فهرست مطالب

راهبرد فرهنگ - پیاپی 14-15 (تابستان و پاییز 1390)

فصلنامه راهبرد فرهنگ
پیاپی 14-15 (تابستان و پاییز 1390)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیدمحمود نجاتی حسینی صفحه 7
    نسبت خود و دیگری به مثابه یک امر هویتی، در جامعه شناسی طنین خاصی داشته و لذا به عنوان یک مفروض در ذیل تعریف از فردگرایی عارضه ای برای روح مدرنیته غربی تلقی شده است. در این باب ایده های مهم در جامعه شناسی غربی (مارکسی، دورکیمی، وبری و زیملی) هر کدام به نوعی خواسته اند طرحی برای مواجهه با آثار نامناسب «تقابل خود و دیگری» در فرهنگ مدرنیته غربی ارائه دهند. از وجه مقایسه بیناتمدنی و بینادینی نیز باید به فرهنگ اسلامی ارجاع داد و لذا می توان به نص قرآن و سنت پیامبر اسلام (ص) به عنوان سرمتن معتبر و مستند برای تنظیم «نسبت اخلاقی خود و دیگری» اشاره کرد. این نوع نسبت کاوی به خصوص در متن معارف شیعی به عنوان نمونه در طرح ایدئولوژیکی دکتر علی شریعتی، با مضمون «زیباترین روح پرستنده»، که درباره ابعاد اجتماعی، سیاسی، اخلاقی، فلسفی و عرفانی دعای شیعی است از ظرفیت های خوبی برخوردار است. از این حیث مسئله این است که از منظر «فلسفه اخلاق اجتماعی» و نیز «فلسفه اخلاق دینی» نسبت میان خود و دیگری چگونه در متن دعای شیعی طرح شده است. مفروض این مقاله این است که «گفتمانی» بودن متن دعای شیعی توانسته است آن را فراتر از یک متن معمولی دینی، به عرصه ای برای هویت سازی عقیدتی و اخلاقی با پیامدهای فرهنگی اجتماعی برای مومنان تبدیل نماید. از این جهت این مقاله عهده دار بحثی مقدماتی و راه گشا برای پژوهش های بعدی در این باره است. به این منظور از موضع فلسفه اجتماعی اخلاق دینی، کاوشی هرمنوتیکی در ادبیات اصیل دعای شیعی انجام شده و انواع نسبت خود و دیگری در بافتار زندگی روزمره دینداران از این متون استخراج شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان دعای شیعی، نسبت خود دیگری، فردگرایی مدرن، صحیفه سجادیه، مفاتیح الجنان، امانوئل لویناس، علی شریعی
  • پدیدارشناسی تجربی معنای مرگ / بررسی موردی زنان شهر مشهد
    علی یوسفی، ملیحه تابعی صفحه 39
    اندیشیدن به مرگ و نتایج ناشی از آن بخشی از دغدغه های جاری زندگی بشر است و انسان به دلیل میل ذاتی به تداوم زندگی همواره درصدد به حاشیه راندن مرگ بوده است. از آنجا که مرگ، تجربه برگشت ناپدیری است آدمی تنها از طریق مشاهده مرگ دیگران می تواند به مرگ نزدیک شده و معنای آن را با تکیه بر نظام های عقیدتی که مرگ را توجیه می کند، دریابد. تحلیل پدیدارشناختی تجارب ذهنی ای که هشت مشارکت کننده زن در مشهد از مرگ داشتند، نشان داد که اولا در تجربه های ذهنی مرگ سه موضوع مرکزی یا معنائی با عناوین «تصویر مرگ»، «مرگ مطلوب» و «پذیرش مرگ» نهفته است. ثانیا از مهم ترین وجوه اشتراک تجارب ذهنی مرگ، پذیرش مرگ، عقیده به دنیای پس از مرگ، فکر مرگ، ترس از مرگ و تمایل به عمر طولانی و از مهم ترین وجوه افتراق تجارب ذهنی مرگ، اختلاف تصویر مرگ (تفاوت در انتخاب زمان، مکان و نوع مردن) است. ثالثا بارزترین تمایز موجود در مجموعه تصورات از مرگ، تحت تاثیر فهم های مذهبی است و خانواده در ایجاد چنین فهمی دخالت اساسی دارد و افراد با توجه به زمینه اجتماعی خانوادگی و به تبع آن نحوه اجتماعی شدن، تصاویر متفاوتی از مرگ دارند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی تجربی، تجربه ذهنی مرگ، پذیرش مرگ، معنای مرگ، مرگ مطلوب
