فهرست مطالب

مطالعات تاریخ اسلام - پیاپی 11 (زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 11 (زمستان 1390)

  • 140 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمدرضا خضری، اعظم فولادی پناه صفحه 7
    حضور هیئت های تبلیغی- تبشیری اروپایی در ایران، از جمله مباحث مورد توجه در تاریخ صفویه است، و کارملیت ها از مهم ترین این هیئت ها بوده اند.کارملیت ها به عنوان یکی از هیئت های تبلیغی کاتولیک و فرستادگان پاپ، از دوره ی حکومت شاه عباس اول، به منظور برقراری اتحاد میان ایران و دول مسیحی اروپا در برابر عثمانی، و نیز ترویج مذهب کاتولیک، به ایران آمدند و برای تحقق این اهداف به فعالیت های مختلفی پرداختند و تا انقراض صفویان همواره مورد حمایت شاهان آن سلسله بودند. هم از این رو بود که آنان توانستند تا پایان عصر صفوی و حتی بعد از آن، در ایران حضوری فعال و مستمر داشته باشند. حضور و فعالیت های کارملیت ها در ایران عصر صفوی در زمینه های مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و مذهبی پی آمدهایی به دنبال داشت، که بیش تر این پی آمدها در راستای تحقق اهداف پاپ و برخی دول اروپایی بود. این پژوهش در پی آن است که پس از ارائه ی معرفی کوتاهی از کارملیت ها و چگونگی حضور آنان در ایران عصر صفوی، پی آمدهای مذهبی حضور آنان را در آن دوره بررسی و واکاوی نماید.
    کلیدواژگان: کارملیت ها، صفویه، مبلغان مذهبی، پاپ، عثمانی، فعالیت های مذهبی
  • مجتبی خلیفه صفحه 29
    ملوک بنی قیصر کیش در حدود نیمه ی نخست سده ی پنجم هجری قمری، موفق به تشکیل دولتی محلی در جزیره ی کیش شدند. آن ها در اواخر سده ی پنجم و اوایل سده ی ششم هجری قمری، در پی گسترش نفوذ خود بر سراسر سواحل خلیج فارس برآمدند. از جمله ی اقدامات آن ها، گسترش نفوذ خود در سرزمین بحرین، واقع در ساحل جنوبی خلیج فارس، بود. از سال 469ه‍.ق، حکام محلی در منطقه ی بحرین بر سر کار آمدند که به دلیل نام موسس خود، امیر عبدلله بن علی العیونی، به حکام عیونی مشهور شدند. حکام عیونی حدود دو سده (469-636ه‍.ق) بر نقاطی چون الاحساء، قطیف و اوال حاکمیت داشتند. ملوک بنی قیصر کیش در اواخر سده ی پنجم یا اوایل سده ی ششم هجری، حملاتی از کیش به بحرین ترتیب دادند و سرانجام موفق شدند حکام عیونی بحرین را به تابعیت خود در آورند. این نوشته در پی بررسی روابط سیاسی - اقتصادی ملوک بنی قیصر کیش و حکام عیونی بحرین، و تحلیل نتایج ناشی از این روابط است. بنابراین، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع دست اول نشان داده شده است که حکام عیونی بحرین به لحاظ سیاسی و اقتصادی تابع ملوک بنی قیصر کیش بوده اند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ملوک بنی قیصر، حکام عیونی، کیش، بحرین
  • منصور داداش نژاد صفحه 45
    : ابن صباغ مالکی (784-855ه‍.ق)، از جمله ی نویسندگان سنی سده ی نهم هجری قمری است که کتابی در زمینه ی زندگانی دوازده امام (ع)، با عنوان الفصول المهمه فی معرفه الائمه نوشته است. وی در تدوین این کتاب به طور گسترده از نوشته ی دانشمند شیعی سده ی هفتم هجری قمری، علی بن عیسی اربلی (م. 692 ه‍.ق) با عنوان، کشف الغمه فی معرفه الائمه استفاده برده، اما در سراسر متن نوشته ی خودهیچ یادی از او نکرده است. دو احتمال درباره ی مقصود وی از به کارگیری این شیوه محتمل است: 1. پیش گیری از متهم شدن به تشیع و از استناد افتادن کتاب، و یا حفظ اصالت کتاب، 2. متهم نشدن به رونویسی از کتابی دیگر. در این مقاله ضمن بررسی مآخذ مستقیم و غیر مستقیم مورد استفاده ی ابن صباغ، روشن خواهد شد که وی در استفاده از منابع شیعی پرهیزی نداشته و از این گونه منابع در کتاب خود بارها یاد کرده است؛ بنابر این، کتمان وی در یاد کردن از منبع اصلی خویش، به منظور القای اصالت نوشته ی خود به خواننده بوده است.
