فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و ششم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد بیرانوند، محمد متینی زاده*، سید موسی صادقی، طاهره علی زاده، الهام نوری، هادی درودی صفحات 299-311

    هدف از این پژوهش ارزیابی و مقایسه اثرات دو گونه بومی و غیر بومی کهور (Prosopis cineraria  و  P. juliflora) بر مشخصه های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک در استان سیستان و بلوچستان است. جهت نمونه برداری، از هر گونه درختی، 30 پایه انتخاب و نمونه های خاک از عمق 30-0 سانتی متری در زیر و بیرون تاج پوشش آن ها برداشت شد و سپس پنج نمونه خاک در زیر یا بیرون تاج با یکدیگر ترکیب شدند و برای آنالیز آزمایشگاهی در دمای مناسب نگهداری شدند. رطوبت اشباع، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و تنفس میکروبی پایه و برانگیخته، زی توده میکروبی کربن، پتانسیل نیتریفیکاسیون و فعالیت آنزیم های اوره آز، دهیدروژناز، فسفاتاز قلیایی و اسیدی سنجش و با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه مقایسه شد. نتایج نشان داد که به طور معنی داری بیشترین مقادیر رطوبت اشباع، نیتروژن کل، تنفس برانگیخته و فعالیت آنزیم دهیدروژناز در زیر تاج کهور ایرانی و بیشترین مقادیر منیزیم، پتانسیل نیتریفیکاسیون و فعالیت آنزیم فسفاتاز اسیدی در زیر تاج پوشش درخت کهور آمریکایی مشاهده شد این در حالی است که کمترین مقدار آن ها به بیرون تاج پوشش هر دو گونه تعلق داشت. شاخص کیفیت خاک بیانگر این است که کیفیت خاک در زیر گونه کهور ایرانی بالاتر از کهور آمریکایی و مناطق بدون پوشش است. گونه های درختی کهور بومی، حاصل خیزی و اسیدیته خاک را بهبود بخشیده و کیفیت خاک در زیر تاج پوشش آن از نظر عددی بیشتر از پوشش کهور آمریکایی بوده است. بنابراین حفظ جنگل های طبیعی این گونه و جنگلکاری با آن جهت حفظ و بهبود کیفیت خاک در استان سیستان و بلوچستان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پتانسیل نیتریفیکاسیون، شاخص کیفیت خاک، فعالیت های آنزیمی، مناطق خشک
  • سمیه نظیرزاده، ویلما بایرام زاده، فرحناز خلیقی سیگارودی*، لیلا پورحسینی، سید خسرو حسین اشرفی صفحات 313-327
    در دهه های اخیر، استفاده از حشره کش های دوست دار محیط زیست به ویژه اسانس های گیاهان برای کنترل آفات انباری توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی خاصیت حشره کشی، اسانس برگ درخت ارس (Juniperus excelsa) جمع آوری شده از دو رویشگاه واقع در ارتفاعات منطقه آق داغ و (خلخال) و شهرستانک (کرج) در ایران روی حشرات کامل شب پره هندی (Plodia interpunctella) و سوسک زرد آرد (Tenebrio molitor L.) انجام شد. برگ درختان از دو ناحیه جمع آوری و اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر تهیه و ترکیبات اصلی با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شد. همچنین اثر سمیت تنفسی این اسانس ها بر روی حشرات فوق با تعیین شاخص میزان کشندگی (LC50) و رگرسیون پروبیت بررسی شد. براساس نتایج، در اسانس برگ درخت ارس منطقه شهرستانک و آق داغ به ترتیب 24 و 18 ترکیب شناسایی شد. در هر دو رویشگاه، بیشترین ترکیب شناسایی شده مربوط به α-Pinene بود. نتایج نشان داد که سمیت تنفسی اسانس ها درهر دو منطقه مورد مطالعه با غلظت اسانس همبستگی مثبت و معنی دار دارد (0/01>P). LC50 برای سوسک زرد آرد در اسانس های آق داغ و شهرستانک به ترتیب 279/10، 253/16 میکرولیتر بر لیتر هوا و برای شب پره هندی 182/26، 115/16 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. مقادیر LC50 اسانس های تهیه شده از شهرستانک برای هر دو حشره کمتر بود که  این تفاوت احتمالا از  تفاوت در ترکیبات شیمیایی اسانس در رویشگاه ناشی شده است. با توجه به سمیت تنفسی اسانس حاصل از برگ های درخت ارس در دو منطقه بررسی شده، و با توجه به تفاوت شاخص LC50، مطالعات زیست سنجی بیشتری ازJ. excelsa  در رویشگاه های مختلف توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آفات انباری، ترکیبات شیمیایی، زیست سنجی، متابولیت‎های ثانویه
