فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال پنجم شماره 4 (تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • حسین اترک*، مریم ملابخشی صفحات 1-12
    یکی از مسائل مطرح در اخلاق پزشکی، مساله ی حقیقت گویی به بیمار است. امروزه، دیدگاه غالب در میان پزشکان، ضرورت حقیقت گویی به بیمار است و دروغ گویی یا کتمان حقیقت جایز نیست. ولی به نظر می رسد مطلق و بی قید و شرط دانستن اصل حقیقت گویی قابل قبول نباشد و گفتن هر حقیقتی به هر کسی و در هر شرایطی جایز نیست. گرچه اصل اول در اخلاق، حقیقت گویی است، در برخی شرایط نیز کتمان حقیقت و حتی دروغ گویی جایز است. از نظر عقل و شرع، دروغ گویی در موارد اکراه، اضطرار (که شامل دفع ضرر جانی، مالی و آبرویی از خود و دیگران است) و دوران امر بین دو محذور، جایز است. به نظر نگارنده، در موقعیتی که بیان حقیقت برای ادامه ی درمان و جلب همکاری و کسب رضایت بیمار ضروری است و نیز در موقعیتی که حقیقتی که باید به بیمار گفته شود، لاعلاجی بیماری و زمان نزدیک مرگ اوست، بیان حقیقت با وجود ضررهای احتمالی، ضروری است. اما در موقعیتی که بیان حقیقت برای ادامه ی درمان ضرورت ندارد و حقیقتی که باید به بیمار گفته شود، چیزی غیر از زمان مرگ و لاعلاجی بیماری اوست، مانند حقایقی از قبیل سختی و خطرناکی بیماری، زنده نبودن همراهان بیمار در تصادف، مشکلاتی که در بیرون از بیمارستان برای بیمار یا خانواده اش ایجاد شده، پیش آگهی احتمالی از مدت زمان زنده بودن بیمار و تشخیص های احتمالی غیرقطعی، اگر بیان حقیقت برای بیمار ضرر داشته باشد، کتمان حقیقت و حتی دروغ گویی از باب دفع ضرر جانی از بیمار جایز است.
  • اکرم سادات سادات حسینی* صفحات 13-24
    تحقیق بر روی کودکان موضوعی پیچیده و حساس با جنبه های خاص است، لذا راهنماهای خاص خود را دارد و چون همواره نیاز به بازنگری طرح ها و دستورالعمل ها وجود دارد، مطالعه ی حاضر با هدف نقد اخلاقی راهنمای کشوری اخلاق در پژوهش بر روی کودکان با روش جست وجوی کتابخانه ای انجام شد. در بحث دریافت رضایت آگاهانه از کودکان در مقاطع مختلف سنی با توجه به مطالعات اخیر نیاز به بازنگری و تهیه ی دستورالعمل های خاص برای هر مقطع سنی وجود دارد. اصل ممنوعیت تشویق مالی در تحقیق بر روی کودکان، دیدگاه های موافق و مخالف خود را دارد که ممنوعیت آن را زیر سوال می برد. از مباحثی که در کدهای اخلاقی مطرح است اصل سودمندی و عدم ضرر تحقیق برای کودکان است که دیدگاه فلسفی حاکم بر آن در مواردی تحقیقات بر روی کودکان را با چالش های بزرگی روبه رو ساخته است. به طوری که تحقیقات بر روی کودکان به صورت تحقیقاتی بی کیفیت درآمده است و محققان اغلب، حتی در موارد ضروری از تحقیق بر روی کودکان طفره می روند. در مبحث اطلاع رسانی و رازداری نیز امروزه مباحث متعددی در مورد توجه به سن کودک وجود دارد و این دستورالعمل ها باید با توجه به سن کودک تغییر نماید. لذا پیشنهاد می شود راهنمای اخلاقی موجود درجهت ارتقا مباحث اخلاقی آن مورد بازنگری قرار گیرد و با توجه به تجربه ی گذشته در این مسیر از گروه های تخصصی حقوقی، کلامی، فلسفی و اخلاقی نیز هم چون گذشته کمک گرفته شود.
