فهرست مطالب

تعاون و کشاورزی - سال بیست و دوم شماره 7 (پاییز 1390)

نشریه تعاون و کشاورزی
سال بیست و دوم شماره 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/09/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین علی بیگی، زهرا اطهری صفحه 1
    هدف کلی این تحقیق توصیفی- پیمایشی، بررسی میزان وجود فرهنگ تعاونی در بین کشاورزان شهرستان کرمانشاه در سال 1388 است. جامعه آماری تحقیق را کشاورزان روستاهای شهرستان کرمانشاه (24391=N) تشکیل می دهند که تعداد 350 نفر از آنان به روش نمونه گیری چند مرحله ای به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. بر اساس یافته ها، گرایش نسبتا خوبی نسبت به فرهنگ تعاونی در بین کشاورزان وجود دارد. نتایج تحلیل عاملی نشاندهنده چهار عامل احساس مسئولیت پذیری اجتماعی، همدلی و مشارکت، احساس تعلق و مالکیت و ارتقای اقتصادی در حکم مهمترین عوامل شکل دهنده گرایش نسبت به فرهنگ تعاونی است. با توجه به نتایج، مسولان بخش تعاون با اطمینان بیشتری می توانند در جهت توسعه تعاون گام بردارند و با برنامه ریزی مناسب، زمینه عضویت و مشارکت واقعی روستاییان را در شرکتهای تعاونی تولید فراهم کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ تعاونی، مسئولیت پذیری اجتماعی، کشاورزان، شهرستان کرمانشاه
  • تحلیل عوامل موثر بر نگرش و گرایش جوانان به تعاون / مطالعه موردی شرکته ای تعاونی استان زنجان
    جعفریعقوبی، لیلا پرویزی صفحه 19
    بنیان همبستگی جامعه و تحکیم استقلال و اقتدار ملی را می توان در کیفیت و کمیت اشتغال در آن جامعه دید. با توجه به ابلاغ سیاستهای اصل 44 قانون اساسی، وزارت تعاون در حکم متولی اشتغال در کشور تعیین شده است. بررسی روند رشد تعاونی ها در کشور مبین رشد کمی خوب این بخش است، با این حال وجود تعداد زیادی تعاونی غیرفعال نشاندهنده عدم توسعه کیفی آنها در کنار رشد کمی است. با عنایت به نقش دانش و نگرش اعضای تعاونی ها نسبت به روحیه کار جمعی و تعاون در موفقیت آنها، بررسی و تحلیل آن در رفع مشکلات این بخش ضروری است. با توجه به این ضرورت، هدف مطالعه حاضر تحلیل نگرش اعضای تعاونی ها (در قالب 18 گویه) نسبت به تعاون است. برای رسیدن به این هدف، از روش توصیفی- همبستگی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را اعضای جوان تعاونی های فعال و غیر فعال استان زنجان در سال 1388 تشکیل می دهند.
    یافته ها نشان می دهد که 7/ 57 درصد اعضا دارای نگرش مثبت و 3/ 42 درصد دارای نگرش منفی به تعاونند. همچنین بین نگرش جوانان عضو تعاونی های فعال و جوانان عضو تعاونی های غیرفعال نسبت به بخش تعاون تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون همبستگی نیز مبین این است که بین نگرش به تعاون با متغیرهای سن، تعداد افراد خانوار، حمایتهای خانوادگی و پرداخت تسهیلات بر اساس تعداد اعضای تعاونی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و برپایه آزمون رگرسیون خطی چندمتغیره، این متغیرها 49 درصد تغییرات متغیر وابسته نگرش به تعاون را تبیین کرده اند.
