فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری، فرج الله رهنورد، مونا حاجی ابوالحسنی صفحه 5
    اکنون نظام برنامه ریزی منابع سازمان1 یا (ERP)، عامل اصلی مدیریت موفق اطلاعات در سازمان ها است. اما استقرار بسیاری از نظام های (ERP) با شکست مواجه شده است. زیرا مدیران سازمان ها فکر می کنند که صرفا خرید نظام (ERP)، کافی است. نظام های برنامه ریزی منابع سازمان، نظام های اطلاعاتی بسیار پیچیده ای هستند و عوامل بسیاری بر استقرار موفق آنها تاثیر می گذارند. سازمان ها باید از مهمترین عوامل موثر در استقرار موفق (ERP) آگاه باشند و آنها را فراهم کنند. در پژوهش حاضر، شناسایی عوامل مهم موفقیت2 (CSF) یا رتبه بندی عوامل موثر در موفقیت طرح های استقرار (ERP)، مورد توجه قرار گرفته است. ابتدا با توجه به مبانی نظری، 23 عامل موثر در استقرار موفق برنامه ریزی منابع سازمان شناسایی گردید. بر اساس عوامل مهم موفقیت، پرسشنامه ای با 84 پرسش تهیه شد و در بین افراد جامعه آماری توزیع گردید. با استفاده از فن تحلیل عاملی، با روش چرخش واریماکس، عوامل موثر در استقرار موفق برنامه ریزی منابع سازمان عبارت اند از: 1) عامل راهبردی، 2) عامل سازماندهی، 3) انتخاب مناسب، و 4) کنترل و نظارت. عوامل مذکور، در مجموع 434/75 از تغییرات را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: نظام برنامه ریزی منابع سازمان، عوامل مهم موفقیت، تحلیل عاملی، مدل مفهومی، اجرای نظام برنامه ریزی
  • مجتبی رجب بیگی، لطف الله فروزنده، مهدی مرتضوی، اعظم بیگدلی صفحه 23
    مقاله حاضر، برگرفته از پژوهشی است که برای یافتن اهداف راهبردی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سپس تهیه مدلی برای دستیابی به این اهداف، بر مبنای رویکرد ارزیابی متوازن انجام شده است. با توجه به اینکه راهبرد مدونی در بانک مذکور وجود نداشت، با بررسی ماموریت، اهداف و وظایف بانک، برنامه چهارم، پیش نویس برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پیش نویس برنامه پنجم بانک که با همکاری مدیران و کارشناسان بانک تهیه شده بود و نیز با مروری بر ادبیات پژوهش و مصاحبه با کارشناسان بانک و تهیه پرسشنامه و توزیع بین نه نفر از مدیران ارشد بانک و دو مرتبه رفت و برگشت، اهداف راهبردی بانک مشخص گردید. با بررسی ادبیات پژوهش، سنجه های پیشنهادی مالی، مشتری، فرایندهای داخلی و رشد و بالندگی تهیه گردید و با روش پیمایش، آرای مدیران و کارشناسان بانک مورد بررسی قرار گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سنجه های نهایی تعیین گردید. جامعه آماری این پژوهش، 750 نفر از مدیران و کارشناسان بانک بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه بندی، از بین آنها 102 نفر انتخاب گردید. بر اساس نتایج پژوهش، نقشه راهبرد بانک به دست آمد که اهداف راهبردی و سنجه های مالی، مشتری، فرایندهای داخلی و رشد و بالندگی را شامل می شود
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، مدیریت راهبردی، نقشه راهبرد، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سنجه های ارزیابی
  • ساسان مهرانی، داریوش فروغی، حسین کردتبار، امیر رساییان صفحه 51
    در پژوهش حاضر، تاثیر ابزارهای نظارتی حاکمیت شرکتی (مدیران غیرموظف و سرمایه گذاران نهادی عمده) بر شدت رفتار مدیریت سود بررسی شده است. شدت رفتار مدیریت سود که بر اساس مدل آستانه و از طریق افزایش سود گزارش شده است و رساندن آن به آستانه های مطلوب سودآوری (سطح سود صفر و سود گزارش شده سال قبل) تعریف می شود، گذر و عدم گذر از سطوح مطلوب سودآوری و نماینده مدیریت سود، اقلام تعهدی غیرعادی سرمایه در گردش است. فرضیه های پژوهش با استفاده از اطلاعات 185 شرکت در دوره زمانی 1382-1388، از طریق ترکیب داده های سری زمانی و مقطعی آزمون شده است. در