    کلیدواژگان: الفصول المهمه، کشف الغمه، ابن صباغ مالکی، اربلی، منابع سنی، منابع شیعی، دوازده امام، اقتباس
  • امید رضایی صفحه 61
    تنوع منابع و تکثر اخبار سبب شده است تا گروهی از محققان قاجارپژوه با استناد به کتب تاریخی و سفرنامه ها عنوان شیخ الاسلامی را استمرار منصبی قدیمی در دیوان سالاری ایران اسلامی تلقی نمایند، که تا دوره ی قاجاریه ساز وکار دیوانی مشخص خود را حفظ کرده است؛ و برخی دیگر، بر پایه ی مطالعات موردی و خرد چنین نتیجه گیری کنند که، در منطقه ای مشخص، شیخ الاسلامی صرفا لقبی بازمانده از منصبی در دوران پیش از قاجاریه بوده است. این تحقیق در صدد برآمده است، با تکیه بر منابع دست اول محلی آشکار سازد، آیا اشخاصی که شیخ الاسلام شیراز در طول دوره ی قاجاریه بوده اند، صرفا لقب شیخ الاسلامی داشته اند، یا در این شهر سازوکار معینی را دنبال می نموده اند؟ این بررسی نشان می دهد که خاندان تمامی، نه تنها لقب شیخ الاسلامی شیراز و توابع آن را رسما در اختیار داشته اند، بلکه در سایه ی رسیدگی به امور شرعی، همزیستی و اقامت در کانون مذهبی و اقتصادی این شهر، و پیوندهای محلی ای که با خاندان ها و خانواده های معتبر ساکن مرکز سیاسی - اقتصادی ولایت فارس برقرارکردند، توفیق یافتند تا سال به سال پایگاه اجتماعی و اقتصادی خویش را ارتقاء بخشند. خصوصا، که بین سال های 1220 تا 1323 ه.ق، تولیت و نظارت بر برخی از موقوفات شیراز و مرودشت را به دست آورند؛ موفقیتی که برای کم تر مجتهدی در طول این دوره دست داد. به هرحال، روندی که می رفت بر اثر آن روز به روز این خاندان فربه تر شود، سرانجام، در پی وقوع مشروطیت و تاسیس نظام دیوان سالاری متجددانه متوقف شد.
    کلیدواژگان: خاندان تمامی، شیخ الاسلام، شیراز، قاجار، وقف، خانواده های مهم
  • علیرضا کریمی صفحه 85
    یکی از مشکلات جدی حکومت صفویه در روابط خارجی و حتی امور داخلی، تنش ها و جنگ های متعددش با ازبک ها در شرق بود. مشکل صفویان با ازبک ها، شاید جدی تر از مشکل آن ها با عثمانی ها بود؛ چراکه نبرد با عثمانی ها، که دارای قرارگاه های نظامی مشخصی بودند، آسان تر از نبرد با ازبک ها بودکه به محض نزدیک شدن ارتش صفوی عقب می نشستند و جنگ های غافل گیرانه ای رقم می زدند. از سوی دیگر، به علت استقرار پایتخت صفویه در تبریز و قزوین، دسترسی سریع به مرزهای غربی امکان پذیرتر از مرزهای شرقی بود. در هر حال، مسئله-ی ازبک ها که بزرگ ترین دردسرها را برای صفویه فراهم آوردند، درخور ریشه یابی است. ریشه ی اصلی اختلافات ایران و ازبک ها در هاله ای از علل و عوامل گوناگون پنهان مانده است. بی تردید، تمایل ازبک ها به گسترش قلمرو و تحصیل سرزمین ها و مراتع جدید و آباد، علت اصلی یورش های ازبکان به خراسان بود.
