فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین قانعی راد، فرهاد خسرو خاور صفحه 7
    مطالعه حاضر با اتخاذ رویکرد مردم شناختی در جامعه شناسی علم، ذهنیت پژوهشگران درباره اجتماعات علمی در ایران را مورد بررسی قرار می دهد. در بخش نظری مقاله، دیدگاه های جامعه شناختی در مورد نظام اجتماعی و کنش اجتماعی و نیز دو دسته از نظریان نهادگرا و مردم شناختی در مورد اجتماعات علمی بیان می شود. این پژوهش با کاربرد روش تحقیق کیفی ژرفانگر و از طریق انجام مصاحبه نیمه ساختارمند با 69 نفر از پژوهشگران برتر و عمدتا از رشته های علوم پایه که در سال 1385 از مطالعه، بالاترین میزان مقاله را در مجلات علمی نمایه شده در ISI منتشر کرده بودند، در پژوهشگاه دانش های بنیادی، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه شیراز، دانشگاه صنعتی اصفهان، و مرکز تحصیلات تکمیلی زنجان صورت گرفته است. در بخش یافته های پژوهش دیدگاه های مصاحبه شوندگان در مورد اجتماع علمی طبقه بندی و ارائه می شود. دیدگاه های پژوهشگران برجسته دو مقوله وجود یا فقدان اجتماع علمی در ایران و همچنین ویژگی ها و تعریف آنان از اجتماع علمی را دربرمی گیرد. در بخش نتیجه گیری انواع نگرش های پژوهشگران برتر با یکدیگر مقایسه و نتایج مطالعه در برابر اندیشه های مرتون به عنوان نظریه پرداز اصلی نهادگرایی در جامعه شناسی علم بازبینی می شود.
    کلیدواژگان: اجتماع علمی، ذهنیت، پژوهشگران، ISI، جامعه شناسی علم، رویکرد نهادگرا، رویکرد مردم شناختی
  • زهرا کریمیان، زهرا صباغیان، بهرام صالح صدق پور صفحه 35
    پژوهش حاضر با هدف برررسی موانع و چالش های پژوهش از دیدگاه اعضای هیئت علمی شیراز انجام شده است. نوع پژوهش کاربردی و به روش توصیفی پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش را 550 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تشکیل می داد که با استفاده از نمونه گیری طبقه ای از 227 نفر نظرسنجی شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته شامل 75 پرسش با مقیاس چهار گزینه ای لیکرت در 10 حیطه موانع راهبردی، آموزشی، سیاسی، مالی، امکاناتی، حرفه ای، علمی، فردی، فرهنگی اجتماعی، مدیریتی سازمانی و پرسش های باز پاسخ طراحی شد. و به سه پرسش اصلی پرداخته شد: 1) از دیدگاه اعضای هیئت علمی کدام یک از موانع ده گانه بر فعالیت های تحقیقاتی موثرند؟؛ 2) آیا نوع نگرش اعضای هیئت علمی در مورد موانع ده گانه بر میزان فعالیت های پژوهشی آنها تاثیر دارد؟ و 3) آیا بین دیدگاه های اعضای هیئت علمی به تفکیک متغیرهای جنسیت، مرتبه علمی، رشته تحصیلی، دانشکده محل خدمت، داشتن مسئولیت اجرایی و سابقه خدمت تفاوت معنی داری وجود دارد؟ بر اساس نتایج به دست آمده وجود کلیه موانع در فعالیت های تحقیقاتی از دیدگاه اعضای هیئت علمی تایید شد. موانع مالی بیشترین و موانع سیاسی کمترین میانگین را به خود اختصاص داد اما نگرش اعضای هیئت علمی در مورد موانع یادشده بر میزان فعالیت های تحقیقاتی آنها تاثیری نداشت. همچنین بین دیدگاه اعضای هیئت علمی به تفکیک جنسیت، مرتبه علمی، رشته تحصیلی، دانشکده و مسئولیت اجرایی تفاوت معناداری وجود داشت. اما در مورد سابقه خدمت تفاوتی مشاهده نشد. حاصل ترکیب خطی بین متغیر های وابسته و مستقل و تحلیل کمی و کیفی ترکیب های خطی به دست آمده نشان داد، موانع ده گانه از طریق متغیر های میانجی «بینش مدیریتی»، «روابط و نگرش های انسانی» و «توانمندی پژوهشی» بر فعالیت های تحقیقاتی موثرند. به نظر می رسد بیشترین موانع موجود متاثر از ابعاد علمی، روابط انسانی و نگرش ها هستند. بر این اساس، رفع موانع پژوهش در دانشگاه بیش از هر چیز متاثر از آموزش و توانمندسازی علمی، فرهنگ سازی و اصلاح نگرش ها و بهبود روابط انسانی در سطح فرد، دانشگاه و عوامل پیرامونی دانشگاه است.
