فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال شصت و چهارم شماره 4 (زمستان 1390)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال شصت و چهارم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی، امیرمحسن ناظری، احمد ثمریها صفحه 345
    در این تحقیق پس از تفکیک سازی خمیرکاغذ OCC و ساخت کاغذ دست ساز، مقاومت کاغذهای تهیه شده با خمیرکاغذ OCC اولیه به دو شکل پالایش شده و پالایش نشده با یکدیگر مقایسه شد. به این منظور خمیرکاغذ OCC اولیه توسط غربال تحت فشار به دو بخش الیاف بلند و کوتاه تفکیک شد. سپس بخش الیاف بلند و خمیرکاغذ OCC اولیه به طور جداگانه توسط کوبنده آزمایشگاهی پالایش شدند. در مرحله بعد بخش الیاف بلند با بخش الیاف کوتاه مجددا ترکیب شد و ویژگی های مقاومتی کاغذ ترکیب شده با خمیرکاغذ اولیه (پالایش شده و پالایش نشده) و خمیرکاغذهای تفکیک شده مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که ویژگی های مقاومتی خمیرکاغذ OCC اولیه پالایش شده در مقایسه با خمیرکاغذ ترکیب شده بهتر بودند. همچنین شاخص مقاومت به پاره شدن بخش الیاف بلند از سایر بخش ها بیشتر بود. شاخص مقاومت به کشش، ترکیدن و شاخص SCT بخش الیاف بلند پالایش شده از سایر کاغذ ها بیشتر بود. مقاومت به له شدن در حالت حلقه و پیوند اسکات کاغذ حاصل از خمیرکاغذ OCC اولیه پالایش شده نیز در مقایسه با بقیه کاغذها بیشتر بود. به طورکلی از نتایج این تحقیق مشخص شد که فرایند ترکیب مجدد، روش مناسبی جهت ارتقای کیفیت خمیرکاغذ OCC نمی باشد، ولی پالایش آن سبب بهبود برخی خواص کاغذ می گردد.
    کلیدواژگان: تفکیک سازی، پالایش، پیوند اسکات، خمیرکاغذ OCC، شاخص SCT
  • قاسم اسدپوراتویی، حسین رسالتی، محمدرضا دهقانی، علی قاسمیان، موسی محمدنژاد صفحه 357
    در این پژوهش، تولید نرمه های فیبری کاتیونی شده خمیر شیمیائی – مکانیکی CMP و تاثیرآن بر خواص خمیر کاغذ روزنامه مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از دستگاه آبگیری دینامیکی(DDJ) نرمه های فیبری از خمیر CMP جدا و با انجام واکنش های شیمیائی با مکانیسم همبسپارش پیوندی، گروه های کاتیونی بر روی نرمه های الیاف مستقر و بار الکتریکی سطوح ذرات نرمه های الیاف کاتیونی گردید. نرمه های فیبری کاتیونی شده به تنهایی و نیز به همراه ماده پلیمری کمک نگهدارنده پلی اکریل آمید کاتیونی و در سه سطح مصرف به خمیر کاغذ اضافه شدند. خواص مربوط به قابلیت آبگیری خمیر (درجه روانی) و مقدار ماندگاری در گذر نخست به همراه تغییرات پتانسیل زتا و نیاز کاتیونی آب زیر صافی اندازه گیری و با مقادیر شاهد یعنی خواص خمیر با استفاده از پلیمر پلی اکریل آمید کاتیونی به تنهایی (ماده کمک نگهدارنده فعلی کارخانه صنایع چوب وکاغذ مازندران) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان دادند که نرمه های فیبری کاتیونی شده خمیر CMP اگرچه به تنهایی قادر به افزایش شاخصه های کیفی خمیر کاغذ روزنامه نشده اند ولی استفاده آنها به همراه ماده کمک نگهدارنده پلیمری پلی اکریل آمید کاتیونی، باعث افزایش کیفیت خواص خمیر گردید. در واقع نرمه های فیبری کاتیونی شده خمیر CMP نقش هم افزائی در بهبود عملکرد این پلیمر داشته اند و بنابراین جهت افزایش قابلیت آبگیری و مقدار ماندگاری خمیر روزنامه می توان مصرف نرمه های فیبری کاتیونی شده را به همراه پلیمر پلی اکریل آمید کاتیونی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: خمیرCMP، نرمه های فیبری کاتیونی شده، قابلیت آبگیری، ماندگاری، نیاز کاتیونی
  • اکبر رستم پورهفتخوانی، قنبر ابراهیمی، مهدی تجویدی، محمد لایقی صفحه 369
    در این مطالعه اثر قطر و نوع پیچ و قطر سوراخ پیش ساخته بر قدرت نگهداری انواع پیچ های مورد استفاده در صنعت مبلمان در چوب پلاستیک صنعتی بررسی شد و با MDF و تخته خرده چوب صنعتی مقایسه گردید. پیچ های مورد مطالعه پیچ های خودکار با قطر اسمی 4، 5 و mm6 (شماره های 8، 10و 14)، پیچ پانلی با قطر اسمی mm4 (شماره 8) و پیچ چوب با قطر اسمی mm 4 (شماره 8) بودند. نتایج نشان دادند که با افزایش قطر پیچ، قدرت نگهداری پیچ افزایش می یابد. با افزایش قطر سوراخ پیش ساخته تا اندازه قطر ریشه پیچ، قدرت نگهداری عمود بر سطح و لبه افزایش می یابد و سپس با افزایش آن کاهش می یابد. قدرت نگهداری پیچ عمود بر سطح و لبه در چوب پلاستیک از MDF و تخته خرده چوب بیشتر است.
