فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و پنجم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهلا حسینی وردئی، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید مسعود منوریف، میر مسعود خیرخواه زرکش صفحه 139

    سنجه های سیمای سرزمین، ویژگی های ساختاری سیمای سرزمین را کمی می کنند. یکی از مزایای استفاده از سنجه ها ارزیابی سریع اثر فعالیت های توسعه بر محیط زیست به صورت تجمعی است. در این پژوهش اثر تجمعی توسعه شبکه جاده بر لکه های پوشش درختی شهرستان های گرگان، کردکوی و علی آباد در استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تهیه نقشه های کاربری سرزمین از تصاویر سنجنده های TM (1987)و ETM+(2002)ماهواره لندست استفاده شد. با توجه به اطلاعات و تجربه قبلی از انواع کاربری ها و پوشش سرزمین در این محدوده و با هدف ارزیابی تجمعی، هفت طبقه کاربری که می توانند بر اساس ارتباط متقابل با یکدیگر موجب بروز اثرات تجمعی شوند به روش نظارت شده (حداکثر احتمال) طبقه بندی شدند. در مرحله بعد، اثر توسعه شبکه جاده و اثر توسعه تجمعی کاربری ها بر لکه های پوشش درختی با استفاده از سنجه های مساحت، نسبت محیط به مساحت، شکل، پیچ خوردگی، پیوستگی، مجاورت و فاصله اقلیدسی از نزدیکترین همسایه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با استفاده از شیوه مقایسه مستقیم نقشه میزان اثرات تجمعی توسعه بدست آمد. همچنین، نقشه میزان اثر جاده بر لکه های پوشش درختی در یک دوره 15 ساله مشخص شد. نتایج نشان دادند بیشترین میزان لکه های نیازمند به حفاظت ناشی از توسعه تجمعی کاربری ها در فاصله 342-684 متری از جاده قرار گرفته اند. همچنین، مشخص گردید با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین می توان به ارزیابی تجمعی فعالیت های توسعه پرداخت و بر مبنای آن لکه های پوشش درختی نیازمند رسیدگی و در اولویت اقدام های اصلاحی را انتخاب نمود

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات تجمعی، گرگان، لکه های پوشش درختی، سنجه های سیمای سرزمین
  • محمدرضا خانی، مهناز واعظی، الهام قنادی، اسد عبدی صفحه 153
    گلسنگ ها که نوعی پیکره گیاهی جلبک و قارچ هستند، قبل از دهه 1860 در اروپا به عنوان شاخص زیستی جهت تشخیص آلودگی هوا شناسایی شده اند. گلسنگ ها به آلاینده های هوا، به خصوص دی اکسید نیتروژن، ازن، فلوئور و فلزهای سنگین حساسیت نشان داده، بنابراین به عنوان یکی از زیست نشانگرهای آلودگی هوا مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش، بررسی تغییرات میزان کلروفیل گلسنگ Lecanora muralis به عنوان یکی از گلسنگ های فلور طبیعی ایران در تماس با غلظت های مختلف گاز های O3 و NO2 در پایش آلاینده های هوا مورد توجه بوده است. در مرحله اول انجام این تحقیق، گلسنگ Lecanora muralis درون کیسه های مخصوص و در تماس با گاز O3 در غلظت های 30، 100 و 200 ppb و گاز NO2 در غلظت های60، 100 و 200 ppb قرار داده شده و به ترتیب بعد از یک و سه ساعت تماس به آزمایشگاه منتقل و کلروفیل آن ها (کلروفیل a، b، a + b و نسبت OD435/ OD415) از طریق غوطه ور ساختن 20 میلی گرم از وزن خالص گلسنگ در ml10 محلول DMSO استخراج گردید. در نمونه های در معرض تماس باO3 تخریب کلروفیل b همبستگی مثبت (P<0.05) نشان داد و تخریب کلروفیل در تماس با NO2 دارای همبستگی منفی در سطح معنی داری (P>0.05) مشاهده گردید. به عبارت دیگر گلسنگ Lecanora muralis به آلاینده ازن حساس بوده، در حالی که نسبت به آلاینده دی اکسید نیتروژن مقاوم می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که می توان از گلسنگ Lecanora muralis به عنوان یک شاخص زیستی در پایش آلاینده های ازن و دی اکسید نیتروژن در هوای فضاهای شهری استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شاخص زیستی، گلسنگ، کلروفیل، دی اکسیدنیتروژن، ازن