بررسی مدیریت سود افزایشی، با توجه به نتایج، وجود چنین رفتاری با خطای 1% مورد تایید قرار گرفت. نقش ابزارهای نظارتی حاکمیت شرکتی در شدت رفتار مدیریت سود که با رگرسیون لجستیک مدل لاجیت و آزمون U من – ویتنی مورد آزمون قرار گرفت، نشان می دهد که متغیرهای مستقل نمی توانند رفتار متهورانه مدیریت سود را محدود کنند. فقط زمانی که سود مدیریت نشده، کمتر از سود گزارش شده سال قبل است، مدیران غیر موظف تا حدی این گونه رفتارها را کاهش می دهند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود محافظه کارانه، مدیریت سود متهورانه، آستانه ها، حاکمیت شرکتی، اعضای غیرموظف هیات مدیره، سرمایه گذاران نهادی عمده
  • رضا ویسی، امرالله کشاورز صفحه 79
    در پژوهش حاضر، با رویکرد تحلیلی تلاش شده است با شناخت رابطه عوامل و سازوکارهای موثر بر جذب مشارکت مردم در مراحل مختلف مدیریت سوانح طبیعی و به منظور کاهش خطر آنها، راهکارهایی به منظور جذب مشارکت و همکاری هدفمند مردم در مراحل مختلف مدیریت سوانح طبیعی بیان شود. پژوهش حاضر، با روش پیمایش انجام شده است و از نوع پژوهش های همبستگی است. جامعه آماری نیز 400 نفر از مردم شهر اسلام شهر از توابع استان تهران است. نتایج به دست آمده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رابطه آماری معنی داری را میان متغیرهای مستقل یعنی میزان همدلی اجتماعی، احساس ناتوانی و بی قدرتی فرد، کنش عقلایی، میزان آگاهی فرد از وقوع حادثه و پایگاه اجتماعی- اقتصادی با متغیر وابسته تمایل به مشارکت در کاهش خطرپذیری سوانح طبیعی نشان داده است. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر نیز نشان داده است که مجموعه متغیر های میزان همدلی اجتماعی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، کنش عقلایی، احساس ناتوانی و بی قدرتی فرد و میزان آگاهی و اطلاع وی از احتمال وقوع حادثه، تاثیر آماری معنی داری بر متغیر وابسته تمایل به مشارکت در کاهش خطر سوانح طبیعی داشته اند. در مجموع، با توجه به یافته های پژوهش، آموزش همگانی در همه سطوح جامعه و همه مراحل مدیریت بحران شامل آمادگی، کاهش خطر، مقابله و بازسازی و نیز ایجاد گروه های سازمان یافته و متشکل در قالب سازمان های غیردولتی، گروه های کوچک محلی، بسیج و سازمان های خیریه و تشکیل و ایجاد گروه هایی با عنوان مدیریت بحران محله، می تواند موجب بالفعل کردن انگیزه ها و توانایی های مردم و افزایش همدلی اجتماعی و در نتیجه افزایش مشارکت مردم در کاهش خطرپذیری سوانح طبیعی گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت مردمی، سوانح طبیعی، همدلی اجتماعی، کنش عقلانی، آموزش همگانی
  • سید حبیب الله میرغفوری، میثم شفیعی رودپشتی، غزاله ندافی صفحه 103
    با شتاب روز افزون علم و آگاهی در دنیای کنونی، شرکت ها به منظور تطابق با شرایط متغیر محیطی، مجبور به استفاده از فناوری ارتباطات هستند و سرمایه گذاری در فناوری مذکور، به سرعت در حال افزایش است. در پژوهش حاضر، به منظور ارزیابی عملکرد مالی شرکت های مخابرات استانی، از مدل تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است. تحلیل پوششی داده ها، فن برنامه ریزی خطی ناپارامتریک است که برای اندازه گیری میزان کارایی نسبی واحد های سازمانی مورد استفاده قرار می گیرد. در پژوهش حاضر، کارایی نسبی شرکت های مخابرات استانی ایران، بر اساس روابط بین داده ها و ستاده های شرکت های مخابراتی بررسی و ارزیابی شده است. بدین منظور، در مرحله اول از مدل جمعی تحلیل پوششی داده استفاده گردید و سپس در مرحله بعد با استفاده از فن کارایی متقاطع، رتبه بندی نهایی شرکت های مخابرات استانی در سراسر ایران، در سال مالی منتهی به 1388 به دست آمد. نتایج نشان داد که شرکت های مخابرات استان های اصفهان، تهران و آذربایجان شرقی بیشترین کارایی را دارند.
