فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1391)

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر امین بیدختی، نوید شریفی، سید مجتبی زرگر صفحه 1
    اهمیت و ضرورت پرداختن به بحث کاهش تصادفات رانندگی در ایران امری بدیهی است. زیرا آمارها نشان دهنده رقم وحشتناک 21800 نفر کشته و 293148 نفر زخمی در یازده ماه سال 1389 می باشد. براساس مطالعات انجام شده عوامل موثر بر وقوع تصادفات رانندگی شامل عامل انسانی، جاده، وسیله نقلیه و محیط است که در این میان عامل انسانی به عنوان مهم ترین عامل شناخته شده است. بر این اساس تحقیق حاضر به اولویت بندی عوامل مربوط به ناهنجاری های رفتار رانندگی و تدوین راهبرد های موثر بر کاهش این ناهنجاری ها پرداخته است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و از نظر شیوه های جمع آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه کارشناسان و ماموران اداره راهنمایی و رانندگی استان سمنان تشکیل می دهند که از این تعداد 285 نفر از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات موردنیاز از پرسش نامه رفتار رانندگی منچستر بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد که به ترتیب تخلفات عمدی، خطاهای سهوی، تخلفات غیرعمدی و لغزش های رانندگی عوامل ایجاد تصادفات را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، تصادفات رانندگی، ناهنجاری ها، مدل SWOT
  • محمد قصری صفحه 27
    مدیریت دانش در پلیس، راهبردی برای تبدیل شدن به یک سازمان دانش محور و شبکه محور تلقی شود که به عنوان یکی از مهم ترین مراحل در عرصه راهبردهای انتظامی به شمار می رود. این مدیریت به لحاظ مفهومی، ریشه در ضرورت تحول در نگرش های امور پلیسی، الگوهای ملی و لزوم دانش محوری دارد. در محیط های پیچیده و پویا، نیاز به دانش، روز به روز دامنه و عمق گسترده تری می یابد. نیروی انتظامی ج.ا.ا با هدف توسعه دانش انتظامی، اقدامات مهمی را در دستور کار خود قرار داده و چشم انداز دانشی خود را در افق 1404 ترسیم نموده است. در این میان «مدیریت دانش» کلید اصلی موفقیت در این راه به حساب می آید. جهت تحقق این چشم انداز ساختاری با جهت گیری دانشی همراه با کارکردها، ابعاد و مولفه های خاصی طراحی و اجرایی شده است که رویکرد اصلی آن، مدیریت دانش در حوزه انتظامی- امنیتی و با هدف تاثیرگذاری بر اجرای ماموریت ها در عرصه نظم و امنیت می باشد. مدیریت دانش انتظامی (پلیسی) می تواند با تدوین و بهره گیری از سازوکارهای جمع آوری و دسته بندی تجربیات کارکنان خود، ضمن انتقال این منابع دانشی ارزشمند به نسل های بعدی، گام موثری در جهت کارآمدی و بهره وری بیشتر ماموریت های پلیسی و برطرف کردن نقاط ضعف احتمالی بردارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و تبیین مفاهیم، اصول، راهبردها و ساختار در نظام مدیریت دانش نیروی انتظامی است. این مطالعه از نظر شیوه نگارش و پرداختن به مسئله تحقیق توصیفی- تحلیلی است که محقق با استفاده از منابع و اسناد و مدارک موجود به تشریح و تبیین دلایل چگونه بودن و چرایی وضعیت مسئله و ابعاد مدیریت دانش و نحوه شکل گیری آن پرداخته است.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که برای گسترش مدیریت دانش در ناجا، مجموعه ای از عوامل باید مورد توجه قرار گیرد. دسته بندی این عوامل می تواند سازمان را به طور منظم و نظام وار به سوی استفاده از این ابزار، برای بهره وری بیشتر در نیروی انتظامی یاری رساند. این عوامل عبارتند از: مدیریت منابع انسانی و ساختارهای منعطف، معماری مدیریت دانش و آمادگی ناجا برای پذیرش آن، ذخیره دانش، ارزیابی عملکرد و انتصاب مدیر ارشد دانش.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، چشم انداز دانشی، راهبرد دانشی، نیروی انتظامی، دانش انتظامی
  • حسین ذوالفقاری، عظیم علیزاده، مهدی بهرامی صفحه 59
    مقاله حاضر با هدف بررسی و شناسایی مولفه ها و شاخص های «قانون مناسب» و «نظم اجتماعی» انجام شده است تا با تعیین شاخص های اساسی قانون مناسب و نظم اجتماعی و شناخت این رابطه به اهمیت یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر نظم اجتماعی پی برده شود. روش تحقیق مطالعه حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع دلفی است که با بهره گیری از داده های پرسش نامه در سه مرحله، نظر صاحب نظران این حوزه را در این مورد جمع آوری کرده است. نمونه مورد استفاده در این تحقیق 55 نفر شامل صاحب نظران حوزه نظم و امنیت با حداقل مدرک تحصیلی دانشجوی دکتری و با بیست سال سابقه کار، مستقر در شهر تهران می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهند که قانون مناسب بیشترین تاثیر را بر شاخص های، اعتماد عمومی، نهادینه شدن قواعد و هنجارهای اجتماعی، کنترل موثر اجتماعی و ایمان و باورهای مشترک مربوط به نظم اجتماعی داشته است. همچنین شاخص های قانون مناسب به ترتیب، داشتن ضمانت اجرایی قوی، توان پاسخگویی، تامین کننده منافع عمومی، تامین کننده عدالت و قابلیت اجرایی داشتن بیشترین تاثیر را بر مولفه نظم اجتماعی داشته اند.