  • ابوالفضل ذوالفقاری، صبورا امین فر صفحه 53
    یکی از اشکالاتی که معمولا بر سنجه های دینداری موجود در جامعه ما وارد می شود آن است که اغلب این سنجه ها مبتنی بر جهان بینی اسلامی نیستند. از آنجا که دینداری برحسب رویکرد و محتوای متفاوت ادیان، تعاریف متفاوتی می پذیرد، لازمه مفهوم سازی دقیق آن است که در هر دینی از جمله اسلام الگوهای بومی طراحی شود. از جمله الگوهایی که توسط مسلمانان برای سنجش دینداری طراحی شده، مدل ام. آر. پی. آی. است که در سال 2007 در مالزی طراحی شده است. در این مطالعه برآنیم تا ضمن هنجاریابی ام. آر. پی. آی. در میان جوانان ایرانی، به صورت تجربی آن را با سنجه های دکتر شجاعی زند و سنجه برگرفته از مدل گلاک و استارک در یک جمعیت واحد مقایسه نمائیم. این کار با روش پیمایش در جامعه آماری دانشجویان دانشگاه تهران و با نمونه 391 نفر صورت گرفته است. برمبنای نتایج پژوهش، اولا سنجه ام. آر. پی. آی، حائز شرایط علمی یک مقیاس است و ثانیا از نظر میزان دینداری و رابطه دینداری با متغیرهای زمینه ای، داده های به دست آمده برای هر سه سنجه تقریبا یکسان است. ضرایب همبستگی اسپیرمن بین نمرات سنجه ها حاکی از اعتبار بالای سنجه هاست، به طوری که ضریب همبستگی ام. آر. پی. آی. با سنجه گلاک، 0/756 است و در سطح معناداری بسیارمطلوب (s=0/000) قرار دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، سنجه دینداری، سنجه ام آر پی آی، سنجه بومی دینداری
  • عباس خاکپور صفحه 83
    تعاریف، نظریه ها و الگوهای متنوعی در مورد فرهنگ سازمانی ارائه شده است و فرهنگ سازمانی به طرق گوناگون مورد مطالعه، بررسی و سنجش قرار گرفته است. گونه گونی و تنوع این مطالعات، چه به لحاظ تئوری پردازی و چه به لحاظ روش شناسی تا حدی موجب سردرگمی این حوزه علمی شده است. با وجود این به زعم محققان، بلوغ یک مفهوم علمی همیشه با توسعه روش شناسی پژوهش آن همراه است. بر این مبنا مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی به گونه شناسی مطالعات فرهنگ سازمانی می پردازد. این گونه شناسی برمبنای سه معیار کلیدی هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی صورت گرفته است. میدان پژوهشی مطالعه، متون نظری، ابزارهای سنجش و پژوهش های تجربی فرهنگ سازمانی است. در نهایت با تحلیل متون و نظریات فرهنگ سازمانی، چهار گونه متمایز از مطالعات فرهنگ سازمانی (شامل مطالعات مبتی بر خرده فرهنگ ها، مطالعات مبتنی بر ویژگی های کلیدی، مطالعات دو مرحله ای مبتنی بر تلفیق ویژگی های کلیدی در خرده فرهنگ ها و مطالعات رویکرد حیطه)شناسایی شده و شاخصه های ممیز و کلیدی هر گونه استخراج گردیده است و سپس گونه های فرهنگ سازمانی به لحاظ مولفه های روش شناسی، مورد بررسی ومقایسه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سنخ شناسی، مطالعات تلفیقی، مطالعات حیطه محدود، مطالعات خرده فرهنگ، مطالعات مبتنی بر ویژگی ها
  • ویژگی های بنیادین شکوفایی تمدن اسلامی / تلفیقی بودن و وحدت فرهنگی
    جبار رحمانی، محمدرضا جعفرآقایی صفحه 99
    تمدن اسلامی با تشکیل حکومت نبوی فرآیند شکل گیری و توسعه خویش را آغاز کرد. اما آنچه که موجب شد طی بیش از ده قرن به یکی از مهم ترین تمدن های تاریخ بشری مبدل شود، چند ویژگی بنیادی بود که دو مورد اصلی و محوری آن در این مقاله مورد توجه بوده اند: ترکیبی یا تلفیقی بودن و وحدت فرهنگی تمدن اسلامی در تمام دوره ها.
