فهرست مطالب

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences
Volume:3 Issue: 2, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محترم نعمت اللهی، رکسانا شریفیان، سکینه پروین صفحه 1
    مقدمه
    کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی در تمام ساعات کار روزانه خود از سیستم استفاده می کنند، بنابراین نقاط قوت و ضعف سیستم را به خوبی حس می نمایند. این مطالعه با هدف ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان نمازی شیراز از دیدگاه کاربران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مقطعی و کاربردی است که به صورت توصیفی- تحلیلی انجام شد. جامعه این تحقیق کاربران سیستم اطلاعات بیمارستانی بودند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای پایا و روا در مورد سیستم اطلاعات بیمارستانی در 8 بعد میزان اعتماد، در دسترس بودن اطلاعات، امنیت، افزایش سرعت، بهبود کیفیت مراقبت، کاهش خطا، کاهش مصرف منابع و کاربر پسند بودن انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیلی واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی) و نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    نمره نگرش کلی پاسخ گویان نسبت به وضعیت سیستم اطلاعات بیمارستانی کمتر از حد متوسط بود. نتیجه حاصل از تحلیل داده ها توسط آمار استنباطی نشان داد که پاسخ گویان با مدرک تحصیلی دیپلم، با میانگین نمره 3/31 منفی ترین نگرش و افراد با مدرک تحصیلی لیسانس با میانگین 6/63 مثبت ترین نگرش را نسبت به سیستم اطلاعاتی بیمارستان داشتند. همچنین مثبت ترین نگرش درباره سیستم اطلاعاتی بیمارستان در بین کسانی بود که در رشته آمار و مدارک پزشکی تحصیل نموده اند (با میانگین 7/71). این در حالی است که کسانی که در داروخانه کار می کردند منفی ترین نگرش را درباره این سیستم داشتند (با میانگین 6/36). با افزایش سابقه خدمت دیدگاه کلی کاربران مثبت تر می گردید. جنسیت پاسخگویان بر نگرش پاسخگویان درباره سیستم اطلاع رسانی بیمارستان تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که ارزیابی کاربران نسبت به سیستم اطلاعات بیمارستانی کمتر از حد متوسط و در واقع رو به منفی بوده است، لازم است که سیستم اطلاعات بیمارستانی در زمینه های عملکرد سیستم و کیفیت اطلاعات، مورد بازنگری و تجدید نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، کاربر، دیدگاه
  • فائزه جهان پور، پرویز عضدی، حکیمه واحدپرست صفحه 6
    مقدمه
    درک دانشجویان از عوامل تسهیل گر و بازدارنده در آموزش بالینی در برنامه ریزی جهت بهبود کیفیت آموزش بالینی موثر است. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از ژورنال نویسی بازاندیشانه تجارب واقعی دانشجویان از یادگیری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان روشن گردد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع کیفی اکتشافی می باشد. جهت جمع آوری داده ها از ژورنال نویسی بازاندیشانه استفاده شده است. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 25 دانشجوی پرستاری به صورت داوطلبانه وارد مطالعه شدند. از مشارکت کنندگان خواسته شد تجارب واقعی خود را در محیط بالین مکتوب نموده و در اختیار پژوهشگر قرار دهند. جامعه پژوهش، دانشجویان سال آخر پرستاری بودند. داده ها با استفاده از روش آنالیز داده های کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    چهار درون مایه اصلی به دست آمد که شامل اضطراب، رضایت از روبه رویی با مهارت جدید، ارتباطات بین فردی و صلاحیت بالینی مربیان بود.