فهرست مطالب

علامه - پیاپی 32 (بهار و تابستان 1390)

نشریه علامه
پیاپی 32 (بهار و تابستان 1390)

  • نامه پژوهشی فقه و حقوق (8)
  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالحسن شاکری، بهارک شاهد صفحات 1-24
    فقها از تبعید برداشت های متفاوتی دارند: دور کردن، حبس کردن، غرق کردن، نابود کردن که با لحاظ قانون ایران، تبعید محلی تحت نظارت مقید به محدودیت های خاصی است. از آنجا که شارع مقدس خصوصیاتی برای محل تبعید بیان نکرده است حدود آن بستگی به عرف و نظر حاکم دارد، لذا تبعیدگاه و انضباط آن مذکور در ماده 5 قانون اقدامات تامینی و تربیتی نسخ نشده و می تواند مورد توجه باشد. در صورتی که مجرم به انواع مجازات ها محکوم شود، تبعید بعد از اجرای دیگر مجازات ها قابل اجرا است. قاضی تنها بعد از شروع به اجرای حکم و عدم تمکین محکوم به ادامه تحمل تبعید، مجاز است که مجازات تبعید را به یکی از مجازات های زندان یا جزای نقدی تبدیل کند. میزان این مجازات ها در قانون معین نشده است که از این جهت مخالف اصل قانونی بودن مجازات هاست ولی می-تواند در راستای اصل فردی کردن مجازات ها توصیف شود. ماهیت تبعید و چگونگی تعیین میزان مجازات های جایگزین و خصوصیات تبعید مهم ترین مباحث این مقاله هستند.
    کلیدواژگان: مجرم، تبعید، مجازات، حبس
  • مهدی شهابی، ولی الله چراغی صفحات 25-58
    هانس کلسن نه تنها یکی از بزرگترین حقوقدانان بلکه فردی با ویژگی های استثنایی بود. کلسن در طول زندگی خود توجه قابل ملاحظه ای را به موضوعات مرتبط با حفظ صلح و حقوق بین الملل و مفهوم و ماهیت حقوق داشته است. هانس کلسن تلاش کرد تاحقوق را از اخلاق و ایدولوژی جدا کند. نظریه هانس کلسن، فارغ از موضوعات ایدئولوژی و اخلاقی است و هیچ ارزشی برای داوری اخلاقی قائل نیست. موضوعات تاریخی، جامعه شناختی و اخلاقی آن سوی نظریه محض حقوقی کلسن قراردارد. کلسن در نظریه خویش، تمایز بنیادینی بین جنبه توصیفی و تجویزی حقوق اثباتی و بین اعتبار و کارایی قائل می شود. اعتبار قانون از نظر کلسن به معنی وجود یک هنجار یا نظم حقوقی است و اعتبار هنجارهای حقوقی درون یک سیستم ازیک هنجار بنیادی ناشی می شوند. کلسن در نظریه خویش در ارتباط با حقوق داخلی و بین الملل و حقوق عینی و شخصی و دولت و حقوق قائل به یگانگی است.
    کلیدواژگان: هانس کلسن، هنجار بنیادی، اثبات گرایی حقوقی، بازسازی عقلانی
  • جواد صالحی صفحات 59-76
    مشکلات و نارسائی های افراد در جامعه ناشی از مسائل اجتماعی است. یکی از این نارسائی ها شیوع گسترده عوامل جرم زا در جامعه است. دانش قضایی با قانون گذاری و به مجازات رسانیدن مجرمان نه تنها نتوانسته است از حجم گسترده این عوامل بکاهد، بلکه به ارتکاب جرم دامن زده است. محققان علوم جرم شناسی و کیفرشناسی با توسعه مطالعات خویش بر روی مجرمین و علل وقوع جرم سعی کرده اند، آلام ناشی از آن را کاهش دهند و توجه دانش حقوق جزا و قانون-گذار را به پیش گیری از تکرار معطوف سازند. دانش جرم-شناسی با توجه به طبع پذیرش و استمداد از کلیه علوم اجتماعی، در مطالعات خویش به مددکاری اجتماعی روی آورده است.
    با توجه به محیط و موضوع کار مددکار اجتماعی نقاط اشتراکی برای همکاری میان این دو علم حاصل گردیده است. چراکه مددکار اجتماعی در شرایطی موفق است که بتواند بر مسائل و معضلات اجتماعی فائق آید. از این رو شناخت مسائل اجتماعی و نارسائی های موجود که عمدتا زمینه ساز جرم است، زمینه پیشرفت بهتر مددکاری اجتماعی را تسهیل می کند.