    کلیدواژگان: موانع، چالش ها، پژوهش، دانشگاه، اعضای هیئت علمی، علوم پزشکی
  • یدالله مهرعلی زاده، سکینه شاهی، شهیده حسینی صفحه 65
    هدف این پژوهش، تدوین الگوی بومی شاخص های سرمایه فکری و اندازه گیری آنها در دانشگاه شهید چمران اهواز طی سال های 87-1383 است که با روش توصیفی از نوع مطالعه موردی به انجام رسیده است. به همین جهت، پژوهش حاضر، در چهار مرحله زیر اقدام به بومی سازی شاخص های سرمایه فکری دانشگاه نموده است: مطالعه منابع علمی مرتبط با سرمایه فکری در مراکز تحقیقاتی و دانشگاه ها به منظور شناسایی فهرست اولیه ای از شاخص ها، بهره گیری از نظرات کارشناسان به منظور شناسایی شاخص های متناسب با ساختار دانشگاه شهید چمران، انتخاب شاخص های همسو با اهداف دانشگاه، شناسایی شاخص های مهم تر با استفاده از پرسش نامه نظرخواهی از مسئولان در موقعیت های استراتژیک دانشگاه. در نتیجه تعداد 77 شاخص به عنوان شاخص های نهایی سرمایه فکری دانشگاه انتخاب شدند و از این تعداد 64 شاخص مورد اندازه گیری قرار گرفتند و وضعیت رشد آنها طی سال های 87-1383 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد وضعیت رشد 88/71 درصد از کل شاخص های سرمایه فکری مطابق با اهداف دانشگاه بوده و 12/28 درصد مطابق با اهداف دانشگاه نبوده است. همچنین یافته ها نشان داد سرمایه ساختاری دانشگاه از وضعیت بهتری نسبت به سرمایه انسانی و رابطه ای برخوردار است و این دو مولفه نیازمند برنامه ریزی و مدیریت بیشتر هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، بومی سازی، شاخص، دانشگاه شهید چمران
  • عباس معدن دار آرانی *، رحمان پاریاد صفحه 97

    یکی از راه های افزایش کارایی و اثربخشی دانشگاه ها، ارزشیابی وجوه و ابعاد گوناگون آن است. با عنایت به کاهش تقاضای اجتماعی برای آموزش عالی متاثر از رشد کمی دانشگاه ها طی یک دهه اخیر، تحلیل و ارزیابی کیفی مورد توجه برنامه ریزان آموزشی قرار گرفته است. در این بین توجه به نظرات دانشجویان به عنوان مشتریان اصلی این نظام می تواند مرجع مناسبی برای درک شرایط حاکم بر فضای کیفی دانشگاه ها باشد. هدف کلی پژوهش حاضر تعیین رابطه محبوبیت اجتماعی اعضای هیئت علمی با نحوه ارزشیابی دانشجویان از آنان در دانشگاه لرستان است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان رشته های مختلف است که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده و تعداد 500 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از دو پرسش نامه محقق ساخته محبوبیت سنجی اجتماعی با 30 پرسش پنج گزینه ای و پرسش نامه ارزشیابی علمی اساتید با 15 پرسش پنج گزینه ای برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای تعیین روایی محتوایی پرسش نامه ها از نظرات اساتید دانشگاه و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. نخستین یافته پژوهش حاضر بیانگر همبستگی مثبت و معنی داری بین دو متغیر محبوبیت اجتماعی اساتید و ارزشیابی علمی دانشجویان از آنان است. یافته دیگر پژوهش موید آن است که متغیر توان علمی بیش از متغیر توان آموزشی تغییرات مربوط به محبوبیت اجتماعی اعضای هئیت علمی را تبیین می کند. همچنین از بین مولفه های محبوبیت اجتماعی، اعتبار ارتباطی و اعتبار مدیریتی اساتید بیشترین رابطه را با محبوبیت اجتماعی آنان دارد.