    این دو ویژگی ضامن توسعه و پویایی و تداوم خلاقه تمدن اسلامی بوده است که تا دوره مدرن نیز وجود داشته و با ورود مدرنیته متوقف شده است. ترکیبی بودن سبب می شد که تمدن اسلامی ذیل جهان بینی توحیدی، سنت های پیشااسلامی سرزمین های فتح شده را در خود ادغام کند و وحدت فرهنگی نیز سبب می شد چرخه دائمی از روابط درون تمدنی که منجر به نقل و انتقالات فرهنگ و هنر و علوم می شده، شکل بگیرد. در این مقاله این دو خصیصه با تاکید بر دو عرصه هنر اسلامی و علوم اسلامی مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، فرهنگ اسلامی، تلفیقی بودن، وحدت فرهنگی، هنر اسلامی و علوم اسلامی
  • امیرحسین خان دیزجی صفحه 115
    تحقیق حاضر به بررسی پایان نامه های کارشناسی ارشد جامعه شناسی با رویکردی انتقادی می پردازد. به این منظور، توجه اصلی در این تحقیق به موضوعات و روش های به کاررفته در این پایان نامه ها و ارتباط آنها با یکدیگر است. در بررسی حاضر از دو نظریه برای طراحی چارچوب مفهومی استفاده شده است: از نظریه سطوح واقعیت اجتماعی جورج ریتزر برای پوشش موضوعات و از نظریه معرفت و علائق بشری هابرماس برای پوشش روش های به کاررفته در این پایان نامه ها. جامعه آماری در این تحقیق کلیه پایان نامه های جامعه شناسی در دانشکده های علوم اجتماعی کشور بوده که با استفاده از نمونه گیری قضاوتی و غیراحتمالی، دو دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق بیانگر غلبه موضوعات ذهنی نسبت به موضوعات عینی بوده است. اما در خصوص خرد یا کلان بودن موضوعات، گرایش به موضوعات سطح خرد در پایان نامه های دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی و گرایش به موضوعات سطح کلان در دانشگاه تهران بیشتر بوده است. اما در بخش روش های تحقیق در هر دو دانشگاه استفاده از روش های انتقادی بسیار اندک بوده است. نتایج تحقیق در خصوص ارتباط موضوعات و روش های به کاررفته در پایان نامه ها، حاکی از آن است که غالبا انتخاب روش تحقیق نه بر اساس موضوع و شرایط تحقیق بلکه تحت تاثیر عادات و شیوه های رایج در تحقیقات صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: پایان نامه های جامعه شناسی، موضوع تحقیق، روش تحقیق، دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی
  • مهدی فاتح راد، روح الله ایزدخواه، مهدی روح اللهی صفحه 141
    الگوی کلی مدیریت راهبردی شامل سه بعد است: برنامه ریزی راهبردی، اجرای راهبردی و کنترل راهبردی. کنترل راهبردی چیزی متفاوت از کنترل عملیاتی است و معمولا در تدوین راهبردهای ملی، مورد غفلت واقع می شود.
    هم اکنون که تدوین نقشه جامع علمی کشور پایان یافته است، ضروری است به یکی از حلقه های مکمل آن یعنی طراحی و تدوین نظام کنترل راهبردی نقشه اهتمام شود. این نظام ابعاد و چارچوبی دارد که در این مقاله تلاش شده است طرحی اولیه از آن ارائه شود.
    چارچوب کلی نظام کنترل راهبردی پیشنهادی نقشه شامل چهار بعد است: اصول، محتوا، ساختار و زمینه ها. هر یک از اینها خود دارای زیرابعادی است که در این مقاله تشریح گردیده است.
