فهرست مطالب

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 29 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/06
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجتبی انصاری، محمدرضا بمانیان، محمد جواد مهدوی نژاد، سید محمد مهدی حسینی کیا صفحه 7
    طبیعت‎گردی گونه ای گردشگری در طبیعت است که کمترین تاثیر را بر محیط زیست و منابع طبیعی وارد می کند و در حفظ و ادامه بقای گونه ها و زیستگاه های طبیعی سهیم است. طبیعت گردی از سال 1990 به عنوان واسطه ای برای توسعه پایدار، توسط سازمان های غیر دولتی، کارشناسان توسعه و مراکز دانشگاهی مطرح شد و مورد مطالعه قرار گرفت. در کشور ما نیز در سال های اخیر به این مسئله توجه ویژه ای شده است؛ مسولین، نهادهای مختلف و در راس آنها سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در مناطق مختلف و در مقیاس های گوناگون اقدام به برنامه ریزی و احداث اینگونه سایت های گردشگری کرده اند. با وجود همه این تلاش ها، گاه انتخاب این سایت ها دچار چالش است و نیاز به یک انتخاب هوشمندانه و مسئولانه که نظرات متخصصین، مسئولان و مردم را جلب کند احساس می شود. حال سوال اینجاست که چه معیارهایی برای مکان یابی سایت های دارای پتانسیل گردشگری طبیعی می توان در نظر گرفت؟ چگونه می توان اهمیت این معیارها را با توجه به گزینه های موجود در انتخاب نهایی وارد کرد؟ در این مقاله با تشکیل گروه بحث و ترکیب آن با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، روندی برای مکان یابی اصولی و صحیح این سایت ها پیشنهاد می شود. روش تحقیق، شیوه مورد پژوهی با استفاده از راهکار های ترکیبی، و روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از بازدید میدانی و کتابخانه ای بوده است. ابزار تحقیق مورد استفاده AHP است که با توجه به گستردگی محاسبات جهت فرم دهی به فرآیند، از نرم افزار مت لب استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، گردشگری طبیعی، روش تحلیل سلسله مراتبی، معیار، گروه بحث
  • مصطفی بهزادفر، حسین نورمحمدزاد صفحه 23
    مباحث زیادی درباره بافت کالبد تاریخی شهر با نگرش های مختلف در ادبیات شهرسازی و معماری جهانی مطرح شده است. در ایران، بررسی های عمومی و پراکنده ای از آن ها تاکنون ارائه شده است. گونه گونی و پیچیدگی بافت ها سبب شده، تا دستیابی به بافت شناسی آن ها، به عنوان هدف اصلی این مقاله مطرح باشد. به این منظور، مطالعاتی در حوزه های علمی مختلف انجام گرفت. نظریه ها، نگرش ها و چارچوب مفهومی «بافت» مورد توجه قرار گرفت. مشاهدات، پیمایش ها و برداشت های متعددی از بافت های کالبد تاریخی شهرهای ایران، به ویژه شهر یزد انجام شد. اجزای بافت ها شناسائی شدند. با استفاده از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی، مباحث مربوطه تالیف شدند. از فرآیند رفت و برگشت جزء به کل و بر عکس در این پژوهش استفاده شد. بررسی و مطالعه، موجب شناسائی و معرفی اجزا در قالب مدل های مراتبی شد. پی گیری متناظر اجزای مطرح در مدل های مراتبی ارائه شده با نظریه سیستم ها، شناسائی زیرسیستم های سیستم بافت کالبد تاریخی شهر یزد را به دنبال داشت. به نظر می رسد مدل های ارائه شده، قابلیت های تئوریک عمده ای دارند. از این رو، استفاده از مطالب مقاله در مطالعه و مداخله در بافت های کالبد تاریخی شهرهای کشور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، بافت کالبد تاریخی شهر یزد، پود، تار، بند، شبکه، ماده زمینه ای
  • نصرالله الیاس زاده مقدم صفحه 49
    طرح های ساختاری- راهبردی در پی دگرگونی تفکر عقلایی و جامع نگری در سطح جهان پدید آمده و روند تهیه، تصویب و اجرای طرح های شهری کشور ما را نیز دگرگون ساخته اند. در واقع مهم ترین هدف این پژوهش سنجش امکان جایگزینی طرح های ساختاری- راهبردی در طرح های توسعه شهری است. سوالات کلیدی این پژوهش عبارتند از: «1- روند تهیه و اجرای طرح های ساختاری- راهبردی به چه صورت است؟؛ 2- آیا طرح های ساختاری- راهبردی می توانند جایگزین مناسبی برای الگوی تهیه طرح های توسعه شهری باشند؟». همچنین فرضیه اصلی این پژوهش عبارت است از: الگوی طرح های ساختاری – راهبردی با تایید بر رویکرد برنامه ریزی محلی به نظر می رسد جایگزین مناسبی برای الگوی تهیه طرح های توسعه شهری باشد. روش این تحقیق از نقطه نظر اصول متدلوژی هم بر «قیاس» و هم بر «استقراء» استوار است؛ زیرا که هم بعضی از دستاوردهای نظری و عملی کشورهای پیشرفته را فرض و مبنا قرار خواهد داد (قیاس) و هم محقق شخصا به مطالعات و بررسی های موردی است خواهد یافت. در یک تقسیم بندی دیگر بخشی از تحقیق به صورت مطالعه اسناد و مدارک و بخش دیگر مطالعات فردی را قم این سطور (مطالعات عینی و میدانی) خواهد بود. در نهایت متدلوژی این تحقیق بر قیاس و استقراء؛ کاربرد منابع کتابخانه ای و از استفاده از روش های تشریحی و تحلیلی در عین حال «روش های اکتشافی و میدانی» مبتنی است. در نهایت با استفاده از بررسی نحوه تهیه طرح منطقه 9 شهری تهران (با نگاه راهبردی) و همچنین نحوه تهیه طرح های تفصیلی منطقه 9 تهران بر اساس طرح جامع استراتژیک فرضیه اصلی پژوهش مورد آزمون قرار می گیرد و مشخص می گردد که طرح های ساختاری- راهبردی جایگزین مناسبی برای الگوی تهیه طرح های توسعه شهری هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه ریزی راهبردی، طرح ساختاری، راهبردی، موضوعی، موضعی
  • حسین رجب صلاحی، سیدعارف موسوی، یوسف جاهدی، صمد رسولی صفحه 61
    اثر بخش بودن آموزش نقش مهم و پایداری بر ارتقاء سطح آگاهی علمی و شغلی دهیاران دارد بر همین اساس ارائه آموزش و برنامه های آموزشی اثربخش مستلزم تفکر جدید، مدل های جدید، رویکرد جدید و ابزار و مکانیزم های جدید است. تحقیق پیش روی پاسخ به این سوال اساسی است که آیا دوره های آموزش اجرا شده برای دهیاران کشور اثربخشی موثر و کارآمد را در میزان افزایش اطلاعات و تغییر نگرش ها و رفتار آنان و تحقق اهداف مورد نظر داشته است یا خیر. جامعه آماری این تحقیق شامل 22 درصد از دهیاران کل کشور که 4100 دهیار است. روش مطالعه به جهت هدف از نوع مطالعات کاربردی است و از جهت روش گردآوری اطلاعات بصورت توصیفی به گردآوری داده ها می پردازد. از طرف دیگر مطالعه حاضر از نوع مطالعات ارزشیابی است چون برای ارزشیابی واکنش ها و دیدگاه های ذینفع به جمع آوری اطلاعات نیاز داریم که ریچارد ولف آن را اطلاعات مکمل می نامد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد دوره های آموزشی دهیاران اثر بخشی موثر و قابل توجهی در ارتقاء سطح آگاهی آنان داشته و در پایان پیشنهادات کاربردی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اثر بخشی، عملکرد آموزشی، دهیاران، سرفصل آموزشی، آموزش استان ها
  • عباس ملازاده، وحید بارانی پسیان، محمد خسروزاده صفحه 81
    شهرها به عنوان بزرگترین محل تجمع انسانی هم از رفتار و عملکرد انسان های ساکن، تاثیر پذیرفته و شهر را بر اساس نیازها و خواسته های خودشان شکل داده اند و هم شهرها و چگونگی قرار گیری فضاها در کل سیستم شهر بر نوع رفتارها و عملکرد انسان ها تاثیر گذاشته است. که با مطالعه و شناخت این روابط می توان هر فضایی یا هر نوع کاربری را در جای خود استقرار نمود. در این بین نظریه چیدمان فضایی، نظریه نسبتا جدیدی است که ریشه در علم ریاضیات گسسته (نظریه گراف ها) دارد و از دهه 1980 وارد مباحث شهرسازی و معماری شده است. این نظریه به بررسی روابط بین چیدمان فضاها و رفتار افراد در این فضاها با استفاده از عامل های وضوح، اتصال، هم پیوندی، عمق و نقشه هم پیوندی می پردازد. با استفاده از این نظریه و تحلیل عاملها در نرم افزارهای Arcgis، Arc view در شهر باشت به بررسی علت تجمع کاربری های تجاری در خیابان ولیعصر و به تبع آن تراکم رفت آمدهای سواره و پیاده در این خیابان بپردازد. در نهایت با این پژوهش مشخص می گردد که علت تجمع کاربری ها و به تبع آن تراکم رفت و آمدها بالا بودن وضوح، اتصال، هم پیوندی و پایین بودن عمق در خیابان ولیعصر شهر باشت است.
