فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
پیاپی 4 (پاییز 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/09/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور ترکیان تبار صفحه 1
    این تحقیق با هدف آگاهی از میزان گرایش به مطالعه کتب غیر درسی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دورود به شیوه توصیفی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل 294 نفر می باشد که از این تعداد 126 نفر مرد و 168 نفر زن هستند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نرم افزار آماری SPSS مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده نکات ذیل می باشد: 1- میزان آشنایی دانشجویان با کتاب تا قبل از ورود به دانشگاه چندان رضایت بخش نبوده است. 2- دانشجویان گروه همسالان و دوستان خود را افرادی اهل مطالعه ندانسته اند. 3- اساتید و مدرسان دانشگاه در تشویق دانشجویان به مطالعه غیر درسی موفق عمل کرده اند. 4- مهمترین دل مشغولی دانشجویان زن به ترتیب «زندگی موفق» و «ازدواج» و دانشجویان مرد ابتدا «کار» و پس از آن «پیشرفت» می باشد 5- دانشجویان مطالعه غیر درسی را لذت بخش عنوان کرده اند. 6- بیش از نیمی از جامعه آماری روزانه کمتر از یک ساعت از وقت خود را صرف مطالعه غیر درسی می کنند. 7- آموزش و یادگیری مهمترین انگیزه مطالعه غیر درسی دانشجویان تعیین شده است. 8- گرانی کتاب از جمله عوامل بازدارنده خرید کتاب غیر درسی از سوی دانشجویان است. 9- مطالعه غیر درسی پس از تماشای تلویزیون، فعالیتهای هنری و همنشینی با دوستان در رتبه چهارم قرار دارد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، کتابخوانی، مطالعه غیر درسی
  • محمود ثمینی، مصیب سامانیان صفحه 29
    تعیین نیازهای آموزشی اولین گام برنامه ریزی آموزش کارکنان و در واقع نخستین عامل ایجاد و تضمین اثربخش کارکرد آموزش و بهسازی است که اگر به درستی انجام شود مبنای عینی تری برای برنامه ریزی به عنوان نقشه اثربخشی فراهم خواهد شد و احتمال تطابق آن با نیازهای سازمان، حوزه های شغلی و کارکنان و درنهایت اثربخشی آن افزایش خواهد یافت. این مقاله به شناخت نیازهای آموزشی مهارتهای مدیریتی مدیران ستادی، فرمانداران و معاونین استانداری گلستان و ارائه یک برنامه آموزشی ویژه آنان پرداخته است. اصطلاح مهارت که در این نوشتار مورد استفاده قرار گرفته است اشاره به توانایی هایی دارد که الزاما ذاتی نیست اما قابل پرورش است. بخصوص در نحوه انجام وظیفه مشخص و نه در توانایی بالقوه او، انعکاس می یابد بنابراین ضابطه اصلی مهارت اقدام موثر در شرایط متغیر است. اساس این روش بر این اصل استوار است که مدیریت موثر نیازمند مهارتهای سه گانه قابل اکتساب می باشد و ضرورت باز شناختن صفات و کیفیتهای ویژه در مدیران را رد می کند و احتمالا برای مشاهده عمل مدیریت و ادراک آن شیوه سودمندتری ارائه میدهد. این روش ثمره مشاهده مستقیم مدیران در حین کار و بررسی نتایج پژوهشهایی است که عملا در زمینه مدیریت است صورت پذیرفته است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، پیمایشی است که با کمک پرسشنامه محقق ساخته و اسناد و مدارک موجود، نیازهای آموزشی مهارتهای مدیریتی نمونه 104 نفری (فرمانداران، معاونان استانداری، رئیس ادارات استانداری، مدیران ستادی استانداری و سرپرستان بانکها به تعداد 36 نفر و همچنین 69 نفر از مدیران عالی و میانی دستگاه های اجرایی استان گلستان را نشان میدهد. در پایان با توجه به یافته ها، پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، نیازسنجی، مدیران، مهارت
  • مصیب سامانیان صفحه 53