    کلیدواژگان: نقشه جامع علمی کشور، مدیریت راهبردی، کنترل راهبردی، سیاست علم و فناوری
  • صالح رشید حاجی خواجه لو *، ابوذر حسامپور صفحه 165

    هدف پژوهش حاضر، بازخوانی جایگاه علم در هر دو الگوی اول و دوم علم و شناسایی مفروضات آنها و در نهایت، تامل انتقادی در باب ماهیت فراعلمی الگوی دوم تولید علم (با تاکید بر بخش بازار صنعت) است. با ورود جوامع به عصر پسا صنعتی و فرهنگ ها به عصر پسامدرن، جایگاه علم دستخوش تغییر و تحول شده و پارادایمی نو جایگزین آن شده است. مایکل گیبونز و دیگر نویسندگان، این تغییر و تحول در جایگاه علم را به مثابه گذر یک علم از «الگوی اول» همانند پژوهش بنیادی که بر پایه کنجکاوی علمی در دانشگاه ها یا نهادهای مشابه توسط اجتماعات علمی خودگردان انجام و نظارت می شود، به یک علم در «الگوی دوم» که در زمینه ای کاربردی انجام می شود و از سوی رژیم های پیچیده ارزیابی، حسابرسی و هدایت می شود، تعبیر می کنند. این نوع نگاه به علم (الگوی دوم علم) که ماهیتی فراعلمی و پسادانشگاهی دارد، هر چند توام با فرصت هاست، اما با تهدیدهایی نیز روبرو است که این موضوع در نوشتار حاضر، با استفاده از سه مقوله مهم ارزش های بنیادین علم، تمامیت نهادی دانشگاه و ماموریت های آموزش و پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. مقاله به صورت مستند بیان می کند که الگوی دوم علم که از مختصات آن تجاری شدن و کالایی شدن علم است، از ویژگی انگلی برخوردار بوده و هدفی سودآورانه و بنگاهی دارد و نمی تواند جایگزین الگوی اول بشود. در پایان راهکاری جهت برون رفت از تهدیدها و چالش ها ارائه شده است.

    کلیدواژگان: علم، الگوی اول علم، الگوی دوم علم، تجاری شدن علم، بازار صنعت، گیبونز
  • منصور شاه ولی، حمیده ملک سعیدی صفحه 183
    بر اساس پارادایم جایگزین توسعه، یکی از ابعاد مهم توسعه انسانی، ارتقاء بهداشت و سلامت افراد جامعه از طریق اطلاع رسانی به آنها است. هر فرد برای کسب اطلاعات موردنیاز، ابزار ارتباطی و اطلاع رسانی خاصی را ترجیح می دهد. از این رو در این پژوهش که از طریق پیمایش مقطعی انجام شد، تلاش گردید برای آگاه سازی تسهیل گران روستایی نسبت به خطرات ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی، الگوهای ارتباطی و اطلاع رسانی مناسب طراحی و تبیین شود. برای این منظور، با روش سرشماری، 42 تسهیل گر در دو بخش «حومه» و «نقش رستم» از شهرستان مرودشت در استان فارس مورد مطالعه قرارگرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از تکنیک های مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه استفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید گردید و پایایی آن با یک مطالعه راهنما خارج از نمونه اصلی سنجیده شد. یافته های پژوهش، تفاوت بارز میان تسهیل گران مورد مطالعه در دو بخش مذکور را از نظر ویژگی های فردی، اجتماعی، اقتصادی و رسانه ای آشکار نمود. وجود این تفاوت ها نشان داد که به کارگیری الگوی ارتباطی و اطلاع رسانی یکسان برای هر دو گروه امکان پذیر نیست. از این رو، با گروه بندی تسهیل گران در دو بخش مورد مطالعه، الگوهای ارتباطی مناسب برای آگاه سازی هر دو گروه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: ارتباطات، اطلاع رسانی، توسعه پایدار، سلامت، غذا، فارس
  • علی انتظاری، مرضیه جداییان صفحه 205
    در این مقاله فرهنگ کار در کتاب های داستانی تالیف شده برای کودکان با استفاده از مقولات «مفهوم کار»، «معرفی کار یا انواع مشاغل»، «ارزش ها و رویه های کار»، «انواع نگرش ها نسبت به کار» و «چگونگی بیان محتوی» مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته است. جمعیت آماری در این مطالعه کلیه کتاب های داستانی تالیف شده برای کودکان 7 تا 12 سال در سال های 1380-1385 است و برای تحلیل و بررسی آنها از تکنیک تحلیل محتوا استفاده شده است. از میان مقولات یادشده بیشترین تاکید بر مقوله مفهوم کار است که بیش از 50 درصد مقولات را به خود اختصاص می دهد. مقوله «ارزش ها و رویه های کار» با %21/27 و مقوله «معرفی کار یا انواع مشاغل» نیز با %18/95، «انواع نگرش ها نسبت به کار» با %2/02 و «چگونگی بیان محتوی» با %1/15 در مراتب بعد قرار دارند. همچنین %66/8 از کل واحدهای ثبت دربرگیرنده ارجاعات غیرمستقیم نسبت به کار است. توزیع فراوانی واحدهای ثبت مربوط به مقوله «ارزش ها و رویه های کار» که مشخص ترین مقوله در سنجش فرهنگ کار است، نشان می دهد که بیشترین واحدهای ثبتی به ترتیب عبارت اند از ارزش های کاری (با 137 واحد ثبت معادل %46/92)؛ توجه و تاکید بر اصول و قواعد کاری (با 57 واحد ثبت معادل %27/01)؛ و اهمیت و ارزش قائل شدن برای کار (با 17 واحد ثبت معادل %8/05).
