فهرست مطالب

دانشور رفتار - پیاپی 38 (دی 1388)

دو ماهنامه دانشور رفتار
پیاپی 38 (دی 1388)

  • مدیریت و پیشرفت
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اصغر پورعزت، آرین قلی پور، علی پیران نژاد * صفحه 1

    حکومت الکترونیک از طریق اثرگذاری بر نهادهای اولیه جامعه، تاثیر شگرفی بر مراتب توانمندی عمومی بر جای می گذارد؛ ضمن اینکه با توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات از راه دور، جایگزین تعاملات رو در رو می شود و مبانی شکل گیری احساس اعتماد در انسان و جامعه انسانی دچار تحولاتی اساسی می گردد. با توسعه فناوری جدید، امکان اعتماد از راه دور فراهم شده، فاصله دولت ها و ملت ها کاهش می یابد؛ از این رو، اهمیت بررسی آثار حکومت الکترونیک بر نهادهای اجتماعی و تاثیر آن بر میزان اعتماد عمومی وعدالت اجتماعی، مدنظر قرار می گیرد.
    در این مقاله با تاکید بر تاثیر تعدیل کننده ابعاد گوناگون عدالت بر رابطه حکومت الکترونیک و افزایش اعتماد اجتماعی، به پیمایش این رابطه در میان سه گروه استادان مدیریت دولتی، کارگزاران حکومت و دانشجویان مدیریت دولتی پرداخته، بر وجود رابطه معنادار میان پویایی های نهادی حکومت الکترونیک (Institutional Dynamics of Electronic Government)، افزایش ادراک عدالت اجتماعی، و نیز افزایش سطح اعتماد به دولت تاکید می شود.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، حکومت الکترونیک، پویایی های نهادی، اعتماد عمومی
  • منصور صادقی مال امیری صفحه 17
    این تحقیق با هدف ارائه مدلی برای سنجش خلاقیت در سازمان انجام پذیرفت. برای نیل به این هدف موضوع تحقیق در قالب ادبیات خلاقیت به پژوهش سپرده شد که نتیجه آن دستیابی به مدل مفهومی تحقیق بود که در بر دارنده چهار شاخص مسئله یابی، ایده یابی، ارزیابی ایده ها و اجرای ایده ها برای سنجش مفهوم خلاقیت می باشد.
    بر اساس مدل مفهومی، پرسشنامه سنجش شاخص ها تهیه و تنظیم شد. پرسشنامه مذکور بین پژوهشگران موسسات پژوهشی توزیع شد. بعد از توزیع، تکمیل و جمع آوری پرسشنامه ها، تعداد 212 پرسشنامه به دست آمد. داده های حاصل از پرسشنامه های مذکور با استفاده از LISREL 8.5 حول فرضیه های تحقیق آزمون شدند. نتایج حاصله نشان داد هر چهار شاخص مسئله یابی، ایده یابی، ارزیابی ایده ها و اجرای ایده ها بنحو معناداری در سنجش و اندازه گیری مفهوم خلاقیت موثر می باشند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، مسئله یابی، ایده یابی، ارزیابی ایده ها و اجرای ایده ها
  • مهدی ابراهیمی نژاد، غلامرضا ابراهیمی نژاد، محمد یاری ناصریه صفحه 35
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه میان متغیرهای تنش سازمانی و تمایل به ترک خدمت بوده است. کارکنان 25 اداره دولتی شهرستان رفسنجان، با حجم کل 852n= نفر، جامعه آماری تحقیق را تشکیل داده است. در این پژوهش از روش تحقیق همبستگی دو متغیری استفاده شده و از روش های موجود در آمار استنباطی همچون ضریب همبستگی پیرسون، برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها بهره گرفته شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-10 استفاده گردید. نتایج نشان داده که تنش ناشی از ساختار سازمانی نامناسب، تاثیر مثبت بر تمایل به ترک خدمت کارکنان دارد. نتایج این تحقیق همچنین نشان داده که تنش ناشی از نوسان حقوق و دستمزد و تنش ناشی از عدم امنیت شغلی از عوامل موثر بر تمایل کارکنان به ترک خدمت است. اما تنش ناشی از ورود فناوری جدید به سازمان همچنین تنش ناشی از شرایط نامناسب کار به ترتیب کمترین عامل موثر نسبت به سایر عوامل در تمایل به ترک خدمت کارکنان در سازمان های دولتی شهرستان رفسنجان است.