    تحقیق حاضر در خصوص علل حملات ازبک ها به ایران عصرصفوی، به روش توصیقی - تحلیلی و از طریق مطالعه ی منابع اصلی تاریخ نگاری و اسنادی این دوره انجام پذیرفته است.
    کلیدواژگان: ازبک ها، علل تنش، روابط خارجی، صفویه
  • حسن کریمیان، عبدالکریم عطارزاده صفحه 99
    صاحب نظرانی که هنرها و صنایع ایران را موضوع تحقیق قرار داده اند، از «انقلاب صنعتی» به عنوان فصل تغییر در نگاه انسان به امور مختلف مادی و فرهنگی نام برده اند؛ دورانی که در آن زمینه ی ظهور مجموعه ی گسترده ای از اختراعات، اکتشافات، ابداعات و ابتکارات فراهم آمد، و در نتیجه، حجم انبوهی از کالاهای تولیدی سرزمین های غربی روانه ی بازارهایی شد که تا آن زمان کالاهای مورد نیاز مردم را به روش سنتی تامین می نمودند. این که ظهور این پدیده تا چه میزان هنرها و صنایع ایران را تحت تاثیر قرار داده، پرسشی است که در پژوهش حاضر تلاش گردیده به اختصار بدان پاسخ گفته شود. نتایج مطالعات حاضر بر روی هنرهای سنتی و صنایع دستی ایران، در دو مقطع زمانی مقدم و موخر بر انقلاب صنعتی روشن ساخت که در این ره گذر چند وضعیت کلی برای صنایع دستی ایران پیش آمد: گروهی از آن ها دچار استحاله گشتند و به طورکلی به صورت مدرن تولید شدند؛ دسته ای دیگر بیش از پیش درعرصه ی رقابت تاختند و پررونق و مقتدرانه به حرکت خود ادامه دادند؛ شماری به فراموشی سپرده شدند و از ادامه ی حیات باز ماندند؛ تعدادی با کم رونقی مواجه شدند؛ برخی نیز با حفظ اصالت و سنت، تغییراتی پذیرفتند و به بقای خود ادامه دادند.
    کلیدواژگان: قاجار، انقلاب صنعتی، صنایع دستی، هنر، اصالت
  • علی ناظمیان فرد صفحه 121
    محمدبن ابوبکر از معدود چهره های شاخص در تاریخ فرهنگ اسلامی است که اصالت و شرافت خاندانی و ایمانی را توامان در خود جمع کرده بود. از یک سو، پیوند نسبی او با ابوبکر، و از سوی دیگر، پیوند ولایی او با امام علی(ع) موجب شد که چهره ی وی در منابع شیعی و سنی بازتاب های مختلف یابد.
    چرایی بازتاب متفاوت چهره ی محمدبن ابوبکر در منابع فریقین، عمده ترین مسئله ای است که این مقاله میکوشد با توسل به روش توصیفی- تحلیلی، به ایضاح آن همت گمارد و نشان دهد که تاریخ نگاری اسلامی، با عنایت به موقعیت دودمانی و ایمانی او، چهره ی دوگانه ای از وی ترسیم کرده است که از حیث ارزشی با یکدیگر برابر نیستند. این نابرابری که در قالب دو سیرت پاک و ناپاک از او بازتاب یافته است، ریشه در نوع نگرش منابع شیعی و سنی به زیست نامه و شجره نامه ی وی دارد که به مثابه ی ابزاری برای این ترسیم دوگانه، مورد بهره برداری قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: محمدبن ابوبکر، پیوند نسبی، پیوند ولایی، اسماء بنت عمیس، علی (ع)، ابوبکر
|
  • Seyyed – Reza Khezri_Azam Fuladi Page 7
    Attendence of the Europian missionary – guidancing groups in Iran, is one of the remarkable discussions in the Safavid history, and the Carmelites were the most important group among them. The Carmelite, as a Catholic group and an emissary by the Pope, to establish Unity between Iran and Europian States against Ottoman‚ also promoting Catholic religion‚ came Iran under Shah Abbas I‚ and to materialize these aims‚ They embarked different activities‚ and were always supported by the Safavids’ Kings before their fall. Therefore‚ they could have an active enduring presence in Iran to the end of Safavid’s era and even after it. The Carmelites’ presence and their activities in the Safavid’s era Iran had Consequencies in different political‚ cultural‚ social and religious fields‚ while mostly in the direction of the Pope’s aims and some Europian states.After displaying a brief introduction about Carmelites and the quality of their presence in the Safavid’s era Iran‚ the article tries to dig a hole in search of the consequencies of their religious presence in mentioned period.
