فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1390)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رویا صادقی، مراد علی زارعی پور، حسین اکبری، محمد خان بیگی صفحه 1
    زمینه و هدف
    تامین سلامت روان در زنان از عوامل مهم در ثبات و پایداری خانواده و جامعه می باشد. اختلالات روانی بویژه در این گروه بار سنگینی بر فرد و جامعه تحمیل می کند، زنان با توجه به نقشهای مختلف تحت عناوین همسر، مادر، مراقب خانواده بیشتر مستعد ابتلا به اختلالات روانی هستند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت روان و عوامل مرتبط با آن در مراجعین به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه در سال 1389 انجام گرفت.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی(مقطعی) 350 زن به روش خوشه ایتصادفی از 15مرکز بهداشتی درمانی در سطح شهر، بین ماه های مهر تا دی سال 1389 انتخاب شدند. جهت بررسی سلامت روان از پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی 28 سوالی و همچنین از پرسشنامه دموگرافیک که توسط محققین طراحی شده بود استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار spss نسخه 14 و با استفاده از آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد 3/48 درصد زنان مورد مطالعه مشکوک به اختلال روانی بودند و این اختلالات در چهار بعد علایم جسمانی (6/40 %)، اضطراب (9/42 %)، اختلال در کارکرد اجتماعی (3/32 %) و افسردگی (9/44 %) بود. ارتباط معناداری بین سلامت روان با سن (004/0 p=)، وضعیت تاهل (01/0p=)، تحصیلات همسر (02/0p=)، شغل (03/0p=)، وضعیت اقتصادی (02/0 p=)، سن ازدواج (001/0 p=)، حاملگی ناخواسته (001/0 p=) و سابقه بیماری روانی (002/0 p=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نظر به شیوع بالای اختلالات روانی در زنان در این مطالعه، لزوم توجه بیشتر مسئولان بهداشتی به سلامت روان زنان را می طلبد و مطالعات دقیق تر و وسیع تر در نقاط مختلف ایران جهت بررسی فاکتورهای موثر بر سلامت روان زنان و پیشگیری به موقع و درمان این اختلالات پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، زنان، پرسشنامه سلامت عمومی، مراکز بهداشتی درمانی
  • الهام ایمانی، سعید حسینی تشنیزی، ماهرخ تفریحی، علی علوی، عطیه جعفری، شیوا بدری، لیلا بنیانی صفحه 10
    زمینه و هدف
    دنیای ما هر روز تحت تاثیر حوادثی است که عموما به بحران تبدیل می شوند. بیمارستان ها و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی مستقیما تحت تاثیر این بحرانها قرار می گیرند. از آنجا که پرستاران بیشترین خدمات بهداشتی و درمانی را در بیمارستان ها در مواقع بحران ارائه می دهند، این پژوهش با هدف تعیین میزان آگاهی پرستاران از مدیریت بحران و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در سال1388 انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی انجام شد. نمونه گیری به صورت تمام شماری انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات یک پرسشنامه محقق ساخته بود که حاوی سوالاتی در مورد ویژگی های دموگرافیک و میزان آگاهی پرستاران از مدیریت بحران بود که میزان آگاهی را در چهار حیطه آموزشی، مدیریتی، حرفه ای و امنیتی بررسی می نمود. در هر حیطه چهار سوال در نظر گرفته شد که با مقیاس لیکرت و توسط پنج گزینه اصلا، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد میزان آگاهی پرستاران را می سنجید. اعتبار پرسشنامه به روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ برابر 88/0ارزیابی شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارspss v.13 و روش های آمارتوصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد 9/91 درصد شرکت کنندگان در این پژوهش مونث و میانگین سنی آن ها 64/7±87/32سال بود. سطح آگاهی 2/3 درصد پرستاران نسبت به مدیریت بحران در حد خیلی زیاد، 6/16 درصد در حد زیاد، 3/52 درصد در حد متوسط و 9/27 درصد در حد کم بود. در بررسی ارتباطات آماری مشخص گردید که بین سطح تحصیلات، نوع شیفت کاری، شرکت در مانورهای وقوع بحران و عضویت در کمیته بحران با آگاهی افراد از مدیریت بحران رابطه مستقیم وجود داشت (p<0/05).