  • علیرضا خداشناس، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، امیر لکزیان صفحه 163
    تنوع زیستی موجودات خاک زی منشا خدمات قابل توجهی در حفظ و گسترش تنوع زیستی بالای خاک و سلامت محیط است. به منظور بررسی ساختار تنوع زیستی موجودات خاک زی در اکوسیستم های طبیعی مناطق خشک و نیمه خشک، مطالعه ای در شهرستان های مشهد، گناباد و شیروان به اجرا در آمد. در هر یک از اکوسیستم های مورد مطالعه،10 واحد انتخاب گردید و در مجموع 50 مورد نمونه برداری با طول، عرض و عمق 30 سانتی متر از خاک انجام شد. بافت، pH، درصد مواد آلی و همچنین تنوع و فراوانی بی مهرگان خاک زی، نماتدها، باکتری ها، پروتوزوآها و قارچ های مایکوریزا در نمونه های خاک ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میانگین درجه حرارت سالیانه و کاهش میانگین بارندگی سالیانه بافت خاک سبک تر، pH خاک افزایش و مقدار مواد آلی خاک از 38/0 به 05/0 درصد کاهش یافت. بی مهرگان خاک زی با فراوانی و تنوع پائین فقط در اکوسیستم طبیعی شیروان مشاهده شدند. فراوانی نماتدها و باکتری ها تحت تاثیر شرایط اقلیمی نبوده و در سه اکوسیستم طبیعی مشابه بود. اما تنوع باکتری ها، فراوانی پروتوزوآها و فراوانی اسپور قارچ های مایکوریزا با افزایش درجه حرارت سالیانه و کاهش میانگین بارندگی سالیانه کاهش یافت. میانگین غنای گونه ای در اکوسیستم های طبیعی شیروان، مشهد و گناباد برای باکتری ها به ترتیب 3/5، 8/5 و 8/3 و برای قارچ های مایکوریزا به ترتیب 5، 5 و 4 بود. بر اساس نتایج این پژوهش، شرایط اقلیمی و خاکی در مناطق خشک باعث کاهش تنوع زیستی در این مناطق گردیده است. بر همین مبنا خدمات ناشی از تنوع زیستی در مناطق خشک نیز کم تر خواهد بود، با این وجود حفظ همین سطح از تنوع زیستی موجودات خاک زی و خدمات آنها اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: خاک، تنوع زیستی، غنای گونه ای، اکوسیستم های طبیعی
  • مریم رفعتی، نعمت الله خراسانی، فرهنگ مراقبی، انوشیروان شیروانی صفحه 181
    امروزه آلودگی خاک به فلزات سنگین در نتیجه فعالیت های بشر یکی از مشکلات جدی محیط زیست محسوب می شود.گیاه پالایی فنی است که در آن از گیاهان برای جذب آلاینده ها استفاده شده و می تواند بطور بالقوه برای احیای خاک های آلوده به فلزات سنگین بکار رود. این مطالعه به منظور بررسی توانایی برداشت و تثبیت گیاهی دو گونه توت سفید (Morus alba) و سپیدار (Populus alba) انجام یافته است. بدین منظور، غلظت های 40، 80 و 160 میلی گرم بر کیلوگرم کادمیوم، 60، 120 و 240 میلی گرم بر کیلوگرم کروم و 120، 240 و 480 میلی گرم بر کیلوگرم نیکل به خاک اضافه شده و بعد از سپری شدن یک فصل رویش، از ریشه، ساقه، برگ و خاک مربوط به هر گلدان به منظور تعیین مقدار کل فلزات سنگین موجود در آنها، نمونه گیری شد. نتایج حاصل از محاسبه ضریب تجمع زیستی و فاکتور انتقال نشان داد که، هیچ یک از این دو گونه برای تثبیت گیاهی کادمیوم، کروم و نیکل با داشتن ضریب تجمع زیستی ریشه کوچک تر از یک و فاکتور انتقال بزرگ تر از یک مناسب نبودند. از طرفی سپیدار با دارا بودن ضریب تجمع زیستی اندام های هوایی بزرگ تر از یک در کلیه تیمارهای مورد بررسی کادمیوم و 240 و 480 میلی گرم بر کیلوگرم نیکل و همچنین توت سفید با داشتن مقدار بیشتر از یک این پارامتر در تمامی تیمارهای مورد مطالعه نیکل، برای برداشت عناصر مذکور مناسب هستند.