    در این مقاله سعی بر آن است تا نقش مددکاری اجتماعی را در کاهش جرم، از طریق اقداماتی که پس از وقوع جرم به منظور جلوگیری از تکرار آن صورت می گیرد، مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: کاهش جرم، مددکاری اجتماعی، جرم شناسی، جرم، مددجو
  • عباس عباس زاده صفحات 77-96
    حق طلاق به موازات ازدواج در طول تاریخ وجود داشته است؛ زیرا بدون آن حق، جای گزین های احتمالی نظیر: خشونت خانوادگی، متارکه و تک زیستی و طلاق عاطفی و... که خود مانع ازدواج موفق و مجدد نیز هستند، مطرح می شوند که قابل قبول نیستند. اسلام در این زمینه راه اعتدال را برگزیده، نه آن را مطلقا رد کرده و نه راه آن را بدون مانع، باز گذاشته است؛ بلکه به خاطر مصالح زوجین و به ویژه کودکان، موانع، شرایط و محدودیت هایی برای آن معین کرده است. مثلا از طلاق های مکرر و بدون دلیل و از طلاق ظهار و ایلاء جلوگیری کرده و یکی از دو حالت «امساک به معروف» و «تسریح به احسان» را پیش پای مردان گذاشته است. اعتراضی که در اینجا مطرح است این است که حق طلاق چرا به مردان سپرده شده و چه حمایت هایی از زنان در این زمینه انجام گرفته است. ما در این نوشتار ضمن آن که حق طلاق را به دو حق یعنی حق جدا کردن خود از زن و حق نگه داشتن زن برای خود، تقسیم کرده ایم، علت این امر را نیز بیان نموده و حمایت های ویژه از زنان را نیز تاکید کرده ایم.
    کلیدواژگان: تحلیل طلاق، مبغوض ترین حلال، مراحل طلاق و حق طلاق
  • حسین فخر، امید رستمی غازانی صفحات 97-124
    به موجب بند 5 اصل 156 قانون اساسی «اقدام مناسب برای پیشگیری از جرم و اصلاح مجرمین» از وظایف قوه قضاییه است. از آنجایی که پیشگیری از جرم در دو مفهوم عام و خاص به کار می رود و در عین حال شامل شیوه ها و مصادیق متعدد می-شود، فهم اینکه پیشگیری از جرم مذکور در بند 5 اصل 156 قانون اساسی ناظر به کدام یک از تدابیر پیشگیری است، واجد اهمیت است. فهم درست و منطقی از این بند از قانون اساسی، پیش شرط اصلی در اجرای صحیح آن است. اختلافات پیرامون بند 5 اصل 156 قانون اساسی از زمان تدوین این اصل در مجلس خبرگان قانون اساسی مطرح بوده است و در شورای بازنگری قانون اساسی نیز به صورت غیرمستقیم مورد بحث واقع شد. این اختلافات در نظریات حقوقی نیز متجلی شد و با تدوین لایحه پیشگیری از وقوع جرم توسط قوه قضاییه و تصویب آن ذر مجلس شورای اسلامی که البته با ایراد شورای نگهبان مواجه شد، این اختلاف نظرها واجد جنبه عملی نیز گشت. از این رو این مقاله در صدد است با توجه به صورت مشروح مذاکرات قانون اساسی و کلیت آن به ارائه تبیینی مبتنی بر روح حاکم بر قانون اساسی بپردازد. از دیدگاه این مقاله، با توجه به بند 1 اصل سوم قانون اساسی، پبشگیری از جرم بر عهده کلیت حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بوده و قوه قضائیه نیز در این زمینه با رعایت اصل تفکیک قوا دارای مسئولیت است.
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، بند 5 اصل 156 قانون اساسی، لایحه پیشگیری از وقوع جرم
  • کیومرث کلانتری، نصیبه ابراهیمی صفحات 125-154
    یکی از موضوعات مهم و حائز اهمیت که نه تنها مورد توجه پزشکان، بلکه حقوقدانان نیز قرار گرفته است، مسئله تغییرجنسیت می باشد. یکی از جنبه هایی که حقوقدانان موضوع تغییر جنسیت را از آن منظر مورد بررسی قرار داده اند، جنبه کیفری می باشد.
    موضوعاتی که در این راستا مطرح می گردد عبارتند از: آیا تغییرجنسیت جرم است؟ آیا شرط معافیت پدر از قصاص نفس به علت قتل فرزندش، شامل فرد تغییر جنسیت داده شده نیز می-گردد؟ تفاوت زن و مرد در قصاص نفس در خصوص مورد چگونه اعمال می شود؟ آیا تغییرجنسیت بر مسئولیت کیفری فردی که قبل از تغییرجنسیت جرم انجام داده است، تاثیرگذار است؟ با توجه به اینکه در زمان مقاربت، «التقا ختانان» به معنی واقعی کلمه صورت نمی گیرد، آیا نزدیکی فرد تغییرجنسیت داده بر حسب مورد زنا یا لواط تلقی می گردد؟ در این مقاله به سوالات فوق و سوالات مشابه دیگر پاسخ داده می شود.
