فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 90 (تابستان 1391)

مجله نامه مفید
پیاپی 90 (تابستان 1391)

  • سیاست های اقتصادی
  • 180 صفحه، بهای روی جلد: 65,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • جعفر عبادی، محمدنبی شهیکی تاش، باقر درویشی صفحه 3
    در این تحقیق برای ارزیابی تغییرات رفاه در ایران از تابع رفاه پارتویی سن (SSWF) و تابع رفاه تعمیم یافته سن (G-SWF) که در حالت کلی دارای ویژگی غیرپارتویی و کمی پذیر می باشند استفاده شده است. همچنین برای ارزیابی رفاه در ایران از نرخ جانشینی بین کارایی و نابرابری، نرخ نهایی جانشینی بین رفاه اجتماعی و درآمد (MRS) و کشش تابع رفاه اجتماعی نسبت به نابرابری استفاده شده است.
    یافته های این تحقیق بیانگر آن است که رفاه اجتماعی در ایران در طی دوره های 1381-1386، 1376-1380 و 1371-1375 نسبت به دوره 1350-1355 به ترتیب 9/4، 1/3 و 7/2 درصد افزایش داشته است که بیشترین سطح بهبود رفاه اجتماعی در ایران در طی سال های 1376-1386 بوده است. این مسئله نشان می دهد که در این دوره سیاست های عمومی اتخاذ شده از طرف دولت ها نقش موثری در افزایش سطح در آمد سرانه و کاهش نابرابری در جامعه داشته است. همچنین مشاهده می شود که در اکثر دوره ها از سال 1350 تا 1386 (به جز در دوره 1356-1365) تغییرات رفاهی اجتماعی ناشی از رشد درآمد سرانه بیشتر از تغییرات رفاهی ناشی از کاهش نابرابری بوده است. از طرف دیگر با نرخ نهایی جانشینی بین کارایی و نابرابری در یک سطح رفاه مشخص (MRS) می توان به این نتیجه دست یافت که افزایش درآمد، منجر به نابرابری معنی دار در ایران نشده است. بر این اساس اتخاذ سیاست مبتنی بر کارایی (رشد اقتصادی) می تواند الگوی سیاستی مناسبی برای ارتقاء سطح رفاه اجتماعی در ایران باشد.
    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، تابع کمی پذیر (کاردینال)، بهینه پارتو
  • سیدبهروز نهضتی، جمشید پژویان، تیمور محمدی، عباس شاکری صفحه 25
    علم اقتصاد همچون سایر علوم انسانی دچار عدم قطعیت در برآوردها است. این امر می تواند به علت از قلم افتادن متغیرهای موثر باشد. در عین حال بازنگری در اصول موضوع این علم و توجه به رفتار خیرخواهانه می تواند با توجه کردن به زوایای دیگری از رفتار اقتصادی انسان، بر دقت علم بیافزاید. علاوه بر آن، مطالعات پیشین نشان داده است، رفتار خیرخواهانه باعث بهبود بهره وری، اشتغال، آموزش، محیط زیست و... می گردد. این تحقیق، تلاشی به منظور بررسی رفتار خیرخواهانه است. بدین منظور با تفکیک رفتار خودخواهانه، رفتار خیرخواهانه درون خانوار و رفتار خیرخواهانه بیرون خانوار، شاخص های کمی برای آنان معرفی، و سپس میزان تاثیر متغیرهای مختلف بر این شاخص ها را برآورد کرده است. اطلاعات لازم از بودجه خانوار طی سال های 1383 تا 1387 تهیه شده است. محاسبات وتخمین مدل ها به روش پنل دیتا (داده های ترکیبی) انجام شده و نتایج حاصله فرضیه های تحقیق را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: خیرخواهی، خودخواهی و داده های پانل
  • فیروز فلاحی، حسین اصغرپور، محمدعلی متفکر آزاد، جلال منتظری شورکچالی صفحه 47
    نظریات زیادی در ادبیات اقتصادی به تبیین اثرگذاری تورم بر رشد اقتصادی پرداخته اند. این نظریات بسته به شرایط اقتصاد جهانی، دیدگاه های متفاوتی درباره نحوه اثرگذاری تورم بر رشد اقتصادی مطرح کرده اند. از این رو، شناخت چگونگی رابطه بین تورم و رشد در هر اقتصادی مستلزم انجام مطالعات تجربی بوده که ایران نیز از این امر مستثنی نمی باشد. لذا در این مطالعه با تاکید بر اثرگذاری غیرخطی تورم بر رشد اقتصادی، فرضیه «اثرگذاری نامتقارن تورم بر رشد اقتصادی ایران» طی دوره 1369:2-1387:2، با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR)، مورد بررسی قرار گرفته است.