    کلیدواژگان: قدرت نگهداری پیچ عمود بر سطح و لبه، چوب پلاستیک، MDF، تخته خرده، پیچ خودکار، پیچ پانلی، پیچ چوب
  • سیداحسان ساداتی، مسعود طبری*، محمدحسن عصاره، حسین حیدری شریف آباد، پیام فیاض صفحه 383

    سفید پلت یکی از گونه های انحصاری و تند رشد جنگل های هیرکانی است که اغلب روی رسوبات آبرفتی، بصورت انفرادی و گروهی مستقر می شود. با وجود اهمیت این گونه جهت احیاء اراضی جنگلی جلگه ای تخریب یافته شمال کشور، تکثیر آن در نهالستان با مشکل مواجه است. جهت بررسی رفع این مشکل، قلمه های خشبی از شاخه یک ساله درخت آن تهیه و بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی(RCBD) در چهار تکرار و شش تیمار در اسفند ماه 1386 در نهالستان کلوده آمل کاشته شد. بافت خاک در سه سطح (لوم، لوم شنی، شنی لومی) و تعداد جوانه قلمه در دو سطح (دو جوانه و سه جوانه) به عنوان تیمارهای این پژوهش در نظر گرفته شد. نتایج در انتهای اولین فصل رویش نشان داد که خاک لومی با 70 درصد و قلمه سه جوانه با 80 درصد بیشترین جوانه زنی را تولید کردند. زنده مانی در خاک لوم 38 درصد، لوم شنی 33 درصد و شنی لومی 28 درصد بود. قلمه سه جوانه و دو جوانه به ترتیب 40 و 6/24 درصد زنده مانی داشتند. زی توده نهال در خاک لوم 165 گرم و در قلمه سه جوانه 140 گرم برآورد شد. بزرگترین اندازه رشد ارتفاعی، قطری، ریشه زایی و زی توده کل در قلمه سه جوانه رشد یافته در بستر لومی مشاهده شد. از نتایج این پژوهش دریافت می شود که در نهالستان، شرایط بهینه تکثیر قلمه سفید پلت بستر لومی با قلمه سه جوانه می باشد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، تکثیر رویشی، سفید پلت، کارایی تولید نهال، توان ریشه زایی
  • مژگان عباسی، علی اصغر درویش صفت، میخاییل شپمن، هوشنگ سبحانی، انوشیروان شیروانی، شهیده شبستانی صفحه 399
    پایه و اساس سنجش از دور به ویژه سنجش از دور ابر طیفی برای تشخیص گونه ها و تهیه نقشه تیپ جنگل، آگاهی از چگونگی انعکاس طیفی گونه های مورد نظر می باشد. طیف سنجی زمینی به عنوان یکی از شاخه های علم سنجش از دور، به بررسی ویژگی های طیفی پدیده ها در دامنه طول موج های وسیع می پردازد. هدف اصلی این پژوهش بررسی تفاوت انعکاس طیفی برگ برخی از گونه های درختی جنگل های شمال ایران شامل گونه های توسکا، بلوط و انجیلی بر اساس غلظت نیتروژن بوده است. در مجموع 330 نمونه مجموعه برگ در حالت های رو به نور و سایه از 55 درخت اندازه گیری طیفی شد. برای رسیدن