فهرست مطالب

Journal of Plant Physiology and Breeding
Volume:1 Issue: 2, Summer-Autumn 2011

  • تاریخ انتشار: 1391/07/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان بیژن زاده، روح الله نادری، محسن عدالت، یحیی امام* صفحه 1
    تنش شوری یکی از چالش های موثر تولید گیاهان در سراسر جهان می باشد. به منظور ارزیابی واکنش دو رقم یونجه (بمی و همدانی) به شش سطح شوری (صفر، 25، 50، 75، 100، 125 میلی مولار در لیتر کلرید سدیم) آزمایش گلخانه ای در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1389 اجرا شد. بر اساس نتایج حاصل در رقم بمی که مقاومت به شوری بیشتری داشت با افزایش تنش شوری از 75 به 125 میلی مولار در لیتر، وزن خشک در هر گلدان به طور معنی داری از 15/1 به 3/ 10 گرم کاهش یافت، در حالی که در رقم همدانی کاهش در وزن خشک از سطح شوری 50 میلی مولار در لیتر شروع شد. در هر دو رقم بمی و همدانی میزان سطح برگ در هر گلدان، وقتی که میزان تنش شوری بیشتر از 75 میلی مولار در لیتر بود، به طور معنی داری کاهش یافت. تفاوت معنی داری در محتوای نسبی آب برگ بین دو رقم یونجه در سطوح شوری 75، 100 و 125 میلی مولار در لیتر مشاهده شد. در رقم بمی میزان یون سدیم و کلر برگ کمتر از رقم همدانی بود، در حالی که میزان یون های پتاسیم و کلسیم بیشتر بود. همچنین در رقم بمی وزن خشک شاخساره همبستگی معنی داری با غلظت یون های پتاسیم (r=0.97)، کلسیم (r=0.96)، سطح برگ (r=0.50) و ارتفاع گیاه (r=0.87) داشت. تجزیه مسیر در رقم بمی نشان داد که اثر مستقیم سطح برگ (p=0.73)، یون کلسیم (p=1.02) و یون پتاسیم (p=0.59) بر وزن خشک مثبت و معنی دار بود. در رقم همدانی اثر مستقیم مثبت و معنی دار پتاسیم (p=0.61) و کلسیم (p=1.07) بر وزن خشک مشاهده شد. بر اساس تجزیه مسیر و همبستگی می توان نتیجه گرفت اندازه گیری غلظت یون های پتاسیم و کلسیم می تواند شاخص مناسبی برای ارزیابی حساسیت ارقام به تنش شوری باشد و از این نتیجه می توان برای انتخاب ارقام مقاوم در یونجه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارقام یونجه، تجزیه مسیر، غلظت یون، کلرید سدیم، محتوای نسبی آب برگ، همبستگی
  • سید احمد سادات نوری*، لیلا فردوسی زاده، علی ایزدی دربندی، سید محمد مهدی مرتضویان، سعیده ثقفی صفحه 11
    یکی از محرک های زیستی موثر روی گیاهان عالی، اشعه لیز می باشد. تاثیر مثبت تابش لیزر بر بعضی از گیاهان زراعی توسط محققان اثبات گردیده است. در تحقیق حاضر تاثیر تابش لیزر بر میزان تجمع پرولین در گندم بهاره کویر (Triticum aestivum cv. Kavir) تحت شرایط شوری مختلف بررسی گردید. در این تحقیق سه نوع نور لیزر تحت عنوان قرمز، مادون قرمز (که هر دو جزء لیزرهای نیمه رسانا یا دیودی هستند) و Nd:YAG (که جزء لیزرهای جامد می باشد) به عنوان منابع تابش استفاده گردید. بذور برای مدت 12 دقیقه تحت تاثیر تابش قرار گرفتند و این تابش به صورت یکبار و دوبار (هر بار 12 دقیقه) انجام شد و بذور تابش ندیده به عنوان شاهد مورد استفاده قرار گرفتندآزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. نتایح بیانگر افزایش معنی دار تجمع پرولین برگ ها بعد از اعمال تابش لیزر و افزایش مقاومت به شوری بود. دوزهای مختلف تابش لیزر بر میزان تجمع پرولین تاثیر متفاوتی داشتند. بیشترین میزان تجمع پرولین در یک بار تابش به وسیله اشعه Nd:YAG مشاهده شد. مقاله حاضر نخستین گزارش مربوط به استفاده از انواع مختلف اشعه لیزر و تاثیر آن بر میزان پرولین در گندم بهاره است. نتایج بیانگر تاثیر مثبت تیمار لیزر بر بهبود تحمل به شوری در گندم است.