    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، راهنمای اخلاق، پژوهش بر روی کودکان
  • مقاله پژوهشی
  • لیلا علیزاده*، رضا عمانی سامانی صفحات 25-35
    باروری های مصنوعی، بسیاری از زوج های نابارور را به داشتن فرزند امیدوار کرده است، اما این امیدواری، مشکلات فراوان اجتماعی، اخلاقی، فقهی و حقوقی نیز همراه داشته است که لزوم بررسی آن ها اجتناب ناپذیر است. روش های انجماد گامت و جنین، تعداد فراوان جنین های منجمد و هم چنین امکان گرفتن گامت شخص فوت شده تا مدتی پس از فوت، مساله ای به نام باروری پس از مرگ را به میان آورده است. در این مقاله تلاش شده است تا مسائل اخلاقی مربوط به این روش بحث شود.
    در این مطالعه، بررسی مسائل اخلاقی با مطالعه ی کتب و متون اصلی انجام گرفته و در واکاوی مسائل فقهی از متون اسلامی و فتاوی فقها استفاده شده است. هم چنین، در ارتباط با مسائل اجتماعی و حقوقی از مشورت و همکاری متخصصان و حقوقدانان و هم چنین مقالات، دستورالعمل ها و مطالب موجود در این زمینه یاری گرفته شده است.
    در جوامع اسلامی که ناباروری، بیماری خانواده دانسته می شود، ارائه ی روش های کمک باروری برای تولید مثل پس از مرگ مناسب به نظر نمی رسد. دیدگاه هایی هم چون سرنوشت و رفاه کودک، تعریف خانواده، بقای زوجیت پس از مرگ و بررسی های حقوقی نیز موید این مطلب است. لذا لازم است قوانین و دستورالعمل های جامعی در جلوگیری از انجام تولیدمثل پس از مرگ وضع شود.
    کلیدواژگان: باروری آزمایشگاهی، مرگ، اسلام
  • امیراحمد شجاعی*، فرشته ابوالحسنی نیارکی صفحات 36-43
    اعتماد مهم ترین عنصر در رابطه ی پزشک و بیمار است و در توصیف اهمیت آن همین بس که در فرمایش حضرت امام جعفر صادق علیه السلام، پزشک حاذق و مورد اعتماد هم پایه ی فقیه عادل شمرده شده و هم در پندنامه ی اهوازی و هم مناجاتنامه ی ابن میمون بر آن تاکید فراوان شده است. امروزه، اعتماد را از مولفه های سلامت اجتماعی می دانیم و معتقدیم که در رابطه ی پزشک و بیمار تاثیرات زیادی بر طبابت دارد؛ ازجمله آن که اثربخشی درمان بیش تر می شود، رضایت بیمار و هم چنین رضایت پزشک بالاتر می رود، اتونومی بیمار حفظ می شود، تلقین سلامتی صورت می گیرد و بیماران در پیگیری درمان خود و پرداخت هزینه ها جدیت بیش تر و مماشات کم تری به خرج می دهند. هدف از تدوین این مقاله که به شیوه ی مروری - تحلیلی تدوین شده است، دسته بندی اعتماد و بیان نقش آن در ارتباط پزشک و بیمار است. اعتماد در رابطه ی پزشک و بیمار را چنان چه فقط در موضوع طبابت محدود کنیم، به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از: 1- اعتماد نامشروط، یعنی اعتماد کامل و فارغ از خودآیینی (autonomy) 2- اعتماد مشروط و همراه با حفظ خودآیینی. در نوع اول و در خصوص فراموش شدن خودآیینی بیمار، هم می توان بیمار را مقصر دانست هم پزشک را. تقصیر بیمار از لحاظ ضعف در خودباوری و عدم مشارکت در تصمیم سازی و فرایند درمان است و تقصیر پزشک از لحاظ تمایل به پدرسالاری (paternalism) و نگاه پدرسالارانه به بیمار و درمان او می باشد. لکن در این مقاله با تاکید بر اهمیت اعتماد متذکر می شویم که مبادا شدت اعتماد در رابطه ی پزشک و بیمار موجب نامشروط شدن آن و جاری شدن پدرسالاری شود و چنین نتیجه می گیریم که اگر پزشکان مفهوم اعتماد و دسته بندی آن را بشناسند در ارتباط با بیمار کم تر به پدرسالاری رو می آورند.