  • جلال هناره*، حسن جهانبازی گوجانی، مهدی پورهاشمی، زهرا هاشمی خبیر صفحات 329-339
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت خشکیدگی درختان بلوط  (Quercus infectoria و Q. libani) جنگل های زاگرس شمالی در استان آذربایجان غربی انجام شد. در این راستا، مشخصه های کمی و کیفی توده در قطعه نمونه یک هکتاری با ابعاد 100 در 100 متر اندازه گیری و بررسی شدند. در درون قطعه نمونه فوق، یک قطعه نمونه با سطح شناور به صورتی که 100 پایه بلوط در آن قرار بگیرد، برای پایش خشکیدگی درختان پیاده شد. پایش خشکیدگی درختان طی یک دوره چهار ساله (1401-1398) در 5 طبقه زوال (1- سالم، 2- سرخشکیدگی تاج، 3- خشکیدگی تاج کمتر از 50 درصد، 4- خشکیدگی تاج بیشتر از 50 درصد و 5- درختان قطع شده)، انجام شد. برای بررسی ارتباط سطح برگ، ابعاد و وزن میوه درختان بلوط در مراحل زوال، در طی سه سال (1400-1398)، هر سال از پنج درخت ثابت، 20 برگ و 25 میوه برداشت گردید و ابعاد و وزن آن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد تعداد درختان سالم بین سال های 1398 تا 1401 از 94 درصد به 71 درصد کاهش یافته و نه درصد از پایه ها در انتهای دوره پایش، قطع شده بودند. نتایج محاسبه میانگین سطح برگ در طول سه سال، روند کاهشی و تفاوت معنی داری را نشان داد. به جز وزن میوه، سایر ابعاد مورد بررسی در میوه نیز در طول سال های پایش، روند کاهشی معنی داری را نشان دادند. علی رغم عدم آلودگی جنگل های استان به بیماری زغالی بلوط، متاسفانه روند کاهش درختان سالم و افزایش درختان دارای سطوح مختلف خشکیدگی بسیار نگران کننده است. به این دلیل، افزایش حفاظت و کاهش عوامل تخریب در این جنگل ها باید تشدید گردد.
    کلیدواژگان: بلوط، پیرانشهر، زاگرس شمالی، زوال
  • سیده راحیل چالاک*، سعید رضا فرخ پیام، علی بیات کشکولی، حسینعلی رهدار صفحات 341-353
    این تحقیق جهت سبک سازی، مقاوم سازی چوب گچ به همراه کم کردن تمایل آن به جذب آب انجام شده است. بدین منظور، ابتدا اثر متغیر الیاف رنگبری نشده و سپس اثر متغیرهای کربنات کلسیم اصلاح شده با اسید استئاریک، لیگنوسولفانات، پلی ونیل الکل، نشاسته ذرت و تاپیوکا بر روی مقاومت خمشی نمونه ها بررسی شد. این مواد افزودنی در سطوح مختلف به گچ اضافه شد تا مقدار بهینه جهت بهبود خصوصیات تخته گچ از جمله مقاومت خمشی با آزمون و خطا به دست آید. مقاومت فشاری، جذب آب، چگالی و ریز ساختار نمونه های تیمارهای بهینه بررسی شد. نتایج نشان داد اسید استئاریک، یک لایه پوششی بر ذرات کربنات کلسیم ایجاد و دسترسی رطوبت را تا حدود 1/1 برابر در الیاف رنگبری نشده نسبت به نمونه های شاهد به حداقل می رساند. مقاومت فشاری در کلیه تیمارهای خمیر رنگبری نشده نسبت به نمونه های شاهد افزایش داشت و این افزایش در نشاسته تاپیوکا مشهودتر بود و نسبت به نمونه های شاهد 2/3 برابر شد. در نهایت، تصاویر میکروسکوپ الکترونی توزیع یکنواخت الیاف و بلورهای گچ و در نتیجه بافت همگن و اتصال مناسب بین آن ها را نشان داد. حتی با توجه به اینکه نمونه های تیمارهای بهینه در رده چگالی کم (0/74 گرم بر سانتی متر مکعب) قرار گرفتند، ولی مقاومت فشاری بیشتری نسبت به حداقل مقدار استاندارد داشتند. تخته گچ های تولید شده دارای حداقل مقاومت استاندارد و جذب آب مناسبی می باشند.
