فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد کلاهدوزی، مریم بهرامیان صفحه 1
    اهداف
    آموزش و پرورش از طریق کارکردهای خود، می تواند تهدیدات نرم علیه کشور را کاهش داده و موجبات افزایش قدرت نرم را فراهم آورد. این پژوهش با هدف طراحی الگوی برنامه ریزی درسی که با توسعه قدرت نرم، کاهش تهدیدات نرم علیه کشور را موجب شود، انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و اکتشافی در سال 1390 با استفاده از بررسی اسنادی و کتابخانه ای و تکنیک های بارش ذهنی نظرسنجی و بحث گروهی انجام شد. جامعه آماری، کارشناسان برنامه ریزی درسی وزرات آموزش و پرورش و اساتید متخصص حوزه علوم تربیتی در دانشگاه های تهران بودند. نمونه گیری به روش هدفمند طبقه ای در دو طبقه انجام شد و 80 نفر برای انجام مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با توجه به سئوالات پژوهش و با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند تحلیل عاملی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از انجام تحلیل عاملی، الگوی مورد نظر در 6 بعد «دینی، فلسفی و ارزشی»، «سیاسی- امنیتی»، «اقتصادی»، «اجتماعی»، «روان شناختی» و «مدیریت برنامه ریزی درسی»، 16 مولفه و 71 شاخص نمود پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    حفظ و گسترش ارزش های اسلامی، حفظ و تامین منافع و نیازهای سیاسی- امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و روان شناختی از مهم ترین اهداف و ارزش هایی قلمداد می شوند که تهدید علیه آنها، تهدید علیه امنیت ملی به حساب می آید و از جمله اقداماتی که می توان در این زمینه انجام داد، ایجاد تغییراتی در برنامه ریزی درسی مدارس و دانشگاه ها و سوق دادن آنها به سمت افزایش قدرت ملی و در نهایت کاهش تهدیدات نرم است.
    کلیدواژگان: تهدید نرم، قدرت نرم، آموزش و پرورش، برنامه ریزی درسی
  • مریم باغانی، محسن دهقانی نیشابوری صفحه 9
    اهداف
    استرس و اضطراب معلمان، بر عملکرد شغلی آنان تاثیرگذار است و به عملکرد ضعیف، غیبت، فرسودگی و افسردگی آنان منجر خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر اضطراب معلم بر کیفیت تدریس در کلاس درس انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- علی مقایسه ای روی تمامی معلمان زن و مرد دوره متوسطه شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 90-1389 انجام شد. نمونه مورد مطالعه شامل 30 معلم مرد و زن دوره متوسطه و تعداد 300 نفر از دانش آموزان آنها بود. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. در مرحله اول معلمان پرسش نامه اضطراب کتل را تکمیل کردند و براساس نمره کل در دو گروه (15 نفر مضطرب و 15 نفر غیرمضطرب) قرار گرفتند. سپس پرسش نامه کیفیت تدریس سراج (2003) توسط 300 نفر از دانش آموزان هر دو گروه از معلمان پاسخ داده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16 به کمک آمار توصیفی و آزمون های T مستقل و کولموگروف- اسمیرنوف انجام یافت.
    یافته ها
    بین معلمین مضطرب و غیرمضطرب در نمره کلی کیفیت تدریس تفاوت معنی داری وجود داشت (p=0/003 t=2/95، df=268)، به گونه ای که کیفیت تدریس معلمان غیرمضطرب بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    اضطراب معلم تا حد زیادی بر کیفیت تدریس تاثیرگذار است. در مولفه های روابط بین فردی و انجام تدریس، تفاوت معنی داری بین معلمان مضطرب و غیرمضطرب وجود دارد، اما در مولفه های انجام ارزشیابی و طرح درس، تفاوتی میان معلمان مضطرب و غیرمضطرب مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، معلم، کیفیت تدریس
  • فاطمه ماستری فراهانی، علی رضایی شریف، حسین استاد حسنلو صفحه 15
    اهداف
    شناخت و درک موانع و مشکلات تغییر نظام آموزشی الزامی است. توسعه فناوری اطلاعات نیازمند به همکاری همه بخش های آموزش و پرورش است، اما حوزه معلمان و برنامه ریزی نیروی انسانی، اساسی ترین نقش را در این امر برعهده دارد. این مطالعه با هدف بررسی موانع استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرآیند یادگیری- یاددهی از دیدگاه معلمان انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه غیرآزمایشی و از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری مطالعه حاضر را تمامی معلمان زن مقطع متوسطه مدارس دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 89-1388 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای تعداد 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه اسکندری استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری T تک گروهی، T مستقل و تحلیل واریانس یک طرفه به کمک نرم افزار SPSS 15 تحلیل شد.
