فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 7 (تابستان 1390)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 7 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی*، غلامرضا رجبی صفحه 9
    چکیده: هدف مطالعه حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی (پایایی و روایی سازه) مقیاس عدالت سازمانی 20 ماده ای کالکوئیت (2001) بود. در این پژوهش 355 نفر از کارکنان ستادی دیپلم به بالای سازمان آب و برق خوزستان به روش تصادفی طبقه ای گزینش شدند. نتایج همسانی درونی کل مقیاس و عامل های چهارگانه استخراج شده همگی در حد قابل قبول بودند. همبستگی بین هر یک از ماده های مقیاس با نمره کل از 23/0 تا 72/0 متغیر و همگی معنی دار بودند. ساختار عاملی اکتشافی با روش چرخش مایل در مقیاس عدالت سازمانی، همانند پرسشنامه اصلی، چهار عامل را به دست داد که روی هم %72/64 واریانس مقیاس تبیین کردند. افزون بر این، کلیه ماده ها به استثنای یک ماده به طور معنی داری روی عامل مربوط به خود بار گذاشتند. تحلیل عامل تاییدی روی 19 ماده باقیمانده نشان داد مدل چهار عاملی با دو اصلاح نسبت به مدل های یک، دو و سه عاملی با داده ها برازش بهتر دارد. ضریب روایی ملاکی همزمان از طریق همبستگی بین هریک از عامل ها با متغیر ملاکی که به لحاظ نظری به آن مربوط بود، معنی دار بودند. به طور اخص، عدالت توزیعی با ابزاری بودن، عدالت رویه ای با تعهد گروهی، عدالت بین فردی با رفتار یاری رسانی و عدالت اطلاعاتی با عزت نفس جمعی همبسته بودند. در مجموع، یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که مقیاس عدالت سازمانی چهار عاملی را می توان برای بررسی و تشخیص نقطه نظرات کارکنان سازمان های دولتی و خصوصی در برقراری و ایجاد عدالت در ابعاد مختلف مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت بین فردی، عدالت اطلاعاتی، پایایی، روایی
  • قصه جلالی، ایران باغبان، محمدرضا عابدی صفحه 25
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش معناسازی در کار بر شادی شغلی کار مندان دانشگاه اصفهان بوده است. نمونه این تحقیق، 66 نفر از کارمندان در دسترس دانشگاه اصفهان بودند؛ که به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (33 نفر) و کنترل (33 نفر) جایگزین شدند. متغیر وابسته در این پژوهش شادی شغلی بود که با آزمون شادی شغلی محقق ساخته ارزیابی شد. متغیر مستقل این آموزش، معناسازی در کار بود که در پنج جلسه تنظیم و به گروه آزمایش آموزش داده شد. پس از جمع آوری داده ها، داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش معناسازی در کار، شادی شغلی را بطور معنی داری (0001/ >p) افزایش داده است.
    کلیدواژگان: کارمندان، معناسازی در کار، شادی شغلی
  • حسین کشاورز افشار*، ابوالقاسم خوش کنش، زهرا جهانبخشی، شکوه نوابی نژاد، باقر ثنایی ذاکر صفحه 41
    چکیده: این پژوهش به منظور اثربخشی مشاوره گروهی با شیوه حل مسئله با تاکید بر نیازهای بنیادین نظریه انتخاب در بهبود روابط زوج ها طراحی و اجرا گردید. جامعه پژوهش حاضر زوج های ساکن شهرستان کرج بودند. با توجه به اهداف پژوهش از شیوه نمونه گیری داوطلبانه استفاده شده است و از میان جامعه 12 زوج انتخاب شدند و سپس با توجه به طرح پژوهشی به کار رفته که از طرح های نیمه آزمایشی (گروه کنترل نابرابر) بود 6 زوج در گروه کنترل به شیوه تصادفی جایگزین شدند. و روش آماری مرد استفاده t استودنت مستقل بود. پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسن و شنک به عنوان ابزار پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. نتیجه پژوهش نشان داد که مشاوره گروهی با شیوه حل مسئله با تاکید بر نیازهای بنیادین نظریه انتخاب در بهبود روابط زوج ها موثر بوده است. مشاوره گروهی با شیوه حل مساله با تاکید بر نیازهای بنیادین توانست باعث افزایش گفتگوی سازنده زوج ها شود و هم چنین باعث کاهش الگوی توقع-کناره گیر و اجتناب متقابل زوج ها گردد که همگی این فرضیه ها در سطح 5% معنادار بودند.