    کلیدواژگان: برداشت گیاهی، تثبیت گیاهی، ضریب تجمع زیستی، فاکتور انتقال، گیاه پالایی
  • مریم زارع، امیرحسین حمیدیان، هادی پورباقر، سهراب اشرفی، لیلا وزیری صفحه 193
    فعالیت های صنعتی منجر به افزایش بار فلزات سنگین در رودخانه ها می شود. نمونه رسوب و جلبکSpirogyra sp. جهت تعیین میزان غلظت فلزات سنگین در رودخانه شور جمع آوری شد. نمونه های خشک شده جلبک و رسوب هضم اسیدی شد و غلظتAs، Cr، Fe، Zn با استفاده از دستگاه ICP –OES اندازه گیری شد. بیشترین غلظت متوسط در رسوب مربوط به آهن 11/ 2572 میکروگرم بر گرم و کمترین غلظت مربوط به آرسنیک 9/13 میکروگرم بر گرم بود. با محاسبه BAF یا فاکتورتجمعی، آهن با فاکتور تجمعی 23/2 بیشترین تجمع را نشان داد بعد از آن آرسنیک 96/1، کروم 58/1 و روی 44/1 قرار داشت. با توجه به تجمع بالای فلزات در جلبک، می توان از آن به عنوان شاخص زیستی این فلزات استفاده کرد. غلظت قابل ملاحظه این فلزات در رسوبات رودخانه صرورت توجه جهت پایش و کنترل ورود آلودگی را به این بوم سازگان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، جلبک، Spirogyra sp، شاخص زیستی، تجمع زیستی
  • مریم سعیدصبایی، افشین دانه کار، علی اصغر درویش صفت، عبدالعظیم قانقرمه، حسن آزرم دل صفحه 205
    بررسی های انجام شده در سواحل جنوبی دریای خزر مشخص می سازد که حریم قانونی دریای خزر از سال 1356 بارها مورد هجوم بالا آمدن سطح آب دریا قرار گرفته که این بالا آمدگی تا سال 1374 ادامه داشته است. در این دوره (1374-1356) نرخ بالا آمدگی آب تقریبا 13 سانتیمتر در سال بوده است. نفس کلی تعیین حریم دریا، مشخص نمودن یک ناحیه حایل بین فعالیت های انسانی (به خصوص ساختمان سازی) و خط ساحلی است که بیشترین خطر ناشی از بالا آمدن سطح آب و اثرات ثانویه در آن محتمل است. با توجه به اینکه معیار علمی مصوبی برای تعیین حریم به ویژه برای دریاچه خزر ارائه نشده و منطقه ساحلی خزر در سواحل شمالی کشور دستخوش تغییرات زیادی قرار گرفته است، این مطالعه می تواند مدیران منطقه ساحلی را در حل مشکلات امروز و آینده یاری نماید. در این مطالعه بر اساس ارتفاع های بحرانی آب خزر و نتایج حاصل از ارزیابی آسیب پذیری ساحل نسبت به بالا آمدن سطح آب دریا به معرفی حریم در سواحل استان مازندران پرداخته شد. این حریم شامل دو بخش، محدوده حایل عمودی و افقی است. در این مطالعه از روش CVI (شاخص آسیب پذیری ساحل) برای ارزیابی آسیب پذیری ساحل نسبت به بالا آمدن سطح آب دریا استفاده شد. پنج متغیر در قالب دو زیر شاخص (طبیعی و انسان منشاء) در این روش مورد استفاده قرار گرفت. نقشه نهایی به دست آمده از ارزیابی ساحلی به چهار طبقه با شدت آسیب پذیری کم، متوسط، بالا و بسیار بالا تقسیم و در نهایت متوسط فاصله طبقه بسیار آسیب پذیر تا محدوده حائل عمودی در هر دهستان ساحلی به عنوان حد حریم افقی در آن دهستان معرفی گردید.