    یافته ها
    مهم ترین موانع استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات از نظر معلمان، موانع مرتبط با مسایل آموزشی بود. همچنین بین رشته تحصیلی، سابقه خدمت آموزشی، سطوح تحصیلی و سطوح سنی در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات رابطه معنی داری وجود داشت (01/0=p).
    نتیجه گیری
    استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در وزارت آموزش و پرورش باید در اولویت قرار بگیرد و نیروی متخصص در این زمینه باید تربیت شود. همچنین معلمان باید در این زمینه مورد آموزش قرار بگیرند و درخصوص نهادینه کردن استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات باید سیاست گذاری و برنامه ریزی روشن و اطلاع رسانی به موقع صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، فرآیند یاددهی، یادگیری، مشکلات آموزشی، مشکلات ساختاری
  • شیما سام، مریم طیبی، منیره قره خانی، داریوش مسلمی، محسن پورقاسم صفحه 23
    اهداف
    دانشگاه نقش خطیری در پرورش استعدادها و توانمندی های دانشجویان برعهده دارد. دانشجویان به تنهایی قادر نیستند به این هدف دست یابند و اساتید مشاور می توانند نقش کلیدی و مهمی را در نیل به آن داشته باشند. پژوهش حاضر به منظور بررسی سطح دیدگاه دانشجویان از وظایف استاد مشاور و میزان رضایتمندی آنان از عملکرد اساتید انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی در جامعه دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در نیمسال اول سال تحصیلی 90-1389 انجام شد. 231 دانشجو به روش نمونه گیری خوشه ایو تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه ای پژوهشگرساخته بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16 و آزمون رگرسیون چندمتغیره، آزمون T مستقل، مجذور کای و آنالیز واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    7/71% از دانشجویان تعداد مراجعات کمی به مشاور خود داشتند. تنها 4/13% از آنان آگاهی مطلوبی از نحوه عملکرد مناسب استاد مشاور داشتند. 1/87% آنان با حضور دانشجوی سال بالاتر در کنار استاد مشاور موافق بودند. سطح رضایتمندی اغلب دانشجویان از عملکرد اساتید مشاور در دانشگاه نامطلوب بود (4/35=M). تعداد مراجعات دانشجویان به اساتید مشاور (001/0 = β = 0/369، p) و رشته تحصیلی دانشجویان (238/0 = β = 0/003، p) عوامل پیشگویی کننده میزان رضایتمندی آنان از عملکرد اساتید مشاور بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان مورد مطالعه نسبت به وظایف و نقش استاد مشاور آشنایی بسیار کمی داشته و از نحوه عملکرد استاد مشاور خود ناراضی هستند. در این راستا ایجاد روابط مناسب بین دانشجو و استاد مشاور به شدت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استاد مشاور، دیدگاه دانشجویان، رضایتمندی دانشجویان، نقش
  • عباس شکاری صفحه 31
    اهداف
    از جمله روش های فعالی که امروزه توجه صاحب نظران تعلیم و تربیت را به خود جلب کرده است، یادگیری مشارکتی است. پژوهش حاضر به منظور بررسی دقیق تر تاثیر یادگیری مشارکتی از طریق آموختن با هم بر رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان، طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    این مطالعه شبه تجربی در جامعه دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر کاشان در سال تحصیلی 89-1388 انجام شد. 50 دانش آموز از دو کلاس یک مدرسه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در گروه آزمایش از روش یادگیری مشارکتی و در گروه کنترل از روش سنتی استفاده شد. پیش آزمون قبل از اعمال متغیرهای مداخله و پس آزمون پس از اعمال آزمایشی و پیگیری نیز 45 روز پس از اعمال مداخلات انجام شد. برای جمع آوری داده از آزمون رشد مهارت های اجتماعی ماتسون استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSS 16 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات گروه آزمایش تفاوت معنی داری بین پس آزمون و پیگیری با پیش آزمون (0001/0= p) و همچنین با گروه کنترل (0001/0= p) نشان داد. بین دو گروه در رشد مهارت های اجتماعی مناسب، کاهش پرخاشگری و رفتارهای تکانشی، کاهش رفتارهای غیراجتماعی، کاهش میزان غرور و کاهش حسادت و گوشه گیری تفاوت معن ی دار وجود داشت (0001/0= p).