    کلیدواژگان: استرس، تنش یا فشار روانی، ترک خدمت، تمایل به ترک خدمت، ساختار سازمانی، تمرکز
  • غلامعلی طبرسا، رضا ایمانی دلشاد صفحه 45
    تعهد سازمانی بیانگر نوعی تمایل، نیاز والزام جهت ادامه و اشتغال در یک سازمان می باشد و سه بعد تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری را در برمی گیرد. در پژوهش حاضر تلاش شده است تا به بررسی رابطه و تاثیر یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تعهد سازمانی یعنی «فرهنگ سازمانی» پرداخته شود. بر این اساس پژوهش را در قالب یک فرضیه اصلی (فرهنگ سازمانی) و برخی از ویژگی های اصلی فرهنگ سازمانی(1- نوآوری فردی، و تحمل مخاطره، 2- هدایت سازمانی، 3- روابط مدیریت (حمایت مدیریت)، 4- کنترل رسمی 5-خود کنترلی 6- هویت، 7- سیستم پاداش، 8- مشارکت در تصمیم گیری) را در قالب هشت فرضیه فرعی مورد بررسی قرار داده ایم. روش تحقیق پیمایشی است و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات مورد نیاز از نمونه آماری کسب گردید و برای بررسی فرضیات تحقیق، از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS استفاده شده است. بر این اساس، در سازمان صنایع شیر ایران 60 نفر از کارکنان را انتخاب و بررسی فرضیات تحقیق صورت گرفت. فرضیه اصلی تحقیق در سطح اطمینان 95% مورد تایید قرار گرفت. به عبارت دیگر فرهنگ سازمانی بر تعهد سازمانی کارکنان جامعه مورد نظر تاثیر مثبت داشته است. همچنین فرضیات فرعی نیز در سطح اطمینان 95% مورد تایید قرار می گیرند. مقایسه ای بین ویژگی های هشت گانه فرهنگ سازمانی صورت گرفت تا میزان تاثیر آنها بر تعهد سازمانی مشخص شود، که این ویژگی ها به ترتیبب اولویت شامل:1- خود کنترلی،2- هدایت سازمانی، 3- سیستم پاداش، 4- هویت شغلی، 5- ریسک پذیری، 6- مشارکت در تصمیم گیری، 7- حمایت سازمانی، 8- کنترل رسمی می باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، ریسک پذیری، هدایت سازمانی، کنترل رسمی، حمایت مدیریت، خود کنترلی، سیستم پاداش، هویت شغلی، مشارکت در تصمیم گیری، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • فرهاد دهدار، محمد علی آقایی صفحه 59
    بخش عمده ای از تحقیقات سنجش درجه کارایی بازار سرمایه، تا این تاریخ به بورس اوراق بهادار کشور ایالات متحده آمریکا و کشورهای اروپایی اختصاص داشته است و تحقیقات کمی در خصوص شناسایی درجه کارایی بازار سرمایه کشورهای توسعه نیافته (کمتر توسعه یافته) به طور اعم و بازار اوراق بهادار تهران به طور اخص انجام شده بود. این مطالعه به بررسی شواهدی پیرامون وجود حداقل شکل ضعیف کارایی در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. نمونه آماری مشتمل 30 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده گزینش می شوند. قلمرو زمانی پژوهش، دوره های 1384-1387را در بر می گیرد. فرضیه پژوهش نیز در صدد پاسخ به این مساله است که آیا بورس اوراق بهادار تهران از شکل ضعیف کارایی بازار سرمایه برخوردار است یا خیر. نتایج آزمون غیر پارامتریک ((Non-parametric Test و پارامتریک ((Parametric Test بیانگر این موضوع است که سری های بازده سهم از الگوی گشت تصادفی (Random Walk Theory) تبعیت نمی کند و ضریب خود همبستگی (Auto-correlation coefficient) در فواصل و سطوح متفاوت فرضیه صفر، شکل ضعیف بازار کارا را برای بازار اوراق بهادار تهران رد می کند.
    نتایج تحقیقاتی از این دست برای تحلیل گران مالی بازار سرمایه، سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل، بانک ها، اعتباردهندگان و دستگاه های قانونگذاری حیاتی بوده و آنها را در تصمیم گیری های خود برای بهبود شرایط تصمیم سازی بهینه یاری می دهد. استمرار و تداوم انجام مطالعاتی ادواری از این دست - در زمینه کارایی بازار سرمایه در کشورهای کمترتوسعه یافته می تواند کمک شایان توجهی به بهبود قوانین و مقررات ناظر بر بازار سرمایه نموده و موجبات غنا بخشی به ضوابط نظاراتی و همچنین بهینه سازی تصمیمات سرمایه گذاران را مهیا نماید.
