فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سید سعید اسلامیان، محسن قاسمی، سمیه سلطانی گردفرامرزی * صفحه 1

    در این تحقیق به منظور بررسی وضعیت جریان های کم در حوضه آبخیز کرخه از پنج شاخص جریان کم رودخانه ای شامل 10،7Q، 20،7Q، 10،30Q، 3،4Q و95Q استفاده شد و آمار دبی روزانه 12 ایستگاه هیدرومتری این حوضه در طول دوره آماری سال های 46-1345 تا 81-1380 مورد استفاده قرار گرفت. همگنی داده های دبی از طریق آزمون توالی بررسی شد. مقادیر شاخص 95Q با ترسیم منحنی های تداوم جریان مشخص شد و چهار شاخص 10،7Q، 20،7Q، 10،30Q، 3،4Q به کمک تحلیل فراوانی جریان های کم 4، 7 و 30 روزه محاسبه گردید. پس از محاسبه شاخص ها، دوره های جریان کم در ایستگاه های مختلف مشخص شد. ناحیه بندی شاخص ها نیز به کمک روش کریجینگ صورت گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های 3،4Q و 95Q نسبت به بقیه شاخص های جریان کم مقادیر کمتری دارند و هرچه دوره بازگشت افزایش یابد، مقدار شاخص جریان کم کاهش می یابد. براساس نقشه های ناحیه بندی شاخص های جریان کم، بیشترین مقدار شاخص های جریان کم در نواحی مرکزی و جنوبی حوضه می باشد و هرچه به سمت شمال حوضه حرکت شود از مقدار این شاخص ها کاسته می شود. نتایج نشان می دهد که سال های وقوع خشک سالی هیدرولوژیک در ایستگاه های مختلف حوضه آبخیز کرخه یکسان نیست، ولی در سال های 46-1345، 78-1377، 79-1378، 80-1379 و 81-1380 در بیشتر ایستگاه ها خشک سالی هیدرولوژیک اتفاق افتاده است، به طوری که در این سال ها به ترتیب در 67، 92، 84، 75 و 59 درصد ایستگاه ها خشک سالی هیدرولوژیک اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: جریان کم، ناحیه بندی، کرخه، خشک سالی هیدرولوژیک، تحلیل فراوانی
  • فرید کوتی، سیدمحمود کاشفی پور، مهدی قمشی صفحه 15
    در مقاله حاضر به بررسی و تجزیه و تحلیل پروفیل های سرعت در جریان غلیظ تحت شرایط متغیری از شیب کف، دبی و غلظت جریان غلیظ و کشش سیال پیرامون پرداخته شده است. آزمایش ها در فلومی شیب پذیر با استفاده از محلول آب و نمک به عنوان جریان غلیظ صورت گرفت. نتایج نشان داد که اعمال هر یک از شرایط فوق تاثیر بسزایی بر مشخصه های مهم پروفیل های سرعت دارد. در ادامه نیز پروفیل های بدون بعد جهت بررسی و مقایسه آنها در رژیم های زیربحرانی، بحرانی و فوق بحرانی استخراج شدند که نتایج نشان داد در حالت فوق بحرانی ضخامت پروفیل ها عموما بیشتر است که به دلیل کشش بیشتر سیال پیرامون می باشد. هم چنین ضرایب روابط پروفیل های سرعت در نواحی جت و دیواره استخراج شدند که تطابق خوبی با اندازه گیری های آزمایشگاهی را نشان دادند. نسبت مشخصه های پروفیل های سرعت به یکدیگر نیز جهت درک بهتر ساختار پروفیل ها در جریان غلیظ محاسبه شدند.
    کلیدواژگان: جریان غلیظ، مخازن سدها، پروفیل سرعت، کشش آب، جریان کدر
  • سید حسین صادقی، مهدی قیصری*، مینا کاویانی صفحه 31

    به منظور کسب یکنواختی پخش و راندمان کاربرد آب قابل قبول، باید مجموع افت های اختصاص یافته به زیرواحدهای سیستم آبیاری بارانی کلاسیک ثابت- آبپاش متحرک از 20 درصد فشار آبپاشی که با فشار متوسط کار می کند تجاوز ننماید. با وجود این که در برخی نوشته ها اختصاص دادن قسمت عمده افت مجاز به لترال ها توصیه شده، ولی تاکنون معیار علمی و دقیقی جهت تعیین چگونگی تخصیص این افت بین مانیفلد و لترال ها جهت به حداقل رساندن هزینه های طراحی این سیستم تدوین نشده است. در این مطالعه، با در نظر گرفتن شرایط رایج طراحی این نوع سیستم آبیاری در ایران و هم چنین رعایت اصول هیدرولیکی، یک آنالیز طراحی جهت بهینه سازی سیستم براساس مقدار افت مجاز اختصاص یافته به مانیفلد و لترال ها انجام شد، به گونه ای که سیستم بیشترین سطح ممکن را با صرف کمترین وزن لوله آبیاری کند. تیمارهای طراحی در این تحقیق شامل 13 شیب متمایز برای لترال و مانیفلد (بین 10% تا 10-%) و هم چنین افت فشار مجاز اختصاصی به مانیفلد شامل 5/2، 5، 5/7، 10، 5/12، 15 و 5/17 درصد بودند. به این ترتیب، با انجام طراحی های لازم توسط یک برنامه کامپیوتری، قطر و طول لوله های مانیفلد و لترال، وزن لوله های پلی اتیلن مورد نیاز و هم چنین سطح زیر کشت ممکن برای هر ترکیب برآورد گردید. در کلیه طراحی های صورت گرفته، نسبت وزن لوله مصرفی به مساحت آبیاری شده به عنوان معیار تشخیص بهترین درصد افت اختصاصی به لترال ها و مانیفلد در نظرگرفته شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که درصد افت فشار مجاز اختصاص داده شده به مانیفلد و لترال ها در یک زیرواحد آبیاری تاثیر زیادی بر هزینه های سیستم دارد و مقدار درصد افت مجاز بهینه مانیفلد تابعی از شیب مانیفلد و شیب لترال هاست.

    کلیدواژگان: آبیاری تحت فشار، سیستم کلاسیک ثابت، لترال، مانیفلد، افت اصطکاکی مجاز
  • تورج هنر، علی ثابت سرورستانی، علیرضا سپاسخواه، علی اکبر کامگار حقیقی، شیده شمس صفحه 45
    در سال های اخیر شبیه سازی عملکرد گیاهان، مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته شده است. چرا که ضمن کاهش هزینه های اجرایی، امکان شبیه سازی در شرایط مختلف را به آسانی فراهم می آورد. در این تحقیق ضمن اضافه نمودن زیر برنامه گیاه کلزا به مدل گیاهی CRPSM، اثر تیمارهای مختلف آبی روی کلزا مورد آزمون قرار گرفت. در این بررسی گیاه کلزا واریته طلایه تحت 5 تیمار آبی مختلف (تیمار آبیاری کامل (شاهد)، تنش آبی در مرحله رشد رویشی مجدد در بهار، در مرحله گلدهی و تشکیل غلاف، مرحله رسیدن دانه و تیمار دیم با آبیاری تکمیلی در اول رشد) در چهار تکرار در قالب بلوک های کامل تصادفی، در سال زراعی 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز (باجگاه)، کشت گردید و سپس مدل اصلاح شده براساس اطلاعات موجود (خاک-محل-گیاه-آب) واسنجی شد. بررسی آماری مقادیر اندازه گیری و شبیه سازی شده حاکی از دقت بالای مدل در تخمین میزان محصول (98/0=2R) و آب خاک بود. هم چنین نتایج اعتبارسنجی مدل با سری داده های مستقل نیز نشان داد که نتایج به دست آمده از واحد آب خاک مدل به استثنای تیمار دیم مطلوب می باشد و هم بستگی مناسبی مابین مقدار عملکرد محصول شبیه سازی شده با مقادیر اندازه گیری شده (98/0=2R) دیده شد.