    نتیجه گیری
    روش یادگیری مشارکتی نسبت به روش های سنتی تدریس در رشد مهارت های اجتماعی دانش آموزان موثرتر است.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، آموزش آموختن با هم، مهارت های اجتماعی، روش های سنتی یادگیری
  • رمضان رحمانی، شعبان مهرورز، سید کریم حسینی اقدم، سعید هاشمی صفحه 39
    اهداف
    امتحان جامع پیش کارورزی، مهم ترین آزمون دانشجویان پزشکی بوده و می تواند توانایی های حرفه ای آنان را ارزشیابی نماید. این پژوهش با هدف تعیین وضعیت نتایج آزمون جامع پیش کارورزی دانشجویان یکی از دانشگاه های تهران طی سال های 87-83 و تعیین عوامل مرتبط با نتایج آزمون پیش کارورزی انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در جامعه 145 نفری دانشجویان پزشکی یکی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران که طی سال های 87-1383 در آزمون جامع پیش کارورزی شرکت کرده بودند، انجام شد و همه دانشجویان به روش سرشماری به مطالعه وارد شدند. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز، پرسش نامه و چک لیست اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به عوامل آموزش تهیه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 15 طبقه بندی به کمک آزمون T دانشجو، مجذور کای و آنووا تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان قبولی دانشجویان این دانشگاه در آزمون پیش کارورزی در مقطع زمانی مذکور 32/79% بود. میانگین نمره دانشجویان مورد مطالعه 5/109 و میانگین نمره کشوری 3/121 بود. بین نمره پیش کارورزی و معدل دوره استاجری ارتباط آماری معنی دار وجود داشت (0001/0= p).
    نتیجه گیری
    در مجموع دوره 5ساله بررسی شده، میانگین نمره آزمون جامع پیش کارورزی دانشگاه مورد مطالعه روند رو به رشدی داشته، ولی نسبت به سال 85 خود افت نموده است. این دانشگاه با توان بالقوه خوبی که دارد با سیاستگزاری بهتر و اصلاح برنامه درسی می تواند موقعیت مطلوب تری را به دست آورد.
    کلیدواژگان: نتایج امتحان جامع پیش کارورزی، دوره پزشکی عمومی، عوامل مرتبط
  • غلامعلی افروز، جمیل یزدان پناه، حیدر کریمیان صفحه 45
    اهداف
    متخصصان معتقدند میزان خلاقیت را می توان با ایجاد محیط مناسب خانوادگی افزایش داد. با توجه به این که دوران کودکی حساس ترین مرحله رشد خلاقیت است، خانواده به عنوان بنیادی ترین عنصر در شکل گیری خلاقیت به شمار می رود. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه دانش افزایی تخصصی مادران در قلمروی خلاقیت، بر رشد خلاقیت کودکان تیزهوش آنها در پایه دوم ابتدایی انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی در جامعه دانش آموزان کلاس دوم یکی از مدارس غیرانتفاعی شهر تهران در سال 1386 انجام شد. نمونه این تحقیق 32 نفر بود که براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای این پژوهش شامل تست هوش رنگی کودکان ریون و تست خلاقیت ژان لویی سلیه بود. طرح پژوهش شامل مراحل پیش آزمون، آموزش برنامه دانش افزایی تخصصی مادران، پس آزمون و مرحله پیگیری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 15 تحلیل شد و از آزمون T همبسته و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    تفاوت نمره پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش معنی دار (001/0= p) بود، ولی در گروه کنترل تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0). مقایسه نمره گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیگیری تفاوت معنی داری نشان داد (001/0= p) و عملکرد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بهتر بود که نشانگر پایداری اثر مداخله پس از دو ماه بود.