به اهداف این تحقیق ارتباط داده های طیفی با غلظت نیتروژن، بررسی تفکیک پذیری طیفی گونه های توسکا، بلوط و انجیلی بر اساس تفاوت غلظت نیتروژن و همچنین تعیین بهترین طول موج های مرتبط با تغییرات غلظت نیتروژن بررسی شد. استفاده شد. نتایج نشان داده که در هر سه گونه انعکاس طیفی برگ نور بیشتر از سایه است و این تفاوت معنی دار می باشد. اندازه گیری غلظت نیتروژن در آزمایشگاه نیز نشان داد که میزان آن در گونه های بلوط و توسکا بیشتر از انجیلی، و در همه موارد در برگ های نور بیشتر است. نتایج همچنین نشان داده که استفاده از متغیر نیتروژن در مدل تحلیل رگرسیون PLS، می تواند نتایج قابل قبولی را در تفکیک گونه ها ارائه دهد. در این تحقیق گونه انجیلی بیشترین تفاوت طیفی را با دو گونه توسکا و بلوط در طول موج های حساس به غلظت نیتروژن نشان داده است. همچنین نتایج نشان داده که محدوده لبه قرمز اطلاعات طیفی خوبی در رابطه با تغییرات غلظت نیتروژن و تفکیک طیفی گونه ها ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: طیف سنجی زمینی، اثر انگشت (کتابخانه) طیفی، نیتروژن، رگرسیون PLS، گونه های درختی، جنگل های خزری
  • سامان قهری، سعید کاظمی نجفی، بهبود محبی صفحه 419
    در این پژوهش، اثر دو نوع اصلاح کننده ضربه بر مقاومت به ضربه چندسازه چوب پلاستیک ساخته شده از پلی پروپیلن بازیافتی و آرد چوب مورد بررسی قرار گرفت. تحت شرایط کنترل شده پنج مرحله تخریب ترمومکانیکی پلی پروپیلن بکر توسط دستگاه اکسترودر دو مارپیچ با سرعتrpm 100 و دمای oC 190 انجام گرفت. پلی پروپیلن (بکر و بازیافتی) و آرد چوب با نسبت 50 درصد (وزنی) در حضور دو نوع اصلاح کننده ضربه اتیلن وینیل استات (EVA) و اتیلن پروپیلن دی ان مونومر (EPDM) به وسیله دستگاه اکسترودر دو مارپیچ با یکدیگر مخلوط شدند. نتایج نشان دادند که مقاومت به ضربه چندسازه های ساخته شده از پلی پروپیلن بازیافتی و آرد چوب کمتر از چندسازه ساخته شده از پلی پروپیلن بکر است. همچنین، استفاده از هر دو نوع اصلاح کننده ضربه سبب افزایش مقاومت به ضربه چندسازه های ساخته شده از پلی پروپیلن بازیافتی و آرد چوب گردید، ولی EVA عملکرد بهتری در افزایش مقاومت به ضربه چندسازه نشان داد. نتایج مطالعات مقاومت به ضربه نشان دادند که مقاومت به ضربه چندسازه ساخته شده از پلی پروپیلن بازیافتی- آرد چوب اصلاح شده با اصلاح کننده ضربه EVA به طور قابل ملاحظه ای کمتر از چندسازه ساخته شده از پلی پروپیلن بکر- آرد چوب می باشد.