    کلیدواژگان: کلزا، مدل گیاهی، شبیه سازی آب خاک
  • اسماعیل دودانگه، جهانگیر عابدی کوپایی، سید علیرضا گوهری صفحه 59
    در نتیجه نقش مهم پارامترهای اقلیمی از جمله تابش، دما، بارش و در نهایت تبخیر در مدیریت منابع آب، در این مطالعه به منظور پیش-بینی پارامترهای اقلیمی مدل های سری زمانی ARIMA به کار گرفته شد. بدین منظور پس از بررسی داده های اقلیمی از نظر نرمال بودن آزمون ناپارامتریک من- کندال برای بررسی روند داده ها در سطح اطمینان 95 درصد به کار گرفته شد و پارامترهای درصد رطوبت نسبی و تبخیر با دارا بودن روند معنی دار (348/0- و 42/0- سانتی متر در سال) و نیز دمای هوا، سرعت باد و تعداد ساعات آفتابی به منظور انجام مدل سازی انتخاب گردید. ابتدا با توجه توابع خودهمبستگی (ACF) و خودهمبستگی جزئی(PACF) و نیز وجود یا عدم وجود روند در داده ها سعی گردید تا مدل های سری زمانی مناسب به داده های مورد نظر برازش داده شود. پس از انتخاب مدل ها معنی داری پارامترها با برآورد خطای معیار و مقادیر بررسی گردید و نیز شرایط ایستایی و معکوس پذیری پارامترهای اتورگرسیو و میانگین متحرک مورد آزمون قرار گرفت. سپس آزمون های نکوئی برازش از جمله آزمون کلوموگروف- اسمیرنوف، اندرسون دارلینگ و رایان-جوینر برای صحت سنجی مدل ها به کار گرفته شد و در نهایت مدل، ،، و به ترتیب برای داده های درصد رطوبت نسبی، تبخیر، دمای هوا، سرعت باد و ساعات آفتابی برازش داده شد و پیش بینی ها براساس مدل های مذکور صورت گرفت. سپس روند داده های پیش بینی شده به منظور بررسی تغییرات اقلیمی تعیین گردید. نتایج این مطالعه بیانگر سودمندی مدل های سری زمانی در مطالعات منابع آب از طریق پیش بینی پارامترهای اقلیمی و تعیین روند پارامترهای اقلیمی در آینده است.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، مدل های سری زمانی، آزمون من، کندال، تبخیر، مدیریت منابع آب
  • طیبه رحیمی، عبدالمجید رونقی صفحه 75
    آلوده شدن خاک های کشاورزی به فلزات سنگین یک خطر جدی می باشد که از هر دو دیدگاه کشاورزی و زیست محیطی حائز اهمیت است. از بین عناصر سنگین، کادمیم به دلیل تحرک و زیست فراهمی زیاد آن در خاک و سمیت آن برای انسان و گیاهان، حتی در غلظت های پایین، اهمیت زیادی دارد. برخلاف کادمیم، فسفر عنصری ضروری برای رشد گیاه است. به منظور بررسی اثر کاربرد کادمیم، فسفر و برهمکنش آنها بر رشد و ترکیب شیمیایی اسفناج در یک خاک آهکی آزمایشی در شرایط گلخانه در یک طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح کادمیم (5، 10، 20 و 40 میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک به صورت سولفات کادمیم) و چهار سطح فسفر (0، 20، 40 و80 میلی گرم فسفر در کیلوگرم خاک به صورت منو کلسیم فسفات) در سه تکرار بود. نتایج نشان داد که مصرف 40 میلی گرم کادمیم به طور معنی داری وزن خشک اندام هوایی اسفناج را 47 درصد کاهش داد ولی مصرف فسفر اثر سوء کادمیم بر وزن خشک را به طور معنی داری تعدیل نمود. هم چنین مصرف فسفر، غلظت کادمیم را به طور معنی داری(78 درصد) در اندام هوایی گیاه کاهش داد. با افزایش سطوح کاربردی کادمیم غلظت این عنصر در اندام هوایی اسفناج افزایش یافت. مصرف 40 میلی گرم کادمیم، غلظت فسفر اندام هوایی را 5/21 درصد کاهش داد. غلظت روی، منگنز، کلسیم و نیتروژن در اندام هوایی اسفناج تحت تاثیر کاربرد فسفر به طور معنی داری کاهش یافت ولی غلظت سدیم افزایش یافت. کاربرد کادمیم، کاهش غلظت روی اما افزایش غلظت کلسیم، سدیم و نیتروژن را در اندام هوایی گیاه، به دنبال داشت. نتایج اولیه نشان داد که برای کاهش غلظت و اثر سوء کادمیم بر رشد گیاه اسفناج، کاربرد فسفر در خاک های با کمبود این عنصر، احتمالا می تواند موثر باشد که موید برهمکنش منفی بین این دو عنصر است. قبل از هر گونه توصیه کودی نتایج این پژوهش بایستی در شرایط مزرعه نیز تایید گردد.
    کلیدواژگان: کادمیم، فسفر، اسفناج، خاک آهکی
  • علیرضا کاظمی، حسین شریعتمداری، محمود کلباسی صفحه 87
    از میان عناصر مورد نیاز گیاهان کمبود آهن به عنوان عنصر کم مصرف بیشترین محدودیت را برای محصولات کشاورزی سرتا سر جهان دارد. متخصصین امروزه برای حل مشکل کمبود آهن در گیاهان از روش های بسیار پر هزینه مانند کاربرد نمک ها وکلات های آهن، تعدیل مصنوعی پ- هاش خاک و جایگزینی گونه های گیاهی که توانایی زیاد برای جذب آهن دارند، استفاده نموده اند. استفاده از مواد جامد زاید کارخانجات فولادسازی و ذوب آهن مانند سرباره و لجن کنورتور به عنوان مواد اصلاحی خاک در تغذیه آهن می توانند مفید باشند. این ترکیبات حاوی درصد قابل توجهی آهن هستند و سالانه به مقدار خیلی زیاد تولید و انباشته می شوند. قابلیت دسترسی زیستی و تحرک عناصر وابسته به شکل های شیمیایی آنها درخاک است. این تحقیق با هدف مطالعه اثر کاربرد سه ساله لجن کنورتور و سرباره کارخانه ذوب آهن اصفهان بر 1) مقدار آهن قابل جذب، 2) شکل های شیمیایی آهن و 3) چگونگی توزیع این شکل ها در خاک سطحی و عمقی سه خاک آهکی در قالب طرح اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار، در سه تکرار و در دو عمق طی سه سال متوالی اجرا شد. کاربرد سرباره و لجن کنورتور برای یک، دو و سه سال متوالی سبب شد بیش از 99% آهن در فرم های باقی مانده، متصل به اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن، آمورف و آزاد و کمتر از 1% آهن در سایر فرم های شیمیایی قرار گیرد. نتایج نشان داد کاربرد سرباره و لجن کنورتور طی سه سال متوالی باعث افزایش معنی دار شکل های شیمیایی آهن و آهن قابل جذب در خاک هر سه مزرعه شد.
    کلیدواژگان: سرباره، لجن کنورتور، شکل های شیمیایی، آهن قابل جذب
  • سید محمدیحیی بیدکی، محمدعلی حاج عباسی، امیرحسین خوشگفتارمنش، حمیدرضا عشقی زاده صفحه 101
    لاستیک های فرسوده خودروها یکی از آلوده کننده های محیط زیست محسوب می شوند. تولید روز افزون این ضایعات سبب شده است تا راه های کاهش مضرات ناشی از تجمع آنها در محیط زیست نیز به طور جدی تر مورد توجه قرار بگیرد. به همین منظور در این تحقیق آثار اختلاط ذرات خرد شده لاستیک های فرسوده در دو اندازه 2-1 و 5-3 میلی متر و به مقدار 5، 10 و 20 تن در هکتار تا عمق 30 سانتی متری روی برخی از ویژگی های شیمیایی خاک، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان (لورک) بررسی شد. در این تحقیق هفت تیمار به همراه شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1387 مورد سنجش قرار گرفت. نمونه گیری خاک برای تجزیه های آزمایشگاهی هشت ماه پس از اختلاط انجام شد. نتایج جداول تجزیه واریانس تیمارها نشان داد که pH، قابلیت هدایت الکتریکی، درصد نیتروژن کل، غلظت کادمیم، سرب، مس و آهن قابل عصاره گیری با DTPA خاک تحت تاثیر کاربرد ذرات لاستیک قرار نگرفت. درصد کربن آلی و نسبت کربن به نیتروژن به طور معنی داری با کاربرد ذرات لاستیک افزایش یافت. افزایش مقدار روی قابل عصاره گیری با DTPA خاک در تیمارهای 10 و 20 تن در هکتار قطعات ریز و درشت لاستیک نسبت به تیمار شاهد در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. مقدار روی قابل عصاره گیری با DTPA در خاک تیمار شده با 10 و 20 تن در هکتار قطعات 5-3 میلی متری لاستیک فرسوده به ترتیب حدود 2 و 3 برابر بیش از تیمار شاهد شد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که در کوتاه مدت، اختلاط ذرات خرد شده لاستیک های فرسوده تاثیر معنی داری بر بیشتر ویژگی های شیمیایی خاک نداشت ولی روی قابل جذب خاک را به طور معنی داری افزایش داد. در این راستا، انجام مطالعات بیشتر در مورد معدنی شدن مواد آلی و امکان ایجاد سمیت گیاه در دراز مدت و هم چنین تاثیر لاستیک خرد شده بر ویژگی های فیزیکی خاک پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پ، هاش خاک، روی، لاستیک فرسوده خودرو، محیط زیست
  • مریم اصفهانی مقدم، امیر فتوت، غلامحسین حق نیا صفحه 117
    امروزه سمیت نقره و سرنوشت زیست محیطی آن مورد بحث و چالش است. با این که مطالعات بسیاری در مورد مقدار کل نقره در خاک صورت گرفته، گونه بندی این فلز در خاک به ویژه در خاک آهکی مطالعه نشده است. بنابراین هدف این مطالعه بررسی رفتار شیمیایی این فلز سنگین در دو خاک آهکی و غیرآهکی تعریف شد. آزمایش به شکل فاکتوریل با طرح کاملا تصادفی با تیمار های نقره (0 و 15 میلی گرم بر کیلوگرم)، لجن فاضلاب (0 و 20 تن در هکتار) و EDTA (صفر و 5/0 درصد) در دو زمان 30 و 60 روز با سه تکرار و عصاره گیری پی درپی با 8 مرحله (تبادلی، کربنات، فلز- ماده آلی، اکسید منگنز، آلی، اکسید های فلزی بی شکل، اکسید های آهن کریستالی و باقی مانده) انجام شد. نتایج نشان داد که افزودن نقره به خاک غیرآهکی باعث توزیع دوباره آن در اجزای تبادلی (34%)، آلی (33%) و باقی مانده (17%) شد. در خاک آهکی نقره تبادلی و باقی مانده پس از 30 روز و نقره آلی در پایان انکوباسیون افزایش یافت. افزودن نقره به خاک ها باعث افزایش تحرک این فلز شد ولی تیمار های لجن فاضلاب و زمان رفتاری متفاوت نشان دادند. نقره در خاک آهکی تیمار شده با EDTA نسبت به خاک غیرآهکی حلالیت بیشتری نشان داد. به نظر می رسد این مشاهده از لحاظ زیست محیطی برای خاک آهکی آلوده به فلز سنگین نقره قابل توجه و بررسی است.