    کلیدواژگان: کار، فرهنگ کار، ارزش کار، قواعد و رویه های کار، ارزش ها و هنجارهای کار
|
  • Seyyed Mahmoud Nejati Hosseini Page 7
    The self-other relationship as an identification issue has been a serious matter in sociology and is considered as a problem for spirit of western modernity. Major western sociologists (Marx, Durkheim, Weber and Simmel) have tried to offer a plan for confronting the unsuitable effects of "confrontation of self and other" in the western modern culture. From the viewpoint of inter-civilizational and interfaith comparison, one should refer to the Islamic culture and hence the Quran and the tradition of the holy Prophet (PBUH) of Islam can be a sublime valid text for regulation of "ethical relation between self and other". The study of this relationship, particularly in the Shia teachings – for instance in the ideological project of Islam presented by the late scholar Ali Shariati titled, the Most Beautiful Worshipping Soul, which is about social, political, ethical, philosophical and mystical aspects of Shia invocation – enjoy very good capacities. Hence, the problem is: how is the relationship between self and other defined in the text of Shia invocation from perspective of philosophy of social ethics and philosophy of religious ethics The presupposition of the present research is that the discursive nature of the Shia invocation text has been able to transform it from an ordinary religious text to a domain for ideological, ethical identification with cultural-social consequences for the believers. Hence, the present research is a prelude to further research in this field. Therefore, a hermeneutical research in the original literature of Shia invocations has been conducted from the perspective of social philosophy of religious ethics to extract different relations of self and other in the texture of day-to-day life of the believers.
    Keywords: Shia Invocation Discourse, Self, Other Relationship, Modern Individualism, Sahifeye Sajadiye, Mafatih, Ul, Jinan, Emanuel Levinas, Ali Shariati
  • Ali Yousefi, Maliheh Tabei Page 39
    Thinking about death and its resulting consequences is among common concerns of man’s life and due to his natural inclination towards perpetuation of life, man always tries to isolate death. Since death is an irreversible experience, man can getclose to death only by observing the death of others and can understand its meaning on the basis of belief systems that justify death. A phenomenological analysis of the subjective experiences that eight participant women had of death indicates that first of all there are three concepts or central subjects in subjective experiences of death: Image of Death, Desirable Death, and Acceptance of Death. Secondly, among common aspects of subjective experiences of death, the most important of them are acceptance of death, faith in the hereafter, thinking about death, fear of death and inclination towards long life. Among the main distinctive aspects of subjective experiences of death, the most important of them are difference in image of death (differences in selection of time, place and kind of dying). Thirdly, the main outstanding distinction in conceptions of death is related to the influence of religion on the conception of death. Family plays a crucial role in creation of this understanding. People have different images of death on the basis of social backgrounds of their families and consequently kind of socialization.