    کلیدواژگان: چیدمان فضایی، شهر باشت، تراکم رفت و آمد و Arcgis، Arcview
  • علی فیروزبخت، ولی الله ربیعی فر صفحه 91
    در نظام سرمایه داری معاصر، شهر به عنوان مکان مناسب و شهرنشینی به عنوان شیوه مطلوب زیست در آن به شمار می آید. رسوخ و نفوذ فرهنگ سرمایه داری در جهان سوم از جمله ایران موجب تمرکز شهری ناهمگون و رشد شتابان جمعیت شهری در اثر مهاجرت گسترده روستا - شهری است. امروزه شهر کرج با مسائل نهادی- مدیریتی عدیده ای از جمله، ضعف سازمان های اجرایی و نظارتی در مسائل شهری، برخورد گزینشی، مدیریت شهری در خدمات رسانی به ساکنان محلات، فقدان ابزار و اطلاعات و اسناد کارآمد تصمیم گیری در شهر کرج و عدم ثبات در مدیریت شهری موجب پیچیده تر شدن مسائل شهری شده است. در این مقاله وضعیت نهادی- مدیریتی شهر کرج با استفاده تکنیک SWOT مورد ارزیابی قرار گرفته است. و با توجه به یافته های تحقیق، از قوتها و فرصتهای به دست آمده به درستی در جهت غلبه بر ضعفها و تهدیدات استفاده نشده است و ضعفها بر قوتها و تهدیدات بر فرصتها غالب می باشند. و نوع استراتژی، استراتژی تنوعی (اقتضایی) را نشان می دهد و در پایان راهبردها بر اساس ماتریس QSPM اولویت بندی و پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: راهبرد، ساختار نهادی، مدیریتی، توسعه پایدار شهری، شهر کرج
  • حامد بیتی صفحه 115
    توسعه روستاها و مقاوم سازی مسکن روستایی همواره یکی از مهمترین دغدغه های دولتمردان و برنامه ریزان روستایی بوده و در این راستا طرح های متنوعی در قالب برنامه های توسعه به اجرا گذاشته شده است که طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی متاخرترین و یکی از مهمترین این طرح ها در کشور می باشد؛ طرحی که با هدف تامین مسکن متناسب، مقاوم و با دوام روستایی شکل گرفت و با نوسازی سالانه حداقل دویست هزار واحد مسکن روستایی به یکی از تاثیرگذارترین برنامه های معاصر توسعه روستایی در کشور تبدیل گردیده و روند تغییرات به وجود آمده در کالبد و سیمای روستاها را شتاب بخشیده است. با توجه به چشم انداز این طرح، نوسازی های به عمل آمده می بایست، ضمن تامین مسکن مورد نیاز روستائیان، باعث ارتقاء کیفی واحدهای مسکن روستایی و ترویج «الگوهای بومی مسکن روستایی» می شدند، اهدافی که به نظر کارشناسان، تحقق کامل آنها بعد از گذشت حدود شش سال از اجرایی شدن طرح همچنان محقق نگردیده است. این مقاله ضمن معرفی اجمالی اهداف طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، به بررسی اهمیت این طرح در توسعه معاصر روستایی اقدام می نماید، سپس با بررسی روند ساخت و ساز مسکن روستایی در قالب این طرح به ارزیابی جایگاه الگوهای بومی مسکن روستایی در قالب این طرح می پردازد تا با شناسایی حوزه های تاثیرگذار بر اجرای الگوها، علل عدم کامیابی کامل طرح در بکارگیری الگوهای بومی مسکن روستایی را مشخص نموده و پیشنهاداتی برای بکارگیری ارزشهای کم رنگ شده و گاها از یاد رفته معماری در ساخت و سازهای معاصر مسکن روستایی ارائه نماید.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، الگوهای بومی، کالبد روستا، برنامه ریزی روستایی، طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی
  • محمدرضا بمانیان، مژده سالاری مدوار، سعید غفرانی، رضا بمانیان صفحه 131
    خدمات شهر الکترونیک، نقش فراوانی در ارتقاء کمی و کیفی، تسریع و همچنین تسهیل نمودن خدمات شهری بر عهده دارند. عوامل مختلفی در پذیرش یک فناوری نوین دخیل است که بدون در نظر گرفتن آن ها، تمامی فعالیت های انجام شده می تواند با شکست مواجه شود. از جمله مسائل اساسی در این زمینه این است که در چارچوب عوامل سازنده ی مدل تلفیقی، چه عواملی می تواند بر پذیرش خدمات شهر الکترونیک توسط شهروندان تاثیر بگذارد و رابطه بین متغیر های مدل تلفیقی به چه صورت است. هدف اصلی این تحقیق، تعیین عوامل موثر بر پذیرش خدمات شهر الکترونیک با استفاده از مدل تلفیقی پذیرش فناوری اطلاعات (TAM) و نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB) و متغیر اعتماد Trust است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربرد، ازلحاظ ماهیت و روش توصیفی و از لحاظ زمانی از نوع روش پژوهش پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری داده ها از طریق روش کتابخانه ای جمع آوری شده و برای تست مدل از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. در مرحله بعد، پس از تعیین روایی و پایایی، پرسشنامه به 160 نفر از شهروندان به روش تصادفی خوشه ای، توزیع و سپس جمع آوری گردیده است. داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج به صورت جدول و نمودار ارائه شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان دادکه بیشترین همبستگی بین متغیر های درک از سودمندی و اعتماد، درک از سودمندی و نگرش، نگرش و اعتماد، و متغیر نگرش و تمایل به استفاده وجود دارد. همچنین ضعیف ترین همبستگی بین متغیرهای درک از سهولت استفاده و برداشت ذهنی، برداشت ذهنی و اعتماد، برداشت ذهنی و تمایل به استفاده، و متغیرهای برداشت ذهنی و درک کنترل رفتاری می باشد.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری اطلاعات، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، خدمات شهر الکترونیک، اعتماد
  • جمال محمدی، اصغر ضرابی، سیدچمران موسوی صفحه 151
    کشور ایران با افزایش جمعیت شهرها و به تبع آن توسعه شهرهای کوچک و بزرگ مواجه است. با پیچیده تر شدن مسائل و مشکلات شهری، از جمله گسترش کالبدی آن ها تقاضا برای سفرهای درون و برون شهری را با مشکلات متعددی روبرو ساخته است. برای پاسخگویی به این مشکل توسعه فناوری اطلاعات وارتباطات مورد توجه قرار گرفته است. در جهان امروز، اطلاعات عامل اصلی و زیربنایی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها محسوب می شود. به عبارت بهتر امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، به عنوان عمده ترین محور تحول و توسعه در جهان مطرح شده و دستاوردهای ناشی از آن نیز آنچنان با زندگی مردم عجین شده که روی گردانی و بی توجهی به آن، اختلال عظیمی را در نظم جامعه بوجود می آورد. شهر شیراز نیز یکی از شهرهایی است که با رشد سریع جمعیت، ورود گسترده و انبوه وسایط نقلیه ارتباطی به شبکه حمل ونقل و نیز ضعف ساختار شبکه های دسترسی وارتباطی و همچنین پائین بودن سطح فرهنگ استفاده از وسایط نقلیه عمومی مواجه است. بنابراین به منظور حل مشکلات و معضلات بوجود آمده این پژوهش درصدد ارزیابی کاربرد موثر فناوری اطلاعات و ارتباطات در راستای کاهش تقاضای سفرهای شهری می باشد. نوع پژوهش، کاربردی و روش انجام پژوهش اسنادی، و پیمایشی می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای EXCEL وSPSS و جهت ترسیم موقعیت فضایی شهر شیراز از نرم افزار ARC VIEW استفاده شده است. در پایان این پژوهش مشخص گردید که زیرساخت های ICT در سطح شهر شیراز از وضعیت نسبتا مطلوبی برخوردار بوده و همچنین بین سطح سواد و آگاهی شهروندان با کاهش تقاضای سفرهای شهری رابطه وجود دارد، به علاوه ضعف زیر ساخت های فرهنگی و آموزشی در کاهش موفقیت راهبردهای فناوری اطلاعات در این شهر موثر بوده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، ترافیک، سفر، شهر الکترونیک، شهر شیراز