    کلیدواژگان: شرکت های مخابرات استانی، ارزیابی عملکرد مالی، مدل DEA جمعی، کارایی متقاطع، تحلیل پوششی داده ها
  • بهزاد ظهیری صفحه 130
    ساختار حاکمیت مبتنی بر تفکیک قوا، که از حاکمیت مبتنی بر اراده مردم در اداره کشور ناشی می شود، مقبول ترین رژیم سیاسی در عصر حاضر بوده و وجود سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه در همه ساختارهای حاکمیت مبتنی بر اصل دموکراسی، پذیرفته شده است. لیکن قوای سه گانه، هیچ گاه به استقلال مورد نظر دست نیافته و همواره تحت تاثیر یکدیگر بوده اند. در پژوهش حاضر، بررسی ماهیت حاکمیت، به ویژه بررسی تطبیقی صلاحیت ها و اختیارات رئیس جمهوری نسبت به قوانین مصوب قوه مقننه در جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و فدارسیون روسیه مورد توجه بوده است. هدف پژوهش حاضر، پاسخ به این پرسش بوده است که «صلاحیت و اختیار رئیس جمهور در خصوص قوانین مصوب قوه مقننه، در کدام یک از سه کشور، مناسب است؟
    کلیدواژگان: حاکمیت، تفکیک قوا، نظام ریاستی، نظام نیمه ریاستی، نظام نیمه مجلسی
  • محمدتقی امینی، محمدرضا عباسی، علیرضا پیرعلی صفحه 155
    اکنون صنعت گردشگری، به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان، از منابع مهم رونق اقتصادی (اشتغال زایی، کسب درآمدهای ارزی، کاهش فقر و غیره) و افزایش تبادل و تعامل اجتماعی محسوب می شود. از این رو، مناطقی که از ظرفیت های گردشگری برخوردار هستند، باید راهبرد های مناسبی انتخاب کنند تا از مزایا و فواید اقتصادی و اجتماعی - فرهنگی صنعت مذکور برخوردار شوند. جزیره قشم با مساحت تقریبی 1491 کیلومتر مربع در شمال تنگه استراتژیک هرمز قرار دارد و با سه جزیره هرمز، هنگام و لارک، شهرستان قشم را در استان هرمزگان تشکیل می دهد. برای تدوین راهبرد گردشگری در جزیره قشم، از چهارچوب جامع تدوین راهبرد استفاده شده است. در مرحله شروع، بیانیه ماموریت گردشگری این منطقه تعیین گردید. سپس در مرحله ورودی، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE) تدوین شد. آنگاه با توجه به اطلاعات جمع آوری شده، در مرحله تطبیق و مقایسه، دو ماتریس سوات و ماتریس داخلی و خارجی IE)) تشکیل گردید. در نهایت، در مرحله تصمیم گیری با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی (QSPM)، میزان جذابیت راهبرد های تعیین شده، مورد ارزیابی قرارگرفت و بهترین راهبرد برای توسعه صنعت گردشگری منطقه آزاد قشم انتخاب شد. راهبرد مذکور، گسترش طبیعت گردی و گردشگری درمانی در جزیره قشم است.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، قشم، تدوین راهبرد، مدل سوات، ماتریس
|
  • Habibollah Taherpour, Kalantari, Farajollah Rahnavard, Mona Abolhasani Page 5
    Today, Enterprise Resource Planning (ERP) systems have emerged as the core of successful information management of organizations. Yet a great number of ERP implementations were failed because organizations consider buying of ERP systems as adequate by itself. Enterprise Resource Planning (ERP) systems are highly complex information systems whose successful implementation is influenced by a large number of factors; Organizations should be aware of the most critical factors for success (CSF) in ERP implementation and create them. This article tries to identify the critical success factors in ERP implementation projects. First, a number of 23 critical success factors on implementation of ERP were pinpointed according to the review of the related literature. Based on these CSFs, a questionnaire with 84 questions was prepared and distributed among the research statistical population. Using of Varimax method in Factor Analysis, effective factors on ERP implementation were determined: 1) strategic factor, 2) tactic factor, 3) Appropriate choice factor, and 4) control & monitoring factor. Total of explained variance of these factors was 75/343.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), Critical Success Factors, Factor Analysis, Conceptual Model, System Deployment
  • Mojtaba Rajab, Baigy, Lotfollah Forouzandeh, Mehdi Mortazavi, Aazam Bigdeli Page 23