    نتیجه گیری
    از آنجا که ارتقاء آگاهی پرسنل شاغل در مراکز بهداشتی درمانی جهت اداره بحرانهایی که بصورت غیرمترقبه اتفاق می افتد بسیار مهم است، پیگیری و گسترش فعالیتهای کمیته بحران و اطلاع رسانی دقیق تر در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، آگاهی، پرستار
  • منیر سادات نعمت الهی، رقیه مهدی پور رابری، فاطمه اسماعیل زاده نوقابی صفحه 19
    زمینه و هدف
    ترس کودک از تزریق بدترین تهدیدی است که می تواند وجود داشته باشد. پروسیجر هایی نظیر نمونه گیری از انگشت دست و قرار دادن کاتتر داخل وریدی موجب اضطراب و ترس و پریشانی کودک و خانواده می شود. پیشگیری از ترس و عوارض ناشی از آن بر عهده پرستار است. بنابراین مطالعه فوق به منظور بررسی مقایسه تاثیر روش های انحراف فکر و مراقبت روتین بر ترس هنگام رگ گیری کودکان مبتلا به استرابیسم مراجعه کننده به اتاق عمل چشم بیمارستان شفای کرمان انجام گردید.
    روش ها
    این یک مطالعه تجربی می باشد که در آن 72 کودک 12- 5 ساله بستری در بیمارستان شفای کرمان که تحت روش جایگذاری کاتتر وریدی قرار می گرفتند در مدت 14 ماه به صورت روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. یک گروه، شاهد و یک گروه کودکان تحت انحراف فکر با روش استفاده از حباب ساز و گروه سوم انحراف فکر با استفاده از لمس درمانی بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تعیین مقیاس ترس کودکان بود. دادها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و نرم افزارSPSS14 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 72 کودک که در این پژوهش شرکت کرده بودند 7/54 درصد (37 نفر) پسر بودند، و6/66 درصد آنها سن بین 5 تا 8 سال را دارا بودند. میانگین نمره ترس در گروه حباب ساز (8/0±1/10)، لمس (5/0±9/9) و گروه کنترل (2/0±1/15) بود. بین میانگین شدت ترس در دو گروه آزمایش قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت(08/0p=). اما بین گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد (04/0P=)
    نتیجه گیری
    انحراف فکر یک تکنیک موثر در کاهش ترس کودکان است که در مقایسه با اجرای مراقبت های روتین در هنگام اجرای روش های تهاجمی بر روی کودکان بایستی مورد توجه پرستاران و کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترس، کودک، روش انحراف فکر، رگ گیری
  • پریسا رستم بیگی، معصومه برخورداری، حمید حجتی صفحه 25
    زمینه و هدف
    افسردگی از مسائل مهم مربوط به سلامت با افزایش میزان شیوع می باشد. امروزه روان شناسان دریافته اند که در وجود انسان ها برخی توانمندی ها نهفته است که می تواند به عنوان سپری درمقابل بیماری های روانی عمل کند. یکی از این توانمندی ها شوخ طبعی است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش شوخی گرایی بر افسردگی در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان صورت گرفت.
    روش ها
    این مقاله مطالعه ای تجربی است که در آن 190 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان در سال 1387به صورت تصادفی در دو گرو ه آزمون و گواه قرار گرفتند. ابزار مطالعه شامل 3 قسمت بود که شامل یک پرسشنامه 24 سوالی شوخی گرایی مک گی، سوالات مقیاس افسردگی پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر و یک فرم اطلاعات جمعیت شناسی، قبل و بعد از آموزش شوخی گرایی، توسط افراد تکمیل شد. جهت تعیین اعتبار ابزار گردآوری داده ها از روش اعتبار محتوا و جهت تعیین پایایی ابزار از آزمون مجدد استفاده گردید. کلاسهای آموزش شوخی گرایی طی چهار جلسه سه ساعته برای گروه آزمون برگزار شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از SPSS 14 و از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره شوخی گرایی پیش آزمون در گروه آزمون 71/24±3/125 و در گروه گواه 43/19±120 و میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون 25/3±49/9 و در گروه گواه 49/3±21/10 بود و میانگین نمره شوخی گرایی در پس آزمون، گروه آزمون 50/11±6/144 و در گروه گواه 57/19±91/119 و میانگین نمره افسردگی در گروه آزمون 52/1±83/7 و در گروه گواه 2/3±24/10 بود. بین میانگین نمرات شوخی گرایی گروه آزمون در پیش آزمون و پس آزمون اختلاف معنی داری وجود داشت که نشان می دهد آموزش شوخی گرایی در افزایش شوخ طبعی تاثیر داشته است (P≤0/01)، همچنین تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمرات افسردگی در گروه آزمون در پیش آزمون و پس آزمون وجود داشت (P≤0/01) که نشان می دهد آموزش شوخی گرایی بر کاهش افسردگی تاثیر داشته است.
