- پیمایشی، از گروه میدانی و از نوع کاربردی بود. جامعه ی آماری تحقیق، شامل کلیه ی مدیران و سرپرستان سه بیمارستان خصوصی سینا، سعدی و بهارستان شهر اصفهان (142 نفر) در سال 1389 بود؛ که با استفاده از جدول Kerjcie و Morgan، تعداد نمونه 104نفر به دست آمد و به شکل تصادفی طبقه بندی شده از جامعه ی مورد نظر انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته با 35 سوال بسته بود که جهت سنجش روایی آن از روایی محتوایی و صوری استفاده شد و ضریب پایایی آن از طریق شاخص Cronbach''s alpha معادل 95/0 برآورد گردید. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از آزمون های One sample t test، Independent t test، Tukey، One way anova و t2 Hotteling با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    از میان عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش، تنها تاثیر عامل استراتژی های سازمانی در بیمارستان های خصوصی بالاتر از سطح متوسط بود و تاثیر بقیه ی عوامل کمتر از سطح متوسط بود.
    نتیجه گیری
    استراتژی های سازمانی بیمارستان های منتخب خصوصی شهر اصفهان، نسبت به سه مولفه ی دیگر تحقیق، نقش بالاتری در پیاده سازی مدیریت دانش در این سازمان ها، ایفا می نماید و به پیاده سازی مدیریت دانش در آن ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیران بیمارستان، بیمارستان های خصوصی
  • راضیه منتظرالفرج، محمدرضا ملکی، سیدجمال الدین طبیبی، رضا نجف بیگی صفحه 1063
    مقدمه
    بیمارستان های امروزی، برای هم سویی با تحولات جهانی ناچارند خود را به ابزارهایی همچون یادگیری و ایجاد بیمارستان یادگیرنده تجهیز نمایند. در همین راستا، این پژوهش با هدف طراحی الگوی استقرار سازمان یادگیرنده برای بیمارستان های عمومی ایران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نظر فرآیند انجام پژوهش از نوع کیفی بود، که به شیوه ی تطبیقی و به صورت مقطعی در سال های 1388 و 1389 انجام پذیرفت. ابتدا الگوهای سازمان یادگیرنده در سه بخش حوزه ی نظری عمومی، تجارب موجود در حوزه های خارج از بهداشت و درمان و تجارب موجود در حوزه ی بهداشت و درمان، گردآوری و سپس در قالب جداول تطبیقی، تنظیم و الگوی اولیه استخراج گردید. برای تعیین اعتبار الگوی فوق و طراحی الگوی نهایی، از تکنیک دلفی استفاده شد. این تکنیک در طی دو مرحله و در بین 26 نفر از صاحب نظران علوم مدیریت، مدیران بیمارستان های عمومی و خبرگان حوزه ی سازمان یادگیرنده انجام گرفت. برای اخذ نظرات در دلفی از ابزار پر سش نامه استفاده شد که روایی آن توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با ضریب Cronbach''s alpha 94 درصد تایید گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش، برای استقرار بیمارستان یادگیرنده دو بعد اصلی یعنی، تعالی فرد و تعالی سازمان مورد شناسایی قرار گرفت. بر این اساس، تعالی فرد مقدم بر تعالی سازمان بود و محور های تعالی شخصی با 5، تعالی ذهنی با 4 و تعالی حرفه ای نیز با 4 جزء به عنوان زیرمجموعه های آن طبقه بندی گردیدند. همچنین، یادگیری سازمانی، چشم انداز مشترک، فرهنگ یادگیرنده، فن آوری، ساختار و رهبری به عنوان محورهای تعالی سازمانی مورد شناسایی قرار گرفت و برای هر یک از آن ها به ترتیب 5، 3، 4، 2، 3، 2 زیرمجموعه تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    هر گونه تلاش در راستای یادگیرنده شدن بیمارستان های عمومی کشور، مستلزم تعالی فرد و سازمان می باشد. از یک سو، کارکنان باید برای رسیدن به تعالی شخصی، ذهنی و حرفه ای تلاش نمایند و از سوی دیگر، گردانندگان بیمارستان نیز باید با خلق چشم انداز مشترک، فرهنگ یادگیری سازمانی را در بیمارستان اشاعه دهند و ضمن تغییر در ساختار و استفاده از فن آوری های مناسب، بیمارستان را در مسیر افزایش کیفیت و بهره وری خدمات درمانی رهبری نمایند. در این راستا، مدیران بیمارستان باید ترتیبی اتخاذ نمایند تا درک روشنی از فرآیند یادگیری به وجود آید و تمام فعالیت های بیمارستان به عنوان مبنایی برای یادگیری بهبود بهره وری، سامان دهی شود.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، بیمارستان های عمومی
  • محمد علی نادی، محمدحسین یارمحمدیان صفحه 1073
    مقدمه
    مفهوم قابلیت یادگیری سازمانی بر عوامل تسهیل کننده ی یادگیری سازمانی یا میل به یادگیری تاکید دارد. در نتیجه، ابزارهای قابلیت یادگیری سازمانی بر اساس ادبیات علمی تعیین می کند که ابعاد یا عوامل تسهیل کننده ی یادگیری کدام اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی و اعتباریابی قابلیت یادگیری سازمانی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر کاربردی و از دسته ی مطالعات روان سنجی بود که به صورت مقطعی و در سال تحصیلی 90-1389 انجام گرفت. جامعه ی پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود که از بین آن ها به استناد مطالعه ی Loehlin و همکاران در مدل های تحلیل عاملی تاییدی، 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مقیاس Chiva و همکاران بود. تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار 18SPSS و تحلیل عاملی تاییدی (CFA) با استفاده از نرم افزار 5/8lisrel انجام گرفت.
    یافته ها
    مدل پنج عاملی مقیاس قابلیت یادگیری سازمانی از برازش مناسبی بر حسب شاخص های GFI، AGFI، RMSEA و CFI برخوردار بود و تمامی گویه های مقیاس دارای ضریب تاثیر معنی دار بر روی عامل مربوط به خود بودند. همچنین یافته ها موید آن بود که پنج عامل مقیاس از پایایی مناسبی برخوردار بودند و پایایی کل مقیاس نیز 93/0 به دست آمد. جدول نمرات هنجار، مقادیر Z و T متناسب با نمرات خام طبقات و رتبه بندی درصدی مربوط به هر طبقه را ارایه نمود. روایی هم گرایی بین عامل های مقیاس قابلیت یادگیری سازمانی نیز که بر حسب ضرایب همبستگی از 41/0 تا 75/0بود، تایید گردید.
    نتیجه گیری
    می توان از مقیاس قابلیت یادگیری سازمانی به عنوان یک ابزار تشخیصی استفاده نمود. بنابراین مدیران دانشگاه، روسای دانشکده ها و مدیران گروه ها در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می توانند دریابند که کدام یک از مسایل یادگیری سازمانی قوی و کدام یک ضعیف است و این آشکارسازی راهنما و دستورالعملی مناسب برای بهبود و بالندگی دانشگاه خواهد بود.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، دانشگاه ها، استادان
  • اسدالله شمس، محمدحسین یارمحمدیان، اکبر حسن زاده، هادی حیاتی آب باریک صفحه 1086
    مقدمه
    با وجود رقابت شدیدی که بر اقتصاد امروز جهان حاکم است، ارایه ی خدمات بیشتر به مشتری ها و ارتقای کیفیت، دیگر یک ارزش افزوده قلمداد نمی شود؛ بلکه ضرورتی انکار نشدنی است. در این راستا، آموزش عالی و توجه به مشتری مداری به خصوص دانشجو محوری، رکن اصلی در پیشرفت و توسعه ی همه جانبه ی هر کشور می باشد. از این رو، هدف از این پژوهش تعیین میزان نمره ی معیارهای مشتری مداری بر اساس دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    این پژوهش تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1390 بود. جامعه ی پژوهش کلیه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در 7 دانشکده بودند. حجم نمونه با توجه به فرمول های آماری 384 نفر بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته ای بودکه به بررسی چهار معیار تعریف شده برای مشتری مداری (دانشجو محوری) پرداخت و شامل مشتری مداری از سوی مدیریت دانشگاه، اعضای هیات علمی، گروه های تحصیلی و فرایندهای آموزشی بود. پایایی و روایی پرسش نامه سنجیده شد و در نهایت با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و روش های آماری t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه، داده هایی که بر اساس طیف لیکرت بودند، تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نمره ی معیار گروه های تحصیلی بیشتر از سایر معیارها بود (45/53) و معیارهای هیات علمی (27/50) و فرایندهای آموزشی (12/46) به ترتیب دارای بیشترین میزان مشتری مداری بوده اند و معیار مدیریت دانشکده ها کمترین تاثیر (56/40) را در ارتقای مشتری مداری دانشجویان نسبت به سایر معیارها داشته است. جنسیت و مقطع تحصیلی دانشجویان با اکثر معیارهای مشتری مداری ارتباط معنی دار آماری داشت و در همه ی آن ها در زنان و مقطع کارشناسی ارشد بیشترین میزان مشتری مداری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    حیطه ی مشتری مداری هم در ابعاد مختلف و هم در دانشگاه های علوم پزشکی با سایر دانشگاه ها می تواند تفاوت داشته باشد؛ زیرا که باید به جنسیت دانشجویان به عنوان یک عامل اثرگذار در کیفیت ارایه ی خدمات بهداشتی و درمانی توجه کرد و برای ارتقای مشتری مداری، بازبینی فرایندهای آموزشی مبتنی بر دانشجو و توجه مدیریت دانشگاهی به دانشجویان دارای اهمیت به سزایی است.
    کلیدواژگان: معیارها، مشتری مداری، آموزش
  • سولماز سلامی، راحله سموعی صفحه 1097
    مقدمه
    رضایت بیمار نقش مهمی در کاهش عوارض و شکایات بیمار و افزایش پیروی از درمان، کارایی و اثربخشی درمان دارد. این مطالعه با هدف شناسایی رضایت مندی بیماران از خدمات ارایه شده در بیمارستان های دانشگاهی شهر اصفهان انجام گرفته است.
    روش بررسی
    برای انجام این مطالعه ی توصیقی در سال 1388، 350 نفر از بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی شهر اصفهان به طور غیر تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ی محقق ساخته ای بود که روایی آن با روش روایی محتوایی و پایایی آن با روش ضریب Cronbach’s alpha (0/95 = α) برآورد شد. در نهایت تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بر اساس آمار توصیفی نظیر میانگین، واریانس، انحراف معیار انجام شد.
    یافته ها
    میزان رضایت بیماران (به درصد) به ترتیب اولویت، مربوط به خدمات پاراکلینیکی (6/91)، واحد پرستاری (2/89)، پذیرش (6/88)، خدمات دارویی (8/87)، واحد خدمات (5/87)، خدمات مالی (9/86)، خدمات پزشکی (86)، وضعیت رفاهی (4/78) و در نهایت تغذیه (2/74) بود.
    نتیجه گیری
    بیماران از افراد و واحدهایی که بیشترین و نزدیک ترین ارتباط را با آن ها داشتند و خدمات را به طور منظم و پیوسته از آن ها دریافت می کردند، رضایت بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، بیماران بستری، بیمارستان های دانشگاهی
  • زهره رئیسی، فرهاد سلیمیان *، رضا نجاری، امیرحسین امیرخانی صفحه 1104
    مقدمه