    کلیدواژگان: گرایش به تعاون، تعاون، جوانان، استان زنجان
  • مدینه محمدی زائر، مهناز خلفه نیلساز، مهدی ترکمان، لیلا آندرواژ صفحه 37
    یکی از مسائلی که همواره در بحث آموزش سازمانی و مدیریت آموزشی مطرح است، آموزش گریزی دانشپذیران هدف به شمار می آید. پژوهش حاضر نیز با هدف بررسی عوامل آموزش گریزی مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره شرکتهای تعاونی استان همدان درسال 1389 در قالب مطالعه ای پیمایشی مقطعی بر روی 40 نفر از مدرسان اداره کل تعاون و 50 نفر از کارآموزان شرکتهای تعاونی استان همدان انجام شد. این افراد به پرسشنامه ای که پایایی و روایی آن سنجیده شده بود، پاسخ دادند. 40 گویه تنظیم شده در قالب طیف لیکرت چارچوب اصلی پرسشنامه را تشکیل داده است. در نهایت، داده ها با استفاده از نرم افزار (v15 (SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها نشان داد که از بین 5 دسته عامل اصلی، دو دسته عوامل مرتبط با «انتخاب روش آموزش» و «ارزیابی دوره آموزشی» تاثیر معنی داری در آموزش گریزی اعضای تعاونی ها داشتند و سه دسته عوامل مرتبط با «تشخیص نیازهای آموزشی»، «تعیین اهداف آموزشی» و «برنامه ریزی دوره آموزشی» تاثیر معنی داری در آموزش گریزی اعضای تعاونها نداشتند. همچنین بین نگرش اعضای تعاونی و مدرسان درباره میزان تاثیر عوامل موثر بر آموزش گریزی (به جز شاخصهای مربوط به شیوه های ارزیابی دوره های آموزشی) تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    با بررسی شاخصهای موجود در 5 دسته عامل اصلی می توان از مهمترین دلایلآموزش گریزی مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره مشخصا به شاخصهای به کارنبردن وسایل کمک آموزشی و مشارکت نداشتن فراگیران در تعیین نیازهای آموزشی و عملی بودن آموزشها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آموزش گریزی، آموزش سازمانی، مدیریت سازمانی، آموزش بزرگسالان، برنامه ریزی آموزشی، اعضای تعاونی
  • اعظم آگلی مرزیجرانی، جواد محمد قلی نیا، احمد تقدیسی صفحه 65
    هدف از انجام تحقیق حاضر، امکان سنجی پیاده سازی، توسعه و تقویت طبیعت گردی روستایی توسط تشکلهای تعاونی در استان مرکزی در سال 1388 است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، همبستگی- همخوانی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات، ترکیبی از روش اسنادی و میدانی است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پژوهش، پرسشنامه است. روایی ابزار تحقیق با بهره گیری ازپانل متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (8/ 0) برای بخشهای مختلف پرسشنامه احراز شد.
    نتایج تحقیق در قالب دو بخش توصیفی و استنباطی نشان داد که وضعیت امکان سنجی پیاده سازی، توسعه و تقویت طبیعت گردی روستایی با توجه به شاخصها یا ابعاد چهارگانه اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی و بومشناختی در حد متوسط به پایین است و بعد اجتماعی - فرهنگی وضعیت نسبتا بهتری (نزدیک به متوسط) نسبت به سه بعد دیگر دارد. از طرف دیگر، گویه های مربوط به بحث سرمایه در بعد اقتصادی، مشارکت مردم محلی در بعد مدیریتی، آگاه سازی و مطلع کردن مردم محلی جهت تعامل با طبیعت گردها در بعد اجتماعی و فرهنگی و مولفه وقوف اعضای تعاونی به نقشهای دوگانه اقتصادی – اجتماعی تعاونی ها در فعالیتهای طبیعت گردی روستایی در بعد بومشناختی، دارای بیشترین اهمیت هستند. یافته ها همچنین نشان می دهد که بین ابعاد چهارگانه موثر بر امکان سنجی پیاده سازی، توسعه و تقویت طبیعت گردی روستایی توسط تشکلهای تعاونی در استان مرکزی رابطه وجود دارد و همچنین راهکارهای توسعه و تقویت طبیعت گردی روستایی به کمک تشکلهای تعاونی در سطح استان را می توان در سه دسته عامل حمایتی – آموزشی- ارتباطی، رفاهی – اطلاعاتی و برنامه ریزی در تعاونی ها دسته بندی کرد که در مجموع حدود 88 درصد تغییرات مربوط به راهکارهای توسعه و تقویت گردشگری روستایی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، طبیعت گردی روستایی، تشکلهای تعاونی، تعاونیهای گردشگری، استان مرکزی