    کلیدواژگان: دریای خزر، بالا آمدن سطح آب دریا، حریم دریا، مدیریت منطقه ساحلی، شاخص آسیب پذیری ساحلی، ارزیابی آسیب پذیری
  • مهدی شیخ گودرزی، افشین علیزاده شعبانی، عبدالرسول سلمان ماهینی، جهانگیر فقهی صفحه 223
    مدل تخریب محیط زیست یکی از روش های ارزیابی آثار محیط زیستی است که آثار تجمعی فعالیت های انسانی را تحلیل و مقدار آن را به صورت کمی بیان می کند. از ویژگی نمایه های سیمای سرزمین، توانایی ارزیابی سریع و تشخیص پیامد فعالیت ها در کوتاه ترین زمان ممکن است. از این رو در انجام پژوهش حاضر از مدل تخریب سیمای سرزمین به منظور تحلیل تخریب و آثار تجمعی توسعه بر محیط-زیست حوزه کرگانرود استان گیلان استفاده شد. برای دستیابی به این مهم، ابتدا محدوده آبخیز بر اساس تفکیک سامانه رودخانه ها به 12 زیرحوزه تقسیم شد. در گام بعد درجه آسیب پذیری بوم شناختی، عوامل تخریب و شدت آن ها با استفاده از نمایه های سیمای-سرزمین محاسبه و برمبنای میانه داده ها دسته بندی شد. در پایان با استفاده از جدول نهایی تخریب و وارد نمودن مشخصه های مدل، برای هر یک از پهنه ها ضریب تخریب محاسبه و طبقه بندی گردید. به این ترتیب زیرحوزه های آبخیز از نظر شدت و میزان تخریب با یکدیگر مقایسه و به درجاتی از توسعه تا حفاظت تقسیم شد. در مجموع 32% از مساحت حوزه دارای توان درجه 1 توسعه، 27% دارای توان درجه 2 توسعه، 21% نیازمند بازسازی و 20% نیازمند اقدامات حفاظتی شناسایی شد
    کلیدواژگان: ارزیابی آثار توسعه، مدل تخریب سیمای سرزمین، آسیب پذیری بوم شناختی، حوزه آبخیز کرگانرود
  • فرهاد عطایی، محمود کرمی، محمد کابلی صفحه 235
    در این مطالعه با استفاده از رویکرد تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی و جمع آوری داده های میدانی، مدل مطلوبیت زیستگاه خرس قهوه ای که بزرگترین گوشتخوار ایران است در بخش جنوبی منطقه حفاظت شده البرز مرکزی به مساحت 106688 هکتار تهیه شد. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر مطلوبیت زیستگاه و تعیی مناطق مطلوب برای خرس قهوه ای در سطح منطقه شروع شد ونتایج نشان داد که در فصل تابستان خرس قهوه ای به ارتفاعات بالا و دامنه های شمالی تمایل داشته و از مناطق صخره ای، روستاها و جاده دوری می کند. همچنین، خرس قهوه ای مناطق نزدیک به آب و نزدیک به دامداری ها را به سایر مناطق ترجیح می دهد، که نشان دهنده وابستگی گونه به منابع آب و احتمالا استفاده خرس از دام به عنوان یک منبع غذایی است. نقشه مطلوبیت زیستگاه تهیه شده نشان می دهد که بیشتر مناطق مطلوب در بخش شمالی این منطقه قرار گرفته و نزدیک به 10 درصد کل منطقه، زیستگاه مطلوبی برای خرس به شمار می رود.