    Keywords: Carmelites‚ Safavids‚ Religious Missionries‚ Pope‚ Ottoman‚ Religious ActivitiesKeywords: Carmelites‚ Safavids‚ Religious Missionries‚ Pope‚ Ottoman‚ Religious Activities
  • Mojtaba Khalifeh Page 29
    About the first half of 5th A.D., the Bani Qaisar kings of Kish succeeded in establishing a local government in Kish Island. In addition, in the late of 5th and the early of 6th centuries A.H., they had the intention of extending their influence all over the Persian Gulf, specially in Bahrein Islands, in the southern coast of the Persian Gulf. Since the year of 469 A.H., the local governments rose to power in Bahrein region, who, because of their founder name, Amir Abdullah b. Ali al-Oyuni, were known as Oyunid rulers. They ruled two centuries (469-636A.H.), on some regions such as al-Ahasa, Qatif and Awal. In the late of 5th century or the early of 6th century A.H., they arranged some attacks from Kish to Bahrein and finally the Oyunid rulers had to obey them. This study aims to investigate political and economic relations between the Bani Qaisar kings of Kish and Oyunid rulers of Bahrein and analysis the outcomes of this relationships. So by using descriptive-analytical method and primary sources, it has been indicated that Oyunid rulers of Bahrein obeyed Bani Qaisar kings of Kish both economically and politically.
    Keywords: Persian Gulf, Kings of Bani Qaisar, Oyunid Rulers, Kish, Bahrein
  • Mansor Dadash Nejad Page 45
    Ibn Sabbagh Maleki (784 -855 A.H) is one of the Sunnite writers of 9th century who has written a book by the title of al – Fosul ul – Mohemmah fi Marefat ul - A‛emmah in the field of the Twelve Imams’ (PBUT) lives. In compilation this book, he has benefited extensively from the writing of a Shiite learned man in 7th century, Ali b. Isa Arbeli (D.622 A.H.), by the title of Kashf ul – Ghommah fi Ma‛refat ul - A‛emmah, but he has not mentioned him all over his book. So, two probabilities are likely about his purpose using above
    Method
    1. Preventing from being accused to be a Shiite and being lost the book its value as a reliable source, and or protecting his book originality; 2. Not to be accused of copying from another book.In this essay, along with studying the direct and indirect resources used by Ibn Sabbagh, will reveal itself that he has not avoided himself using the Shiite resources, because he has frequently mentioned such sources in his book. Therefore, his refusing to mention his main sources has been to suggest his writing originality to the readers.
    Keywords: al – Fosul ul_Mohemmah_Kashf ul_Ghommah_Ibn Sabbagh Maleki_Arbeli_Sunnite Resources_Shiite Sources_Twelve Imams_adaptation
  • Omid Rezai Page 61
    Historians of Qajar Iran have tended to see the term shaykh al-islam referred to in the sources as a reference to the state appointed office of shaykh al-islām that existed in the Persianate world since Timurid times. More recently some scholars have suggested that in the Qajar era the designation no longer referred to an official post and was only a title which certain families that once held this position had inherited. This study will make use newly discovered archival sources to trace the usage of the term shaykh al-islam applied to several members of the Tammāmī family, an Arab émigré family that migrated to Iran during the Safavid period.The rise of the Tammāmī family can be traced to the Afshar period when members were first appointed to the post of shaykh al-islām of Shiraz. In the Qajar period, in particular between 1220-1323/1806-1906, leading members of the family were actively involved in the religious economy of the town. They were responsible for preparing and registering legal contracts and became administrators (mutawallīs) and supervisors (nāzirs) of a number of important religious endowments (waqfs) in Shiraz and Marvdasht. The increase in the social prestige of the leading members of the family during this period is also confirmed by marriage alliances with older more well established families of Shiraz. The advent of the Constitutional Revolution and subsequent reforms to the judicial system in Iran, however, weakened the position of the family and ultimately led to a decline in its prosperity.