    کلیدواژگان: شکل ضعیف کارایی بازار، فرضیه کارایی بازار سرمایه، خود همبستگی، بازارهای نوظهور سرمایه
  • ابراهیم عباسی، کیارش مهرانی صفحه 71
    در این مقاله از متغیرهای بنیادی مالی برای رتبه بندی 153 شرکت بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. از ترکیب این متغیرها نسبت های مالی به دست می آید. در مدل ارائه شده هر شرکتی در هر سال (81-1377) می تواند رتبه صفر تا 11 را بگیرد. ضرایب همخوانی فای کرامر نشان می دهد که بین رتبه شرکت در هر سال و بازده آن در سال بعد همبستگی مثبت ضعیفی وجود دارد. تفکیک شرکت ها برحسب «اندازه شرکت» و «نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار» در شدت همخوانی بین رتبه و بازده تاثیر زیادی ندارد. اما همه ضرایب برای دوره مطالعه معنادار هستند.
    کلیدواژگان: متغیرهای بنیادی، نسبت های مالی، رتبه بندی شرکت ها، بازده، اندازه شرکت و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (B، M)
  • علی رجب زاده، محسن علیزاده ثانی صفحه 91
    کار تیمی مفهومی چند بعدی است که شهرت بسیاری در موفقیت سازمان ها کسب کرده است و به همین دلیل مورد توجه بسیاری از سازمان ها قرار گرفته است. اما عدم توجه به ابعاد مختلف کار تیمی موجب گردیده تا اغلب سازمان ها در تشکیل تیم های اثربخش موفقیت چندانی نداشته باشند. از سوی دیگر تنوع تحقیقات در زمینه کارتیمی، محققان و مدیران را با متغیرها و ابعاد بسیاری از کار تیمی مواجه ساخته است.بنابراین امروزه سازمان ها نیازمند تحقیقاتی هستند که نگرشی جامع از اثربخشی کارتیمی، متغیرها و روابط آنها ارائه کنند. مقاله حاضر در دو بخش به این مهم می پردازد. بخش اول مروری بر تحقیقات انجام شده در زمینه اثربخشی کار تیمی و متغیرهای ارائه شده توسط آنها است.بخش دوم مقاله نیز با بهره گیری از مدل سیستمی، رابطه متغیرهای ارائه شده را در سیستم بانکی (بانک کشاورزی) مورد پیمایش قرار می دهد. این پیمایش از طریق بررسی اسناد و مدارک و توزیع دو پرسشنامه (کسب نظرات خبرگان و نگرش سنجی کارکنان) انجام شده است. نتایج مورد نظر در تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی بررسی شده و نهایتا مدل اثربخشی کار تیمی، که روابط متغیرها را در مدلی سیستمی بررسی می کند ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کار تیمی، اثربخشی، مدل سیستمی، سیستم بانکی
  • حسن زارعی متین، حمید زارع، جعفر نوده فراهانی صفحه 105
    از مهم ترین رویکردهایی که در چند دهه اخیر بر فکر و ذهن مدیران دولتی ایران حاکم بوده است، خصوصی سازی و کاهش حجم دولت بوده است. تلاش هایی در این جهت صورت گرفته است ولی هنوز تا تحقق دولت کوچک و کارآمد راهی طولانی در پیش است. برای اینکه مسئولان دست اندرکار از نحوه تاثیرگذاری خصوصی سازی بر کارایی سازمان ها، آگاهی یابند لازم است پژوهش هایی کاربردی در این راستا انجام گردد و نوشتار حاضر به همین منظور تدوین گردیده است. در این تحقیق کارایی کارکنان بخش دولتی در مقایسه با بخش غیردولتی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس اطلاعات اولیه فرضیه هایی مبنی بر عدم تفاوت بین کارایی این دو گروه مطرح شد. پس از جمع آوری اطلاعات و آزمون فرضیات مشخص گردید که از جهت کارایی بین کارکنان دولتی و غیردولتی تفاوتی وجود ندارد و با توجه به این که واگذاری امور دولتی به بخش خصوصی، باعث کاهش هزینه ها می گردد، نتیجه گرفته شده که خصوصی سازی از این جهت به نفع جامعه است و باید اجرای این سیاست ادامه یابد.