    کلیدواژگان: خرس قهوه ای، منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، نقشه مطلوبیت زیستگاه
  • حمید گشتاسب، بهمن شمس اسفندآباد*، فرهاد عطایی، عبدالحسین مظفری صفحه 247

    گراز در سراسر ایران به جز مناطق کاملا خشک و بی آب پراکنده شده است. در سال های اخیر عواملی نظیر کاهش جمعیت طعمه خواران آن نظیر پلنگ منجر به افزایش جمعیت این گونه شده است. از سوی دیگر تبدیل اراضی طبیعی به زمین های کشاورزی و تعلیف دام اهلی در زیستگاه های طبیعی حیوان منجر به کاهش غذای در دسترس حیوان و رانده شدن آن به سوی مزارع و باغ ها گردیده که نتیجه این امر تعارض بین حفاظت از این گونه و منافع جوامع محلی می باشد. در این پژوهش به منظور تعیین عوامل موثر بر پراکنش گراز در بخش شرقی منطقه شکار ممنوع الموت به ویژه تعیین تاثیر عوامل انسانی، از مدل سازی مطلوبیت زیستگاه با رویکرد تحلیل عامل آشیان بوم شناختی استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد که گراز مناطق نزدیک به روستا، باغ و مزرعه و رودخانه و مناطق با ارتفاع و شیب کم را ترجیح می دهد. همچنین 40 روستا در داخل و یا مجاور زیستگاه های مطلوب گراز قرار گرفته و بیش از 27% از این زیستگاه ها از باغ ها و مزارع تشکیل شده اند. این امر نشان دهنده تعارض بالای بین حفاظت از گراز و منافع جوامع محلی در این منطقه بوده و ارتقای درجه حفاظتی این منطقه منوط به برنامه ریزی ویژه برای کاهش این تعارض است.

    کلیدواژگان: مدل مطلوبیت زیستگاه، گراز، تحلیل عامل آشیان بوم شناختی، منطقه شکار ممنوع الموت
  • حسین وارسته مرادی صفحه 259
    مدیریت جمعیت گونه های قابل شکار حیات وحش نیازمند اطلاعاتی در مورد تراکم مطلق و فراوانی آنها بر اساس روش های قابل اطمینان است. برای مطالعات پویایی شناسی جمعیت و تعیین وضعیت حفاظتی، نیاز به اطلاعات پایه بیشتری احساس می گردد. در مورد مدیریت پرندگان قابل شکار در ایران، جمعیت حال حاضر قرقاول کاملا ناشناخته است چراکه هیچ کوشش رسمی جهت برآورد جمعیت آن در سال های گذشته صورت نگرفته است. در این پژوهش، نمونه برداری مسافتی بر مبنای ترانسکت خطی برای برآورد جمعیت قرقاول در جنگل سعدآباد بکار رفت. داده های مربوط به شمارش دیداری و شنیداری برای محاسبه برآورد کلی جمعیت با یکدیگر ترکیب شد. فرض شد که هر یک شمارش شنیداری نماینده چهار پرنده در هر دسته پرنده است در غیر این صورت اندازه جمعیت دست پایین برآورد می شد. نتایج نشان داد که تراکم و فراوانی کلی قرقاول با این روش برای کل منطقه به وسعت 4000 هکتار معادل 070/0± 35/0 (تراکم ± انحراف استاندارد) پرنده در هکتار و280 ± 1400 (فراوانی ± انحراف استاندارد) پرنده در کل منطقه مورد مطالعه است. اندازه دسته پرنده 139/0 ± 143/2 قرقاول در هر دسته بود.
    کلیدواژگان: تراکم مطلق، فراوانی، شمارش شنیداری، شمارش دیداری، جنگل سعدآباد
|
  • M. Hosseini Vardei, A. Salman Mahiny, M. Monavari, M. M. Kheirkhah Zarkesh Page 139

    Landscape metrics quantifies structural features of the landscape. One of the advantages of these metrics is a possibility to use them in fast cumulative assessment of the development activities in the environment. In this paper, the cumulative effects of road network expansion on the tree cover of Gorgan, Kordkuy, Aliabad townships in Golestan province were investigated. To prepare the required land use map, images of the Landsat TM (1987) and ETM+ (2002) sensors were employed. Based on previous studies in this area and towards cumulative effects assessment, seven related classes related were defined and distinguished in a supervised manner (maximum likelihood). Then, the effects of road network expansion and the cumulative effects of land use development on the tree cover were analyzed, using metrics of patch area, perimeter to area ratio, shape, fractal dimension, contiguity, proximity, and Euclidean nearest neighbor distance. With applying cross tabulation method, the amount of cumulative effects of development, and the road effects on the tree cover were calculated for a period of 15 years. Results showed that most patches which need protection from cumulative development are located 684-342 meters from the road. It was also determined we can assess the cumulative effects of development activities on tree patches, using landscape metrics. We also prioritized tree patches for protection and mitigation measures.