    کلیدواژگان: تخته گچ، ساختار میکروسکپی، لیگنوسولفانات، مقاومت فشاری
  • مازیار حیدری*، یعقوب ایران منش، مهدی پورهاشمی صفحات 355-366

    جنگل های زاگرس از نظر سطح به عنوان دومین بوم سازگان جنگلی کشور شناخته شده اند و دارای خدمات بوم سازگانی متعددی ازجمله ذخیره کربن هستند. خاک ها بزرگ ترین مخزن ذخیره کربن در بوم سازگان های خشک هستند. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت ذخیره کربن خاک توده های جنگلی شاخه زاد (قرق و شاخص استان کردستان) در جنگل های شهرستان مریوان بود. در این راستا، دو رویشگاه گاران (توده قرق) و دوله ناو (توده شاخص و الگو) جنگل های استان در شهرستان مریوان (شمال غرب استان کردستان) انتخاب شدند. در هر رویشگاه، از یک قطعه نمونه مربعی شکل یک هکتاری، پنج نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری برداشت و در آزمایشگاه مشخصه های فیزیکی- شیمیایی خاک، تنفس میکروبی، درصد کربن آلی و مقدار ذخیره کربن نمونه ها اندازه گیری شد. با توجه به نرمال بودن داده ها، از آزمون تی مستقل برای مقایسه میانگین پارامترهای مورد مطالعه در دو رویشگاه استفاده شد. نتایج نشان داد که درصد کربن آلی و ذخیره کربن در رویشگاه گاران با مقادیر 3/63 درصد و 104/3 تن در هکتار، با اختلاف معنی داری بیشتر از رویشگاه دوله ناو بود (2/63 درصد و 86/7 تن در هکتار). همچنین، مقادیر پارامترهای درصد سنگ ریزه، تنفس میکروبی و نسبت C/N در رویشگاه گاران (به ترتیب 37/3 درصد، 472/9 میلی گرم دی اکسید کربن در کیلوگرم و 13/1) بیشتر از رویشگاه دوله ناو بود. نتایج کلی پژوهش نشان داد که ذخیره کربن در رویشگاه گاران (تحت مدیریت قرق) بیشتر از رویشگاه دوله ناو بود. اعمال مدیریت قرق و حفاظت جنگل سبب افزایش درصد کربن آلی و مقدار ذخیره کربن خاک می شود.