    کلیدواژگان: آلودگی، عصاره گیری پی درپی، لجن فاضلاب، نقره، EDTA
  • محمدباقر فرهنگی، محمدرضا مصدقی، علی اکبر صفری سنجانی، علی اکبر محبوبی صفحه 127
    در کشاورزی برای بهبود حاصل خیزی خاک از کودهای گاوی بهره گیری می شود. اشرشیا کولی معمول ترین کلیفرم روده ای کود گاوی است، که به عنوان شاخص آلودگی آب های زیرزمینی مورد بررسی قرار می گیرد. هدف این پژوهش بررسی چگونگی حرکت باکتری اشرشیا کولی آزادشده از کود گاوی در شرایط جریان غیراشباع خاک، در مزرعه است. لایسیمترهایی (به قطر درونی 5/20 و ارتفاع cm 50) در مزرعه ای با بافت خاک لوم رسی کار گذاشته شدند. کنترل جریان غیراشباع در پتانسیل ماتریک cm 5- با دستگاه نفوذسنج مکشی انجام گرفت. پس از برقراری جریان ماندگار، کود گاوی تازه هوا-خشک به میزان Mg ha-1 10 (براساس وزن خشک) روی لایسیمترها ریخته شد. نمونه گیری با نمونه گیرهای پلاستیکی کارگذاشته شده در عمق های 20 و cm 40 لایسیمتر و در زمان های 1، 2، 4، 6، 12 و 24 ساعت پس از آغاز آبشویی کود انجام گرفت. فراوانی اشرشیا کولی در واحد حجم محلول خروجی از نمونه گیرها (C) و آب ورودی (C0) به روش زنده (شمارش پلیت) شمارش گردید. اثر عمق خاک، زمان نمونه برداری و اثر متقابل آنها بر C و C0/ Cمعنی دار شد (در سطح آماری 1%). در همه زمان ها شاخص نسبی جذب باکتری (SR) در مجموع دو لایه کمتر بود و با افزایش عمق خاک میزان پالایش هم بیشتر شد. با تصحیح غلظت ورودی برای لایه دوم دیده شد که SR در این لایه (cm 40-20) قابل توجه بوده و در زمان های 4 و 6 ساعت بیشتر از لایه اول به دست آمد. نقش لایه رویین خاک در پالایش باکتری برجسته بود ولی وجود جریان های ترجیحی به ویژه در زمان های آغازین باعث انتقال باکتری ها تا لایه دوم شد. کاهش دما در کاهش آزادشدن باکتری از کود و افزایش گران روی آب تاثیرگذار بوده و سبب کاهش شدید غلظت باکتری محلول خاک در زمان h 24 شد. در کل نتایج این پژوهش نشان داد که افزون بر لایه رویین، لایه زیرین خاک با توجه به درصد بیشتر رس و آهک می تواند در پالایش باکتری ها کارایی ویژه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: کود گاوی، اشرشیا کولی، جریان غیراشباع، عمق خاک، نفوذسنج مکشی، شرایط مزرعه
  • حسین شیرانی صفحه 141
    گنجایش زراعی و نقطه پژمردگی دائم، از مهم ترین داده های مورد نیاز در مطالعات آبیاری مزارع می باشند که اندازه گیری آنها دشوار و وقت گیر است. با این وجود، می توان آنها را از روی برخی ویژگی های زودیافت خاک مانند بافت، ماده آلی و مقدار آهک با استفاده از توابع انتقالی خاک، با دقت قابل قبولی تخمین زد. به همین منظور پژوهشی برای بررسی دقت مدل شبکه عصبی ROSETTA با سطوح مختلف برای تخمین رطوبت های گنجایش زراعی و نقطه پژمردگی دائم و ایجاد توابع انتقالی رگرسیونی بین این نقاط رطوبتی و ویژگی های زودیافت خاک مانند: درصد رس، شن، سیلت، آهک و گچ در منطقه بردسیر کرمان انجام شد. نمونه برداری در 20 منطقه و به دو روش (دست نخورده برای تعیین چگالی ظاهری و دست خورده برای تعیین سایر ویژگی های خاک) و به تعداد 120 نمونه انجام و ویژگی های زودیافت و دیریافت مورد نظر تعیین گردیدند. نتایج نشان داد، ارتقای مدل شبکه عصبی از سطح پایین تر به سطحی بالاتر، نیازمند تعداد ورودی بیشتری بوده، در حالی که تخمین ها تقریبا مشابه بود. بدین معنی که در اکثر خاک ها، افزایش ارتقای سطح مدل و استفاده از ورودی های بیشتر، موجب افزایش قابل ملاحظه دقت پیش بینی های مدل نشد. هم چنین نتایج به دست آمده از ایجاد توابع رگرسیونی نشان داد، همبستگی بین نقطه پژمردگی دائم با درصد رس مثبت و معنی دار بود (83%= r) که بیانگر تاثیر زیاد رس بر این نقطه رطوبتی است. گنجایش زراعی با مقدار شن، همبستگی معنی دار و منفی(80%- = r) و با مقدار سیلت، همبستگی مثبت و معنی دار (76%= r) داشت.
    کلیدواژگان: گنجایش زراعی، نقطه پژمردگی دائم، توابع انتقالی خاک، بردسیر کرمان
  • مهشید منصورزاده، فایز رئیسی صفحه 153
    مصرف علف کش ها می تواند جمعیت و فعالیت ریزجانداران خاکزی را تغییر دهد، از این رو بر واکنش های بیوشیمیایی خاک نیز تاثیرگذار هستند و معمولا حاصل خیزی خاک و رشد گیاه به تبع آن تغییر می یابد. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر سطوح مختلف علف کش ارادیکان بر کربن و نیتروژن توده زنده میکروبی و نسبت آنها و نیز بررسی روند فعالیت آنزیم های اوره آز و آریل سولفاتاز تحت شرایط مزرعه ای بود. در این آزمایش، سطوح 6 و 9 لیتر در هکتار ارادیکان در خاک های تحت کشت ذرت و بدون کشت به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح پایه بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار به یک خاک آهکی اضافه شد. کربن و نیتروژن توده زنده میکروبی طی دو مرحله (روزهای 30 و90 پس از کشت) و فعالیت آنزیم های اوره آز و آریل سولفاتاز در روزهای 30، 60 و 90 پس از شروع آزمایش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در محیط کشت ذرت با افزایش سطح ارادیکان کربن توده زنده میکروبی در تیمارهای 6 و 9 لیتر در هکتار (بین 12 تا 116 درصد)، نیتروژن توده زنده میکروبی (به طور متوسط حدود 50 درصد) و نسبت کربن به نیتروژن توده زنده میکروبی (بین 26 تا 115 درصد) در مقایسه با شاهد افزایش پیدا کرد. فعالیت اوره آز در مرحله اول نمونه برداری در هر دو محیط در سطح 6 لیتر در هکتار حدود 50 درصد کاهش و در سطح 9 لیتر در هکتار به ترتیب 3 و 137 درصد نسبت به شاهد در محیط کشت شده و کشت نشده افزایش پیدا نمود. با این وجود، در مرحله دوم تفاوت چندانی در فعالیت این آنزیم بین تیمارهای مختلف دیده نشد و در مرحله سوم فعالیت آن در بین تیمارهای مختلف در نوسان بود. این در حالی است که فعالیت آنزیم آریل سولفاتاز نیز در خاک تحت کشت ذرت در هر سه مرحله با افزایش سطح سم کاهش (در دامنه 30-50 درصد در سطح 9 لیتر در هکتار) پیدا کرد و در خاک بدون کشت ذرت از روند خاصی پیروی نکرد. به طور خلاصه، نتایج این تحقیق نشان داد مصرف علف کش ارادیکان می تواند باعث هم کاهش و هم افزایش توده زنده و فعالیت های آنزیمی در خاک های آهکی تیمار شده با این علف کش شود ولی این تغییرات به سطح مصرف ارادیکان، زمان سپری شده پس از مصرف آن و حضور یا عدم حضور گیاه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: سم ارادیکان، ریزجانداران خاک، اندازه توده زنده، فعالیت آنزیمی، اثر گیاه، ذرت، اثر ریزوسفری، خاک های مناطق خشک و نیمه خشک
  • حجت امامی، مهدی شرفا، محمدرضا نیشابوری صفحه 169
    اندازه گیری مستقیم هدایت هیدرولیکی غیراشباع (K(h) یا K(θ)) بسیار دشوار و وقت گیر است و در بسیاری از مدل های کاربردی، اغلب پیش بینی هدایت هیدرولیکی براساس اندازه گیری های منحنی مشخصه رطوبتی خاک و هدایت هیدرولیکی اشباع (Ks) انجام می شود. با وجود این، استفاده از KS به عنوان یک مرجع در بسیاری از مدل های تخمینی ممکن است باعث بیش برآورد K(θ) در ناحیه خشکی شود. بنابراین در این پژوهش از هدایت هیدرولیکی نقطه عطف منحنی مشخصه رطوبتی (Ki) و Ks به عنوان مرجع برای برآورد K(h) استفاده گردید. برای اندازه گیری K(h)، 30 نمونه خاک براساس تنوع بافت (8 کلاس بافتی از شنی تا رسی) و سایر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی از دشت کرج جمع آوری شدند. علاوه بر اندازه گیری Ks، مقادیر K(θ) در نمونه های دست نخورده با استفاده از روش جریان خروجی چند مرحله ای در مکش های ماتریک 1/0، 2/0، 3/0، 5/0، 7/0 و 1 بار و نقطه عطف منحنی مشخصه رطوبتی به کمک ستون آب آویزان و دستگاه صفحه فشاری اندازه گیری شد. سپس مقادیر K(h) و پخشیدگی هیدرولیکی D(θ) اندازه گیری شده با مقادیر تخمینی از مدل های وان گنوختن و بروکس و کوری (با فرضیات معلم و بردین) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که در 80 درصد نمونه ها مدل وان گنوختن- معلم با Ki دقیق ترین و بهترین مدل برای پیش بینی K(θ) بود. یعنی استفاده از Ki به عنوان مرجع در مدل وان گنوختن– معلم، باعث برازش بهتر مدل با داده های اندازه گیری شده گردید. هم چنین در 7/6 درصد موارد (دو نمونه خاک رس شنی) مدل بروکس و کوری- معلم با Ki و در 3/13 درصد خاک ها (دو نمونه رس سیلتی و دو نمونه لوم رسی سیلتی)، مدل وان گنوختن– معلم دارای برازش خوبی بر داده های اندازه گیری شده K(h) بود. علاوه بر این، در 20 درصد موارد (چهار نمونه لوم رسی و دو نمونه لوم سیلتی) دقت و کارآیی مدل های وان گنوختن– معلم با Ki و وان گنوختن– معلم در برآورد K(h) تقریبا یکسان بود. براساس آزمون t-Student میانگین پارامترهای RMSE و GSDER در مدل وان گنوختن- معلم با Ki در سطح آماری 1%، به طور معنی-داری کمتر از مدل وان گنوختن- معلم بود. در 90 درصد از نمونه های خاک مورد بررسی، مدل های وان گنوختن- معلم و بروکس و کوری- بردین برازش خوبی بر داده های اندازه گیری شده D(θ) داشتند، ولی در مواردی مدل وان گنوختن- بردین با Ki بهترین مدل برای برآورد D(θ) بود.