    The paper uses from a previous survey on devising the strategic goals of the Central Bank of the Islamic Republic Iran to build a strategic model based on Balanced Scorecard (BSC). Due to the lack of referable data, the strategic goals of the bank were based on a questionnaire prepared through reading the mission, goals, and mandates of the bank, the fifth socio-economic and cultural development plan of the Islamic Republic of Iran and the draft plan of the bank for the fifth development plan. The questionnaire was distributed among nine the top managers of the Bank. Next, the measures related to financial affairs, customers, internal processes, as well as learning and growth were found out by 'factor analysi's of the data. The data had been gathered from a sample of 102 persons, selected through stratified random sampling, out of a population of 750 experts of the bank. Accordingly, the research methodology was characteristically a descriptive survey. The strategic measures and strategy map of the bank were found on the basis of the research.
    Keywords: Balanced Scorecard, Strategic Management, Strategy Map, Central Bank of the Islamic Republic of Iran, Evaluation Measures
  • Sasan Mehrani, Daryoush Foroughi, Hosein Kordtabar, Amir Rasaiian Page 51
    This study tries to examine the effect of monitoring mechanism of Corporate Governance to decreasing the Earning Management Intensity. Intensity of earning management behavior is described on the basis of the 'threshold model' through bringing up the reported earnings to thresholds. It consists beating the benchmark (thresholds) and not doing so. Our empirical tests are conducted by regression analysis using data 185 listed firms with fiscal years 1382-1388, and pooling time series and cross-section data. The results of empirical tests indicate that with α=0.01 there is income-increasing earning management behavior both each thresholds. Examining the role of monitoring device of corporate governance in intensity of EM behavior that is tested by logistic regression and U Mann Whitney indicates that monitoring device don’t restrict it. Only when pre-managed earning are below last period’s reported earning outside directors and institutional investors influence the likelihood that reported earnings exceed the thresholds
    Keywords: Conservative Earning Management, Aggressive Earning Management, Thresholds, Corporate Governance, Outside Directors, Institutional Investors
  • Reza Veisi, Amrollah Keshavarz Page 79
    This study tries to adapt an analytical approach to identifying the relationships between influential factors and mechanisms on attracting public participation along various phases of natural disasters management. This research is a correlational survey and its statistical population is composed of 400 people from among Islam-Shahr city located in Tehran province. The results of Pearson Correlation Coefficient test indicated that there is a significant statistical relationship between independent variables (such as social empathy, individual feeling of inability, rational action, the level of individual awareness of the disaster occurrence and socio-economic basis) with the dependant variable, i.e. the willingness to participate in diminishing the hazard of natural disasters. Consequently, according to the findings of the study, the following solutions are recommended: public trainings in all levels of the society and during all steps of disaster management including preparation, disaster hazard diminishing, confrontation & reconstruction, and forming organized groups in the framework of NGOs, small local groups, Basij and charity organizations as well as groups known as local disaster management. Such solutions may use the public potentials, motivations, capabilities, social empathy and public participation with the aim of diminishing the hazard of natural disasters.