    کلیدواژگان: قانون مناسب، نظم اجتماعی، پاسخگویی، عدالت، قانونگرایی
  • رضا علی محسنی صفحه 83
    وجود نظم اجتماعی و احترام به قوانین و مقررات از ضروریات حیاتی هر جامعه است. قانون راه و رسم و نظم و نظام مصوب است که زندگی اجتماعی انسان ها را امنیت بخشیده و سلامت جامعه را تامین می کند. مهم ترین هدف قانون گذاری به تامین نظم و امنیت و تعیین حد و مرز و عدم گرایش انسان ها به بی نظمی، هنجارشکنی و قانون شکنی است. قانون گریزی که از آن تحت عنوان یک معضل اجتماعی نام برده می شود، و سلامت جامعه را تهدید می کند، برخاسته از ناسازگاری هایی است که بر روابط فرد و جامعه حاکم است. این ناسازگاری ها که معلول عوامل خرد و کلان است سبب می شود تا همبستگی و انسجام اجتماعی تضعیف شود و وحدت سازمانی جامعه به خطر افتد و شرایط بی هنجاری در جامعه حاکم گردد. هدف اصلی این مقاله بررسی و شناسایی موانع قانون گریزی و قانون شکنی و ارائه راهکار های مقابله با آن است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را متخلفان به قوانین راهنمایی و رانندگی و مجرمان در استان مازندران تشکیل می دهند، حجم نمونه آن 750 نفر است. نمونه های این مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی به دست آمده که از گروه اول 230 نفر و از گروه دوم 520 نفر انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. همچنین ابزار گردآوری داده های این پژوهش، مصاحبه و پرسش نامه می باشد.نتایج این پژوهش نشان داده اند که بین ویژگی های شخصیتی افراد، آموزش و آگاهی افراد از قوانین، ضعف و خلاء قوانین، بی هنجاری، مشکلات قانون گریزی و اجباری بودن قوانین با قانون گریزی رابطه معناداری وجود دارند.
    کلیدواژگان: قانون، قانون گریزی، قانون گرایی، نظم اجتماعی، حقوق، موانع و بازدارنده ها
  • فاطمه هلالی، فاطمه خیاطی صفحه 109
    امنیت و آزادی دو مولفه شاخص برای جوامع توسعه یافته است. به طوری که به هر میزان که دو شاخص امنیت و آزادی در جامعه ای بالاتر باشد، به همان میزان آن جامعه و شهروندان آن از میزان رضایت بالاتری برخوردار بوده و زندگی انسانی تری را تجربه خواهند کرد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، سنجش سطوح قانون پذیری دانشجویان دانشگاه های تهران براساس مدل آجیل پارسونز است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر روش های گردآوری داده ها توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسش نامه و فیش برداری است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 400 نفر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند.
    نتایج این تحقیق نشان داده اند که سطوح سنجش قانون پذیری دانشجویان پایین تر از سطح متوسط و میانگین کمتر از عدد سه است که مطلوب فضای دانشگاهی نمی باشد. همچنین سطح سنجش قانون پذیری دانشجویان دانشگاه های تهران با رویکرد مدل آجیل پارسونز تحت تاثیر خرده نظام سیاسی فضای دانشگاهی به میزان 84 درصد و در سطح بسیار قوی موثر است. مهم ترین شاخص های شناسایی شده این خرده نظام، اعتماد سیاسی دانشجویان است. اعتماد به شایستگی و لیاقت فرماندهان انتظامی کشور در تامین امنیت برای مردم و از همه مهم تر برای فضا و جامعه دانشگاهی، عوامل موثر و مقوم قانون-پذیری و رعایت نظم و انضباط اجتماعی از سوی دانشجویان دانشگاه های تهران است.
