فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 25 (تابستان 1391)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 25 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین حنیفی، نسرین بهرامی نژاد، طیبه میرزایی خلیل آبادی، فضل الله احمدی، محمد خانی، لیلا تاران صفحه 1
    مقدمه
    بستری شدن برای اغلب بیماران اضطراب زاست، زمانی که بیماران تحت آنژیوگرافی قرار می گیرند، این اضطراب و استرس افزایش می یابد. آموزش و آشناسازی می تواند اثرات روانی - جسمانی اضطراب و استرس را کاهش دهد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه آشناسازی بر میزان استرس، اضطراب، و افسردگی در بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر بستری در بخش های قلب بیمارستان شهید بهشتی زنجان انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی 60 بیمار تحت آنژیوگرافی عروق کرونر با روش نمونه گیری در دسترس یا در گروه آزمون که برنامه آشناسازی را دریافت کردند و یا در گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه DASS-21 (Depression Anxiety Stress Scale) برای بررسی سطح استرس، اضطراب و افسردگی بیماران بود. میزان استرس، اضطراب، و افسردگی بیماران قبل آنژیوگرافی اندازه گیری شد. سپس با نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از کولموگروف اسمیرنوف، آزمون های تی تست، آنالیز واریانس و مجذور کای داده های حاصل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    با آزمون آماری تی مستقل میزان استرس (19/3±33/10)، اضطراب (22/2±6/9) و افسردگی (217/1±96/7) در گروه آزمون نسبت به میزان استرس (44/4±3/13)، اضطراب (28/4±6/11) و افسردگی (40/2±9/8) در گروه کنترل با (05/0>p) کاهش معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در این پژوهش، گروه آزمون، استرس، اضطراب و افسردگی کمتری را نسبت به گروه کنترل تجربه کردند. بنابراین توصیه می شود قبل از پروسیجرهای تشخیصی تهاجمی برای بیماران از برنامه های آشناسازی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آشناسازی، استرس، اضطراب، افسردگی، آنژیوگرافی عروق کرونر
  • حمید آسایش، مسعود فلاحی خشکناب، فربد فدایی، مسعود کریملو صفحه 9
    مقدمه
    تکیه گاه اصلی درمان اسکیزوفرنیا به شمار می روند ولی مداخلات روان شناختی نیز در بهبود نشانه های بالینی موثر هستند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر شعر خوانی گروهی بر وضعیت رفتارهای اجتماعی بیماران اسکیزوفرنیک می باشد.
    روش
    در این کارآزمایی بالینی تعداد 29 بیمار اسکیزوفرنیک به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به صورت تصادفی تعادلی در دو گروه مداخله (14بیمار) و گروه کنترل (15بیمار) قرار گرفتند. برای گروه مداخله، شعر خوانی گروهی به صورت جلسات یک ساعته، هفته ای دو بار به مدت شش هفته برگزار شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و ابزار اندازه گیری آسیب های وارده بر مهارت های روزمره زندگی در بیماران روانی (مشکلات رفتاری) بودند. تجزیه و تحلیل آماری به وسیله آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل در محیط نرم افزار آماری SPSS v.14 انجام شد.
    یافته ها
    آزمون تی زوجی نشان داد که بعد از مداخله مشکلات رفتارهای اجتماعی بیماران گروه مداخله کاهش معناداری داشت و این در حالی بود که در گروه کنترل تفاوت معناداری بین میانگین های قبل و بعد وجود نداشت و همچنین پس شعر خوانی گروهی بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت معناداری از لحاظ آماری وجود داشت. قبل از شعر درمانی گروهی تفاوت معناداری بین گروه مداخله و کنترل وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که گروه درمانی به صورت شعر خوانی بر وضعیت رفتارهای اجتماعی بیماران اسکیزوفرنیک موثر است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، شعر درمانی، گروه درمانی، رفتارهای اجتماعی
  • معصومه ایمانی پور، محمد خلیلی صفحه 17
    مقدمه
    ارزشیابی یکی از فعالیت های مهم در فرایند آموزشی به شمار می آید. برای دستیابی به اهداف مهم ارزشیابی لازم است از یک سیستم ارزشیابی درست و اثربخش استفاده شود.