  • علی عسگری، سیدمهدی معینی، علی گلی صفحه 165
    حمل و نقل و ترافیک یکی از مهمترین مشکلات شهرهای بزرگ و بخصوص شهرهای کشورهای در حال توسعه مانند ایران است. این مشکلات که خود را غالبا به صورت شلوغی و ازدحام وسایط نقلیه، افزایش زمان سفر، کاهش ایمنی و افزایش آلودگی هوا نشان می دهند، مدیران شهری را بر آن داشته تا از روش های متعددی به منظور مدیریت و کنترل ترافیک استفاده نمایند. ایجاد محدوده های طرح ترافیک یکی از سیاستها و روش هایی است که برخی از شهرهای بزرگ به منظور کاهش ترافیک در محدودهای مرکزی بکار گرفته اند. اخیرا با تصمیم شورایعالی ترافیک کشور چند شهر بزرگ ایران از جمله شیراز قرار است در آینده نزدیک طرح ترافیک را در محدوده مرکزی خود به اجرا در آوردند. این مقاله به بررسی نقطه نظرات مردم در خصوص اجرای محدوده طرح ترافیک پیشنهادی شهر شیراز می پردازد. در این مطالعه تلاش بر آن بوده تا اولا میزان مقبولیت و حمایت مردم ازمحدوده طرح ترافیک و ثانیا عوامل موثر بر آن مورد مطالعه قرار گیرند. داده های این مطالعه با استفاده از پرسشنامه ای که به همین منظور طراحی گردید، از نمونه ای از مردم ساکن و شاغل در شهر شیراز جمع آوری شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهند گرچه عوامل چندی بر این مساله تاثیر گذار می باشند، با این حال درصد بالایی از پرسش شوندگان با اجرای این طرح موافق می باشند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، محدوده طرح ترافیک، مرکز شهر، شیراز، روش کنترل ترافیک
  • علیرضا دربان آستانه، محمدرضا رضوانی صفحه 179
    طی سال های اخیر، عمده تلاش صاحبنظران و پژوهشگران بر تعریف ابعاد و شاخص های حکمروایی به منظور سنجش وضع موجود، معطوف بوده است و کمتر عوامل موثر بر حکمروایی و تبیین علی این عوامل در راستای تحقق حکمروایی محلی و روستایی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تبیین عوامل موثر بر حکمروایی روستایی دهیاران و شوراهای اسلامی روستایی شهرستان قزوین با استفاده از رویکرد پیمایشی و اسنادی انجام گرفت. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه از 450 نفر از سرپرستان خانواده های روستایی، 47 دهیار، 47 رئیس شورای اسلامی روستا، 47 فرم مربوط به بخشداران شهرستان قزوین که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه بندی شده با انتساب اپتیمم انتخاب شده بودند، گردآوری شد. برای ارزیابی روایی مقیاس های رضایت شغلی، سبک مدیریت و سرمایه اجتماعی از آماره آلفای کرونباخ استفاده شد که به ترتیب ضرایب 69/0، 76/0و 95/0حاکی از همسانی درونی قابل قبول گویه های مورد استفاده می باشد. برای ارزیابی اعتبار مقیاس ها، از نظرات گروهی از متخصصان استفاده شد و با استفاده از همبستگی های دوگانه و تحلیل مسیر، داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد، میانگین نمایه حکمروایی روستایی در 50 درصد از حکومت های محلی (دهیاری ها و شوراهای اسلامی) در وضعیت نامناسب، 40 درصد در وضعیت متوسط و تنها 10 درصد حکومت های محلی دارای حکمروایی روستایی مناسبی می باشند. همچنینمتغیرهای درجه دهیاری، جمعیت روستا، رضایت شغلی و سطح تحصیلات دهیار، سبک مدیریت، انسجام اجتماعی، تعامل موثر با دهیاری های مجاور و تجربه دهیار، مهمترین عوامل موثر بر حکمروایی روستایی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: حکمروایی روستایی، حکومت محلی، شهرستان قزوین، تحلیل مسیر، دهیار، شورای اسلامی روستایی
  • رسول بیدرام، سمیرا خسرویان دهکردی، مصطفی رجبی صفحه 199
    انسان در همه ی قرون و اعصار با مشکلی به نام محدودیت منابع و امکانات تولید مواجه بوده، به گونه ای که با وجود توسعه روزافزون علوم و فنون هنوز هم محدود به امکانات موجود است. بنابراین سازمان ها و نهادهای اقتصادی می کوشند تا با بهره برداری صحیح از منابع حداکثر نتیجه را از امکانات موجود به دست آورند و این همان تمایل برای دستیابی به کارایی بالاتر است. در این تحقیق، کارایی فنی 30 شهرداری مراکز استان های ایران در زمینه وظیفه عمران شهری برای سال های 1387- 1385 برآورد و الگوی شهرداری های ناکارا مشخص شده است. علاوه براین، می توان میزان افزایش در ستانده ی هزینه های عمران شهری را در شرایط ثابت بودن نهاده های درآمدکل، تعداد پرسنل و مساحت محدوده خدماتی محاسبه نمود. همچنین کارایی فنی شهرداری های مراکز استان ها از طریق روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها به وسیله دو مدل بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس و در دو حالت نهاده محور و ستانده محور برآورد می گردد. یافته های به دست آمده بیانگر این است که در هر سه سال، با استفاده از مدل های بازدهی ثابت و متغیر نسبت به مقیاس، کمتر از 50% شهرداری ها از لحاظ فنی کاملا کارا بوده و می توانند به عنوان الگوی واحدهای ناکارا قرار بگیرند. همچنین بر اساس الگویی که بنکر، چارنز و کوپر برای اولین بار عرضه کرده اند و با توجه به حروف اول نام آنان به BCC شهرت دارد، بازدهی متغیر نسبت به مقیاس و ستانده محور شهرداری های اهواز، ایلام، تهران، شهرکرد، قزوین و یاسوج همواره کارایی صد درصد داشته و نیاز به هیچ گونه تغییری در میزان نهاده ها و ستانده خود ندارند. در مقابل شهرداری های اراک، اردبیل، ارومیه، بجنورد، بندرعباس، بوشهر، خرم آباد، رشت، زاهدان، زنجان، ساری، سنندج، شیراز، قم، کرمان، گرگان و همدان همواره ناکارا بوده و هیچ گاه به کارایی کامل نرسیده اند.