    یکی از شاخص های مهم و معتبر در تعیین میزان تولید علم در جهان، فعالیتهای علمی، تحقیقاتی دانشگاهی است. توان و ظرفیت علمی هر کشور یکی از معیارهای ارزیابی میزان تسعه یافتگی آن کشور به شمار می رود و ارتقای این توان مستلزم وضعیت تولید اطلاعات علمی است. در این تحقیق با مراجعه به سه پایگاه اطلاعاتی Science Citation Index، Social Science Citation Index و Art & Humanities که از تولیدات Information Science Institute می باشد به مطالعه وضعیت علمی ایران پرداخته شده است. ابتدا بر اساس رکوردهای ثبت شده در این سه پایگاه به تجزیه و تحلیل وضعیت تولید علمی ایران در سال 1999 و سپس به توزیع فراوانی تولید علمی ایران در گروه علوم انسانی به تفکیک رشته های فرعی آن در بین 16 کشور، از سال 1981 تا 2000 پرداخته شد که ایران با مشارکت در تولید 936 رکورد اطلاعاتی در مرتبه سیزدهم قرار دارد. که در بین این پایگاه ها، SCI یا نمایه استنادی علوم با 938 رکورد (9/96%) حاوی بیشترین تولیدات علمی ایران است و گروه علوم پایه با 505 رکورد (1/52%) و گروه تحصیلی علوم انسانی با 1/3 درصد کمترین سهم از تولدات علمی ایران را به خود اختصاص داده است. تولیدات گروه علوم انسانی با 30 رکورد اطلاعاتی مجموعا در 12 رشته موضوعی قرار گرفته اند و روانشناسی اجتماعی با 30 رکورد اطلاعاتی مجموعا در 12 رشته موضوعی قرار گرفته اند و روانشناسی اجتماعی با 6/56% دارای بیشترین تولیدات این گروه بوده است.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، حقوق، رضایت شغلی، ارتقاء شغلی
  • مصطفی شیخ زاده صفحه 85
    این تحقیق تلاش می کند تا با شناسایی عوامل درآمدزا برای آموزش و پرورش، منابع مالی موجود در جامعه را بررسی کرده و با توجه به امکانات موجود به جذب منابع دایمی و بیشتر برسد. نقش انواع خانواده و تعامل مردم در چگونگی جذب کمکهای مالی آموزش و پرورش از سئوالات اصلی پژوهش می باشد. جامعه آماری در این پژوهش شامل کارشناسان مالی و تربیتی و اولیای دانش آموزان استان آذربایجان غربی می باشد. نمونه آماری شامل 600 نفر از اولیا و کارشناسان بوده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای از مناطق شهری و روستایی انتخاب شده است برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه با طیف لیکرت بهره گرفته شده است. با یک مطالعه مقدماتی، روایی و اعتبار ابزار پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین همسانی درونی ماده های هر مقیاس به عنوان ضریب پایانی هر مقیاس، ضریب آلفای کرانباخ محاسبه گردید و میزان همبستگی برابر با 70% میباشد. برای بررسی توصیفی سئوالات پژوهش از جداول و نمودارهای مربوط به فراوانی و درصد بهره گرفته شد و در بخش آمار استنباطی از آزمون مجذور کادر نرم افزار SPSS استفاده شد. روش تحقیق عبارت از روش توصیفی – پیمایشی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بالا بودن مدرک تحصیلی (088/50= chi)، پایین بودن تعداد فرزندان (78/76=chi) و همچنین بالا بودن درآمد (77/19=chi) از نظر کارشناسان در میزان کمک آنها به آموزش و پرورش موثر می باشد. همچنین نتایج پژوش نشان می دهد که طرح عوارض ویژه (53/27=chi از نظر اولیا و 82/96= chi از نظر کارشناسان) و وضع مالیات غیر مستقیم (34/46=chi از نظر اولیا و 55/30=chi از نظر کارشناسان) و وضع مالیات غیر مستقیم (34/46= chiاز نظر اولیا و 55/30=chi از نظر کارشناسان) از عوامل موثر در جذب درآمدهای مالی تلقی می گردد. در پیشنهادات تحقیق اعلام گردید که مسئولین آموزش و پرورش با نظر سنجی از اولیا و افراد میتوانند به بررسی راه های جدید در جذب منابع مالی اقدام کنند. همچنین استفاده از امکانات سایر وزارتخانه ها و بالا بردن سطح آگاهی های مردم به عنوان یکی از شاخص های اصلی در جذب منابع مالی می باشند.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، اولیا و کارشناسان، منابع مالی
  • ابوالفضل کرمی صفحه 103
    بررسی جوامع پیشرفته نشان می دهد که همه این کشورها از نظام آموزشی موثر و کارآمد برخوردار بوده اند. یکی از جلوه های نظام آموزشی موفق میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آن نظام است. هدف این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی بوده است. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر رشته های نظری دوره متوسط عمومی دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 82-81 که جمعا 000/135 نفر بودند تشکیل می دادند و نمونه مورد پژوهش به تعداد 1200 نفر از 5 منطقه تهران به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. این پژوهش از نوع پژوهشهای پس رویدادی و همبستگی است و برای جمع آوری داده ها از 5 ابزار اندازه گیری (پرسشنامه) و معدل دانش آموزان استفاده شده است. آزمونهای آماری به کار رفته در این پژوهش آزمون F،T، تعقیبی توکی، همبستگی و رگرسیون چند متغیره بوده است. در این پژوهش 14 فرضیه مورد آزمون قرار گرفت و نتایج به شرح زیر بود: بین اضطراب و سبک اسناد بیرونی با پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار ولی معکوس (منفی) وجود دارد، بین نگرش دانش آموز به معلم و درک دانش آموز از اهمیت تحصیلات در جامعه با پیشرفت تحصیلی رابطه وجود ندارد. در ده فرضیه باقی مانده بین پیشرفت تحصیلی و تک تک عوامل مطرح شده رابطه مثبت معنادار وجود داشت. نتیجه حاصل از آزمون رگرسیون نشان داد که نگرش دانش آموز به تحصیل بهترین پیش بین برای پیشرفت تحصیلی (21/0) و پس از آن نگرش والدین به تحصیل (24/0) و در مرحله سوم عزت نفس دانش آموز (25/0) هرسه با اثر مثبت و سپس نگرش دانش آموز به معلم (26/0) که اثر منفی (معکوس) داشت. واژه های کلیدی: عزت نفس، اضطراب، منبع کنترل، انگیزه، پیشرفت تحصیلی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی خانواده، امکانات رفاهی.
    کلیدواژگان: مدیر، کارشناس آموزشی، دانش آموز، دبیرستان، نظام ارزشیابی
  • مهدی کلانتری، پریوش جعفری، نادرقلی قورچیان صفحه 119
    دنیای پیچیده وفرامدرن هزاره سوم، دولت ها را با چالش های زیادی مواجه ساخته است. برای پاسخ به چالش های فعلی وآتی، فناوری اطلاعات وارتباطات به عنوان ابزاری قدرتمند برای غلبه بر محدودیتهای زمان ومکان، مورد توجه قرار گرفته است. کاربرد فناوری اطلاعات وارتباطات، امروزه تمامی جنبه های زندگی را در برگرفته و همزمان با سایر بخشها، در موسسات آموزش عالی نیز تحولات شگرفی ایجاد شده است. یکی از این تحولات، استفاده از فناوری اطلاعات وارتباطات در مدیریت دانشگاه آزاداسلامی است که تا کنون تلاشی در این زمینه صورت نگرفته است و لازم است ضمن توجه به رشد وتوسعه فناوری اطلاعات وارتباطات، چارچوبی برای کاربرد این فناوری در مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی ارائه داد. هدف پژوهش حاضر ارائه چنین چارچوبی است. بدین منظور با مطالعه وسیع درمبانی نظری وپیشینه پژوهش، مولفه های اصلی فناوری اطلاعات وارتباطات شناسایی و در یازده مولفه استخراج گردید. این پژوهش به روش توصیفی – پیمایشی انجام شد و نمونه آماری آن شامل روسای واحدها، معاونین، مدیران واحدها ومدیران گروه های آموزشی (مدیران دانشگاهی) و متخصصان آموزش عالی (n = 61) می باشند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، نتایج استخراج گردید. مولفه های استخراج شده از ادبیات تحقیق عبارتند از: الف: برنامه های دانشگاه ب: زیرساخت فناوری اطلاعات وارتباطات پ: تامین منابع مالی ت: زیرساخت پشتیبانی سازمانی ث: کاربست فناوری اطلاعات وارتباطات در یاددهی و یادگیری ج:آموزش، تحقیق وتوسعه فناوری اطلاعات وارتباطات چ: کاربست فناوری اطلاعات وارتباطات در پژوهش ح: کاربست فناوری اطلاعات وارتباطات در خدمات اطلاعات علمی و کتابخانه های الکترونیکی خ: کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدیریت و امور اداری دانشگاه د: مولفه فرهنگی و حقوقی ذ: مولفه قانونی مراحل کاربست پیشنهادی نیز شامل هفت مرحله می باشد که عبارتند از: مرحله آمادگی – ورود- اتخاذ – انطباق – تناسب سازی- خلق ونوآوری- ارزشیابی و بازخورد و مهندسی مجدد. نتایج نشان داد که مولفه ها ومراحل پیشنهادی مورد تایید مدیران دانشگاهی و متخصصان آموزش عالی قرار گرفت. توضیح اینکه باتوجه به نظرات اصلاحی پاسخ دهندگان، دومولفه دیگر (فرهنگی وحقوقی- قانونی) نیز به مولفه های مستخرج اضافه گردید. پاسخ دهندگان برای اصلاح چارچوب پیشنهاد کردند که مولفه زیرساخت فرهنگی و مولفه حقوقی و قانونی هم به چارچوب اضافه شود.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، حقوق، رضایت شغلی، ارتقاء شغلی
|
  • Mansur Torkintabar Page 1