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه دانشجویان شرکت کننده تنش ناشی از کمبود مهارت بالینی مانع یادگیری در آنهاست. لذا صلاحیت بالینی مربیان و برنامه ریزی مناسب جهت بهبود مهارت دانشجویان از ضروریات می باشد. وجود ارتباطات بین فردی مثبت بین دانشجویان، مربیان و پرستاران موجب کاهش تنش دانشجویان خواهد شد. پیشنهاد می گردد که دست اندرکاران آموزش پرستاری با برنامه ریزی در جهت ارتقاء صلاحیت بالینی مربیان و بهبود ارتباطات بین فردی کوشا باشند.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، مربیان، ژورنال نویسی بازاندیشانه
  • فریبا تابع بردبار صفحه 11
    مقدمه
    توجه به عوامل موفقیت گذار بر یادگیری با هر شیوه آموزشی مهم است. آموزش به شیوه برخط در سال های اخیر به عنوان یک روش آموزشی به علت سازگاری با نیازهای دنیای امروز علاقمندان بی شماری داشته است اما کارآیی این روش همواره مورد تردید بوده است. هدف از این پژوهش، تبیین رابطه بین ویژگی های شخصیت و سبک های یادگیری با موفقیت تحصیلی دانشجویان برخط می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 195 نفر از دانشجویان سال آخر دانشکده آموزش مجازی دانشگاه شیراز، پرسشنامه های ویژگی های شخصیت نئو(NEO-FFI) و سیاهه سبک های یادگیری کلب (1984) را تکمیل نمودند. از معدل پایانی آنان به عنوان شاخصی جهت سنجش موفقیت تحصیلی استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون جهت تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که میان ویژگی های شخصیت و سبک های یادگیری با موفقیت تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد. نوروزگرایی و توافق پذیری از ابعاد شخصیت، سبک یادگیری هم گرا از ابعاد سبک های یادگیری توانسته اند در پیش بینی موفقیت تحصیلی دانشجویان این دوره ها اثرگذار باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله می تواند به برنامه ریزان آموزشی به آگاه سازی از عوامل اثرگذار ونقش آنها به خصوص شخصیت یادگیرندگان و سازگارکردن مواد و روش های آموزشی با ویژگی های درون فردی دانشجویان کمک نماید.
    کلیدواژگان: آموزش برخط، سبک یادگیری، ویژگی شخصیت، دانشجویان
  • محمد ترابی نامی، سیدکمال خرازی صفحه 16
    یکی از چالش های پژوهشی امروز در علم یاددهی- یادگیری پاسخ به این سوال است که به کارگیری یافته های برآمده از مطالعات علوم اعصاب شناختی درباره یادگیری تا چه حد می تواند در بهبود کیفیت آموزش و به طور خاص آموزش پزشکی موثر افتد و اساسا زبان علوم اعصاب، علم یاددهی- یادگیری تا چه اندازه مشترک است؟ در حالی که آموزه های قبلی بر اهمیت مفهوم طرح واره یا قالب های ذهنی به عنوان زیرساخت فراگیری جدید، تاکید داشته اند، علوم اعصاب شناختی در پی این است که دانش، بینش و تجربه چگونه در مغز پردازش می شوند و ارتباطات عصبی موجود در مغز چطور موجبات یادگیری جدید را فراهم می کنند. اطلاعات کدگذاری شده در هیپوکامپ می تواند به شیوه ای پایا در شبکه های نئوکورتیکال نهادینه شده، طرح واره ها را شکل دهد. بهره گیری از این ساز و کارها در بهبود آموزش و خصوصا آموزش پزشکی چگونه میسر است؟ بینش فعلی برآمده از پژوهش های بنیادی و کاربردی علوم اعصاب شناختی، روان شناسی شناختی، پژوهش های علم یاددهی-یادگیری تحول در امر آموزش، از جمله آموزش پزشکی را نوید می دهد. این مقاله به بررسی فصول مشترک علوم اعصاب، مطالعات شناختی و آموزش پزشکی می پردازد.