    Keywords: Empirical Phenomenology, Subjective Experience of Death, Acceptance of Death, Meaning of Death, Desirable Death
  • Abulfazl Zulfaqari, Saboura Aminzadeh Page 53
    One of the criticisms is usually leveled against measures of religiosity in our society is that most of these measures are not based on Islamic worldview. Since religiosity has different meanings on the basis of the contents of each religion, for a precise coining of a concept it is necessary to design indigenous models for every religion, including Islam. Among the models designed by Muslims to measure religiosity, one may mention MRPI, designed in Malaysia in 2007. Attempts have been made in the present study to normalize MRPI among Iranian youth and also to empirically compare it with the measures offered by Dr. Shojaizand and the measure borrowed from Glock and Stark models in a single population. The survey was conducted among the students of the University of Tehran. The sample constituted of 391 students. The findings of the research indicate that first of all the MRPI measure enjoys the scientific criteria of a scale; secondly, with regard to the degree of religiosity and relations between religiosity and background variables, the garnered data are almost equal for three measures. The Spearman correlation coefficients between the scores of measures confirm the high validity of the measures, to the extent that the MRPI’s correlation with Glock measure is 0.756 which is highly significant (s=0.000).
    Keywords: Religiosity, Religiosity Measure, MRPI, Indigenous Religiosity Measure
  • Abbas Khakpour Page 83
    There are various definitions, theories and models of organizational culture. Organizational culture has been studied, investigated and measured through various methods. Diversity of these studies, both from theoretical or methodological viewpoints, has caused bewilderment in this discipline. However, according to scholars, the maturity of a scientific concept has always been accompanied with the development of its research methodology. The present paper therefore focuses on the typology of studies of organizational culture through descriptive-analytical method. The present typology is based on three criteria, i.e. ontology, epistemologyand methodology. The research field of the present study includes theoretical texts, measurement tools, and empirical studies about organizational culture. After analysis of texts and theories of organizational culture, four types of studies of organizational culture were found (including studies based on sub-cultures, studies based on key features, two-stage studies based on combination of key features and sub cultures, and studies based on limited scope approach). The characteristics of each type were classified and then the types of organizational culture were studied with regard to methodological factors.
    Keywords: Organizational Culture, Typology, Synthetic Studies, Limited Scope Approach, Studies of Sub, Cultures, Studies Based on Features
  • Jabbar Rahmani, Mohammad Reza Jafaraqai Page 99
    The Islamic civilization began its formation and expansion with the establishment of the Prophetic state. But, what really caused this civilization to turn into one of the most significant civilizations in the world history within ten centuries were several fundamental features, two of which will be discussed in this paper: the eclectic nature and cultural unity of this civilization in all stages. These two features have guaranteed the development, dynamism and perpetuation of creativity of Islamic civilization which stretched out up to the modern time and then was stopped. Eclecticism helped this civilization to integrate the pre-Islam traditions of the conquered lands within monotheistic worldview, while cultural unity helped the formation of a permanent intra-civilizational cycle, which led to the transfer of culture, art and science. The present paper is an attempt to study the said two features with emphasis on the fields of Islamic art and sciences.
    Keywords: Islamic Civilization, Islamic Culture, Eclecticism, Cultural Unity, Islamic Art, Islamic Sciences
  • Amir Hossein Khandizaji Page 115
    The present paper is an attempt to critically study the MA theses in the field of sociology. The focus of this paper is the subjects and methods used in these theses and their relations with each other. For conceptual framework of the present research two theories were used: the theory of levels of social reality of George Ritzer for analyzing the subjects, and knowledge and human interests of Habermas for analyzing the methods in the dissertations under study. The statistical population constituted of all dissertations of the departments of sociology of the faculties of social sciences across the country. The sampling was done by intentional and nonprobable sampling methods and therefore the two faculties of social sciences of the university of Tehran and Allama Tabatabie University were chosen for collection of data. The findings of the research indicate that subjective issues dominated objective issues. But, the issues studied at the faculty of Social Sciences of Allama Tabatabie University were mainly micro issues while those of the University of Tehran were macro issues. However, with regard to research methods, critical methods were rarely used in both the universities. With regard to the relations between the subjectsand methods, the findings of the research indicate that the research methods were not often chosen on the basis of the subjects and requirements of the research, but on the basis of habit and prevailing research methodologies.