    کلیدواژگان: کارایی، عملکرد، نظام جبران خدمات، دولت، خصوصی سازی، کارکنان دولتی، کارکنان شرکتی
  • مهدی بشیری، وحید محمودی، سیدجواد حسینی نژاد صفحه 113
    این مقاله، ضمن توجه به کنترل پارامترهای غیرملموس در فرایندهای سازمان نظیر وجود تنش در آنها، روشی را جهت شناسایی و کنترل تنش ها ارائه می دهد، به گونه ای که مدیر سازمان بتواند در طی زمان بهبود فرایندهای خود، تنش ها و حالات مربوط به آن (TMEA) را به صورت مستمر شناسایی نموده و با توجه به اهمیت هر یک بتواند تنش های مورد نظر را خنثی نماید. این کار به نوبه خود در پیشبرد اهداف اصلی سازمان مفید خواهد بود. روش یادشده، مبتنی بر مبحث حالات شکست و آثار آن (FMEA) بوده و چگونگی استفاده از روش حاضر ارائه گردیده است. در ادامه پس از شناسایی تنش ها روشی برای اولویت بندی بین تنش ها به منظور کنترل آنها بیان می شود. ابتدا وزن هر یک از مولفه های TMEA (Tension Modes & Effects Analysis) با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP) تعیین می شود. به علت عدم قطعیت اطلاعات در مسائل تصمیم گیری مفهوم تئوری مجموعه های فازی استفاده می گردد، آنگاه روش TOPSIS برای اولویت بندی به کار می رود. در پایان، نتایج بکارگیری روش مذکور در یکی از واحد های تابعه وزارت بازرگانی و چگونگی انجام آن به همراه کمیت های محاسبه شده، بیان شده است.
    کلیدواژگان: حالات تنش و آثار آن (TMEA)، فرایند، تنش در سازمان، Fuzzy AHP، TOPSIS
  • سعید صفری، مصطفی قاضی زاده، محمدرضا نیازی صفحه 121
    درطی سال های گذشته بانک های دولتی در زمینه بازاریابی وجذب مشتری موفق نبوده و نتوانسته اند منابع مالی زیادی جذب نمایند، از سوی دیگر تسهیلات ارایه شده نیز از لحاظ کمی و کیفی در سطح قابل قبولی نبوده است. مهم ترین علت مشکلات فوق دولتی بودن بانک هاست. در اساسنامه بانک های ایران به طور مشخص به نقش خدماتی آنها و مجری سیاست های دولت بودن، مانند اعطای تسهیلات تکلیفی، اشاره شده است. بانک مرکزی نیز با بانک های تجاری و تخصصی کشور همانند شعبه های خود برخورد می کند و از نظر قوانین و مقررات محدودیت های بسیار زیادی وجود دارد. مواردی مانند نیروی انسانی، رشد تکنولوژی، قراردادها و بسیاری از مسائل دیگر نیز در اختیار بانک ها نیست. از آنجا که بسیاری از بانک های دولتی طبق اصل 44 قانون اساسی در آینده ای نه چندان دور به بانک های خصوصی تبدیل می شوند، شناخت عوامل موثر برترجیح مشتریان در انتخاب بانک ها از اهمیت وافری جهت جذب و جلب مشتریان برخوردار است. در این تحقیق سعی گردیده عوامل موثر بر ترجیح مشتریان شناسایی و اولویت بندی شده و براساس آنها پیشنهاداتی به نظام بانکی ارایه گردد. یافته ها نشان می دهد مهم ترین عامل انتخاب بانک های خصوصی دریافت سود بیشتر و مهم ترین عامل انتخاب بانک های دولتی امکان دسترسی سریع به بانک بوده و کم اهمیت ترین عامل انتخاب، ویژگی ظاهری بانک در هر دو مورد بیان شده است. همچنین اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر ترجیح مشتریان در انتخاب بانک نشان می دهد عوامل رفتاری و نگرشی، فناوری، تسهیلات مالی و فیزیکی به ترتیب بر ترجیح مشتریان در انتخاب بانک های خصوصی موثرند و این اولویت بندی در بانک های دولتی به ترتیب عوامل رفتاری و نگرشی، فناوری، فیزیکی و تسهیلات مالی می باشند. به این ترتیب عوامل رفتاری و نگرشی در هر دو بانک از نظر تاثیرگذاری بر ترجیح مشتریان بالاترین اولویت را دارد.
