فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 60 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی پدرام، شمس الله شیرین بخش، مریم رحمانی صفحه 5
    تاثیرات کاهش ارزش پول بر تراز تجاری را می توان در دو حا لت کوتاه مدت و بلندمدت مطالعه کرد. حالت کوتاه مدت دربرگیرنده پدیده منحنی جی می باشد و در بلندمدت شرط مارشال لرنر مطرح می گردد. در این مطالعه تاثیرات کاهش ارزش پول بر تراز تجاری ایران با دنیا و با یازده کشوری که درحدود 76/65 درصد از کل مبادلات تجاری با ایران را تشکیل می دهند در دو حالت کوتاه مدت و بلندمدت طی سال های (1385-1358) مورد بررسی قرار گرفته است. این یازده کشور عبارتند از امارات متحده عربی، آلمان، چین، ایتالیا، سوییس، هند، فرانسه، کره جنوبی، ژاپن، انگلستان و ترکیه. با بهره گیری از نرم افزار Eviews6 و نیز با استفاده از الگوی خودبازگشت برداری و تابع واکنش آنی، الگوی موردنظر برآورد شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شرط مارشال لرنر درخصوص تراز تجاری ایران با جهان و همچنین در مبادلات بازرگانی ایران با امارات متحده عربی، سوییس، هند، فرانسه، کره جنوبی، ژاپن و انگلستان برقرار بوده و پدیده منحنی جی نیز در تمام موارد به استثناء ترکیه که همگرایی در مورد متغیرهای آن حاصل نشده است وجود دارد.
    کلیدواژگان: منحنی جی، شرط مارشال لرنر، تراز تجاری
  • سید مهدی حسینی، یکتا اشرفی، ابراهیم صیامی عراقی صفحه 19
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه رشد اقتصادی و توسعه مالی با معرفی و استفاده از متغیرهای جدیدی نظیر اعتبارات تامین شده توسط بخش بانکی، اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی، تعریف گسترده پول، پس انداز ناخالص داخلی و همچنین متغیرهای مخارج دولت و حجم تجارت به عنوان بخش واقعی اقتصاد و تورم در ایران طی دوره (2007-1967) انجام پذیرفته است. با توجه به متغیرهای مذکور ابتدا رابطه بلندمدت رشداقتصادی و توسعه مالی مورد آزمون قرارگرفته که نتایج حاکی از رابطه منفی توسعه مالی با رشد اقتصادی است. همچنین رابطه کوتاه مدت بین متغیرهای توسعه مالی و رشداقتصادی با استفاده از آزمون علیت گرنجر بلوکی انجام شده که نتایج حاصله نشان می دهد که اعتبارات تامین شده توسط بخش بانکی و رشد اقتصادی علیت یکدیگر نمی باشند. همچنین، وجود رابطه علیت دوسویه میان رشد اقتصادی و اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی و تعریف گسترده پول تایید گردیده است.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، اعتبارات تامین شده توسط بخش بانکی، اعتبارات اعطایی به بخش خصوصی، تعریف گسترده پول، پس انداز ناخالص داخلی، هزینه های جاری دولت، تجارت، آزمون علیت گرنجر
  • عزت الله عباسیان، وحید محمودی، عبدالحمید عادلی صفحه 35
    سه برار شدن جمعیت سالمندان در چهار دهه اخیر توجه بیش از پیش به برنامه های بازنشستگی و تامین اجتماعی را می طلبد. این مطالعه ضمن تبیین این موضوع مولفه های اثرگذار بر شکل گیری و رشد برنامه های تامین اجتماعی در کشورهای مختلف دنیا را در قالب تئوری های سیاسی و تئوری های اقتصادی-جمعیتی مشخص می نماید و با محور قرار دادن این تئوری ها به رابطه ساختار سیاسی و تامین اجتماعی می پردازد. همچنین، مطالعه حاضر با معرفی شاخص دیکسون به عنوان شاخصی برای تعیین کارایی تامین اجتماعی به کمک تحلیل های رگرسیونی عوامل سیاسی و اقتصادی موثر برکارایی تامین اجتماعی را برآورد می کند. نتایج نشان می دهد درکشورهایی که از درجه آزادی سیاسی بیشتری برخوردارند، سیستم های تامین اجتماعی کارایی بالاتری دارند درحالی که برای کشورهای فقیر و ثروتمندکه درجه آزادی سیاسی شان پایین است مولفه های اقتصادی ازجمله سهم جمعیت بالای 65 سال و توزیع ناعادلانه درآمد برکارایی تامین اجتماعی موثر است و عوامل سیاسی نقش چندانی درکارایی ندارد.