    یکی از فرآیندهای مهم در رابطه با نیروی انسانی، فرآیند جامعه پذیری سازمانی افراد تازه وارد است، که اعضای جدید از آن طریق با ارزش ها، هنجارها و الگوهای رفتاری سازمان آشنا می شوند و خود را با فرهنگ سازمان هماهنگ می کنند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه ی جامعه پذیری سازمانی و تعهد سازمانی در پرستاران بیمارستان شریعتی اصفهان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- همبستگی در سال 1389 انجام شد و جامعه ی آماری آن، پرستاران شاغل در بیمارستان شریعتی اصفهان بودند. با توجه به محدود بودن جامعه ی آماری این پژوهش، پرسش نامه بین کلیه ی اعضای جامعه ی آماری توزیع گردید که از 279 پرسش نامه ی توزیع شده، 206 پرسش نامه برگشت داده شد. در این پژوهش، از پرسش نامه ی استاندارد جامعه پذیری «Jones» و تعهد سازمانی «Allen و Meyer» استفاده شد. برای سنجش روایی پرسش نامه، از نظر استادان راهنما و مشاور و چند تن از صاحب نظران مدیریت بهره گرفته شد. برای سنجش میزان پایایی پرسش نامه از روش Cronbach''s alpha استفاده شد و پایایی پرسش نامه ی جامعه پذیری سازمانی 83/0 و تعهد سازمانی 82/0 تعیین گردید. 6 فرضیه ی پژوهش (بین روش جمعی، رسمی، متوالی، ثابت، پیوسته و تاییدی جامعه پذیری با تعهد سازمانی در پرستاران بیمارستان شریعتی اصفهان رابطه ی معنی دار وجود دارد)، با آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جهت تکمیل نتایج تحقیق، از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (Manova)، آزمون t مستقل و LSD استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب همبستگی بین جامعه پذیری و تعهد سازمانی در سطح 05/0 ≥ P برابر با 573/0 به دست آمد؛ که بر این اساس، بین جامعه پذیری با تعهد سازمانی رابطه ی معنی دار وجود دارد و نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که روش جامعه پذیری متوالی، تاییدی و رسمی، پیش بینی کننده ی قوی تری برای تعهد سازمانی هستند.

    نتیجه گیری

    هنگامی که جامعه پذیری سازمانی به گونه ای مناسب انجام شود، باعث افزایش تعهد سازمانی -که یکی از عوامل اصلی افزایش کارایی و اثربخشی در سازمان ها است-، خواهد شد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی
  • علی عطافر، سعیده کتابی، زهرا مومنی نور آبادی صفحه 1112
    مقدمه
    در عصر دانش، محور بهره گیری از پتانسیل های بالقوه و توانمند نمودن افراد جهت ایجاد خلاقیت و نوآوری ضروری است. مدیریت بر خود مجموعه ای از استراتژی هایی است که یک شخص جهت نفوذ و بهبود رفتارش به کار می گیرد و به عنوان سرمایه ای پنهان، نقش به سزایی در ایجاد نوآوری ایفا می کند. هدف از این مقاله، شناسایی نقش استراتژی های مدیریت بر خود برسطح نوآوری دانشجویان رشته ی مدیریت دانشگاه اصفهان بوده است.
    روش بررسی
    مقاله ی حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی بود و برای سنجش اطلاعات از پرسش نامه ی محقق ساخته با روایی صوری و ضریب پایایی 91/0 استفاده شده است. جامعه ی آماری، دانشجویان رشته ی مدیریت دانشگاه اصفهان در سال 89- 1388 بودند و حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 196 نفر تخمین زده شد. در این راستا، بر اساس ادبیات پژوهش، مدلی جهت بررسی نقش استراتژی های مدیریت بر خود بر سطح نوآوری دانشجویان رشته ی مدیریت طراحی و با استفاده از نرم افزار lisrel مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    استراتژی های مدیریت بر خود بر سطح نوآوری دانشجویان تاثیر به سزایی داشت که در این بین، نقش استراتژی های رفتاری پررنگ تر بود. همچنین کانون تمرکز درونی دانشجویان به عنوان متغیر پنهان اثر تعیین کننده بر نوآوری آنان داشت، که نمی توان آن را نادیده پنداشت. علاوه بر آن، مقطع تحصیلی دانشجویان بر نوآوری شان تاثیرگذار است، چرا که دانشجویان مقطع دکتری نسبت به سایر دانشجویان، به دلیل کسب مهارت و تجربه در طی دوران دانشجویی، نوآورتر بودند. در مدل مورد بررسی، مقدار شاخص های برازش نشان دهنده ی مناسب بودن مدل بود.
    نتیجه گیری
    التزام عملی دانشجویان نسبت به سیستم مدیریت بر خود باعث تسهیل خلاقیت و نوآوری آنان می گردد، چرا که درک بالا از این کارراهه، نگرشی متفاوت را از طریق روش های حرفه ای و خود هدایتی به سمت ارزش های فرد منعکس می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت بر خود، نوآوری، دانشجویان
  • محمدحسین یارمحمدیان، راحله سموعی، رحیم خدایاری زرنق، علی ایوبیان*، حسین باقریان محمود آبادی صفحه 1122
    مقدمه

    چابکی به معنای توانایی پاسخ گویی و واکنش سریع و موفقیت آمیز به تغییرات محیطی و عامل مهمی برای اثربخشی بیمارستان است. چابکی یک بیمارستان نشان دهنده ی پاسخ گویی بیمارستان در هنگام مواجهه با تغییرات داخلی و خارجی است و اگر بیمارستان ها به صورت چابک طراحی شوند، توانایی رقابت با سایر بیمارستان ها و ارایه ی خدمات مناسب به بیماران را دارند. این مطالعه، با هدف تعیین و مقایسه ی چابکی سازمانی بیمارستان های دولتی و خصوصی شهر اصفهان در سال 1388 انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بود که در سال 1388 صورت پذیرفت. جامعه ی پژوهش شامل روسای بخش های اداری و مالی، بخش های درمانی، پاراکلینیک و سرپرستاران بیمارستان های خورشید، چمران، خانواده و سینا بود. با استفاده از فرمول کوکران 130 نفر از این چهار بیمارستان به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ی چابکی با 42 سوال در مقیاس لیکرت بود. حداکثر امتیاز قابل حصول 168 و حداقل صفر بود. روایی آن بر اساس نظر استادان و صاحب نظران تایید و پایایی پرسش نامه نیز به روش Cronbach''s alpha 96/0 محاسبه گردید. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار 16SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین چابکی در بیمارستان های دولتی 7/103 و در بیمارستان های خصوصی 9/113 به دست آمد. بین میانگین چابکی بیمارستان های منتخب شهر اصفهان تفاوت معنی داری وجود داشت (0001/0 P <)؛ ولی بین میانگین چابکی بیمارستان های دولتی و خصوصی تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0 P >).