    کلیدواژگان: تحمل به شوری، پرولین، لیزر دیودی، Triticum aestvivm
  • سعیده بهروز نژاد، سعید زهتاب سلماسی، کاظم قاسمی گلعذانی* صفحه 21
    به منظور ارزیابی اثرات محلول پاشی عناصر میکرو (آهن و روی) و زمان های مختلف برداشت در طول دوره پرشدن دانه بر عملکرد دانه و درصد موسیلاژ اسفرزه(Plantagopsyllium)، یک آزمایش مزرعه ای در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل محلول پاشی آهن، روی، آهن+روی (با استفاده از سولفات آهن و سولفات روی با غلظت 35/ 0 درصد برای هردو عنصر) همراه با تیمار شاهد و چهار زمان برداشت در طول دوره پر شدن دانه بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه، میزات تورم بذر و درصد موسیلاژ با محلول پاشی آهن و روی در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت. در تیمارهای محلول پاشی عملکرد دانه (5/ 832 کیلوگرم در هکتار)، تورم بذر (78/ 12 میلی لیتر) و درصد موسیلاژ (35/ 8 درصد) نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 04/ 31، 71/ 21 و 52/ 41 درصد افزایش نشان داد. زمان های مختلف برداشت نیز بر عملکرد دانه، تورم بذر و درصد موسیلاژ تاثیر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه در مرحله بلوغ بذر حاصل شد. در این مرحله تورم و درصد موسیلاژ بذر در کمترین مقدار بود، ولی این موضوع با افزایش زیاد عملکرد دانه جبران شد. در نهایت به نظر می رسد که محلول پاشی آهن و روی بتواند عملکرد، تورم و محتوای موسیلاژ اسفرزه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اسفرزه، تورم بذر، رسیدگی، زمان برداشت، عملکرد، موسیلاژ
  • سیاوش همتی*، رضا حسین زاده، محمدرضا دیلمقانی، رامین تقی لو، مهدی محسنی آذر صفحه 29
    تاثیر پرتوتابی بعد از برداشت UV-C روی تجمع مواد فنولیکی در حبه های انگور ریش بابا (Vitis vinifera cv. Rishbaba) مورد بررسی قرار گرفت. خوشه های انگور در مرحله بلوغ برداشت شده و با پرتو UV-C با استفاده از لامپ میکروب کش (30 وات، 90 سانتیمتر) با حداکثر انتشار در محدوده 254 نانومتر به مدت صفر (شاهد)، 5 و 10 دقیقه پرتوتابی شدند. تیمار UV-C اثر معنی داری بر روی تک تک ترکیبات فنولیکی داشت. کاتاشین، اپی کاتاشین، پروسیانیدین B2، کوئرستین 3-گالاکتوزاید، کوئرستین 3- رهامنوزاید، کلروژنیک اسید و فنولهای کل با افزایش مدت زمان پرتوتابی UV-C افزایش ولی پروسیانیدین B1 و سیانیدین 3-گالاکتوزاید کاهش یافتند. همبستگی مثبت بین تیمار UV-C و هر کدام از ترکیبات فنولیکی به غیر از پروسیانیدین B1 و سیانیدین 3-گالاکتوزاید مشاهده شد. به طور کلی، پرتوتابی UV-C ترکیبات فنولیکی و ارزش غذایی انگور ریش بابا را افزایش داد.