    کلیدواژگان: هدایت هیدرولیکی غیراشباع، منحنی مشخصه رطوبتی، نقطه عطف منحنی مشخصه، پخشیدگی هیدرولیکی
  • مریم ریاحی، فایز رئیسی صفحه 183
    مناطق کوهستانی زاگرس به دلیل چرای مفرط و پیوسته به شدت در حال تخریب هستند. یکی از مکانیسم های اثر چرا بر تولید مرتع ایجاد پسخور منفی از طریق تغییرات ملموس برخی خصوصیات خاک است. معدنی شدن نیتروژن یکی از فرآیندهای زیستی در خاک است که می تواند تحت تاثیر عوامل زنده و غیرزنده از جمله مدیریت چرای مرتع قرار گیرد. این مطالعه با هدف بررسی نقش مدیریت مرتع (قرق و چرا) بر معدنی شدن نیتروژن خاک در مراتع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. سه مدیریت مرتع شامل الف) قرق، ب) چرای تحت کنترل و ج) چرای آزاد (مفرط) در مجاورت یکدیگر در سه منطقه سبز کوه (18 سال قرق)، بروجن (23 سال قرق) و شیدا (2سال قرق) در استان چهارمحال و بختیاری انتخاب و از عمق 15-0 سانتی متری نمونه های خاک جمع آوری و برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک و روند معدنی شدن نیتروژن در شرایط استاندارد اندازه گیری گردید. اثر مدیریت مرتع بر معدنی شدن تجمعی نیتروژن و درصد معدنی شدن نیتروژن (معدنی شدن نسبی نیتروژن) در منطقه سبز کوه معنی دار (05/0>P) بود و باعث افزایش 89 و 96 درصد معدنی شدن نسبی نیتروژن در مرتع قرق شده به ترتیب در مقایسه با مرتع تحت کنترل و چرای آزاد گردید. هم چنین مدیریت مرتع در منطقه بروجن باعث افزایش معنی دار (05/0>P) معدنی شدن نیتروژن در مرتع تحت قرق (بین 3/3 تا 5/3 برابر) در مقایسه با مرتع تحت چرای مفرط شد. در حالی که در منطقه شیدا به دلیل سابقه کوتاه قرق و کشت وکار تفاوت معنی دار و محسوس بین مدیریت قرق، کنترل ورود دام و چرای فصلی در معدنی شدن نیتروژن مشاهده نگردید. در مجموع به نظر می رسد خاک اکوسیستم های مرتعی مناطق سبز کوه و بروجن با مدیریت مناسب و صحیح چرا ظرفیت عرضه نیتروژن معدنی بیشتر و در نتیجه قابلیت احیا شدن دارند در حالی که در منطقه شیدا برای احیای خاک، ایجاد حالت پایا و بهبود کیفیت و باروری آن زمان طولانی تری لازم است.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های مرتعی، چرای مفرط، مدیریت مرتع، معدنی شدن نیتروژن، پتانسیل معدنی شدن نیتروژن، نیتروژن معدنی خاک
  • رضا باقری، غلامعلی اکبری، محمدحسین کیانمهر، زین العابدین طهماسبی سروستانی صفحه 199
    آزمایشی در سال زراعی 88–1387 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، به منظور ارزیابی آزادسازی تدریجی نیتروژن از کود پلت شده دامی و اوره بر کارایی مصرف نیتروژن و خصوصیات مرفولوژیک و عملکرد دانه ذرت انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل نحوه مصرف کود: به صورت پخش در سطح زمین و مصرف کود به صورت پلت و عامل دوم تلفیق چهار سطح کود نیتروژن و دامی به ترتیب، (46+ 600 و 92+600 و 138+600 و 184+600) کیلوگرم در هکتار بود. کرت شاهد بدون مصرف کود نیتروژن به منظور محاسبه کارایی مصرف نیتروژن در نظر گرفته شد که در محاسبات آماری وارد نگردید. در این تحقیق یک ماشین پلت کننده از نوع اکسترودر به منظور تهیه پلت ها طراحی و ساخته شد. افزایش مقدار نیتروژن باعث کاهش معنی دار (1%>P) کارایی مصرف نیتروژن و کارایی زراعی و افزایش معنی دار (1%>P) کارایی فیزیولوژیک شد. بیشترین کارایی مصرف نیتروژن، کارایی زراعی و کارایی فیزیولوژیک به تیمار توزیع کود به صورت پلت اختصاص داشت. هم چنین بیشترین ارتفاع بوته و قطر ساقه و قطر بلال متعلق به تیمار پلت بود ولی تعداد برگ در هر بوته تحت تاثیر روش توزیع کود قرار نگرفت. بیشترین عملکرد دانه به تیمار پلت اختصاص داشت. به طوری که بیشترین میزان عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه از کاربرد 184 کیلوگرم کود نیتروژن به صورت پلت به دست آمد.