    نتیجه گیری
    والدین به عنوان عاملی اثرگذار، نقش موثری در خلاقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارند. طراحی و تدوین برنامه آموزشی مناسب برای والدین و مشارکت آنان در برنامه های آموزشی و تربیتی مدارس، خلاقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: خلاقیت، رشد خلاقیت، دانش افزایی تخصصی، هوش
  • علی محمد احمدوند، امیر تربتی، ناصر پوررضا، مهدی نادری، محسن فیروزشاهی صفحه 51
    اهداف
    چشم انداز در سازمان، توسط استراتژی ها تحقق می یابد و این استراتژی ها می توانند توسط کارت امتیازی متوازن تبیین شوند. هدف از انجام این مطالعه، ارایه چارچوب مدل مفهومی تلفیقی از دو مدل کارت امتیازی متوازن (BSC) و مدل تعالی سازمان EFQM با استفاده از ماتریس (QFD) برای بهبود عملکرد مستمر در محیط دانشگاهی بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی برای گردآوری داده ها از تلفیق مطالعه اسنادی و میدانی (مصاحبه سازمان یافته و پرسش نامه) استفاده شد. پس از بررسی مفاهیم نظری به بررسی و مقایسه دو مدل پرداخته و نقاط قوت و ضعف دو مدل بیان و سپس مدل مفهومی مدیریت عملکرد با استفاده از تلفیق دو مدل ارایه شد. برای شناسایی اهداف استراتژیک با رویکرد کارت امتیازی متوازن و متناسب با چشم انداز تعیین شده، از دو پرسش نامه روایی و پایایی استفاده شد. برای تعیین روابط علت و معلولی اهداف و تلفیق دو مدل، از ماتریس گسترش عملکرد کیفیت استفاده شد.
    یافته ها
    پس از تعیین اهداف استراتژی و روابط بین آنها، با نظرخواهی از خبرگان، نقشه استراتژی دانشگاه رسم شد. همچنین پس از تعیین روابط بین اهداف BSC با معیارهای EFQM، روابط بین آنها نیز توسط ماتریس QFD ترسیم شد.
    نتیجه گیری
    مدل های ارزیابی متوازن و تعالی سازمانی EFQM در صورت تلفیق، می توانند چارچوب مناسبی را برای ارزیابی عملکرد فراهم نمایند. همراستاسازی این دو مدل، قادر است بهبود مستمر و افزایش بهره وری در دانشگاه را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سازمان، کارت امتیازی متوازن (BSC)، نقشه استراتژی، مدل تعالی سازمان EFQM، موسسات آموزش عالی، ماتریکس گسترش عملکرد کیفیت (QFD)
  • بهمن زندی، مرجان معصومی فرد *، میترا معصومی فرد صفحه 61
    مقدمه

    در بحث یادگیری الکترونیکی، تولید محتوای الکترونیکی باکیفیت که با اصول تعلیم و تربیت همخوانی داشته باشد، امری بسیار مهم است، زیرا در این نوع یادگیری، خود افراد فعالانه با محتوای درس درگیر می شوند. در پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر پس از ارایه مفاهیم اساسی از محتوای الکترونیکی و مولفه های آن، به معرفی زیرسامانه های یادگیری الکترونیکی پرداخته و مهم ترین استاندارد مرتبط یعنی استاندارد SCROM مورد بررسی واقع شده و در نهایت به معرفی نسخه دوی وب به عنوان تحولی شگرف در تولید محتوای الکترونیکی اشاره شده است.