    روش
    هدف مطالعه حاضر بررسی نظرات و میزان رضایت اساتید و دانشجویان کارشناسی پرستاری راجع به نحوه ارزشیابی بالینی بود. این مطالعه توصیفی در سال تحصیلی 90-1389 در یکی از دانشگاه های شهر تهران انجام شد. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی پرستاری در ترم تحصیلی 8-2 (217 نفر) و کلیه اساتید بالینی پرستاری (41 نفر) بودند که از این تعداد به ترتیب 197 و 29 نفر در مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه نظرسنجی و فرم رضایت سنجی بود که روایی آن به صورت محتوایی و توسط صاحب نظران مورد تایید قرار گرفت. در نهایت داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد اکثریت دانشجویان (6/73%) و اساتید (9/75%) روش فعلی ارزشیابی بالینی را از جهات مختلف نامناسب دانسته و با آن مخالف هستند. 9/59% دانشجویان و 9/37% اساتید از وضعیت فعلی ارزشیابی بالینی به شدت ناراضی بودند. 4/96% دانشجویان اظهار داشتند که نحوه ارزشیابی بالینی به گونه ای است که آن ها هیچ بازخوردی در خصوص نقاط قوت و ضعف خود دریافت نمی کنند. همچنین اکثریت آنان (6/79%) اعتقاد داشتند ارزشیابی های فعلی بیانگر نظر شخصی استاد در مورد دانشجو است نه نشان دهنده عملکرد دانشجو.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، ارزشیابی بالینی که متکی به یک فرم کلی بوده و بر اساس نظر شخص مربی و بدون قائده خاصی تکمیل شود؛ هم از نظر دانشجویان و هم از نظر اساتید کفایت لازم برای سنجش عملکرد بالینی دانشجویان را ندارد. لذا ضروری است با اعمال تغییرات اساسی در این روش و به کمک کاربرد سایر روش های ارزشیابی بالینی، به قضاوت دقیق تر و درست تری از عملکرد بالینی دانشجویان دست یافت.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، دانشجو، پرستاری
  • شهناز کهن، معصومه سیمبر، فریبا طالقانی صفحه 27
    مقدمه
    توانمندسازی زنان در تنظیم خانواده پیش نیاز ضروری جهت ارتقا بهداشت باروری است در این فرآیند باید به زنان قدرت تصمیم گیری مستقل و اختیار درباره بچه آوری داده شود در حالی که تصمیمات باروری عمدتا تحت تاثیر روابط و قدرت بین زوجین در خانواده و مقتضیات اجتماعی فرهنگی شکل می گیرد. لذا این مطالعه با هدف تبیین تجربه توانمندی در تنظیم خانواده در متن فرهنگی و اجتماعی شهر اصفهان صورت گرفت.
    روش
    این مطالعه با رویکرد کیفی در سال 1389 در شهر اصفهان طراحی شد. با نمونه گیری هدفمند اطلاعات از 37 خانم متاهل، واجد شرایط تنظیم خانواده با ضبط 7 مصاحبه بحث گروهی متمرکز و 7 مصاحبه فردی جمع آوری گردید. با روش تحلیل محتوای قراردادی، متون مکتوب حاصل از مصاحبه ها کدگذاری شده و با دسته بندی و تقلیل داده ها، طبقات استخراج گردیدند.