    کلیدواژگان: تخریب ترمومکانیکی، مقاومت به ضربه، اصلاح کننده ضربه، چندسازه پلی پروپیلن بازیافتی، آرد چوب
  • مسعود کمره ئی، یحیی همزه، سعید مهدوی، محمد آزادفلاح، سحاب حجازی، سید محمد هاشمی نجفی، علی عبدالخانی، فاطمه رمضانیان ثانی صفحه 435
    در این تحقیق اثر افزودن سه نوع سورفکتانت غیریونی با نام های تجاری PEG-1000، KELA-2 و KECA-20 در چهار سطح 1%، 2%، 3% و 4% به عنوان افزودنی خمیرکاغذسازی بر خصوصیات خمیرکاغذ CMP حاصل از صنوبر، رنگبری اکسایشی خمیرکاغذ حاصل و خواص کاغذ دست ساز آن مورد بررسی قرار گرفت. خمیرکاغذهای دارای بیشترین بازده و کمترین وازده حاصل از افزودن سورفکتانت ها به همراه پخت شاهد (بدون سورفکتانت) انتخاب و طی دو مرحله با پراکسید هیدروژن رنگبری شدند. نتایج نشان دادند که کاربرد این سورفکتانت ها از یک سو منجر به افزایش بازده خمیرکاغذ و افزایش مصرف مایع رنگبری پراکسید هیدروژن و روشنی کاغذها و از سوی دیگر کاهش وازده الک، ماتی و زردی کاغذهای حاصله می شود. بیشترین بهبود در خواص خمیرکاغذ، ناشی از سورفکتانت PEG-1000 در سطح کاربرد 4 درصد بود که منجر به افزایش 2/1 درصد در بازده خمیرسازی، کاهش 1 درصد در وازده الک و افزایش 2 واحد روشنی شد. KELA-2 در سطح کاربرد 2 درصد منجر به افزایش 68/0 درصد در بازده خمیرسازی و 9/1 واحد در روشنی شد. KECA-20 در سطح کاربرد 1 درصد منجر به افزایش 14/1 درصد در بازده خمیرسازی، کاهش 87/0 درصد در وازده الک و افزایش 5/0 واحد در روشنی شد. همچنین کاغذهای حاصل از افزودن این سورفکتانت ها نسبت به نمونه شاهد از خواص فیزیکی و مقاومتی بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: سورفکتانت، خمیرکاغذسازیCMP، صنوبر، بازده الک، خواص نوری
  • محمد مفتخرجویباری، سیدمهدی حشمت الواعظین، اصغر عابدی، نبی الله یارعلی صفحه 445
    در ایران، جنگلداران با تجربه از اثر عوامل زیادی بر قیمت های فروش چوب کنار جاده آگاهند ولی برآوردهای کمی از این عوامل وجود ندارد. در این تحقیق ارزش های ضمنی ویژگی های قطعه فروش چوب در طرح جنگلداری آذررود، شیرگاه بررسی شد. برای تخمین قیمت های ضمنی، 410 قطعه فروش چوب طرح جنگلداری آذررود در دوره زمانی 1371 تا 1386 ارزیابی شد و در پایگاه داده گرد آمد. شیوه قیمت گذاری هدونیک (HPM) و آنالیز رگرسیون چند متغیره داده های ترکیبی نرم افزار Eviews 5 برای تخمین مدل مرتبط کننده قیمت قطعات فروش به ویژگی های شان استفاده شد. مدل تقریبا 86 درصد از تغییر در کل قیمت فروش را با استفاده از ویژگی های قطعات فروش چوب و با خطای معیار تقریبی 22875 ریال در هر مترمکعب با میانگین قیمت واقعی 1027603 ریال در هر مترمکعب توضیح داد. سپس فروض کلاسیک تخمین زن حداقل مربعات پولد مثل آزمون نرمال بودن باقی مانده های مدل ارزیابی شد. نتیجه نشان داد که تخمین زن حداقل مربعات پولد به خوبی بکارگرفته شده است. بعلاوه اثر ویژگی های قطعات فروش چوب بر قیمت های فروش شان شامل حجم فروش در هکتار، متوسط قطر گرده بینه ها در قطعه، نسبت حجم گونه های باارزش گروه یک (توسکا، افرا، راش و غیره) در قطعه، تعداد شرکت کنندگان در مزایده، نسبت حجم گرده بینه ها در قطعات، فاصله حمل تا جاده اصلی، شاخص همگنی گونه ای (هرفیندال) و شیب عرضی دامنه معنی دار شدند (p=1%). حجم فروش در هکتار و فاصله حمل تا جاده اصلی، به ترتیب مثبت ترین و منفی ترین اثرات را بر قیمت قطعات فروش چوب داشتند.