    کلیدواژگان: انگور ریش بابا، بعد از برداشت، پرتوتابی UV، C، ترکیبات فنولیکی
  • سارا غفاریان، سید ابوالقاسم محمدی*، سعید اهریزاد صفحه 39
    تجزیه تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیت در گیاهان دارویی، گام ضروری در نگهداری، استفاده و اصلاح آن ها است. در این مطالعه، هفت آغازگر طراحی شده براساس توالی های تکراری بلند انتهایی (LTRs) رتروترانسپوزون های جو و ترکیبات آن ها برای تکثیر قطعات DNA از 12 اکوتیپ ایرانی و دو جمعیت خارجی از آلمان و ژاپن براساس تکنیک IRAP استفاده شدند. مجموعه هشت آغازگر با چند شکلی بالا از 28 آغازگر منفرد و ترکیبات ممکن آن ها، 456 نشانگر تکرار پذیر با 95% چندشکلی ایجاد کردند. میانگین شاخص تنوع ژنی نی و شاخص شانون به ترتیب برابر 10/ 0 و 16/ 0 برآورد شد. میزان اطلاعات چندشکلی (PIC) از 22/ 0 تا 32/ 0 با میانگین 27/ 0 و شاخص نشانگر (MI) از 10/10 تا 30/ 29 با متوسط 39/14متغیر بود. تجزیه واریانس مولکولی نشان دهنده تنوع مولکولی درون جمعیتی بالا (30/ 76%) در مقایسه با تنوع بین جمعیتی (70/ 23%) بود. حداکثر و حداقل ناهمگنی ژنتیکی به ترتیب در جمعیت های همدان-2 و قزوین-1 مشاهده شد. براساس داده های IRAP و با استفاده از الگوریتم Neighbor-Joining و ضریب فاصله p-distance، ژنوتیپ های مورد مطالعه به پنج گروه منتسب شدند. روابط جمعیت ها براساس الگوریتم Neighbor-Joining و ضریب ژنتیکی نی بررسی و جمعیت ها در سه کلاستر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نشانگرهای مبتنی بر رتروترانسپوزون ها، مانند IRAP، نشانگرهای کارآ و معتبر برای تعیین سطح تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیت در بادرنجبویه می باشند.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، تنوع ژنتیکی، ساختار جمعیت، IRAP
  • جابر پناهنده*، ناصر مهنا صفحه 53
    موسیر (Allium hirtifolium Bioss.) از گیاهان بومی ایران است که رویشگاه اصلی آن دامنه کوه های زاگرس می باشد. علی رغم این که این گیاه خوراکی و دارای خواص دارویی مهمی است، ولی اطلاعات زیادی به ویژه در ارتباط با ژنتیک آن وجود ندارد. در پژوهش حاضر این گیاه به طور سیتوژنتیکی با استفاده از روش رنگ آمیزی معمولی و رنگ آمیزی افتراقی کروموزوم ها (نوار بندیC) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که موسیر گونه ای دیپلوئید (16=x2 =n 2) با کروموزوم های عمدتا متاسنتریک و کاریوتیپ متقارن است. جفت کروموزوم های 6 و 8 دارای فرورفتگی ثانویه و واجد یک ماهواره کوچک هستند. کروموزوم های این گونه دارای هتروکروماتین ناچیزی بوده و برخلاف بیشتر گونه های آلیوم فاقد باندهای هتروکروماتین تلومری هستند.