    کلیدواژگان: حل مساله، نیازهای بنیادین، الگوهای ارتباط
  • ملیحه سادات کاظمی، حمیدرضا عریضی صفحه 54
    چکیده: پژوهش های چندی در مورد رابطه بین ارز ش های ادراک شده سازمانی با تعهد سازمانی صورت گرفته است اما رابطه بین ارزش های شخصی کارکنان با تعهد سازمانی مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین نظام ارزش شخصی با انواع سه گانه تعهد بالفور و کسلر یعنی تعهد مبادله ای، تعهد همانندسازی و تعهد پیوستگی می باشد. بدین منظور تعداد 158 نفر از کارکنان یک سازمان دولتی به شیوه تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ها جواب دادند. پرسشنامه های به کار رفته در این پژوهش عبارتند از زمینه یابی ارزش های شوارتز و پرسشنامه های روکیچ. و اعتبار پرسشنامه تعهد سازمانی بالفور و وکسلر به وسیله همبستگی با نمرات ارزش آلن و میر مورد سنجش قرار گرفت. هم چنین پایایی این ابزارها نیز مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که انواع ارزش های ده گانه شوارتز می توانند ابعاد سه-گانه تعهد سازمانی را پیش بینی نمایند. نتایج با استفاده از نظریه ارزش های شوارتز مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، تعهد مبادله ای، تعهد همانند سازی، تعهد پیوستگی، نظام ارزش های شخصی شوارتز
  • خدا نظر فرخ نژاد، قاسم سلیمی*، بهرام فداییان صفحه 76
    چکیده: هدف این تحقیق، بررسی میزان تاثیر دو متغیر پیش بینی-کننده موسوم به وجدان کاری و سازش پذیری بر دو متغیر ملاک موسوم به رفتار شهروندی سازمانی و رفتارکاری مخرب در میان کارکنان شرکت پالایش گاز فجر جم، می باشد. در راستای هدف مذکور، هفت فرضیه مطرح گردیده که در یافته ها، به آن ها اشاره می-شود. جامعه آماری تحقیق 926 نفر از پرسنل شرکت پالایش گاز فجر جم بود که 150 نفر از آن ها به روش نمونه گیری نظام مند انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، استفاده از مقیاس گلدبرگ (1999) برای سنجش وجدان کاری و سازش پذیری (دو متغیر پیش-بین) و پودسکف و همکارانش (1990) برای سنجش رفتار شهروندی سازمانی (اولین متغیر ملاک) و مقیاس انحراف سازمانی و میان فردی بنت و روبینسون (2000) جهت سنجش رفتار کاری مخرب (دومین متغیر ملاک)، بود. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی از جمله ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره گام به گام استفاده شد. تحلیل یافته های تحقیق نشان داد که سازش پذیری و وجدان کاری، پیش بینی کننده رفتار شهروندی سازمانی هستند. سازش پذیری و وجدان کاری، همبستگی ساده و چندگانه معنی داری با رفتارکاری مخرب دارند.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، سازش پذیری، رفتار شهروندی سازمانی، رفتارکاری مخرب
  • نصرت ریاحی نیا صفحه 97
    چکیده: فرسودگی شغلی یکی از مهمترین مسائل مرتبط با راندمان شغلی فرد در محیط کار است که ارتباط مستقیم با سلامت روانی و فیزیولوژیکی فرد دارد. امروزه برای بررسی این پدیده رویکردهای متفاوتی مطرح شده است و هر یک از پژوهشگران از منظر خود به این موضوع پرداخته است. از جمله حرفه هایی که می تواند در معرض بیشترین آسیب ناشی از فرسودگی شغلی باشد حرفه کتابداری است که مخصوصا بواسطه ارتباط مستقیم با مراجعه کنندکان می تواند در سلامت و برونداد کلی سازمان بسیار تاثیرگذار باشد. از این رو این پژوهش قصد دارد این پدیده را در بین زنان کتابدار دانشگاهی بررسی کند. این بررسی با استفاده از گروه های پیش آزمون و پس آزمون و گروه های آزمایش وکنترل بررسی شد و درمان این پدیده با استفاده از فنون کتاب درمانی و مشاوره درمانی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور از بین کتابداران شاغل در دانشگاه تربیت معلم 30 نفر کتابدار زن از بین کتابداران دانشگاهی به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه ده نفره تقسیم شدند. دو گروه ده نفره آزمایشی (مشاوره گروهی و کتاب درمانی) و یک گروه به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که هر دو روش درمانی در گروه آزمایش موثر بوده اما مشاوره درمانی نسبت به کتاب درمانی موثرتر نشان داد.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، کتاب درمانی، فرسودگی شغلی، زنان کتابداران دانشگاهی
  • طیبه زندی پور*، مهرآور مومنی جاوید صفحه 113