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، اقتصاد سیاسی، شاخص دیکسون، تئوری های سیاسی، تئوری های کارایی
  • مهدی صادقی شاهدانی، محمدرضا توکل نیا صفحه 59
    صنعت برق ایران چهار دوره تکاملی را تجربه کرده است: مقررات گذاری، مقررات زدایی، تجدید ساختار و خصوصی سازی. مقررات گذاری نقش مدیریتی و مالکیتی دولت در صنعت برق را افزایش داده و مقررات زدایی قوانینی که به تداوم حضور دولت در صنعت برق منجر می شد را تغییر داده و چارچوب قانونی برای حضور بخش خصوصی ایجاد کرده است. تجدید ساختار، انحصار عمودی را تفکیک وآن را به سه بخش تولید، توزیع و انتقال تقسیم و نهایتا خصوصی سازی، فرایند انتقال مالکیت به بخش خصوصی را درپی داشته است. در این مقاله به بررسی اثر اصلاحات ساختاری بر بهره وری صنعت برق براساس روش تحلیل پوششی داده ها و شاخص مالم کوئیست پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در دوره اصلاحات، بهره وری صنعت برق بهبود یافته است و در این بهبود بهره وری، تغییرات کارایی فنی نقش بیشتری نسبت به تغییرات تکنولوژیک داشته است.
    کلیدواژگان: اصلاحات صنعت برق، انحصارعمودی، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست
  • محمدحسن فطرس، اکبر آقازاده، سودا جبرئیلی صفحه 81
    در این مطالعه با داده های آماری دوره زمانی (2008-1980) و با استفاده از آزمون های ریشه واحد پانلی، هم انباشتگی پانلی و آزمون حداقل مربعات معمولی پویا، تاثیر رشد اقتصادی بر مصرف انرژی تجدیدپذیر دو گروه از کشورهای منتخب عضو و غیر عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه آزمون، تبیین و تحلیل می شود. نتایج حاصل از آزمون ها نشان می دهندکه در بلندمدت رابطه هم انباشتگی بین متغیرهای رشد اقتصادی و مصرف انرژی تجدیدپذیر سرانه در دو گروه منتخب وجود داشته است. ضرایب متغیرها از لحاظ آماری معنادار و مثبت می باشند. همچنین، طی دوره مورد بررسی میزان اثرگذاری بلندمدت رشد اقتصادی بر مصرف انرژی تجدیدپذیر سرانه (شیب) در کشورهای عضو OECD بیشتر از کشورهای غیر عضو OECD می باشد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی تجدیدپذیر، هم انباشتگی پانلی، ریشه واحد پانلی، حداقل مربعات معمولی پویا، کشورهای عضو و غیر عضو سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه
  • فرزاد کریمی، یوسف حسن پور صفحه 99
    ارتقاء رقابت پذیری صنایع دانش بنیان به جهت نقش مستقیمی که در ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری دارد برای اقتصاد ملی کشور های درحال توسعه بسیار با اهمیت تلقی می شود. ضمن اینکه نتایج فعالیت های این صنایع به دیگر بخش های اقتصادی منتقل می شود و به افزایش بهره وری و گسترش کسب و کار می انجا مد. شناخت از وضعیت رقابت پذیری صادرات کالا های دانش بنیان کشور در تجارت با کشور های آسیای جنوب غربی از اهداف اصلی این مقاله می باشد. روش بکار رفته در این مقاله با استفاده از الگوی تغییرات وزنی سهم بازار می باشد که منتج از مدل سهم ثابت بازار (CMS) و متکی