    نتایج این مطالعه ضمن تایید فرضیه تحقیق مبنی بر «اثرگذاری نامتقارن تورم بر رشد اقتصادی ایران» نشان می دهد تورم طی دوره مورد مطالعه در قالب یک ساختار دو رژیمی بر رشد اقتصادی ایران تاثیر گذاشته است. در ضمن نتایج نشان می دهد تورم در رژیم اول (دوره هایی با نرخ تورم کمتر از 56/4 درصد) اثر مثبت و در رژیم دوم، نرخ تورم های بالای 56/4 درصد، اثر خنثی بر رشد اقتصادی داشته است. علاوه بر این نتایج نشان می دهد که متغیرهای تشکیل سرمایه و مخارج مصرفی دولت، می تواند با توجه به سطح تورم آثار متفاوت بر رشد اقتصادی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تورم، رشد اقتصادی، مدل غیر خطی STR، مدل، انتقال رژیم
  • محمدحسن فطرس، محمدرضا دهقان پور، بابک ده موبد صفحه 65
    رشد و توسعه صنعتی سهم مهم و مسلطی در تحقق رشد و توسعه اقتصادی پایدار بر عهده دارد. در تقسیم بندی هایی که در تولید و صادرات محصولات صنعتی مد نظر است، صنایع به چهار دسته صنایع منبع گرا، صنایع با فن آوری ساده، صنایع با فن آوری متوسط و صنایع با فن آوری برتر تقسیم می شوند. لذا، شناسایی منابع رشد در گروه های مختلف صنعتی می تواند نقش بسزایی را در رسیدن به رشد و توسعه صنایع با سطوح مختلف فن آوری داشته باشد. این مطالعه با استفاده از تلفیق داده های صنایع تولیدی ایران در سطح کدهای چهار رقمی ISIC طی سال های 1379-1386، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته به بررسی منابع رشد بخش های مذکور می پردازد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که کشش تولیدی هر یک از عوامل تولید در گروه های چهارگانه مورد بررسی متفاوت است. لذا، جهت رشد تولید هر گروه سیاست های متفاوتی باید به کار گرفته شود. تاثیر بهره وری کل عوامل تولید بر رشد بخش صنعت در گروه های مورد بررسی در مقایسه با سایر متغیرها بیشتر است. اگر چه صادرات صنایع در تمام گروه ها دارای تاثیری مثبت بر رشد است اما واردات در گروه های صنایع با فن آوری متوسط و منبع گرا دارای تاثیری منفی و در گروه صنایع با فن آوری برتر و صنایع با فن آوری پایین بر رشد آن ها تاثیر مثبتی را بر جای می گذارد.