    نتیجه گیری

    در یک سامانه یادگیری الکترونیکی، راه اندازی زیرسامانه های برنامه ریزی و مدیریت یادگیری که وظیفه آن مدیریت آموزش و فراگیری افراد یک سازمان است و نیز زیرسامانه مدیریت محتوای الکترونیکی، امری مهم است. تولید محتوای الکترونیکی براساس استانداردهای تولید محتوی نیز ضروری به نظر می رسد. به دلیل ویژگی های خاص استاندارد SCORM، تولیدکنندگان فناوری برای تطبیق محصولات خود با این مدل در تلاش بوده و مشتریان نیز بر سازگاری محصولات با آن اصرار دارند. یکی از سامانه های نوین تولید محتوای الکترونیکی، با ورود نسخه دوی وب برای همگان امکان تولید محتوای الکترونیکی را به صورت آسان در محیط یادگیری الکترونیکی فراهم نموده است و انتظار می رود در آینده با کاهش پیچیدگی های سامانه های تولید محتوی، نه تنها تولید محتوی به نحوی ساده تر و همگانی تر در دسترس افراد قرار گیرد، بلکه خود افراد نیز می توانند محتوای مورد نظر خود را تولید نموده و آن را منتشر نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، محتوای الکترونیکی، سیستم مدیریت محتوای الکترونیکی، استاندارد SCORM، نسخه دوی وب
  • ابراهیم صالحی عمران، ضیاء الدین سالاری صفحه 69
    مقدمه
    در جهان پرشتاب امروز فناوری اطلاعات و ارتباطات، تحولی عظیم را در زمینه آموزش و یادگیری ایجاد کرده است، به طوری که امروزه آموزش های الکترونیکی در حال جایگزین شدن با شیوه های آموزش سنتی است. از طرف دیگر تحقیقات نشان داده است که آموزش های الکترونیکی صرف نیز دارای محدودیت های خاص خود هستند و نمی توانند به طور کامل جایگزین آموزش سنتی (چهره به چهره) شوند. بنابراین با وجود مزایا و معایب هر دو روش آموزشی، متخصصان امور آموزشی سعی می کنند تا روش های مختلف را با هم ترکیب کنند و معتقدند که یادگیری ترکیبی، یک رویکرد اثربخش برای حل این مشکلات است. هدف مقاله حاضر معرفی رویکرد یادگیری ترکیبی و بررسی میزان اثربخشی آن در فرآیند آموزش بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که یادگیری ترکیبی با داشتن مزیت های هر دو رویکرد آموزش (سنتی و الکترونیکی) یک رویکرد موثر برای افزایش اثربخشی یادگیری، سهولت دسترسی به مواد آموزشی و افزایش اثربخشی هزینه ها باشد. همچنین به دلیل ارایه فرصت های مختلف به منظور یادگیری، موجب آن می شود که در کنار افزایش جذابیت آموزش، به تفاوت های فردی فراگیران نیز به طور مناسبی توجه شود، زیرا همه افراد به یک شیوه یاد نمی گیرند و به همین دلیل استفاده از روش های مختلف برای آموزش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: یادگیری ترکیبی، آموزش الکترونیکی، آموزش سنتی (رودررو)، فرآیند یاددهی، یادگیری
|
  • Kolahdoozi A., Bahramian M Page 1
    Aims
    The education system can reduce the soft threats against countries and provide a base for the improvement of soft power. The purpose of this study was to provide a basic theoretical model of lesson planning that can increase the soft power and reduce the soft threats against the Islamic Republic of Iran.
    Methods
    This descriptive-analytical and exploratory study was performed in 2011 through document and library research, brain storming, census and group discussion. The study population consisted of the educationalists of the Ministry of education and the educational sciences professors of Tehran universities. Stratified purposeful sampling was done in two stratifications and 80 people were selected for the study. Data were collected by a researcher-made questionnaire. Data analysis was carried out according to the research questions by descriptive statistics and inferential statistical methods such as factor analysis.