بر ارزش صادرات و واردات پس نگر یا تحقق یافته ایران و کشور های مورد مطالعه طی سال های (2008-2000) و بر مبنای ردیف های تعرفه ای سیستم نظام هماهنگ توصیف و کدگذاری کالا (HS) است. نتایج گویای این واقعیت است که علیرغم افزایش صادرات کالا های دانش بنیان به بازار منطقه، سهم و جایگاه ایران در بازار مذکور مطلوب و امیدوارکننده نیست. تنوع پایین تر، ضعف رقابت پذیری صادرات کالا های دانش بنیان کشور در تجارت با کشور های منطقه درصورت استمرار وضعیت مذکور دستیابی به اهداف سند چشم انداز را دشوار خواهدکرد. تعامل پویا و سازنده با دنیای صنعتی، فراهم آوردن زمینه های جذب سرمایه گذاری خارجی و اعمال سیاست های تجاری برون گرا می توان شاهد تنوع رقابت پذیری کالا های صادراتی صنایع دانش بنیان در بازار منقط های بود.
    کلیدواژگان: صنایع دانش بنیان، رقابت پذیری، الگوی سهم ثابت بازار
  • منصور خلیلی عراقی، الهام نوبهار صفحه 113
    هدف اصلی این مطالعه مقایسه قدرت پیش بینی دو مدل رگرسیون هدانیک و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و تعیین یک مدل بهینه برای پیش بینی قیمت هدانیک مسکن درکلان شهر تبریز می باشد. نتایج تخمین تابع قیمت هدانیک بیانگر آن است که اکثر متغیرها معنا دار بوده و دارای علامت مورد انتظار می باشند. عوامل فیزیکی بیشتر از عوامل مکانی(محیطی و دسترسی) قیمت واحدهای مسکونی را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین، از بین ویژگی های فیزیکی، دارابودن سالن اجتماعات، دارا بودناستخر، تعداد اتاق ها و نمای ساختمان مهم ترین عوامل موثر بر قیمت مسکن هستند. مهم ترین ویژگی مکانی اثر گذار بر قیمت نیز، فاصله تا مراکز آموزشی می باشد. به منظور مقایسه قدرت پیش بینی از معیارهای MSE، RMSE، MAE و R2 استفاده شده گردید. براساس کلیه معیارها، مدل شبکه عصبی مصنوعی خطای کمتر و در نتیجه کارایی بیشتری در پیش بینی قیمت هدانیک مسکن داشته است. همچنین، برای اینکه از لحاظ آماری نیز فرضیه برابری قدرت پیش بینی در مدل های رقیب مورد آزمون قرار گیرد از آزمون مرگان-گرنجر- نیوبلد (MGN) استفاده شده گردید که نتایج آزمون بیانگر آن است که روش شبکه عصبی مصنوعی از لحاظ آماری نیز برتر از مدل هدانیک می باشد.
    کلیدواژگان: قیمت هدانیک، شبکه عصبی مصنوعی، شبکه عصبی پرسپترون چندلایه، الگوریتم پس انتشار خطا، کلان شهر تبریز
  • محمد رضایی پور، مجید آقایی خوندابی صفحه 139
    دراین مطالعه آثار شوک های مالی ناشی از افزایش یارانه های دولت بر مصرف واقعی بخش خصوصی ایران با استفاده از تکنیک خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهندکه روابط بلندمدت و کوتاه مدت بین مصرف واقعی بخش خصوصی و شوک های یارانه ای وجود دارد و سرعت رسیدن به تعادل بلندمدت مصرف واقعی بخش خصوصی زمانی که شوک های یارانه ای به اقتصاد وارد می شوند معدل 65/0- است، به این معناکه در هر دوره 65/0واحد از عدم تعادل های مصرف واقعی بخش خصوصی (که در اثر شوک های یارانه ای ایجاد شده است) برطرف و به تعادل بلندمدت منجر می شود. با توجه به نتایج تحقیق در شرایط رکود – تورمی حال حاضر اقتصاد ایران، ایجاد شوک های یارانه ای منفی به طور حتم مصرف واقعی بخش خصوصی را در کوتاه مدت به شدت کاهش می دهد. اما با توجه به سرعت تعدیل نسبتا بالای بدست آمده از مدل جای امیدواری وجود دارد که اثر این شوک ها در میان مدت رفع شود و مصرف واقعی بخش خصوصی به وضعیت تعادلی خود در بلند مدت نزدیک شود.