    نتیجه گیری
    آموزش شوخی گرایی بر افسردگی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد استهبان تاثیر گذار بود. بنابراین آموزش شوخی گرایی با برنامه ریزی جامع و با بهره گیری از شیوه های نوین آموزشی می تواند در افزایش سطح آگاهی و علاقه افراد جامعه به شوخی موثر واقع شود و راهی مناسب برای پیشگیری از افسردگی باشد.
    کلیدواژگان: شوخی گرایی، افسردگی، آموزش، دانشجو، پرستاری
  • فاطمه مهرآور، سامیه غنا، لیلا جویباری، اکرم ثناگو صفحه 33
    زمینه و هدف
    نظر به اینکه دانشگاه های کشور مراکز تحصیل و علم و دانش و معرفت بوده و متضمن آینده کشور می باشند، حفظ سلامت اخلاقی و اجتماعی و رعایت شئونات اسلامی و دانشجویی در این مکان مقدس بسیار ضروری است. هدف از این مقاله تبیین مفهوم شئونات دانشجویی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1389 بود.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی با 50 دانشجوی پرستاری، مامایی، پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان، مصاحبه های نیمه ساختار یافته ی انفرادی و گروهی به عمل آمد. از همه ی مشارکت کنندگان درخواست گردید «دیدگاه خود را درباره شئونات دانشجویی» مطرح نمایند. از سوال های کاوشی برای عمیق تر شدن مصاحبه ها و استخراج دیدگاه دانشجویان استفاده شد. مصاحبه ها ضبط، خط به خط دست نویس و مطابق رویکرد «تحلیل محتوا» آنالیز شدند. برای شرکت در مطالعه و ضبط صدا، رضایت نامه ی شفاهی اخذ گردید.
    یافته ها
    مضمون اصلی برگرفته شده از این مطالعه «شئونات دانشجویی، جزیی از شئونات اسلامی» و مضامین فرعی آن «رعایت احترام فضای دانشگاه، رعایت حجاب اسلامی، رفتار و کلام احترام آمیز، تعاملات مناسب با استاد و همکلاسی، وظایف دانشجویی را انجام دادن، دغدغه کسب علم داشتن، رعایت ارتباط دختر و پسر، رعایت قوانین اسلامی» بود.
    نتیجه گیری
    دانشگاه محل تهذیب، تعلیم و تربیت انسانهاست و دانشجویانی که در آن مشغول به تحصیل هستند باید شئونات اسلامی را رعایت کنند. مفهوم برگرفته شده از این مطالعه نشان داد که رعایت شئونات دانشجویی مترادف با رعایت شئونات اسلامی می باشد. دانشجویی که شئونات دانشجویی را رعایت می کند به صورت ناخودآگاه شئونات اسلامی را هم رعایت می کند.