    کلیدواژگان: قانون پذیری، اعتماد، اعتماد سیاسی، نظم و انضباط اجتماعی، مدل آجیل پارسونز، هنجار
  • حمید شاهبندرزاده، شهلا یوسفی ده بیدی * صفحه 137

    جرم رایانه ای به استفاده غیرمجاز از فناوری های رایانه ای برای به دست گرفتن اطلاعات شخصی حساس و همین طور اطلاعات محرمانه سازمان ها اطلاق می شود. در این مقاله سعی شده است در ارتباط با انواع جرایم رایانه ای بحث شود که با بررسی متون و ادبیات گذشته پنج نوع جرم اصلی مرتبط با رایانه شناسایی شدند و مشخص گردید که از این پنج جرم اصلی (علیه عفت و اخلاق عمومی، علیه مقدسات اسلامی، علیه امنیت و آسایش عمومی، علیه مقامات و نهادهای دولتی و عمومی و سایر جرایم رایانه ای) محتوای علیه امنیت و آسایش عمومی از درجه اهمیت و امتیاز بیشتری از نظر متخصصان و خبرگان برخوردار است. سپس به اهمیت نسبی تمامی زیر شاخص های مربوط به هر کدام از محتوای اصلی اقدام شد و مهم ترین زیر شاخص ها نیز شناسایی شدند. پژوهش حاضر از نظر نوع تحقیق، کاربردی است. در این پژوهش ها شاخص های شناسایی شده با استفاده از دیدگان متخصصان و خبرگان انتظامی از طریق روش فرایند سلسله مراتب گروهی انجام شده است.
    بنابراین، پس از استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی گروهی که به مقایسه زوجی شاخص های اصلی و فرعی بر حسب طیف ساعتی صورت گرفت، تصویر استراتژیک اهمیت هر یک از زیر شاخص ها به هر یک از شاخص های اصلی که محتوای جرم را مشخص کند معلوم شد.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که مهم ترین نوع جرایم رایانه ای «محتوای علیه امنیت و آسایش عمومی بیشترین وزن و زیرشاخص» تشکیل جمعیت، دسته و گروه در فضای مجازی با هدف بر هم زدن امنیت کشور تقریبا 30 درصد از وزن مورد را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: جرایم رایانه ای، نظم اجتماعی، امنیت عمومی، روش تحلیل سلسله مراتبی
|
  • A. Aminbeidokhti, N. Sharifi, S. M. Zargar Page 1
    Discussion of the importance and necessity of addressing the reduction of traffic accidents in Iran is obvious، because statistics show a terrible figure of 293148 killed and 21800 wounded in eleven months of 1389. Among the factors influencing the occurrence of accidents such as human factors، road، vehicle and weather، the human factor is recognized as the most important one. This study aimed at developing and priotizing strategies for reducing driving behavior abnormalities with the use of the SWOT model. Statistical population comprised all experts and officers of Seman province، of which a total of 285 individuals were selected as sample by using multistage random sampling method. The research method was descriptive survey. The research instrument was Manchester Driving Behavior. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics including t test، chi square، and freedman and Kohen test. After identification of driving abnormalities، SWOT model was used to develop strategies to reduce the driving behavior abnormalities. The results indicated intentional fraud، inadvertent errors، inadvertent violations، and slips are causes for driving accidents.
    Keywords: Driving behavior, road accidents, abnormalities, SWOT model
  • M. Ghasri Page 27
    Knowledge management in police viewed as a guide for turning in to a knowledge-based and networking organization which regarded as a most important stage in policing guidance fields. The management as a conceptual point has rooted in necessity of evolution in policing opinions، national patterns and the necessity of knowledge based policing. In complicated and dynamic fields، the need for knowledge has been developed increasingly. NAJA with the goal of policing knowledge development has taken the vital actions on its agenda and has drawn up future knowledge diagram of 1404s perspective. At this point، knowledge management has been regarded as the main key of success in this field. Through implementation of this structural outlook with the help of knowledge orientation outputs، some principals and special dimensions have been designed and performed which its main trend is knowledge management in the field of policing-security and with the aim of impression on security and order mission performance. Knowledge management of policing can take the fundamental steps toward more efficiency and productivity of police missions and removing possible weak points through formulation and enjoying the collection and sorting staffs experiences. Considering and explaining the concepts، principles، guides and structure in knowledge based system of NAJA is the main goal of this research. Moreover، with regard to the knowledge based structure of NAJA in Forth Development Program، some efforts have been taken towards drawing the path on producing and maintenance of knowledge in NAJA that to be considered as an acquiring system through the process of knowledge management. This research has been implemented with the descriptive-analytic approach. In order to developing knowledge management in NAJA، a group of factors should be regarded. Classification of these factors can make the organization employing the tools regularly and systematic for more efficiency in NAJA.
