فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت بازرگانی
سال سوم شماره 10 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهاره اصانلو، سهیلا خدامی صفحه 1
    با در نظر گرفتن افزایش سطح آگاهی و انتظارات مشتریان در بازار پویای رقابتی عصر حاضر، سازمان ها باید سطح درک و دانش خود را نسبت به بازار ارتقا دهند و در مسیر شناسائی عمیق تر نیازهای مشتریان گام بردارند. چنین سازمان هایی در واقع باید قابلیت حس گری خود را ارتقا دهند. شرکت هایی که دارای قابلیت حس گری بالایی هستند، بهتر می توانند با بازار ارتباط برقرار کنند و اطلاعات راهبردی مورد نیاز خود را دریافت کنند. هدف از این پژوهش سنجش کیفیت خدمات ادراک شده مشتریان با رویکرد حس گری بازار است. در واقع در این پژوهش با رویکردی جدید به سنجش کیفیت خدمات سازمان ها پرداخته شده است و مفهوم حس گری بازار به عنوان مفهومی نوین در این حوزه معرفی شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و به روش توصیفی پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش صنعت بانکداری، و ابزارهای اصلی گردآوری اطلاعات مصاحبه و پرسشنامه بوده است و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها، مدل مفهومی ارائه شده را تائید می کند و از آنجا که تاکنون مدلی که کیفیت خدمات ادراک شده مشتریان را با رویکرد حس گری بازار بسنجد ارائه نشده است، سازمان ها می توانند با استفاده از این مدل ارتباط کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان خود را با قابلیت حس گری بازار مورد بررسی قرار دهند و با تقویت حس گری بازار خود، کیفیت خدمات ادراک شده از سوی مشتریان را ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: کیفیت فرآیندی خدمات، حس گری بازار، کیفیت خدمات ادراک شده، _ کیفیت فنی خدمات، تصویر ذهنی
  • میراحمد امیرشاهی، محمود شیرازی، سمانه پارسا صفحه 19
    با شدید شدن رقابت در بازارهای امروزه، حفظ سهم بازار به مسئله بسیار مهمی برای شرکت ها تبدیل شده است. در این راستا، بازاریابان تلاش می کنند با زنده نگه داشتن برندها، موقعیت آن ها در بازار را حفظ کنند. از آنجا که ایجاد و خلق یک برند جدید بسیار پر هزینه و زمان بر است و شانس موفقیت محدودی هم دارد، بازاریابان تلاش می کنند با اجرای استراتژی تعمیم برند (استفاده از برند معتبر یک محصول از یک رده کالا برای محصولی جدید در رده دیگر به منظور بهره برداری از اعتبار برند قبلی در محصول جدید) به اهداف خود نائل آیند. هدف این مقاله بررسی تاثیر عوامل درگیری خرید بر پذیرش تعمیم برند است و در آن عکس العمل مصرف کنندگان نسبت به هشت محصول جدید فرضی که از هشت برند واقعی و جا افتاده در بازار استفاده کرده اند (چهار محصول با درگیری زیاد و چهار محصول با درگیری کم) را مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج این تحقیق که توصیفی و از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری داده های آن از پرسشنامه استفاده شده است، از جمله نشان می دهند: 1. مصرف‎کنندگان متغیرهای مربوط به درگیری خرید (تجربه قبلی، علاقه، خطر پذیری، موقعیت، قیمت و نمایاندن اجتماعی) را، در هر دو حالت با درگیری زیاد و کم، از محصول با برند اصلی به محصول فرضی در رده جدید انتقال می دهند و 2. کیفیت ادراک شده از محصول دارای برند اصلی تنها در شرایط درگیری کم به محصول فرضی در رده جدید منتقل می شود.