    کلیدواژگان: اعتماد، پدرسالاری
  • امید آسمانی*، حکیمه پارسایی صفحات 44-57
    پزشکی تلفیقی از علم و هنر است. یک پزشک خوب علاوه بر آگاهی از علوم پزشکی، باید هنر برقراری ارتباط با بیمار را نیز داشته باشد. کلید ارتباط کارآمد در رابطه ی پزشک و بیمار، اعتماد است. خدشه دار شدن این اعتماد، منجر به برقراری یک رابطه ی ناکارآمد و مبتنی بر نیاز صرف از طرف بیمار می گردد. برقراری یک رابطه ی خوب بین پزشک و بیمار، نتایج درمانی مثبتی نیز در بر خواهد داشت. در دو دهه ی گذشته، تغییرات عمده ای در روابط پزشک و بیمار رخ داده است؛ به گونه ای که محوریت در تصمیم گیری های پزشکی، به سمت بیمار و ارزش های او متمایل شده است. در مراقبت های بیمار محور، پزشک، بیمار را به عنوان انسانی مانند خودش، در نظر گرفته و طرز تلقی ها، باور ها و نگرانی های او را در کنار تشخیص بالینی خود مد نظر قرار می دهد. در این مقاله تلاش شده است تا ضمن ارائه ی معرفی کوتاهی از مفهوم ارتباط پزشک - بیمار و چگونگی شکل گیری آن در بستر زمان، به معرفی و مقایسه ی مدل های مطرح در روابط پزشک - بیمار (مانند مدل پدر سالاری و...) پرداخته شود و بارزترین نقاط قوت و ضعف هر یک از مدل های ارتباطی معرفی گردد. در پایان، به تحلیل اجمالی مدل ارتباط پزشک - بیمار در مراکز درمانی ایران پرداخته شده و ضرورت تدوین یک مدل ارتباطی بر اساس ارزش های اسلامی پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: ارتباط پزشک، بیمار، مدل های ارتباطی، مهارت های ارتباطی، پدر سالاری، اخلاق پزشکی، ایران
  • نرجس منجوقی*، ابوالقاسم نوری، حمیدرضا عریضی، نرجس فصیحی زاده صفحات 58-70
    رخ دادن خطا در بیمارستان ها امری رایج است و پرستاران، بالقوه شاهد این تخلفات بوده و می توانند با افشاگری مانع بروز مجدد آن شوند. به همین منظور، پژوهش حاضر به بررسی انواع خطاها، تخلفات و وضعیت های نامناسب موجود در حیطه ی پرستاری، مقایسه ی این خطاها در بیمارستان های خصوصی و دولتی و نهایتا واکنش افراد به این خطاها (افشاگری، عدم افشاگری) پرداخته است. نمونه ی این پژوهش شامل 245 نفر بود که به صورت خوشه ایدومرحله ای از میان 2260 نفر از پرستاران بیمارستان های شهر اصفهان انتخاب شدند. در این پژوهش از فهرست وارسی تخلفات و خطاها و هم چنین ملاک سنجش افشاگری McDonald استفاده شد. نتایج نشان داد که بین الگوی خطاها در بیمارستان های دولتی و خصوصی و نیز راهبردهای مورد استفاده ی افراد افشاگر و غیر افشاگر هنگام مشاهده ی خطا، تخلف و وضعیت های نامناسب تفاوت معنی دار وجود دارد و 62 درصد از پرستاران به هنگام مشاهده ی خطا افشاگری می کنند. شناسایی نوع تخلفات می تواند در کاهش آن توسط تصمیم گیران بهداشت و درمان موثر باشد و توجه و حساسیت بیش تر به این موضوع را برانگیزد. از سوی دیگر، با به حداقل رساندن موانع افشاگری، خطا و تخلفات سازمانی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: تخلفات سازمانی، افشاگری، خطای بیمارستانی
  • محمدرضا لشکری زاده*، فرزانه جهان بخش، میترا ثمره فکری، بهرام پورسیدی، محمود آقایی افشار، مصطفی شکوهی صفحات 71-79
    افشای تشخیص سرطان می تواند بر جنبه های مختلف زندگی بیماران سرطانی تاثیرگذار باشد. این مطالعه برای تعیین تمایل بیماران مبتلا به سرطان به دانستن تشخیص بیماری و نحوه ی اطلاع از آن انجام شده است.
    این پژوهش توصیفی روی 385 بیمار مبتلا به سرطان در بیمارستان های افضلی پور، شفا و باهنر شهر کرمان در فاصله ی زمانی سال های 89-1388 انجام گرفته است. به منظور انجام پژوهش، بیماران سرطانی طبق معیارهای پذیرش، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه بود که بعد از توجیه آزمودنی ها، پرسشنامه ها توزیع شد و بلافاصله بعد از تکمیل جمع آوری شدند.
