فهرست مطالب

مجله اقتصاد و توسعه منطقه ای
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد قربانی، علی فیروز زارع صفحه 1
    در این پژوهش، تلاش شده است با استفاده از داده های مقطع زمانی جمع آوری شده از طریق پیمایش میدانی در سال 1384 در مشهد و به کارگیری رهیافت ارزش گذاری مشروط و الگوی توبیت، ارزش آلودگی هوای مشهد و عوامل موثر بر تمایل به پرداخت افراد تعیین شود. نتایج نشان داد ارزش کل آلودگی هوا در منطقه پرآلوده مشهد برابر 7134146560 ریال و در منطقه متوسط آلوده برابر 5242428950 ریال است و در مجموع بهبود وضعیت آلودگی هوای مشهد از دیدگاه شهروندان ارزشی معادل 12376575510 ریال دارد. همچنین بر اساس یافته های این پژوهش، متغیرهای میزان تحصیلات، درآمد خانوار، داشتن خودرو، سن، نوع منطقه محل سکونت و داشتن فرزند متغیرهایی هستند که از نظر آماری بر میزان تمایل به پرداخت افراد تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، آلودگی هوا، الگوی توبیت، مشهد
  • مسلم آل بوسویلم، حسین کریمی هسنیجه، محمد نوری بخش صفحه 25
    توسعه نظام تامین مالی دریک کشور، یکی ازمهم ترین عوامل تعیین کننده جریان سرمایه گذاری خارجی می باشد. نظام تامین مالی، خود نیز تاثیرپذیر از عوامل اساسی هم چون ثبات سیاسی می باشد. ریسک سیاسی هرکشور معمولا بر اساس شکل بندی نظام سیاسی و ثبات آن و از همه مهم تر ثبات سیاست ها و وجود قواعد متعارف برای رقابت سیاسی سنجیده می شود. چنین ثباتی مهم ترین نیاز در انجام به سامان معاملات اقتصادی بین المللی می باشد. اغلب اقتصاددانان، بالا بودن ریسک سیاسی را یکی از مهم ترین موانع توسعه نظام تامین مالی و درنتیجه جذب سرمایه گذاری خارجی می دانند.
    در این مقاله تاثیر ریسک های سیاسی بر پیوند میان توسعه نظام تامین مالی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای گروه D-8 برای سال های بین 2007-2001 درقالب یک مدل داده های تابلوئی تحلیل گردیده است.
    نتایج یدست آمده نشان می دهدکه توسعه سیستم مالی تا سطح آستانه باعث رشد سرمایه گذاری خارجی می گردد اما از این نقطه به بعد این رابطه معکوس می شود. همچنین نتایج نشان از تاثیر معکوس ریسک های سیاسی بر جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه نظام تامین مالی در کشورهای عضو گروه D-8 دارد. علاوه برآن در میان عوامل تشکیل دهنده ریسک های سیاسی نیز سرکوب اعتراضات و عدم پاسخگویی، خشونت و عدم ثبات سیاسی، بار مقررات و عدم حاکمیت قانون از مهم ترین عوامل تاثیرگذار شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه نظام تامین مالی، ریسک های سیاسی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورهایD، 8، داده های تابلوئی
  • مهیندخت کاظمی، مصطفی سلیمی فر، سعید سبزه محمدیه صفحه 50
    هدف مقاله حاضر، تحلیل اثر آزادسازی تجاری بر رشد اقتصادی تعدادی از کشورهای در حال توسعه از طریق ارزیابی مقایسه ای تاثیر سیاست های درون گرا و برون گرای تجاری بر رشد آنهاست. این مقایسه از طریق تقسیم بندی کشورها به دو گروه کلی کشورهای درون گرا و برون گرای تجاری و چهار زیر گروه: کشورهای با سیاست کاملا برون گرای تجاری، کشورهای با سیاست برون گرای تعدیل شده، کشورهای با سیاست درون گرای تعدیل شده و در نهایت کشورهای با سیاست کاملا درون گرای تجاری، صورت گرفته است. در مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیل داده های تلفیقی و رگرسیون داده های تابلویی و با استفاده از روش اثرات ثابت، نشان داده شده است که آزادسازی تجاری بر رشد اقتصادی این کشورها تاثیر مثبت داشته و محدودیت های تجاری سبب کند شدن آهنگ اقتصادی آنها خواهد شد. هم چنین نتایج نشان می دهند کشورهای با سیاست برون گرای تجاری رشد بهتری نسبت به کشورهایی دارند که دارای سیاست درون گرا هستند. از طرف دیگر در میان کشورهای با سیاست برون گرای تجاری، کشورهایی که سیاست برون گرای تعدیل شده را انتخاب نموده اند، نتیجه بهتری را تجربه کرده اند.