    کلیدواژگان: رشد تولید، سطح فن آوری، کیفیت عوامل تولید، تجارت بین الملل
  • زهرا نصراللهی، زهرا صادقی آرانی، مرضیه غفاری گولک صفحه 87
    اندازه گیری کارایی یکی از مهم ترین روش های ارزیابی عملکرد سازمان ها به شمار می رود، در این حوزه استفاده از تکنیک های ناپارامتریک به خصوص تحلیل پوششی داده ها از استقبال بیشتری برخوردار بوده است. با این وجود، در بسیاری از مدل های مورد استفاده تنها بر خروجی های مطلوب تکیه و خروجی های نامطلوب حاصل از تولید نادیده گرفته شده است. در این پژوهش در اندازه گیری کارایی نسبی صنایع تولیدی ایران طی برنامه سوم و دو سال اول برنامه چهارم توسعه جمهوری اسلامی ایران 1379-1385 آلاینده های زیست محیطی به عنوان خروجی نامطلوب در نظر گرفته شده است. ورودی های این مدل نیروی کار، انرژی و مواد اولیه است. ارزش افزوده صنعت خروجی مطلوب و میزان SO2، میزان CO2 و میزان SPM خروجی های نامطلوب مدل را تشکیل می دهد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که در تمامی سال های مورد بررسی تنها صنعت 32 (تولید رادیو و تلویزیون و دستگاه ها و وسایل ارتباطی) کارا بوده است. همچنین در تمام سال های برنامه و از میان 21 صنعت مورد بررسی همواره بیش از هفده صنعت ناکارا بوده است. به عبارت دیگر در این سال ها تنها بیست درصد از واحدها کارا بوده و از منابع خود به درستی استفاده نموده اند.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، صنایع تولیدی ایران، داده های نامطلوب، آلاینده های زیست محیطی
  • غلامرضا کشاورز حداد، توحید فیروزان سرنقی، حسین صادقی سقدل صفحه 111
    حجم بالای یارانه انرژی در اقتصاد کشور به همراه سایر انحرافات قیمتی با بر هم زدن قیمت های نسبی نهاده ها موجب تخصیص غیربهینه منابع گردیده و از این جهت هزینه های قابل توجهی را بر اقتصاد کشور وارد می کند. این مطالعه با هدف ارزیابی بخشی از این هزینه ها، به دنبال برآورد هزینه های عدم کارایی تخصیصی، ناشی از انحراف در قیمت حامل های انرژی در بخش صنعت است. در این مطالعه با لحاظ انحرافات قیمتی در یک سیستم معادلات غیرخطی و با استفاده از رویکرد تابع هزینه سایه ای، عدم کارایی تخصیصی محاسبه شده است. مدل مورد نظر برای داده ها و نمونه های مورد نظر و صنایع منتخب به روش ISUR برآورد شد. طبق نتایج به دست آمده به صورت متوسط و در سطح کل صنعت، هزینه های عدم کارایی تخصیصی ناشی از انحراف در قیمت همه نهاده های تولید به میزان 45 درصد هزینه های تولید بنگاه هاست. اندازه عدم کارایی تخصیصی که فقط از انحراف قیمت انرژی ناشی می شود معادل 34 درصد هزینه های تولید است. ضمن اینکه با لحاظ روابط جانشینی و مکملی بین نهاده ها پس از حذف کامل انحراف قیمتی نهاده انرژی، سهم انرژی در هزینه های تولید از 7/5 درصد به 10 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: قیمت نهاده، یارانه انرژی، عدم کارایی تخصیصی، تابع هزینه سایه ای، بخش صنعت، ISUR
  • صالح قویدل، فاطمه بهاری صفحه 137
    در تحقیق حاضر عوامل موثر بر عرضه نیروی کار جوانان با استفاده از داده های بازار کار ایران در دوره زمانی 1350-1385 شناسایی شده است. پرسش اصلی در این تحقیق این است که اثر متغیرهای دستمزد، درآمدسرانه، وضعیت تحصیلات، متاهل بودن و مجرد بودن بر عرضه نیروی کار در بین گروه های سنی مختلف مرد و زن چه تفاوتی با هم دارند؟ نتایج نشان می دهد که مهم ترین عامل تاثیرگذار بر عرضه نیروی کار در شش گروه سنی جوان، تولید ناخالص داخلی سرانه است اما نتایجی که در هر گروه سنی می توان به آن توجه کرد، عبارت است از اینکه در گروه 15-19 سال، متغیر دستمزد کمترین اثر را بر این گروه سنی دارد و همین طور مردان در خصوص تغییرات دستمزد حساس تر از زنان می باشند و تولید ناخالص داخلی سرانه برای زنان این گروه دارای اثر منفی می باشد چرا که با افزایش تولید سرانه معیشت خانوار بهبود می یابد و زنان خانوار کمتر در بازار کار مشارکت می کنند. نکته دیگر اینکه، ضریب متغیر پوشش تحصیلی برای زنان این گروه بیشتر از مردان است و زنان به تحصیلات اهمیت بیشتری می دهند. در گروه سنی 20-24 سال، متغیر نسبت دانش آموختگان دانشگاهی برای مردان و زنان مثبت است. در ضمن، ضریب تولید ناخالص داخلی سرانه، برای زنان کمتر از مردان است اما با افزایش سن «حرکت از گروه سنی 20-24 سال به سمت 25-29 سال» اثر درآمد سرانه برای زنان بیشتر شده است. در گروه 25-29 سال، ضریب متغیر نسبت دانش آموختگان دانشگاهی برای مردان بیشتر از زنان است. وضعیت تاهل برای زنان این گروه سنی دارای علامت منفی است که نشان می دهد زنان این گروه سنی فراغت و فرزند داری را جانشین کار می کنند و با متاهل شدن، کمتر وارد بازار کار می شوند.
    کلیدواژگان: بازار کار، جوانان، نرخ مشارکت، عرضه نیروی کار
  • سعید کریمی پتانلار، احمد جعفری صمیمی، اختر رضایی روشن صفحه 151
    فساد مالی یا سوء استفاده از قدرت دولتی برای کسب منفعت شخصی، رویدادی است که در سال های اخیر و به ویژه از دهه 1990 به بعد توجه بسیاری از مردم جهان را به خود جلب کرده است. این رویداد دارای عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی و اقتصادی است.
    هدف مقاله حاضر بررسی اثر فساد مالی بر درآمدهای مالیاتی در برخی کشورهای در حال توسعه می باشد. در این راستا با استفاده از شاخص های مرکب فساد شامل، شاخص درک فساد (CPI) و شاخص کنترل فساد (CCI) به برآورد دو مدل با رویکرد داده های تابلویی برای 27 کشور طی پنج سال 2002-2006 پرداخته شده است.
    نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر اثر مثبت و معنی دار دو شاخص فساد مالی بر نسبت درآمد مالیاتی به تولید ناخالص داخلی (TAX/GDP) است. به عبارت دیگر با افزایش شاخص های فساد (کاهش سطح فساد)، نسبت درآمد مالیاتی نیز افزایش می یابد. بنابراین به منظور کاهش فساد در کشورهای منتخب باید اصلاحاتی در ساختار مالیاتی در جهت بهبود سیستم مالیاتی این کشورها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: شاخص درک فساد (CPI)، شاخص کنترل فساد (CCI)، درآمد مالیاتی، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
|
  • Jafar Ebadi, Mohammad Nabi Shahiki Tash, Bagher Darvishi Page 3
    In this paper we have used Sen Welfare function along with Generalized Sen Welfare Function for evaluating the welfare change in Iran. We have also used the substitution rate between efficiency and inequality, marginal substitution rate between social welfare and income, and elasticity of welfare with respect to inequality for the evaluation. Results of the finding show that social welfare has increased in 2002-2007, 1997-2001, and 1992-1996 periods compared to 1971-1976 period by the rates of 4.9, 3.1, and 2.7 percent respectively. This shows that the public policy decisions taken by the government during the 1997-2007 periods had an effective role in increasing the per capita income and also in reducing the income inequality. Results of the study also showed that the welfare change due to per capita income is greater than welfare change due to income inequality reduction in the period 1971-2007 (except for 1977-1986). The important finding of this study was that increase in per capita income did not result in increase in income inequality. Therefore it seems that there was not a tradeoff between equity and efficiency in that period in Iranian economy. So, pursuing the policies for increasing the efficiency in economy is a proper policy for increasing the social welfare in Iran.