    کلیدواژگان: شهر، شهرداری، کارایی فنی، تحلیل پوششی داده ها
  • کتایون تقی زاده، احسان سلطان پناه صفحه 213
    صنعت ساختمان و پروژه های عمرانی به گواهی آمار و ارقام، از لحاظ سرمایه و حجم نیروی انسانی درگیر، بزرگ‎ترین صنعت در کشور می‎باشد. رشد سریع جمعیت و افزایش تقاضا، نیاز به کاهش زمان تحویل پروژه های عمرانی و کاهش زمان برگشت سرمایه سرمایه گذاران و عواملی از این قبیل باعث شده اند تا ضرورت ایجاد تحول در شیوه های سنتی صنعت ساختمان روزبه‎روز بیشتر شود. نیاز به بهره‎گیری از تکنولوژی های ساخت متناسب با رشد هر جامعه و بهره‎گیری از فناوری در سایر صنایع و توانایی های اجرای آن جامعه متغیر است. چنین نیازهایی است که بعضا به نوآوری ها و یا انتقال فناوری می‎انجامد. وسعت عظیم بافت‎های فرسوده با معضلات فراوان و نبود استراتژی های روشن درخصوص برنامه ریزی و مدیریت طرح و اجرا در نوسازی این‎گونه بافت‎ها، سبب شده تازمینه های تحقق قوانین و مصوبات هر چند اندک موجود نیز فراهم نشود و بافت‎های فرسوده شهری با روندی افزایشی به مهم‎ترین چالش شهر تهران تبدیل شود. مباحث مربوط به زلزله و مدیریت بحران در وهله نخست و ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کیفیت‎های قابل ارتقا کالبدی و کارکردی – فضایی این بافت‎ها در مراتب بعدی، نیاز به رویکردهای ویژه جهت نوسازی آنها را اجتناب‎ناپذیر می‎نماید. در این مقاله سعی شده است تا ضمن تعریف دقیقی از تکنولوژی های نوین ساختمانی، به اهمیت علل عدم گسترش فناوری های نوین در صنعت ساخت و ساز و شناسایی ریسک‎های ناشی از استفاده از این فناوری ها در پروژه های نوسازی بافت‎های فرسوده پرداخته شود و در ادامه ضمن دسته بندی و مشخص نمودن هریک از این عدم قطعیت‎ها به ریشه‎یابی علل بروز مهم‎ترین این عوامل پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: فناوری‎های نوین، بافت فرسوده، نوسازی، انتقال تکنولوژی، تکنولوژی ساخت
  • مصطفی حسین آبادی، علی اکبر تقوایی صفحه 235
    امروزه یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در روند رو به افزایش فرسودگی و متروک شدن بافت های فرسوده شهری و عدم تحقق پذیری طرح های نوسازی، نبود منابع مالی مورد نیاز است. هدف این پژوهش ارزیابی شیوه های تامین مالی قابل اجرا در نوسازی بافتهای فرسوده شهری است. محله حمزه آباد شهر تهران یکی از محلات فرسوده شناسایی شده در منطقه 20 این شهر است که طرح نوسازی آن تهیه شده و پروژه های اجرایی نوسازی برای آن تدوین گردیده اند. جهت اجرای پروژه های نوسازی این محله نیاز به منابع مالی است که در حال حاضر یکی از دلایل اصلی عدم اجرای آن است. با توجه به نقاط قوت و ضعف هر یک از روش های تامین مالی، لازم است معیارهای موثر در انتخاب از میان آنها مشخص شود. در این پژوهش 6 شیوه تامین مالی مناسب برای نوسازی بافتهای فرسوده شهری با استفاده از سه شاخص مشارکت، سهولت اجرایی و بازدهی اقتصادی طرح مورد ارزیابی قرار گرفته است. جهت الویت بندی روش ها بر اساس هر یک از این شاخص ها از آزمون فریدمن (Freidman Test) و نرخ بازدهی داخلی (IRR) استفاده شد و تحلیل داده ها توسط نرم افزارهای SPSS و CAMFAR صورت گرفته است. با توجه به نتایج بدست آمده از تحلیل داده های تحقیق سطح مشارکت ساکنین محله حمزه آباد از مقبولیت نسبی برخوردار است. روش مشارکت مدنی در بین روش های تامین مالی مورد نظر از بیشترین سطح مشارکت ساکنین برخوردار است و در رتبه های بعدی به ترتیب دریافت تسهیلات بانکی، سهامدار پروژه، روش فروش متری و اوراق مشارکت قرار دارد. از نظر مدیران شهری شیوه فروش متری زمین در مدیریت شهری در حال حاضر بهترین شیوه از نظر سهولت در اجراست. روش های اوراق مشارکت و سایر روش ها در رتبه های بعدی از نقطه نظر اجرایی قرار دارند. روش انتشار اوراق مشارکت با بیشترین نرخ بازدهی داخلی، بهترین روش تامین مالی است. روش فروش متری، BOT، مشارکت مدنی، دریافت وام از موسسات و بانک های داخلی، سهامدار پروژه در رتبه های بعدی از نظر بازدهی اقتصادی طرح قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نوسازی، تامین مالی، بافت فرسوده، مشارکت مردمی
  • یوسفعلی زیاری، فرشته خطیب زاده صفحه 247
    امروزه جمعیت پذیری شهرها به همراه مسائل اجتماعی- اقتصادی آنها شکل تازه ای از شهر، شهرنشینی و شهرگرایی بوجود آورده است. از آنجایی که بهداشت و درمان از ضرورتهای اولیه زندگی میباشد؛ لذا خدمات رسانی مناسب و پویا به شهرنشینان نیازمند، استقرار مراکز خدمات درمانی در مکان مناسب در سطح شهر می باشد که نقش مهمی در تامین آسایش شهروندان ایفا می کنند. از این رو موضوع مکان یابی، خدمات رسانی، و خدمات دهی بهتر این مراکز درسطح شهرمهم است. لذا تحقیق حاضر، بررسی فضاهای بهداشتی- درمانی و دسترسی سریع به آنها، مکانیابی صحیح این فضاها را بعنوان یک پیش فرض می طلبد که ما در این پژوهش جهت مکان یابی مراکز درمانی شهر سمنان، با بررسی کاربری های عمده شهری و با استفاده از تلفیق سامانه اطلاعات جفرافیاییGIS 1و روش وزندهی تحلیل سلسله مراتبی AHP 2 روش تحلیل شبکه برای تعیین شعاع عملکردی مکان بهینه مراکز درمانی مشخص نموده و سپس با توجه به تلفیق داده ها علاوه بر 4 بیمارستان موجود در شهر سمنان، 3 بیمارستان جدید پیشنهاد می شود. در واقع این پژوهش، بعنوان تحقیقی بنیادی و کاربردی می تواند مورد استفاده مدیران شهری، برنامه ریزان شهری و دست اندرکاران خدمات در شهر گردد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراکز درمانی، بیمارستان، تحلیل شبکه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، سمنان
  • جمال محمدی، مهدی احمدیان، سعید آزادی قطار صفحه 259