    کلیدواژگان: چوب، قطعه فروش چوب، حجم قطعه، ابعاد چوب، روش قیمت گذاری هدونیک و قیمت ضمنی
  • علی نجفی فر، خسرو ثاقب طالب، کیوان صائب صفحه 461
    تحقیق حاضر به منظور شناخت اثرات نور خورشید در زنده مانی نهال های بلوط ایرانی Quercus brantii)) و بر اساس روش آماری بلوک های کامل تصادفی در قالب کرت های خرد شده، در طی یک دوره آماری 3 ساله و در 3 تکرار در بخشی از جنگل های استان ایلام انجام شد. در مجموع 8 تیمار متعلق به دو عامل جهت جغرافیایی دامنه در دو سطح شمالی و جنوبی و فاصله استقرار نهال نسبت به درخت مادری (سایه انداز تاج درخت) در چهار سطح کرت های نزدیک، میانی، دور و شاهد، تجزیه و تحلیل شد. همچنین میانگین زنده مانی نهال های بلوط در کرت های شاهد و در کرت های فرعی فرعی (حاصل از خرد شدن کرت های فرعی به چهار جهت اصلی در دو فاصله دور و نزدیک به درخت)، در سه طبقه نور نسبی با هم مقایسه شدند و همبستگی بین شدت نور نسبی و درصد زنده مانی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین زنده مانی در دامنه شمالی%9/20، در دامنه جنوبی%22 و در کل واحدهای آزمایش %4/21 بود. حداکثر زنده مانی برابر %8/77 در یکی از کرت های نزدیک درخت مادری و حداقل آن نیز معادل صفر در یکی از کرت های شاهد مشاهده شد. همچنین حداکثر شدت نور نسبی در مجموع کرت های مورد بررسی %95 و حداقل آن %1 بود، که به ترتیب در یکی از کرت های دور از درخت مادری و شاهد مشاهده شد. میانگین شدت نور نسبی نیز %5/58 بود. نتایج آنالیزهای آماری نشان داد که اختلاف میانگین زنده مانی در دو تیمار مربوط به عامل جهت جغرافیایی دامنه نسبت به هم معنی دار نبوده و در خصوص عامل فاصله از درخت بجز تیمار دورترین فاصله از درخت نسبت به شاهد، سایر تیمارهای مربوط به عامل فاصله از درخت نسبت به هم در سطح %1 معنی دار بودند. در این راستا عملکرد زنده مانی در کرت های نزدیک به درخت، از کرت های میانی بهتر بود. بررسی همبستگی و رابطه شدت نور نسبی نسبت به زنده مانی نهال های بلوط نیز نشان داد که بین این دو عامل رابطه ای خطی با شیب منفی وجود دارد. ضریب تبیین این رابطه معادل %69 بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که با خارج شدن از سطح سایه اندازی تاج درختان مادری و درنتیجه افزایش شدت نور نسبی، زنده مانی نهال های بلوط کاهش می یابد. ضمنا کاشت نهال فقط در کرت های نزدیک درخت مادری و در کرت های میانی توصیه می شود.
  • مهرداد نیکوی، رامین نقدی، زهره نوروزی صفحه 475
    عملیات بهره برداری جنگل دارای ضریب بالای حوادث منجر به آسیب و فوت در مقایسه با سایر صنایع می باشد. این مقاله صدمات ناشی از بهره برداری در جنگل های غرب استان گیلان را که توسط بخش ایمنی شرکت شفارود جمع آوری شده بود، مورد مطالعه قرار داده است. ابتدا داده های حوادث و اطلاعات مربوط به کارگران آسیب دیده خلاصه شد تا ویژگی ها، ضریب تکرار و شدت حوادث کار در غرب استان گیلان در بین سالهای 1387-1364 مور بررسی قرار گیرد. مطالعه حوادث نشان داد که نرخ فراوانی و شدت حادثه در منطقه مورد مطالعه به ترتیب 17 حادثه و 13/0 روز در طول 24 سال مورد مطالعه بود. عملیات قطع بعنوان پرخطرترین فعالیت جنگل و اره موتوری به عنوان حادثه سازترین ابزار کار در جنگل معرفی شد. قسمت زیادی از حوادث کار برای کارگرانی روی داد که دارای 40-30 سال سن و 20-10 تجربه کاری بودند. حوادث کار در جنگل عموما در ساعات اواخر ظهر و اوایل بعد از ظهر روی داد. نتایج این مطالعه شناخت بهتر حوادث ناشی از کار در جنگل را مهیا کرده و راهنمای مناسبی برای تهیه برنامه ایمنی پیشگیری کننده است. این تحقیق نشان داد که کاهش حوادث ناشی از کار در جنگل نیازمند برنامه جامعی شامل برنامه آموزشی مناسب به همراه استفاده از راه حل های تکنولوژیک و سازماندهی شده می باشد. آموزش حین انجام کار توسط سرکارگران، به همراه از رده خارج کردن تجهیزات و ماشین آلات فرسوده می تواند در این بین راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، حوادث کار، ایمنی کار در جنگل، شفارود
|
  • J. Ebrahimpour Kasmani, A. M. Nazeri, A. Samariha Page 345
    In this investigation، paper strengths from feed stock، refined and unrefined stocks were studied after OCC pulp fractionation and handsheet production. For this purpose، OCC pulp was fractionated by pressure screens into long and short fiber fraction. Then، feed stock and long fiber fraction were separately refined using a laboratory refiner. To produce a «recombined stock»، the long fiber pulp fraction and short fiber pulp fraction were mixed with each other. Consequently، strength properties of the recombined stock were measured and compared with those of unrefined and refined feed stocks and also with other fractions of pulp. Results indicated that overall strength properties of refined feed stock papers were higher as compared with the recombined stock paper. Also we observed that Tear index of the long fiber fraction، was higher than other pulp fractions. Tensile، Burst and SCT indexes of refined long fiber fraction were higher rather than other fractions. In addition Tensile، RCT and Scott bond indexes of refined feed stock were higher than other pulp fractions. Generally، results showed that، fractionation and recombination process is not a suitable and useful method for OCC pulp and paper strength improvement but OCC pulp refining is a better method to increase OCC pulp and paper strengths.