    نتیجه گیری

    چابکی بیمارستان های مورد مطالعه اعم از خصوصی و دولتی متوسط رو به بالا است. به منظور ارتقای چابکی بیمارستان ها، استفاده از استراتژی ها و راهکارهایی چون استقرار ساختار سازمانی منعطف، برون سپاری تامین و خدمات، توسعه ی حرفه ای کارکنان و آمادگی برای مواجهه با تغییرات محیطی لازم است.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، مدیریت تحول، مدیریت خدمات بهداشتی، بیمارستان ها
  • مریم انصاری، حسنعلی بختیار نصرآبادی، نصرت عباسی، مریم یعقوبی صفحه 1129
    مقدمه
    تفکر فلسفی فعالیتی است که با تمرکز فکر، حساسیت، ادراک و پیوند بین آن ها جهت فهم حقایق همراه است. تفکر فلسفی، مدیران را قادر می سازد تا در تصمیم گیری های کل امور سازمان، کمترین خطا را مرتکب شوند و ترکیب مناسب و معقولی بین نیروی انسانی و کل سازمان برقرار نمایند. این امر می تواند متاثر از ویژگی های دموگرافیک مدیران باشد. مقاله ی حاضر با هدف تعیین میزان تفکر فلسفی در مدیران بیمارستان با ویژگی های دموگرافیک آنان (نوع مدیریت، جنسیت و مدرک تحصیلی) انجام شده است.
    روش بررسی
    روش تحقیق حاضر مقایسه ای بود. این پژوهش در نیمه ی اول سال 1389 انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی مدیران بیمارستان های آموزشی در سه رده ی مدیران ارشد، پرستاری و مدیران اداری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده با انتخاب 5 بیمارستان از بین 11 بیمارستان آموزشی انجام شد. تمام مدیران این بیمارستان ها به شیوه ی سرشماری مورد سنجش قرار گرفتند. نمونه ی آماری 80 نفردر نظر گرفته شد. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه ی تفکر فلسفی محقق ساخته -برگرفته از مدل اسمیت-، استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نمره ی تفکر فلسفی بر اساس ویژگی های دموگرافیک مدیران در مردان 74 و در زنان 71 از 100 نمره بود. در واقع نحوه ی تفکر فلسفی در مردان بیشتر از زنان بود. نمره ی تفکر فلسفی در هر سه رده ی مدیریتی به طور تقریبی یکسان بود و تفاوتی از نظر سمت مدیریتی مشاهده نشد. همچنین با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تفاوت معنی داری بین تفکر فلسفی و مدرک تحصیلی مدیران یافت نشد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بین تفکر فلسفی مدیران نظام سلامت و ابعاد آن (جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری) با ویژگی های دموگرافیک مدیران از قبیل جنسیت، مدرک تحصیلی و رسته ی مدیریتی آنان تفاوت معنی داری وجود نداشت. در واقع، داشتن ذهنی فلسفی و پویا و برخورداری از انواع تفکر منطقی و خلاق، مشخصه ای است که هر انسانی با هر شخصیتی می تواند آن را کسب کند.
    کلیدواژگان: تفکر فلسفی، مدیران بیمارستان، ویژگی های دموگرافیک
  • پیمان یارمحمدزاده، سیدعلی سیادت، رضا هویدا، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحه 1136
    مقدمه
    تحولات رو به رشد در هر جامعه ای از دانشگاه ها آغاز می شود. سرمایه ی فکری از مهم ترین تئوری های مدیریتی است که سازمان های دانش محور با استفاده از آن می توانند بر اثربخشی و کارآیی خود بیفزایند. هدف از این پژوهش، تبیین مدل معادله ی ساختاری تاثیر فرایند تبدیل دانش بر مولفه های سرمایه ی فکری در دانشگاه های دولتی اصفهان بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و بررسی پدیده های مستند و تکراری بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان (1472 نفر) در سال تحصیلی 90-1389 بود که حجم نمونه پس از مطالعه ی مقدماتی و تعیین واریانس جامعه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم 205 نفر برآورد شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، 2 پرسش نامه ی استاندارد فرایند تبدیل دانش (26 سوال) و پرسش نامه ی محقق ساخته ی مولفه های سرمایه ی فکری (35 سوال) بود که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شد. برای تعیین روایی صوری و محتوایی پرسش نامه ها از نظرات متخصصین بهره گرفته شد و ضریب پایایی پرسش نامه های فرایند تبدیل دانش و سرمایه ی فکری با استفاده از Cronbach''s alpha به ترتیب 96/0 و 93/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری Amos Graphic و SPSS و در سطح استنباطی به روش های Manova و مدل معادله ی ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل Manova نشان داد که اجتماعی سازی و ترکیب دانش با هیچ یک از مولفه های سرمایه ی فکری رابطه ی معنی دار نداشت، اما مراحل ترکیب و برونی سازی دانش ارتباط معنی داری را با تمام مولفه های سرمایه ی فکری نشان دادند. یافته های حاصل از مدل معادله ی ساختاری نیز نشان داد که ضریب اثر مراحل فرایند تبدیل دانش بر مولفه های سرمایه ی فکری معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    در کل می توان استنباط نمود که پیاده سازی فرایند تبدیل دانش علاوه بر اینکه در استخراج، سازمان دهی، انتقال، تبادل و استفاده ی مناسب از دانش موجود در سازمان و اعضای هیات علمی مناسب است، می تواند در ارتقای سرمایه ی فکری دانشگاه ها نیز موثر باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه ی فکری، دانشگاه ها
  • حامد تصدیقی، سید ابولقاسم علوی، عبدالله هادی صفحه 1146
    مقدمه
    در دنیای امروز، ادامه ی حیات و فعالیت سازمان را توانایی رقابت واتخاذ مناسب ترین سیاست در مقابل تغییرات محیطی تعیین می کند. یکی از موثرترین روش های مورد استفاده ی سازمان ها در این خصوص، استفاده از ارزیابی عملکرد برای تعیین نقاط ضعف سازمان جهت رفع آن ها و نقاط قوت آن جهت بهبود می باشد. ارزیابی و مدیریت عملکرد علاوه بر کمک به سازمان برای افزایش توانایی رقابت، در تعیین و پیاده سازی استراتژی ها نیز نقش برجسته ای را ایفا می کند. این پژوهش به دنبال ارایه ی یک مدل مناسب برای ارزیابی عملکرد سازمان های خدماتی بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- کاربردی و مورد کاوی بود. جامعه ی مورد بررسی، ادارات بیمه ی خدمات درمانی شهرستان های استان اصفهان بودند که در فاصله ی زمانی سال های 1388 تا نیمه ی اول سال 1389 مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از اجماع و پرسش نامه استفاده شد. روایی پرسش نامه با نظر موافق خبرگان سازمان مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی آن 71/0 = a به دست آمد. در مرحله ی اول، با مطالعه و بررسی کتب و مقالات مرتبط، ویژگی های شاخص ها لیست شد و سپس با بهره گیری از نظرات 4 نفر از استادان دانشگاه و تحلیل نتایج آن با استفاده از تکنیک TOPSIS، ویژگی های کلیدی انتخاب شاخص ها تعیین گردید. در مرحله ی دوم، در قالب یک پرسش نامه ی ارزیابی و با استفاده از تکنیک TOPSIS، شاخص های کلیدی عملکرد تعیین شد. در مرحله ی سوم با استفاده از پرسش نامه ای که به منظور تعیین میزان اهمیت شاخص ها تهیه شده بود، نظرات خبرگان سازمان جمع آوری و با استفاده از تکنیک AHP وزن شاخص ها تعیین گردید.در نهایت، با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مراحل قبل، مقادیر شاخص ها در ادارات اندازه گیری و با بهره گیری از روش تاکسونومی عددی (Numerical taxonomy)، رتبه بندی آن ها صورت گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش، شاخص های کلیدی عملکرد به صورت کنترل هزینه های درمان،کنترل درآمد و رضایت مشتری تعیین شد و سپس بر اساس این شاخص ها و سایر شاخص های تعیین شده، عملکرد ادارات اندازه گیری و مورد مقایسه قرارگرفت. مقایسه ی ادارات بیمه ی خدمات درمانی شهرستان ها نشان داد که تفاوت قابل توجه جهت حذف گزینه وجود ندارد. نتایج رتبه بندی ادارات بیمه ی خدمات درمانی شهرستان های استان اصفهان، به صورت جدول ارایه شده است.
    نتیجه گیری
    برای بهبود عملکرد شهرستان ها، تحلیل و بهینه سازی هزینه های درمان، میزان جذب درآمد و رضایت بیمه شدگان اهمیتی ویژه دارد و شهرستان هایی که در این زمینه ها فعال بوده اند، عملکرد بهتری داشته اند. بدیهی است عوامل کلیدی موفقیت اداره ی کل بیمه ی خدمات درمانی را نیز در همین عوامل می توان خلاصه نمود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل سلسله مراتبی، تاکسونومی عددی
  • سیدجمال الدین طبیبی، شهرام توفیقی، محمدرضا ملکی، جهان آرا ممی خانی * صفحه 1156
    مقدمه

    در مفهوم جدید روابط سازمانی در دانشکده های پزشکی، ضروری است چهار ماموریت اصلی اعضای هیات علمی به صورت یکپارچه و در راستای ماموریت های دانشگاه، قابل تعریف و قابل جبران خدمت باشد. باید شرایطی فراهم شود که اهداف و ماموریت های دانشگاه برای تمامی گروه های آموزشی و اعضای هیات علمی دانشکده، سهم بندی شود و هر یک نسبت به سهمی که ادا می کنند، پاداش خود را دریافت نمایند. این پژوهش برای تعیین معماری اطلاعات سامانه ی اطلاعاتی متناسب با نظام مدیریت مبتنی بر رسالت، به منظور اعمال مدیریت بر رفتار آکادمیک اعضای هیات علمی دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات تطبیقی و الگوسازی بود که در آن از متدولوژی «طرح ریزی بر اساس فعالیت های سازمان» (Business system planning) برای طراحی معماری اطلاعات، استفاده شده است. ابتدا با مطالعه ی الگوهای استقرار نظام مدیریت مبتنی بر رسالت در دانشگاه های مختلف، ماموریت، اهداف و ارزش های این نظام شناسایی گردید و طی جلسه ای با هیات رئیسه ی دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران با استفاده از تکنیک گروه اسمی و الگوسازی تفسیری ساختاری (Interpretive structural modeling)، اهداف استقرار نظام پیش گفت در دانشکده ی مورد مطالعه، تعیین و اولویت بندی گردید. این اهداف به عنوان ورودی فاز اول متدولوژی طرح ریزی بر اساس فعالیت های سازمان، مورد استفاده قرار گرفت. سایر داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای اجرای فازهای بعدی از طریق مصاحبه با کارکنان و مسوولین واحدهای مربوط و مشاهده ی اسناد و فرایندهای کاری به دست آمد. محصول نهایی به دست آمده، معماری اطلاعات نظام مدیریت مبتنی بر رسالت می باشد.