  • بررسی جنبه های اجتماعی مسکن مهر / مطالعه موردی شهرستان کرج
    حبیب الله زنجانی، زهرا گل کار، حامد محمدی * صفحه 89

    امروزه یکی از اساسی ترین نیازهای بشری، مسکن مناسب است. رسالت دولت به منظور اجرای صحیح اصول قانون اساسی، تامین مسکن ارزان قیمت در قالب شرکتهای تعاونی مسکن مهر برای اقشار ضعیف و دهکهای پایین جامعه است. برای تحقق این هدف والا، تمام ارگانهای زیرمجموعه هیئت دولت بسیج شده اند. وزارت تعاون در کنار سایر نهادها، وظیفه اجرای برخی از موارد محوله در این برنامه را برعهده دارد. در واقع یکی از اهداف وزارت تعاون، ایجاد بسترهای لازم جهت تامین مسکن برای افراد کم درآمد و فاقد سرمایه و آسیب پذیر در قالب تعاونی ها و شناسایی این گونه افراد و اعطای تسهیلات لازم به آنان است. برهمین اساس در این مقاله به مطالعه مسکن مهر، جنبه ها و مطالعات اجتماعی فراموش شده آن در شهرستان کرج در سال 1388-89 پرداخته شده است تا بدین وسیله بتوان به شناختی نسبتا جامع در مورد این طرح دست یافت و نقاط قوت و ضعف و جنبه های اجتماعی فراموش شده آن را بررسی کرد. در این تحقیق، با استفاده از روش های اسنادی، فیش برداری، مطالعه میدانی، پیمایشی و تکنیک پرسشنامه و مصاحبه، به بررسی جنبه های اجتماعی موضوع تحقیق پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه تعاونی های مسکن مهر آزاد شهرستان کرج است که از میان آنها 48 تعاونی با 10986 نفر عضو متقاضی مسکن مهر آزاد به روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند.
    براساس یافته های تحقیق مشخص شد که از متقاضیان مسکن مهرآزاد شهرستان کرج، 90 درصد سرپرستان خانوار، مرد و 10 درصد دیگر، زن هستند. مردان سرپرست خانوار، با توجه به سطح تحصیلاتشان و میزان درآمد و وضعیت اشتغالشان، دارای پایگاه اجتماعی و اقتصادی پایین هستند که 40 درصد آنها با گذشت 25 سال از زمان ازدواجشان هنوز نتوانسته اند سرپناهی برای خانواده خویش فراهم کنند و متوسط بعد خانوارشان نیز بیش از متوسط بعد خانوار شهری است. 7 درصد آنها با مشکلات ناشی از گسیختگی خانواده مواجهند و از طرفی، افرادی مهاجرند که از روستا و شهر های غیر کلان به کرج نقل مکان کرده و بیکار و جویای کارند. بنابراین در این مقاله تلاش می شود تا به ابعاد اجتماعی مسکن مهر، که به نظر می رسد مورد بی توجهی قرار گرفته است، پرداخته شود

    کلیدواژگان: مسکن مهر، مطالعات اجتماعی، آینده نگری اجتماعی، کارکرد پنهان
  • تاثیر رفتار شهروندی سازمانی در سرمایه اجتماعی / مطالعه موردی اداره کل تعاون و واحده ای تابعه شهرستان زاهدان
    کبری خورنگاه، بدرالدین اورعی یزدانی، سیدعلیقلی روشن صفحه 117
    در دنیای پرچالش کنونی، سازمانها به منظور رقابت در صحنه جهانی، ارضای نیازها و انتظارات مشتریان و سازگاری با ماهیت در حال تغییر شغل، می کوشند تا کارکنانی را به کار گیرند که فراتر از وظیفه و نقش تعیین شده در شرح شغلشان عمل کنند؛ زیرا اعتقاد بر این است که این رفتارها مشارکت کارکنان را در برنامه ها تحت تاثیر قرارخواهد داد. باتمان و ارگان (Bateman and Organ، 1983) برای اولین بار ازاصطلاح رفتار شهروندی سازمانی (OCB)استفاده کردند و آن را رفتارهایی سودمند دانستند که درشرح شغل قید نشده است، اما کارکنان برای کمک به دیگران در انجام وظایفشان به نحوی مشهود از خود بروز می دهند. از سویی، سرمایه اجتماعی (SC) مجموعه هنجارهای موجود در نظامهای اجتماعی است که موجب ارتقای سطح همکاری اعضای آن جامعه می شود.