    This study is designed to collect data descriptively about non- academic reading tendency among the students of Azad Islamic University of Dorud. The population included 294 Students- 126 males and 168 females. Statistic software of SPSS was used as an analytical tool. The results showed that: 1) Students weren’t acquainted with book at satisfactory vote before attending University. 2) The students didn’t perceive their friends and peer group as enthusiastic book readers. 3) The trainer and lecturers efforts to encourage students to read non – academic books were successful. 4) For female students to be successful in life and marriage and for male students gaining employment and achievement were the most interested items. 5) The students suggested non- academic reading as enjoyable effort. 6) More than half of the population in this study said that they spent about one hour everyday to read non- academic books. 7) Training and learning are the main motivations for the students to read non-academic books. 8) They expressed that for them the non academic books were costly to buy. 9) They ranked non- academic reading as the fourth interesting things after watching TV, Artistic activities and peer group meetings.
    Keywords: students, non, academic reading, reading books
  • Mahmud Samini, Mossayeb Samanian Page 29
    Determining training requisites of the staff is the first step towards plan arrangement. In fact, it provides improvement and effective function for staff and if performed completely, it will present a concrete base for efficient planning procedure. It is more likely to be consistent base for efficient planning procedure. It is more likely to be consistent with organization requirements, occupations and skill training requisites of high level administrative staff, governors and their deputies in Golestan province as well as a training course for them. The term "skill" refers to trainable but not necessarily inborn abilities witch are reflected in the managers special tasks. Therefore the main pattern of skill is to perform an effective effort in a changing environment and it is based on the three acquirable skills of management. So management traits distinction is not required. It likely gives more efficient method of observation and perceive. This method is the result of direct observation and researches which have performed about management. The surveying method through questionnaire is used. The observational evident present training needs and management skill of 104 administrative staff governor, his deputies including heads of government offices and bank supervisors as well as 69 high and medium levels of management in Golestan province. Finally some functional suggestions are given.
    Keywords: training, managers, skill, requisite measuring
  • Mossayeb Samanian Page 53
    Amount of academic researches performed is considered as one of important and reliable sings of knowledge generation attempt in the world. Scientific capabilities of any country are assessed as the criteria of its development. The improvement of this capabilities requires increasing knowledge generation. In this study, we refer to the three databases of social science citation Index, science citation Index and Arts humanities (Information science institute production) in order that we learn about the documentation of knowledge generation tendency in Iran. First, we examine the 1999 records. Then, we analyze Iran's contribution in various fields of knowledge generation in the humanities. Iran ranked 13 out of 16 countries which contributed in various branches of the humanities in 1981 – 2000 and produced 936 papers. Iran has 938 records (96.9%) in SCI data base and 505 records (52.1%) in basic sciences and 3.1% in the humanities, that least knowledge production in this field including 30 records in 12 subject matters of humanities and 56.6% in psychology and social psychology which shows the most knowledge generation.