    کلیدواژگان: درگیری خرید، کیفیت ادراک شده، تعمیم برند
  • علی اصغر پور عزت، آرین قلی پور، مصباح الهدی باقری، مهدی نداف صفحه 35
    حدود دو دهه از طرح مباحث جهانی شدن و مطالعه آثار آن بر ابعاد گوناگون جوامع میگذرد. مقاله حاضر نتیجه تحقیقی است که آثار این پدیده را بر رفتار سیستم خط مشی گذاری تجاری (بازرگانی خارجی) در کشور جمهوری اسلامی ایران مورد مطالعه قرار داده است. در سیر مطالعات نظری این پژوهش، مشخص گردید که در سه حوزه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، سه چالش یا فرصت اساسی وجود دارند که بسته به بافت و زمینه جامعه مورد مطالعه، آن را متاثر میسازند و به ترتیب شامل رقابت جهانی، حاکمیت جهانی و ارتباطات جهانی ارتباط هستند. در کشور ایران، وزارت بازرگانی بهطور مشخص متولی تدوین برنامه های بلند مدت در حوزه بازرگانی خارجی است؛ از این رو جامعه آماری پژوهش نیز از میان مدیران و کارشناسان ارشد این وزارتخانه انتخاب گردید و پس از انجام تحقیق، مشخص شد که سه چالش (فرصت) مذکور ارتباط معنی داری با رفتار مشارکت جویانه خط مشی گذاران در برنامهریزی خط مشی، اعتماد بیشتر خط مشی گذاران به جامعه خط مشی و بهکارگیری ابزارهای داوطلبانه در اجرای خط مشی و در نهایت تعهد بالاتر ایشان در قبال پیامدهای حاصل خط مشی دارند.
    کلیدواژگان: ارتباطات جهانی، رقابت جهانی، رفتار خطمشیگذاران، _ حاکمیت جهانی، خط مشیگذاری تجاری
  • محمد تقی تقوی فرد، مسرت نعمت*، محمد علی صنیعی منفرد صفحه 55

    در این مقاله ما یک مدل تئوریک ساختاری برای رفتار خرید مجدد مشتری ارائه می‎کنیم، مدل ما با استفاده از مدل اروپایی شاخص رضایتمندی مشتری توسعه داده شده است. مدل ما با افزودن دو متغیر جدید یعنی تبلیغات به عنوان یک متغیر مستقل و قصد خرید مجدد به عنوان متغیر وابسته توسعه می یابد. داده های مورد نیاز برای ارزیابی مدل با نظرسنجی از 150 نفر از مشتریان شرکت خدمات دهنده اینترنت گردآوری شدند. در این پژوهش نشان داده می شود که تحلیل مسیر به روش حداقل مربعات جزئی ابزار ارزشمندی در اندازه گیری شاخص خرید مجدد در بخش خدمات است. محاسبه این شاخص نشان می دهد که 79% از مشتریان اقدام به خرید مجدد از شرکت خواهند کرد ولی 21% از آن ها شرکت را ترک می کنند. با این حال مدل ما این امکان را فراهم می آورد تا حیطه هایی که با بهبود آن ها می توان شاخص خرید مجدد را ارتقا بخشید را شناسایی و معرفی کنیم.

    کلیدواژگان: روش حداقل مربعات جزئی، شاخص خرید مجدد، مدل های رضایتمندی مشتر��، _ مدل رفتار خرید مجدد مشتری
  • علی دیواندری، محمد حقیقی، اشکان الهیاری صفحه 75
    برند هم برای مشتری و هم برای سازمان ارزش آفرینی میکند، اما منبع اصلی این ارزش، در ذهن مشتریان بالقوه و بالفعل قرار دارد. مشهود است که شکلگیری ذهنیت، به دور از کنترل مستقیم است. این مقاله در تلاش است تا اهمیت ایجاد برند در بانکهای فعال در ایران را روشن ساخته و رابطه ی بین تصورات ایجاد شده توسط تعاملات بین فعالیتهای بازاریابی، و ذهنیت مشتریان نسبت به برند را نمایان سازد. این تحقیق به صورت مطالعه موردی مخاطبان اصلی بانک ملت در شهر تهران صورت گرفته و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده اند. نتایج نشان داده که بین تصور از عملکرد ناشی از تعامل فعالیتهای بازاریابی و شناخت برند (منبع اصلی ارزش برند) رابطه ی معنادار، مثبت و شدیدی وجود دارد. همچنین این متغیر میتواند به عنوان علتی بر ذهنیتهای ارزشآفرین محسوب شود. به عبارت دیگر مشتریان به برند یک بانک به عنوان وسیله ای برای ارضاء نیازهای کارکردی خود مینگرند. اما تعمیم چنین رابطه ی همبستگی و علی، برای تصور از توان تصویرسازی حاصل از فعالیتهای بازاریابی (و ارضا نیازهای سمبلیک) ممکن نیست.