    کلیدواژگان: ترجیحات مشتری، انتخاب بانک، عوامل فناوری، عوامل مالی، عوامل رفتاری و نگرشی عوامل فیزیکی، اولویت بندی عوامل
  • حبیب الله دعایی، هادی رمضانیان فهندری صفحه 131
    با توجه به اهمیت مشارکت همه جانبه در فرآیند توسعه پایدار و تاکید قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر حضور جدی کلیه مردم در تعیین سرنوشت خودشان، شوراهای اسلامی در کشور، شهرها و روستاها تشکیل شده اند. شوراهای اسلامی روستایی به عنوان مدیران محلی می توانند ضمن به مشارکت گرفتن افکار و امکانات محلی با هماهنگی، حمایت و هدایت مدیریت دولتی پلکان رشد و توسعه را یکی پس از دیگری طی نمایند، لذا با توجه به اهمیت جایگاه شوراهای اسلامی در راستای توسعه روستایی، در مقاله حاضر به منظور شناخت عوامل موثر بر گرایش های روستاییان به شوراهای اسلامی روستا، بخشی از متغیرهایی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بتوانند رابطه مردم با شورا و در حقیقت گرایش مردم به شوراها را مورد ارزیابی قرار دهند در نظر گرفته شده و ضمن شاخص سازی و تدوین پرسشنامه های مربوطه مورد سنجش قرار گرفته اند. از کل روستاهای هشت شهرستان مرکزی خراسان (منطقه مورد مطالعه) که شامل 1655 روستای بالای 20 خانوار که دارای شورای اسلامی بوده اند، 82 روستا برگزیده شده و با 629 سرپرست خانوار در این روستاها مصاحبه صورت گرفته و اطلاعات لازم جمع آوری شده است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که بین میزان فعالیت های شورا و گرایش روستائیان رابطه همبستگی معنادار وجود ندارد ولی بین سه متغیر دیگر مورد بررسی یعنی سابقه کار اعضا شورا، میزان امکانات و تاسیسات عمومی موجود در روستا و طبقه بندی اعضا شورا و گرایش روستائیان به شورا رابطه همبستگی معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: مشارکت، شورای اسلامی، گرایش، توسعه
  • رضا رسولی، بهنام شهایی صفحه 141
    هدف از نگارش این مقاله، شناسایی و تبیین عوامل بازدارنده مشارکت کارکنان در فرایند تصمیم گیری شرکت مخابرات ایران است. پس از تبیین مفاهیم و ادبیات پیشینه موضوع، چهار مولفه فردگرایی، نیازهای امنیتی، نیازهای فیزیولوژیکی، و دیدگاه منفی زیردستان به عنوان موانع اصلی مشارکت کارکنان در فرایند تصمیم گیری مفروض شدند. برای بررسی این مولفه ها در شرکت مزبور، از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که ضریب آلفای کرونباخ آن برابر با 81/0 بود. نتایج حاصل از این مطالعه در سطح اطمینان 95/. حاکی از آنست که مولفه های مذکور همگی در زمینه مشارکت کارکنان مانع تراشی می کنند. در این میان، بر اساس آزمون رتبه بندی فریدمن، نیازهای ایمنی و نیازهای فیزیولوژیک از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و نگاه زیردستان و فرهنگ فردگرایی در مراتب بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: موانع مشارکت، تصمیم گیری، فردگرایی، نیازهای امنیتی و فیزیولوژیکی، نگاه منفی زیردستان، شرکت مخابرات ایران
  • سیروس علیدوستی، علینقی مشایخی صفحه 151
    در این مقاله، نتایج بررسی عوامل کلیدی موثر بر کاربرد فناوری اطلاعات در اداره های کل سازمان های دولتی استان های صنعتی ایران و میزان اهمیت این عوامل در کاربردهای گوناگون این فناوری ارائه می گردند. به این منظور ابتدا فناوری اطلاعات و سپس با ارائه شواهدی از شکست و ناکامی در کاربرد این فناوری در سطح ایران و جهان، مسئله پژوهش تعریف می شود. در ادامه، روش پژوهش تبیین و در پایان نیز یافته های این پژوهش، توصیف و تحلیل می شوند. در این پژوهش عواملی که از بررسی پژوهش های پیشین و همچنین دیدگاه متخصصان این حوزه به دست آمده اند، با انجام پیمایشی در یک استان صنعتی اعتباریابی شده اند. بر اساس یافته های این پژوهش، از 27 عامل بررسی شده تنها دو عامل همبستگی معناداری با موفقیت/ عدم موفقیت کاربرد فناوری اطلاعات در استان نمونه ندارند. علاوه بر این، میزان اهمیت هر عامل در انواع کاربردهای فناوری اطلاعات شامل خودکارسازی، آگاه سازی، و دگرگون سازی بررسی و به تفکیک عوامل و کاربردها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کاربرد فناوری اطلاعات، عوامل کلیدی موفقیت، عوامل کلیدی شکست، سازمان های دولتی، استان های صنعتی، فارس، ایران
|
  • Pourezzat, A.A., Gholipour, A., Pirannejad, A Page 1

    Besides the fact that by the means of expansion of IT, the face to face communication would be replaced by telecommunications; E-governance influences the public capabilities through having the society’s basic institutions affected. This would be followed by the bases of the sense of developing trust being fundamentally modified. Modern technology gives the way to trust in telecommunications, shortening the distances between states and nations. As a result, the importance of studying the impacts of E-governance on the social institutions and its effect on public trust and social trust is to be highlighted.With a specific emphasis on the moderating effect of different aspects of justice on the nation-state relationships, as well as improving social trust, a survey is utilized in the study to investigate such relations within three groups; naming instructors in the field of public administration, government agents, and students studying public administration. A significant relationship in the study is emphasized between the institutional dynamics of electronic government, increasing perceived social justice, and the level of trust in government to be improved.