    Keywords: Knowledge management, knowledge perspective, knowledge guide, law enforcement (police), policing knowledge
  • H. Zolfaghari, A. Alizadeh, M. Bahrami Page 59
    This paper aims to investigate the relationship and effect of law "for" the "social order" has been set up with basic rules of proper social order and the knowledge of the relationship of the most important factors of social order to understand. The Delphi survey technique was used to utilizes data from three surveys، the experts in this field has been collected. The sample used in this study included 55 patients of order and security experts with PhD degree with at least twenty years of experience، based in Tehran. Based on survey results، the most appropriate indicators of impact on، public trust، institutionalized rules and social norms، social effectiveness and social order have the same faith and beliefs. The appropriate legal measures in order to guarantee a strong executive power، accountability، public interests، ensuring applicability of justice and social order have the greatest impact on the component.
    Keywords: Appropriate law, social order, accountability, justice, law
  • R. A. Mohseni Page 83
    Social order and respect to laws are necessity and vital for society. The laws are way and custom of prescribed system that construct social living of individuals and to secure society health. The main aim of law-making is to provide for order and security and appointment of limitation and frontier of human non-attitude to disorder، anomie and violation of law. Violation of law is social problem and threat society health. This problem is maladjustment that rule relationship on individual and society. These maladjustments are micro and macro factors and causes to weaken social solidarity and danger organizational integration of society and will rule anomic conditions. This study has implemented to descriptive method (survey). The statistical population comprised offenders of driving laws and regulations (26158 persons) and criminals (2320 persons). The study sample was 750 who were selected using estimated sampling method. (from first group 230 and second group 520). The results showed that there were significant relationship between individual personality characteristics، individual education and awareness from laws، laws weakness، anomie and coercive laws with violation of law. Accordingly، it has been introduced how implementation of solutions and suggestions that will end to institutionalization and internalization of legalism and law-abiding.
    Keywords: Law, violation of law, legalism, social order, rights, deterrence
  • F. Helali, F. Khayati Page 109
    Security and freedom are the two components of the index for the developed countries، the development of economic، social، cultural and human. Accordingly، this paper aims to assess the ability of students in Tehran University and Parsons AGIL based on factors such as the retail، cultural، social، political and economic level as four levels of measurement of the ability of citizens to know. Thus، the present theoretical framework is based on a model known as Parsons AGIL. Parsons is confirmed or not confirmed AGIL model. The descriptive findings showed that students taking the test levels are lower than average، which is less than ideal academic environment is not the number 3. The police authority is taking legal MQVM element. The assessment of the vulnerability of Tehran University students approach AGIL model retailers. Parsons influenced the political system of the academic environment، which is 84% of the surface is very strong. The most important factors identified in this sub-system are a student of political trust. The police authority is taking legal MQVM element. Also، students from Tehran universities deserved confidence in the police commander for space and security for the people and most importantly the academic community، the factors of law and respect for social discipline has been introduced.
    Keywords: Levels of law, norms, values, students of Tehran, Tehran Universities
  • H. Shah Bandar Zadeh, Sh. Yousefi Dehbidi Page 137

    Unauthorized use of computer technologies for the computer to obtain personal information as sensitive and confidential information refers to the organization. In this article، the researchers will discuss in connection with various types of computer crimes and the types of computer crime specialists from the perspective of being identified. The literature review past five main crime types were identified with the computer and determined that five of the original crime (against morals and public morals، against Islamic sanctities، security and public peace، against the authorities and public institutions and other computer crimes)، content security and general welfare of the degree of importance and has more points of specialists and experts. The relative importance of each of the indices of all the original content was the most important indicators were also identified. The use of hierarchical analysis of these indicators and sub-group paired comparisons were based on hourly range، Picture the strategic importance of each of the following criteria to determine the mass content of each of the main indicators that can be achieved. So، using this assessment can be made to the country authorities and experts to help police identifying the computer crimes and necessary measures to prevent masses so that the budget and necessary training in order to control the masses of the experts assigned to the police. It is hoped that this research could take an important step in helping to secure our country.

    Keywords: police, computer crime, hierarchical analysis