    کلیدواژگان: علوم اعصاب شناختی، آموزش پزشکی، طرح واره، شناخت، یاددهی، یادگیری، روان شناسی شناختی
  • راضیه برزگر، حسین دهقان زاده، اصغر مقدم زاده صفحه 21
    رویکرد یادگیری در هر زمان و هر مکان، با پیشرفت فناوری های بی سیم و یادگیری سیار تا حد زیادی به واقعیت پیوسته است. یادگیری سیار به عنوان مدلی از یادگیری الکترونیکی اشاره به کسب دانش، نگرش و مهارت با بهره گیری از فناوری های سیار دارد. هدف این مقاله بررسی رویکردها و نظریه های یادگیری سیار می باشد. در ابتدای مقاله تعریف یادگیری سیار، جایگاه آن در نظام یادگیری از راه دور و فرصت ها و چالش های حاصل از این یادگیری مورد بررسی قرار گرفته اند. در ادامه رویکردهای یادگیری سیار شامل فناوری، تحرک، فردگرایی، یادگیری هم زمان و یادگیری الکترونیکی همراه با نظریه های یادگیری سیار شامل رفتارگرایی، شناخت گرایی، سازاگرایی، نظریه فعالیت، یادگیری مسئله محور، مشارکتی، گفتمانی، مادام العمر و غیره مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت چشم اندازهای آینده یادگیری سیار مطرح می شود. اثربخشی یادگیری سیار نیازمند توجه به رویکردها و نظریه های یادگیری سیار می باشد، زیرا با به کارگیری هوشمندانه رویکردها و نظریه های یادگیری، می توان به راه حل هایی برای یادگیری دست یافت که نیازهای قرن بیست و یکم را برآورده می سازد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، یادگیری سیار، رویکردهای یادگیری، نظریه های یادگیری
  • مهدیه سیدی، زهرا یعقوبی صفحه 26
    با توجه به پیشرفت صعودی علم در رشته های توانبخشی و با توجه به این که این رشته ها ترکیبی از علوم نظری و بالینی به صورت توام می باشند، نیاز به استفاده از رویکردهای نوین آموزش های دانشگاهی در این رشته ها احساس می شود. یادگیری ترکیبی، یک برنامه آموزشی مبتنی بر استفاده هم زمان از چندین روش آموزشی است که در نهایت باعث صرفه جویی در وقت و هزینه و بهبود عملکرد بالینی می شود. در این روش، استفاده هم زمان از یادگیری الکترونیکی برای تکمیل آموزش های دانشگاهی، همراه با کارگاه های تکمیلی بالینی جهت ایجاد تجربه بالینی موثرتر هدف نهایی است. نوشتار مروری حاضر با جستجو در صفحات وب و استفاده از موتورهای جستجوی تخصصی و عمومی در زمینه پزشکی مثلGoogle، Pubmed، Science Direct و Scopus، با کلمات کلیدی مرتبط با یادگیری الکترونیکی صورت گرفت و مقالات مرتبط استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. به نظر می رسد که ابتدا در رشته های مختلف توان بخشی (فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی و...) باید نیازیابی صورت گیرد و با در نظر گرفتن هزینه انجام طرح و کارگاه های بالینی تکمیلی، بومی سازی با توجه به شرایط ایران صورت گیرد و جهت بهبود بالین و به روز نگه داشتن اطلاعات و مهارت های بالینی درمانگران پیاده سازی آن در نظام آموزشی ایران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، توان بخشی، یادگیری ترکیبی، آموزش از دور، فیزیوتراپی، کار درمانی، گفتار درمانی
  • محمد جواد زمردیان، سعید جمالی سعید جمالی صفحه 31
    تحقیقات دانشگاهی یکی از دغدغه هایی است که ذهن دانشجویان و اساتید را به خود مشغول کرده است. تعدد انتشارات مختلف و حجم مقالات چاپ شده در یک حوزه از علم باعث ایجاد سردرگمی برای مدیریت مقالات به منظور استناد به آن شده است. یکی از نرم-افزارهایی که اخیرا استفاده از آن رو به گسترش است، نرم افزار مدیریت مراجع است. این نرم افزارها توانایی ساخت کتابخانه ای از مقالات و اسناد، دسته بندی آنها و ایجاد استناد به آنها را به سهولت برای نویسندگان مقاله و محققان فراهم کرده اند. یکی از این نوع نرم افزارها، نرم-افزار Mendeley است. این نرم افزار قابلیت مدیریت و سازمان دهی تحقیقات را برای کاربران خود براحتی فراهم می آورد. یکی از مزایای مهم این برنامه رایگان بودن آن است که با توجه به هزینه ای که سایرین دارند مزیت مهمی به حساب می آید. علاوه براین مزایایی دیگری هم دارد که آن را از سایر رقبا متمایز می کند. در این مقاله مروری بر ویژگی های این نرم افزار مدیریت مراجع خواهیم داشت و قسمت ها و قابلیت های مختلف آن را شرح خواهیم داد. سپس آن را با سایرین مقایسه کرده و نشان می دهیم که کارایی بهتری نسبت به دیگر نرم افزارهای مدیریت مراجع دارد.