    از بین 385 بیمار مبتلا به سرطان 155 (40 درصد) نفر از بیماری خود خبر داشند. در بین بیمارانی که از تشخیص بیماری خود خبر داشتند در خصوص تمایل آن ها در رابطه با نحوه ی اطلاع یافتن از بیماری خود پرسشگری به عمل آمد که 1/89 درصد از آن ها تمایل به دانستن تشخیص بیماری خود داشتند. تقریبا تمام بیماران متمایل بودند که از سیر و پیش آگهی بیماری و عوارض درمان آگاهی داشته باشند. از میان اطلاعات دموگرافیک بیماران تنها متغیر معنی دار، جنسیت بود و مردان بیش از زن ها مایل به دانستن تشخیص بیماری شان بودند (P<0/05).
    نتایج این پژوهش نشان داد که اکثر بیماران مبتلا به سرطان ترجیح می دهند از تشخیص و پیش آگهی بیماری و عوارض درمان مطلع باشند، در حالی که بیش تر بیماران از تشخیص بیماری خود مطلع نبودند.
    کلیدواژگان: افشای حقیقت، سرطان، ارتباط پزشک و بیمار
  • طاهره مقدس، مریم مومنی*، مژگان بقایی، شهرام احمدی صفحات 79-86
    پرستاران نقش مهمی در مراقبت از بیماران رو به مرگ دارند. پرستاران به خاطر ماهیت شغلی خود بیش از سایر افراد با بیماران رو به مرگ و تقاضای آنان برای انجام اتانازی مواجه می شوند؛ با این وجود، مطالب کمی در مورد نگرش پرستاران در مورد اتانازی شناخته شده است. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین نگرش پرستاران بخش های ویژه در مورد اتانازی است.
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی 91 پرستار شاغل در بخش مراقبت های ویژه واقع در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گیلان در مطالعه شرکت کردند. نگرش پرستاران در مورد اتانازی به وسیله ی Euthanasia Attitude Scale ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری (T-test) و ANOVA و مدل های تعمیم یافته ی خطی به وسیله ی نرم افزار SPSS نسخه ی 16 تجزیه و تحلیل شدند.
    اکثر پرستاران (5/83 درصد) نسبت به اتانازی نگرش منفی داشتند و با آن موافق نبودند. در تجزیه و تحلیل تک متغیری، هیچ ارتباط آماری معنی داری بین عوامل فردی و نگرش پرستاران یافت نشد. در حالی که در تجزیه و تحلیل رگرسیونی سن (029/0 P<) و وضعیت استخدام (004/0 P <) به طور معنی داری با نگرش پرستاران در مورد اتانازی مرتبط بودند.
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که اکثر پرستاران اتانازی را تحت هیچ شرایطی قابل قبول نمی دانند. با وجود مشاهده ی ارتباط معنی دار مستقیم آماری بین نگرش پرستاران با سن کم تر نمونه ها و وضعیت استخدام رسمی آنان، نتیجه گیری دقیق تر نیازمند بررسی سایر متغیر های مداخله گر نظیر آگاهی و عملکرد و نقش پرستاران خواهد بود.
    کلیدواژگان: اتانازی، نگرش پرستار، مراقبت های پایان زندگی
|
  • Hossein Atrak*, Maryam Mollabakhshi Pages 1-12
    Telling the truth to patients is a key issue in medical ethics. Today, most physicians hold that truth-telling to patients is crucial, and that lying to patients or withholding information from them is not acceptable. It seems, however, that absolute and unconditional truth-telling is not always possible, and it may not be feasible to tell some patients certain truths under some circumstances. Although truth-telling is a rudimentary principle in ethics, it is allowed to withhold truth or even to tell lies in some circumstances. From the point of view of reason and tradition, lying under certain circumstances is allowed; for instance when one is disinclined to tell the truth, or in emergencies where truth-telling might lead to loss of life, property or someone’s reputation, and when truth may involve two adequately unpleasant situations. In my opinion, it is necessary to tell the truth, regardless of possible harms, when continuation of treatment, or the patient’s cooperation and consent depend on it, and also when the truth which needs to be told to a patient is the incurability of his disease and therefore his inevitable death,. In other cases, however, when there are truths such as severity of disease, death of others in the accident, family problems outside the hospital, predicted survival time, and other possible diagnoses, the truth can be withheld and the patient can even be lied to if there is any risk of harm to the patient.