    Keywords: Public Participation, Natural Disasters, Social Empathy, Rational Action, Public Training
  • Seyyed Habibollah Mirghafouri, Maysam Shafiee Roodposhti, Ghazaleh Naddafi Page 103
    Given the speedy increase of knowledge in today's world, companies have to resort to communication technology so that they may harmoniously adapt themselves with the ever-variating conditions; this, in turn, leads to more and more investments in this technology in a rapid pace. This study takes Data Envelopment Analysis (DEA) model to evaluate the financial performance of the provincial telecommunications companies. Data Envelopment Analysis is a nonparametric type linear planning technique to measure the relative efficiency of organizational units. In this paper, the relative efficiency of Iran's provincial telecommunications companies is analyzed based on the input-output relationship of these companies. Firstly, Data Envelopment Analysis (DEA) model was used. Later, Cross-Efficiency Techniques were employed to provide us with the final ranking of the provincial telecommunications companies within the Iranian fiscal year ending in 1388 (2009). Results of this study suggest that telecommunications companies of Isfahan, Tehran and Ghom provinces are the most efficient of all in the rank.
    Keywords: Provincial Telecommunications Companies, Evaluation Financial Performance, Additive Data Envelopment Analysis, Cross Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA)
  • Behzad Zahiri Page 130
    This study tries to examine the effect of monitoring mechanism of Corporate Governance to decreasing the Earning Management Intensity. Intensity of earning management behavior is described on the basis of the 'threshold model' through bringing up the reported earnings to thresholds. It consists beating the benchmark (thresholds) and not doing so. Our empirical tests are conducted by regression analysis using data 185 listed firms with fiscal years 1382-1388, and pooling time series and cross-section data. The results of empirical tests indicate that with α=0.01 there is income-increasing earning management behavior both each thresholds. Examining the role of monitoring device of corporate governance in intensity of EM behavior that is tested by logistic regression and U Mann Whitney indicates that monitoring device don’t restrict it. Only when pre-managed earning are below last period’s reported earning outside directors and institutional investors influence the likelihood that reported earnings exceed the thresholds.
    Keywords: Governance, Separation of Powers, Persidential System, Semi, Persidential System, Semi, Parliamentary System
  • Mohammad, Taghi Amini, Mohammad, Reza Abbasi, Alireza Pirali Page 155
    Today tourism industry as the world’s most widespread service industry is regarded as one of the crucial sources of economic rise (besides employment, earning foreign exchange incomes, poverty alleviation …) and an important factor of enhancing social interactions and exchanges. Appropriate strategies should be devised for the districts enjoying potentials for tourism in such a way that they may flourish their socio-economic prosperity to maximize the benefits of this industry. Qeshm Island with an area of 1491 square kilometer is located on the north of the Strait of Hormoz. Qeshm beside three other islands, namely Hormoz, Hengam and Lark compose Qeshm Township of Hormozgan Province, Iran. In this paper, a comprehensive strategy devise framework has been used to strategize tourism industry of the district. At the outset, a tourism mission statement of was assigned for Qeshm Free Zone. Next, in the admission phase, the matrixes of External Factors Evaluation (EFE) and Internal Factors Evaluation (IFE) were taken into account. Later, the gathered data were compared and verified through the use of SWOT matrix, as well as internal and external matrixes (IE). In the final stage of decision-making, Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) was employed to recognize various options of strategy. The options were comparatively evaluated in contrast together. Consequently, the research recommended that the best strategy for tourism industry promotion in Qeshm was the one that includes: the expansion of ecotourism and tourism therapy in the district
    Keywords: Tourism Promotion, Qeshm, Devising Strategy, SWOT Model, Matrix