    کلیدواژگان: استناد، مراجع، سند، مقاله نویسی، مدیریت مراجع، کتاب شناسی
  • بدرول اچ خان بدرول اچ خان ترجمه: عماد قائنی، بابک عبدحق صفحه 36
    پیشرفت های فناوری اطلاعات به همراه تغییرات اجتماعی، پارادایم های جدیدی را برای آموزش های سازمانی و آکادمیک ایجاد کرده اند. این تغییرات عظیم، تاثیر قابل توجه و عمده ای بر سیستم های آموزشی داشته اند. برای کسب بیشترین ارزش از ابزارهای نوین فناوری اطلاعات در یادگیری، نیازمند چارچوبی هستیم که ابعاد مختلف این پدیده را به ما معرفی کرده و ما را در برنامه ریزی و اجرای دوره های الکترونیکی، گام به گام راهنمایی کند. هدف این کتاب این است نگاهی جامع به ابعاد مختلف یادگیری الکترونیکی برای شما فراهم کرده و همچنین شما را در مورد مسائلی که برای موفقیت یک محیط یادگیری الکترونیکی معنادار حیاتی هستند، راهنمایی کند. این کتاب شما را مرحله به مرحله در عوامل مختلف حیاتی برای ایجاد، ارزیابی و پیاده سازی یادگیری الکترونیکی با معرفی «چارچوب یادگیری الکترونیکی» همراهی می کند. این کتاب ترجمه ای است از کتاب «Managing E-Learning Strategies» که تاکنون به پانزده زبان ترجمه شده است و اکنون ترجمه فارسی آن در اختیار علاقمندان قرار دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت یادگیری الکترونیکی
|
  • Ms Mohtaram Nematollahi Roksana Sharifian Sakineh Sakineh Page 1
    Introduction
    Users of hospital information systems deal with these systems on a daily basis; therefore, they are completely familiar with their positive and negative aspects. We aimed to determine the viewpoints of different users on the hospital information system in Nemazee hospital, Shiraz, southern Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study is based on descriptive-analytical methods. The statistical population comprised users of hospital information systems. Data collection was done using related questionnaires. Data were analyzed using SPSS software for descriptive and analytical statistics. One-way analysis of variance (ANOVA), Pearson’s correlation coefficient, and t tests were used as appropriated.
    Results
    The participants’ overall attitude scores were nearly below the average level. Individuals with a diploma degree (mean score=31.3) had the highest negative attitude while those with a bachelor’s degree (mean score=63.6) had the highest positive attitude towards the hospital information system. Moreover, the corresponding score for individuals with an associate degree was 51.2.The most positive attitude belongs to those whose major was medicine or statistics with an average of 71.7%. However those who worked in drugstores had the most negative attitude toward this system with an average of 36.6%. Individuals who worked at the medical documents department had the most positive attitude with a mean contentment of 69.4. In the present study any increase in years of service directly influenced positive attitudes towards the application of information software. The individuals’ sex had no significant impact on their attitude towards the hospital information system.
    Conclusion
    Since the users attitudes regarding the hospital information system were negative and this is possibly the main reason for the user's inconsistency with this system, reconsideration and revision in order to enhance the performance and information quality of this system is inevitable.
    Keywords: Hospital Information System, Users, Attitude
  • Ms Faezeh Jahanpour, Mr Parviz Azodi Hakimeh Vahedparast Page 6
    Introduction
    It is important to consider the students’ perception of clinical learning environments in order to enhance the quality of effective clinical education. We aimed to describe nursing student perceptions of clinical learning experience in the neonatal intensive care unit (NICU).
    Material and Methods
    In this descriptive study, we used an exploratory qualitative approach. Data were collected using reflective journalism. 25 senior nursing students were asked to reflect and describe their learning experience in the NICU through reflective journal writing. The students were encouraged to reflect their desires, opinions, emotions, attitudes, or disapproval in their personal journals. Data were analyzed using constant comparative analysis.
    Results
    We found four main categories which reflected the students’ experience: anxiety regarding skill incompetency, satisfaction with new skills, staff-student relationship, and clinical teacher competency.
    Conclusion
    Positive interpersonal relationship between students, staff, and teachers are important factors for enhancing clinical learning. A clinical teacher must be able to provide students with appropriate knowledge and skills to decrease their anxiety regarding task performance. A clinical instructor needs more clinical experience and knowledge in order to have clinical competency.
    Keywords: Reflecting Journals, Nursing, Student, Instructor competency
  • Ms Fariba Tabe Bordbar Page 11
    Introduction
    It is important to consider the factors affecting learning methods. In recent years, virtual education, as a teaching method to fit the needs of today's society, has been considered and the efficacy of this approach has always been questioned. We aimed to investigate the relationship of personality traits and learning styles with the academic achievement of online students.
    Material and Methods
    Senior students of Shiraz e-Learning University (n=195) completed the questionnaires of personality characteristics (NEO-FFI) and Kolb‘s (1984) Learning Styles Inventory. Their final grades were used as indicators to measure academic achievement. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and logistic regression.