    کلیدواژگان: مصرف واقعی بخش خصوصی، شوک های یارانه ای، رکود و رونق اقتصادی
  • محمدرضا میرزایی نژاد، خشایار سید شکری، پگاه پلنگی صفحه 161
    با گسترش شبکه های ارتباطی - مخابراتی و پذیرش تاثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی بشر- از جمله موضوعات اقتصادی- ارتباطات سیار بیش از پیش مورد توجه قرارگرفته است. لذا در این مقاله تقاضای تلفن همراه (همراه اول) و نحوه تاثیر متغیرهای تلفن ثابت، آنتن های BTS، قیمت سیم کارت اپراتور اول، تولید ناخالص داخلی سرانه بر آن بررسی شده است. متغیرها به صورت سالانه و به تفکیک 28 استان کشور در فاصله زمانی (1379-1387) گردآوری شده است. متغیر تولید ناخالص داخلی سرانه جایگزین درآمد سرانه شده است و اپراتور جدید به صورت متغیر مجازی وارد مدل شده اند. اطلاعات و آمارها از شرکت مخابرات ایران و مرکز آمار ایران جمع آوری شده است. روند تخمین مدل به این صورت است که ابتدا برای دوره (1384-1379) مدل برآورد می شود (ایرانسل از سال 1385 وارد بازار شده است)، سپس برای دوره زمانی (1387-1385) با این فرض که اپراتور دوم تلفن همراه وارد بازار نشده است، پیش بینی انجام و درنهایت برای دوره زمانی (1387-1379) با درنظرگرفتن اپراتور دوم مدل برآورد می گردد. برای برازش معادله از روش داده های تابلویی استفاده شده است. مدل مناسب با انجام آزمون های لیمر و هاسمن انتخاب شده است. برای بررسی تاثیر ورود اپراتور دوم در دوره زمانی (1384-1379) مدل به روش اثرات ثابت و در دوره زمانی (1387-1379) مدل به روش اثرات تصادفی برآورد شده است. نتایج نشان می دهد که بین ورود اپراتور جدید و تقاضای تلفن همراه اول رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و با ورود اپراتور جدید تقاضای تلفن همراه اول افزایش یافته است. همچنین، تلفن همراه اول دارای تقاضای کم کشش و نیز یک کالای ضروری است.
    کلیدواژگان: تقاضای تلفن همراه، ضریب نفوذ، اپراتور جدید، داده های ترکیبی
|
  • Mehdi Pedram, Shamsollah Shirinbakhsh, Maryam Rahmani Page 5
    The impact of devaluation of currency on trade balance can be studied in short and long run, which refers to J-curve effect and Marshall-Lerner Condition respectively. The purpose of this paper is to empirically study the effects of depreciation of I.R.Rial on the Iranian external trade balance, particularly, with the eleven world countries which constitute the over 65 percent of Iran’s foreign trade partrers, in two cases of short and long runs and for the years 1979-2006. This countries consist of: UAE, Germany, China, Italy, Switzerland, India, France, South Korea, Japan and UK and Turkey. In our study, we have used Eviews6 and to run VAR and IRF to estimate the envisage model. The empirical results suggest the existence of Marshal – Lerner condition for trade balance with the world as well as with UAE, Switzerland, India France, South Korea, Japan and UK. also the J- curve effect, at aggregate level and disaggregate levels, except in the case of Turkey, does exist.