    کلیدواژگان: سیاست درون گرای تجاری، سیاست برون گرای تجاری، رشد اقتصادی، داده های تلفیقی، رگرسیون داده های تابلویی
  • اصغر ابوالحسنی، صفر فرهنگ، علی زارع شاهی صفحه 73
    صنعت کاشی و سرامیک، سهم بزرگی از صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داده و به دلیل نقش مهمی که در ایجاد اشتغال ایفا نموده از صنایع تولیدی مهم ایران به شمار می رود. در سال های اخیر ضعف کارایی شرکت های تولیدی در زمینه کاشی و سرامیک، ضمن تحمیل هزینه های فراوان، به کاهش کیفیت تولیدات آنها منجر شده و در نهایت بحران مازاد عرضه و کاهش فروش را در پی داشته است.
    در این مقاله، کارایی صنعت کاشی و سرامیک میبد در دو سال 86 و 87 مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، یکی از فنون های مرزی ناپارامتریک به نام تحلیل پوششی داده ها به کار گرفته شد. نتایج ارزیابی نشان داد از بین 10 شرکت مورد مطالعه، تنها 4 شرکت کاشی سازی مریم، صدف، نارین و باستان در دو سال مورد مطالعه از کارایی تکنیکی و مقیاسی برخوردار بوده اند. بررسی روند تغییرات بهره وری با استفاده از شاخص مالم کوئیست نشان داد تنها شرکت کاشی باستان توانسته بهره وری خود را در سال 87 نسبت به سال قبل در سطح معینی حفظ کند و بقیه شرکت ها با یک روند کاهشی در بهره وری مواجه بوده اند. تجزیه شاخص مالم کوئیست به دو شاخص تغییر کارایی تکنیکی و تغییر مرز تکنولوژی، نشان داد تمامی شرکت ها به غیر از شرکت باستان از یک پسرفت در مرز تکنولوژی برخوردار بوده اند. از این رو یک راهبرد بهینه برای این شرکت ها، تمرکز بر انتقال تکنولوژی های مدرن و نوآوری های تکنولوژیک است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، شاخص مالم کوئیست، صنعت کاشی و سرامیک
  • علی فلاحتی، تحسین احمدیان صفحه 100
    امروزه افزایش توان تولیدی، نیازمند توجه ویژه به بخش صنعت و افزایش سرمایه گذاری در این بخش است. در این مقاله سعی شده است ابتدا در چارچوب مفاهیم و تکنیک های اقتصاد منطقه ای، تحلیلی علمی و کارشناسی از ساختار صنعت استان کرمانشاه ارائه گردد و ضمن شناسایی صنایع برخوردار، اولویت های سرمایه گذاری صنعتی استان تعیین شود؛ سپس با استقرار آن دسته از صنایعی که از اولویت بالاتری نسبت به سایر صنایع برخوردارند، بستر مناسبی برای توسعه صنعتی استان فراهم گردد. نتایج مطالعه نشان می دهد صنایع کانی غیرفلزی و تولید ذغال کک – پالایشگاه های نفت و ماشین آلات مولد برق از بیشترین میزان سودآوری، صنایع مواد غذایی و آشامیدنی و محصولات شیمیایی از بالاترین توان اشتغال زایی و صنایع کانی غیرفلزی، تولید ماشین آلات مولد برق و محصولات کاغذی از بیشترین میزان اولویت سرمایه گذاری صنعتی در استان برخورداراند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منطقه ای، تاکسونومی عددی، تحلیل عاملی، صنعت
  • محمدحسن فطرس، سودا جبراییلی صفحه 126
    این مطالعه، رابطه بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی در 75 کشور در حال توسعه و توسعه یافته را طی دوره زمانی 2008- 1970 بررسی و این رابطه مذکور را در این دو گروه از کشورها با یکدیگر مقایسه می کند. بدین منظور، از آزمون های ریشه واحد پانلی، هم انباشتگی پانلی و حداقل مربعات ادغام شده استفاده می شود. نتایج نشان می دهد در بلندمدت رابطه هم انباشتگی بین متغیرها در بین کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته وجود دارد؛ هر چند که این دو بردار با هم تفاوت دارند. همچنین، طی دوره مورد بررسی، کشورهای توسعه یافته نسبت به کشورهای در حال توسعه از لحاظ مصرف انرژی در سطح بالاتری قرار دارند. اما، میزان اثرگذاری بلندمدت مصرف انرژی بر رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته کمتر از کشورهای در حال توسعه است.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، رشداقتصادی، ریشه واحد پانلی، هم انباشتگی پانلی، حداقل مربعات ادغام شده