    کلیدواژگان: شئونات اسلامی، شئونات دانشجویی، دانشجوی علوم پزشکی
  • نسرین صمدی، ایراندخت الله یاری*، عفت مظاهری، راحله محمدی، ایراندخت جعفری صفحه 40
    زمینه و هدف

    دیابت نوع دو بیماری مزمن و خطرناکی است که مشکلات فردی، خانوادگی و مالی و عوارض روحی و روانی بسیاری به همراه دارد و خودپنداری اساس بروز تمام رفتارهای نشان داده شده توسط فرد در مواجهه یا پذیرش انواع مشکلات و بحرانها می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح خودپنداری مبتلایان به دیابت نوع دو بود.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی- مقطعی،280 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اردبیل در طی شش ماه به روش تصادفی بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای دو قسمتی بود که بخش اول شامل اطلاعات فردی و اجتماعی و بخش دوم پرسشنامه خودپنداری «بک» بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون کای دو در محیط 11 SPSS استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که اکثریت واحدهای مورد پژوهش (5/34%) 98 نفر سطح خودپنداری پایینی داشتند و در (9/33%) 96 نفراز نمونه ها متوسط بود و تنها (6/30%) 86 نفر از نمونه ها سطح خودپنداری بالا داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر و با توجه به اینکه دیابت نوع دو ازجمله بیماری هایی می باشد که توجه، مراقبت و آموزش های خاص و مداومی را می طلبد، لذا باید آموزش های لازم از طریق روانشناسان، پرستاران، مسئولین بهداشتی و... صورت گیرد تا از طریق ارتقاء سطح خودپنداری این بیماران، عوارض جسمی و روانی ناشی از این بیماری کاسته شده و خود مراقبتی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: خودپنداری، دیابت نوع دو، درمانگاه دیابت
  • گلبهارآخوندزاده، شمس الملوک جلال منش، محمد فشارکی، حمید حجتی صفحه 45
    زمینه و هدف
    پیر شدن بیماری نیست بلکه یک تجربه شخصی- اجتماعی و یکی از مراحل حساس و سرنوشت ساز رشد انسان است که به عنوان یک روند طبیعی گذر عمر و زندگی مطرح می گردد. اختلالات شناختی از جمله مشکلات شایع دوران سالمندی می باشد که طیف بسیار وسیعی از اختلالات دوران سالمندی را به خود اختصاص می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی خاطره پردازی گروهی بر وضعیت شناختی سالمندان انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی از نوع سری زمانی بود. تعداد 45 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مراکز روازنه سالمندان استان گلستان به روش در دسترس انتخاب و در چهار گروه به طور تصادفی تقسیم و به مدت 8 جلسه یک تا یک و نیم ساعت در جلسات خاطره گویی شرکت کردند. وضعیت شناختی سالمندان قبل و بعد از مداخله توسط پرسشنامه وضعیت شناختی ارزیابی شد. تجزیه تحلیل داده ها در نرم افزار spss 14 با استفاده از آزمون آماری توصیفی- تحلیلی انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج میانگین وضعیت شناختی قبل از مداخله 2±24 و بعد از مداخله 2±25 را نشان داد که از نظر آماری این اختلاف معنی دار بود (01/0p<). در نتایج به دست آمده از اجزا درج شده در پرسشنامه وضعیت شناختی نظیر حیطه یادآوری بین قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده شد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت خاطره پردازی گروهی موجب ارتقاء وضعیت شناختی سالمندان می گردد. لذا می توان از این روش درمانی موثر، کارآمد، کم هزینه و قابل اجرا در مراقبت از سالمندان و یا پیشگیری از بروز فراموشی در مراکز نگهداری یا در منزل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: خاطره پردازی، گروه، وضعیت شناختی، سالمندان
  • جمال الدین بگجانی، اسمعیل محمدنژاد، تانیا مهاجر، منیژه نوریان، نویده نصیری اسکویی صفحه 52
    زمینه و هدف
    مراقبت خانواده- محور به نوعی از ارائه خدمات که مشارکت بین پرسنل بهداشتی- درمانی، خانواده و کودک را جلوه گر نماید ارج می نهد، علیرغم آگاهی پرسنل از اهمیت مراقبت خانواده- محور، هنوز شواهدی مبنی بر وجود مشکل در برنامه ریزی مراقبتی برای خانواده در بین پرسنل وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین دیدگاه های والدین کودکان بستری در مراکز آموزشی- درمانی منتخب شهر تهران در مورد اهمیت اصول مراقبت خانواده- محور انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی با روش نمونه گیری در دسترس، دیدگاه های والدین 150 کودک در مورد اهمیت اصول مراقبت خانواده- محور در مراکز آموزشی- درمانی کودکان شهر تهران را در سال 1387مورد مطالعه قرار داد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دو قسمتی بود که بخش اول مربوط به اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم دیدگاه های فرد تکمیل کننده پرسشنامه (پدر یا مادر) بود، همچنین جهت تعیین اعتبار از اعتبار محتوی و جهت تعیین پایایی از آزمون الفای کرونباخ استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 13 و آزمونهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج، 7/96 درصد (145 نفر) از والدین به اصل مشارکت در مراقبت،96 درصد (144 نفر) به اصل احترام و 94 درصد (141 نفر) به اصل حمایت آموزشی– اطلاعاتی اهمیت بیشتری دارند. درکودکان با رتبه تولد بالاتر و والدین با فرزندان بیشتر اصل مشارکت در مراقبت اهمیت بیشتری داشت (P=0/01). بین مشخصات دموگرافیک با اصول مراقبت خانواده- محور از دید والدین رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به دلیل اهمیت بالایی که اصول مراقبت خانواده- محور از دیدگاه والدین در این پژوهش به خود اختصاص داده می توان نتیجه گرفت که رعایت این اصول و ارائه مراقبتها به شیوه خانواده محور می تواند برآورده کننده نیازهای مراقبتی والدین و کودک بستری آنها باشد و رضایتمندی آنها را از سیستم مراقبتی به همراه داشته باشد