    کلیدواژگان: محبوبیت اجتماعی، ارزشیابی علمی، عضو هیئت علمی، دانشجو
  • جمشید صالحی صدقیانی، پیمان حاجی زاده*، محمدعلی صالحی ابرقویی صفحه 117

    انجمن های علمی سازمان های غیرانتفاعی هستند که به عنوان کانون های تفکر، سیاست سازی و اجرا در حوزه های مختلف مرتبط با علم و فناوری در دنیا پذیرفته شده اند و اثربخشی فعالیت های آنها در جامعه از موضوعات مهم در توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و علمی است. در تحقیق حاضر تلاش شده تا در وهله نخست، رویکرد مناسب برای ارزیابی اثربخشی انجمن های علمی فعال در حوزه مدیریت فناوری کشور انتخاب شده و به وسیله مصاحبه با مدیران این انجمن ها که شامل پنج انجمن اخلاق در علوم و فناوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدیریت فناوری، آینده نگاری و انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن می شوند و تحلیل نتایج این مصاحبه ها با روش آنتروپی شانون حوزه های غیراثربخش شناسایی شود.
    نتایج این بررسی حاکی از این است که انجمن های مدیریت فناوری در اهداف زیر اثربخشی لازم را ندارند.
    ارزیابی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و موسسه های پژوهشی دولتی و خصوصیتعیین سهم رشد بهره وری کل عوامل و اهداف بهره وری نیروی کار، سرمایه بخش ها و زیربخش ها؛توسعه کارآفرینی، ترویج فرهنگ خدمت، توسعه سلامت و شفافیت اداری؛مشارکت و نظارت در توسعه پایدار کشور؛گفت و گوی اجتماعی دولت و شرکای اجتماعی برای ارتقای سرمایه انسانی و اجتماعی.
    پس از شناسایی حوزه های غیراثربخش، با مطالعه ادبیات حوزه انجمن های مدیریت فناوری و مصاحبه با متخصصان حوزه سیاست گذاری علم و فناوری، راهکارهای مقتضی برای ایجاد اثربخشی ها شناسایی شد و در نهایت هرکدام از این راهکارها در جامعه علمی مدیریت فناوری با استفاده از روش آزمون فرض نسبت موفقیت مورد ارزیابی بیشتر قرار گرفت.

    کلیدواژگان: انجمن های علمی، اثربخشی، قوانین مصوب مرتبط با انجمن ها، آنتروپی شانون
  • یحیی معروفی صفحه 143
    هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین و تعیین مولفه های تدریس و سهم و وزن هریک از آنها در کیفیت تدریس، به منظور به کارگیری در ارزشیابی عملکرد اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور است. جامعه آماری مطالعه را تمامی اعضای هیئت علمی رشته های علوم تربیتی در 23 دانشگاه وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل می دهد.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که سهم عوامل مربوط به مدرس، دانشجو و محیط آموزش، به ترتیب معادل 55 درصد، 24 درصد و 21 درصد در کیفیت تدریس ارزیابی شده است. از بین مولفه های مرتبط با کیفیت مدرس نیز، مهارت های حرفه ای مدرس با 1/39 درصد، به عنوان عمده ترین مولفه، ویژگی های شخصیتی اخلاقی با 3/16درصد، اثر محیط آموزش بر مدرس با 6/13 درصد، اثر کیفیت دانشجویان بر تدریس مدرس با 6/11 درصد، ویژگی های شغلی مدرس با 3/11 درصد و ویژگی های جمعیت شناختی مدرس با 1/8 درصد، در رتبه های بعدی قرار دارند. موثق ترین منابع اطلاعات درباره کیفیت آموزش به ترتیب اولویت، پرسش نامه دانشجویان، خودارزشیابی مدرس، کارپوشه تدریس، ارزیابی همکاران و متخصصان آموزش و یادگیری بوده اند.