    یافته ها

    در معماری اطلاعات نظام مدیریت مبتنی بر رسالت برای دانشکده ی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، 9 زیرسیستم و ارتباطات بین آن ها تحت عناوین مدیریت ماموریت ها و هدف ها، برنامه ریزی فعالیت های آموزشی، برنامه ریزی فعالیت های پژوهشی، برنامه ریزی فعالیت های اداری و اجتماعی، برنامه ریزی فعالیت های مراقبت از سلامت، توانمندسازی اعضای هیات علمی و مدیران گروه ها و روسای بخش ها، ارزیابی عملکرد و بازنگری و بهسازی، مدیریت منابع مالی و بودجه ریزی مبتنی بر رسالت، حسابداری و تدارکات گروه آموزشی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    استقرار موفق نظام مدیریت مبتنی بر رسالت، وابسته به داشتن سامانه ی اطلاعاتی یکپارچه ای است که تمام اجزاء و زیرسیستم های نظام را به طور لازم و کافی پشتیبانی نماید. تحقیق حاضر نشان داد سامانه ای که بتواند از این نظام پشتیبانی کند، باید زیرسیستم هایی داشته باشد که پیش از این در هیچ یک از سامانه های متداول اطلاعات مدیریت دیده نشده بود.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات مدیریت، رسالت، دانشگاه ها، مدیریت بر مبنای رسالت، طرح ریزی بر اساس فعالیت های سازمان
  • مسعود فردوسی، علیرضا جباری، محمود کیوان آرا، زهرا آقارحیمی صفحه 1169
    مقدمه
    صنعت گردشگری پزشکی حیطه ی پیچیده ای برای مطالعه می باشد. این پژوهش در راستای گردآوری سیستماتیک مقالات موجود و توصیف و تحلیل موارد انجام شده در زمینه ی گردشگری پزشکی در سطح جهانی انجام شد.
    روش بررسی
    با بهره گیری از مقالات کامل موجود در پایگاه های ISI، Science Direct، Emerald، Oxford، Magiran و SID به بررسی سیستماتیک مقاله های منتشر شده در زمینه ی گردشگری پزشکی در بازه ی زمانی 11-2000 پرداخته شد. مقالات به دست آمده به روش آمار توصیفی و تحلیل محتوا دسته بندی و تحلیل شد.
    یافته ها
    از میان 28 مقاله ی مورد بررسی، 11 مورد از نوع مقالات پژوهشی، 3 مورد به صورت مطالعات موردی در کشورهای مکزیک، هند، مجارستان، آلمان و ایران و 14 مورد به صورت مطالعات مروری، بررسی اسناد و داده های گذشته بود. محورهای اصلی مطالعات شامل تعریف گردشگری پزشکی، انگیزه های گردشگران پزشکی و عوامل توسعه ی گردشگری پزشکی، مسایل اخلاقی در گردشگری پزشکی و تاثیر گردشگری پزشکی بر نظام سلامت و بازاریابی در گردشگری پزشکی بود.
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده نشان دهنده ی تعریف یکسان گردشگری پزشکی در مقالات و انگیزه های متنوع گردشگران پزشکی می باشد. با این وجود، طیف وسیعی از مبانی مربوط به گردشگری پزشکی در زمینه ی منافع و عواقب آن در مطالعات وجود دارد، به طوری که بیشتر مطالعات کشورهای در حال توسعه، نشان دهنده ی منافع گردشگری پزشکی و بیشتر مطالعات کشورهای پیشرفته نشان دهنده ی عواقب گردشگری پزشکی می باشد. در نهایت، می توان گفت موضوع گردشگری پزشکی با توجه به سیاست ها و برنامه های هر کشور متفاوت است و انجام پژوهش های دقیق و جامع در داخل کشور به منظور روشن شدن واقعیت مساله لازم و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، مرور سیستماتیک، گردشگری
  • مریم عمیدی مظاهری، مجتبی کرباسی، فیروزه مصطفوی صفحه 1179
    مقدمه
    پس از نظام آموزش و پرورش، دانشگاه مهم ترین ابزار برای انتقال ارزش ها و هنجارها به نسل جوان و پیشرفت و توسعه ی جامعه به شکل صحیح می باشد. دانشگاه به عنوان محور عقلانیت جوامع، وظیفه ی خطیر انتقال، بازسازی و ارتقای فرهنگ جامعه را نیز بر عهده دارد. در «آیین نامه ی ارتقای مرتبه ی اعضای هیات علمی موسسات آموزشی و پژوهشی» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز فعالیت های فرهنگی، تربیتی و اجتماعی در بند اول قرار گرفته است. به دلیل انتزاعی بودن مفاهیم و دشواری سنجش مفاهیم انتزاعی و ارزشی آن هم در قالب فعالیت های آکادمیک، ابهامات بسیاری در راستای اجرایی کردن مفاد بند اول این آیین نامه وجود دارد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور شناخت بهتر مشکلات و چالش های فعالیت های فرهنگی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش کیفی در نیم سال دوم 90-1389 انجام شد. به روش نمونه گیری هدفمند، با معاونین فرهنگی دانشجویی فعلی یا سابق دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی مصاحبه ی نیمه ساختار یافته انجام شد و داده ها با روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از تجزیه و تحلیل متن مصاحبه ها پیرامون نظرات معاونین فرهنگی دانشجویی در مورد مشکلات فعالیت های فرهنگی، اجتماعی در دانشگاه، چهار مضمون به شرح زیر استخراج شد: مشکلات مرتبط با ماهیت فرهنگ، مشکلات مرتبط با اعضای هیات علمی، مشکلات مرتبط با دانشجویان، مشکلات مرتبط با سازمان.
    نتیجه گیری
    این بررسی بر اهمیت و لزوم برنامه ریزی بلند مدت برای فعالیت های فرهنگی و مشارکت فعال اعضای هیات علمی به عنوان کارگزاران اصلی فرهنگ در دانشگاه و جامعه دلالت می کند. ایجاد فضای گفتمانی در قالب جلسات هم اندیشی استادان و کرسی های آزاد اندیشی -که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز می باشد- می تواند بستر خوبی برای جلب مشارکت فعال و موثر اعضای هیات علمی در دانشکده و دانشگاه باشد. همچنین تدوین شاخص های کیفی و کمی مناسب برای سنجش فعالیت های فرهنگی، تربیتی و اجتماعی در دانشگاه ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: فعالیت های اجتماعی فرهنگی تربیتی، مصاحبه ها، مطالعه ی کیفی
  • اکبر کلاهدوزان، رقیه محمدی بخش، حجت الله قرایی صفحه 1191
    مقدمه
    ادامه ی حیات در هر سازمانی نیازمند داشتن ارتباطات اداری است که به دو صورت مکاتبات و مکالمات صورت می پذیرد. مکاتبات اداری جزء وظایف هر سازمان می باشد و لازم است مجموعه ای فراهم آید تا بتوان اصول یکنواختی را برای نگارش صحیح نامه ها و صورتجلسه های اداری ارایه داد. در این مقاله سعی شده است روش مناسبی برای راهنمایی کارکنان در تدوین صحیح نامه ها و صورتجلسه های اداری ارایه شود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی- توصیفی بود که در آن، 410 نامه ی اداری و 55 صورتجلسه رسمی نگاشته شده در طی سال های 89-1386، در دانشگاه های علوم پزشکی همدان و اصفهان، به صورت سرشماری انتخاب و از نظر شیوه ی تنظیم و قواعد نگارش مورد بررسی قرار گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات جدول هایی بود که بر اساس نکات مهم نگارشی تنظیم و روایی آن ها توسط کارشناسان مربوط با چند بار بازنگری تاییدگردید. در نهایت، داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در هیچ یک از نامه های اداری و صورتجلسه ها استاندارد ترسیم آرم و محل قرارگیری آن رعایت نشده بود. 63/43 درصد صورتجلسه ها دستور کار جلسه نداشتند و در 45/45 درصد آن ها اسامی حاضران در جلسه قید نشده بود. درخصوص خط فارسی، بیشترین اشتباه مربوط به شیوه ی نوشتن همزه در واژه ها (228 مورد) و پس از آن به ترتیب کاربرد واژه ها به شکل جمع مکسر (148 مورد) و نوشتار واژه های مقصور عربی (147 مورد) بود. در خصوص نکات دستوری، بیشترین اشتباه مربوط به حذف افعال درآخر جمله ها (90 مورد) بود. همچنین، در خصوص نکات ضروری برای درک مطلب نیز، بیشترین اشتباه مربوط به استفاده از واژه های زاید در متن، عبارات و جمله های طولانی (90 مورد) و بیشترین اشتباه در زمینه ی نشانه گذاری متن، مربوط به کاربرد علامت ویرگول (288 مورد) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان دهنده ی آگاهی پایین سازمان از نحوه ی تنظیم صحیح نامه ها و صورتجلسه های اداری است. هر قدر نکات نگارش زبان فارسی و شیوه ی صحیح خط فارسی در نامه ها و صورتجلسه های اداری بیشتر رعایت شود، اطلاعات با بیانی رسا و در کمال فصاحت و بلاغت به افراد منتقل می شود. بدیهی است که با برگزاری کلاس های آموزشی در دانشگاه و سازمان های اداری، می توان تا حدود زیادی به این هدف دست یافت.
    کلیدواژگان: نامه ها، صورتجلسات، ویراستاری، نشانه گذاری
  • محمدحسین سالاریان زاده، فرهاد صدر، محمدرضا واعظ مهدوی، علی ماهر صفحه 1199
    مقدمه
    در عصر اطلاعات، کارآفرینی موتور محرک توسعه ی اقتصادی و محور فعالیت های فردی و سازمانی محسوب می شود. از آنجا که در اغلب کشورهای جهان سوم، دولت در تمام عرصه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و به ویژه خدمات بهداشتی درمانی حضوری فراگیر دارد، ایجاد پویایی در سازمان های دولتی حایز اهمیت ویژه ای است. این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر بهبود عملکرد سازمان با محوریت کارآفرینی سازمانی در بخش خدمات بهداشتی درمانی دولتی و ارایه ی الگوی کاربردی برای ایجاد سازمان کارآفرین پرداخته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی 43 سازمان بهداشتی درمانی بخش دولتی ایران در دو سطح ملی و منطقه ای، با استفاده از نمونه گیری جامعه ی نامحدود و به کارگیری روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب گردیدند و در آن ها میزان کارآفرینی سازمانی به عنوان متغیر وابسته با بهره گیری از روش پیمایشی بین سال های 84-1383 و استفاده از پرسش نامه و تکمیل آن ها توسط مدیران عالی و میانی این سازمان ها مورد مطالعه قرار گرفت. آزمون Cronbach''s alpha روایی پرسش نامه را با 97 درصد تایید نمود. میانگین و انحراف معیار داده های گرد آوری شده استخراج گردید و یافته ها با استفاده از آزمون همبستگی در فضای نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور متوسط 80 درصد مدیران این سازمان ها پرسش نامه را جواب دادند. مطالعه نشان داد که میانگین کارآفرینی در این سازمان ها با در نظر گرفتن عوامل ساختاری، رفتاری و محیطی موثر بر کارآفرینی سازمانی، حدود 08/3 بود که بیانگر میزان پایین کارآفرینی سازمانی است. از میان شاخص ها، میزان رضایت ارباب رجوع در سطح به نسبت خوبی بود، ولی پایین بودن سایر شاخص ها از جمله میزان تنوع درآمدی سازمان ها، میزان کم فعالیت های واگذار شده به بخش غیر دولتی و نبود تیم های تحقیق و توسعه، باعث افت میزان کارآفرینی سازمانی در این سازمان ها شده بود.
    نتیجه گیری
    سازمان های بهداشتی درمانی دولتی در ایران نتوانسته اند از مزایای کارآفرینی سازمانی به خوبی بهره بگیرند. از این رو، سازمان های پیش گفت نیازمند الگوی کاربردی خاص برای توسعه ی کارآفرینی هستند، که الگو و راهکارهای ارایه شده در این پژوهش می تواند راهگشای توسعه ی عملکرد این سازمان ها باشد.
    کلیدواژگان: سازمان ها (بهداشتی درمانی)، کارآفرینی، ایران
  • مقاله مروری
  • لیلا محمدی نیا، مریم یعقوبی، اکبر کلاهدوزان صفحه 1213
    هر انسانی در زندگی، دچار گرفتاری می شود و در برخی موارد، نجات و رهایی از آن، خارج از توان انسان است که این امر باعث اضطراب می شود. در این مقاله، پژوهشگران راهکارهای پیشگیری از این دغدغه ی اجتماعی را از منظر آیات و روایات استخراج و دسته بندی نموده اند. این مطالعه ی پژوهشی از نوع مروری وکتابخانه ای است و با مطالعه ی سایت های معتبر، مقالات، پایان نامه ها، کتاب های معتبر دینی از جمله قرآن کریم، نهج البلاغه و... و همچنین نرم افزارهای قرآنی به بررسی موضوعات مرتبط با اضطراب و آرامش پرداخته است. در دنیای مدرن قرن معاصر، ادعاهای علمی و پیشرفت های به دست آمده نتوانسته است گام موثری در زمینه ی کنترل تنش های زندگی بردارد. با وجود تلاش های پزشکی و سیستم درمان، نه تنها در شیوع بیماری های روانی به خصوص اضطراب کاهشی حاصل نشده است، بلکه وقوع آن رو به افزایش است. قرآن بهترین پناهگاه افراد با ایمان می باشد. ایمان بدون شک، موثرترین درمان اضطراب است. برای مثال آیه ی زیر به نقش آرامش بخشی ایمان اشاره نموده است: الذین آمنوا ولم یلبسوا إیمانهم بظلم اولئک لهم الامن وهم مهتدون (انعام/82) کسانی که ایمان آورده اند و ایمان خود را با شرک و ستم آلوده نکرده اند، ایمنی (آرامش) تنها برای آن ها است و آن ها هدایت یافتگانند. یافته های حاصل از این پژوهش شامل شناسایی ریشه های اضطراب، راهکارهای پیشگیرانه و راهکارهای کسب آرامش است،که در دو دسته ی کلی پیشگیری و مدیریت اضطراب تقسیم گردیده است. در این راستا، آیات و روایات مرتبط با موضوعات هر مجموعه به تفصیل بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: اضطراب، آرامش، دین، قرآن
  • محمدحسین یارمحمدیان، عفت محمدی*، فریده موحدی صفحه 1226