    Keywords: Fractionation, OCC pulp, SCT index, Scott bond, Strength properties
  • Gh. Asadpour, H. Resalati, M. R. Dehghani, A. Ghasemian, M. Mohammad Nazhad Page 357
    In this research، the effect of cationized CMP fines on newsprint pulp properties was investigated. The fines were first separated using a Dynamic Drainage Jar (DDJ) apparatus and then the cationic groups were established and firmly fixed on fines by chemical reactions and grafting with copolymerization mechanism so that the surface electrical charge of fines was changed to cationic. The cationized CMP fines were added alone and also together with polymeric retention aid، the cationic poly acryl amid، in newsprint furnish at three levels of consumption (low، medium and high) and the pulp properties including drainability (freeness)، first pass retention and also zeta potential and filtrate cationic demand variations were measured and compared with the control sample (pulp with only cationic poly acryl amid which is the main retention aid polymer in Mazandran Wood and Paper Industries Company). The results showed that although the cat ionized CMP fines by themselves could not have good effects on newsprint pulp quality، by cooperation with cationic poly acryl amid، the pulp quality and also retention aid polymer efficiency were increased. Indeed، the cationized CMP fines have a synergic effect on retention aid polymer efficiency. Therefore، the use of cationized CMP fines with cationic poly acryl amid can be recommended for increasing pulp drainability and first pass retention.
    Keywords: CMP pulp, Cationized Fines, Drainability, Retention, Cationic Demand
  • A. Rostampour Haftkhani, Gh. Ebrahimi, M. Tajvidi, M. Layeghi Page 369
    Withdrawals resistances of screws driven into commercial wood plastic composite (WPC) panels in both face and edge directions have been measured and the results have been compared with those of conventional medium density fiberboard (MDF) and particleboard. Three types of screws namely; sheet metal screw (gauge # 4، 8، 10، 14)، wood screw (gauge #8) and drywall screw (gauge #8) were used. The results have indicated that withdrawal resistances of screws in WPC panels in both directions increase as screw diameter. Similar increases were observed when pilot holes diameter were increased close to the root diameter of the screws. Beyond this limit، increasing the pilot hole diameter up to the nominal diameter of the screws، significantly reduced withdrawal resistance. No significant differences were observed between different types of screw. Face and edge withdrawal resistances of screws in WPC panels were higher as compared with those of MDF and particleboard panels.
    Keywords: Face, edge withdrawal strength, Sheet metal screw, Drywall screw, Wood screw, Commercial WPC, MDF, Particleboard
  • S. E. Sadati, M. Tabari, M.H. Assareh, H. Heidari Sharifabad, P. Fayyaz Page 383

    Populus caspica Bornm. is an endemic tree species growing in Hyrcanian forests of Iran. It grows on alluvial soils، appears as individual and groups and regenerates naturally، particularly by root sprouting. Despite the importance of this species in forest restoration، its seedling propagation is some to extent difficult. In February 2008 cuttings of P. caspica originated from 1-year branches of a mature tree were planted as Randomized Complete Blocks Design (RCBD) in four replications in a nursery in Koloudeh of Amol، north of Iran. Treatments were 1) soil bed consisting of loamy، loamy-sand and sandy-loam، and 2) cutting buds consisting of 2-bud cutting and 3-bud cutting. At the end of the first growing season، loamy soil with 70% and 3-bud cuttings with 80% had the maximum germination rates. Survival was 38%، 33% and 28% in loamy، loamy-sand and sandy-loam soils، and 40% and 24/6%، in 3-bud cuttings and 2-bud cuttings، respectively. The greatest plant fresh mass was belong to loamy soil (165 gr) and 3-bud cutting (140 gr). The biggest rooting and total fresh mass as well as height growth and collar diameter growth were found in 3-bud cutting grown on loamy soil. It can be concluded that growing “3-bud cuttings on loamy soil” is the most favorable treatment for propagation/seedling production of P. caspica in this nursery.