  • مژگان معلمی صفحه 146
    عدم تمرکز فرایندی است که در آن، امور محلی، خارج از حوزه فعالیت دولت مرکزی و توسط مقامات محلی اداره می گردد. امروزه یکی از روش هایی که اغلب کشورهای جهان برای بهبود کارایی بخش عمومی برگزیده اند، اجرای سیاست تمرکز زدایی است. در این مقاله با استفاده از تحلیل های هندسی- که از نوآوری های مقاله حاضر به شمار می رود- یک الگوی اقتصاد سنجی جهت بررسی تاثیر اجرای سیاست تمرکز زدایی بر رشد اقتصادی معرفی می گردد. الگوی مذکور با توجه به شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور برای ایران بومی شده و با محاسبه شاخص های مناسب جهت بررسی تاثیر اجرای سیاست های تمرکز زدایی برنامه سوم توسعه کشور بر رشد اقتصادی تخمین زده می شود. نتایج تخمین نشان می دهد با وجود آن که توزیع اختیارات میان استان های مختلف کشور منطبق با تئوری های موجود نبوده، ولی افزایش شاخص تمرکز زدایی در مجموع، تاثیر مثبتی بر رشد اقتصاد ملی داشته است.
    کلیدواژگان: تمرکز زدایی، دولت های محلی، رشد اقتصادی، برنامه سوم توسعه کشور
|
  • Mohammad Ghorbani, Ali Firooz Zare Page 1
    By using cross-section data which gathered through a survey research in Mashhad, contingent valuation approach and Tobit model this study tries to determine economical value of air pollution and effective factors on WTP. Based on contingent valuation approach, air pollution total value of airpollution in high-polluted region equals 7134146560 Rials per month and in middle-polluted region equals 5242428950 Rials per month. Therefore according to citizens’ opinion percent improving Mashhad air pollution state equals 12376575510 Rials per month. Also Results of investigating effective factors on willingness to pay (WTP) by estimating one-stage tobit model showed that education level, household income, having car, age, kind of settlement region and having children are effective factors on willingness to pay.
    Keywords: Contingent Valuation, Air Pollution, Tobit Model, Mashhad
  • Moslem Alboosoveilem, Hossein Karimi Hosnije, Mohammad Nooribakhsh Page 25
    The expansion of Financ system expanding in a country is one of the main determinant factors of foreign investment. Flow and the system is affected by essential factors such as political constancy. Political risks of each country is evaluated by political system figuration, its constancy, policies constancy and regular rules existence for political competition. This constancy is the most important requirement for doing the international economic transactionsas well. Most of economists believe that high political risk is an important preventive for expanding the finance system and consequently foreign investment attraction. In this paper, the effect of political risks on finance system expansion and foreign direct investment in the countries in 2001-2007 is studiedby panel data method. The Obtained results indicate that finance system exponsion up to threshold level leads to foreign investment, but this relation becomes vice versa from ther point to growth the next. Also reverse effect of political risks on foreign investment attraction and finance system expanding is observed in D-8 countries. In addition, objections repression, irresponsibility, violence and political inconstancy, regular burden and irregularity are the most important factors of political risks.