    Keywords: Social Welfare, Cardinal, Pareto Optimality
  • Seyed Behrooz Nehzati, Jamshid Pajooyan, Teymour Mohammadi, Abbas Shakeri Page 25
    Economics, like other human sciences, involves with uncertainty in the estimates. It might be due to the unconsidered variables. Meanwhile, a revisionary survey with regards to the specificity of charity for other aspects of human economic behavior may increase the precision of such science. In addition, previous studies have shown, altruistic behavior improves productivity, employment, education, environment, and so forth. This study is an attempt to verify the altruistic behavior. Thus, with the separation of selfish behavior, altruistic behavior within the household, and the altruistic behavior outside the household the present study would introduce quantitative indicators with the aim of calculating the effect of different variables on the index. Data from the household budget has been prepared from 2004 to 2008. The panel data was applied and the results confirmed the hypotheses.
    Keywords: Altruism, Selfish, Panel Data
  • Firouz Fallahi, Hossein Asgharpur, Mohammad Ali Motaffaker Azad, Jalal Montazeri Shoorkchali Page 47
    This paper examines the asymmetric effect of inflation on the economic growth in Iran during the period 1990:2 – 2008:2. To that end, we use a smooth transition regression model which allows having a regime change in the relationship between the variables. We found evidence of threshold behavior in the relationship between the inflation rate and the economic growth in Iran; such that, there is a threshold level of inflation which beyond that the relationship between these variables changes. This estimated threshold for the quarterly inflation rate is 4.56. The results also show that there is a positive contemporaneous relationship between the inflation rate and the economic growth in the first regime, where the inflation rate is below 4.56; however, for the periods with an inflation rate higher than 4.56 there is not any significant relationship between the inflation rate and the economic growth. In addition, the effects of the government expenditures and investment are regime-dependent and change over the time
    Keywords: Inflation, Economic Growth, Iran, Nonlinear Models, Regime Change, Smooth Transition
  • Mohammad Hassan Fotros, Mohammad Reza Dehghanpour, Babak Dehmoubed Page 65
    Growth and development of industries have a dominant and significant share in achieving continuous, stable and rapid economic growth and economic development. In view of types of industrial production and their export, and regarding the level of technology, industries can be divided into four categories: resource base tech, low tech, medium tech and high tech. So, recognition of resources’ growth of different groups of industries might have a considerable role in gaining growth of that group. This research, using panel data methodology and by combining Iranian industries data of four-digit ISIC codes covering the period of 2000-2007 and by employing GLS method, studies the sources of growth of these groups of industries. Results indicate that demands for factors of production of the four surveyed groups are different. So, production growth of each group requires different policies. Total factor productivity of Iran’s industries growth is more effective than other variables. Export has a positive impact on different groups, but import has a negative impact on resource base and medium tech industries and has a positive impact on high and low tech industries.
    Keywords: Production Growth, Technology Level, Quality of Production Factors, International Trade
  • Zahra Nasrollah, I. Zahra Sadeghi Aarani, Marzieh Ghafari Goolak Page 87
    Efficiency measurement is one of the most important methods for evaluation of organization performance. Data envelopment analysis (DEA), as a nonparametric method, that measures the relative efficiency of decision making units (DMUs) with multiple performance factors which are grouped into outputs and inputs, is one of the important methods that are highly used in this field. However, both desirable (good) and undesirable (bad) factors may be present and we must consider both of them. For example, if inefficiency exists in production processes where final products are manufactured with a production of wastes and pollutants, the outputs of wastes and pollutants are undesirable and should be reduced to improve the performance. This paper uses industry-level dataset of IRAN manufacturing industries during the period 2000-2006 to measure the efficiency of industrial sectors. The inputs are labor force, energy and raw material, and value added is desirable output (good) and pollutant emission for three atmospheric pollutants (CO2, SO2 and SPM) are undesirable output (bad). The results show that during this period only industry with code of 32 (Radio and Television) were efficient and also during this period from 21 industries more than 17 of them were inefficient. In fact, during this period, only 20% of manufacturing industries were efficient.