    کلیدواژگان: والدین، دیدگاه، کودک بستری، مراقبت خانواده، محور
|
  • Roya Sadeghi, Morad Ali Zareipour, Hossein Akbari, Mohammad Khan, Beygi Page 1
    Background
    Providing a wide range of caring support and mental health services for women is one of the most important factors for promoting family and community stability and sustainability. Mental disorders especially among women impose more constrains on not only individuals but also community. This gender with different roles as a wife, mother, or care giver is more vulnerable to mental disorders. This study explored mental health status and its related factors among women referred to health centers of Kermanshah City in 2010.
    Methods
    In this cross-sectional and descriptive study, 350 women have been selected using random cluster sampling in 15 health centers of the city in September to December 2010. Standard questionnaire of General Health (GHQ-28) and a demographic questionnaire were applied for collecting data. Data was entered in SPSS-14 and analyzed by Chi square Tests.
    Results
    The results revealed 48.3 percent of the women were suspected to have mental disorders. The prevalence of disorders according to four proposed dimensions of the GHQ-28 questionnaire, physical symptoms, anxiety, social functioning and depression, was 40.6, 42.9, 32.3 and 44.9 percent respectively. Significant association between age (p=0.004), marital status (p=0.01), spouse's education and occupation (p=0.02) and (p=0.03), economic status (p=0.02), age of marriage (p=0.001), unwanted pregnancy (p=0.001), and history of mental illness (p=0.002), with mental health was explored by Chi square tests.
    Conclusions
    Reported high prevalence of mental disorders among women in this study urges not only the necessity of more health authoritie's attention to mental health among women, but also recommend more wider and detailed studies in different parts of the country to explore mental health determinants among women for early detection and timely treatment.
    Keywords: Mental Health, woman, General Health Questionnaire, health care center
  • Elham Imani, Saeid Hosseini Teshnizi, Mahrokh Tafrihi, Ali Alavi, Atieh Jafari, Shiva Badri, Leila Bonyani Page 10
    Background
    Our world has events that generally turn into crises. Hospitals and health centers staff are directly affected by crises. Since the nurses provide the most health care services in hospitals in times of crisis, in this study, the knowledge of nurses about crisis management and related factors in a Hospital in 2009 was assessed.
    Methods
    This study was a cross sectional and descriptive research. All of nurses were selected. Data collection instrument was a questionnaire including questions about demographic characteristics of nurses and their level of knowledge about crisis management in four dimensions of education, management, business and security. Each dimension has four questions with likert scale with five items including: never, low, intermediate, high and extreme. It was validated using content validity and its reliability was assessed through Cronbach's alpha equal to 0.88. For data analysis spss13 software and descriptive and analytic statistics methods were used.
    Results
    Data analysis showed that 91.9% of participants in this study were female and their average age was 32.87 ± 7.64 years. The knowledge of 3.2% of nurses about crisis management was in extreme level, 16.6% was in high level, 52.3% was in intermediate level and 27.9% was in low level. In assessing the statistical relationship, there was a direct correlation between education levels, participating in crisis maneuvers and the crisis committee membership with the knowledge of crisis management (p <0.05).
    Conclusions
    Since promoting the knowledge of staff in health centers for managing unexpected crises is very important, following up and expanding the crisis committee practices and accurate notification in this field is essential.