    کلیدواژگان: مولفه های تدریس، ارزشیابی عملکرد، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، اعضای هیئت علمی
  • عبدالحمید پاپ زن، جعفر یعقوبی، شهاب فکری مهین، مرجان سپه پناه صفحه 169
    هدف کلی این تحقیق، تحلیل مراحل و سبک های یادگیری دانشجویان کشاورزی و منابع طبیعی بر اساس تئوری چرخه یادگیری تجربی است. تحقیق حاضر به لحاظ پارادایمیک، کمی از جنبه هدف کاربردی و از بعد گردآوری داده ها توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه که با روش نمونه گیری چندمرحله ای نسبی، انتخاب شده بودند (324N=) تشکیل دادند. ابزار تحقیق پرسش نامه ای شامل مشخصات دموگرافیک و سیاهه سبک های یادگیری کلب بود. ابتدا مرحله و سبک یادگیری آزمودنی ها تعیین و سپس توسط نرم افزار SPSS17. 0 تحلیل شد. در این پژوهش از فراوانی، میانگین و آزمون های کای اسکویر، تحلیل واریانس یک طرفه، کروسکال والیس استفاده شد. دانشجویان از لحاظ این مراحل و سبک های یادگیری دارای تفاوت معنی دار آماری نبودند، اما مراحل یادگیری برتر «آزمایشگری فعال» و «مفهوم سازی انتزاعی» و سبک یادگیری برتر «همگرا» بود؛ همچنین ویژگی های فردی با این مراحل و سبک ها وجود رابطه معنی داری نشان نداد. در پایان پیشنهادهایی به منظور اثربخش تر کردن فرایند تدریس بر اساس یافته ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، چرخه یادگیری تجربی، آموزش های اثربخش
|
  • Mohammad Amin Ghaneirad, Farhad Khosrokhavar Page 7
    The present study, based on an ethnological approach in sociology, studies the mentalities of researchers in regards to the scientific community in Iran. The theoretical section of the paper presents the sociological views concerning social system and social action and institutionalist and ethnological standpoints about the scientific communities. This study used a qualitative approach through semi-structured interviews with 69 leading researchers, mainly in basic sciences, who had published large amounts of papers in refereed journals indexed in ISI. In the findings section of the paper, researchers’ mentalities are classified. These mentalities include categories of existence or not-existence of scientific communities in Iran, their characteristics and their definitions by researchers. In the concluding section, different viewpoints are compared with each other and the study results are reviewed against Merton’s ideas as a leading figure of institutionalist theorist of sociology.
    Keywords: Scientific community, researcher.ISI, mentality, science production, sociology, institutionalist approach, ethnologist approach
  • Zahra Karimian, Zahra Sabbaghian, Bahram Saleh Sedqpour Page 35
    This paper aims to study the views of Shiraz University’s Faculty members on the research obstacles and challenges. In order to describe possible affecting obstacles, 227 out of 550 faculties working at the university, were selected based on the cluster sampling technique and were asked to complete a questionnaire which consisted 75 questions on the bases of 4 items’ Liker Scale. The questionnaire covers ten possible areas of obstacles but in addition to the closed items, the questionnaire included three open ended questions about the relevant agendas. The findings revealed that all predicted obstacles have a negative role on staffs’ research performance. The results also showed while the financial obstacles were considered as the most dominant factor affecting on the research but political obstacles perceived as a factor which has the less important impact respectively.
    Keywords: Obstacles, Challenges, Research, University, Academic Members, Medical Sciences
  • Yadollah Mehralizadeh, Sakineh Shahi, Shahideh Hosseini Page 65
    The study aims to develop a native pattern for intellectual capital indicators aimed to measure these indicators in the Ahwaz University of Shahid Chamran. Therefore, the current study was done in a process including four phases which could lead to domestication of intellectual capital indicators. For this, initially and in order to identify a preliminary list of indicators, relevant references and documents were reviewed. Towards identifying appropriate indicators which can be suited to the Ahwaz University of Shahid Chamran, in the next step the views of the field experts were analyzed. Accordingly taking into consideration of the university’s goals, the process was followed by selecting relevant indicators and identifying the most important indicators based on the university’s senior managers. As a result, 77 indicators were selected as the final draft of intellectual capital indicators. At last the status of these indicators in the university was measured during 2004 to 2008. The findings showed that although about 71.88 percent of the all indicators were matched to the university’s goals, about 28.12 percent of them were not matched to the goals. Additionally finding revealed that in compare to the university’ human capital, the university’s structural capital had a better condition.
    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Structural Capital, Relational Capital, Domestication, Indicators, Ahwaz University of Shahid Chamran
  • Abbas Madandar Arani, Rahman Paryad Page 97

    One of the ways to increase efficiency and effectiveness of universities is performance evaluation of its various dimensions. In the past decade, with the reduction of social demand for higher education affected by quantitative expansion of universities, educational planners have been focused on analysis and evaluation of higher education quality. Considering students’ opinions, as main customers of this system, about university lecturer's performances could be a good point of reference for understanding the conditions governing the quality of universities. The main purpose of the present study is to determine the relationship between faculty members’ social popularity with their evaluation by students at the University of Lorestan. A sample of 500 students from all colleges of University of Lorestan was selected by Stratified Random Sampling Method. Data was gathered by a researcher- made questionnaire with 30 questions and a ready questionnaire with 15 questions using a five –point Likert Scale. Content validity of the questionnaires was determined by university faculty members and their reliabilities by Cronbach's alpha. The first findings of the study confirmed that there is a positive and significant correlation between the two variables of social popularity of university lecturers and their scientific evaluation by students. Other research findings confirm that academic ability in comparison with teaching ability can vary and be explained by changes to the social popularity of faculty members. Furthermore, among different components of social popularity, relational and managerial validity have more impact on university lecturers’ popularity.