    Keywords: J, Curve, Marshall, Lerner Condition, Trade Balance
  • Seyed Mahdi Hossini, Yekta Ashrafi, Ebrahim Siami Araghi Page 19
    The main purpose of this study is to investigate the relationship between financial development and economic growth, by using new variables such as domestic credit provided by banking sector, domestic credit to the private sector, broadest definition of money, gross domestic saving and also government expenditure and trade. The 2 latest variables represent real sector of economy, and inflation, during1967-2007. The estimate of long run relationships between variables shows negative relationship between growth and financial development. However, short run relationship between growth and financial development have been done by Granger causality block erogeneity test that findings show domestic credit provided by banking sector doesn’t entails causality Granger of growth. Finally, the relationship between growth and domestic credit to the private sector is the two way causality.
    Keywords: Financial Development, Economic Growth, Domestic Credit Provided By Banking Sector, Domestic Credit to the Private Sector, the Broadest Money, Gross Domestic Saving, Government Consumption Expenditure, Trade, Granger Causality Test
  • Ezatollah Abbasian, Vahid Mahmoudi, Abdulhamid Adeli Page 35
    Elderly population which has tripled in the past four decades requires more attention to pension plans and social security programs. This study explains the factors that affect the formation and development of social security programs in different countries in the framework of political and, economic - population theories. Based on these theories, the paper also analyzes the relationship between the political structure and social security plans. To this end, Dixon index is used as an indicator for determining social security efficiency in a regression model to analyze the political and economic factors effecting the efficiency of social security programs. The results show that in countries that enjoy greater degree of political freedom, the social security systems have higher efficiency. While for the rich and poor countries who suffer from the lower degree of political freedom, political factors have little role. In this content, economic factors including the share of aged population (65 years old and more) and also unfair income distribution have more effect on the efficiency of social security system in these countries.
    Keywords: Social Security, Political Economy, Dixon Index
  • Mehdi Sadeghi Shahdani, Mohammad Reza Tavakkolnia Page 59
    Electricity industry in Iran has passed four evolutionary stages: regulation, deregulation, restructuring and privatization. Regulation increased the directorial and proprietorship role of the government. Deregulation changed the laws which had helped the continuity of the government role in electricity industry and therefore provided a legal framework for the private sector to contribute to power industry. Restructuring, disintegrated the vertical monopoly into production, transmission and distribution sectors. Privatization resulted in transferring the ownership of electricity units to non-governmental sectors. This paper tries to explain the effects of the Iranian electricity structural reform on the productivity of electricity industry by using DEA and Malmquist Index approaches. Results confirm that productivity has been improved, and show that the change in technical efficiency has contributed more than technological development to this process.
    Keywords: Electricity Reform, Vertical Integration Data Envelope Analysis, Malmquist Index
  • Mohammad Hassan Fotros, Akbar Aghazadeh, Sevda Jabraili Page 81
    Using tests of Panel Unit Root, Panel Co integration, and Dynamic Ordinary Least Square (DOLS), this study tests, analyzes, and explains the impact of economic growth on renewable energy consumption in two groups of selected OECD and non-OECD countries for the period 1980-2008. Results indicate that there is a long-run co-integrated relationship between economic growth and per - capita renewable energy consumption in both groups; coefficients of variables are statistically significant and positive. Moreover, the long-run impact of economic growth on per - capita renewable energy consumption in OECD countries is greater than that of non-OECD countries.