    کلیدواژگان: عناصر معنا بخش برند، _ مدیریت استراتژیک برند، معنای برند، ارزش ویژه ی برند مبتنی بر مشتری، شناخت برند
  • عباسعلی رستگار، زهره آقا محمدی صفحه 93
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش بانکداری الکترونیکی، با استفاده از مدل پذیرش تکنولوژی صورت گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی، از نوع پیمایشی همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش آن دسته از مشتریان بانک ملت هستند که در این بانک حساب داشته و از خدمات بانکداری الکترونیکی استفاده کرده اند. مدل تحقیق با نمونه ای متشکل از 384 نفر از مشتریان و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایمورد سنجش قرار گرفت. اطلاعات لازم از پرسشنامه ای که اعتبار آن مورد آزمون قرارگرفته بود، جمع آوری شد. این اطلاعات در محیط نرم افزاری لیزرل با اعمال آزمون های مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی، تجزیه و تحلیل گردید. در این تحقیق تاثیر متغیرهای آگاهی از خدمات و فواید، امنیت، کیفیت ارتباط اینترنتی، ادراک از مفید بودن، سهولت استفاده و اعتماد بر پذیرش بانکداری الکترونیکی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد آگاهی از خدمات و فواید، امنیت، کیفیت ارتباط اینترنتی، سهولت استفاده و ادراک از مفید بودن روی پذیرش بانکداری الکترونیکی موثر هستند. یافته ها همچنین نشان می دهد که اعتماد روی نگرش مشتریان نسبت به بانکداری الکترونیکی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: مفید بودن، مدل پذیرش تکنولوژی، کیفیت ارتباط اینترنتی، بانکداری الکترونیکی، سهولت استفاده
  • شهریار عزیزی، منیژه قره چه، وحید ستار صفحه 115
    در محیط به شدت رقابتی صنعت موادغذایی حفظ و توسعه سهم بازار نتیجه عملکرد برند است. بنابراین شناسایی عوامل اثرگذار بر عملکرد برند موضوع مهمی در تصمیمات راهبردی بازاریابی تلقی می شود. این مطالعه با استفاده طرح پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی و از شاخه همبستگی انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه 36 سوالی از 131 مدیر و کارشناس شاغل در 62 شرکت فعال در صنعت مواد غذایی در شهر تهران جمع آوری شد. پایایی متغیرهای مکنون همگی در دامنه قابل قبول قرار دارند. مدل مفهومی شامل پنج متغیر و پنج فرضیه طراحی شده است. برای آزمون مدل از روش کمترین مربعات جزیی و نرم افزار PLS-Graph استفاده شد. نتایج نشان داد، نوآوری سازمانی (β=0. 47، t =2. 62) و بازارگرایی (β=0. 44، t =2. 12) بر عملکرد برند اثر مثبت دارند. نتایج بیانگر آن است، قابلیت های بازاریابی (β=0. 51، t =6. 58)، یادگیری مبتنی بر بازار (β=0. 2، t =2. 47) و نوآوری سازمانی (21‎/3 = t، 27‎/0= β) بر بازارگرایی اثر مثبت دارند. تفکیک اثرات نشان داد، مهم ترین عامل تعیین کننده عملکرد برند، نوآوری سازمانی و سپس بازارگرایی است.