    یافته ها
    با تحلیل داده ها، شش زیر طبقه در دو طبقه اصلی اجتماعی و فرهنگی قرار گرفتند به طوری که، تاثیر رسانه ها بر شکل گیری جایگاه تصمیم گیری زنان، نقش برنامه آموزشی مدارس در ساخت پایه های توانمندی و نقش دوگانه اشتغال در توانمندی زنان به عوامل اجتماعی نسبت داده شدند و نگرش مثبت به فرزندآوری، باور مسوول بودن زن برای پیشگیری از بارداری و تسلط مردان در تصمیم گیری باروری در عوامل فرهنگی مطرح شدند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد عوامل اجتماعی نظیر رسانه ها با تقویت جایگاه تصمیم گیری زنان، مدارس با پرورش پایه های توانمندی و اشتغال با تقویت جایگاه اجتماعی زنان می توانند به توانمندی زنان در تنظیم خانواده کمک نمایند در حالی که تلاش های جدی برای استفاده از این توانایی بالقوه عوامل اجتماعی صورت نگرفته است. همچنین عوامل فرهنگی حاکم بر فرزندآوری بخش عمده مسوولیت تنظیم خانواده را بر دوش زنان نهاده و کنترل آن ها بر برنامه باروری را کاهش داده است. بنابراین به نظر می رسد برای دستیابی به توانمندی زنان در تنظیم خانواده نیاز به تغییرات اجتماعی فرهنگی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندی زنان، تنظیم خانواده، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، تحلیل محتوی کیفی
  • عباس حیدری، سید رضا مظلوم، اسحق ایلدرآبادی * صفحه 37
    مقدمه

    پرستاری در جایگاه ایده آلی برای پاسخگویی به چالش های بی شمار پیش روی نظام بهداشت و درمان قرار دارد، اما در سیستم ارایه خدمات بهداشتی ایران، جایگاه حرفه پرستاری به خوبی تبیین نشده است و تاکنون تحقیقات اندکی در این زمینه انجام شده است. بنابراین این مطالعه با هدف تبیین جایگاه پرستاری در نظام عرضه خدمات سلامتی در کشور انجام شد.

    روش

    به منظور یافتن مطالعات و منابع مرتبط با جایگاه پرستاری در نظام سلامت، از پایگاه های اطلاعاتی موجود در کتابخانه ملی دیجیتال پزشکی ایران (Elsevier، Nursing index، Nursing consult، Proquest، Scopus و...) و Google scholar و پایگاه های اطلاعاتی فارسی از جمله Irandoc، Iran Medex، Magiran، SID و مدلایب استفاده گردید. جستجوی مقالات انگلیسی از سال1970 تا 2012 و مقالات فارسی از سال 1370 تا 1390 با استفاده از کلید واژه های سیستم ارایه خدمات سلامتی، جایگاه پرستاری، ایران به صورت مجزا و ترکیبی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که حرفه پرستاری در ایران از اهمیت قابل توجهی برخوردار نیست. بیشتر پرستاران در بیمارستان ها، مراقبت های پرستاری را در سطح دوم پیشگیری به بیماران ارایه می کنند و فعالیت آنان در سایر سطوح پیشگیری و سایر محیط های ارایه خدمات در جامعه، بسیار محدود می باشد. عدم آگاهی از توانمندی های پرستاری باعث حضور بسیار کم پرستاران در مراکز ارایه دهنده خدمات در جامعه شده است.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که در کشور ایران نیز همانند سایر کشورهای پیشرفته تغییر در سیستم مراقبت بهداشتی ضروری می باشد و به دنبال آن جایگاه پرستاری نیز تغییر خواهد کرد بنابراین تلاش دست اندرکاران و مسوولین پرستاری در جهت ارتقا و تبیین جایگاه پرستاری در سیستم ارایه خدمات سلامتی در ایران و آماده کردن حرفه پرستاری برای ارایه خدمت در سطح جامعه ضروری به نظر می رسد. برای پاسخگویی سیستم پرستاری به نیازهای بهداشتی درمانی افراد جامعه و ارایه خدمت در محیط های مختلف جامعه مانند مدارس، صنایع، مراکز بهداشتی درمانی و غیره، پیشنهاد می گردد، برنامه آموزش پرستاری مورد بازبینی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیستم ارایه خدمات سلامتی، جایگاه پرستاری، ایران
  • اکرم ثناگو، محمدرضا مجنونی، لیلا مهستی جویباری، سامیه عنا، سهیلا کلانتری صفحه 45
    مقدمه
    خطاهای بالینی تهدید جدی در امنیت بیمار هستند. مراکز آموزشی درمانی به دلیل برخورداری از دانشجویانی که در حال یادگیری اند، به شدت در معرض بروز طیفی از خطاهای پزشکی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی تجربیات دانشجویان پرستاری از خطاهای بالینی و چگونگی تعامل با آن بوده است.