    کلیدواژگان: تنفس میکروبی، درصد کربن آلی، درصد نیتروژن، رویشگاه دوله ناو، رویشگاه گاران
  • عمار نقدی، رامین نقدی*، مهرداد میرزایی صفحات 367-377

    ضایعات چوب در مراحل مختلف برداشت چوب اتفاق می افتد، اما به حداقل رساندن آن از اصول بهره برداری صحیح است. هدف این بررسی، برآورد درصد افت حجمی چوب پس از قطع، تبدیل و استحصال درختان باغی در شهرستان لنگرود بود. به منظور محاسبه افت چوب در اثر قطع درخت با استفاده از اره موتوری و محاسبه افت ارزش آن، از روش نمونه برداری انتخابی استفاده شد. درمجموع 52 اصله درخت از گونه های بلوط (Quercus castaneifolia C.A. Mey)، لرگ (Petrocarya fraxinifolia (Lam.) Spach)، توسکا (Alnus glutinosa L.)، اوجا (Ulmus carpinifolia Borkh.) و افرا (Acer velutinum Boiss.) در سه طبقه قطری 40-20، 60-40 و بیشتر از 60 سانتی متر اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تجزیه واریانس دو عامله و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که مجموع میزان افت چوب در گونه های بلوط، لرگ، توسکا، اوجا و افرا به ترتیب 0/644، 0/467، 0/610، 0/466 و 0/499 مترمکعب است. نتایج نشان داد که با افزایش طبقات قطری، میزان افت چوب در همه گونه ها افزایش می یابد. نتایج آزمون تجزیه واریانس دوعامله نشان داد که اختلاف معنی داری بین میزان افت حجمی در طبقات قطری وجود دارد ولی بین میزان افت حجمی در گونه های مختلف، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. تاثیر متقابل طبقات قطری و گونه های درختی بر میزان افت حجمی چوب، تفاوت معنی داری را نشان نداد. آزمون مقایسه میانگین دانکن نیز نشان داد که اختلاف معن ی داری بین میزان افت حجمی چوب در هر سه طبقه قطری وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان افت حجمی چوب در 52 اصله درخت بررسی شده، 2/686 مترمکعب است که ارزش ریالی آن برابر 148389000 ریال می باشد. به طور کلی، نتایج نشان داد که با کاهش افت حجمی چوب می توان درآمد حاصل از قطع و فروش چوب آلات را افزایش داد.

    کلیدواژگان: ارتفاع کنده، بهره برداری جنگل، بیومتری جنگل، هزینه یابی
  • خدیجه دلاوریان عباس آبادی، اصغر طارمیان*، رضا اولادی، غلامرضا رحمانی صفحات 379-392
    عملکرد رزین های تانن عاری از فرمالدهید و تانن-رزورسینول-فرمالدهید در مقایسه با رزین ملامین فرمالدهید به منظور اصلاح ویژگی های فیزیکی و مکانیکی چوب بلوط بلندمازو (Quercus castaneifolia) مورد بررسی قرار گرفت. رزین ملامین فرمالدهید تا غلظت 25 درصد رقیق شد و متعاقبا از 5 درصد کاربامید برای کاهش ویسکوزیته آن استفاده شد. محلول آبی 30 درصد تانن متراکم به همراه محلول 33 درصد هیدروکسید سدیم و 6 درصد هگزامین (بر مبنای وزن خشک تانن) نیز برای تهیه رزین تانن عاری از فرمالدهید در محدوده pH 10 مورد استفاده قرار گرفت. رزین تانن-رزورسینول-فرمالدهید نیز در pH برابر با 8 سنتز شد. پس از اشباع نمونه های چوبی با فرآیند سلول خالی و خشک کردن آن ها با یک برنامه رطوبت پایه، گیرائی رزین در آون در دمای 2±103 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت و سپس در دمای 120 درجه سانتی گراد به مدت 4 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد که اصلاح چوب با هر سه نوع رزین منجر به کاهش رطوبت تعادل، بهبود پایداری ابعاد و آب گریزی سطح می شود ولی بر سختی و مدول الاستیسیته آن تاثیر معنی داری ندارد. درصد افزایش وزن چوب پس از اصلاح با رزین ملامین فرمالدهید (23/8 درصد) تقریبا دو برابر مقدار آن در چوب اصلاح شده با رزین های تانن پایه بود. رزین ملامین فرمالدهید عملکرد مطلوب تری در مقایسه با رزین های تانن پایه داشت، ضمن اینکه شدت تغییر رنگ چوب پس از اصلاح نیز کمتر بود. فرآیند اصلاح با رزین تانن-رزورسینول-فرمالدهید در مقایسه با رزین تانن عاری از فرمالدهید در بهبود ویژگی ها، با موفقیت بیشتری همراه بود.