    Results
    We found a significant relationship between personality characteristics and learning methods. Among the personality dimensions, neuroticism and agreeableness and among the learning styles, convergent style learning were able to predict the academic success of students in these courses.
    Conclusion
    Our results were informative with respect to the factors influencing learners. Adapting teaching methods consistent with the students’ characteristics could help educational planners enhance the academic success of the students.
    Keywords: Online education, Learning Style, Personality Type, Student
  • Mr Mohammad Torabi Nami, Mr Seyyed Kamal Kharrazi Page 16
    One of the ongoing challenges in educational neuroscience research is to understand how cognitive neuroscience insights and recent acheivements could be used to improve the quality of education in general and medical education in particular. How common is the language of neuroscience, and learning science? The concept of the “schema” has traditionally been considered as the underpinning of any learning behavior. However cognitive neuroscience is trying to unveil how knowledge, insight and experience are being processed in the brain and how distinct neural connections facilitate a new learning process. Encoded data in the hippocampus would potentially have long-lasting neocortical representations and this will form schemas. How could fundamental concepts and neuroscience findings be employed to improve learning and education in medicine? The insights provided by basic and applied research in cognitive neuroscience, cognitive psychology, and learning science, can be promising in improving education including medical education. This article reviews the common areas between neuroscience, cognitive psychology, and medical education.
    Keywords: Cognitive neuroscience, Medical education, Schema, Cognition, Education, Learning, Cognitive psychology
  • Ms Razieh Barzegar, Mr Hosein Dehghan Zadeh, Mr Asghar Moghadam Zadeh Page 21
    The learning at anytime and anywhere approach has been actualized by the development of wireless technologies and mobile learning. Mobile learning as the model of e-Learning represents the acquisition of knowledge, skill, and attitude using mobile technology. The aim of this article is to review the perspectives and theories of mobile learning. Initially, we will define mobile learning, it's place in the distance learning system, and the chances and challenges based on this learning. Then, we will study the mobile learning perspectives including: technology, mobility, individualism, ubiquitous learning and e-Learning along with theories of mobile learning including: behaviorism, cognitivism, constructivism, activity theory, problem- based learning, collaborative, conversational, lifelong…; at the end we will discuss future views on mobile learning. In order for mobile learning to be effective, its perspectives and theories need to be explored. If these theories and perspectives are used intelligently we can reach optimal learning solutions required for the 21st century.
    Keywords: Electronic learning, Mobile learning, Learning perspectives, Learning theories
  • Ms Mahdiyeh Seyedi Zahra Yaghoubi Page 26
    Considering the current scientific improvement in the field of rehabilitation and the fact that this field is a combination of theoretical and clinical sciences, the need for modern approaches in academic education is felt more than before. Blended learning is an educational program based on the simultaneous use of several educational methods, which ultimately saves time and money as well as improves the clinical performance. In this method electronic learning is simultaneously used for completing academic lessons, accompanied by additional workshops to create a more effective clinical experience. This review article was carried out by searching websites and using public and professional medical search engines such as Google, PubMed, Science Direct, and Scopus. Keywords related to electronic learning were searched and related articles were extracted and assessed. It seems that needs assessment should be done for different rehabilitation fields (physiotherapy, work therapy, speech therapy, etc.). Also, after considering the cost of the project and the additional workshops, contextualization should be done to meet the needs of the Iranian population. We suggest this type of learning be implemented in order to update the information and the skills of healthcare workers.
    Keywords: Electronic learning, Rehabilitation, Blended learning, Distant learning, physiotherapy, work therapy, Speech therapy
  • Mr Mohammad Javad Zomorodian Mohammad Javad Zomorodian, Mr Saeed Jamali Saeed Jamali Page 31
    Academic research is one of the main concerns of students, professors and academic staff. The variety of different journals and the large amount of publications in a single research field has lead to some degrees of confusion regarding the management of articles for citation. Therefore, reference manager software are becoming increasingly popular. These software are capable of creating a library of articles and documents, categorizing them, as well as providing easy citation methods for authors and researchers. One of these software is the Mendeley. Mendeley can manage and organize research for its users. One of its various advantages over other similar software is that it is free of charge. In this article, we will review the various characteristics of this reference manager. Then we will compare it with other similar software and show that it has a better applicability.
    Keywords: Citation, References, Article, Essay writing, Reference manager, Bibliography
  • Page 36