    روش
    در این مطالعه که با رویکرد کیفی در سال 1389 انجام شده است ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار، متعامل و عمیق بوده است. بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف با 30 دانشجوی دختر و پسر پرستاری از ترم های مختلف تحصیلی مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه ضبط، دست نویس و داده ها مطابق روش تحلیل محتوای «مورس» آنالیز شد.
    یافته ها
    دانشجویان مفهوم خطا در بالین را مترادف با به خطر افتادن جان بیمار و صدمه به بیمار می دانستند. عمده خطاهای رخ داده «دارویی و رویه های مراقبتی درمانی» و تجربه مقابله ای کارآموزان در برابر خطاهای مراقبتی «پنهان کردن» بوده است. آشکار شدن خطای مراقبتی با عصبانیت کادر درمانی مراقبتی، همراهان بیمار و مربی، ترس و عذاب وجدان فراگیران می شده است. شرکت کنندگان در مطالعه «عدم درخواست برای راهنمایی، آگاه نبودن، نظارت نداشتن مربی» را از عوامل مرتبط با بروز خطاهای بالینی به هنگام کارآموزی و یا کارورزی می دانستند. بیشترین خطا در زمانی بوده است که به کارآموز دستورات شفاهی داده می شد.
    نتیجه گیری
    تجربیات دانشجویان نشان داد که خطا در بالین اجتناب ناپذیر است و شیوه مقابله ای آن ها پنهان کردن می باشد. ضروری است دانشجویان شیوه های اخلاقی و قانونی مدیریت خطای بالینی را بیاموزند. ضرورت وجود برنامه های گزارش دهی خطاهای بالینی جهت برنامه ریزی به حداقل رساندن آن ها بسیار مهم می نماید.
    کلیدواژگان: خطای بالین، دانشجوی پرستاری، حقوق بیمار، ایمنی بیمار، تحلیل محتوا
  • عبیدالله فرجی، سینا ولیئی، گلرخ مزیدی، عباسعلی رمضانی، مصطفی رضایی فراهانی صفحه 54
    مقدمه
    استرس شغلی شرایطی است که در محیط کار به عنوان بخشی از ایفای نقش کارمندی به وجود آمده و نیازمند پاسخ های سازگارانه است و امروزه به یکی از بخش های مورد توجه حرفه پرستاری تبدیل شده است. از جمله مهم ترین عوامل ایجادکننده استرس شغلی ویژگی آن شغل از جمله ماهیت، تنوع، اهمیت، آزادی عمل در کار و بازخورد است این مطالعه با هدف بررسی رابطه ویژگی های شغلی و سطح استرس شغلی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود که به روش مقطعی بر روی کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان (297 نفر) به صورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه سه قسمتی ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه «شناخت شغل جان واگنر» و پرسشنامه «استرس شغلی استایمر» بود که به صورت خودگزارش دهی تکمیل گردید. علاوه بر گزارش پایایی و روایی ابزارهای مورد استفاده در کشورمان، همبستگی بین آیتم های پرسشنامه شناخت شغل 86/0 و آیتم های استرس شغلی 82/0 با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های آماری association linear-by-linear و 2 و رگرسیون رتبه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 7/72% واحدهای پژوهش مونث، 6/59% متاهل، 6/64% کمتر از 5 سال سابقه کار به عنوان پرستار داشته و 3/33% در بخش های ویژه مشغول به کار بوده و 9/87 آن ها دارای مدرک تحصیلی کارشناسی بوده اند. 5/53% توان بالقوه انگیزشی (MPS) پایین و استرس شغلی 6/64% واحدهای مورد پژوهش در سطح متوسط بوده و رابطه آماری بین آن ها معناداری بود (05/0p<) و از میان ویژگی های شغلی تنوع (001/0p<) و ماهیت شغلی (001/0p<)، بازخورد شغلی (01/0p<) و آزادی عمل در کار (02/0p<) با میزان استرس شغلی رابطه معنادار داشتند. از میان متغیرهای دموگرافیک سن، جنس و میزان تحصیلات با میزان استرس شغلی ارتباط معنادار آماری داشتند (05/0p<). مدل رگرسیون تاثیر متغیرهای موثر بر استرس شغلی را