    Keywords: Social population, Scientific Evaluation, Faculty member, Student
  • Jamshid Salehi Sadghiani, Peyman Hajizadeh, Mohammad Ali Salehi Abarghooyi Page 117

    Scientific associations are Non monitorial organizations, which accepted as centers of thinking, policy making and doing all over the world. So their effectiveness in the society is important for development of sociatical, economical, political and scientifical issues. at first in this article we try to select an appropriate approach to assessment of technology management association then by interview with theirs managers and analysis the result of these interviews by the shanon entropy we find out ineffective sections. This association is ethics in science and technology, information and communication technology, technology management, foresight and expert association of research and development centers of industries and mines.Results of these interviews show that technology management associations are not effective about these goals. Analysis the universities, educational centers and governmental or private research institute. Determine the productivity increase share of work force, goals of productivity increase about work force, sections and subsections capital.Development of entrepreneurship, advertising the culture of giving services and development of official health and obvious. Play part in and supervise in dynamic development of the country.Sociological dialog between government and social cooperates for increasing social and human capital. After we found the ineffective sections, with study the literature of technology management associations and interview with the experts of science and technology policy makers we found strategies for solve this ineffectivenesss. At the end each of this strategies were more analyzing by the science society of Iran.

    Keywords: Scientific associations, effectiveness, rules related to associations, shanon entropy
  • Yahya Maarofi Page 143
    The main purpose of this research was the determining of teaching component weight for evaluation of faculty members’ performance with analytical hierarchy process models. The statistical population in this study was faculty members of the Departments of Psychology and Education from 23 universities. Using the ratio stratified random sampling, 8 universities and 210 faculty members were selected. The data was gathered by using two questionnaires. Content of the questionnaires was validated by using content validity and reliability of the questionnaires was computed using Cronback's alpha. Data was analyzed using descriptive statistical methods such as mean, percent, standard deviation, pair wise comparisons, inconstancy index, SPSS and Expert Choice software.The research was conducted in three different steps: 1) recognizing the effective factors using existing literatures. 2) The basic factors were determined using Delphi method. 3) Using analytic hierarchy process model (A.H.P), pair wise comparison, ratio and final weight of effective factors were calculated. The main findings are:1-The degree of priority given to teacher, student and instructional environment were 55%, 24% and 21% respectively. The inconsistency rate was (.07).2-Among the factors related to teacher quality, the highest priority is given to teacher's professional skills with 39/1% and the lowest priority is given to teacher's demographic characteristics with 8.1%. The inconsistency rate was (.04). 3-Among information resources related to quality of teaching were student rating, teacher self evaluation; teaching portfolio, peer and educational expert evaluation with 27%;20%; 18%;18% and 17% respectively. The inconsistency rate was (.02).4-Among strategies and resources of data gathering about teaching quality, teaching portfolio is the most effective means for documentation of teaching activities.
    Keywords: Quality of Teaching Component. Performance Evaluation. Analytical. Hierarchy. Process (A.H.P)
  • Shahab Fekri Mahin, Abdolhamid Papzan, Marjan Sepah Panah Page 169
    The goal of this study is the analysis of learning styles and stages of Faculties of Agriculture and Natural Resources students based on the theory of experiential learning cycle. This research is correlated to the quantitative paradigm in terms of the functional and descriptive aspects of data collection. The survey sample consisted of Faculty of Agriculture students of Razi University, Kermanshah and they were selected with relative multistage sampling (N=324). The tool of the study was a questionnaire which included demographic characteristics and Kolb Learning Styles Inventory (KLSI). First, the level and learning styles of participants were determined and then software SPSS17.0 was used for analysis. In this study the frequency, mean square, Chi-square, F, Kruskal Wallis and Cramer’ V tests were used. There were no statistically significant differences in terms of student learning styles and stages, however, the best stages of learning were “Active Experimentation” and “Abstract Conceptualizations” and the best learning style was "converge". Furthermore, personal characteristics of these stages and styles did not show a significant relationship. Finally, recommendations for effective teaching based on the findings are presented.
    Keywords: Agricultural Education, Experimental Learning Cycle, Effective Education