    کلیدواژگان: ذرت، پلت، کارایی نیتروژن، خصوصیات مرفولوژیک، عملکرد
  • لقمان خداکرمی، علیرضا سفیانیان صفحه 215
    کسب آگاهی و دانش در رابطه با الگوی کشت و سطح زیر کشت نقش مهمی را در مدیریت اراضی کشاورزی و برآورد میزان تولید خالص ایفا می کند. ترکیب نتایج حاصل از مشاهدات و اندازه گیری های زمینی با داده های سنجش از دور می تواند نقشه های به هنگام از سطح زیر کشت محصولات ارائه نماید این امر برای تعریف واحدهای مدیریت و نیل به کشاورزی دقیق ارزشمند است. استفاده از شاخص های پوشش گیاهی که امروزه در سطح وسیعی از آنها استفاده می شود نیز می تواند برای کمی کردن تولید خالص سالانه در مقیاس های متفاوت و جهانی و تفکیک پوشش گیاهی در مقیاس های قاره ای، جهانی و ناحیه ای به کار گرفته شود. تحقیق حاضر با انگیزه یافتن روشی سریع همراه با دقتی قابل قبول برای شناسایی و طبقه بندی سطح زیر کشت اراضی کشاورزی، اعمال آنالیز جبر بولین و طبقه بندی نظارت نشده بر روی شاخص های مختلف گیاهی حاصل از سه سری زمانی تصاویر ماهواره IRS P6 از سنجنده AWiFS را مورد استفاده قرار داده است. درمنطقه مورد مطالعه استان همدان براساس تفاوت اقلیمی و تفاوت در کاشت و برداشت، 3 سری زمانی 15 فروردین، 8 اردیبهشت و 28 مرداد بهترین سری های زمانی تشخیص داده شدند. نتایج ارزیابی صحت نقشه های الگوی کشت به-دست آمده از اعمال آنالیز جبر بولین و طبقه بندی نظارت نشده بر روی ترکیب باندی شاخص های گیاهی حاصل از سه سری زمانی تصاویر نشان داد که دقت و صحت نقشه های الگوی کشت حاصل از اعمال آنالیز جبر بولین بر روی شاخص های گیاهی حاصل از دو سری زمانی تصاویر ماهواره ای بیشتر از نتایج حاصل از طبقه بندی نظارت نشده ترکیب شاخص های گیاهی حاصل از سه سری زمانی تصاویر ماهواره ای بود. اما روش دوم نسبت به روش اول به دلیل صرف زمان کمتر برای تعیین حد آستانه و تفکیک پوشش سبز و غیرسبز و هم چنین پیچیدگی کار با جبر بولین، ساده تر می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهی، جبر بولین، طبقه بندی نظارت نشده، الگوی کشت، سنجش از دور
  • زهرا خسروانی، سید جمال الدین خواجه الدین، علیرضا سفیانیان، محمود محبی، امیرحسین پارسا مهر صفحه 233
    از داده های سنجندهLISS IV، ماهواره IRS-P6برای تهیه نقشه کاربری اراضی دشت سگزی واقع در شرق اصفهان استفاده شد که مساحت منطقه مورد مطالعه 22121 هکتار می باشد. تصاویر باند 2 (سبز)، باند 3 (قرمز) و باند 4 (مادون قرمز نزدیک) سنجنده LISS IV با دقت زمینی 8/5 متر، با روش نزدیک ترین همسایه و مدل هندسی چند جمله ای درجه یک با RMSE حدود 3/0 پیکسل به نقشه توپوگرافی 1:25000 منطقه ثبت داده شد. برای آنالیز داده ها روش های مختلف پردازش تصویر نظیر طبقه بندی نظارت شده و نظارت نشده، تجزیه مولفه های اصلی، فیلتر گذاری و شاخص گیاهی NDVI روی داده های ماهواره ای اعمال گردید. در نهایت نقشه کاربری اراضی با استفاده از روش هیبرید به دست آمد. نقشه حاصل 6 کاربری ارضی زیر را به خوبی تفکیک نمود: اراضی کشاورزی، زمین های بایر، اراضی به هم خورده، زمین های تاغ کاری(Haloxylon amodendron)، خطوط ارتباطی و جاده ها، مناطق مسکونی و محل های صنعتی. این نقشه دارای ضریب کاپای 89% و دقت کلی92% است. زمین های بایر در این منطقه اراضی با پوشش گیاهی طبیعی ولی بسیار ضعیف را شامل می شود که جزو بیابان های طبیعی محسوب می گردند. زمین هایی که در اثر فعالیت کوره های آجرپزی، توپوگرافی طبیعی زمین به هم خورده و به دنبال آن پوشش گیاهی کاملا از بین رفته، اراضی تخریب شده محسوب می شود؛ این اراضی جزو مناطق بیابانی مصنوعی منظور می گردد. داده های این سنجنده برای تفکیک انواع کاربری های مطالعه شده به خصوص در رقومی سازی جاده ها توانائی بالایی دارد، بدین ترتیب داده های این سنجنده برای تصحیح نقشه های 1:25000 توپوگرافی می تواند کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: IRS، P6، LISS IV، اصفهان، کاربری اراضی، روش هیبرید
  • ابراهیم گویلی کیلانه، محمدرضا وهابی صفحه 245
    پوشش گیاهی مهم ترین عامل تاثیرگذار بر پایداری و تعادل اکوسیستم های طبیعی است. روابط بین پوشش گیاهی و عامل های محیطی به شناخت عوامل موثر بر رشد و استقرار گونه های گیاهی و هم چنین شناسایی رویشگاه ها کمک می کند. هدف از این بررسی، شناخت این روابط در مراتع منطقه فریدونشهر (حوزه آبخیز سرداب - سیبک) استان اصفهان است. برای این منظور بعد از تیپ بندی پوشش گیاهی به روش فیزیونومیک- فلوریستیک، نمونه برداری از تیپ های گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک و با استفاده از پلات های دو مترمربعی انجام شد و شاخص های درصد پوشش تاجی و درصد ترکیب گونه های گیاهی تعیین گردید. در هر تیپ، یک پروفیل خاک شناسی حفر شد و مهم ترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل اجزاء بافت خاک، سنگریزه سطحی، رطوبت اشباع (S.P)، هدایت الکتریکی(EC)، اسیدیته (pH)، کربنات کلسیم (CaCO3) و کربن آلی (O.C) اندازه گیری شد. برای بررسی ارتباط پوشش گیاهی با عوامل محیطی از فن رج بندی و روش RDA استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل محیطی، هشت تیپ گیاهی مراتع منطقه مورد مطالعه را به سه رویشگاه عمده شامل کما (Ferula ovina)، گون گزی(Astragalus adscendens) و گون کتیرایی(Astragalus brachycalyx) گروه بندی کردند. درصد رس، کربن آلی، عمق خاک، درصد آهک، درصد سنگریزه سطحی و درصد خاک لخت مهم ترین عوامل موثر در جداسازی رویشگاه های مرتعی سه گانه بودند.
    کلیدواژگان: مرتع، پوشش گیاهی، خصوصیات خاک، رج بندی، روش RDA، فریدونشهر، زاگرس مرکزی، ایران
  • مهدی مردیان، علی نجفی نژاد، جواد وروانی، واحدبردی شیخ صفحه 259
    یکی از بخش های مهم مدیریتی اکوسیستم ها، بررسی وضعیت رسوبدهی آبخیزها و تغییرات مربوط به آن است. با توجه به این که میزان رسوبدهی وابسته به میزان رواناب می باشد و رواناب بهترین شاخص منفرد برای برآورد بار رسوب است در این تحقیق به ارزیابی دو حالت تغییر شکل یافته مدل MUSLE برای 9 رویداد سیلابی در دو زیرحوضه اصلی سد کمال صالح استان مرکزی پرداخته شد. برای انجام کار، پس از این که پارامترهای مدل مذکور شامل رواناب، ضریب فرسایش پذیری، توپوگرافی، مدیریت پوشش و عملیات حفاظت خاک با استفاده از روابط مربوطه محاسبه شد، توان عامل رواناب به دو روش اصلاح گردید. نتایج شاخص های ارزیابی نشان داد که در روش ضریب تصحیح نسبت m با ارائه یک رابطه به جای عدد 56/0 توان عامل رواناب، اختلاف مقادیر رسوب مشاهده ای و برآوردی وقایع سیلابی کوچک و بزرگ در مقایسه با روش ضریب تصحیح میانگین به طور قابل توجهی کاهش می یابد. به گونه ای که کاربرد این روش اصلاحی باعث افزایش صحت مدل MUSLE شده و درصد انحراف معیار را کاهش داده است. هم چنین آزمون اعتبارسنجی مدل در این روش اصلاحی انجام شد که بر این اساس ضریب کارایی برای ایستگاه حسن آباد (زیرحوضه رودخانه بزرگ) 997/0 و برای ایستگاه قلعه نو (زیرحوضه آشورآباد) 811/0 به دست آمد و کارایی مدل اصلاحی به روش ضریب تصحیح نسبت m را تایید کرد. با این حال پیشنهاد می شود با داشتن تعداد بیشتری هیدروگراف منفرد و رسوبگراف متناظرشان، کارایی این روش اصلاحی در سایر آبخیزها نیز ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: روش ضریب تصحیح نسبت m، سد کمال صالح، شاخص های ارزیابی، مدل MUSLE
  • اکرم فرشادی راد، اسماعیل دردی پور، فرهاد خرمالی صفحه 273
    آزاد شدن پتاسیم غیرتبادلی از جنبه قدرت تامین پتاسیم برای گیاهان در خاک های مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. مطالعات کمی بر روی آزاد شدن پتاسیم غیرتبادلی از خاک و به ویژه اجزای انجام شده است. هدف از این تحقیق بررسی سرعت آزاد شدن پتاسیم غیرتبادلی از خاک و بخش های رس و سیلت چهار سری خاک غالب استان گلستان به وسیله عصاره گیری متوالی با اسید اگزالیک 01/0 مولار در مدت 1844 ساعت بود. مقدار پتاسیم غیرتبادلی آزاد شده پس از 1844 ساعت از کل خاک، بخش رس و سیلت خاک-های مورد مطالعه به ترتیب 242 تا 450، 380 تا 550 و 105 تا 199 میلی گرم در کیلوگرم بود. مقدار پتاسیم غیرتبادلی آزاد شده در زمان های مختلف با استفاده از معادلات الوویچ ساده شده، پخشیدگی و تابع نمایی بخوبی توصیف شدند. در تمام خاک ها و بخش رس و سیلت خاک ها، سرعت رهاسازی پتاسیم در ابتدا زیاد بود و سپس تدریجا کاهش یافت. مقدار پتاسیم آزاد شده با سرعت زیاد در مراحل اولیه درصد کمی از پتاسیم غیرتبادلی کل را تشکیل داد، ولی این شکل از پتاسیم، به رغم مقدار کم، نقش مهمی در پویایی پتاسیم و حاصل خیزی خاک بازی می کند
    کلیدواژگان: پتاسیم غیرتبادلی، معادلات سینتیکی، اجزای خاک
|
  • S. S. Eslamian, M. Ghasemi, S. Soltani Gerdefaramarzi Page 1

    In this study, in order to determe low flow conditions in Karkhe watershed, 5 indices of Q7,10, Q7,20, Q30,10, Q4,3 and Q95 were used for analyzing 12 hydrometric station data in the years of 1345-46 to 1380-81. Discharge data homogeneity was performed by Run Test. The Q95 index was determined by flow duration curve (FDC) and other indices were determined using 4, 7 and 30-day low flow frequency analysis. After calculating the indices, periods of low flows were determined. The indices were regionalized by Kriging method. The results showed that for the most stations, low stream flows happened in the years of 1345-46, 1377-78, 1378-79, 1379-80 and 1380-81 and the percentages of stations having low flows in these years were 68, 92, 84, 75 and 59, respectively. According to the regional maps of low flows in Karkhe watershed, maximum low flows are located in central and southern areas and all of the mentioned indices decrease from south to the north of this watershed.