نشان داد که آزادی عمل در کار از نظر تاثیر بر استرس شغلی دارای بیشترین تاثیر بوده است و بعد از آن ماهیت شغلی و سپس بازخورد بیشترین تاثیر را بر استرس شغلی داشته اند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که ارتباط معناداری میان ویژگی های شغل و سطح استرس شغلی پرستاران وجود دارد لذا مدیران باید با افزایش آزادی عمل در کار، مشخص کردن ماهیت شغلی و ارایه بازخوردهای مناسب درصدد طراحی مجدد شغل جهت هر چه چالشی تر کردن، برانگیزاننده تر کردن و رضایت بخش تر کردن شغل پرستاران برآیند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغلی، استرس شغلی، پرستار
  • مریم مقیمیان، فاطمه سلمانی، مهرداد آذربرزین صفحه 64
    مقدمه
    تصویر ذهنی از جسم، درک شخص از خود فیزیکی، شامل: ظاهر فیزیکی و واکنش های احساسی و موقعیت های مربوط به بدن است که بر اساس ادراکات فعلی و گذشته از بدن شکل می گیرد. هنگامی که فرد تصویر ذهنی از جسم مثبتی نداشته و ظاهر خود را از معیارهای مطلوب یا ایده آل جامعه پایین تر بداند، ممکن است با احساسات و نگرش های نامناسب نسبت به خود مانند کاهش عزت نفس، اعتماد به نفس پایین، افسردگی و حتی در مواردی افت تحصیلی مواجه گردد. از آنجایی که تصویر ذهنی از جسم می تواند نقش موثری در چگونگی پیشرفت روند تحصیلی افراد داشته باشد، لذا در این پژوهش سعی گردیده تا ارتباط تصویرذهنی از جسم و رشته تحصیلی در دانشجویان دختر بررسی گردد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی با استفاده از پرسشنامه BSQ34 تعداد 360 دانشجوی دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد به روش نمونه گیری آسان از رشته های مختلف تحصیلی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS v.17 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کروسکال والیس، من ویتنی یو، همبستگی اسپیرمن انجام شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که 4/34% از دانشجویان از لحاظ رضایت از تصویر ذهنی از جسم در سطح متوسط ضعیف قرار داشتند. بین وضعیت اقتصادی و رضایت از تصویر ذهنی از جسم رابطه معنادار وجود دارد. همچنین در بین رشته های مختلف، دانشجویان رشته تربیت بدنی کمترین توجه و دانشجویان رشته هنر بیشترین توجه را به ظاهر خود داشته اند.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که اکثر دانشجویان این تحقیق از وضعیت ظاهری خود ناراضی بوده و با توجه به این که مساله توجه به ظاهر می تواند بسیاری از جنبه های زندگی افراد از جمله وضعیت تحصیلی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد و با عنایت به این که دانشگاه ها از جمله مکان هایی است که در فرآیند شکل گیری افراد و اصلاح مسایل منفی جوانان نقش اساسی دارد، لذا به نظر می رسد که بایستی آموزش های لازم جهت افزایش رضایت از تصویر ذهنی از جسم در برنامه های آموزش دانشگاهی در نظر گرفته شود
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی از جسم، دانشجویان دختر
|
  • Mrs Nasrin Hanifi, Mrs Nasrin Bahraminezhad, Dr Tayebeh Mirzaee, Dr Fazlillah Ahmadi, Dr Mohammad Khani, Mrs Leila Taran Page 1
    Introduction
    Hospitalization causes anxiety for many patients. It increases when patients anticipate their turn for coronary angiography. Education and orientation reduces the psycho- physiologic effects of anxiety and stress. To determine the effect of Orientation Program on stress, anxiety and depression in patient under coronary angiography, who had hospitalization in heart and post angio ward of shahid Beheshti center of heart in Zanjan.