    Keywords: Cutting, Germination, Hyrcanian forests, Populus caspica, Plant propagation
  • M. Abbasi, A. A. Darvishsefat, M. E. Schaepman, H. Sobhani, N. Shirvany Page 399
    Remote sensing systems، especially hyperspectral remote sensing require fundamental knowledge of spectral reflectance of desired tree species for recognizing tree species and mapping forest type. Field spectrometry as a field of remote sensing، dealing with determination of these spectral characteristics tries to provide the spectral libraries for different objects. The objectives of this study were 1) investigating the relationship between spectral reflectance and nitrogen content and 2) investigate the species spectral separability of alder، oak and ironwood leaves based on nitrogen varying in species and to define the best wavelength for this aim، the partial least square (PLS) analysis was used. In this study the spectral fingerprint of the most important forest tree species of the northern forest of Iran namely Alder (Alnus subcordata)، Oak (Quercus castaneifolia) and Ironwood (Parrotia persica)، were acquired. This has been carried out using a full range spectrometer during the summer 2007. A total of 330 leaf ‘pile’ spectral curves of illuminated and shaded leaves were acquired of 55 trees in altitude range between 250 and 2200 m (asl.) under a clear and cloudless sky. Following the measurements، nitrogen of the mentioned leaves was extracted in laboratory. The value of vegetation indices of illuminated leaves was more than shaded ones and the differences were significant in all species. This result has been proved by statistical results obtained by nitrogen data in lab. Based on the Partial Least Square (PLS) results it proved that nitrogen variable has the ability to discriminate species. These results showed that there was the most distinct separation between Ironwood and both Alder and Oak. There were less distinct separation between Alder and Oak. Based on the result obtained by PLS regression we could conclude that the best wavelength region for spectral separability of species is in red edge region.
    Keywords: Field Spectroradiometry, Spectral fingerprint (library), nitrogen content, PLS regression, Caspian forest tree species
  • S. Ghahri, S. Kazemi-Najafi, B. Mohebby Page 419
    In this study، the influence of two types of impact modifier on impact strength of recycled polypropylene (PP) - wood flour composites was evaluated. For this purpose، a virgin PP was thermo-mechanically degraded by five extrusion cycles under controlled conditions in a twin-screw extruder at the rotor speed of 100 rpm and temperature of 190°C. The PP (virgin and recycled polypropylene after 2nd and 5th cycles) and wood flour were compounded at 50% (w/w) wood flour loading in a counter-rotating twin-screw extruder in the presence of different impact modifiers to produce wood flour-PP composites. Ethylene vinyl acetate (EVA) and ethylene-propylene-diene monomer (EPDM) were used as impact modifiers. The results showed that composites containing recycled PP exhibited significantly lower impact strengths. Both impact modifiers increased the impact strength of the PP/WF composites but the addition of EVA resulted in the greatest improvements in impact strength. The composites containing virgin PP exhibited higher impact strengths than those containing recycled PP and EVA.
    Keywords: Thermo, mechanical degradation, impact modifier, recycled polypropylene, wood flour composites
  • M. Kamarei, Y. Hamzeh, S. Mahdavi, M. Azadfallah, S. Hedjazi, S. M. Hashemi Najafi, A. Abdulkhani, F. Ramezanian Sani Page 435
    In this study the effects of three non-ionic commercial surfactants namely PEG-1000، KELA-2 and KECA-20 as digester additives at four levels of 1، 2، 3 and 4% on the CMP pulping of poplar، oxidative bleaching of the resulted pulp and its hand-sheet paper properties were investigated. The resulted pulps from the application of each surfactant with the highest screen yields and lowest rejects as well as control CMP pulps (without surfactant) were selected and bleached in two stages with H2O2. The pulping and bleaching results showed that the application of all surfactants increased accepted yield، consumption of bleaching agents and brightness of pulp whereas they lowered the opacity and yellowness of pulps compared to the control pulp. The best result was obtained with PEG-1000 (4%) which increased accepted yield by 1. 2%، brightness by 2% while decreased screen reject by 1%. KELA-2 (2%) increased accepted yield، and brightness by 0. 68% and 1. 9%، respectively. KECA-20 (1%) increased accepted yield and brightness by 1. 14% and 0. 5% respectively but decreased screen reject by 0. 87%. In addition، the prepared hand-sheet papers had higher physical and mechanical properties compared with the control.