    Keywords: Social Justice, E, Governance, Institutional dynamics, Public Trust
  • Sadeghi Mal Amiri, M. Page 17
    The research is conducted with the aim of assessing creativity in an organization. To do so, the literature was investigated, as a result of which a conceptual model was developed being formed of four elements naming problem finding, idea generation, alternatives evaluation, choice implementation.Based on the conceptual model, a criteria assessment questionnaire was developed and handed out among the researchers in research institutions, out of which 212 were returned. Data collected were tested for the study’s hypotheses using LISREL 8.5. Findings indicate that all the four aforementioned criteria significantly influence the creativity.
    Keywords: Creativity, Problem Finding, Idea Generation, Alternatives Evaluation, Choice Implementation
  • Ebrahimi, Nejad, M. , Ebrahimi, Nejad, Gh. , Yari Nasseriyeh, M. Page 35
    The aim of the study is to analyze the relationship between two variables naming organizational tension and employees’ interest in turnover. The total number of 852 employees of 25 government organizations in Rafsanjan was the study’s population. The bivariate correlation is applied and the other statistical techniques such as Pearson Correlation Coefficient were applied to analyses the data collected. The 10th version of SPSS was applied for the analyses. Findings show that the tension arises fro the improper structure is positively correlated with employees turnover. Moreover, the tensions caused by fluctuations in salaries and lacking occupational safety were proved to have influence on the employees’ interest in turnover. However, the tension aroused by the new technology being adopted in the organization and unusual working conditions were of least importance influencing the employees’ interest in turnover.
    Keywords: Stress, Tension or pressure, Turnover‚ Employees interest in Turnover‚Organizational Structure‚ Centralization
  • Tabarsa, Gh. , Imanidelshad, R. Ma Page 45
    Organizational commitment simply means believing in the organization's values and goals, sense of loyalty and emotional attachment to it, obligation and desire to stay in the organization. On the basis of Allen & Meyer theory (1990), O.C. has three components: Affective, continuance, and Normative Commitment. This study examines relationship between organizational commitment and organizational culture. Accordingly our study is based on a major hypothesis and eight minor hypothesis covering dimensions of the organizational culture: 1- individual initiative & tolerance of risk 2-organizational direction 3- management supporting 4-formal control 5- self control 6- Organizational Identity 7-reward system and 8- participation in decision. The methodology consists in survey research, and the use of a questionnaire for gathering required information. Examining hypothesis was performed by using SPSS soft-ware. The statistical population of the study included 150 employees of Iran Dairy Industrial Co. The sample group of 60 employees has been chosen through the random sampling method. Data were analyzed through Pierson index. Testing of the hypotheses in the confidence level of 95% shows that:There is a positive relationship between organizational commitment and organizational culture. On the other hand increase of organizational culture leads to growth in organizational commitment.The eight organizational culture dimensions were compared to determine their impact on the organizational commitment. The dimensions ordered in terms of significance are; 1- self control2- organizational direction3- reward system 4- Organizational Identity 5- tolerance of risk6- participation in decision 7- management supporting8- formal control
    Keywords: organizational commitment, organizational culture, Risk Tolerance, participation in decision, management supporting, Organizational Identity, reward system, organizational direction, self control, formal control
  • Dehdarf., Aghai, M.A. Page 59
    So far, most of the studies on the Efficient Market Hypothesis have been devoted to the U.S as well as European capital markets, whereas just a few number of such researches have been conducted in undeveloped (less developed) countries in general, and Tehran Stock Exchange (TSE) in particular. The research examines some evidences indicating the lowest status of the Weak Form of Efficient Capital Market Hypothesis in TSE. The sample includes 30 companies registered with the TSE selected using the simple random sampling method. Timing of the study is restricted to the financial years within 1378 to 1384 (in solar calendar). The research is to answer the question if the TSE operates at the Weak Form of Efficient Capital Market Hypothesis. Findings of the study supported by the results of the Parametric and Non-parametric tests indicate that the time-series of stock returns are not consistent with the Random Walk Theory and that the Auto-correlation coefficient rejects the Null Hypothesis at different statistical intervals and levels of assuming a Weak Form of Efficient Capital Market Hypothesis.To keep such studies (on the Weak Form of Efficient Capital Market Hypothesis in less developed countries) being regularly conducted has the potential to considerably support the laws and regulations directing the capital market, and to enrich the supervising standards and to optimize the decisions made by the investors.