    Keywords: Dessertations of Sociology, Research Subject, Research Method, University of Tehran, Allama Tabatabaie University
  • Mahdi Fateh Rad, Ruhollah Izadkkhah, Mahdi Ruhollahi Page 141
    The general model of strategic management has three dimensions: strategic planning; strategic implementation and strategic control. Strategic control is different from operational control and normally it is neglected in preparation of national strategies. Since the National Comprehensive Map of Knowledge has been prepared, it is necessary to pay attention to one of its complementary loops, that is, designing and preparation of the strategic control system. This system has certain aspects and framework and the present paper is an attempt to offer its primary design. The general framework of the proposed strategic control system of the plan has four aspects: principles, content, structure and contexts, each of which has its subsections which are explained in the present paper.
    Keywords: National Comprehensive Map of Knowledge, Strategic Management, Strategic Control, Policy of Science, Technology Towards
  • Saleh Rashid Haji Khwajehlu, Abuzar Hesampour Page 165

    The main objectives of the present paper are: to reread the status of science in both first and second models of science; to study their presuppositions; and finally to critically reflection on the trans-scientific nature of second model of production of science (with emphasis on market-industry sector). With the entry of societies into the postindustrial era and that of cultures into the postmodern age, the status of science has undergone some changes and a new paradigm has replaced it. Michael Gibbons and other writers consider this change and development in the status of science as a transition of science from the first model – just like basic research which is conducted and monitored on the basis of scientific curiosity in the universities or similar institutions by self-rule scientific communities – to a science in the second model which is conducted in an applied context and is evaluated, audited, guided by complex regimes. This approach to science (second model of science) that has a trans-scientific and post-university nature, although accompanied with opportunities, faces certain challenges as well. This problem has been studied in the present paper by using three categories of basic values of science, institutional integrity of university and missions of education and research. The findings of the research indicate that the second model of science whose features include commercialization and commoditization of science has a parasitic nature with profiteering and entrepreneurial objectives which cannot substitute the first model. Some suggestions have been given for facing off the threats and challenges.

    Keywords: Science, First Model of Science, Second Model of Science, Commercialization of Science, Market, Industry, Gibbons
  • Mansour Shahvali, Hamideh Malek Saidi Page 183
    On the basis of the development substitute paradigm, one of the significant aspects of human development is promotion of public health through communication with individuals. Every one prefers a specific communication tool to gain the required information. Hence, attempts have been made in the present research, which was conducted through cross-sectional survey, to design appropriate communication models for informing rural facilitators about the hazards of consumption of food products containing chemical ingredients. Hence, 42 facilitators from two districts of Humeh and Naqsh Rustam of the Marvdast City of Fars Province were studied through census method. The necessary data were collected through observation, interview and questionnaire. The formal validity of the questionnaire was acknowledged by experts and its reliability was measured by a study out of main sample. The findings indicate that there are outstanding differences between the facilitators of the two districts with regard to their individual, social economic and media characteristics. The existence of these differences shows that it is not possible to use a single model of communication for both the groups. Therefore, by grouping the facilitators of the two districts, suitable models of communication for enhancing awareness were offered for each of both groups.
    Keywords: Communication, Information Dissemination, Sustainable Development, Health, Food, Fars Province
  • Ali Entezari, Marzyeh Jodaian Page 205
    The present paper focuses on the work culture in the children storybooks by studying and measuring such categories as the concept of work, introduction of work or kinds of jobs, values and procedures of work, different attitudes to work, and way of expression of content. The statistical population of the present study includes all children storybooks written for the children between seven and 12 years of age between 2001 and 2006. Content analysis has been used for the analysis of the data. Among the categories studied, the main focus was on the concept of work which constituted 50 percent of the categories used in these works; the figure for work values and procedures stood at 21.27 percent, for introduction of work or different kinds of jobs 18.95 percent, different attitudes to work 2.02 percent, and way of expression of content 1.51 percent. Also 66.8 percent of the total registration units indirectly refer to work. The frequency of the registration units related to the category of work values and procedures, which is the most specified category in measurement of work culture, shows that the most registration units are respectively: work values (with 137 registration unit equivalent to 46.92 percent); attention and emphasis on work principles and rules (with 57 registration unit equivalent to 27.01 percent) and attaching significance to work (with 17 registration unit equivalent to 8.05 percent).
    Keywords: Work, Work Culture, Work Value, Work Rules, Procedures, Work Values, Norms