    Keywords: medical ethics, truth, telling, lying, patients, physicians
  • Akram Alsadat Sadat Hosseini* Pages 13-24
    Pediatric research is a complicated and sensitive field of research that involves specific legal, ethical, and even philosophical aspects; therefore the guideline of pediatric research is considered one of the important ethical guidelines in research. Although this ethical guideline has been used for some years, a need for its revision is always felt with the passing of time. Accordingly this study was carried out through library search, aiming to present a critical ethical review of the national guidelines for pediatric research. One important ethical issue is obtaining informed consent from children of various age groups, and the performance of the ethical committee in case of conflict between the child and his parent(s) or guardian. Recent studies show that getting informed consent needs to be revised and a new guideline must be developed for each age group. Another important issue is the unlawfulness of monetary incentives in pediatric research, which is nowadays being questioned. Among the topics discussed in ethical codes is the beneficence and non maleficence of the research for children, while the ruling philosophy in pediatric research has posed great challenges in the process. This has caused some research to lack quality and researchers are reluctant to do pediatric research. In terms of information dissemination and confidentiality, there seems to be a lot of debate regarding the child’s age, and therefore these issues should be taken into account for revision. Hence we propose that in order to improve the quality of research, the present ethical guideline be revised and based on past experiences, legal and ethics professionals as well as philosophers and lecturers be involved in the process.
    Keywords: ethics in research, ethical guideline, pediatrics
  • Leila Alizadeh*, Reza Omani Samani Pages 25-35
    Rapid development in assisted reproductive techniques has brought hope to many childless couples, while it has created new social, ethical and legal dilemmas. Stored frozen gametes and embryos have led to situations where the surviving spouse wants to create offspring after the person’s death. Also, the possibility of sperm retrieval even after 36 hours of death, and getting oocytes from aborted fetus or brain dead people has brought a new term: “posthumous assisted reproduction”. Posthumous assisted reproduction is the most challenging, difficult, and sensitive issue to be discussed ethically and religiously. In this paper, the acceptability of the posthumous reproduction in Islamic context was evaluated. In Islamic societies where infertility is viewed as a problem of families, posthumous assisted reproduction seems unacceptable. Major concerns such as consent and ownership of the gametes after death, family, marriage and welfare of the child are discussed together with some legal issues. Based on infertility as a disease of family, posthumous assisted reproduction is unacceptable even with previously frozen gametes or embryos. Also, Islamic vision to marriage, consent and welfare of the child confirms the unacceptability. There must be law or guideline to ban this procedure in Islamic contexts.
    Keywords: posthumous reproduction, Islam, assisted reproductive technology
  • Amirahmad Shojaee*, Fereshteh Abolhassani Niaraki Pages 36-43
    Trust is a key element in the physician-patient relationship. Imam Jafar Sadiq (A.S.) stated that the proficient and trusted physician is in equal level of a just jurisprudent. Ancient ethical texts put much emphasis on physicians to be trusted. Nowadays, trust is a component of social health; we believe that in the physician-patient relationship, trust has a significant impact on the practice, and increases the effectiveness of treatment and the satisfaction of patient and physician? also patient autonomy is preserved, health is positively reinforced, and patients will be more serious and less negligent with expenses, treatment, and follow up. This paper is a review/analytical article, and aims at classifying trust and examining its role in communication between physician and patient. If limited to practice, trust in the physician - patient relationship is divided into two types: 1-Unconditional trust, which means full confidence with no autonomy 2-Conditional trust, which entails maintaining autonomy. In the first type, where patient’s autonomy is foregone, both patient and physician can be blamed. The patient is to blame due to an absence of self confidence and lack of participation in decision making and treatment, and the physician might in his place have the tendency to patronize. In this article we emphasize the importance of trust and warn against paternalism and conclude that if doctors truly comprehend the meaning of trust, they will try to avoid paternalism.