    کلیدواژگان: کاریولوژی، موسیر، نوار بندی C، هتروکروماتین، Allium hirtifolium Bioss
  • محسن شاهرخی*، سعید خاوری خراسانی، آسا ابراهیمی صفحه 59
    انتخاب روش های گزینشی و اصلاحی برای بهبود ژنتیکی ذرت یا هر گیاه زراعی دیگر عمدتا به نوع و مقدار نسبی اجزای ژنتیکی و وجود اثر متقابل غیر اللی بستگی دارد. در این پژوهش شش نسل (P1، P2،F1، F2، BC1، BC2) حاصل از دو تلاقی در ذرت، KE72012(P1) × K1263/1(P2) و B73(P1) × MO17(P2)، از نظر تعدادی صفات زراعی، از جمله عملکرد دانه و اجزای آن، در سال زراعی 1389 در ایستگاه کشاورزی طرق واقع در مرکز تحیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی ارزیابی شدند. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادی در سه تکرار به اجرا در آمد.. تفاوت معنی داری بین نسل ها از نظر کلیه صفات در هر دو تلاقی وجود داشت. اکثر اثرهای افزایشی، غالبیت، افزایشی × افزایشی، افزایشی × غالبیت و غالبیت ×غالبیت معنی دار بودند که بیانگر اهمیت اثر های افزایشی، غالبیت و اپیستازی در کنترل صفات زراعی در ذرت است. باوجود این، واریانس غالبیت از اهمیت بیشتری نسبت به واریانس افزایشی برای اکثر صفات، از جمله طول بلال، تعداد دانه در هر ردیف، تعداد ردیف دانه و عملکرد دانه، برخوردار بود که این نتایج تولید ارقام هیبرید را در ذرت توجیه می کند. مقادیر وراثت پذیری عمومی صفات از 0.29 تا 0.87 و از 0.42 تا 0.87 به ترتیب در تلاقی (KE72012(P1) × K1263/1(P2 و (B73(P1) × MO17(P متغیر بود. تعداد ژن های کنترل کننده عملکرد دانه در تلاقی B73(P1) × MO17(P2) 10 عدد و در تلاقی KE72012(P1) × K1263/1(P2) بین 3 تا 5 عدد برآورد شد.
    کلیدواژگان: اثر های افزایشی و غالبیت، تجزیه میانگین نسل ها، ذرت، هتروزیس، وراثت پذیری
  • مریم محمدوند لطیفی، سید حسین جمالی، صمد مبصر، لیلا صادقی، سید یعقوب صادقیان مطهر* صفحه 73
    شناسایی درست و دقیق ارقام جو (Hordeum vulgare L.) به منظور مصارف تغذیه ای، تولید مالت و مقاومت به تنش های زیستی و غیرزیستی به ساختار ژنتیکی یک رقم بستگی دارد. در این تحقیق، شناسایی و تمایز 34 رقم جو با استفاده از 14 نشانگر SSR مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، در مجموع تعداد 77 باند چند شکل ریزماهواره ای برای تمام ارقام مورد نظر مشاهده گردید. تعداد آلل های چند شکل در میان همه نشانگرها از 3 تا 9 آلل متغیر بود. نشانگرهای گروه پیوستگی H1 بیشترین (16) و گروه پیوستگی H7 دارای کمترین تعداد آلل (6) چند شکل بودند. حداکثر و حداقل مقادیر PIC، 0/84 و 39/ 0، به ترتیب برای دو نشانگر Bmac0316 و Bmag0136 محاسبه شد. تنوع ژنتیکی نسبتا زیادی میان ارقام مورد آزمون مشاهده گردید. نشانگر Bmac0316 بیشترین (88/ 0) و نشانگر EBmac097 کمترین (49/ 0) قدرت تمایز (D) ژنوتیپ ها را نشان دادند. دو ژنوتیپ رودشت و CB79-10 با داشتن بالاترین میانگین تنوع ژنی (آللی)، دارای حداکثر هتروزیگوسی بودند. تجزیه کلاستر 34 رقم مختلف بر اساس داده های 14 نشانگر ریزماهواره، توانست ژنوتیپ ها را به سه گروه اصلی مجزا تفکیک نماید. ترکیبی از چهار جایگاه SSR موثر نیز توانست همان الگوی تنوع ژنوتیپی حاصل از تمامی 14 نشانگر به کار رفته را به وجود آورد. نشانگرهای ریزماهواره می توانند به عنوان مکمل صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در شناسایی و تمایز ارقام جو مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع، جو، چند شکلی، گروه بندی، نشانگرهای SSR
|
  • Ehsan Bijanzadeh, Ruhollah Naderi, Mohsen Edalat, Yahya Emam* Page 1