    هدف از پژوهش حاضر نیز بررسی معناداری رابطه رفتار شهروندی سازمانی و سرمایه اجتماعی بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان اداره کل تعاون و بانک توسعه تعاون و تعاونی های اداره تعاون در زاهدان در سال 1388– 89 است. داده های مورد نیاز با استفاده از یک نمونه گیری خوشه ایطبقه بندی شده، درمجموع از 197 نفر از کارکنان سازمان مذکور جمع آوری شد. به منظور گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون به کار رفت. در کل، یافته ها حاکی از این است که میان رفتار شهروندی سازمانی و سرمایه اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، عملکرد سازمانی
|
  • A. H. Alibeigi, Z. Athari Page 1
    The research, being of a descriptive-survey nature, attempts to measure the cooperative culture among the farmers of Kermanshah Township in 1388 (2009). The statistical population is made up of the farmers in the villages of Kermanshah Township (N= 24,349), 350 of which were taken as samples using multi-level sampling. The findings suggest the existence of considerable tendencies to cooperative culture among farmers. Factor analysis results suggests four factors i.e. social responsibility, empathy, participation, sense of belonging and ownership, and economic improvement as the decisive ones in shaping the tendency to cooperative culture. Considering the results, cooperative authorities can take steps more confidently to seek better rural involvement in cooperative societies and hence in cooperative development.
    Keywords: Cooperative Culture, Social Responsibility, Farmers, Kermanshah Province
  • J. Yaghoubi, L. Parvizi Page 19
    The fundamentals of the national solidarity and independence are well reflected in the employment status of a society. In view of the Declaration of the Article 44 Policies, although cooperative's satisfactory growth rate is an indication of the cooperative sector's quantitative development, a significant number of inactive cooperatives convey the message that the sector is yet to strive for qualitative development. The current research aims to find out the attitudinal factors (through 18 measures) on cooperatives. The research assumes a descriptive-correlational approach through a questionnaire as its data collection tool. The statistical population comprises the young members of both active and inactive cooperatives in Zanjan Province in 1388(2009). According to the findings, %57.7 of members had a positive attitude to cooperatives, compared with those having a negative attitude that made up %42.3. Also, there was a significant difference between the attitudes of the youth members of active and inactive cooperatives towards cooperation. It was also discovered that the attitude to cooperatives is in relation with variables of age, family size, family support, and facilities rendered in proportion to the membership size of a cooperative. These variables, according to multivariable regression test, account about 49 percent of the variance in line with the attitude toward cooperatives.
    Keywords: Tendency to Cooperatives, Cooperative, Youth, Zanjan Province
  • M. Mohammadi Zaer, M. Khlfe Nilsar, Mahdi Torkman, Leyla Andervaj Page 37
    Evasion of learning is a longstanding topic of discussion in organizational education and education management. In an attempt to find out why managers and board members of cooperatives in Hamedan province tended to evade training courses in 1389 (2010), the current research surveyed 40 instructors of the Provincial Cooperative Administration as well as 50 trainees to the provincial cooperatives. A questionnaire whose validity and reliability had been calculated was distributed among the respondents. It consisted in 40 questions formatted on Likert Scale. Finally, the collected data were put to analysis using SPSS (v.15) software. The findings show that out of the main 5 categories, two concerning "choosing training methodology" and "training course evaluation" are significant in training evasion, compared with the remaining categories i.e. "training need assessment"; "educational objectives" and "curriculum planning" which were ruled out as statistically insignificant. Out of the variables categorized in 5 groups, "lack of educational aiding equipment" and "disengagement of trainees in educational need assessment" and "effectiveness usefulness of the training programs" have been identified as the most important factors intensifying the leaning evasion.