    Keywords: crisis management, knowledge, nurse
  • Monirossadat Nematollahi, Roghaye Mehdipoor, Raberi, Fatemeh Esmailzadeh, Noghani Page 19
    Background
    Fear from injection is the worst threat for children. Procedures such as inserting intravenous catheter cause anxiety and fear for families and their children. Prevention from the complications is a duty for nurses. This study has done to assesses the effects of distractions techniques and routine care on intensity of fear while catheter insertion in children.
    Methods
    This study was an experimental study in that, 72 hospitalized children in a Hospital who underwent catheter placement procedures was chosen. Subjects were selected during fourteen months and divided into three groups randomly. For two groups of children, distraction methods (bubble blower and touch therapy) were used and the third was the control group. The data were collected by CMFS scale and analyzed by SPSS v.14.
    Results
    The findings showed that from 72 children, who participated in this study, 54% (37 people) were male and 66/6% were between 5 and 8 years old. Mean score of fear in each group was 10.1±0.8 in Bubble group, 9.9±0.5 in touch therapy and 15.1±0.2 in control group. There was not a statistically significant difference between two distraction groups (p=0.08). But statistically significant difference was found between experimental and control groups (p=0.04).
    Conclusions
    Distraction technique is effective in reducing fear, compared with routine care when performing invasive procedures on children; it should be considered by nurses.
    Keywords: IV insertion, fear– pediatric, distraction
  • Parisa Rostambeygi *, Maasoumeh Barkhordary, Hamid Hojjati Page 25
    Background
    Depression is one of the critical health problems with increasing prevalence rates. Today, psychologists have found that there are hidden abilities in human- beings that can control mental diseases. One of these abilities is sense of humor. The purpose of this study was to determine humor training effects on depression of nursing students of Islamic Azad University of Estahban.
    Methods
    This is an experimental study in which 195 nursing students of Islamic Azad University of Estahban were randomly divided into two groups: experimental and control group. Data were collected using McGhee’s humor questionnaire with 24 questions, depression scale from Goldberg and Hiller’s general health questionnaire and a form including demographic data before and after humor training. Content validity method was used for determining the validity of the tools and Humor training class was held up for experimental group in 4 sessions each 3 hours. Data was analyzed by SPSS 14 software using descriptive and inferential statistics.
    Results
    In pretest, mean humor score was 125.3±24.71 in experimental group and 120±19.43 in control group and mean depression score was 9.49±3.25 in experimental group and 10.21±3.49 in control group. In posttest mean humor score was 144.6±11/50 in experimental group and 119.91±19.57 in control group and mean depression score was 7.83±1.52 in experimental group and 10.24±3.2 in control group. Comparing the score of experimental and control group's pre- test and post- test showed a meaningful difference between humor scores (P=0.01). Also, there was meaningful statistical differences between two groups in depression scale (P<0.01).
    Conclusions
    Humor training has effects on the depression of nursing students of Islamic Azad University of Estahban. So humor training with comprehensive planning and utilization of modern educational methods can increase the awareness and interest of people towards humor and can be a proper way for prevention of depression.
    Keywords: Humors, Depression, Student, Nursing, Education
  • Fatemeh Mehravar, Samie Ghana, Leila Juybari, Akram Sanagoo Page 33
    Background
    Since universities are the center for knowledge, science and learning and ensure the future of the country, maintaining moral and social health and obeying the Islamic and student affairs in this holy place is of a high importance. The aim of this study was exploring the concept of Islamic affairs from the perspective of students in Golestan University of medical sciences in 2010.
    Methods
    50 nursing and midwifery students in Golestan University of medical Sciences participated in this qualitative study. Data was collected through group and individual semi-structured interviews. All the participants were asked to express their views about the students’ affairs. Deeper questions were also used to obtain students’ ideas on the topic. The interviews were recorded, handwritten and analyzed using content analysis approach.
    Results
    The main theme of this study “student’s affairs” comes from a broader theme "Islamic affairs” and its sub-themes include “respecting the campus atmosphere”, “having Islamic Hijab”, “respectful behavior and speech”, “appropriate interaction with professor and classmate”, “Compliance with rules and norms of society”, “doing the students’ tasks”, “being concerned about acquisition of knowledge”, “proper interaction between girls and boys”, “and observance of the Islamic rules”.
    Conclusions
    University is a place for edification, education and training and the students studying there should observe the Islamic rules. This study showed that observing students affairs is equal o observing Islamic affairs. A student, who observes the student affairs, is unconsciously observes the Islamic affairs too.