    کلیدواژگان: آب گریزی، اصلاح چوب، دوست دار محیط زیست، سختی، مدول الاستیسیته
  • پیمان احمدی*، داود افهامی سیسی، کامبیز پورطهماسی، سهیلا ایزدیار صفحات 393-406
    استفاده از چوب به علت جذب رطوبت و تغییر ابعاد و همچنین امکان تخریب با عوامل زنده و غیر زنده محدودیت هایی دارد. اشباع چوب با انواع مونومر رزین های آمینی و سپس تبدیل آن ها به پلیمر در داخل چوب یکی روش های اصلاح چوب است. هدف این تحقیق استفاده از رزین ملامین-فرمالدهید برای اشباع چوب صنوبر (Populus deltoides) به منظور بهبود ویژگی های فیزیکی و همچنین استفاده از 0/5 درصد اسید بوریک در محلول اشباع برای بهبود مقاومت در برابر پوسیدگی قارچی است. در بخش اول این تحقیق، نمونه های چوبی با غلظت های مختلفی (7 ، 15، 27 و 35 درصد) از رزین ملامین-فرمالدهید با نسبت مولی فرمالدهید 1/5 به ملامین 1 با روش خلاء/فشار اشباع شده و ویژگی های چوب های تیمار شده بررسی شد. در بخش دوم، نمونه های چوبی با رزین های ساخته شده در نسبت های مولی مختلف اشباع گردید و مقاومت به پوسیدگی آن بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت رزین، مقادیر درصد افزایش وزن ناشی از اشباع چوب به طور معنی داری افزایش می یابد. اشباع چوب با رزین ملامین-فرمالدهید و تشکیل پلیمر در چوب، حتی بعد از آبشویی (طبق استاندارد EN 84)، باعث افزایش مقاومت نمونه ها در برابر پوسیدگی سفید می شود. تیمار با غلظت های مختلف رزین به طور معنی داری موجب بهبود مقاومت به پوسیدگی چوب صنوبر شد. رزین های با نسبت بالاتری از فرمالدهید و همچنین افزودن اسید بوریک به عنوان ماده حفاظتی مکمل، اثر معنی داری روی مقاومت به پوسیدگی نمونه های تیمار شده نداشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از رزین ملامین-فرمالدهید پتانسیل بالایی برای افزایش مقاومت به پوسیدگی چوب دارد.
    کلیدواژگان: آبشویی، آزمون مقامت به پوسیدگی، فرمالدهید آزاد، کارایی ضد واکشیدگی، ملامین فرمالدهید
|
  • Mohammad Bayranvand, Mohammad Matinizadeh *, Seyed Mosa Sadeghi, Tahereh Alizadeh, Elham Nouri, Hadi Darroudi Pages 299-311

    The purpose of this research is to evaluate and compare the effects of two native and non-native species of Prosopis (Prosopis cineraria and P. juliflora) on the physical, chemical, and biological characteristics of soil in Sistan and Baluchistan province in Iran. For sampling, 30 trees from each species were selected, and soil samples were taken from a depth of 0-30 cm both under and outside their canopy. After combining all 5 soil samples for each species, samples were obtained for laboratory analysis. Soil properties such as saturated moisture (SM), pH, electrical conductivity (EC), organic carbon (OC), total nitrogen (TN), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), microbial respiration (SMR), substrate-induced respiration (SIR), microbial biomass carbon (MBC), nitrification potential (PN), as well as urease, dehydrogenase, alkaline phosphatase, and acid phosphatase enzyme activity were measured in the laboratory. Based on these measurements, a soil quality index was calculated. The results significantly showed that the highest values of SM, TN, SIR, and dehydrogenase enzyme were found under the canopy of P. cineraria, while the highest values of Mg, P, TN, and acid phosphatase enzymes were observed under the canopy of P. juliflora species. The lowest values of these parameters were observed outside the canopy of both species. The soil quality index indicates that soil quality under the P. cineraria tree is higher than under the P. juliflora tree and outside the crown canopy of both species. The conclusion suggests that native Prosopis tree species improve soil fertility and acidity, with soil quality under their canopy being numerically higher than under non-native Prosopis. Therefore, preserving natural forests of P. cineraria species and afforestation with it are recommended to maintain and improve soil quality in Sistan and Baluchestan province.