    Keywords: my job Rzait, Amnit my job, rights, improve my job
  • Mustafa Sheykhzade Page 85
    The present study surveys the viewpoints of experts on ways of preparing financial resources in education. The roles of kinds of family, interaction of people in how to prepare financial resources in education are main questions of this research. The present study surveys the viewpoints of experts and parents on ways of preparing financial resources in education. The roles of kinds of family, interaction of people in how to prepare financial resources in education are main questions of this research. The population of the research consists of all financial and educational experts and parents of students in west Azerbaijan province. The statistical experts and 600 experts and 600 parents and 600 parents and were selected randomly for a classical method. The measurement instrument was a checklist for collecting of information from experts. The instrument consisting of information from experts and parents. The instrument consisting of 23 close ended items based on the likert five division scales and two open end question with a reliability estimated at 70% based on kronbachs alpha index at the preliminary stage. To analyze the research data, such descriptive statistical indicators as frequency, percentile and such inferential statistical indicators as chi-squared test were employed. The research methodology used in this research is descriptive and field study. The research methodology used in this research is descriptive and field study. The findings from point of view of experts indicated that highly diploma (chi=50/088), low number of children (chi=76/78) and highly income of parents (chi= 19/77) affecting on the rate of helping in education. Mean while the results of this research revealed that special duty and indirect taxes effected in preparing of financial resources.
    Keywords: parents, experts, education, Financial resources
  • Abolfazl Karami Page 103
    A look to the advanced countries has shown all of them had an efficient educational system. One of the features of such a system is the rate of the student's academic achievement. The purpose of this study was the identification of factors which have effects on the student's academic achievement. Statistical universe included boy students of public governmental high schools of Tehran in 2002-2003 who consisted of 135000 persons. Samples were taken in 1200 persons multiple clusters from five regions of Tehran. Method of research was causal- comparative and correlation. Data collection was done by five measurement instruments or questionnaires and average number of the students. Statistical tests such as T- test, ANOVA, pos hoc tukey, correlation and multivariate regression were done by SPSS software. Results of 14 hypotheses examined were as below: a significant relationship between Anxiety and external attribution style with academic achievement and no relationship between student's attitudes to the teacher, neither Student's understanding of the importance of education in the society, with academic achievement was showed. The remaining 10 hypotheses had a significant positive relation between the factors and academic achievement. Regression test results revealed the student's attitude To the education was the best predictor for academic achievement (R=0.21) and after that, parents attitude and student's self- esteem were with positive effect 0.24 and 0.25, respectively. Student's attitude to the teacher was with negative effect (R=0.26). Key Words: Academic achievement, Achievement motive, Anxiety, Control resource, Family socio-economic status, Self – esteem, Welfareness.
    Keywords: Karshenas Amozci, Dberstan, Arzhiappi, Daneshamoz system, Director
  • Mahdi Kalantari, Paryvosh Jafari, Nadrkulai Korchian Page 119
    The complex and post – modern world of The Third millennium forced governments to face with so many crises. In order to treat with these crises and also for future, ICT is regarded as a powerful factor to conquer the limitations of time and place. Nowadays, ICT applications covered all dimensions of life and at the same time with other sections, significant transitions in higher education institutions were created. One of these transitions is trying to apply ICT in Islamic Azad University which have not had any try in this field of Knowledge so far and with regarding ICT developments, it is necessary to provide a framework for adoption of this technology in Islamic Azad University management. The purpose of this research is providing such framework. For this aim with significant study in theoretical foundations and research background, eleven main components of ICT application were identified and concluded passing seven processes. This research was conducted with descriptive – traversal method and the sample included heads of universities, assistants, managers of different sections, managers of university departments and higher education experts(n=61). After Analyzing data with SPSS software, results which were found from research literature were as follow: (A)university program(curricula), (B) ICT infrastructure (C) organizational support infrastructure (D) ICT application in learning and technology (E) instruction, research and development (F) ICT application in research (G) ICT application in scientific information and e-libraries (H) ICT application in administration and management of the universities (I) legal and cultural components (L) legislative component. ICT application process, include seven steps as: (1) preparation, (2) entrance, (3) adoption, (4) correspondence, (5) making ICT to be convenient, (6) innovation, (7) evaluation reflection and re-engineering. Results showed that the components and proposed processes were confirmed by the universities managers and higher education experts. It should be noted that based on the reforming ideas of respondents two additional components (legal and cultural, legislative infrastructures) were added to proposed framework.
    Keywords: my job Rzait, Amnit my job, rights, improve my job