    Results
    After factor analysis, the desired pattern showed to have 6 "religious, philosophical and value", "political-security", "economic", "social", "psychological" and "curriculum management" dimensions, 16 components and 71 indicators.
    Conclusion
    Maintaining and promoting the Islamic values, maintaining and providing the political and security, economic, social and psychological needs and interests are among the most important goals and values that threats against them are considered as threats against national security. Among the measures that can be taken in this field is making changes in the curriculum of schools and universities and leading toward national power and ultimately reduction of soft threats.
    Keywords: Soft Threats, Soft Power, Education, Lesson Planning
  • Baghani M., Dehghan Neyshaboori M Page 9
    Aims
    Teacher's stress and anxiety affects their occupational function and leads to weak function, absence from work, exhaustion and depression. The purpose of this study was to investigate the effects of teacher's anxiety on the quality of teaching in the classroom.
    Methods
    This descriptive comparative study was performed in 2010-11 on all male and female high school teachers of Sabzevar. The sample of this study included 30 high school teachers both men and women and 300 of their students. Sampling was done using the simple random method. At the first step the teachers filled out the Cattell's anxiety questionnaire, and were divided into two groups (15 anxious and 15 non-anxious) with regard to their total scores. Then the Siraj's questionnaire of teaching quality (2003) was filled out by 300 of their students. Data were analyzed by descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov and independent t-test using SPSS 16 software.
    Results
    There was a significant difference between the total score of the teaching quality of anxious and non-anxious teachers (t=2.95, df=268, p=0.003), so that the teaching quality of non-anxious teachers was higher than anxious teachers.
    Conclusion
    Teacher's anxiety affects the teaching quality to a high extent. There is significant difference between anxious and non-anxious teachers in the indicators of "teaching performance" and "interpersonal relations", but there is no significant difference in the indicators of "lesson plan" and "evaluation" between anxious and non-anxious teachers.
    Keywords: Anxiety, Teacher, Teaching Quality
  • Mastari Farahani F., Rezaei Sharif A., Ostadhasanloo H Page 15
    Aim s: Detection and recognition of the problems of changing the educational system is essential. The development of information technology needs the cooperation of all parts of educational system, but teachers and human resource planners play the main role in this regard. The purpose of this study was to investigate the problems of Information Communication Technology (ICT) use in learning-teaching process from teacher's point of view.
    Methods
    This is a non- experimental background study. The study population consisted of all female high school teachers of public schools in Tehran in the academic year of 2009-10. Participants were 280 people selected by stratified random sampling. Data was collected by the Eskandari questionnaire and analysed by one sample T-test, independent T-test and ANOVA using SPSS 15 software.
    Results
    The main problems of using ICT in education were the problems related to educational items from teacher's point of view. There was significant correlation between the use of ICT and the field of study, educational experience, education level and age (p=0.01).
    Conclusion
    The use of ICT should be prioritized in the Education Ministry and experts should be trained in this field. In addition, teachers should be trained in this field and clear policy making and planning and timely notification should be done with the aim of constitutionalizing the ICT use.
    Keywords: Information, Communication Technology, Teaching, Learning Process, Educational Problems, Structural Problems
  • Sum Sh, Tayebi M., Gharakhani M., Moslemi D., Pourghasem M Page 23
    Aims
    University plays an important role in increasing the competency and ability of students. Students do not become successful on their own and the University advisor can be a key of success. This study was carried out with the aim of assessing the students’ viewpoints about the university advisors’ duties and evaluating their satisfaction with their university advisors.
    Methods
    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on medical sciences students of Babul University of Medical Sciences in the first academic semester of 2009-10. 231 students were selected by cluster randomized sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire and were analyzed by multi-variant regression, independent T-test, Chi-square test and variance analysis using SPSS 16 software.