    Keywords: Low flow, Regionalization, Karkhe, Hydrologic drought, Frequency analysis
  • F. Kooti, S. M. Kashefipour, M. Ghomeshi Page 15
    In this paper, velocity profiles were analyzed under different conditions such as bed slope, discharge and concentration of density current, and water entrainment. Experiments were carried out in a tilting flume with the density currents being provided using salt and water solution. Results showed that the above mentioned factors have significant effects on the velocity profile characteristics. Dimensionless velocity profiles were also provided and compared for sub-critical, critical and supercritical flow conditions and the results showed that for supper critical conditions the velocity profiles are generally thicker due to the more ambient water entrainment. The coefficients of velocity profile equations were also derived for the jet and wall zones, which showed good agreements with the experimental measurements. Relative values of the velocity profile characteristics were also calculated in order to have a better understanding about the velocity profile structure.
    Keywords: Density current, Dams reservoirs, Velocity profile, Water entrainment, Turbidity current
  • S. H. Sadeghi, M. Gheysari, M. Kavyani Page 31

    To maintain a high system-uniformity and also acceptable water use efficiency in a solid-set sprinkler irrigation system, the total committed pressure variation to subunits should not exceed 20% of the pressure head of the sprinkler which operates with the average pressure. Although some references often recommend giving the major part of this pressure variation to laterals, a scientific and precise criterion that allows designers to minimize the costs has not yet been developed. In this study, regarding the usual design criteria of this system in Iran and also respecting hydraulic rules, an economical analysis was conducted in order to optimize the system based on the appropriated permitted pressure head loss to each subunit. Then, the system irrigates the possible largest area by using minimum weight of pipe. The methodology consisted of 13 slope treatments for each subunit (0, ±0.1, ±0.5, ±1, ±2.5, ±5 and ±10%) and also the ratio of appropriated allowable head loss to the manifold (2.5, 5, 7.5, 10, 12.5, 15 and 17.5%). A simple software was developed to determine the size and the length of the manifold and laterals for each combination as well as their total weight and total irrigated area. Several criteria such as maximum and minimum velocity of water in the pipe, maximum head loss which occurs in 100 m of the manifold, maximum permitted head loss for each subunit and also maximum length of the laterals were considered here in order to derive practical design combinations. Because a constant inlet pressure for each subunit leads to a constant cost of energy, then the ratio of total weight of pipelines to the total irrigated area (Wtot /A0) was chosen as the standard, which helps to distinguish the best appropriation of allowable head loss to the manifold or laterals. Graphical diagrams were presented to help designers to know how to distribute the total permitted head loss between manifold and laterals. In general, results showed that total pressure head variation of each subunit greatly affects the system costs and also the total optimized appropriated pressure head loss to each subunit is greatly dependent on its own slope.

    Keywords: Pressurized irrigation, Solid, set system, Lateral, Manifold, Permitted head loss
  • T. Honar, A. Sabet, Sarvestani, A. Sepaskhah, A. A. Kamgar, Haghighi, Sh. Shams Page 45
    In recent years, simulatiom modelling of yield has been the focus of attention for many researchers. Because, while reducing adminestrative costs, it can easily provide simulation models of different situations. In this study, while a subroutine on simulation of canola was added to CRPSM model, effect of different water treatments on canola was also investigated. In this research, canola (Talaye) under 5 irrigation treatments (full irrigation treatment during the growing period, water stress treatment at the spring re-growth stage, the flowering stage and pod formation, the grain formation stage and dry land treatment) was sown in complete randomized block designs at the college of Agriculture, Shiraz University during 2007-2008, and then the model was calibrated based on available information (soil-location -plant-water). Review of statistical indicators between simulated and measured yield show high accuracy in the estimation of crop yield (R2=0.98) and soil water content. The result of model validation with independent data series also showed that the result of soil water content is desirable except in dry treatment, and the corrolation coeficient between simulated and measured crop yield (R2=0.98) was acceptable.
    Keywords: Canola, Crop model, Soil water content simulation
  • S. Dodangeh, J. Abedi Koupai, S. A. Gohari Page 59
    Due to the important role of climatic parameters such as radiation, temperature, precipitation and evaporation rate in water resources management, this study employed time series modeling to forecast climatic parameters. After normality test of the parameters, nonparametric Mann-Kendall test was used in order to do trend analysis of data at P-value<0.05. Relative humidity and evaporation (with significant trend, -0.348 and -0.42 cm, respectively), as well as air temperature, wind speed, and sunshine were selected for time series modeling. Considering the Autocorrelation function (ACF) and Partial Autocorrelation function (PACF) and trend of data, appropriate models were fitted. The significance of the parameters of the selected models was examined by SE and t statistics, and both stationarity and invertibility conditions of Autoregressive (AR) and Moving average (MA) were also tested. Then, model calibration was carried out using Kolmogorov-Smirnov, Anderson- Darling and Rayan-Joiner. The selected ARIMA models are ARIMA(0,0,11)*(0,0,1), ARIMA(2,0,4)*(1,1,0), ARIMA(4,0,0)*(0,1,1), ARIMA (1,0,1)*(0,1,1), ARIMA (1,0,0)*(0,1,1) for relative humidity, evaporation, air temperature, wind speed and sunshine, respectively. The fitted models were then used to forecast the parameters. Finally, trend analysis of forecasted data was done in order to investigate the climate change. This study emphasizes efficiency of time series modeling in water resources studies in order to forecast climatic parameters.
    Keywords: Climate change, Time series modeling, Mann, Kendall test, Evaporation, Water resources management
  • T. Rahimi, A. Ronaghi Page 75
    Contamination of agricultural soils by heavy metals is a serious threat from both agricultural and environmental standpoints. Among heavy metals, cadmium (Cd) toxicity for humans and plants is of great concern due to its high mobility and phytoavailability in soil even at low concentrations. Opposite to Cd, Phosphorus (P) is an essential nutrient for plant growth. A greenhouse experiment was carried out in a completely randomized design to examine the influence of Cd, P and their interaction on the growth and chemical composition of spinach grown on a calcareous soil. Treatments consisted of four Cd levels (5, 10, 20 and 40 mg/kg soil as cadmium sulfate) and four P levels (0, 20, 40 and 80 mg/kg soil as mono-calcium phosphate) in three replicates. The results indicated that 40 mg Cd significantly decreased spinach dry weight by 47% but P application decreased detrimental effect of Cd on spinach dry weight. Also, phosphorus application significantly decreased Cd concentration in spinach aerial parts by 78%. Increasing Cd levels increased concentration of this element in spinach shoots. Addition of 40 mg Cd decreased P concentration by 21.5% in aerial parts. Zinc (Zn), manganese (Mn), calcium (Ca), and nitrogen (N) concentration significantly decreased with P application but increased concentration of sodium (Na). Cadmium application decreased Zn concentration but increased Ca, Na and N concentrations in spinach. Our tentative conclusion is that P application in P-deficient soils is probably effective in decreasing Cd concentration and the detrimental effect of Cd on spinach growth, indicating a negative interaction between these elements. Prior to any fertilizer recommendation, the results of this experiment should be verified under field conditions
    Keywords: Cadmium, Phosphorus, Spinach, Calcareous soil
  • A. Kazemi, H. Shariatmadari, M. Kalbasi Page 87
    Iron deficiency is most widespread among plant nutrients. Nowadays, different materials such as inorganic salts, organic chelates, soil acidifying materials and industrial wastes are used to correct iron deficiency. Slag and convertor sludge of steel factories are among the industrials wastes for this purpose. These materials contain considerable amount of iron produced in large quantities every year. Application of slag and convertor sludge to soil may affect bioavailability and chemical forms of iron in soil. Sequential chemical extraction technique has been widely used to examine these chemical forms, and thus to better understand the processes that influence element availability. It was, therefore, the objective of this study to investigate the application effect of slag and convertor sludge of Esfahan Steel Mill on the chemical forms of iron, distribution of these forms and bioavailability of iron in surface (0-20cm) and subsurface (20-45cm) soil of three research fields. The results showed that more than 99% of the applied Fe occurred in residual, Fe oxide and hydroxide and free forms. Application of slag and convertor sludge for three consecutive years increased chemical forms and DTPA extractable iron in surface and subsurface soil of three fields.