    در عصر حاضر اهمیت و نقش فضای سبز در حیات و توسعه شهرها تا حدی است که به عنوان یکی از شاخص های توسعه پایدار از آن یاد می شود. تاثیرات فیزیکی و طبیعی این فضاها در سیستم شهری و بازدهی-های مختلف اکولوژیکی، اجتماعی و اقتصادی آن در ساختار جوامع انکار ناپذیر است؛ تا آنجا که کاربری فضای سبز در شهرها و سرانه آن از مباحث اساسی در برنامه ریزی و مدیریت شهری محسوب می شود. شهر در حال توسعه میاندوآب با جمعیتی در حدود 120 هزار نفر در جنوب استان آذربایجان غربی، با توجه به توان بالای محیطی و موقع ممتاز چهار راهی در سال های اخیر از جمعیت پذیری و رشد کالبدی چشمگیری برخوردار بوده است. تبعات چنین رشد سریعی را می توان در توسعه فیزیکی ناموزون شهر، تخریب تدریجی محیط زیست شهری، تغییر کاربری باغات و اراضی کشاورزی پیرامون شهر مشاهده کرد. از این رو تحلیل و بررسی کاربری فضای سبز و سرانه آن در شهر میاندوآب و ارائه پیشنهادهای مناسب در جهت تعادل بخشی به ساختار کالبدی و اجتماعی شهر از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش حاضر که با رویکردی توصیفی - تحلیلی و با استفاده از آمار و اطلاعات مختلف مربوط دو دوره زمانی 1380 و 1390 انجام پذیرفته است، نشان می دهد که برخلاف استانداردهای ملی و بین المللی ارائه شده برای کاربری فضای سبز شهری و علی رغم توان بالای محیطی، شهر میاندوآب در این زمینه با کمبودهای بنیادین مواجه است و طی یک دهه گذشته همزمان با افزایش نسبی سرانه فضای سبز شهری، اختلاف بین نواحی در برخورداری از این فضاها نیز به نحو چشم گیری افزایش یافته و عدم تعادل موجود در توزیع فضایی پارک های شهری، شدیدتر شده است. در نهایت با استفاده از یک مدل مطلوب و با در نظر گرفتن توان ها و نیازمندی های محیطی و اجتماعی شهر سرانه مناسبی برای شهر میاندوآب پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه پایدار، پارک و فضای سبز شهری، سرانه، شهر میاندوآب
  • محبوبه عسگری باجگرانی، علی شائمی، سیدمحسن علامه صفحه 277
    امروزه توسعه مدیریت استعداد یکی از مهمترین عوامل کسب و کار و از مولفه های کلیدی حفظ مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها به شمار می رود. پژوهش حاضر به بررسی میزان حاکمیت استراتژی مدیریت استعداد در شهرداری شهر اصفهان پرداخته است. جهت سنجش استراتژی مدیریت استعداد از مدل سوئیم استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کارکنان دارای مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر شهرداری شهر اصفهان بوده و تعداد 217 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیده اند. از آزمون های t تک نمونه ای، فریدمن و همبستگی جهت آزمون فرضیات پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سطح استراتژی مدیریت استعداد در شهرداری شهر اصفهان بالاتر از متوسط می باشد و طبق نظر کارکنان مولفه «ارتباطات» بالاترین امتیاز را داشته و پائین ترین امتیاز به مولفه «پاداش و قدردانی» اختصاص داشته است.
    کلیدواژگان: استراتژی مدیریت استعداد، ارتباطات، پرورش کارکنان، پاداش و قدردانی، جو و فرهنگ باز، مدیریت عملکرد
  • محمد فاضلی، اردشیر بهرامی، عذرا محمدی، فاطمه شفیعی خورشیدی، مریم کمره ای صفحه 287
    پروژه تونل توحید با هدف کاهش ترافیک در چهار منطقه 2، 6، 10 و 11 به ویژه گره ترافیکی میدان توحید، کاهش آلودگی های زیست محیطی، کاهش مصرف سوخت توسط شهرداری تهران احداث شده است. فعالیت مربوط به ساخت این پروژه 29 ماه از خرداد 1386 تا بهمن 1388 به طول انجامیده است. اجرای این پروژه در حین ساخت و مرحله بهره-برداری اثرات و پیامدهای مثبت و منفی زیادی بر جامعه تحت تاثیر داشته است. ارزیابی پیامدهای پروژه با تکیه بر مراحل دهگانه اتا و ترکیبی از روش های کمی (پیمایش و پیمایش سفر، 1420 نفر) و کیفی (280 مصاحبه عمیق فردی و گروهی)، انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد پروژه در «مرحله بهره برداری» اثرات مثبتی در زمینه شاخص-های ترافیکی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و بهداشتی برای مناطق شمالی و جنوبی شهر تهران داشته، اما محلات همجوار تونل به دلیل عدم دسترسی به تونل، کمترین بهره و استفاده از تونل برده اند. استدلال محققان این است که شهرداری با ساخت تونل نه تنها «عدالت اجتماعی» را در بین شهروندان برقرار نکرده بلکه نابرابری های اجتماعی را در بین محلات و مناطق تحت تاثیر افزایش داده است. جهت اثربخشی پروژه و اجرای عدالت اجتماعی در شهر، راهکارهای (بخشش مالیات و عوارض شهرداری، احداث فضای سبز، ایجاد دسترسی محلات به تونل، تغییر سیستم تهویه هوای تونل و غیره) در جهت جبران خسارات آسیب دیدگان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تونل توحید، شهر تهران، ارزیابی اثرات اجتماعی، پیامدهای اجتماعی
  • شاهین ایلیکا، شهاب ایلیکا صفحه 305
    مدیریت بحران در برگیرنده یک سری عملیات و اقدامات پیوسته و پویا است که به طور کلی بر اساس اصول کلاسیک مدیریت شامل برنامه ریزی، سازماندهی، تشکیلات رهبری و کنترل است. مدیریت بحران مجموعه مفاهیم نظری و تدابیر عملی در ابعاد برنامه ریزی جهت مقابله با سوانح هنگام، قبل و بعد از سانحه است. از سویی دیگر، رویکرد CPTED (پیشگیری از جرایم با استفاده از طراحی محیطی) را می توان نوعی رویکرد هدفمند در جهت طراحی کارآمد و هوشمندانه مولفه های محیطی با بکارگیری بهینه محیط مصنوع در کاهش جرائم دانست که بطور موثری در افزایش سرمایه اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی و افزایش میزان رضایتمندی شهروندی و در نتیجه بهبود رفاه اجتماعی جامعه تاثیر بسزایی دارد؛ چنانچه رویکرد حاضر این امکان را فراهم می کند تا با طراحی کالبدی شهر از طریق طرح کالبدی ساختمان و طراحی پلان و دسترسی به سایتهای جرم خیز، بتوان از ایجاد محیطهای مناسب برای جرم و جنایت، پرهیز کرد تا بعنوان بازدارنده از ارتکاب جرائم عمل کند. در این مقاله «بازسازی بعد از وقوع بحرانهای طبیعی» مورد توجه است تا با کاهش میزان جرم خیزی در مناطق در حال بازسازی، امکان تقلیل امکان دهی به وقوع جرم از طریق محیط کالبدی فراهم گردد که یکی از مراحل چرخه مدیریت بحران و بازسازی پس از سانحه را شامل می شود. روش تحقیق مقاله حاضر در مرحله تدوین ادبیات نظری، رویکردی تحلیلی و اسنادی است که با بهره گیری از منابع موجود به بررسی و بازنگری این رویکرد می پردازد و در مرحله تدوین و ارائه راهکارها و تاکتیکهای طراحی، روش استدلال منطقی در بستر مطالعات میدانی است که با رجوع به فضاهای شهر بم به ارائه پیشنهاداتی چند در این رابطه می پردازد. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد که با التفات به چرخه مدیریت بحران و آخرین مرحله مفروض آن؛ بازسازی پس از سانحه، لازم است تا در طراحی شهر و ساختمانهای مسکونی و نیز الگوهای توسعه آتی شهر مواردی چند از قبیل تقویت قلمروهای طبیعی، کنترل دسترسی، نظارت طبیعی، حمایت از فعالیتهای اجتماعی و تعمیر و نگهداری مورد توجه قرار گیرد. در ضمن در پایان مقاله به ارائه تاکتیکهایی در حوزه طراحی شهر و معابر خیابان برای کاهش میزان جرم خیزی بر اساس رویکرد فوق الذکر اشاره شده است.