    چکیده: پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین رضایت زناشویی و رضایت شغلی در کارکنان شرکت آب و فاضلاب استان تهران درسال 1388 صورت پذیرفت. جامعه پژوهش کلیه کارکنان شاغل و متاهل شرکت آب و فاضلاب استان تهران بود. نمونه تحقیق 50 نفر شامل (27زن و 23 مرد) که به روش داوطلبانه انتخاب شدند. فرضیه اصلی پژوهش: بین رضایت زناشویی و رضایت شغلی رابطه معناداری وجود دارد. تحقیق، از نوع همبستگی و ابزار پژوهش پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1997) و پرسشنامه رضایت شغلی بریفیلد و روث (1951) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t گروه های مستقل) استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین رضایت زناشویی و رضایت شغلی در سطح 0.05>p رابطه مثبت و معناداری وجود داردr=0.42)). هم چنین بین زنان و مردان از نظر میزان رضایت زناشویی تفاوت معنادارای درسطح 0.05>p مشاهده شد. مردان از رضایت-مندی زناشویی بیشتری برخوردار بودند. ولی بین زنان و مردان از نظر میزان رضایت شغلی در سطح 0.05>p تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رضایت شغلی، کارکنان شاغل و متاهل، شرکت آب و فاضلاب
|
  • S. E. Hashemi Sheykhshabani *, Gholamreza Rajabi Page 9
    The purpose of the present study was to examine the psychometric properties of the Organizational Justice Scale, developed by Colquitt (2001). This scale administered to a sample working in an industrial company in Khozestan province. The sample consisted of 355 employees selected by stratified random sampling method. The scale measures four dimensions of organizational justice including distributive justice, procedural justice, informational justice, and interpersonal justice. In the present study, validity of the scale was examined in two ways: Confirmatory factor analysis (CFA) and discriminative construct validity. CFA using AMOS, indicated that four-factor model fit with data better than one, two, and three factor models, and all items loaded on their factor, significantly. In addition, each factor was correlated with theoretically relevant variable. Specifically, distributive justice, procedural justice, informational justice, and interpersonal justice had significant correlations with instrumentality, group commitment, helping behavior, and collective esteem, respectively. Results of this study provide evidence supporting the validity of the organizational justice scale and its applicability in Iran.
    Keywords: organizational justice, distributive justice, procedural justice, informational justice, interpersonal justice
  • Gh. Jalali, I. Baghban, M.R. Abedi Page 25
    The purpose of this study was to examine the effect of meaningmaking at work on career happiness on Isfahan university employee. The sample was 66 employee working in Isfahan university.They were placed randomly in the experimental (N=33) and control group (N=33). The dependent variables include career happiness and burn out which were assessed by researcher-made Career Happiness Inventory. The independent variables include meaning –making at work training that was trained to employee in five sessions After data collection, the data were analyzed by SPSS soft ware and results showed that meaning –making at work training increased career happiness.
    Keywords: employee, meaning making at work, career happiness
  • H. Keshavarz Afshar. *, A. Khoshkonesh., Z. Jahanbakhshi, Sh. Navabinejad, B. Sanae Zaker Page 41
    This research was designed to investigate the effectiveness of group counseling with problem solving method and emphasis on basic needs of choice theory on improving couples communication patterns. The population of this study was the couple's residence in karaj. With regard to study purposes, we have used volunteer sampling. Among the population 12 couples were selected and then randomly divided to two groups (each group 6 couples), because the method of this study was quasi experimental. Method of statistic was independent T. Research instruments were Christensen and shenk communication patterns questionnaire. The result revealed that group counseling with problem solving method and emphasis on basic needs of choice theory on improving couples communication patterns was effective. Group counseling with problem solving method and emphasis on basic needs of choice theory could increase couples construct communication and caused to decrease withdrawal /demand pattern and avoidance/avoidance pattern. these hypothesis were significant at %5 level.