    Keywords: Weak Form of the Capital Market Efficiency, Efficient Capital Market Hypothesis, Auto, correlation Coefficient, Auto, Emerging Capital Markets
  • Abbasi, E. , Mehrani, K Page 71
    The fundamental variables have been used in this study to rank 153 companies admitted to the Tehran Stock Exchange. Combination of the variables provide financial ratios. Every company in the research was capable of being rated on a 0 to 11 annually (1377 – 81 in solar calendar). A poor positive correlation between the companies’ ranking in each year and its stock return in the subsequent year has been proved in the study as the Cramer's phi coefficients demonstrate. This fact the intense of the relationship has not been significantly modified even by considering some two intervening variables naming the “company’s size” and the “Book-to-Market value (B/M). Still all the coefficients for the study period were considered to be significant.
    Keywords: Fundamentals Variables, Financial Ratios, companie's Ranking, Stock Return, Companie's size, B, M Value
  • Rajabzadeh, A. Ph., Alizadeh Sani, M Page 91
    Team work is a multidimensional concept that has attracted much interest in organizations’ success and has been attracted by many companies for the same reason. However, being not aware of the multidimensional considerations of team work has resulted in organizations being not considerably successful in developing effective teams. As a result, organizations today need the researches the present a comprehensive view on team-work its variables and their interconnections. The paper addresses this point in two sections. First it reviews the literature on team-work effectiveness, and the variables presented in those studies. Taking advantage of a systematic model, the relationship among the variables presented in the model is surveyed the banking system (Agriculture Bank)in the study. The survey is completed by investigating the records and documents and then by two administered questionnaire (one addressed to experts and the other one an attitude-survey addressed to the Bank’s employees). Results are presented after descriptive statistics and inferential statistics being conducted. Finally a model for team-work effectiveness is presented in which the relationship in-between variables are studied.
    Keywords: Team work, effectiveness, systematic model, banking system
  • Zareai Matin, H. , Zareah., Nodeh Farahani, J Page 105
    This paper is extracted from a research project numbered 200/6/977 titled the same, financially supported by Research Deputy of the Qom Pardis of Tehran UniversityOne of the most important approaches towards the recent few decades that dominates the state-sector managers’ mind set has been privatization and downsizing. While some efforts have been put into this, there remains still a long way ahead toward an effective small government. In order for the authorities to be aware of how privatization influences the organizations’ efficiency, some applied researches are required, and this study is meant to fulfill the same purpose. The employee efficiency in state relative to non-state sector in Teharn University is studied in this research. Some hypotheses as to no difference between the efficiency in these two groups were proposed. Following data collection and hypothesis testing, it was established that there exist no difference between state as against non-state employees with regard to efficiency; and since transformation of the state-run affairs to the private sector makes the costs to drop off, therefore the privatization is beneficial for the society; hence the implementation of such policy must be followed.
    Keywords: Efficiency, Performance, Compensation, Government (State), Privatization, State, Sector Employees, Private, Sector Employees
  • Bashiri, M. , Mahmudy, W. , Hoseininejhad, S.J Page 113
    Paying attention to the control of intangible parameters in the organization’s processes, such as the tension among them, the study proposes a method to identify tensions and keep them controlled in such a way that the management would be able to continuously identify tensions and their related consequences, taking neutralizing measures based on their impact. This proves to helpful in making the organization’s main objectives progressed. The aforementioned method is FMFE and the way it is applied is presented in the paper. After identifying the tensions, a procedure is introduced to prioritize them for control purposes. Using Fuzzy AHP, first the weight (importance) of the FMEA elements are decided. The fuzzy set theory is applied, due to uncertainty about the information in decision making. The TOPSIS method is used then for the purpose of for prioritizing tensions. Finally, the results of applying the proposed method in an organization supervised by Trade Ministry are provided along with the way it has been used and quantities calculated.