    Salinity is one of the major abiotic challenges influencing plant productivity worldwide. To examine the response of two alfalfa cultivars (Bami and Hamedani) to six levels of water salinity (0, 25, 50, 75, 100, 125 mM L-1 NaCl), a glasshouse experiment was conducted at the College of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran in 2008. The results showed that in Bami (which appeared to be more tolerant to salinity), with increasing salt stress from 7 to 125 mM L-1, dry weight per pot was significantly decreased from 15.1 to 10.3 g, while in Hamedani decrease in dry weight was started from 50 mM L-1 salinity level. In both Bami and Hamedani cultivars leaf area per pot was significantly decreased when salt stress was higher than 75 mM L-1. There was a significant difference in leaf relative water content (RWC) between the two alfalfa cultivars in 75, 100 and 125 mM L-1 NaCl salinity levels. With increase in salinity level, the Na+ concentration was increased from 220 to 565 mmol kg-1 dry weight in Bami, and from 238 to 643 mmol kg-1 dry weight in Hamedani. The Cl- concentration in Hamedani (622 mmol kg-1 dry weight in 125 mM L-1 NaCl) was higher than that in Bami (503 mmol kg-1 dry weight in 125 mM L-1 NaCl). The K+ concentration was increased from 203 to 604 mmol kg-1 dry weight in Bami, and from 135 to 571 mmol kg-1 dry weight in Hamedani. Furthermore, phytomass production in Bami was significantly correlated with K+ (r=0.97), and Ca2+ (r=0.96) concentrations, as well as with leaf area (r=0.50) and plant height (r=0.87). Path analysis showed that there were significant direct effects of leaf area (p=0.73), Ca2+ (p=1.02) and K+ (p=0.59) on dry weight in Bami. In Hamedani, there were significant direct effects of K+ (p=0.61) and Ca2+ (p=1.07 on dry weight. Overall, based on both correlation and path analyses, it was concluded that measurements of K+ and Ca2+ concentrations may be appropriate criteria for evaluating susceptibility of cultivars to salt stress. These results may also be used for screening the salt resistant cultivars of alfalfa.
    Keywords: Alfalfa, Correlation, Ion concentration, Path analysis, Salt stress
  • Seyed Ahmad Sadat Noori *, Leila Ferdosizadeh, Ali Izadi, Darbandi, Seyed Mohammad Mehdi Mortazavian, Saeedeh Saghafi Page 11
    Laser is one of the sources that induce a biological effect in higher plants. The positive effect of laser on some crops has been proved. This research was carried out to study the effect of laser radiation on the accumulation of proline in spring wheat (Triticum aestivum cv. Kavir) under different NaCl treatment levels. Semi-coherent red beam, infrared beam and one-second harmonics of Neodymium-Yttrium-Alminum Garnet (Nd:YAG) laser were chosen as illumination sources. Irradiation on seeds was conducted for 12 minutes once or twice and non-irradiated seeds were used as the control. Experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications. The results revealed proline accumulation in leaves after laser treatment and subsequently salt stress tolerance enhanced significantly. Each dosage of radiation imposed a different effect on proline content. The highest proline accumulation was observed in one-time exposure of Nd:YAG laser radiation. This is the first investigation report on using different types of lasers and their effect on proline content in the spring wheat. Results show the powerful effect of laser treatment on the improvement of wheat tolerance to salinity stress.