    کلیدواژگان: تغییر جنسیت، مسئولیت کیفری، قصاص، زنا، دیه
  • محمدرضا مجتهدی، علی رحمانی صفحات 155-190
    مذاکرات جمعی سطحی از گفتگوی اجتماعی است که به شکل دوجانبه بین کارگران و کارفرمایان انجام می شود و سازمان بین المللی کار از آن به عنوان گفتگوی اجتماعی دوجانبه یاد می کند. هدف اصلی گفتگوی اجتماعی بسط و ترویج بنای رضایت، توافق و دخالت آزادمنشانه میان ذی نفعان در دنیای کار و اشتغال است.
    در این میان کارگران و کارفرمایان به عنوان دو قشر در سطح اجتماع برای پی گیری اهداف و حقوق متقابل خود در مقابل یکدیگر از یک سو و در مقابل دولت از سوی دیگر نیازمند انجام گفتگو و مذاکره با همدیگر هستند. در فرآیند مذاکرات جمعی موضوعات و مسایل مختلف مربوط به روابط کار و کارگر و کارفرما مطرح می شود و به مرور زمان با توجه به شرایط ایجابی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی هر کشور، مسایلی که در جلسات مذاکره جمعی مطرح می شود قابلیت گسترش دارد. این مقاله بر آن است که چیستی و چگونگی فرآیند مذاکرات جمعی از زمان بروز اختلاف و شروع به مذاکره تا هنگام حصول توافق و اجماع و انعقاد پیمان های جمعی میان طرفین را مورد بحث دهد و هر کجا که موضوعی از موضوعات مطرح شده در این مقاله ایجاب نماید، رویکردی نیز به وضعیت آن در حقوق کار ایران خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مذاکرات جمعی، گفتگوی اجتماعی دوجانبه، تشکل های کارگری، تشکل های کارفرمایی
|
  • Abul, Hasan Shakiri, Baharak Shahid Pages 1-24
    There are some various understanding of exile such as distancing, jailing, submerging in water and putting to death, among the Jurisprudents. Regarding the Iranian Law, the local controllable exile is constrained by some special limits. Since the Saint Legislator has not exactly asserted the features of, its particular conditions depend on customs and judge decision. So the article 5 of the securing and training Act regarding to the place of exile and its particular conditions has not been nullified and may be acted by judge. If some guilty has been condemned to several punishments, the exile can only be enforced when other punishments have been executed. The exile punishment can only be substituted with other ones such as jail or cash fine by judge when guilty has not submitted to exiling. In Law, the amount of these punishments has not been determined by law- makers, which can be reversing the constitutional principle of lawfulness of all punishments; but it can be justified as a preparation for making punishments appropriate to guilty.The present paper deals mainly with the nature and features of exilingand how and under what conditions can it be substituted with alternativepunishments.
    Keywords: guilty, exile, punishment, jailing
  • Mahdi Shahabi, WalĪ, YullÂh ChirÂqĪ Pages 25-58
    Hans Kelsen was not only a very great jurist but he possessed of exceptional personality. During his life, Kelsen devoted a considerable attention to the issues like as the maintenance of peace, international matters, and the nature and concept of law. He sought to describe law as separate from both ethics and ideology. Kelsen's legal positivism is of some features as follows:1. it is free from any ethical or ideological issues;2. in his theory no value judgment is made concerning the legal system per se;3. all historical, sociological and ethical issues are beyond the scope of this theory;4. this theory is set up first by making a fundamental distinction between the prescriptive and the descriptive aspects of positive law;5. Kelsen separated the validity from the efficacy; in his view, the validity means that there is norm or legal order, and the validity of the legal norms within any system stems from a basic and fundamental norm;6. Kelsen's theory redounds to some unity between international and national law, between objective and subjective law, and between the state and the law.
    Keywords: basic norm, validity, efficacy, legal positivism, rational reconstruction
  • Jawad Salihi Pages 59-76
    The individual difficulties & failures can be regarded as stemming from the social problems, one of which is the extensive outbreak of the elements creating crime in the society. Judicial knowledge by way of law-making & punishing the criminal has not only failed to reduce these extensive elements, but aggravated the crime and paved the way for criminals. The criminologists and penologists, by expanding their studies on criminals & grounds causing the crimes, have tried to lessen the agonies arising from the phenomenon and to draw the attention of law-makers & knowledge of criminal law towards prevention of its reiteration. Criminology, regarding its nature of acceptability towards all social sciences and seeking help from them, has resorted to the social working studies. Because, there are some common characteristics between two sciences regarding the environment & issue of social workers; a social worker will only succeed if he can overcome the social difficulties. Therefore, understanding the social problems & deficiencies almost all of which, are grounds for crimes, would pave the way for better improvements in the realm of social working.The present paper tries to study & analyze the social worker`s role in giving reduction to a crime by way of preventative actions which prevent its reiteration by the wrong doers.