    انواع مطالعات را می توان در دو دسته ی کلی مطالعات اولیه و مطالعات ثانویه جای داد. از مهم ترین مطالعات ثانویه مقالات مروری می باشند. پژوهشگر در مطالعه ی مروری به بررسی جامع مجموعه ی مقالات منتشر شده در یک زمینه ی واحد و تحلیل آن ها برای رسیدن به نتیجه ای مشخص می پردازد. وجود شکاف و فاصله ی عمیق بین شواهد علمی روز یک حقیقت غیر قابل انکار می باشد. شاید بتوان این فاصله را ناشی از انتشار عظیم مطالب دانست. به طور قطع، مطالعه ی تمام این مطالب نیاز به زمان بسیار زیادی خواهد داشت. در رابطه با یک سوال خاص، پیدا کردن یک مقاله ی مروری با کیفیت، به مقدار قابل توجهی بر کیفیت مطالعه ی شما می افزاید و از زمان مطالعه می کاهد. این نوع مقالات با فشرده کردن حجم بالایی از اطلاعات در قالبی قابل هضم می توانند به پیشرفت علم کمک کنند. استفاده از مطالعات مروری به دلیل بمباران اطلاعات، مطالعات ضعیف، تناقضات موجود در نتایج مطالعات، از دست دادن زمان و سرمایه و شناسایی نیازهای پژوهشی ضروری می باشد. این مقاله نیز با هدف راهنمایی برای تدوین مقاله ی مروری نگاشته شده است و در آن ضمن توصیف مقالات مروری به عنوان یک مطالعه ی جامع و در سطح کلان، به بررسی دقیق انواع مقالات مروری، محتوا و ساختار این گونه مقالات پرداخته شده است. روش مطالعه در این مقاله مروری بود. ضمن مرور متون منتشر شده در زمینه ی مقالات مروری، مشخص شد که این مقالات از ساختار همگن و سازمان یافته ای برخوردار نیستند. از این رو پیشنهاد می شود که با توجه به نوع مطالعه ی مروری و موارد کاربرد آن از ساختار مناسب و مرتبط با آن استفاده شود.

    کلیدواژگان: مقاله ی مروری، مقاله نویسی، استانداردها، مقاله
  • گزارش مورد
  • بهزاد کرمی متین، سید محمد سعید احمدی، حسین باباپور، الهه میری، محمد آرام خالصی، امین کرمی متین صفحه 1235
    مقدمه
    امروزه بسیاری از سازمان ها از جمله بیمارستان ها دریافته اند که به کارگیری مدل ها و سیستم های مدیریت کیفیت بهترین راه رقابت، بقا و توسعه ی آن ها است. در این راستا، در بیمارستان 515 تخت خوابی امام رضا(ع) با اجرای نظام آراستگی در سه بخش مدارک پزشکی، تغذیه و بخش بستری جراحی، تاثیر مدل 5S بر خدمات واحدهای مختلف ارایه ی خدمات بیمارستانی مورد سنجش قرار گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش نیمه تجربی و به صورت بررسی قبل و بعد، در مرکز آموزشی درمانی امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1389 صورت گرفت. جامعه ی پژوهش، کلیه ی کارکنان سه بخش تغذیه، جراحی و مدارک پزشکی (در مجموع 81 نفر) بودند. ابتدا با استفاده از چک لیست ارزیابی نظام آراستگی و همچنین پرسش نامه ی رضایت سنجی بیماران، کارکنان بخش های مورد مطالعه و کارکنان سایر بخش ها از عملکرد واحدهای پیش گفت، که روایی آن با نظرسنجی از متخصصان و پایایی آن از طریق تکرار آزمون (Test retest)تایید شده بود، اقدام به انجام پیش آزمون گردید. سپس با آموزش کارکنان و اجرای 5S و استقرار آن در این واحدها، تغییرات لازم طی دو ماه اعمال گردید و پس از آن به کمک ابزارهای ذکر شده جهت جمع آوری اطلاعات، پس آزمون انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه قبل و بعد از اجرای نظام آراستگی به کمک جداول و نمودارهای توصیفی ارایه گردید و تغییرات ناشی از اجرای 5S با استفاده از آمار تحلیلی (t مزدوج و Wilcoxon) به وسیله ی نرم افزار 15SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    استقرار نظام آراستگی نقش موثری در ارتقای کیفیت خدمات و عملکرد سه واحد تغذیه، مدارک پزشکی و بخش بستری جراحی داشت؛ به طوری که میزان رضایت مندی کارکنان و بیماران در قبل و بعد از اجرای 5S در هر سه بخش تفاوت معنی داری را نشان داد (برای هر سه بخش 00/0 = P). همچنین تفاوت قبل و بعد از وضعیت آراستگی سازمانی (شامل سامان دهی، نظم و ترتیب و پاکیزه سازی محیط)، از نظر آماری برای بخش تغذیه با مقادیر 000/0 = P برای S1، 000/0 = P برای S2، 011/0 = P برای S3؛ و در بخش مدارک پزشکی 001/0 = P برای S1، 000/0 = P برای S2، 009/0 = P برای S3 و همچنین برای جراحی نیز به ترتیب مقادیر 001/0 = P برای S1، 003/0 = P برای S2 و 033/0 = P برایS3 معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نظام آراستگی سازمانی، مدلی موثر و پایه ای در ارتقای کیفیت خدمات در بین بخش های مورد مطالعه بود و تاثیر این مدل همانند توفیق آن در بخش های صنعتی، تایید می شود. بنابراین، پژوهشگران به کارگیری این نظام را در کلیه ی بخش های بیمارستانی و واحدهای ارایه دهنده ی خدمات بهداشتی درمانی پیشنهاد می کنند.
    کلیدواژگان: بیمارستان ها، تغذیه، مدارک پزشکی، جراحی
|
  • Mohammad Hossein Yarmohamadian, Masoud Ferdowsi, Mohammad Hossein Pasandide Page 997
    Background

    Management is the most important factor in success and survival of organizations. Managers thus have decisive vital role in development of any organization. The purpose of this research was to assess the opinions and perceptions of executives and academic experts about Islamic management components.

    Methods

    This study used qualitative content analysis to evaluate 14 academics who had experience or publications related to the topics of the research. To collect data, interviews were conducted to reach saturation. The main concepts of the interviews were then extracted.

    Results

    The religious, Islamic government aims to restore peace, security, and social rights, not to intimidate people. The leader of an Islamic system should thus be committed to human dignity, values, regulations and divine laws. Islamic management appreciates evaluation, unity and harmony, tolerance, and consultation and communication with people. Mercy, compassion and kindness to the citizens are the prerequisites of an Islamic government.

    Conclusion

    Islamic management is derived from the guidelines of Islam. The most important feature of this management method is to consider a holy goal for which no unacceptable measures should be performed.

    Keywords: Perceptions, Managers, Component of Management
  • Tahereh Momeni, Amir Musarezaie, Jahanghir Karimian, Amrolah Ebrahimi Page 1007
    Background

    Breast cancer is considered as the most common as well as most effective malignancy in adult female population. It leads to deep psychological and emotional problems such as depression. Although findings of numerous studies revealed a significant relation between spiritual well-being and depression in cancer patients, some reasons such as paradoxical findings in foreign researches and absence of such a study in Iran encouraged us to design and perform a study to survey the relationship between spiritual well-being and depression in patients with breast cancer who referred to a cancer treatment center in Isfahan, Iran during 2011.

    Methods

    In this analytic study, 223 hospitalized breast cancer patients were selected by simple random sampling. The DASS-42 Inventory and the Spiritual Well-Being Scale were applied to measure depression and spiritual well-being, respectively. Data was analyzed in SPSS18 using statistical methods including independent t-test, Spearman and Pearson's correlation coefficients.

    Results

    A total number of 223 patients with mean age of 48.6 ± 1.07 years participated in this study. Mean scores of religious aspect and existential aspect of spiritual well-being were 52.25 ± 7.08 and 42.87 ± 9.31, respectively. Mean total score of spiritual well-being was 94.87 ± 14.99. Mean depression score was 12.24 ± 9.58. There was a statistically significant relationship between depression in patients with both existential (P = 0.001; r = -22) and religious (P = 0.001; r = -48) aspects of spiritual well-being. Depression and total score of spiritual well-being were also significantly associated (P < 0.001; r = -41).

    Conclusion

    Our findings showed that patients with higher mean scores of spiritual well-being were less depressed. Therefore, in cases of refractory diseases such as cancer that affect the body, mind and spirit of patients, nurses could apply a holistic care approach with emphasis on spiritual approach to improve mental health and quality of life.