    Keywords: finance system expanding, political risks, foreign direct investment, D, 8 countries, panel data
  • Mihandokht Kazemi, Mostafa Salimifar, Saeede Sabze Page 50
    This article seeks to investigate the effect of trading policies on economic growth in number of developing countries via comparison of in-ward and out-ward oriented trade policies effects. To achieve this, a pooling data analysis, panel data regression and fixed effect module were applied to justify the fact that trade liberalization has a positive impact on economic growth rate in mentioned countries and trade restriction will slow down the race of economic growth. This comparison was carried out through countries classified into two major groups of in-ward and out-wards oriented trade policies and following four subgroups: 1. countries with trade policy quite out-ward oriented, 2. countries with trade policy moderately out-ward oriented, 3. The policy states moderately in-ward oriented and eventually 4. Countries with completely in-ward oriented trade policy. The results vividly demonstrate the countries with out-ward oriented policy have developed better than the countries with in-ward oriented policy. On the other hand, among the countries with out-ward oriented trade policy, those that have adopted moderately out-ward oriented trade policy have experienced better results.
    Keywords: Out, ward Oriented Trade Policy, In, ward Oriented Trade Policy, Economic Growth, Pooling Data, Panel Data Regression
  • Asghar Abolhasani, Safar Farhang, Alii Zare Shah Page 73
    A great proportion of non-oil export in Iran is related to Tile and Ceramic Industry. So because of its main role in job creation, this industry is one of important industries in Iran. In the recent years inefficiency in this industry caused an increase in expenses and a decrease in products quality and caused supply surplus crisis and a reduction in sales. Therefore in this paper, the performance of tile and ceramic company in Meybod in the years of 1386 and 1387 has been evaluated. For this end we use one of non-parametric frontier techniques which name is data envelopment analysis. Results indicate that between 10 companies, only 4 companies, Maryam, Sadaf, Narin and Bastan, have technical and scale efficiency in two years. Investigating productivity growth trendby using Malmquist index shows that, in the year 1387 only Bastan Company hold its productivity in specific level and others experience a decrease in productivity trend. Decomposing this index shows that all the companies except Bastan has a recession in technology frontier. Therefore an optimal strategy for these companies is to focus on modern technology translation and technologic innovations.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Efficiency, Malmquist index, Tile, Ceramic Industry
  • Ali Falahati, Tahsin Ahmadian Page 100
    Nowadays In order to increase productive capacity special attention needs to be paid to industry and increase of investment In this sector. In this paper it has been tried to present an analytical and scientific frame work of industrial structure in Kermanshah province and while recognition of prior industries, the priority of industrial investment in this province will be determined. and it will create suitable condition for industrial development. The finding shows that non metallic mineral industries and production of coke –oil refineries and power generating machineries earn the highest level of profit, moveover, Food and Drink industries, chemical products have the highest level of employment and non- metallic mineral industries refineries and power generating machineries and paper products have got the highest priority for industrial investment in this province.
    Keywords: Regional Planning, Numerical Taxonomy, Factor Analysis, Industry
  • Mohammad Hassan Fotros, Sevda Jabraili Page 126
    This study investigates the relationship between energy consumption and economic growth in a panel of 75 selected developed and developing countries from 1970 to 2008. To that end, different panel unit root tests, panel cointegration and pooled least square are used. Results indicate the existence of Co integration relationship between economic growth and energy consumption in the long run both in developed and in developing countries. However, the co integrating vectors are not the same. Also, in the period of investigation, the developed countries have had a higher level of energy consumption than developing countries; but the long run effects of energy consumption on economic growth in developing countries have been greater than that in developed countries.
    Keywords: Energy Consumption, Economic Growth, Panel Unit Root, Panel Cointegration, Pooled Least Square
  • Mozhgan Moallemi Page 146
    Decentralization is a process in which local affairs are administrated by local authorities outside of activities of the central government. Today, decentralization policy is considered as one of the ways that most countries adopted to improve public sector performance. In this paper using geometric analysis, innovation that this paper represents, an econometric model is considered to evaluate the effects of the decentralization policy on economic growth. The model is consistent with economic, political and social circumstances in Iran. This model investigates the effects of decentralization policy of the Third development plan on economic growth via estimatingappropriate indicators. Estimation results reveal the fact that an increase in decentralization indicator has a positive effect on national economic growth despite the inappropriate distribution of powers among different provinces of the country.
    Keywords: Decentralization, Local Governments, Economic Growth, Third Development Plan of Iran