    Methods
    In a quasi-experimental, 60 patient under angiography were randomly assigned to either the test group: those who received orientation program, or the control group. Data collection tools were included: the DASS-21 Standard Questionnaire for patient's stress, anxiety and depression. Subject's stress, anxiety and depression levels were measured before angiography. And finally the collected data was analyzed by SPSS software.
    Results
    After intervention, the independent t-test showed that the anxiety, stress, and depression level (P<0.05) were reduced in case group.
    Conclusion
    This study showed that patients in case group experienced lower anxiety, stress, and depression level. Therefore proposed to be used orientation program before invasive diagnostic procedures.
    Keywords: Orientation program, stress, anxiety, depression, coronary angiography
  • Mr Hamid Asayesh, Dr Masoud Fallahi Khoshknab, Dr Farbod Fadaee, Dr Masoud Karimlo Page 9
    Introduction
    Schizophrenia is one the complex psychiatric disorders that have many negative effect in patients’ social functions and behaviors. Although the antipsychotic drugs are main treatments for this disorder, but psychological interventions are effective in improvement of clinical symptoms. The purpose of the present study was to test the effectiveness of poetry reading group on social behaviors of schizophrenic patient.
    Methods
    In this clinical trail 29 schizophrenic patients were selected via convenience sampling and then, subjects were randomly assigned to poetry therapy group (n=14) and control group (n=15). For experimental group, poetry therapy was held in one hour session, twice weekly for 6 weeks. The Activity daily living Impairment scale (behavioral problems) was used as questioners. Statically analysis was done by t-test and paired t-test in SPSS14 statistical soft ware environment.
    Results
    Paired t-test showed significant decrease in behavioral problem of subject group patients after poetry therapy intervention (P<0.05). There was no significant difference before and after intervention in control group (P>0.05). After intervention we found significant differences between poetry reading group and control group (P<0.05).
    Conclusion
    The study confirmed the effectiveness of poetry reading group on social behaviors of schizophrenic patient
    Keywords: Schizophrenia, poetry therapy, group therapy, social behaviors
  • Mrs Masoomeh Imanipor, Mr Mohammad Khalili Page 17
    Introduction
    Evaluation is an important part of educational process. To reach evaluation’s objectives, we need an accurate and effective evaluation method.
    Methods
    The aim of this study was review of nursing students’ and their teachers’ view about clinical evaluation method. This descriptive study was done in one of universities in Tehran at 2010-2011. All nursing students in bachelor course which studying in 8-2 semester (217) and, their clinical instructors (41) were population of the study. Sample size in students’ and instructors’ group was 197 and 29 participants, respectively. Data collection tool was a questionnaire and satisfaction form which their content validity was confirmed by experts. Data were analyzed by SPSS version 16.
    Results
    The results showed the majority of students (73.6%) and teachers (75.9%) are object with current clinical evaluation method and think this is inappropriate. Also, according to the results 59.9% of students and 37.9% were unsatisfied with the current evaluation method. Most of the students (96.4%) told in this method of evaluation they do not receive any feedback. 79.6% of them believed current evaluation is based on teachers’ idea about students, not student performance.
    Conclusion
    According to the results, both students and teacher believed an evaluation method is insufficient when it is just one global form that is completed based on teacher idea without any rules. So, it is necessary to change the current evaluation method and apply other clinical evaluation methods to have more accurate and precise judgment about clinical performance of students.