    Keywords: Depression, Neoplasms, Spirituality
  • Mohammad Reza Maleki, Hassan Jafari, Hossein Safari, Rahim Khodayari Zarnaq Page 1017
    Background
    A new kind of leadership, called spiritual leadership, emphasizes on serving to others, general attitude toward work, personal development, and collaborative decision making. Spiritual leadership has been developed based on the philosophy of servant leadership and includes staff participation and empowerment. This research aimed to survey the relationship between spiritual leadership and its seven dimensions on the quality of work life among the staff members of Hasheminejad Hospital, Tehran, Iran.
    Methods
    This descriptive, applied research was carried out on 111 staff members of Hasheminejad Hospital in 2010. Data was collected by Fry's spiritual leadership survey and quality of work life questionnaire of Casio model. Data was analyzed by descriptive statistics and Spearman test in SPSS.
    Results
    There were significant and positive correlations between spiritual leadership and its seven dimensions (vision, altruistic love, hope, meaning, membership, organizational commitment, and performance feedback) and quality of work life among the staff of Hasheminejad Hospital.
    Conclusions
    Spiritual leadership provides supporting backgrounds for staff and helps them meet the organizational goals by pursuing their aims and needs through using their potentials.
    Keywords: Spiritual Leadership, Hospitals, Teaching, Personnel, Quality of Life
  • Mohammad Hossein Salarianzadeh, Mahdi Jafari Sirizi, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Ali Maher Page 1025
    Background
    In every organization, productivity is considerably related with organizational knowledge, experience, creativity, and skills. Therefore, an organization must develop training programs to extract and supply individual, occupational, and organizational needs. This case study described the management performance promotion plan in the Iranian Ministry of Health and Medical Education (MOHME). The plan aimed to strengthen the knowledge, insight, and skills of managers for organizational missions.
    Methods
    Competency-based training (CBT) was used to empower managers in the Iranian MOHME during 2002-2008. The program included 7 stages for which a professional training committee was formed and 7 education-research-consultation centers were established. All managers of MOHME were covered by the program. In every stage, both the findings of previous studies and implementation of new research were used. The training committee confirmed the validity of the primary and secondary information, the training method, and results in every stage by using scientific methods and tools.
    Results
    The extracted needs, developed packages and implemented courses were in line with the objectives, strategies, problems, legal duties and organizational and occupational needs of the MOHME. Manager's performance assessment at 6-month and one-year intervals showed their performance was improved by 25%. Their performance was also 37% higher than untrained managers. Most managers did not initially possess adequate management knowledge, skills, and experience.
    Conclusion
    In order to promote performance of managers, attention must be paid to organizational missions and the required skills and knowledge. CBT is an appropriate model for improving individual, professional, and organizational performance of managers and can be used in the Iranian MOHME.
    Keywords: Manager Training, Health, Competency, Based Training
  • Azadeh Askari, Hamid Reza Oreyzi, Abolghasem Nouri Page 1039
    Background
    Congruity of values in workplace has a determining effect on personal and organizational outcomes. On the other hand, nurses provide invaluable services during the difficult times of sickness. The aim of this research was thus to investigate the relationship between personal and professional values among nurses working in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    In a cross-sectional study, stratified sampling was used to select 103 nurses who were working in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences during 2010. Their values were investigated by valid and reliable Rokeach Value Survey (RVS) and the Nursing Professional Values Scale (Weis and Schank). The collected data was analyzed by SPSS16.
    Results
    Our findings revealed a significant relationship between personal and professional values (P < 0.05). In fact, nurses felt congruity in their important values such as inner harmony with security, loyalty with trust and security, or a world at peace with honesty. In addition, although some personal values like freedom, creativity, obedience, and amnesty were significantly different between men and women (P < 0.05), no significant differences in professional values were observed between the two sexes.
    Conclusion
    Our results showed that a congruity between personal and professional values among nurses. It can be concluded that congruity between personal and professional values would lead to appropriate person-job and person-organization relations.
    Keywords: Ethics, Professional, Social Values, Nursing
  • Samaneh Tabandeh, Mehdi Abzari, Saeid Salehizadeh Page 1051
    Background
    Knowledge management is an organizational activity in which all individuals at different levels need to be involved. This research tried to evaluate the effective parameters (organizational strategies, information technology, human resources management, and cross-organizational communication) on implementing knowledge management in private hospitals in the province of Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive, applied field survey included all managers and supervisors of three private hospitals, Sadi, Sina and Baharestan Hospitals, (142 people) in 2010. Based on Kerjcie and Morgan table, 104 were required for the study who were selected using stratified sampling. Data was collected by a researcher-made 35-item questionnaire whose validity and reliability were confirmed through content and face validity and a Cronbach's alpha of 95%, respectively. Descriptive statistics including mean and standard deviation, and inferential statistics including independent-t, one sample-t, Tukeys, one way analysis of variance (ANOVA), and hotelling's T2 tests were used to analyze data in SPSS.
    Results
    Among the factors affecting the implementation of knowledge management, only organizational strategies had effects higher than average. The effects of other factors on the system were below average.
    Conclusion
    Organizational strategies affected the implementation of knowledge management in private hospitals of Isfahan more than the other three studied components. They can thus be helpful in implementing knowledge management.
    Keywords: Knowledge Management, Hospital Administrators, Hospitals, Private
  • Razieh Montazeralfaraj, Mohammad Reza Maleki, Seyed Jamaledin Tabibi, Reza Najafbeigi Page 1063
    Background
    Nowadays hospitals have to cope with global changes. They are thus forced to be equipped with learning and learning hospitals. This research was performed to design a model for establishing learning organization in Iranian public hospitals.
    Methods
    This qualitative, comparative, cross-sectional study was conducted in 2009-2010. First, available models of learning organization in general theoretical section, health-related experiments, and non-health-related experiments were collected and organized in comparative tables to form a basic model. Delphi technique was then used in 2 stages using 26 management and learning organization experts and hospital chiefs to validate the basic model and design a final model. A questionnaire was used to collect the viewpoints. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by authorities and a Cronbach's alpha of 94%, respectively.
    Results
    In this research, two main aspects of individual and organizational excellence were identified for the establishment of learning organization. Individual excellence consists of three subclasses including personal excellence (with 5 components), mental excellence (with 4 components) and professional excellence (with 4 components) and precedes organizational excellence. In addition, organizational learning, shared visions, learning culture, technology, structure and leadership were determined as organizational aspects with 5, 3, 4, 2, 3, and 2 subclasses, respectively.
    Conclusion
    Any attempt to transform Iranian public hospitals into learning organizations needs to be in line with individual and organizational excellence. Therefore, the staff should achieve individual, mental and professional excellence. On the other hand, hospital executives should create shared visions to establish organizational learning culture. They also need to change the structures and take advantage of modern technology to improve the quality and productivity of clinical services. Hence, it is necessary a clear understanding of learning process is required to be created. All hospital efforts should be regulated on the basis of learning how to improve productivity.
    Keywords: Learning Organization, Organizational Learning, Hospitals, Public
  • Mohammad Ali Nadi, Mohammad Hossein Yarmohammadian Page 1073
    Background
    The concept of organizational learning capability (OLC) emphasizes the importance of facilitating factors for organizational learning or the organizational propensity to learn. Consequently, measures of OLC have traditionally determined their dimensions or facilitating factors based on the literature. The purpose of this study was to validate and evaluate the factorial construction of OLC among the faculty members of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    This was an applied, psychometric, cross-sectional research during the educational year of 2010-2011. The study sample consisted of 220 randomly selected faculty members of Isfahan University of Medical Sciences. Data was collected by the OLC scale developed by Chiva et al. in 2007. The collected data was analyzed by descriptive and inferential statistics using SPSS18. Confirmatory factor analysis was also conducted in Lisrel8.5.
    Results
    The model had an acceptable fitting for purpose based on GFI, AGFI, RMSEA, and CFI indices. All the estimated parameters had statistically significant effects on their related factors. The model enjoyed an appropriate level of reliability (total reliability = 0.93). The convergent validity between factors of the scale was confirmed by using correlation coefficients (0.41 to 0.75). In addition, table of norms (Z and T) provided crude and ranking scores.
    Conclusion
    The confirmed measurement scale for organizational learning capability could be implemented as an audit tool. Thus, presidents, deans and managers of departments could unveil weak and strong organizational learning issues. Such a process would finally lead to improved performance of the university.
    Keywords: Organizational Learning, Universities, Faculty
  • Assadollah Shams, Mohammad Hossein Yarmohammadian, Akbar Hassanzadeh, Hadi Hayati Abbarik Page 1086
    Background
    Due to the intense competition that has dominated the world economy, providing additional services to customers and quality improvement are not considered as added value but as necessary and inevitable. Therefore, higher education, and focusing on customers, particularly students, is the main pillar of progress and comprehensive development of each country. Hence, the purpose of this study was to determine the scores of customer-oriented criteria according to the viewpoints of students of Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    This analytical, cross-sectional study was conducted in 2011. Research community included all students in 7 schools of Isfahan University of Medical Sciences. Sample size was calculated as 384 persons. Data collection tool was a self-made questionnaire evaluated the four criteria of customer-oriented (student-oriented) approach. It covered customer orientation of the university management, faculty, educational departments, and the educational process. All assessments were made based on a Likert scale. Validity and reliability of the questionnaire were also evaluated. Finally, using SPSS, independent t-test and analysis of variance (ANOVA) were performed to analyze data.
    Results
    Score of educational departments (53.45) was higher than the other criteria. Faculty (50.27) and educational processes (46.12) had the highest level of customer-orientation. However, management had minimal impact (40.56) on promoting customer-orientation. Gender and level of education were significantly associated with most customer-orientation criteria, i.e. women and master's course had the highest levels of customer-orientation criteria.
    Conclusion
    Since gender is considered as a determining factor in medical and health-related services provision, customer-orientation can differ in various aspects between universities of medical sciences. In order to improve customer-orientation, attention needs to be paid to student-centered activities.
    Keywords: Criteria, Customer, Orientation, Education
  • Solmaz Salami, Raheleh Samoe Page 1097
    Background
    Patient satisfaction has a key role in reducing side effects and patient complaints. It also increases the efficiency of treatment. This study was performed to investigate patient satisfaction from health services provided by educational hospitals in Isfahan, Iran.
    Methods
    In a descriptive study, 350 outpatients in educational hospitals of Isfahan were non-randomly evaluated in 2009. Data was collected by a researcher-made questionnaire with confirmed validity (predicted by content validity) and reliability (predicted by a Cronbach's alpha of 0.95. Data was analyzed using SPSS to calculate descriptive statistics such as mean, variance, and standard deviation.
    Results
    Patient satisfaction was 91.6% form preclinical services, 89.2% from nursing services, 88.6% from the reception, 87.8% from medicinal services, 87.5% from the services unit, 86.5% form financial services, 86% from medical services, 78.4% from the provided comfort, and 74.2% from nutrition.
    Conclusion
    Patients were more satisfied with the wards and centers that had direct relation with them and were continuously offering them services.
    Keywords: Satisfaction, Inpatients, Hospitals, University
  • Zohre Raisi, Farhad Salimian, Reza Najari, Amir Amirkhani Page 1104
    Background

    One of the significant processes concerning human resources is the organizational socialization of the recruited people through which new members get acquainted with values, norms and behavioral models and adapt themselves with the organizational culture. The present study evaluated the relationship between organizational socialization and commitment among nurses in Shariati Hospital, Isfahan, Iran.