    Keywords: Slag, Convertor sludge, Chemical forms, Extractable Fe
  • S. M. Y. Bidaki, M. A. Hajabbasi, A. H. Khoshgoftarmanesh, H. R. Eshghizadeh Page 101
    Waste tire rubbers are considered one of the environment pollutants. Increased production of these pollutants has led to more serious consideration of ways to reduce the harms caused by their accumulation in the environment. Therefore, the effects of incorporation of waste rubber crushed particles in two sizes of 1-2 and 3-5 mm and the amounts of 0, 5, 10 and 20 Mg ha-1 in a calcareous soil (0-30 cm depth) on some chemical properties of soil was investigated in Isfahan University of Technology research field (Lavark). This experiment was performed using seven treatments along with a non amended control treatment in a randomized complete block design with three replications in 1387. Eight months after incorporation, soil samples were collected for laboratory analyses. Results of ANOVA tables show that soil pH, electrical conductivity, percentage of total nitrogen and DTPA-extractable concentrations of cadmium, lead, copper and iron were not significantly affected by application of rubber particles. Incorporation of rubber particles into the soil significantly increased soil organic carbon and carbon to nitrogen. Increases in the DTPA-extractable Zn in soils treated with 10 and 20 Mg ha rubber particles in fine and coarse sizes were significant in comparison with the control soil. DTPA-extractable Zn content in the soil treated with 10 and 20 Mg ha 3-5 mm waste tire rubbers particles was about two and three times higher than that in the control treatment, respectively. The results of this study showed that in short-time, incorporation of crushed tire rubbers particles had no significant effect on most chemical properties of the soil but increased the available Zn content. In this regard, further studies to monitor the effects of adding waste rubber crushed particles on organic matter mineralization, plant toxicity and physical properties of soil in long-term are recommended.
    Keywords: Soil pollution, Soil pH, Zinc, Waste tire rubbers, Environment
  • M. Esfahani Moghaddam, A. Fotovat, Gh. Haghnia Page 117
    Silver toxicity and its fate in the environment are currently being debated and are important as challenging research topics. Even though there are several studies on its total content in soils, fractionation of Ag especially in calcareous soils has not been investigated. Therefore, to provide fundamental information on the chemical behavior of Ag in calcareous and noncalcareous soils, we studied 8-step chemical fractions of Ag (i.e., EXCH, CARB, Me-Org, re-MeOx, H2O2-Org, am-MeOx, cr-FeOx, and RES) after 30 and 60 days of incubation in soils amended with Ag (0 and 15 mg kg-1), sewage sludge (0 and 20 t ha-1) and EDTA (0 and 0.5%). Experimental results showed that redistribution of Ag in spiked noncalcareous soils was EXCH (34%), H2O2-Org (33%) and RES (17%). In calcareous soils, after 30 days, EXCH- and RES-Ag increased but at the end of 60 days H2O2-Org-Ag increased. Based on our data, we could conclude that addition of Ag results in an increase of Ag mobility in soils but incubation and sewage sludge may have adverse effect on its mobility. In contrast to noncalcareous soil, EDTA in calcareous soil resulted in higher Ag mobility. This may have environmental implications in Ag polluted calcareous soils.
    Keywords: Pollution, Sequential extraction, Sewage sludge, Ag, EDTA
  • M. B. Farhangi, M. R. Mosaddeghi, A. A. Safari Sinegani, A. A. Mahboubi Page 127
    In agriculture, cow manures are used to enhance soil fertility and productivity. Escherichia coli is the most common fecal coliform in cow manure and considered as an index for microbial contamination of groundwater resources. The objective of this study was to investigate the transport of Escherichia coli (released from cow manure) through the field soil. Lysimeters (with internal diameter of 20.5 and height of 50 cm) were inserted into an in situ clay loam soil. Unsaturated soil water flow was controlled at an inlet matric potential of –5 cm using a tension infiltrometer. When the steady-state flow was established, air-dried fresh cow manure was applied on the lysimeters at a rate of 10 Mg ha-1 (dry basis) and the soil-manure leaching started. Soil solution was sampled at 1, 2, 4, 6, 12 and 24 h after leaching initiation using plastic samplers installed at depths of 20 and 40 cm. Concentrations of Escherichia coli in the soil solution (C) and the influent (C0) were measured using the plate count method. Impacts of soil depth, sampling time, and their interaction on C and C/C0 were significant (P<0.01). In all leaching times, relative adsorption index (SR) was lower when both soil layers were considered and the filtration increased with soil depth. When the concentration was corrected for the second layer (i.e. 20–40 cm), the SR values in this layer were considerable and greater than those in the first layer at 4 and 6 h. The influence of surface layer was substantial in bacterial filtration; however, the preferential flows especially in the initial leaching times resulted in bacterial movement towards the second layer. Temperature drop reduced bacteria release from the manure, increased viscosity of the flowing water, and consequently diminished significantly the bacteria concentration in the soil solution at 24 h. Overall, it was found that similar to surface layer, subsurface layer might have great role in bacterial filtration due to its higher clay and carbonate contents
    Keywords: Cow manure, Escherichia coli, Unsaturated flow, Soil depth, Tension infiltrometer, Field condition
  • H. Shirani Page 141
    Field capacity and permasent wilting point are the most important parameters in designing and programming irrigation, whose measurements are troublesome and time-consuming. But these parameters could be estimated by easy data characteristics such as soil texture, organic matter and gypsum, using Pedotransfer Functions (PTFs) with high precision. In order to estimate soil moisture at FC and PWP by easy data characteristic, using neural network (ROSETA) and regression models, 20 soil samples with 6 replications were collected from around Bardsir area in Kerman province and the charactersifics including, bulk density, clay, sand, silt, FC, PWP,T.N.V and organic matter were determined for each sample. The results showed that progress in neural network from a low level up to higher level needs new inputs (charactersifics), but without any considerable increase in the precision of prediction. Also, regression analysis for estimation of linear models to predict FC and PWP showed that PWP has a significant positive correlation with clay, and FC significantly correlated with sand, silt and clay. Therefore, two prediction models were constructed for FC and PWP with (R2= 69.2) and (R2= 76.6), respectively.
    Keywords: FC, PWP, Pedotransfer functions, Bardsir, Kerman
  • M. Mansourzadeh, F. Raiesi Page 153
    The application of herbicides as organic chemical compounds to control pest and weeds may affect the population and activity of microorganisms, and this may have an influence on biochemical processes that are important for soil fertility and plant growth. The primary objective of this study was to evaluate different loading rates of eradican (EPTC) on soil microbial biomass C and N, microbial biomass C/N ratio and the activities of urease and arylsulphatase under field conditions. In this experiment, loading rates of 6 and 9 L ha-1 eradican were applied to a calcareous soil cultivated with corn (Zea mays L.) and left uncultivated using split-plots arranged in a completely randomized block design with three replications. The experiment was conducted in the Kabootarabad’s Agricultural Research Center, Isfahan. Soil microbial biomass C and N were determined at 30th and 90th days after the onset of experiment and the activities of urease and arylsulphatase were assayed at 30th, 60th and 90th days. Results showed that in soils cultivated with corn microbial biomass C increased with increasing eradican levels; and in both cultivated and uncultivated soils microbial biomass N and microbial biomass C/N ratios were increased over the control. At 30th day, urease activity at 6 L ha-1 level reduced, while at 9 L ha-1 level it increased compared with the control soils. At 60 day, there was no significant difference in the urease activity between the treatments. At 90th day, the activity of urease showed slight fluctuations. There was a reduction in arylsulphatase activity of the cultivated soils by increasing the loading rates of eradican during the experiment, and in uncultivated soils no trend was observed. Briefly, the use of eradican can cause either reduced or increased microbial biomass sizes and enzyme activities in calcareous soils These changes, however, depend largely upon the application rate of eradican, time elapsed since eradican application (i.e., sampling date) and the presence or absence of plant
    Keywords: Eradican herbicide, Soil microorganisms, Biomass size, Enzyme activity, Plant influence, Corn, Rhizosphere effects, Dryland soils
  • H. Emami, M. Shorafa, M. R. Neyshabouri Page 169
    Direct measurement of soil unsaturated hydraulic conductivity (K(h) or K(θ)) is difficult and time-consuming, and often in many applied models, predicting hydraulic conductivity is carried out according to measurements of soil retention curve and saturated hydraulic conductivity (Ks). However, using KS as a matching point in many procedures may result in over-estimation of unsaturated hydraulic conductivity in dry regions. Therefore, the unsaturated hydraulic conductivity at inflection point of retention curve (Ki) and Ks was used as a matching point to predict K(h). For measurement of K(h), 30 soil samples were collected based on variety of soil texture (8 texture classes from sandy to clay) and other chemical and physical properties. In addition to Ks, K(θ) values of undisturbed samples were measured using multi-step outflow method at matric suctions of 0.1, 0.2, 0.3, 0.5 0.7, 1 bar and inflection point of retention curve by using hanging water column and pressure plate. Then, the measured K(h), and water diffusivity (D(θ)) values were compared to the predicted values of van Genuchten and Brooks and Corey models (with Mualem and Burdine constraint). The results showed that for 80% of the samples, the van Genuchten–Mualem model with Ki was the best model for predicting K(h) (i.e. using Ki as a matching point in the van Genuchten–Mualem model resulted in best fitting to measured data). Also, in 6.7 % of samples (two sandy clay samples), Brooks and Corey-Mualem model with Ki and in 13.3 % soil samples (2 silty clay and 2 silty clay loam samples), van Genouchten–Mualem model had a best fitting to K(h) measured data. Furthermore, in 20 % samples (4 clay loam, and 2 silt loam textures), the accuracy and efficiency of van Genuchten–Mualem with Ki and van Genuchten–Mualem models in predicting K(h) were almost similar. According to t-Student test, the mean of RMSE and GSDER of van Genuchten–Mualem model with Ki was significantly less than van Genuchten–Mualem model at P < 0.01. In 90 percent of samples, van Genuchten-Mualem and Brooks and Corey-Burdine theory had the best fitting to the measured data of water diffusivity, but in some cases van Genuchten-Burdine model with Ki was the best model for predicting D(θ).