    Keywords: Evasion of Learning, Organizational Training, Organizational Management, Adult Education, Educational Planning, Cooperative Members
  • A. Agoli Marzijarani, J. Mohammadgholinia, A. Taghdisi Page 65
    The current research is a feasibility study on implementation, development and improvement of rural ecotourism through cooperative entities in Markazi Province in 1388 (2009). Being applied in kind, it assumes a correlational analysis through a combination of documentary and field study methods. Questionnaire has been used as the data collection tool whose validity and reliability were tested by a panel of experts and a chronbach Alpha of (0.8) respectively. The results suggest relatively poor grounds existing for feasibility, implementation, development and improvement of rural ecotourism along economic, socio-cultural, management and ecological dimensions. Thereof, the socio-cultural variables however, seem to enjoy better status than the other ones. On the other hand, the measures relating to capital (economic), public participation (management) and member awareness of socioeconomic nature of cooperatives hold the highest weight from rural ecotourism point of view. The results also indicate that there is a significant relation between the quadruple dimensions. Moreover, the cooperative improvement solutions to rural ecotourism could be categorized into three groups i.e. supportive-training; communicationalwelfare; and information-planning which explain about %88 of the variance.
    Keywords: Feasibility Study, Rural Ecotourism, Cooperative Entities, Tourism Cooperatives, Markazi Province
  • H.O. Zanjani, Z. Golkar, H. Mohammadi Page 89

    Proper accommodation is one of the most fundamental needs of the modern man. The Iranian Constitutional Law commits the Government to provide affordable accommodation through cooperative entities under Mehr Housing Project for the people coming from lower deciles. As a result, the entire bodies of the Government have been marshaled to accomplish the abovementioned goal. Ministry of Cooperatives, Labour and Social Affairs, thereof, undertakes a number of duties in this regard, the most important of them being the identification of the low-income groups and provision of grounds for their accommodation through various means such as facilities. The current paper which is about Mehr Housing Project in 1388-89 (2009-2010) in Karaj Township focuses on its positive and negative social aspects which have been neglected. Thus it is a contribution to a relatively more comprehensive understanding in this regard. The research involves documentary, note-taking, field survey, and questionnaire and interview techniques. The statistical population consists of the entire Mehr Accommodation Cooperatives in Karaj Township, out of which 48 with 10986 members were sampled through quota sampling. The results suggest that 90 percent of the household heads who have applied for Mehr accommodation are men. The female household heads which constitute 10 percent, according to their education, income and employment, were found to be coming from low socio-economic status. Holding a larger average household size than the urban standard, 40 percent of these female household heads are still deprived of any accommodation despite 25 years into their family life. Moreover, some 7 percent of them are immigrants from rural areas in search of occupation and are struggling with family problems. These facts have provided every reason for the current paper to shed light upon Mehr Housing Project from a social standpoint, which seems to have been ignored in the literature.

    Keywords: Mehr Housing Project, Social Studies, Social Providence, Latent Function
  • K. Khornegah, B. Owraei Yazdani, S. A. Gh. Roshan Page 117
    Amidst today's challenging world, in order for doing well in the competition which relies on satisfying customer expectations as well as adaptation with the changing nature of occupations, organizations tend to hire employees who are capable of doing more than their job descriptions on the belief that such capabilities would influence the employee participation in organizational policies. Bateman and Organ (1983) coined the term "Organizational Civil Behaviour" (OCB) to refer to a set of useful behaviours which are not officially cited in a job description, yet are expressed obviously by employees in order to help others out. This seems to stand in close relation with social capital which includes the whole of social norms contributing to an enhanced level of participation through the members of the society. The present research aims at studying the relation between OCB and Social capital in 1388-89 (2009-10). The statistical population consists in the entire employees of the provincial Cooperative General Administration, Cooperative Development Bank as well as cooperative offices at the township level. The data were collected through clustered stratified sampling from 197 employees. Questionnaire was the data collection tool and Pierson and Regression correlations were the tests applied for data analysis. Briefly speaking, the results indicated that there is a significant relation between OCB and social capital.
    Keywords: Organizational Civil Behaviour (OCB), Social Capital, Organizational Performance