    Keywords: Clinical evaluation, student, nursing
  • Dr Shahnaz Kohan, Dr Masoomeh Simbar, Dr Fariba Taleghani Page 27
    Introduction
    Exploring women's empowerment experiences in family planning in socio-cultural context of Isfahan city: A qualitative study
    Introduction
    Women's empowerment in family planning is essential key of reproductive health. In this area women should be gaining authority and power for decision-making for child bearing. Fertility decisions were influenced by power relations between the couples in family and social-cultural context. This study aimed at exploring women's empowerment experiences in family planning in socio-cultural context of Isfahan city.
    Methods
    With a qualitative approach, data were gathered from 37 married women who eligible for contraception at childbearing age. Seven focus group discussion sessions and seven individual interviews were recorded and analyzed with using conventional content analysis.
    Results
    Analysis of data showed that six subcategory for two main socio- cultural factors category that contributing in women empowerment in family planning. In view of participants social factors including: The Impact of Media on Shaping the Status of Women in Decision-Making, The role of School Curriculum to Form Empowerment Infrastructures and Women Employment. Cultural factors includes: Positive Attitude to have Child, Women Responsibility for Family Planning and Men Dominant in Reproductive Decision-Making.
    Conclusion
    According to the participants view, social factors such as media could play a crucial role towards strengthening women's decision-making and schools could develop the empowerment's infrastructures and women employment could improve women social status but impressive performance by them did not enough. Also cultural factors deems women to be responsible for contraception and decrease women's control over their fertility. Therefore we require profound socio-cultural changes for empowering women in family planning.
    Keywords: Women empowerment, family planning, qualitative research, social, cultural context
  • Dr Abbas Heidari, Dr Seyyed Reza Mazloom, Mr Eshagh Ildarabadi Page 37
    Introduction

    Nursing is in the ideal position to meet the numerous challenges facing the health system. But in the health system of Iran, the status of nursing profession is not well explained and, little research has been done in this area. Therefore, this study aimed to clarify the role of nursing in health service delivery system in the country was conducted.

    Methods

    In order to find studies and resources related to nursing in the health service delivery system, digital databases in the National Library of Medicine of Iran (Elsevier, Nursing index, Nursing consult, Proquest, Scopus,. ..) and Google scholar and Persian databases including Irandoc, Iran Medex, Magiran, SID and Medlib was used. Search articles from 1970 to 2012 in English and Persian papers from 1370 to 1390. Using the key words health care system, nursing position and Iran separately and in combination was conducted.

    Results

    The results showed that the nursing profession in Iran does not have a significant importance. More nurses in hospitals, provided nursing care to patients in the secondary level of prevention. And their activities in other areas and other prevention levels in community settings, is very limited. Lack of knowledge about the abilities of nursing has caused low presence in community nursing centers.

    Conclusion

    In Iran, like other developed countries the change in the health care system is necessary and followed by nursing positions will also change. Therefore, managers’ effort to enhance and clarify the role of nursing in the health care system in Iran and, prepare nursing profession for servicing in the community seems to be necessary. Nursing system to meet the health needs of people and provide community service in various environments community such as schools, industries, health centers, etc., is suggested, nursing education programs should be reviewed.

    Keywords: System of health services, nursing position, Iran
  • Dr Akram Sanago, Mr Mohammad Reza Majnoni, Dr Leila Mahasti Joybari *, Mrs Samieh Ghana, Mrs Soheila Kalantari Page 45
    Introduction
    Clinical errors are considered as serious treat for patient safety. Since the students are in training process, therefore the patients in teaching hospitals are faced with variety of medical errors. The aim of this study was to explore clinical errors of nursing students and dealing with them.
    Methods
    In this qualitative study, purposeful sampling semi-structured interviews were performed with 30 male and female nursing students in 2010. The interviews were transcribed line by line and were analyzed according to Morse's content analysis approach.