    Keywords: Surfactants, CMP pulping, Poplar, Pulping Yield, Optical Properties
  • M. Moftakhar Juybary, S. M. Heshmatol Vaezin, A. Abedi, N. Yarali Page 445
    In Iran, most of experienced foresters are aware of the many factors that influence timber sale prices on roadside. However, there are not quantitative estimates of these factors. In this research, implicit prices of timber lot characteristics were analyzed in Azarroud forestry plan, Shirgah, Iran. To estimate implicit prices, 410 timber sale lots of Azarroud forestry plan in the period 1992 to 2008 were evaluated and incorporated into a dataset. Hedonic Pricing Method (HPM), pooled data multivariable regression analysis of the Eviews 5 software were then used to estimate a model relating transaction price of timber lots to their characteristics. The model explained approximately 86% of the variation in the total sale price using characteristics of timber sale lots and the standard error was around 22875 Rial per m3 (2$ /m3) with average real price of 1027603 Rial per m3 (91$/m3)of lot. Then, the classical hypothesis of pooled least square estimator e.g. residuals normality test were evaluated. ‏The result showed that the pooled least square estimator was usefully applied. As well, the impact of lots characteristics on their sale prices including sale volume per hectare, average diameter of logs in lot, volume ratio of higher price species of group 1 (alder, maple, beech etc.) in lot, number of auction bidders, volume ratio of logs in lots, transport distance to first main road, species homogeneity index (Herfindahl) and side slope were found to be significant (p=1%). Sale volume per hectare and transport distance to main forest roads had the highest positive and negative effects on timber sale lot, respectively.
    Keywords: Timber, timber sale lot, volume of lot, dimension timber, hedonic pricing method, implicit price
  • A. Najafifar, Kh. Saghebtalebi, K. Saeb Page 461
    This research was conducteded to assess sunlight effects on survival of the Persian Oak (Quercus brantii) saplings، based on randomized complete block method in the form of split plots، during a 3 years period with 3 replications. Tow 2 factors and 8 treatments were considered in the design. The first factor was aspect that divided in 2 levels (N and S). The second factor was distance of saplings from seed trees that divided in 4 levels، which were near، intermediate، far and control plots. Afterwards، average survival of oak saplings was compared in 3 classes of relative light and then correlation between relative light intensity and percent survival was investigated in the whole plots. The results showed that the mean survival was 20. 9% in the northern aspect، 22% in the southern aspect and 21. 4% in the total plots. The maximum and minimum saplings survival were 77. 8% (one of the plots near the seed tree) and 0% (one of the control plots) respectively. The maximum، minimum and average relative light in sub-sub plots and in control plots were 95%، 1% and 58. 5% respectively. Also، the results of statistical analysis showed that the differences of saplings survival for both treatments of aspect factor were not significant. Except the correlation between Level 3 of second factor (the most distance of saplings from seed trees) and control treatment، the correlation between other levels of distance factor، were significant at 1% level. In this context، function of survival was better on the close plots from the seed tree than middle plots and also on middle plots than far plots. There was a negative linear relation between relative light intensity and survival of saplings (R2=69%). So we can conclude that survival of oak saplings is decreased with increasing distance from tree crown (Thereby increasing light intensity). Also، planting saplings are recommended only in plots close and middle distance to the seed trees.
    Keywords: Survival, light intensity, Sapling, Persian Oak, Zagros forests, Ilam
  • M. Nikooya, R. Naghdi, Z. Nouroozia Page 475
    The logging industry has a high rate of both fatal and non-fatal injuries in comparison to other industries. This paper deals with logging-related injuries in west forest of Guilan province. The data that had been collected by safety office of Shafaroud Company for the entire forestry sector were used. Accident and employment data were analyzed to examine patterns، frequency and severity rates of logging injuries in west forest of Guilan province from 1985 through 2009. The average annual frequency and severity rate of accidents were 17 and 0. 13 over the 24 years study period. Felling operation and chainsaw were the main dangerous job and equipment in forest logging. The majority of logging injuries occurred to workers with 10-20 years of employment (those who have 30-40 years old). Forest logging accidents were more likely to occur in the late morning and early afternoon. The results of study are helpful for diagnosing the root-cause of forest logging worker accident and help in developing preventive safety programs. This research showed that decrease in the number of work related accidents in forests is only possible with an integral approach to suitable training and use of appropriate organizational and technological solutions. On the job training by foreman and put out work out equipment and machinery can be solution.
    Keywords: Forest logging, Work accident, Work safety in forest, Shafaroud