    کلیدواژگان: جرم خیزی، مدیریت بحران، زلزله بم، رویکرد CPTED، راهکارها و استراتژی های طراحی
|
  • Page 7
    Ecotourism is a sort of tourism that leaves the least deleterious effects on Environmental and Natural Resources. It contributes to preservation, survival, and continuation of species and natural habitats. It was introduced 1990 as an intermediary to sustainable development by NGOs, development experts and academic centers and has been studied ever since. In recent years this issue has attracted notable attention. Different organizations and at the head of them, the Cultural Heritage and Tourism organization has planed and constructed such sites in different regions and scales. Despite all these efforts, Sometimes selection of these sites is faced with challenge and need for smart and responsible choice is felt to meet the expectations of experts, officials and people. Now the question is: what criteria should be considered for locating sites with natural tourism potential? How can influence the importance of these criteria with respect to the available options in the final choice? This article will propose the systematic and accurate process for locating these sites with formation of the focus group discussion and composite it to analytical Hierarchy Process. Research method is Case study with making use of combinational strategies, and data collecting with field visits and the library methods. The research instrument is AHP plus Math-lab software with respect to the pervasive computations for forming the process.
    Keywords: locating, Natural tourism, Analytical hierarchy process, Criteria, focus group discussion
  • Page 23
    A lot of different arguments have been done about urban historical texture in the literature of architecture and urbanism. Some considerations are done about urban historical texture in architecture and urbanism literature of IRAN up to now. However, they are scattered. Extent, variety and complexity of them have caused many difficulties in the Histology of the urban historic texture.For this purpose many studies in texture ground in different scientific. Theories, outlooks and conceptual framework of texture concept are considered. Many different observation and considerations were done from urban historical texture of Iran specific YAZD city. The elements, relationships, intermediates and etc, are explicated. These cases are collected and edited by descriptive-analytical method. Hierarchy model are made from them. Equivalent Counterpart elements and containing Counterpart elements are considered so that system and subsystem of the urban historical textures were explicated. In system theory base, the urban historical textures system was definite and was presented in model framework. It was used from induction and reduction cycle process and reverse. IT was edited detail to total after it was districted confidence results. Consequently this model can be highly recommended to use in Urbans historical texture.
    Keywords: Histology, urban historical texture, Connection, Woof, Wrap, Web, knot, Matrix
  • Page 49
    Structural design - a change in strategic thinking, rational and Holistic worldwide have emerged. The main objective of this study was to evaluate alternative structural designs - strategic urban development plans. Key research questions include: 1 - the preparation and implementation of structural design - What is strategy? 2 - Whether the structural design - a strategy can be a good alternative to the pattern of urban development plan? The main hypothesis of this research is: Structural design pattern - with the approval of a strategic approach to local planning seems to be a good alternative to the pattern of urban development plan. The methodology of this study point to the "analogy" and the "induction" is based on. Finally, the study of how urban design district 9 Tehran (with strategy); The plan detailed how the 9th Tehran-based strategic master plan of the main hypotheses are tested. Becomes clear that structural plan - a strategic alternative to the pattern of urban development plans are prepared.
    Keywords: Evaluation, strategic planning, structural design, strategic, thematic, topical
  • Page 61
    Education effectiveness has an important and permanent role on the improvement of the scientific and career awareness of rural managers. Accordingly, the availability and presentation of effective educational and training programs will require new thinking, new models, new approaches and new tools and mechanisms. This ongoing project is an answer to such fundamental questions as: have the finished educational workshops for rural managers resulted effectively to the increasing and improvement of their informational level and knowledge and consequently change their attitudes and behaviors? The statistical data of the research consist of 22% of the total rural managers (4100 Dehyar). The methodology of this project is an applied form because of its own object and also its data collecting includes descriptive method. On the other hand, the present study is a kind of value determining to because we need to gathering of information for evaluation of the responses and bbeneficiary attitudes, which it is called supplementing information by Richard Wolf. The results of this study show that the training courses for rural managers have had effective and considerable improvement on their knowledge. And in the end, the practical suggestions are presented.
    Keywords: effectiveness, educational performance, Rural managers (Dhyaran), educational topics, education for provinces
  • Page 81
    While the Cities are the largest human gathering place for people living influenced in the behavior and performance, and formed the city based on their needs and desires and cities and how layout of spaces the whole city system has affected the On the type of human behavior and functions. The study and understanding of these relationships can be located in place of any space or any type of uses. Among this, space syntax theory is relatively a new theory that rooted in discrete mathematics science (theory of graphs), since the 1980s this theory has entered in the urban and architectural issues. This theory examines the relationship between syntax of spaces and focuses on individual behavior in these spaces with using the definition of intelligibility, connectivity, integration, depth and axial map. Using this theory and factor analysis in Arcgis, Arc view software in Basht city to pay of review this accumulation commercial uses in the Valiasr Street and result in the riding and pedestrian trips density in the streets. Finally this research will determine the cause of this accumulation and its subsequent trips density is elevated intelligibility, connectivity, integration and low depth in the Valiasr Street Basht city.