    Keywords: Economic Growth, Renewable Energy Consumption, Panel co, Integration, Dynamic Ordinary Least Square (POLS), OECD, Non, OECD Countries
  • Farzad Karimi, Yusef Hassanpour Page 99
    Higher competitiveness of knowledge – based industries is critical to national economy of developing countries, became it plays a direct role in creating value – added and bringing in foreign exchange. Their positive achievements spill over on the other sectors which in turn lead to higher productivity and bigger businesses. One of the main objectives of this study is to assess Iran’s competitiveness in knowledge – based products’ trade with Southwest Asian countries. The method used is based on variations in weighted markets, resulted from constant market share (CMS) model, relied upon both sides’ realized or Ex-Post export – import values during 2000-2008, as well as Harmonized Commodity Description and Coding System. The results show that Iran’s share and position are neither desirable nor encouraging, though such exports have increased. If this situation persists, achieving the goals of Iran's Economic Prospect Plan will became difficult. Dynamic constructive interaction with industrial countries, providing the grounds for absorbing foreign investment, and outward – looking trade policies could enhance Iran’s competitiveness in this field.
    Keywords: Knowledge– Based, Industries, Competitiveness, CMS Model
  • Mansour Khalili Araghi, Elham Nobahar Page 113
    The main goal of this paper is to study and compare the predicting power of Hedonic pricing model and Artificial Neural Network (ANN) model and determining the optimum model for forecasting the housing prices for the city of Tabriz. The results of the estimation of the price function show that most of the variables in the Hedonic pricing model are significant with the expected signs, according to the theory. Physical factors have more important effect than locational factors (environmental and accessibility) on the housing prices. Among the structural characteristics, having lobby, swimming pool, number of bedrooms, and the frontage of the building are the most important factors affecting the prices. The most important locational characteristic on the housing price is the distance to educational centers. For our comparison, we have utilized MSE, RMSE, MAE and R2 criteria. According to all criteria, ANN model had less error in prediction of the housing Hedonic prices for the city of Tabriz. In order to test the hypothesis of equal predicting power of the two models, we have used MGN test. The result of this test indicates that the ANN approach is statistically superior to hedonic model.
    Keywords: Hedonic Pricing, Artificial Neural Network, Multi, Layer Perception Neural Network, Back Propagation Algorithm, Metropolitan City of Tabriz
  • Mohammad Rezaeipoor, Majid Aghaei Page 139
    In this paper, we have studied the effects of financial shocks arising from increased government subsidies on real consumption of private sector in Iran, by using Auto - Regressive Distributed Lag (ARDL). Results of the estimated models show that long-term and short-term relationships can be seen between real consumption of private sector and subsidy shocks. According to the research results, under the stag- flation situation which is currently prevailed in Iran’s economy, creating a negative subsidy shock certainly reduces real private sector consumption in the short run. But, given the relatively high adjustment speed obtained from the model, there is a hope that the situation gets resolved in the medium term. Also the effects of these shocks on real private consumption will come close to the status of balance in the long-term.
    Keywords: Real Private Consumption, Subsidies Shocks, Recession, Economic Boom
  • Mohammad Reza Mirzaee Nejad, Khashayar Seyed Shokri, Pegah Palangi Page 161
    Expansion of telecommunication networks and its impact on various aspects of human life, including economic one has increasingly drawn the attentions to the mobile system of communication. Therefore, in this paper the demand for mobile phones (MCI) and the impact of several variables such as the numbers of immobile phones, BTS antenna, operator SIM card price index, GDP per capita, are investigated. The data measured annually, are collected from 28 provinces for the period of 2000-2008. New operator variable was entered into the model as a dummy variable. Data were gathered from Iran Communication Co. and Iran Statistics Center. At first, the model was estimated for 2000-2005 period. (Irancell entered to the market in 2006). Then estimation was done for 2006-2008 with no second operator. Finally, estimation was conducted for 2000-2008, with inclusion of the second operator. In continuation, a suitable pattern was selected for estimation, using Limer and Hausman tests. The model was estimated by fixed effects method for 2000-2005 and by random effects method for 2000-2008. The results showed that there is a positive and significant relationship between entering the new operator and the demand for the services of Hamrah-e Aval Co. (MCI), and this demand was increased by entering the new operator. Also, price elasticity of demand for MCI is low and therefore it's services are considered as essential goods.
    Keywords: Mobile Demand, New Operator, Panel Data