    Keywords: Diode laser, Proline, Salinity tolerance, Triticum aestivum
  • Saeideh Behrouznajhad, Saeid Zehtab. Salmasi, Kazem Ghassemi, Golezani Page 21
    In order to evaluate the effects of foliar application of micronutrients (iron and zinc) and different harvesting times during seed filling on yield and mucilage percentage of psyllium (Plantago psyllium), a field experiment was carried out in 2009 at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran. The experiment was arranged as split plot based on randomized complete block design with four replications. The treatments were foliar application of Fe, Zn and Fe+Zn (using ferrous sulphate and zinc sulphate at the concentration of 0.35% for the both micronutrients) with the control and four harvesting times during seed filling. The results showed that seed yield, seed swelling and mucilage percentage were increased by foliar application of Fe and Zn, compared with control (untreated). The highest seed yield (832.5 kg.ha-1), seed swelling (12.78 ml) and mucilage percentage (8.35%) were recorded for spray treatment by about 31.04, 21.71 and 41.52 % improvements in comparison with control, respectively. Different harvesting times had significant effect on seed yield, seed swelling and mucilage percentage. The highest seed yield was obtained at seed maturity stage. At this stage seed swelling and mucilage percentage were the lowest, but this was overcome by large improvement in seed yield. It seems that foliar application of iron and zinc can considerably improve seed yield, seed swelling and mucilage content of psyllium.
    Keywords: Harvesting time, Maturity, Mucilage percentage, Psyllium, Seed swelling, Yield
  • Mahdi Mohseniazar Page 29
    The effect of postharvest UV-C irradiation on phenolic compounds accumulation was investigated in berries of ‘Rishbaba’ table grape (Vitis vinifera cv. Rishbaba). Grape clusters were harvested at mature stage and irradiated with UV-C using fluorescent germicidal lamp (30 W, 90 cm) with a peak emission at 254 nm for 0 (control), 5 and 10 min. UV-C treatment had significant effect on individual phenolic compounds. Catechin, epicatechin, procyanidin B2, quercetin 3-galactoside, quercetin 3-rhamnoside, chlorogenic acid and total polyphenols increased with UV-C dosage, but procyanidin B1 and cyanidin 3-galactoside decreased. Positive correlation was observed between UV-C treatment and individual phenolics except procyanidin B1 and cyanidin 3-galactoside. In conclusion, UV-C irradiation increased phenolic compounds of ‘Rishbaba’ table grape and its nutritional value.
    Keywords: Phenolic compounds, Postharvest, Rishbaba table grape, UV, C irradiation
  • Sara Ghaffariyan, Seyed Abolghasem Mohammadi*, Saeid Aharizad Page 39
    Analysis of genetic diversity and population structure in medicinal plants is essential step in their conservation, utilization and breeding. In the present study, seven primers designed based on long terminal repeats (LTRs) of barley retrotransposons and their combinations were used to amplify DNA fragments from 12 Iranian ecotypes as well as two populations from Germany and Japan based on inter-retrotransposon amplified polymorphism (IRAP) technique. A set of eight most polymorphic primers out of 28 possible single and primer combinations yielded 456 reproducible informative data points, with 95% polymorphism.The mean of Nei’s genetic diversity index and Shannon diversity index were 0.10 and 0.16, respectively. Polymorphism information content (PIC) ranged from 0.22 to 0.32 with an average of 0.27 and marker index (MI) varied in the range of 10.10-29.30 with an average of 14.39. Analysis of molecular variance revealed higher within population molecular variation (76.30%) compared with among populations variation (23.70%). The highest and lowest genetic heterogeneity were observed in Hamedan-2 and Qazvin-1 populations, respectively. The studied genotypes were assigned into five groups based on IRAP data using Neighbor- Joining algorithm and p-distance evolutionary distance coefficient. Populations relationships were resolved using Neighbor-Joining algorithm and Nei’s genetic distance and the populations were grouped into three clusters. Our results suggest that retrotransposon based markers such as IRAP are efficient and reliable markers in determining level of genetic diversity and population structure in lemon balm.