    Keywords: Reduction of crime, Social Working, Criminology, Crime, seeking help
  • Abbas Abbaszadi Pages 77-96
    There has been the right of divorce in the course of history as well as the marriage. Because if there was no such right, undoubtedly it had been replaced by other alternatives as family violence, separation and single-living and emotional divorce and etc, none of which is acceptable. In Islamic Law, there is a middle way for such situation i.e. the divorce neither is a closed road nor it is a paved way but it is an uneven one hard to be walked for any body. It is a very difficult option with many conditions and constraints, for both couples for the sake of their own benefits and especially of their children. For instance, in Islamic Law such things as successive and arbitrary divorces, irreversible (zihār) divorce, swearing to abstain from intercourse (īlā'a) have been forbidden and instead, men can choose between two options: keeping spouse fairly (imsāki be marūf) or emancipating spouse fairly (tasrīh be ihsān). Here an objection can be raised that why has the right of divorce been delegated only to men and how can women take their right?The author in present paper by dividing man's right of divorce into two rights: that of separation from women and that of keeping her for himself, tries to explain the reason of this delegation. At last, it is focused on the especial supports of women rights in Islamic Law.
    Keywords: analysis of divorce, the most detestable permissible, stages of divorce, right of divorce
  • Hussein Fakhr, Umid Rustami Ghā, Zā, Ni Pages 97-124
    According to the paragraph 5 of Article 156 of the Constitution, "the appropriate action to prevent crime and reform criminals" is regarded as one of the duties of the judiciary power. Since crime prevention is used in both general and specific meaning, and also includes various methods and examples, it is important to understand the exact meaning of "crime prevention" mentioned in paragraph 5 of Article 156 of the Constitution. Its logical and correct understanding is the main prerequisite so that this clause of the Constitution is correctly executed. There have been some disputes about the clause from the very codification of this principle in the Council of Constitutional Experts. These disputes manifested in the legal theories, are combined with the practical aspects when formulating the bill of crime prevention.Therefore, this article tries to propose an explanation of this clause, according to the spirit of the Constitution. From the perspective of this article, according to paragraph 1 of Article 156 of the Constitution, both Islamic Republic of Iran as a whole, and the judiciary power, by committing to the principle of separation of powers, are responsible in preventing crime.
    Keywords: crime prevention_paragraph 5 of Article 156 of the constitution_bill of prevention of crime
  • Kiyumarth Kalantari, NasĪ, Bi Ibrahimi Pages 125-154
    The question of Sex change is one of the main subjects to which not only the attention of physicians but also that of lawyers paid. Lawyers attracted to this subject from the penal viewpoint. The topics, with which they are dealing in this regard, are as follows:1. Is the sex change crime?2. Is the impunity clause of father from nemesis due to killing his child applied to a sex changed person, too?3. How can the difference between man and woman be applied to a sex changed person with regard to nemesis?4. Is sex change affective on one’s penal responsibility pertaining to a period before sex change?5. As regards the new genitals of a sex changed person, which can not regarded literally as male or female ones, and as regards in coition time, the sexual intercourse (iltiqa' khitānīn) does not literally occurred, does the coition of such a person can be considered as adultery or sodomy?This article devotes itself to the above questions and similar ones.
    Keywords: sex change, penal responsibility, nemesis, adultery, blood, money
  • Mohammad Reza MujtahidĪ, AlĪ Rahmani Pages 155-190
    Collective bargaining is one of the forms of social dialogue that consists negotiations between an employer, a group of employers or employers’ representatives and employees’ representatives to determine the issues related to wages and conditions of employment. International Labor Organization (I.L.O) described it as Bipartite Social Dialogue. This social dialogue takes the expansion of satisfaction, agreement and liberal participation of all interested parties in labor world as its main goal. Meanwhile, employers and employees as two important classes in society need to perform the social dialogue and collective bargaining with each other from one hand, and with the government on the other, to achieving their objectives and attaining their rights. Different issues related to work relations between employee and employer can be discussed in such negotiations in which with regard to the economic, political and social conditions in each country, other issues can be raised.This paper deals with the nature of the collective bargaining as a process, from rising differences and disputes to achieving some agreement, consent or a collective agreement (contract) between parties. Of course, the authors try depending on the discussions, to take a glance on Iranian labor law in the course of paper.
    Keywords: Collective bargaining, Bipartite Social Dialogue, Trade Union, Employer Union