    Methods

    In 2010, a descriptive-correlational study was conducted to assess employed nurses (209 subjects) in Shariati Hospital. Due to the limited number of participants, the questionnaires were distributed among all subjects. However, 206 questionnaires were finally returned. In this research, Jones's standard socialization and Allen and Meyer's organizational commitment questionnaires were used. The 6 hypotheses of the research (significant relationships exist between collective, formal, sequential, fixed, serial and investiture socialization methods and organizational commitment among nurses in Shariati Hospital) were investigated by Pearson's correlation test and regression analysis. Furthermore, in order to complete the research results, multivariate analysis of variance (MANOVA), independent t-test, and the least significant difference (LSD) test were used.

    Results

    The correlation coefficient between socialization and commitment was calculated as 0.573 at P ≥ 0.05. Therefore, there was a significant relationship between socialization and organizational commitment. Regression analysis results revealed that socialization, and sequential and formal methods are more powerful predictors for organizational commitment.

    Conclusion

    When appropriately fulfilled, organizational socialization can increase organizational commitment which is one of the major factors in the efficacy of organizations.

    Keywords: Socialization, Organizational Culture, Organizational Commitment
  • Ali Attafar, Saeedeh Ketabi, Zahra Momeni Noorabadi Page 1112
    Background
    In the present knowledge-oriented era, potential capabilities of individuals need to be used and innovation and creativity should be created. Self-management is a set of strategies that an individual applies in order to improve and influence his behavior. It plays a significant role as a hidden capital in establishing a suitable environment for creating innovation. The purpose of this paper was to study the role of self-management strategies on innovation level of students of management in Isfahan University, Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive survey study used a verified researcher-made questionnaire with formal validity and reliability coefficient of 0.91 to collect data. The statistical population consisted of management students in Isfahan University during 2009-2010. The required number of participants was calculated as 196 students who were selected by simple random sampling method. Based on available literature, a model was designed to evaluate the role of self-management strategies on innovation level among the students of management. This model was then tested by LISREL software.
    Results
    Self-management strategies, particularly behavioral strategies, had a significant effect on student's innovation level. In addition, student's internal focus, as a hidden variable, had a great effect on their innovation level. Moreover, level of education affected student's innovation level, i.e. PhD students were more innovative than other students due to the skills and experiences they acquired during their course of study. The amounts of fit indexes in the studied model showed the suitability of the model.
    Conclusion
    Practical commitment to self-management system creates a different attitude toward personal values through a professional approach and self guidance and can thus facilitate creativity and innovation in students.
    Keywords: Self Management, Innovation, Students
  • Mohammad Hossein Yarmohamadian, Raheleh Samooie, Rahim Khodayari Zarnagh, Ali Ayoobian, Hossein Bagherian Mahmoodabadi Page 1122
    Background

    Agility means ability to respond and react quickly and successfully to environmental changes. Agility is an important factor for hospital effectiveness. Agility in a hospital indicates the hospital's responsiveness when faced with internal and external changes. If hospitals are designed to be agile, they should have the ability to compete with other hospitals and provide appropriate services to their patients. This study compared agility in public and private hospitals in Isfahan, Iran in 2009.

    Methods

    This descriptive, analytical, cross-sectional study was conducted in 2009. The study population included the executives of administrative and financial sectors, health sector, and paraclinics, as well as supervisors in Khorshid, Chamran, Khanevadeh and Sina Hospitals. A total number of 130 individuals (calculated according to Cochran formula) were selected from the four mentioned hospitals. Data collection tool was the 42-item Likert-scale questionnaire of agility. The maximum and minimum scores of the questionnaire were 168 and zero, respectively. The questionnaire was valid and reliable based on the experts in the field and a Cronbach's alpha of 0.96, respectively. Data was analyzed by descriptive and inferential statistical methods in SPSS16.

    Results

    Mean agility scores public and private hospitals were 103.7 and 113.9, respectively. Although a significant difference was observed between mean agility scores of selected hospitals in Isfahan (P < 0.0001), public and private hospitals were not significantly different in terms of agility (P > 0.05).

    Conclusion

    Agility in both public and private hospitals was higher than moderate. In order to improve agility in hospitals, using strategies and solutions such as flexible organizational structure, outsourcing of supplies and services, professional development of staff and preparation to face the environmental changes are required.

    Keywords: Organizational Agility, Evolution Management, Health Services Management, Hospitals
  • Maryam Ansasri, Hassanali Bakhteyar Nasrabadi, Nosrat Abbasi, Maryam Yaghoobbi Page 1129
    Background
    Philosophical thinking is an activity that focuses on the mind, sensitivity, understanding and links between them. Managers with philosophical thinking are able to make decisions for the entire organization. They make fewer errors and provide a balance between manpower and organization maintenance. Such abilities can be influenced by demographic characteristics of the managers. The present paper aimed to examine the philosophical thinking of hospital managers as related with their demographic characteristics (type, management, gender).
    Methods
    This comparative study was conducted in 2010 on all senior, nursing and office managers in Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran. Simple random sampling was used to select 5 hospitals from 11 educational hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. All managers of the selected hospitals were evaluated using census sampling (n = 80). Data was collected by a researcher-made questionnaire of philosophical thinking which was designed according to the Smith's model. Independent t-test and analysis of variance (ANOVA) were used for statistical analyses.
    Results
    Our results showed the score of thinking in men and women to be respectively 74 and 71 out of 100. All three categories of managers scored almost the same in philosophical thinking. Moreover, ANOVA did not show a significant relation between philosophical thinking and academic degree (P > 0.05).
    Conclusions
    Results of the present study suggested that scores of philosophical thinking of managers did not significantly relate with demographic characteristics. In fact, philosophical thinking is a skill which all people can possess.
    Keywords: Philosophical Thinking, Hospital Managers, Demographic Characteristics
  • Peyman Yarmohammadzadeh, Seyed Ali Siadat, Reza Hoveida, Hassan Ali Bakhtiar Nasrabadi Page 1136
    Background
    Moving toward progress in every country starts from universities. Intellectual capital is a very strong theory that all knowledge-based organizations can utilize to improve their efficacy and productivity. The purpose of this research was to evaluate the structural equation modeling of knowledge conversion process upon intellectual capital components in public universities of Isfahan, Iran.
    Methods
    This descriptive, correlational study included 1472 faculty members of Isfahan public universities during the academic year of 2010-2011. The sample size was calculated as 205 individuals by stratified random sampling. In order to collect data, the 26-item standard knowledge conversion process questionnaire and a 35-item researcher-made questionnaire of intellectual capital components were used. Content and face validity of both questionnaires were confirmed by the experts. In order to evaluate the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha was calculated as 0.96 and 0.93, respectively. Statistical analyses of data were performed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and structural equation model using SPSS and Amos Graphic.
    Results
    According to MANOVA, socialization and knowledge combination were not significantly related with any of the intellectual capital components. However, different stages of knowledge conversion and externalization had significant relations with all intellectual capital components. Based on the structural equation model, correlation coefficient of all stages of knowledge conversion on intellectual capital components were significant.
    Conclusion
    Knowledge conversion can be useful in data extraction, management, transfer, and exchange among faculty members. It can also promote intellectual capital in universities.
    Keywords: Knowledge Management, Intellectual Capital, Universities
  • Hamed Tasdighi, Sayed Abloghasem Alavi, Abdolah Hadi Page 1146
    Background
    In today's world, survival of any organization depends on its competitiveness and suitable decisions against environmental changes. One of the effective methods in organizations is to use performance evaluation systems to determine weak points to be improved and strengths to be reinforced. Performance evaluation and management not only help organizations to increase competitiveness, but also play an important role in determination and implementation of strategies. This research tried to present a performance evaluation model for service organizations.
    Methods
    This was an applied descriptive case study on the Medical Services Insurance Organization in the province of Isfahan, Iran, during 2009-2010. A questionnaire whose validity and reliability were confirmed by the opinions of experts and a Cronbach's alpha of 0.71, respectively, was used to collect data. First, related books and articles were reviewed to determine index characteristics. Four University professors were then asked and the results were analyzed by TOPSIS technique to identify key properties in selecting indices. A questionnaire was then used to determine key performance indices. Afterwards, the indices were weighted using a different questionnaire. Finally, the collected information was ranked by numerical taxonomy technique.
    Results
    The key performances indices were identified as cost management, income management, and customer satisfaction. The performance of organizations was evaluated and compared based on these indices. The results were presented in tables.
    Conclusion
    To improve the performance of branches of Medical Services Insurance Organization in different towns, analysis and optimization of medical expenses, increasing income, and customer satisfaction have particular importance. These factors would definitely be vital in success of the Medical Services Insurance Organization as a whole.
    Keywords: Performance Assessment, Analytical Hierarchy, Numerical Taxonomy
  • Seyyed Jamaladdin Tabibi, Shahram Tofighi, Mohammad Reza Maleki, Jahanara Mamikhani Page 1156
    Introduction

    In the new paradigm of administrative and organizational relations in medical schools, there are four main missions that might be defined and compensated, integrated and aligned with university's mission. University objectives and missions should be rationed among teaching departments and faculty members. Each individual and department should be rewarded according to how much they share in meeting the objectives. This article aimed to figure out the information architecture of the information system suitable for academic behavior management in School of Medicine, Iran University of Medical Sciences (IUMS), Tehran, Iran.

    Methods

    This comparative, information modeling study used business system programming (BSP) to design information architecture. The implementation models in a variety of universities were studied in order to identify missions, objectives and values of mission-based management (MBM) system. The objectives of IUMS for implementing the MBM from the viewpoints of the directing board of the School of Medicine and the IUMS were identified and prioritized using the nominal group technique (NGT) and interpretive structural modeling (ISM). These objectives were the inputs of the first phase of BSP. Other data and information necessary for other phases were gathered via interviews with staff and authorities of related departments, and observing the documents and processes. The final output of the system was the information architecture.