    Keywords: Arid region, Enzymic activity, Nitrification potential, Soil Quality Index
  • Somayeh Nazirzadeh, Vilma Bayramzadeh, Farahnaz Khalighi-Sigaroodi *, Leila Pourhosseini, Sayed Khosrow Hossinashrafi Pages 313-327
    In recent decades, the use of environmentally friendly insecticides, especially plant essential oils (EO), has attracted the attention of many researchers. The aim of this study was to investigate the insecticidal effects of essential oils extracted from Juniperus excelsa needles collected from Aqdagh (Khalkhal) and Shahrestanak (Karaj) in Iran against adults of Plodia interpunctella and Tenebrio molitor. The essential oil was extracted from the needles of the plant using the clevenger apparatus, and the compounds were analyzed using a gas chromatograph coupled with a mass spectrometer (GC-MS). Fumigant toxicity of the EO was also evaluated against the above-mentioned insects by probit regression and the LC50 index. Based on the results, the chemical compounds identified in the EO from Shahrestanak and Aqdagh regions were 24 and 18 compounds, respectively. However, α-pinene was the main component of the EOs obtained from both habitats. Additionally, the results showed that the respiratory toxicity of EO in both studied areas had a positive and significant correlation with the concentration of essential oils (p < 0.01). Therefore, it seems that the EO extracted from J. excelsa needles has a high potential for use in pest control programs in warehouses. The calculated LC50 indices of Aqdagh and Shahrestank essential oils for Tenebrio molitor was 279.10 and 253.16 µl/L, respectively. Also, the indices of Aqdagh and Shahrestank essential oils for P. interpunctella were 182.26 and 115.16 µl/L, respectively. The LC50 values of Shahrestank EO were lower for both insects, probably due to the difference in the chemical compositions of Aqdagh and Shahrestanak essential oils. Considering the respiratory toxicity of the essential oil obtained from juniper leaves in two regions, and considering the difference in LC50 index, more biometric studies of J. excelsa in different habitats are recommended.
    Keywords: bioassay, Chemical compounds, Pests of warehouses, secondary metabolite
  • Jalal Henareh *, Hassan Jahanbazi Goujani, Mehdi Pourhashemi, Zahra Hashemi Khabir Pages 329-339
    This research was designed to investigate the dieback of oak (Quercus infectoria; Q. libani) trees in the northern Zagros forests in West Azerbaijan Province. Characteristics of the stand were investigated in a one-hectare sample plot with dimensions of 100 × 100 meters. To monitor dieback, inside the sample, a sub-plot with a floating surface was determined where 100 oak trees could be placed. The dieback was monitored over four years (2019-2022) using a five-level scale: 1) healthy, 2) dieback, 3) crown dieback up to 50%, 4) crown dieback exceeding 50%, and 5) tree cut down. The results showed a decrease in the number of healthy trees from 94% to 71% between 2019 and 2022, with 9% of trees ultimately being cut down. To investigate the relationship between leaf surface and the dimensions and weight of seeds of trees, 20 leaves were selected from five permanent trees, and their surface was calculated annually for three years (2019-2021). Additionally, 25 seeds were harvested, and the dimensions and weight of the seeds were determined annually. The results of calculating the average leaf area over three years showed a significant decreasing trend. Except for seed weight, other dimensions in the seed showed a significant decreasing trend during the monitoring years. Overall, the results showed that despite the absence of oak charcoal disease in the province, the trend of decreasing healthy trees and increasing trees with different levels of dieback is very worrying.