    Keywords: trust, physician, patient relationship, paternalism, autonomy
  • Omid Asemani* Pages 44-57
    Medicine is known as a combination of science and art. Besides knowledge, a good physician should be equipped with the art of establishing communication with patients. The keystone of any efficient relationship like a therapeutic one is trust, and its deterioration makes the relationship deficient and based on mere need. Therefore, establishing an efficient relationship brings about positive results in treatment. In the last two decades, the trend in the physician-patient relationship has greatly changed, so that patient-centered care is now in focus. In this kind of relationship, physicians recognize patients as respectable human beings with their unique beliefs, attitudes, and concerns, etc. In this paper we intend to provide a brief introduction to the concept of physician-patient relationship and its chronological changes. Also, common models of physician-patient relationships (e.g. paternalistic, etc) are introduced, compared, and their most obvious strengths and weak points are analyzed. At the end, a succinct analysis on the dominant model(s) of physician-patient relationship in Iran's medical settings has been provided, and the necessity of compiling a model based on Islamic values is proposed.
    Keywords: physician, patient relationship, physician, patient relationship (PPR) models, communication skills, Medical Ethics, Iran
  • Narjes Manjoghi*, Abolghasem Noori, Hamidreza Arizi, Narjes Fasihizadeh Pages 58-70
    Errors occur commonly in hospitals and nurses are potential observers of these misconducts and they can prevent them by reporting. This research studies the types of errors, misconducts, and inappropriate situations in the nursing field, compares these errors in private and public hospitals and finally studies individuals’ reactions to these errors (whistle-blowing and not whistle-blowing). Two hundred and forty five subjects were chosen out of 2260 nurses in Isfahan hospitals. In this study, a list of errors, misconducts and whistle-blowing criteria by McDonald instrument was used. Results showed that there is significant difference between error models in private and public hospitals, also between strategies used by whistle-blowers and non whistle-blowers when they observed errors, misconduct and inappropriate situations. Sixty-two percent of nurses revealed errors after observing them. Identifying the types of errors can help health decision makers to decrease them and will raise awareness of this issue. In addition, by decreasing the impediments of whistle-blowing, errors and organizational misconducts will be decreased.
    Keywords: organizational misconducts, whistle, blowing, disclosure, nurse
  • Mohammadreza Lashkarizadeh*, Farzaneh Jahanbakhsh, Mitra Samareh Fekri, Bahram Poorseyyedi, Mahmood Aghaeei Afshar, Mostafa Shokoohi Pages 71-79
    Disclosing the diagnosis of cancer to a patient could impact various aspects of their life. The present study was performed to evaluate the views of cancer patients about disclosure of the diagnosis of disease to them. The present study was conducted on 385 cancer patients in three teaching hospitals (Afzalipour, Shafa, and Bahonar) affiliated to Kerman University of Medical Sciences between 2010 and 2011. These patients were evaluated for their views on revealing the diagnosis to them using a questionnaire that included the type of cancer, demographic information and their preferred manner of being informed of the diagnosis.Out of 385 cancer patients, 155 patients (%40) were aware of the diagnosis of their disease. The majority of patients who were aware of their diagnosis (%89) said they would like to know the diagnosis before treatment. Almost all patients who knew the diagnosis preferred to be aware of the prognosis of the disease and the complications of treatment. The only significant demographic variable was sex; men were more eager to know the diagnosis of the disease (P value< 0.05). This study showed that the majority of cancer patients would like to be aware of the diagnosis, even though most of them were unaware that they had cancer.
    Keywords: medical ethics, disclosure, cancer patients
  • Tahereh Moghadas, Maryam Momeni *, Mojgan Baghaee, Shahram Ahmadi Pages 79-86
    Nurses play an important role in end-of-life care for dying patients. Based on the essence of the work environment, nurses are confronted with dying patients and their requests for euthanasia more than other care givers. However, little is known about their attitudes towards euthanasia. Hence, aim of present study was to determine nurses’ attitudes toward euthanasia.In this descriptive-analytical study, 91 nurses who employed in intensive care units situated in educational and medical hospitals affiliated to Guilan University of Medical Sciences participated. Nurses attitudes evaluated by using Euthanasia Attitude Scale. Data analyzed by descriptive and inferential statistics (T-test, ANOVA and generalized linear models) by SPSS software version 16. Majority of nurses (83.5%) had negative attitude toward euthanasia. Univariate analysis showed no significant statistical relationship between demographic factors and nurses’ attitude toward euthanasia, whilst age (P < 0.029) and employment status (P < 0.004) were related to nurses’ attitude toward euthanasia in regression analysis. Findings of the present study showed that majority of nurse’s believe in care of dying patients for health maintenance and life continuance even in the end stage of life. They don’t accept euthanasia at any condition. Perhaps, more accurate studies need to assess other confounding factors such as nurses’ knowledge, practice and role.
    Keywords: euthanasia, nurses attitude, end of life care