    Results

    Nine information subsystems were detected in the information architecture. They included managing missions and objectives, planning educational activities, planning research activities, planning administrative and social activities, planning health care activities, empowering the academic staff and heads of teaching departments, performance evaluation and review and improvement, financial management and mission-based budgeting, and accounting and supplying the teaching department.

    Conclusion

    Successful implementation of MBM depends on an integrated information system supporting all subsystems. This research revealed some subsystems which did not existed in current systems.

    Keywords: Management Information System, Mission, Universities, based Management, Business System Programming
  • Masoud Ferdosi, Alireza Jabbari, Mahmood Keyvanara, Zahra Agharahimi Page 1169
    Introduction
    Medical tourism is a complex subject for studying. The aim of this study was to dosystematically review, describe, and analyze medical tourism articles from all over the world.
    Methods
    In order to perform this systematic review, the databases of Institute for ScientificInformation (ISI), Science Direct, Emerald, Oxford, Magiran, and Scientific InformationDatabase (SID) websites were searched in 2000-2011. The retrieved articles were collected andclassified using descriptive statistics and content analysis.
    Results
    Among the total 28 studied articles, 11 original articles, 3 case studies in Mexico, India,Hungary, Germany, and Iran, and 14 narrative reviews were found. The articles mainly focusedon the definition of medical tourism, medical tourist's motivations and development factors,ethical issues in medical tourism, the impact of medical tourism on health system, and medicaltourism marketing.
    Conclusion
    Our findings indicated similar definition of medical tourism in all articles despitevarious motivations of medical tourists. Nevertheless, there are a wide range of interests andconsequences in studies, as more studies of developing countries showed the benefits of medicaltourism while more developed countries pointed out the consequences of medical tourism.Ultimately, the subject of medical tourism varied according to policies and programs in eachcountry. Therefore, comprehensive and detailed research is required to clarify the issue within thecountry.
    Keywords: Medical Tourism, Systematic Review, Tourism
  • Maryam Amidi Mazaheri, Mojtaba Karbasi, Firoze Mostafavi Page 1179
    Background
    The education system is the most important tool for transferring values ​​and norms to the young generation and for the development of the community. On the other hand, universities, as the basis of rationality in societies, are in charge of reconstruction and improvement of the culture. The "Regulations of Faculty Members Promotion in Educational and Research Institutions", approved by the Supreme Cultural Revolution Council, has also considered cultural affairs in the first article. However, due to the abstract nature of the issues in the first article, this paper tried to identify the challenges of cultural activities in Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
    Methods
    This qualitative study was conducted to better understand the problems and challenges of cultural activities in Isfahan University of Medical Sciences during the second semester of 2011-2012. Purposeful sampling method was used and semi-structured interviews were performed with current or former Vice-Chancellery for Cultural and Students Affairs of different colleges of Isfahan University of Medical Sciences. Data was analyzed using qualitative content analysis.
    Results
    The four themes extracted from analyzing the interview transcripts included problems associated with the nature of culture, problems associated with faculty members, problems associated with students, and organizational problems.
    Conclusion
    The results of this study highlighted the necessity of long-term planning for cultural activities and active participation of faculty members. Creating a discursive environment through holding faculty members consultation meetings can be a good base for the active participation of faculty members in colleges and universities. Moreover, developing qualitative and quantitative indicators for measuring social, educational and cultural activities in universities is an unavoidable.
    Keywords: Educational Cultural, Social Activities, Interviews, Qualitative Study
  • Akbar Kolahdouzan, Roghayeh Mohammadibakhsh, Hojat Gharaee Page 1191
    Background
    Survival of any organization requires administrative communication through correspondence and conversation. Since official correspondence is one of the organizational tasks, it is necessary to provide a set of uniform principles for correct writing of administrative letters and minutes. This article aimed to appropriately guide the administrative staff in writing minutes and letters.
    Methods
    In a descriptive study, 410 administrative letters and 55 official minutes written during 2007-2010 in Hamadan and Isfahan Universities of Medical Sciences were selected by census sampling. The frameworks and writing rules of the letters and minutes were reviewed. Data was collected in tables whose validity was confirmed by relevant experts. Data was finally analyzed by descriptive statistics.
    Results
    The standards of logo designing and placement were not followed by any of the reviewed letters and minutes. Meeting agenda and attendees were missing in 43.63% and 45.45% of the minutes, respectively. Most errors occurred in writing "Hamzeh" (a Persian letter) (n = 228), application irregular plural forms (n = 148), and using correct forms of shortened Arabic words (n = 147). The commonest grammatical and punctuation mistakes were omitting verbs at the end of sentences (n = 90) and improper application of comma, respectively. The most frequent comprehension-related issue was using redundant words and long sentences (n = 90).
    Conclusion
    Our findings indicated low organizational awareness of writing standards. Since, well-written administrative letters and minutes would facilitate information exchange, employees of different organizations need to participate in related training courses.
    Keywords: Letters, Proceeding, Editing, Coding
  • Mohammad Hossein Salarianzadeh, Farhad Sadr, Mohammad Reza Vaez Mahdavi, Ali Maher Page 1199
    Background
    Nowadays, entrepreneurship stimulates economical development. It is the center of individual and organizational activities. Since the government in developing countries participates in all areas of cultural and socioeconomic affaires, especially in health services, it is very important to change static organizations into dynamic ones. The aim of this study was to detect factors affecting organizational performance, especially entrepreneurship, in Iranian governmental health system. We also tried to suggest a model to develop entrepreneurial organization.
    Method
    We used stratified random sampling method to select 43 governmental health systems in both regional and national levels. To collect data, a questionnaire, with a Cronbach's alpha of 97%, was filled out by high- and middle-ranked executives. Correlation test was applied in SPSS to analyze the data.
    Results
    Overall, 80% of managers responded to the questionnaire. Many factors, including structural, behavioral, and circumstantial factors, were found to affect organizational entrepreneurship in Iranian governmental health system. Based on our results, the mean value of organizational entrepreneurship (3.08) was very low. Customer satisfaction however, scored a bit higher compared to other factors. The low values of other factors such as low income diversity, lack of privatization and research and development groups have led to low organizational entrepreneurship in these organizations.
    Conclusion
    Governmental health system in Iran has not benefited from organizational entrepreneurship. Therefore, a special applicable model, such as the model proposed in this research, is required to develop entrepreneurship in these organizations.
    Keywords: Organizations, Entrepreneurship, Iran
  • Leila Mohammadinia, Maryam Yaghoobi, Akbar Kolahdouzan Page 1213
    Background
    Everyone has experienced problems whose solution is beyond human power. Such a situation would definitely result in anxiety. This paper identified and classified solutions for anxiety suggested by Quran and hadith.
    Methods
    This review study, valid websites, articles, theses, religious books including Quran and Nahj al-Balagha, and Quran software programs containing issues related to anxiety and relaxation were evaluated.
    Results
    Although modern scientific developments claim to control stresses in life, none of them has actually been effective. In fact, recent medical efforts failed to reduce psychiatric diseases. Quran is the best refuge for those with faith. Faith without doubt is the most effective treatment for anxiety. As Quran says: "Those who believe and have not confounded their belief with harm security belongs to them; and they are guided".
    Conclusion
    The present study identified causes of and methods to prevent anxiety according to Quran. The results were described in detail in two groups of anxiety prevention and anxiety management.
    Keywords: Anxiety, Relaxation, Religion, Quran
  • Mohammad Hossein Yarmohamadian, Efat Mohammadi, Farideh Movahedi Page 1226

    Studies can be found in two groups of primary and secondary studies. Review articles are the most important secondary studies in which the researcher comprehensively surveys published articles in a specific field. However, the deep gap between scientific evidence is an undeniable fact that is probably caused by the large volume of publications. Reviewing such a wide variety of publications would definitely be time-consuming. Therefore, a high-quality review article related to a specific question would help improve quality of your research while reducing the amount of time spent. Review articles compress a large volume of information to a comprehensible format and thus facilitate the advancement of science. Using review article is necessary because of bombardment of information, weak studies, inconsistencies in the results of studies, loss of time and money, losing time and money, and research needs assessment. This review article tried to represent guidelines for types, content, and structure of writing standard review articles. According to the available literature, review articles do not have an organized structure and are non-uniform. Researchers are recommended to use an appropriate structure based on the field of their study.

    Keywords: Review, Essay, Standards, Article
  • Behzad Karami Matin, Seyed Mohammad Saeid Ahmadi, Hossein Babapour, Elahe Miri, Mohammad Aram Khalesi, Amin Karami Matin Page 1235
    Background
    Nowadays, many organizations such as hospitals have realized that utilization of quality management models and systems is the best way for them to compete, survive and develop. Therefore, 5S (sorting, straightening, systematic cleaning, standardizing, and sustaining) model was implemented in three units of Imam Reza Hospital (Kermanshah, Iran) including medical records, nutrition, and surgery. The present study evaluated the effects of the model on various units offering hospital services.
    Methods
    This quasi-experimental study included all the staff members of medical records, nutrition, and surgery wards (81 persons) in Imam Reza Hospital before and after an intervention in 2010. The pretest was conducted by standard 5S checklists and patients satisfaction measurement questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The staff members were then educated, 5S model was implemented in the three mentioned units, and the required changes were applied during two months. Afterwards, the same tools were used again to perform the posttest. The results obtained before and after the implementation of 5S model were presented by descriptive tables and diagrams. They were analyzed by analytical statistics including paired-t and Wilcoxon tests in SPSS15.
    Results
    Findings of this study showed establishing 5S model to be effective on performance and service quality improvement in the three mentioned units. In other words staff and patients satisfaction rates changed significantly after 5S model in all 3 units. The organizational 5S model (sorting, straightening, and systematic cleaning (S1-S3, respectively)) made desirable changes in the nutrition (S1: P < 0.001; S2: P < 0.001; and S3: P < 0.011), medical records (S1: P = 0.001; S2: P < 0.001; and S3: P = 0.009), and surgery (S1: P = 0.001; S2: P = 0.003; S3: P = 0.033) units.
    Conclusion
    Overall, 5S model could improve service quality in the studied units. This finding supports the success of 5S model in industrial parts. Therefore, the model is suggested to be employed in all hospital parts and medical care provider units.
    Keywords: Hospitals, Nutrition, Medical Records, Surgery