    Results
    Clinical error was explained as "treat for patient's life or damage". The most common error was medical and procedural errors. "Hiding" from the others was the dominant dealing approach of the students with clinical errors. Disclosing errors of the students was faced with anger of nurses and physicians, patients, their relatives, the instructor, and feeling guilty of the students. "Not asking for help or guidance, lack of knowledge and skill, not enough supervision by senior nurse or instructor" were some of related factors for occurrence of clinical errors by the novice learners. The most frequent error occasion was when a trainee received an oral order.
    Conclusion
    The live experiences of the students indicated that error events are inevitable in clinical areas and their dominant dealing approach is hiding error. It is very important that students learn and understand ethical and legal approaches of managing clinical error before they enter real practice. To minimize error occurrence, reporting programs may be considered a necessity.
    Keywords: Clinical error, nursing student, patient safety, patient rights, content analysis
  • Mr Abeedollah Faraji, Mr Sina Valiee, Mrs Golrokh Mazidi, Mr Abbasali Ramazanh, Mr Mostafa Rezaee Farahani Page 54
    Introduction
    Job stress is condition in work as part of role playing and need to adaptive responses; job stress is one of attention part of nursing profession and some of most important reasons of job stress are the characteristic of job for example task identity, skill variety, task significance, autonomy and feedback. The purpose of this study was to investigation relationship between job characteristic and job stress in nurses of KUMS educational hospitals.
    Methods
    This study was descriptive correlated (cross-sectional), 297 participants in census method recruited from KUMS educational hospitals nurses. Demographic information, job diagnostics surveys (JDS) and job stress (Stimer) were measured by self-report questionnaire.The validity and reliability of these questionnaires approved in the earlier researches. As well as, internal consistency were 0.86 for Job diagnostics surveys and 0.82 for job stress by alpha Cronbach. Then information analyzed by statistical tests such as association linear-by-linear, 2 and ordinal regression by SPSS 16.
    Results
    72.7% of participants were female, 59.6% married, 64.6% employed under 5 year, 33.3% work in critical wards and 87.9% were registered nurse. Motivational Potential Score (MPS) of 53.5% was low, job stress 64.6% was middle and the relation between MPS and job characteristics (skill variety (P<0.001), task identity (P<0.001), autonomy (P<0.02) and feedback (P<0.1)), age, sex and education level with job stress was statistically significant (P<0.05). Regression model of relational variables with job stress show that the autonomy was the most effective determinant on the job stress then task identity and feedback.
    Conclusion
    This study showed relation between job characteristic and job stress in nurses so hospital managers must increase autonomy, identifying task identity and give proper feedbacks to redesign job and make nursing more challengeable, motivational and satisfying.
    Keywords: Job characteristic, job stress, nurses
  • Mrs Maryam Moghimian, Mrs Fatemeh Salmani, Mr Mehrdad Azar Barzin Page 64
    Introduction
    Body image is conception of someone from self schema including: physical appearance, emotional reactions and situational relating body which is shaped from present and past perceptions. When a person hasn’t a positive body image and considers his appearance lower than ideal society criteria, one might encounter with inconvenient feelings and outlook towards oneself like decrement in self esteem, low self confidence and even educational subsidence. Since body image can have an effective role in educational progress, therefore, in this research we have tried to investigate the relationship between body image satisfaction and academic field of study of female students.
    Methods
    In this descriptive-correlative research 360 female students of Islamic Azad University branch of Najafabad were selected by simple sampling from various fields and were investigated by BSQ34 questionnaire. Data was analyzed by S.P.S.S software version 17 and descriptive analysis, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U and Spearman correlation tests were used.
    Results
    Findings of this research showed that 34.4% of the university students had moderate-poor body image and there was a meaning relation between economic status and satisfaction from body image. Among different fields, students of physical training had the least attention to their appearance and art students had the most.
    Conclusion
    Since most of the university students in this research were not satisfied with their appearance and as, paying attention to ones outward appearance can affect different aspect of life, including educational status and also regarding that universities are among the places having vital role in process of forming and improving youth problems therefore it seems that necessary teachings and training should be included in universities syllabus to improve the satisfaction of university students from their body image.
    Keywords: Body image, female university students