    Keywords: Cumulative effects assessment, Gorgan, Landscape metrics, Tree patches
  • M.R. Khani, M. Vaezi, E. Ghanadi, A. Abdi Page 153
    Lichens are composite organisms formed by a fungus and a green alga and / or a blue-green bacterium. They are recognized as being very sensitive to atmospheric pollution and respond to factors that influence human and environmental healths. Since 1860، lichen has been identified as a biological indicator to detect air pollution in Great Britain and Europe. Lichens have the high sensitivityto nitrogen dioxide، ozone، fluorine and heavy metals. The purpose of this study was lichen’s chlorophyll changes in contact with different concentrations of O3 and NO2 pollutants in urban environments. Lecanora muralis transported into special bags in contact with O3 gas at concentrations of 30، 100 and 200 ppb and NO2 gas at concentrations 60، 100 and 200 ppb respectively. After one and three hours، they moved to the laboratory. Their chlorophyll (chlorophyll a، b، chlorophyll a + b and the ratio OD435 / OD415) was extracted by immersion of the building 20 mg weight lichens in 10 ml DMSO solution. Data was analysed to evaluate the correlation and changes in amount of pollutants and concentrations of chlorophyll degradation. Destruction of chlorophyll with positive correlation (P <0. 05) In samples exposed to O3 and damage of chlorophyll in contact with NO2 hawith a negative correlation، level P> 0. 05 were observed. This study showed that Lecanora muralis can be used as a biological indicator in monitoring emissions of ozone and NO2 in urban area.
    Keywords: Bioindicator, Lichen, Chlorophyll, NO2, O3
  • A. Khodashenas, A. Koocheki, P. Rezvani Moghaddam, A. Lakzian Page 163
    Soil biodiversity is the origin of considerable goods for maintenance and extension of above ground biodiversity and environmental soundness. This study was carried out in Shirvan, Mashhad and Gonabad, three regions of Razavi and Northern Khorasan provinces, to determine soil characteristics and biodiversity in natural systems of arid and semi-arid regions. In each studied system, 10 locations were selected for sampling and 50 soil samples were taken from each system with 0.3m length, 0.3m width and 0.3m depth.Texture, pH, organic matter, diversity and abundance of soil invertebrates, nematodes, bacteria, protozoa and mycorrhiza were measured in soil samples. Results showed with increasing of mean annual temperature and decreasing the mean annual precipitation, soil texture became coarser, pH increased and organic matter decreased from 0.38 to 0.05 percent. Soil invertebrates were found only in natural system of Shirvan, with low diversity and abundance. Abundance of soil nematodes and bacteria was similar in three regions. But diversity of soil bacteria, abundance of protozoa and diversity of mycorrhizal fungi reduced with increasing of mean annual precipitation and decreasing of mean annual temperature. Mean species richness of soil bacteria in natural systems of Shirvan, Mashhad and Gonabad was 5.3, 5.8 and 3.5, respectively. Species richness of mycorrhizal fungi in these systems was 5, 5 and 4 respectively. Based on results, climate and edaphic conditions were caused to restriction of biodiversity in arid regions. But conservation of this level of soil biodiversity and its goods has the special importance.