    Keywords: decline, Oak, Piranshahr, Northern Zagros
  • Sydeh Rahil Chalak *, Saeedreza Farrokh Payam, Ali Bayatkashkoli, Hosseinali Rahdar Pages 341-353
    This research was conducted to enhance the strength and reduce the water absorption of gypsum board. Initially, the effect of unbleached fiber was examined, followed by an investigation into the impact of calcium carbonate modified with stearic acid, lignosulfonate, polyvinyl alcohol, corn starch, and tapioca on the flexural strength of the samples. These additives were incorporated into the plaster at varying levels to determine the most effective amount for improving the properties of the gypsum board, including bending strength, through trial and error. The compressive strength, water absorption, density, and microstructure of samples from optimal treatments were analyzed. The results revealed that stearic acid formed a coating layer on the calcium carbonate particles, reducing moisture absorption to approximately 1.1 times that of untreated fibers compared to the control samples. Furthermore, the compressive strength increased in all treatments with unbleached pulp compared to the control samples, with tapioca starch showing the most significant increase at 2.3 times that of the control samples. Electron microscope images displayed a uniform distribution of gypsum fibers and crystals, resulting in a homogeneous texture and proper connection between them. Despite falling into the low-density category (0.74 g/cm3), the optimal treatment samples exhibited higher compressive strength than the minimum standard value. The produced gypsum boards demonstrated standard resistance and appropriate water absorption.
    Keywords: Compression Strength, Gypsum board, Ligno sulfanate Mecroscopic texture
  • Maziar Haidari *, Yaghoub Iranmanesh, Mehdi Pourhashemi Pages 355-366

    The Zagros forests are known as the second-largest forest ecosystems in the country in terms of surface area, and they provide many ecosystem services such as carbon storage. Soils are the largest reservoir of carbon storage in dry ecosystems. The purpose of this study was to investigate the carbon storage status of coppice oak stands (exclosure and non-protected stands). In this regard, two forest stands, Garan (an exclosure area) and Dolah Naw (a typical forest of Kurdistan province), were selected in Marivan county, Kurdistan province. A square sample plot of one hectare was considered randomly in each stand. In each plot, five soil samples were taken from a depth of 0-30 cm, and physico-chemical characteristics of the soil, microbial respiration, and organic carbon percentage were measured in the laboratory. Considering the normality of the data, the independent t-test was used to compare the averages of the study parameters in the two plots. The results showed that the percentage of organic carbon and carbon storage in the Garan, with values of 3.63% and 104.3 tons per hectare, respectively, was significantly higher than that of the Dolah Naw (with 2.63% and 86.7 tons per hectare). Additionally, the parameter values of gravel percentage, microbial respiration, and C/N ratio in the Garan (37.3%, 472.9 mg CO2/kg, and 13.1, respectively) were higher than those in the Dolah Naw. The general results of the research showed that carbon storage in the Garan stand (under protection management) exceeded that of the Dolah Naw. As a result, exclosure and forest protection increases the percentage of carbon storage and the amount of soil carbon storage.

    Keywords: Dolah Naw habitat, Garan habitat, microbial respiration, Nitrogen percentage, Organic carbon percentage
  • Ammar Naghdi, Ramin Naghdi *, Mehrdad Mirzaei Pages 367-377

    The occurrence of log damage happens at different stages of logging, but minimizing it is one of the principles of proper logging. The purpose of this study was to estimate the wood volume losses during the harvesting stages of garden trees in Langaroud County. In order to calculate the wood value loss following tree felling, the selection sampling method was used. In total, 52 trees consisting of oak (Quercus castaneifolia C.A. Mey), Caucasian wingnut (Petrocarya fraxinifolia (Lam.) Spach), alder (Alnus glutinosa L.), elm (Ulmus carpinifolia Borkh.), and maple (Acer velutinum Boiss.) species across three diameter classes of 20-40, 40-60, and >60 cm were measured. Two-way ANOVA and Duncan tests were used to analyze the data. The results showed that the sum of wood loss rates in oak, Caucasian wingnut, alder, elm, and maple species are 0.644, 0.467, 0.610, 0.466, and 0.499 m3, respectively. Additionally, the results showed that with the increase of diameter classes, the rate of wood loss increased in all species. The results of the ANOVA test showed that there was a significant difference between the volumes of wood loss in the diameter classes, but there was no significant difference between different species. The cross impact of diameter classes and tree species on the rate of volume wood loss did not show any significant difference. The results of the Duncan test showed that there was a significant difference in volume wood loss in the tree diameter classes. The results also showed that the volume wood loss in all species (52 trees) is 2.686 m3, with a value of 148,389,000 Rials. In general, the results indicate that by reducing the wood volume loss, it is possible to increase income from cutting and selling wood products.