    Keywords: space syntax, Basht city, traffic density, Arcgis, Arc view
  • Page 91
    In contemporary capitalism, the city as an appropriate location and urbanization as a way favorable to the environment is considered. Penetrate and influence the culture of capitalism in the Third World, including Iran Heterogeneous urban concentration caused rapid urban population growth and massive migration of rural–urban. Today the city of Karaj, institutional-managerial numerous issues, including, Weak administrative and regulatory agencies on urban issues, Selective management of urban services to residents of the neighborhood, The lack of efficient decision-making tools and information and documents in the city of Karaj and Instability in the urban management, urban issues are becoming more complex. In this paper, Institutional structure - management the city Karaj of using SWOT techniques have been evaluated. And according to research findings, strengths and opportunities of properly obtained in order to overcome weaknesses and threats are not used. The strengths weaknesses and Threats on the opportunities are dominant. And type of strategy, (contingency) diversity strategies will show. And in the end priorities QSPM matrix based on strategies and is suggested.
    Keywords: strategy, Institutional structure, management, urban sustainable development, Karaj city
  • Page 115
    development of countryside dwelling always was one of the important disturbance of the politicians & programmers of countryside area and in that direction different schemes in the form of the development programs have been run, that special scheme of the upgrading and updating of country side dwelling is last and important of those are in the country; a scheme with a goal of preparing relative, stable countryside dwelling was created and with updating minimum 200 thousand countryside dwelling a year is changed to the most effective contemporary countryside development programs in Iran and the process of the changes that happened in frame and shape of the countries is accelerated. According to outlook of the scheme that updates should be meantime preparing dwelling of country men, causing increase the quality of the every dwelling and circulation of the “local patterns of countryside dwelling “, the goals that in point of the specialists completing all of this after six years of being executive the scheme is not come into conclusion. This paperwork meantime introducing briefly the goals of the special scheme of updating and upgrading of countryside dwelling, it considers of importance of this scheme in development contemporary countryside dwelling after that with consideration the direction of constructing countryside dwelling in form of this scheme analyzes the position of local patterns of countryside dwelling so with introducing effective zones at running patterns understand the cause of not performing completely of scheme in using local patterns of countryside dwelling and suggest for using the values, which are important and in present day are not using anymore and sometimes present this values that is similar at architecture constructing of contemporary countryside dwelling.
    Keywords: countryside dwelling, local patterns, frame of the country, country programming, special scheme of upgrading country side dwelling
  • Page 131
    Different factors involved in accepting a new technology that regardless of them, all activities carried out can be defeated. Including the fundamental issues in this area is that within the integrated model, manufacturer agents, what factors can affect city services, electronic acceptance by citizens and affect the relationship between variables what is the integrated model. The main purpose of this study to determine factors affecting adoption services Electronic City model combination of information technology acceptance (TAM) and theory of planned behavior (TPB) and Variable Trust is trust. The purpose of applied research, methods and descriptive nature and matched in terms of when the method is Survey Data from a library collection methods and models to test questionnaires were used. In the next stage after determining the validity and reliability of a questionnaire to 160 residents were randomly cluster distribution was then collected. Data from 16 SPSS software were analyzed and the results were presented as tables and charts. The results of study showed that the highest correlation between variables of perceived usefulness and confidence, perceived usefulness and attitude, attitude and confidence, and changing attitudes and willingness to use there. The weakest correlation between the variables of perceived ease of use and subjective withdrawal, withdrawal and mental confidence, and willingness to use mental harvest, and harvest variables, mental and behavioral control is perceived.
    Keywords: information technology acceptance model, theory of planned behavior, electronic services, the city, trust
  • Page 151
    Today, Iran encounters increase of citie's Population and thus development of large and small Cities. With increasing Urban Problems, Such as, Physical Spread of Cities, the demand for Traveling and Commuting faces with several Problems. In response to these Problems, It has been absorbed by development of ICT. This sort technology has been introduced as the most important axis of change and development and its findings, also, are related to the life of People in such a way that and ignoring this Phenomenon creates great disorder in society. Shiraz is among cities that in Counters rapid growth of Population, Wide Spread of transportation means into transportation network, Structure of communication and access network and low degree of culture of Public transportation means. Therefore, in order to existing Problems, the Present study is attempted to examine effective use of ICT for decreasing traveling and commuting demands. Research type is applied-developmental and research method is documental-surrey. For data analysis, Spss and Excel software’s were used and for spatial and analysis Arc view software was employed. In the end of this research that sub structures of ICT in Shiraz enjoy relatively appropriate status and, also, there is a significant relationship between Citizens" awareness and literacy degree and decrease of traveling and commuting demands, In addition, deficiency of educational and cultural. Substructures were effective on success of ICT strategies.
    Keywords: Information, Communication Technology, traffic travel, Electronic City, Shiraz
  • Page 165
    Transport and urban traffic is one of the most essential problems facing the mega cities particularly in the developing countries like Iran. These problems often present themselves in the form of traffic congestion, lengthening of travel time, reduction of safety and increase in air pollution. Hence city managers were set to employ different methods to manage and control traffic. Establishing traffic control zone is one of the methods and policies used in some large city centers to reduce traffic flow. Recently with the decision of the State Traffic High Council it is expected that some major cities in Iran including Shiraz implement traffic control zone in near future. This article examines peoples’ opinion regarding implementation of traffic control zone in Shiraz. In this study effort has been focused first to the extent of popularity and support of people for traffic control zone and secondly identifying the influencing factors on it. Data for this study was collected through questionnaire specifically designed for this purpose from samples of residents and working people in Shiraz. Even though several factors affect the results, this study shows that a high percentage of those questioned concurred with the implementation of this plan.
    Keywords: Urban transportation, traffic control zone, city center, Shiraz, traffic control method
  • Page 179
    Investigation theoretical concept of governance indicated that although this concept is more important in recent years, but in fact it has historical root, and its nature is in Interaction between actors in rural community life including government, civil society and people. It’s a model through which the participation and cooperation at all functional Forces and at all levels Geographical can provide sustainable development in rural areas. In this regard in recent years, leading experts and researchers working on defining the Governance dimensions and indicators to measure status quo has been focused and less attention has been Factors affecting Governance and causal explanation of these factors. This study aimed at explaining the factors affecting rural governance in local government of Qazvin Township. The research approach is survey methods and required data is gathered using the stratified sampling and completing questionnaire from 450 persons of head of rural households, 47 Rural Municipalities, Rural Islamic Councils and all of District Administrations (DAs) in the township. People were selected using multistage stratified sampling with optimal allocation method. Cronbach alpha coefficient was calculated equal to %69, %76 and %95 indicating the reliability appropriateness of the questionnaire. Data was evaluated by correlation coefficients and path analysis. The results indicate that the rural governance index in 50 percent of local governances is undesirable, 40 percent average and only 10 percent is desirable. Also RM’s degrees, rural population, job satisfaction and education and management style Village administrators (VA), social cohesion, and effective interaction with neighboring RMs and VA’s experience variables are the most important factors affecting rural Governance.
    Keywords: Rural governance, Local government, path analysis, Qazvin Township, Rural Municipality (Dehyari)
  • Page 199
    People in all ages and times have been faced with the problem of scared resources and facilities; despite of the sciences and technologies they are still limited in resources. Therefore, organizations and institutions are forced to use their limited resources in the most efficient ways. In this study, the technical efficiencies of municipals in 30 provinces of Iran for the period of 2006-2008 is analyzed. The technical efficiency of each municipal is analyzed to subdivide the municipalities by efficiency. Holding the inputs total revenues, the number of personnel and area services constant; the increase in the urban development costs is calculated applying a non-parametric method of DEA technical efficiency under fixed and variable returns to scale. The estimated results indicate that less than 50% of the municipals are surrounded with complete technical efficiencies and they may be used as a model for inefficient ones. Based on the method of variable returns to scale and the output- oriented; the results also show that Ahvaz, Ilam, Kord, Qazvin, Tehran and Yasouj municipalities are a 100 percent efficient and they require no change in their inputs and outputs. On the other hand, Arak, Ardebil, Bandar Abbas, Bojnourd, Bushehr, Gorgan, Hamadan, Kerman, Khorram Abad, Qum, Rasht, Sanandaj, Sari, Shiraz, Urmia, Zahedan and Zanjan municipalities are all inefficient and they have never reached a complete efficiency.