    Keywords: soil, biodiversity, species richness, natural systems
  • M. Rafati, N. Khorasani, F. Moraghebi, A. Shirvany Page 181
    As a result of human activities, Metal pollution has become one of the most serious environmental problems today. Phytoremediation utilizes plants to uptake contaminants and can potentially be used to remediate metal-contaminated sites. A pot experiment was conducted to compare the phytoextraction and phytostabilization potential of two plant species (Populus alba and Morus alba) for some elements. Thus, Cd (40, 80, and 160 mg/kg), Cr (60, 120, and 240 mg/kg) and Ni (120, 240, and 480 mg/kg) were added to the soil, shoots and roots of studied species. Associated soil samples were collected and analyzed by measurement of total concentration of Cd, Cr and Ni and then bioconcentration factor (BCF) and translocation factor (TF) calculated for each element. Our results show that none of the plants were suitable for phytostabilization of studied elements with root BCF<1 and TF>1. In addition, Populus alba with the shoot BCF>1 for Cd in all studied treatments and Ni in 240 and 480 mg/kg treatments were suitable for phytoextraction while Morus alba was suitable for phytoextraction of Ni with the shoot BCF>1 in all studied treatments.Keywords: Bioconcentration, Phytoextraction, Phytoremediation, Phytostabilization, TranslocationAbstractAs a result of human activities, Metal pollution has become one of the most serious environmental problems today. Phytoremediation utilizes plants to uptake contaminants and can potentially be used to remediate metal-contaminated sites. A pot experiment was conducted to compare the phytoextraction and phytostabilization potential of two plant species (Populus alba and Morus alba) for some elements. For this purpose, Cd (40, 80, and 160 mg/kg), Cr (60, 120, and 240 mg/kg) and Ni (120, 240, and 480 mg/kg) were added to the soil and shoots and roots of studied species and associated soil samples were collected and analyzed by measurement of total concentration of Cd,Cr and Ni and then bioconcentration factor (BCF) and translocation factor (TF) parameters calculated for each element. Our results show that none of the plants were suitable for phytostabilization of all elements with root BCF<1 and TF>1. In addition, Populus alba with the shoot BCF>1 for Cd in all studied treatments and Ni in 240 and 480 mg/kg treatments were suitable for phytoextraction of these elements while Morus alba was suitable for phytoextraction of Ni with the shoot BCF>1 in all studied treatments.
    Keywords: Bioconcentration, Phytoextraction, Phytoremediation, Phytostabilization, Translocation
  • M. Zareh, A. H. Hamidian, H. Poorbagher, S. Ashrafi, L. Vaziri Page 193
    Industrial activities lead to an increase in heavy metal burden in rivers. Sediment and algae (Spirogyra sp.) samples were collected from the Shoor River to investigate their heavy metal concentrations. Dry and ashed samples of algae and sediment were digested using concentrated nitric acid. Heavy metals (As, Fe, Zn and Cr) concentration measured using an ICP-OES instrument (PerkinElmer, USA). Calculation of bioaccumulation factor (BAF) showed Spirogyra sp. can accumulate these metals and could be used as their bioindicator in the aquatic environment. Monitoring and control of heavy metals in this ecosystem was showed to be necessary based on high concentrations of the metals found in the sediment samples.
    Keywords: Heavy metals, Algae Spirogyra sp., Bioindicator, Bioaccumulation
  • M. Saeed Sabaee, A. Danehkar, A. A. Darvishsefat, A. Ghanghermeh, H. Azarmdel Page 205
    Many studies since 1977، in the southern coast of Caspian Sea revealed that the law-setback and low-lying coastal zone have been severely and increasingly impacted by rising sea-level. This rising continued until 1995. The rate of rising was nearly 13cm per year in this period (1977-1995). The general concept of setback determination is tended to introduce a buffer area between human activities (especially buildings) and a shoreline that is likely at the highest risk of sea-level rise and following damages. This study could help managers to solve many problems in the future، noticeably due to lack of criteria for determination of setback in this region. In this study a setback is introduced on the basis of critical levels of Caspian Sea and the results of coastal vulnerability assessment to sea-level rise in Mazandaran Province. This setback is composed of two parts called، vertical buffer and horizontal buffer. In this study، the CVI (Coastal Vulnerability Index) method is used for coastal vulnerability assessment to sea-level rise. The CVI includes 5 variables describing two dimensions، natural and anthropogenic. Final map is divided into 4 classes from low to very high vulnerable. Mean distance between very high vulnerable classes to the vertical buffer boundary is introduced as a horizontal buffer in each district.