    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, IRAN'S Manufacturing Industries, Undesirable Factors, Environmental Pollutants
  • Gholamreza Keshavarz Haddad, Toheed Firoozan, Hossien Sadeghi Page 111
    In Iran’s economy, a high volume of energy subsidies along with the other price distortions has caused inefficiencies in the resource allocation, through distortions in the relative prices of inputs and commodities. This study aims at the examination and estimation of cost burdens incurred which stems from the allocative inefficiency of price distortion in energy carriers pricing in Iran’s industry sector. We estimated allocative inefficiency using a shadow cost function model based on a system of nonlinear equations which includes a price distortion equation. The cost model is estimated by the econometric method of Iterated Seemingly Unrelated Regression Equations (ISURE) and ‍Cross Section data-set of Iran’s industries. Our results show that, at the whole industry level, the costs of allocative inefficiency caused by all inputs’ price distortions are amounted to 45% of production costs of the firms in the industry sector. The extents of allocative inefficiency which are caused solely by distortions in the energy prices are equal to 34% of the production costs. Nonetheless, energy share of production costs increases to 10% from 5.7% actual level considering substitutionary and complementary relations among inputs after removal of the whole price distortion of energy input.
    Keywords: Input Price, Energy Subsidies, Allocative Inefficiency, Shadow Cost Function, Manufacturing Sector, ISUR
  • Saleh Ghavidel, Fateme Bahari Page 137
    The aim of this paper is to study the role of the factors affecting on youth labor supply during the period of 1961-2006 in Iran. The main question is to identify that whether the variables such as wages, income per capita, education, being married or single have different effects on various age groups of men and women or not? The findings show that the per capita GDP is the most important factor affecting to all age groups of youth labor supply. In the age group of 15-19, the wage has the least effect while it is relatively observed that men are more sensitive to wage changes than women, the effect of income per capita for women of this group is negative. This implies that increase in income per capita by improving in household income level causing the women to decrease their work participation rate. Also, the findings indicate that the coefficient of education among the women is greater than men and thus women are more interested in education. In the age group 20-24, the coefficient of the "Ratio of University Graduates" for both women and men are positive and the coefficient on income per capita, for women is lower than men. With increasing the age group (moving from 20-24 to 25-29) the effect of income per capita for women is rising. In the age group of 25-29, the coefficient of the "Ratio of University Graduates" for men is greater than women and the coefficient of marriage for women is negative. This indicates that women in this age group prefer the leisure to work and after getting married, and lower their participation rate in labor force.
    Keywords: Labor Market, Youth Participation Rate, Labor Force
  • Saeed Karimi Potanlar, Ahmad Jafari Samimi, Akhtar Rezaei Roshan Page 151
    In recent years, and especially in the 1990s, a phenomenon broadly referred to as corruption has attracted a great deal of attention Corruption can be defined as misusing public office for private gain. It is a multi-dimensional phenomenon caused by economic as well as cultural, political and legal factors. The purpose of the present paper is to determine the impact of corruption on government tax revenues in developing countries. To do so, the paper concentrated on a sample of 27 developing countries for which the necessary data were available during 2002-2006.We have employed a composite index of corruption called Corruption Perception Index (CPI). CPI varies from zero (highest level) and 10 (lowest level). Our findings based on panel data regression models support a positive and significant relationship between CPI and tax revenues. In other words, the higher is the corruption the lower will be the tax ratios. Therefore, developing countries should use policies to alleviate corruption in order to raise more government tax revenue
    Keywords: Corruption Perception Index (CPI), Tax Revenue, Developing Countries, Panel Data