    Keywords: problem_solving – basic needs communication patterns
  • M. S. Kazemi., H. R. Oreizy Page 54
    Some studies carried out about the relationship between organizational conceptual values and organizational commitment. But the relationship between staff personal values and organizational commitment were not studied. The aim of this study is to analyze the relationship between personal value system and triple types of Balfor and Wechsler commitment means, exchange commitment, identification commitment and affiliation commitment. Here by the number of 158 persons of staff in a state organization were selected randomly and answered the questionnaires. The questionnaires were used in this study consist of Schwartz value survey and Rockeach questionnaires. The reliability of Balfor and Wechsler organizational commitment questionnaire was evaluated by the correlation with Alen and Meyer value scores. Also the reliability of these instruments was confirmed. The data were analyzed by using regression and correlation analysis. The results showed that types of Schwartz values can predict the triple dimensions of organizational commitment. The results discussed by Schwartz values theory.
    Keywords: organizational commitment, exchange commitment, identification commitment, affiliation commitment, Schwartz personal value system
  • Kh. Farokhnejad., Gh. Salimi.*, B. Fadaeian Page 76
    The aim of this research which has done according to quantitative and descriptive method is to investigate the effect of two predictive variables called agreeableness and conscientiousness on organizational citizenship behavior (OCB) and counterproductive work behavior (CWB) among the staff of Jam Fajr Gas Refining Company. In this query, seven hypothecs have presented. The population was 926 employees and data was collected from 150 employees in one of the major industrial organizations (FJGRCo). Tools for gathering data were Goldberg’s scale (1999), Podsakoff et al` scale (1990) and scale developed by Bennett and Robinson (2000). Descriptive and referential statistics such as Pearson correlation, multi-variable Analysis, stepwise regression were used for analysis of data. The Results indicate that conscientiousness and agreeableness predict OCB. Conscientiousness and agreeableness have simple and multiple correlations with CWB.
    Keywords: agreeableness, conscientiousness, organizational citizenship behavior, counterproductive work behavior
  • N. Riahi Nia Page 97
    Job burnout is identified in workplace environments as an important issue directly related to the worker output and his/her physiological and mental health. Currently, there are several approaches for investigating this phenomenon among workforces. Among jobs, one most vulnerable to burnout damages is librarianship. Because of its direct relation with clients, librarianship can immensely affect health and output of organization. Therefore, this study aims at burnout examination among academic librarians. This investigation was performed using pre and posttest groups. Group counseling and bibliotherapy was implemented for librarians’ burnout treatment. 30 librarians among Tarbiat Moallem University librarians were selected and randomly were distributed into three equal groups. For two examinee groups counseling therapy and bibliotherapy was administered and third group was considered as control group. The study results showed that both methods of treatment, i.e. counseling therapy and bibliotherapy, were effective to librarians’ burnout. However, counseling therapy was more effective to librarians’ burnout.
    Keywords: Burnout, librarians, counseling therapy, bibliotherapy
  • T. Zandipour*, M. Momeni Javid Page 113
    The aim of this study was to survey the relationship between marital satisfaction and job satisfaction among employees of sewage water company in Tehran province in 1388. Research population included all married employees of sewage water company in Tehran province. Sample selected of 50 personnel (27 female and 23 male) who were voluntary selected. The main hypothesis was: there is significant relationship between marital satisfaction and job satisfaction. The study is correlation. The research instruments were Enrich’s marital satisfaction questionnaire (1997) and Brayfield & Rothe’s job satisfaction questionnaire (1951). Descriptive statistics, pearson’s correlation coefficient and t test were used to analysis of the data. Result showed there is positive and significant relationship between marital satisfaction and job satisfaction p<0/05 (r=o/42). There is also a significant difference between male and female employees in marital satisfaction p<0/05; male employees have more marital satisfaction than female. But there is no significant difference between male &female employees in job satisfaction p<0/05.
    Keywords: marital satisfaction, job satisfaction, occupying, married employee, the sewage water company