    Keywords: wood loss, forest logging, forest biometry, Cost
  • Khadijeh Delavaryan Abbas Abadi, Asghar Tarmian *, Reza Oladi, Gholam Reza Rahmani Pages 379-392
    The performance of formaldehyde-free tannin and tannin-resorcinol-formaldehyde resins was investigated in comparison with melamine-formaldehyde resin to improve the physical and mechanical characteristics of oak wood. Melamine-formaldehyde resin was diluted to a concentration of 25% and then 5% carbamide was added to reduce its viscosity. For the synthesis of formaldehyde-free tannin resin, condensed tannin powder with a concentration of 30% in distilled water was used, and the pH was adjusted to the range of 10 using a 33% solution of sodium hydroxide in water. Tannin-resorcinol-formaldehyde resin was also synthesized at pH 8. After impregnation of the wood samples using the empty cell process and drying them with a moisture-based schedule, the resins were cured in an oven at a temperature of 103 ± 2°C for 48 hours and then at a temperature of 120°C for 4 hours. The results showed that modifying wood with all three types of resin leads to a decrease in equilibrium moisture content, improvement in dimensional stability, and surface water repellency. However, it does not have a significant effect on the hardness and modulus of elasticity of the wood. The weight percent gain after modification with melamine-formaldehyde resin (23.8%) was almost twice its value for wood modified with tannin-based resins. Melamine-formaldehyde resin had a better performance in comparison with tannin-based resins, while the intensity of wood color change after modification was also less. The modification process with tannin-resorcinol-formaldehyde resin was more successful in improving the properties compared to formaldehyde-free tannin resin.
    Keywords: Environmentally friendly, hardness, Modulus of elasticity, Water repellency, Wood modification
  • Peyman Ahmadi *, Davood Efhamisisi, Kambiz Pourtahmasi, Soheila Izadyar Pages 393-406
    The utilization of wood is limited due to its vulnerability to moisture, dimensional changes, and susceptibility to both living organisms and environmental factors. One method of wood enhancement involves impregnating the wood with various aminic resin monomers and subsequently converting them into polymers within the wood structure. This study aims to enhance the physical properties of poplar (Populus deltoides)  wood by employing MF resin for saturation. Additionally, a 5% boric acid solution is utilized during saturation to enhance resistance against fungal decay. The first part of the study involved saturating wood samples with different concentrations (7%, 15%, 27%, and 35%) of MF resin, using the vacuum/pressure technique, and examining the properties of the treated wood. In the second part, samples were treated with resins made at different molar ratios to investigate the impact of free formaldehyde and other additives on decay resistance. Results revealed a substantial increase in weight gain percentage as resin concentration increased during wood saturation. The impregnation of wood with MF resin and subsequent polymer formation within the wood structure, even after leaching procedure in accordance with EN 84 standard, significantly improved the samples' resistance against white rot decay. Treatment with different resin concentrations considerably enhanced pine wood's resistance to decay. Resins with higher formaldehyde ratios and the inclusion of boric acid as an additional protective measure did not significantly impact the decay resistance of the treated samples. The findings of this study underscore the considerable potential of using MF resin to boost wood's resistance against decay.
    Keywords: Anti-shrinkage efficiency, Formaldehyde, Fungal decay test, Free formaldehyde, Leaching