    Keywords: Islamic affairs, student affairs, medical science university student
  • Nasrin Samadi, Irandokht Allahyari, Effat Mazaheri, Raheleh Mohammadi, Irandokht Jafari Page 40
    Background

    Diabetes is a serious chronic disease and is accompanied by personal, family, financial and psychological problems. Also self-concept is based on all shown individual's behavior. The aim of this study was to determine the level of self-concept in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This was a cross sectional -descriptive study carried on 280 patients with diabetes type 2 referred to diabetic center of Imam Khomeini Hospital in Ardabil. The tool of data gathering was composed of socio-demographic status questionnaire and Beck’s self concept test. The data were analyzed using SPSS. Descriptive analysis and Chi-square test were used.

    Results

    This study showed that most of patients with type 2 diabetes had low Level of self-concept (%34.5) that 98 patient and (%33/9) that 96 patient had Modrate Level of self Concept alone (%30/6) that 86 patient had high Level of self Concept.

    Conclusions

    According to the results of present study, and the fact that type 2 diabetes is a disease that demand the continuing care and special education, psychologists, nurses and healthcare providers should train patients to promote their self-concept which in turn will result in decreasing of psychological and physical effects of illness and rising their self-concept.

    Keywords: Self, concept, Diabetes Type 2, Diabetic Center
  • Gholbahar Akhondzadeh, Shams, Ol, Molok Jalal Manesh, Mohammad Fesharaki, Hamid Hojati Page 45
    Background
    Aging is not a disease but a personal– social experience, a critical and crucial process of human development and is considered as a natural process in life. Cognitive disorders of aging are a common problem which can be accounted for a very wide spectrum of aging disorders. This study was performed to examine the effectiveness of reminiscence groups on the elders’, cognitive status.
    Methods
    This was a quasi- experimental study of time- series type. 45 elder people referring to day centers in Golestan Province were chosen using the available method and then were randomly divided into four groups which participated in 8 (1- 1. 5h) reminiscence sessions. Using a questionnaire, cognitive status of elders’ was evaluated before and after intervention. Data analysis was performed using spss v.14.
    Results
    The mean of the cognitive status, 24± 2 before the intervention and 25± 2 after intervention, showed a significant difference (P< 0.01). Using the information stated in the questionnaire, significant differences were observed in the cognitive status of the obtained results before and after the intervention (P< 0.01).
    Conclusions
    According to the results, it can be said that reminiscence can improve the cognitive status of the elders’. Therefore, this effective, efficient, inexpensive and applicable therapy can be used in taking care of the elders’ or in the prevention of amnesia in them in care centers or at home.
    Keywords: reminiscence, group, cognitive status, elders
  • Jamaloddin Begjani, Esmaeil Mohammad Nejad, Tania Mohajer, Manijeh Noorian, Navideh Nasiri Osquei Page 52
    Background
    Family-centered care emphasizes the importance of providing services that demonstrate the value of collaboration between the health care provider, the child and the family. Despite the awareness of the importance of providing family-centered care, there is evidence that nurses have difficulty in actually developing deliberate care plans for the family. This study was conducted to determine the parentۥs’ views about the importance of principles of family-centered care in selected childrenۥs hospitals in Tehran.
    Methods
    This descriptive study explored the views of 150 parents in selected childrenۥs hospitals in Tehran about the principles of family-centered care using convenience sampling. Research tool was a two-part questionnaire including some demographic data and some questions about parents’ views. It was validated using content validity and its reliability was determined using Chronbakhs Alpha. The data was analyzed using inferential and descriptive tests.
    Results
    96/7% (145) of parents for the Collaboration items, 94% (141) of parents for the Respect items, and 96% (144) of parents for the Support items ranked the “very important” item. The collaboration items was ranked higher in importance from the view of parents who had more children and whose hospitalized child had the higher offspring priority (P<0. 01). About each of the three principles there were no differences in parents’ views based on parents’ and childrenۥs demographic data.
    Conclusions
    Because of the high degree of importance of family-centered care principles in most parents’ view, we can expect that delivering the caring services with this method will fulfill all the parents’ and their hospitalized childۥs care needs and will result in their satisfaction from caring services. Key words:
    Keywords: Parent, View, Hospitalized child, Family, centered care