    Keywords: Caspian Sea, Sea level rise, Setback, Coastal zone management, Zoning, Coastal vulnerability index, Vulnerability assessment
  • M. Sheikh Goodarz, A. Alizadeh Shabani, A. Salman Mahiny, J. Feghhi Page 223
    Environmental degradation model is one of the Environmental Impact Assessment (EIA) methods in which ecological cumulative effects of human activities on his surrounding nature could be evaluated and quantified. As a special trait of Landscape Ecological Metrics is the ability of rapid assess and recognize of human activities in the shortest time. Thus in this study, we used a landscape degradation model to environmental impact assessment and degradation analysis of Korganroud watershed. To achieve this goal, the study area was divided into 12 sub-watershed depend on river system, as a working unit. In next step the ecological vulnerability, degradation factor and its intensity was computed for each region, using Landscape ecological metrics and classified depend on median. By using degradation table and importing model component, degradation coefficient was calculated and classified for each zone. By this way, each zone was ranked and Compared by degradation state into development and conservation level. Finally, from whole study area, 32% prone to further development level 1 and 27% level 2, 21% need to be rehabilitated and 20% area that needs for conservation, are measured.
    Keywords: Environmental impact assessment (EIA), Landscape degradation model, Ecological vulnerability, Korganroud watershed
  • F. Ataei, M. Karami, M. Kaboli Page 235
    Brown bear (Ursus arctos) is one of the most important carnivores in Iran. However, information on its habitat associations is scared. Based on Ecological Niche Factor Analysis (ENFA) method, a summer habitat suitability model was developed for this species in the southern part of Alborz Protected Area. Our results showed that, brown bears prefer higher altitudes and northern aspects in their potential habitat. Water resources and presence of domestic animals found to be important predictors for bears occurrence while they avoid rocky terrains. Habitat suitability map illustrates those most favorite parts, located in northern parts of the protected area, including around 10% of total habitat.
    Keywords: Brown bear, (Ursus arctos), Alborz protected area, Ecological niche factor analysis (ENFA), Habitat suitability model
  • H. Goshtasb, B. Shams Esfandabad, F. Ataii, A. Mozafari Page 247

    Wild boar is distributed throughout Iran except highly arid areas. In recent years, however, population size of wild boar has increased primarily because of reduction in population size of natural predators such as leopard. Conversely, changes in land-use practices and increase in foraging of livestock in natural habitats has led to reduction of food resources and consequently, has forced the species to graze on plants, grown in agricultural fields. This has resulted in conflicts between conservation of wild boar and preservation of interest of local people. In this research, ecological niche factor analysis was used to develop habitat suitability model for wild boar in eastern Alamut hunting prohibited area and to determine factors, in particular, anthropogenic factors affecting species distribution. Results indicated that wild boar showed a tendency of moving towards villages, agricultural fields, river banks and areas of lower altitude. Forty villages were located inside or near the suitable habitat, as predicted by the model, of which 27% consisted of agricultural fields. This suggested a high conflict between wild boar habitats and interest of local people. To improve conservation status of eastern Alamut, it is important to reduce the conflict between wild boar and local population through management plans.

    Keywords: Habitat suitability model, Wild boar, Ecological niche factor analysis, Alamut hunting prohibited area
  • H. Varasteh Moradi Page 259
    Population management of exploited species requires information on absolute density and abundance through reliable survey methods. The baseline information is further needed for population dynamics studies and determination of conservation status. The current population size of pheasant is totally unknown, because there is no official attempt to estimate population size in previous years. In this study, line transect based Distance Sampling method was used to yield population estimates in Sa’ad Abad Forest. Data from aural and visual counts were combined to calculate overall estimates. Adjustment was made in which an aural detection was assumed to represent four birds per flock. Otherwise, the estimates were found to be underestimated. Results indicated that an unbiased estimation of overall density and abundance of pheasant for the entire 4000 ha study area, D ± S.E. = 0.35 ± 0.070 birds/ha and N ± S.E. = 1400 ± 280 birds, respectively. The cluster size of the species was estimated at, E(s) ± S.E. = 2.143 ± 0.139 birds/flock.
    Keywords: Absolute density, abundance, aural detection, visual detection Saad Abad Forest