    Results
    71.7% of the students had few monthly refers to their advisors. Only 13.4% of the participants had proper awareness of the role of University advisors. 87.1% agreed with the presence of senior students beside the advisor. Most of the students were not satisfied with their advisors’ practice (M=35.4). Students satisfaction with advisor's practice was predicted by the visiting frequency (β=0.369, p=0.001) and their field of study (β=0.238, p=0.003).
    Conclusion
    Students have little awareness of University advisors’ roles and duties and are not satisfied with their advisors’ practice. Creating a good advisor-student relationship is strongly recommended in this regard.
    Keywords: University Advisor, Student's Viewpoint, Student's Satisfaction, Role
  • Shekarey A Page 31
    Aims
    Cooperative learning is an active learning method that has attracted the attention of educationalists. The purpose of this study was to examine the effects of cooperative learning through small group learning on the development of students’ social skills.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out on male high school students of Kashan during 2009-10. 50 students were randomly selected from two of the 2nd grade classes of a high school in Kashan. The experimental group was taught using cooperative learning techniques, whereas the control group continued in their ordinary traditional method. Pretest was carried out before the intervention and post-test was carried out after implementing the experiment. Follow up was done 45 days after intervention. Data were collected through the Matson Evaluation of Social Skills and were analyzed by descriptive statistical methods and variance analysis with repeated measurements using SPSS 16 software.
    Results
    The mean scores of the experimental group showed significant difference between the pretest and post-test (p=0.0001) and also had significant difference with the control group (p=0.0001). There was also difference between the social skills of the two studied groups including the reduction of aggressiveness, impulsivity, dissocial behaviors, pride, jealousy and isolation (p=0.0001).
    Conclusion
    Cooperative learning method is more effective in the development of students’ social skills compared to traditional learning methods.
    Keywords: Cooperative Learning, Small Group Learning, Social Skills, Traditional Learning Methods
  • Rahmani R., Mehrvarz Sh, Hosseini Aghdam S. K., Hashemi S Page 39
    Aims
    Pre-internship comprehensive exam is the most important test of medical students and is able to evaluate their professional abilities. This study was done with the aim of determining the status of pre-internship comprehensive test results and related factors in one of Tehran medical universities during 2004-8.
    Methods
    This descriptive-analytical study was carried out on 145 medical students of a Medical Sciences University in Tehran who had participated in pre-internship exam during 2004-8. All students were selected by census sampling method. Data collection was done by questionnaire and checklist of demographic characteristics and information on educational factors. Data were analyzed by SPSS 5 software using Student T-test, Chi-square test and ANOVA.
    Results
    79.32% of students had passed the pre-internship exam in the studied time period. The average score of students was 109.5 and the national mean score was 121.3. There was significant correlation between pre-internship scores and sub-internship period mean score (p=0.0001).
    Conclusion
    The mean score of comprehensive pre-internship test of the studied university has had a growing trend during the 5-year studied period, but has decreased in comparison with 2006. Considering the potentials of the studied university, it can obtain a more appropriate position through better policy-making and curriculum changes.
    Keywords: Pre, internship Comprehensive Exams Results, General Medicine, Related Factors
  • Afrooz Gh. A., Yazdanpanah J., Karimian H Page 45
    Aims
    Experts believe that creativity can be enhanced through providing proper family environment. Considering that childhood is the most sensitive stage of creativity development, family is known as the most important base of creativity formation. The aim of present study was to investigate the effect of mothers’ expert knowledge enhancement program in the creativity field on their 2nd grade talented children`s creativity development.
    Methods
    This semi-experimental study was carried out on 2nd grade children of a non-profit primary school in Tehran in 2007. The sample consisted of 32 students who were chosen by available sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups. The data collection tools were Raven’s test and Jean-Louis Sellier’s creativity test. The research design consisted of pre-test, mothers’ expert knowledge-enhancing program, post-test and follow up. Data were analyzed by SPSS 15 using paired T-test and repeated measures analysis of variance.
    Results
    There was a significant difference between the pre-test and post-test scores (p=0.001), but no significant difference was observed in the control group (p>0.05). The comparison of scores between the experimental and control group showed significant difference in the follow up stage (p=0.001) and the function was better in the experimental group in comparison with the control group that showed the stability of the intervention effects after two months.