    Keywords: FMEA, Process, Tension in organization, Fuzzy AHP, TOPSIS
  • Safari, S. , Ghazizadeh, M. , Niazi, M.R Page 121
    The state banks have not succeeded in marketing and attracting customers. The have not been able to draw considerable financial resources. Furthermore, the resources provided have been not at a satisfactory form a qualitative as well as quantitative point of view. The major responsible factor for these problems lays in the banks having a state ownership. Being a service-provider and taking the government policies such as must-pay loans into operation are clearly mentioned in the banks’ statutes. The Central Bank also treats the commercial and professional banks as its branches. There exist a heavy and forceful restricting laws and regulations. Human resources, technology improvement, contracts and many other issues also are not under the banks control. It is of much importance for the banks to identify the influencing factors that impact the clients’ bank choice, as many state banks are getting privatized shortly. The research intends to identify and to rank the influencing factors dominating the clients’ bank choice and then propose some measures to the banking system. Findings indicate that the getting more interest has been the most responsible factor in the choices where private banks had been picked up, and having a quicker access to branches as the most important factor for those who had selected state banks as their choice, with the looking to be the least important factor in their decision. The pattern of the ranking shows the behavioral and attitudinal factors, technology, financial and physical facilities, in the mentioned order have had the highest impact on the clients’ choice for private banks. For the state banks the priority has been given to the behavioral and attitudinal factors, technology, physical and financial facilities. So the behavioral and attitudinal factors in terms of dominating the customers’ choice play the most important role in both state as well as private banks.
    Keywords: Customer Preference, Bank Choice, Technological Factors, Financial Facilities, Behavioral, Attitudinal factors Physical Factors, Ranking of the Factors
  • Doaeeh., Ramazanian Fahandary, H. Ma Page 131
    The importance of people’s participation in the process of a sustainable development, and their critical presence in determining their own desting which is stressed in the constitution of the Islamic Republic of Iran has lead to the establishment of Islamic rural and urban councils. In coordination with government and with its support, the Islamic rural councils like local managers can utilize local facilities for increasing rural growth and development. Thus, the present study aimed at determining the factors that influence rural attitudes toward the Islamic rural councils. Hence, a researcher-made questionnaire was administered to the rural population. From 1655 villages of eight central cities in Khorasan (the studied region) 82 villages were randomly selected, and 629 individuals participated in the study who were the heed of families. The results indicated that no significant difference was found between the council’s level of activity and villagers’ attitude towards them. Moreover, no significant differences were observed between the other three variables (council member’s work experience, public facilities in the village, economic status of the council members) and the villagers’ attitude to wards the Islamic rural councils.
    Keywords: Islamic rural councils, Participation, Development
  • Rasouli R. , Shahaie B. Page 141
    The aim of the paper is to identify and to explain the barriers of employees’ participation in ITC’s decision-making. Discussing the subject’s concept and reviewing the literature, four elements naming individualism, safety needs, physiological needs and the subordinates’ negative attitude are hypothesized to be the main obstacles to the employees’ participation in decision-making process. A researcher-made questionnaire was applied to investigate the elements for which the Kronbach α was calculated 81%. The results of the study at a 95% of confidence level indicate that the study’s four elements all create obstacles for the employees’ participation. Moreover, the safety as well as physiological needs were identified to be ranked higher than subordinates’ attitude and individualism culture in a Friedman’s test.
    Keywords: participation obstacles, Decision, making, Individualism, Physiological, safety needs, employee's negative attitude, ITC
  • Alidousti, S. Ph.D.Mashayekhi, A.N. Page 151
    The present study examines the critical factors affecting the application of IT in governmental organizations of industrial provinces in Iran. In the first place, the research problem is defined. Then, the methodology is described. Moreover, the evidence of the failure of this technology is provided in Iran and worldwide. Finally, the results and findings are explained and analysed. Factors derived from previous research materials and the experts’ viewpoints were validated through a survey carried out in a sample of industrial provinces. The results indicated that from 27 factors just tow factors had no significant relationship with the success and failure in IT application in the industrial provinces. Furthermore, the significance of each factor was investigated for different IT applications such as automation, informing and transforming.
    Keywords: IT application, Success, Failure, Governmental, Organizations, Industrial provinces