    Keywords: Unsaturated hydraulic conductivity, Soil moisture characteristic curve, Inflection point of characteristic curve, Water diffusivity
  • M. Riahi, F. Raiesi Page 183
    Mountainous landscapes in Central Zagros are mainly used as grazing rangelands to feed animals and are heavily degraded. Overgrazing may impose a negative effect on rangeland productivity and sustainability through significant changes in soil properties. Soil nitrogen (N) mineralization is one of the key biological processes that might be affected by biotic and abiotic factors including range grazing regime or intensity. The primary objective of this study was to assess the effects of rangeland management (grazing and ungrazing regimes) on soil N mineralization in natural rangelands of Chaharmahal VA Bakhtiyari province. Three range management regimes including a) long-term ungrazed, b) controlled grazed and c) freely- (over)-grazed plots in a close vicinity were selected in three regions consisting of SabzKouh (protected from grazing for 18 years), Boroujen (protected from grazing for 23 years) and Sheida (protected from grazing for 2 years), and soil samples were collected from 0-15 cm depth for some physical and chemical properties. Soil N mineralization was measured under standard laboratory conditions. At SabzKouh, the effect of range management on the cumulative N mineralization and the proportion of N mineralized (%) was significant (P<0.05) and ungrazing regime resulted in 89% and 96% increases in soil N mineralization in ungrazed rangelands compared with controlled grazed and freely- grazed rangelands, respectively. Similarly, soil N mineralization was significantly greater (P<0.05) in ungrazed rangelands (3.3- to 3.5-folds) than in controlled grazed and freely-grazed rangelands at Boroujen site. However, at Sheida site with short-term ungrazing period and cropping history there were no significant and considerable differences in soil N mineralization among the three grazing regimes. Briefly, degraded rangelands at SabzKouh and Boroujen sites seem to recover rather quickly from long-term overgrazing with a proper grazing management, while rangeland ecosystems at Sheida site need a much longer period for steady-state conditions and for improvements in soil quality and fertility after long-term soil degradation and disturbance.
    Keywords: Rangeland ecosystems_Grazing management_Overgrazing_Soil N mineralization_Potential N mineralization
  • R. Bagheri, Gh. Akbari, M. H. Kianmehr, Z. Tahmasebie Sarvestani Page 199
    To evaluate the effect of nitrogen slowly released from pellet, composed of manure and urea fertilizer on the Nitrogen efficiency and morphological Characteristics and grain yield of corn hybrid (S.C704), a field experiment was carried out in Aboureihan research farm of Tehran University in 2009. The factorial design of the study comprised a randomized complete block with three replications. The application rates of N at four levels (46, 92, 138 and 184 kg N. ha-1) and two levels by methods of N distribution (pellet and mixed with soil) were applied. In this research, a Screw Extruder setup was designed and manufactured. Statistical analysis indicated that NUE, as well as agronomic efficiency (AE) was reduced while physiological efficiency (PE) increased with increasing N rates. Also, most plant length and stem diagonal and cob diagonal pellet belonged to the treatment. But, the number of leaves per plant did not affect the distribution method of fertilizer.The results showed significant differences among various rates of nitrogen and methods of N distribution considering grain yield and grain protein. The higher rates of N increased grain protein, grain yield and yield components (except for number of rows per ear). Maximum grain yield (11.1 t. ha-1) was obtained with 184 kg N. Ha-1 treatment.
    Keywords: Zea mays, Pellet, Nitrogen Efficiency, morphological Characteristics, Grain yield
  • L. Khodakarami, A. Soffianian Page 215
    Precision farming aims to optimize field-level management by providing information on production rate, crop needs, nutrients, pest/disease control, environmental contamination, timing of field practices, soil organic matter and irrigation. Remote sensing and GIS have made huge impacts on agricultural industry by monitoring and managing agricultural lands. Using vegetation indices have been widely used for quantifying net annual production on different scales. The aim of this study was to find a rapid method with acceptable precision for the identification and classification of agricultural lands under cultivation (wheat and barley, alfalfa and potatoes). We used multi-temporal AWiFS data and applied Boolean logic and unsupervised classification. Results indicated that Boolean logic approach had a higher accuracy and precision in comparison to unsupervised classification, although it is more complicated and time consuming.
    Keywords: Vegetation index, Boolean logic, Unsupervised classification, Agricultural lands, Remote sensing
  • Z. Khosravani, S. J. Khajeddin, A. Soffianian, M. Mohebbi, A. H. Parsamehr Page 233
    LISS IV sensor's data from IRS-P6 satellite was used to produce land use map of eastern region of Isfahan, the studied part of which has an area of 22121 hectares. Its three band data, namely band 2 (Green), band 3 (Red) and band 4 (Near infra red) of LISS-IV sensor images with 5.8 m ground resolution were georeferenced by nearest neighbor method and first-order polynomial model to the DEM map of 1:25000, where the RMSE was equal to 0.3 pixel. To analyze the satellite data, various image processing methods such as supervised and unsupervised classification methods, principal component analysis, NDVI vegetation index and filtering were applied to the satellite data. Finally, the land use map was produced with hybrid method. The final map detected 6 land uses very clearly, which are: Agricultural lands, barren lands, disturbed lands, cultivated Haloxylon amodendron, roads, residential areas and industrial locations. The kappa of land use map is 0.89 and the overall precision is 0.92. The barren lands have a very poor natural vegetation and are considered as natural deserts. Disturbed lands have been formed because of brick kiln activities, and the vegetation cover of these areas has disappeared completely The LISS IV data has a high ability to detect the various studied land-uses especially to digitize the roads. They can be used to update the 1:25000 topographic maps, as well.
    Keywords: Hybrid method, IRS, P6, Isfahan, Land use, LISS IV
  • E. Gavili Kilaneh, M.R. Vahabi Page 245
    Vegetation is the most important factor in sustainable and dynamic equilibrium of natural ecosystems. Considering the relation between environmental factors and vegetation is an essential step in order to identify the effective factors in the habitats. The purpose of this study was to evaluate the relations between vegetation and soil characteristics in rangelands of Ferydounshahr (Sardab-Sibak watershed). The flora and vegetation types were studied using Physionomic-floristic method in the field and eight vegetation types were identified. Vegetation was sampled by Systematic–randomized method in 1× 2 m plots. The canopy cover and species composition percentage were estimated in each plot. After digging a soil profile in vegetation types, the physical and chemical factors were measured. The influences of edaphic factors on vegetation were analyzed using RDA ordination technique. Results showed that based on soil characteristics the eight vegetation types can be classified in to three main range habitats including, Ferula ovina, Astragalus adscendens and Astragalus brachycalyx. The most important factors which cause the separation in these three habitat ranges were clay percentage, organic matter, soil depth, CaCO3, pavement and barren soil.
    Keywords: Range, Edaphic factors, Ordination, RDA method, Ferydounshahr, Central Zagros
  • M. Mardian, A. Najafinejad, J. Varvani, V. B. Sheikh Page 259
    Investigation in to the sediment delivery of watersheds and its variation is an important element of ecosystem management. Since sediment load depends on runoff quantity, and runoff is considered as a unique indicator of sediment load, in this research the two modified versions of the MUSLE model were evaluated for 9 torrential events in two subwatersheds of the Kamal Saleh watershed in the Markazi Province of Iran. To this end, first all factors of the model including runoff, erodibility, topographic, cover management, and support practice were estimated using routine equations of the model. Then, the power coefficient in the runoff factor was corrected, applying two
    Methods
    “m correction coefficient” and “average correction coefficient. The evaluation criteria showed that the “m correction coefficient method” (compared to the “average correction coefficient method”) reduces the difference of the observed and estimated sediment load of small and large torrential events remarkably. In fact, the application of this modified method increased the accuracy of the MUSLE by decreasing the standard deviation of prediction. Also, the validation analysis of the modified method showed that the coefficient of efficiency indexes for the Hasan-Abad station (Rudkhane Bozorg subwatershed) and Ghale-No station (Ashur-abad subwateshed) were 0.997 and 0.811, respectively. This result confirms the efficiency of application of “m correction coefficient method”. However, it is suggested that the performance of this method be evaluated using a sufficient number of individual hydrographs and their sedimentgraphs in other watersheds.
    Keywords: Evaluation Criteria, Kamal Saleh dam, m Correction coefficient method, MUSLE model
  • A. Farshadirad, E. Dordipour, F. Khormali Page 273
    Non-exchangeable potassium (NEK) release is necessary to supply potassium for plant in different soils. A few studies on the NEK release have been done in soils and particularly on its components. This study was intended to investigate the NEK release from soil and the components of clay and silt through successive extractions with oxalic acid (0.01 M) over a period of 1844 (h) in 4 soil series of Golestan province. The amount of NEK release from whole soil, silt and clay fractions after 1844 (h) were 242 to 450, 380 to 550 and 105 to 199 mg kg-1, respectively. The cumulative rates of NEK release after 1844 (h) were well described by simplified Ellovich, parabolic diffusion and power function equations. The rate of K release was high initially, and then decreased gradually in all soils and in their silt and clay fractions. The amount of released NEK (with high rate) consisted of lower percentage of total NEK, but in spite of less amount, this K form plays a vital role in K dynamic and soil fertility.
    Keywords: Non, exchangeable potassium, Kinetic equations, Soil components