    Keywords: City, Municipality, Technical efficiency, DEA method
  • Page 213
    Construction and development projects to certified figures, the volume of capital and human resources involved the largestindustry in Iran. Rapid population growth and increasing demand, reducing the time needed to deliver development projects and reduce capital investment and time to have been caused by factors such as the necessity to change traditional practices in the construction industry. By taking advantage of the technologies needed to build community and develop appropriate technology and skills in other industries, it is changing society. Such demands, which sometimes leads to innovation and technology transfer. Great extent with the problem of worn out tissues and the lack of clear strategies on planning and project management and implementation of the modernization of these tissues, caused by the existing laws and regulations also provide a small and not old urban tissue with increasing trend to become the most important challenges in Tehran. Topics related to earthquake and disaster management and primarily social, economic and scalable physical and functional qualities, especially the need to modernize their approach to the inevitable. This article has attempted to define the precise construction of the new technologies, the importance of developing new technologies in the construction industry and identify the risks arising from use of these technologies in the context of renovation projects should beworn and in the category and clarify any uncertainties to the roots causes of the most important of these factors will be addressed.
    Keywords: New Technology, fabric wear, modernization, Technology transfer, technology
  • Page 235
    Lack of required investments is one of the most important factors leading to increasing texture deterioration and renewal plans failure. This research evaluates different financing methods to renew deteriorated texture. Hamzehabad Neighborhood in district 20 of municipality of Tehran, in which revitalization and renewal plan is prepared, has been selected as the case study. Here, financing is a problem to execute the project. Regarding financing methods weaknesses and strengths, we should determine the effective selection criteria. In this research we evaluate 6 financing methods in order to renew this neighborhood. Participation, administrative convenience and efficiency are the three criteria according to which financing methods are evaluated. Freidman Test and Internal Rate of Return (IRR) have been applied to prioritize the methods on the basis of each index. Data are analyzed using SPSS and CAMFAR software. Results show that Hamzehabad inhabitant’s participation rate has been rather good. Joint venture method has the highest priority among financial resources methods. Bank loans, project shareholder, metric sale and participation bonds are placed, respectively, in the lower priorities. According to the urban manager’s view, the simplest method from execution point of view is metric sale and participation bonds and the others are in the lower priorities. It seems that here, Joint venture method with the highest IRR is the best financing method. Metric sale, BOT, civil participation, bank loans and project shareholder are placed in the lower rankings
    Keywords: renewal, finance, deteriorated texture, participation
  • Page 247
    Today population reception with their economic and social problems made shape of city, urbanity, and urbanism. Although, remedy and hygiene are primary necessities, so suitable and dynamic servicing to urbanites require establishing remedial services centers in suitable places in city that play the important role in providing comfort of citizens, So better locating and servicing problem of these centers in city is important. So, current study require to consideration of remedial environments and their post access to them. correct locating, that we characterized direction of locating of semnan remedial centers with considering city important control and using integration of geographical information system GIS and the method of scaling of hierarchy analyze AHP for determining action radius of better location of remedial centers in this study and them whit regarding to integrating data rather than 4 hospital in semnan city, the new hospitals have been offered.Really this study as practical and fundamental study can use by city manager, programmers.
    Keywords: locating, remedial center, hospital, network analyze, GIS, AHP, semnan
  • Page 259
    In the present era, the importance of green spaces in urban environments is to an extent that is considered as one of the sustainable development indicators. Physical and natural impacts of these spaces in urban systems and its various ecology, social, and economic efficiency in structure of society are irrefutable; as this green space in cities and its per capita is considered the major issues in planning and urban management. Regarding the high environmental ability and privileged position of intersection, developing city of Miandoab, with a population of about 120 thousand people in South West Azerbaijan Province, has been faced with tremendous increasing of population and physical growth in the recent years. Consequences of such rapid growth can be seen in urban disproportionate physical development, urban environment gradual destruction, orchards and agricultural land use changes in surrounding of the cities. However, analysis and investigation of green space land use and its per capita in the Miandoab city with appropriate recommendations is important in order to balance the social and physical structure of cities. The present study, implemented with descriptive- analytical approach by using statistical data related to two different time periods in 1380 and 1390, shows that unlike national and international standards that provided for urban green space land use, despite the high environmental ability, the Miandoab city is facing a fundamental deficiency. Over the past decade, simultaneous to relative increase in the urban green space per capita, differences between regions in these spaces have been also dramatically increased and imbalances in the spatial distribution of urban parks became more intense. Finally, using an appropriate model and considering the abilities and environmental and social requirements for the city, appropriate per capita has been proposed as a case study.
    Keywords: assessment, sustainable development, parks, urban green space, per capita, Miandoab city
  • Page 277
    Today, developing talent management is one of the major factors of business and a key component of sustainable competitive advantage in organizations. The present study has examined the rule of talent management strategies in Isfahan city municipality. Sweem's model is used for talent management measurement. Population of this research included all employees with diploma degrees and higher and the number 217 was chosen as the sample. Single-sample t test, Friedman test and correlation applied for test of hypotheses. Research results indicate that the level of talent management strategy in the municipality of Isfahan is above average and according to the staff,"communication" has the highest points and "rewards and recognition" had the lowest points among talent management strategy components.
    Keywords: talent management strategy, communication, Employee Development, Reward, Recognition, Open climate, culture, performance management
  • Page 287
    Tohid tunnel has been built by Tehran’s municipality to decrease traffic (in 4 districts “2, 6, 10, 11”), environmental pollution and gas consumption of vehicles. Construction of this tunnel took 29 months, from Khordad 1386 to Bahman 1388. Construction process and after completion, the tunnel itself have had many positive and negative effects on target groups. Effects of the project have been assessed using 10 step ETA method and a method which is a combination of the quantitative (survey and survey journey, with 1420 person) and qualitative (280 in-depth interview with persons and groups) methods. Results are showing that during construction; heavy traffic, economical damage, social problems, environmental pollution (dust, noise) and respiratory and mental problems have occurred extensively that caused problems for habitants of the areas, drivers and shop keepers of the area. When the tunnel has become available for use, it has had positive effects for people who live in northern and southern parts of the city but others who have had no access to the tunnel have not benefited from it. Researchers suggest that by constructing this tunnel, Tehran’s municipality increased social injustice instead of social justice. To compensate this social injustice there are some suggestions like developing green spaces, cutting off municipality tax, developing ways to access the tunnel, changing the ventilation system of the tunnel.
    Keywords: Tohid Tunnel, City of Tehran, Assessing social effects, Social aftermaths
  • Page 305
    disater mange ment that be considered Set of theoretical concepts and practical measures for crisis management in planning for disaster when ¬ Dimensions program, before and after the accident. In this paper, "Reconstruction after natural crises" is considered With the rise in crime rates in areas of reconstruction, giving the possibility to reduce crime may be provided through the physical environment that One cycle of crisis management and reconstruction of the accident are included. Results and research findings show that should be applied Such as enhancing natural areas in urban design, access control, natural surveillance, support and maintenance of social activities be considered. Paper presented at the tactics of street design and city streets to reduce crime rate rise is noted.
    Keywords: Crime rise, disaster management, erthquake of bam, cpted approach, suggestion, desighn strategies