    کلیدواژگان: عملکرد برند، یادگیری مبتنی بر بازار، نوآوری سازمانی، قابلیت های بازاریابی، بازارگرایی
  • محسن نظری، امیرحسین قادری عابد صفحه 127
    خرید ناگهانی یکی از جنبه های مهم رفتار مصرف کننده و یکی از مفاهیم با اهمیت در محیط بازار است. رشد فزاینده در مصرف و امکان خریده ای اعتباری در اقصی نقاط جهان موقعیت‎های مناسبی را برای خرید ناگهانی فراهم آورده است، اما با این حال اطلاعات کمی درباره خرید ناگهانی در جوامع در حال گذار و شرقی وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رفتار خرید ناگهانی در بین مصرف کنندگان ایرانی و به طور خاص در میان دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران است. در این مقاله نخست ادبیات خرید ناگهانی بازبینی شده و این پدیده به همراه عوامل مختلف جمعیت شناختی، روان شناختی، آمیخته بازاریابی و موقعیتی تاثیرگذار بر آن بررسی شد. سپس مدل عوامل موثر بر رفتار خرید ناگهانی به کمک ادبیات موضوع تدوین شده و به کمک ابزار پرسشنامه و مدل معادلات ساختاری و نیز به کمک نرم افزار PLS مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که تنها به خرید رفتن، سطح عزت نفس، تحریک پذیری، نوع محصول و ابزارهای ترفیعی تاثیر معناداری بر رفتار خرید ناگهانی داشته و تاثیر عوامل جنسیت، محیط خرید، راهنمایی فروشنده، فردگرایی و قیمت محصول مورد تایید قرار نمی گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد در حال گذار، رفتار مصرف کننده، عوامل موثر بر خرید ناگهانی
|
  • Bahareh Osanlou, Soheila Khodami Page 1
    Considering the increasing awareness and expectations of our customers in today's competitive dynamic market, enterprises must improve their level of understanding and knowledge of their market and take steps toward a deeper identification of customer needs. Indeed, such organizations need to improve their sense making capabilities. Companies that have high sense making capability can better communicate with the market and receive needed strategic information. The purpose of this study is to measure customer perceived service quality with market sense making approach. Factually in this research service quality measurement of organizations is considered with new approach in and the concept of market sense making.is introduced as a new concept. This research is practical from the purpose view and from way of data gathering it s a descriptive research, the method is survey. Research statistical population is banking industry and data gathering tools are questionnaire and interview. Structural equation modeling and factor analysis is used for data analysis. Output analysis confirmed the research model. Since measuring customer perceived service quality model with market sense making approach has not presented yet in literature, firms can consider the relation between service quality provided for customers with the capability of market sense making using this model and improve their perceived service quality by customers with empowering their market sense making.
    Keywords: Operational Service Quality, Image, Perceived Service Quality., Market Sense Making, Technical Service Quality
  • Mirahmad Amirshahi, Mahmood Shirazi, Samaneh Parsa Page 19
    With increasing competition in today’s markets, the vital point for companies is to maintain their market shares. Therefore, marketers try to vitalize the companies’ brands, in order to maintain their position in market. Whereas, creation a new brand is very costly and time consuming and its chance of success is limited, nowadays, more than ever, marketers are trying to achieve their goals through brand extension strategy. But, the point which is usually ignored in most researches in this field is that the researchers have not focused on differentiation between different products in analysis of brand extension acceptance. In this descriptive survey, the data has been collected by a self-administrated questionnaire. Validity and reliability of the questionnaire was ascertained with the help of content validity and Cronbach's Alpha respectively. Sampling method of this study was proportional stratified sampling. 420 questionnaires have been randomly distributed among those people present in the chain stores in Tehran and all of them were collected. Finally, 391 questionnaires were suitable to be used for statistic analysis. Research findings indicate, among others, that: *Consumers transfer purchase involvement factors (“previous experience”, “interest”, risk acceptance”, “situation”, “price”, and “social visibility”) from a product with parent brand to the product in a new category with extended brand, in both high and low involvement situation; *Perceived quality is transferred from a product with parent brand to a product in a new category with extended brand, only in low involvement situation.
    Keywords: Perceived Quality, Brand Extension, Purchase Involvement
  • Ali Asghar Pourezzat, Arian Gholipour, Mesbaholhoda Bagheri, Mahdi Nadaf Page 35
    Globalization and its impacts have been studied for around two decades in different societies. The present article is based on a research in which globalization impacts on trade policymaking system of I.R Iran have been examined. Having reviewed the research literature, three economic, political and cultural challenges and/or opportunities of the globalization have been recognized which have fundamental impacts on the studding society. Respectively, the challenges include global competence, global governance and global communication. In I.R. Iran, Ministry of Commerce generally concentrates on formulation of long-range plans about trade issues, so the statistical population of the research consists of senior managers and experts of the Ministry. Having conducted the research, it's been found that there was a significant relationship between the mentioned challenges and the behavior of trade policymaking system. In other word, globalization forces increase participative behavior of policymakers and would probably rise up their trust to the policy community. Moreover the forces would bring higher level of policymaker's commitment to the consequences of developed policy.
    Keywords: Global Communication, Trade Policymaking, Global Competence, Policymaker's Behavior., Global Governance
  • Mohammad Taghi Taghavi Fard, Maserat Nemat, Mohammad Ali Saniei Monfared Page 55

    This article develops a theoretical structural model representing the repurchase behavior so that it can measure the repurchase index. The basic model was the European customer satisfaction index that is developed here by adding two latent variables: advertisement as an independent variable and repurchase intention as a dependent variable. Data from a questionnaire survey of 150 respondents from clients of Internet Service Provider (ISP) was used to analyze the model. As shown here, PLS path modeling may represent a valuable tool to measure repurchase index in the setting of service industry, this index shows that 79% of customer would continue purchasing from the company and 21% would leave it. Our model allows for the identification of areas where the service can be improved and consequently increases the repurchase intention.