    Keywords: Genetic diversity, IRAP, Lemon balm, Population structure
  • Jaber Panahandeh, Nasser Mahna Page 53
    Allium hirtifolium is endemic to Iran and grows as a wild species in the Zagross Mountains. This plant is edible and has important medicinal properties; however, there is little information about it. In the present study, A. hirtifolium was studied cytogenetically through both a routine and a differential staining (C-banding) method. The results indicated that A. hirtifolium is a diploid (2n=2x=16) species with predominantly metacentric chromosomes and a symmetric karyotype. Each of two chromosome pairs, VI and VIII, contained a secondary constriction and a small satellite. A. hirtifolium had little heterochromatin in their chromosomes. Unlike most other Allium species, there was no telomeric C-positive band.
    Keywords: Allium hirtifolium, C, banding, Heterochromatin, Karyology, Mooseer
  • Mohsen Shahrokhi *, Saeed Khavari Khorasani, Asa Ebrahimi Page 59
    The choice of selection and breeding procedures for genetic improvement of maize or any other crop largely depends on the type and relative amount of genetic components and presence of non-allelic interaction. In this study six generations (P1, P2, F1, F2, BC1 and BC2) from two crosses of corn, KE72012(P1) × K1263/1(P2) and B73(P1) × MO17(P2) were evaluated for several agronomic traits including yield and its components at Torough Agricultural Station of Khorasan Razavi Agriculture and Natural Resources Research Center, Mashhad, Iran, in the 2010 growing season. The experiment was carried out as a randomized complete block design with three replications. The results showed significant differences among generations for all traits in both crosses. Most of the additive, dominance, additive × additive, additive × dominance and dominance × dominance effects were significant indicating the importance of the additive, dominance and epistatic modes of gene action in controlling the agronomic characters in maize. However, dominance variance was more important than additive variance for most of the traits such as ear length, kernel number per row, kernel number per ear and grain yield, which justifies the production of hybrid varieties in maize. Broad sense heritabilities of traits were 0.29-0.87 and 0.42-0.87 for KE72012 × K1263/1 and B73 × MO17 crosses, respectively. The estimated number of genes for grain yield in the late maturing hybrid, KS 704 (B73 × MO17), was around 10, while in the early maturing hybrid, KSC400 (KE72012 × K1263/1), it ranged from 3 to 5.
    Keywords: Additive, dominance effects, Generation mean analysis, Heritability, Heterosis, Maize
  • Maryam Mohammadvand Latifi, Seyed Hossein Jamali, Samad Mobasser, Leila Sadeghi Seyed Yaghoub Sadeghian Page 73
    A precise and accurate identification of barley (Hordeum vulgare L.) varieties for feed, malting and resistance to biotic and abiotic stresses are dependent on their genetic structure. In this study, identification and differentiation of 34 barley varieties were studied using 14 SSR markers. The results showed that a total of 77 SSR polymorphic bands were observed over all genotypes. Polymorphic alleles ranged from 3 to 9 among the markers. The markers related to 1H linkage group, represented the highest (16 alleles) and markers linked to the 7H linkage group the lowest (6 alleles) number of polymorphic alleles. The highest and lowest PIC scores estimated 0.84 to 0.39 for Bmac0316 and Bmag0136 markers, respectively. A relatively high degree of genetic diversity was appeared among the examined varieties. Primer Bmac0316 displayed the highest (0.88) and EBmac097 the lowest (0.49) distinction power (D). The highest value of average of gene diversity (alleles) was observed in Rudasht and CB79-10 varieties indicating maximum heterozygosity. Cluster analysis of 34 genotypes on the basis of data generated by 14 SSRs could differentiate all genotypes in three distinct groups. A combination of four effective SSR loci could also provide the same pattern of genotypic variability as detected by all 14 markers. Microsatellite markers could be used as complementary tools to morphological and physiological characteristics for the identification and clarification of barley varieties.
    Keywords: Barley, Diversity, Grouping, Polymorphism, SSR Markers