    Conclusion
    Parents play an important and effective role in creativity development and educational progress of the students. Designing and composing proper educational programs for parents and their participation in the school’s educational programs will bring about creativity and educational progress.
    Keywords: Creativity, Creativity Development, Knowledge Enhancement Program, Intelligence
  • Ahmadvand A. M., Torbati A., Pourreza N., Naderi M., Fyruzshahi M Page 51
    Aims
    The perspective of an organization will be achieved through strategies and these strategies can be determined by Balances Score Cared (BSC). This study was carried out with the aim of designing a conceptual model through integrating the BSC and EFQM excellence model with the help of Quality Function Development Matrix (QFD) in order to improve performance in the university environment.
    Methods
    In this descriptive study, a combination of documental and field (structured interviews and questionnaires) methods were used for data collection. After reviewing the theoretical concepts, the two models were compared and their strengths and weaknesses were expressed. Then the conceptual model of performance management was presented using the combination of two models. To identify the strategic goals, two questionnaires of validity and reliability were used proportionate to the determined perspective with BSC approach. For determining the cause and effect relationship and integrating the two models, the QFD matrix was used.
    Results
    After determining the strategic goals and their relationship, the studied university's strategy map was drawn with respect to the expert's opinions. After determining the relationship between the BSC goals and EFQM criteria by QFD matrix, their relationships were drawn by QFD matrix.
    Conclusion
    Integrating the BSC and EFQM Excellence model can provide a suitable framework for performance evaluation. Aligning the two models can provide improvement and increased productivity in universities.
    Keywords: Performance Evaluation of Organizations, Balanced Score Card (BSC), Strategy Map, EFQM Excellence Model, Higher Education Institutions, Quality Function Development Matrix (QFD)
  • Zandi B., Masoumifard M., Masoumifard M Page 61
    Introduction

    E-content development must be considered the most important factor in e-learning and should be compatible with the principles of education. The reason is that in this kind of leaning, learners themselves actively incorporate with the content. In this descriptive-analytical research, subsystems of e-learning have been introduced after presenting the basic concepts of e-content and its components and its most important standard SCROM (Sharable Content Object Reference Model) has been analyzed and finally WEB 2 has been introduced as a wondrous evolution in e-content production.

    Conclusion

    In an e-learning system, establishing the subsystem of E-content and the planning and learning management which have the duty of managing the education of the individuals is an important affair. Developing the E-content based on the standards of content development also seems to be essential. Due to the special characteristics of SCROM standard, technology developers try to accommodate their products with this model and customers also insist on the compatibility of products with this model. One of the novel E-content development systems has provided the possibility of E-content development for general population through applying Web 2. Concurrent with the reduction of the complexity of E-content development systems, content development will be simply available for all individuals and people themselves can develop and publish any intended content in future.

    Keywords: E, Learning, Content, Learning Content Management System, SCORM (Sharable Content Object Reference Model) Standard, WEB 2
  • Salehi Omran E., Salari Z Page 69
    Introduction
    In today’s high-speed world, information and communication technology has made a huge revolution in teaching and learning in a way that e-learning is replacing traditional education. On the other hand, researches show that mere e-learning has its own limitations and cannot totally replace traditional education (face-to-face). Therefore, considering the advantages and disadvantages of these two methods, experts try to mix different methods and believe that blended learning is an effective approach to resolve these issues. The purpose of the present article was to introduce blended learning and to investigate its effectiveness in education process.
    Conclusion
    It seems that blended learning having the advantages of both approaches (traditional & e-learning), is a useful approach for increasing the effectiveness of learning, easy access to educational materials and increasing the cost-effectiveness. In addition, learner's personal differences are properly considered through proposing different learning opportunities along with increasing the attraction of education and since individuals learn in different ways, use of different learning methods seems necessary.
    Keywords: Blended Learning, E, Learning, Traditional Education (Face, To, Face), Teaching, Learning Process