    Keywords: Customer Satisfaction Models., PLS, Repurchase Index, Repurchase Behavioral Model
  • Ali Divandari, Mohammad Haghighi, Ashkan Allahyari Page 75
    Brand creates value for both customer and organization, but the main source of this value, is located in actual and potential customers’ mind. It is obvious that mentality creation cannot be controlled directly. This article aimed to illustrate the importance of branding in banks of Iran and demonstrate the relation between images created from marketing activities and customers’ mentality, related to brand. This research conducted as a case study of Bank Mellat customers in Tehran and its data was gathered by a questionnaire. Results show that there is meaningful, positive and sever relation between image of brand performance, resulted from marketing activity and brand knowledge (main origin of brand value). Also this variable can be considered as the cause of brand knowledge. In other words, customers see brand of banks as a means of satisfying functional needs. But there is not such a correlation and cause and effect relation, for brand imagery resulted from marketing activity.
    Keywords: Brand Knowledge, Strategic Brand Management, Brand Meaning, Creator Elements., Brand Meaning, Customer Based Brand Equity
  • Abasali Rastgar, Zohreh Aghamohamadi Page 93
    This study aimed to assess the factors affecting electronic banking acceptance among customers using the technology acceptance model has been made. Methods used, descriptive survey - correlation. The studies of those customers are people who have bank accounts and bank electronic banking services people have used. Research model with a sample consisting of 384 bank customers were people in Tehran and using a cluster sampling were measured. Necessary information for a questionnaire study examined the reliability of which was located, were collected. This information lifrel software environment by applying structural equation model tests and confirmatory factor analysis with proper attention to the hypotheses, were analyzed. The results show that variables Awareness electronic banking services, security, connection quality, usefulness, ease of use and reliability of electronic banking on admission were evaluated.
    Keywords: The Connection Quality, Technology Acceptance Model, Usefulness, Eases of Use., Electronic Banking
  • Shahriar Azizi, Manijeh Ghareche, Vahid Satar Page 115
    In highly competitive market of food industry maintaining and increasing market share are results of brand performance. Hence detecting the effective factors on the brand performance is crucial in strategic marketing decisions. Data gathered by a 36-items questionnaire. The sample was composed of 131 managers and marketing experts in 62 companies in food industry those are located in Tehran city. Reliability of research variables were in acceptable range. A conceptual model consists of five hypothesis and variables was designed. For testing the model we used partial leas square method by applying PLS-Graph software. Results showed that market orientation (β=0.44, t=2.12) and organizational innovation (β=0.48, t=2.62) have a positive effects on the brand performance. The results also revealed that marketing capabilities (β=0.51, t=6.58) market-focused learning (β=0.2, t=2.47) and organizational innovation (β=0.27, t=3.21) have positive effects on the market orientation decomposition effects showed that the most important factors for brand performance are: organizational innovativeness, market orientation.
    Keywords: Marketing Capabilities, Organizational Innovation., Market Orientation, Brand Performance, Market, Focused Learning
  • Mohsen Nazari, Amir Hosein Ghaderi Abed Page 127
    Impulse buying is a significant aspect of consumer behavior and a critical concept in the marketplace. Dramatic increases in consumption and possibility of credit buying all over the world has provided appropriate situations for impulse buying, however there is little information about impulse buying in Eastern and in transition societies and economies. The purpose of this Study is to develop an explanatory model of impulse buying that addresses antecedents of impulse buying among Iranian consumers and particularly for students in the faculty of management at Tehran University as a sample. In this article we will review extensive literature in the field of impulse buying and will investigate this phenomenon along with its affective factors. In this regard, we have developed the model of affective factors impulse buying behavior by the help of subjective literature and it was assessed by the help of questionnaire and structural equation modeling and also PLS software. The results indicated that factors such as: going to shop alone, level of self-esteem, impulsivity, type of product, and promotion tools have meaningful impact on impulse buying behavior and impact of factors such as gender, buying environment, seller guidance, individualism, and product’s price were not approved.
    Keywords: Transition Economies, Impulse Buying Factors., Consumer Behavior