    Keywords: Tammāmī Family, Shaykh al islām, Shiraz, Qajar, Waqf
  • Ali Karimi Page 85
    One of the Safavids’ government serious problems in its foreign relations, even in its civil affairs‚ was numerous tensions and wars with Uzbeks in the east. The Safavids’ problems with Uzbeks perhaps were more serious than their difficulties with Ottmoans‚ because fighting with Ottomans who had definite army camps‚ was easier than making war with Uzbeks‚ that retreated as soon as Safavid army attached them‚ and waged surprised wars. On the other hand‚ because of positioning Safavids’ capital in Tabriz and Qazvin‚ rapid reaching to the western borders was more possible than eastern bondaries. Anyway‚ Uzbeks’ problem which caused a great trouble for safavids‚ is suitable deep – sighting. The original root of Iran and Uzbeks’ difference is hidden in a halo of various causes. Doubtless‚ Uzbeks’ tendency to expand territory and gaining new and populated lands and pastures‚ was the main cause of Uzbeks’ raids to Khorasan.This research is on the causes of Uzbeks’ offensives to Iran during Safavid era in a descriptive – analytical way and has been done by studying main historiographical and documental resources of that period.
    Keywords: Uzbeks‚ Causes of Tension‚ Foreign Relations‚ Safavids
  • Hasan Karimian, Abd Ul, Karim Attarzadeh Page 99
    The authoritives who have investigated on Persian arts and industries‚ have given a name to Industrial Revolution as a change of man’s look to different material and Cultural matteres of life; a period was produced in it a field for appearance of widespread series of inventions‚ explorations and innovations; and as a result‚ was bound for markets an accumulated bulk of western territories produced goods‚ which provided people’s necessary goods in a traditional method. The Fact that the appearance of this phenomenon what measure has influenced on Persian art and industries is a question the present research has tried to answer in brief. The present Studies consequencies on Persian arts and handicrafts in two points of time‚ before and after the industrial revolution‚ revealed theough this‚ happened a few general positions for Persian handicrafls: Some transformed and generally speaking‚ were produced in a modern form; another group rushed forward in rivalry arena more than ago and continued their motions brisk and powerfully; a few were forgotten and could not carry on with their survivals; certain came face to face with too little briskness; some by protecting authenticity and tradition‚ changed and continued their permanences.
    Keywords: Qajar‚ Industrial Revolution‚ Handicrafts‚ Art‚ Noble Birth (Authenticity)
  • Ali Nazemian Fard Page 121
    Muhammad b.Abubakr is one of the few outstanding celebrities in Islamic history and culture who had collected in him twins familial and ideological noble birth and honour. On the one hand‚ his blood relation with Abubakr‚ on the other‚ his friendship bond with Imam Ali (PBUH) brought about his character different reflexes in Shiite’s and Sunnites’s resources.The Causes of different reflections of Muhammad’s personality in the two sides‚ is the main problem‚ the present article makes an effort to explanate it by turning to a descriptive – analytical method and shows the Islamic historiography by bestowing favour on his familial and ideological position‚ has drawn dual personalities for him‚ unequal from value respect. This inequality‚ reflexed in the mould of two pure and impure charaters‚ originates from the kind of the Shiite’s and Sunnite’s resources attitude to his biography and genealogical tree which have been benefited as instruments to draw these double personalities.
    Keywords: Muhammad b. Abubakr‚ Genealogical link (Blood Relation)‚ Friendship Bond‚ Asma bent Amis‚ Ali (PBUH)‚ Abubakr