فهرست مطالب

مطالعات بین المللی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز 1391)

نشریه مطالعات بین المللی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالعلی قوام صفحه 1
    روابط بین الملل از پیشینه چندانی برخوردار نیست. در حقیقت پیشرفت های این رشته دستاورد مناظره های گوناگونی است که از نیمه نخست قرن بیستم تاکنون ادامه داشته است. این رشته در کشورهای جنوب از پیشرفت لازم برخوردار نبوده است. این در حالی است که چین و دیگر کشورهایی که مانند سایر قدرت های بزرگ درگیر مسائل گوناگون امنیتی، اقتصادی، مالی، سیاسی و هنجاری سیاست بین الملل بوده اند می بایستی به این مهم دست یابند که دانش روابط بین الملل مورد نیاز آنهاست. در حقیقت کلیه دولت ها سیاست خارجی را برای خارجی ها و سیاست داخلی را برای داخل خود تنظیم نمی کنند. به عبارت دیگر سیاست خارجی و داخلی دو روی یک سکه اند. به گونه ای که دولت ها بخشی از نیازهای خویش را در ابعاد امنیتی، اقتصادی، رفاهی، مالی، فناوری، سیاسی و جز اینها می باید از محیط داخلی و بخش دیگر را از محیط بین الملل تامین کنند. تحت این شرایط، مدیریت روابط بین المللی از سوی دولت ها از ضروریات به شمار می رود و سیاست خارجی موضوعیت دارد. امروزه با توجه به نفوذپذیری مرزهای ملی، دولت ها نمی توانند حصاری پیرامون خود بکشند. به همین روی در این نوشتار به ضرورت این رشته برای جامعه ایرانی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ایران، روابط بین الملل، امنیت، دولت، سیاست خارجی
  • سردار حسین علایی صفحه 11
    در حوزه روابط بین الملل عوامل مختلفی در تعامل بین کشورها نقش دارند. طی سه دهه گذشته، جایگاه و موقعیت یک کشور در سطح بین المللی به عنوان اهرمی برای افزایش قدرت و ثروت ملی تبدیل شده است. برای مطرح شدن یک مملکت در عرصه بین المللی، ابتدا باید ملت و جامعه یک کشور قوی و قدرتمند شود. در وضعیت کنونی، قدرت کشورها نه فقط در وسعت سرزمین و معادن طبیعی ارزیابی می شود بلکه در افزایش قدرت های سخت افزاری و نرم افزاری و میزان تاثیرگذاری آن کشور در تحولات جهانی محاسبه می شود. قدرت های سخت و نرم زیرساخت های لازم را برای تولید امنیت ملی و حفاظت از کشور و ایجاد بستر مناسب برای پیشرفت فراهم می کنند. در حال حاضر ایران یکی از کشورهای مهم و برتر خاورمیانه است که با افزایش قدرت های سخت افزاری و نرم افزاری خود توانسته ضمن حفظ تمامیت ارضی و سرزمینی خود و حراست از نظام سیاسی کشور، منزلت خاصی را در سطح منطقه کسب کند و به یک قطب تاثیرگذار در تغییر و تحولات منطقه تبدیل شود. قدرت نرم ایران مانع از شکل گیری ساختارهای مورد نظر آمریکا در کشورهایی مانند افغانستان و عراق پس از اشغال آنها از سوی ارتش های کشورهای غربی شد و جایگاه ایران را در قدرت منطقه ای افزایش داد. اما باید توجه داشت که فراز و نشیب ها و نوع رابطه بین المللی ایران تاکنون نتوانسته است کشور را وارد مرحله تولید ثروت و قدرت بنماید و از ایران یک کشور پیشرفته اقتصادی براساس اهداف سند چشم انداز 20 ساله بسازد. هدف این مقاله طرح و پردازش جایگاه قدرت های سخت افزاری و نرم افزاری در روابط بین الملل و توانایی ایران برای بهره برداری از آنها برای حفظ حوزه سرزمینی جمهوری اسلامی و پیشرفت ایران می باشد. مطالب تدوین شده در این مقاله براساس رهیافت انتقال مفهومی ادراکی تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: قدرت سخت، قدرت نرم، روابط بین الملل، حفظ تمامیت ارضی، پیشرفت، جمهوری اسلامی ایران
  • مهدی ذاکریان صفحه 39
    بی وفایی همسایگان ایران به این کشور در هنگام رویارویی با بحران ها نشان می دهد که ایران به شدت در سیاست خارجی و دیپلماسی ضعیف است. جایگاه ایران در جامعه بین المللی به گونه ای است که حتی کشورهای همسایه و مسلمان نیز نسبت به ایران سوء ظن دارند. ایران به رغم اینکه در توهم قدرت منطقه ای به سر می برد، ولی هیچ جایگاهی در میان کشورهای اسلامی و عربی ندارد. حتی افکار عمومی جهان عرب نیز از ایران استفاده ابزاری می کند. در موج دموکراسی خواهی اخیر بهار عربی نیز باید اعتراف کرد که جنبش های منطقه سعی کردند از ایران فاصله بگیرند. جایگاه ایران در اروپا، آمریکا، آفریقا و خاور دور نیز به مراتب بدتر است. این جایگاه حتی در آمریکای لاتین نیز آسیب دیده است. ضمن اینکه ایران به دلیل چالش در دو موضوع هسته ای و حقوق بشر روابط وخیمی با سازمان های بین المللی، منطقه ای و سازمان های مردم نهاد بین المللی دارد. این مقاله با طرح یک پرسش کلیدی به بررسی این موضوع می پردازد که چرا صدای ایران در جامعه بین المللی نارساست و گزینه های سرنوشت ساز سیاست خارجی ایران برای حضوری موثر در جامعه بین المللی چیست؟ نگارنده برای پاسخ به این پرسش تلاش دارد تا مقاله را به دور از ارزش محوری (داوری های شخصی و تعلقات ملی دینی) و تنها با بهره گیری از یافته های دانش روابط بین الملل و حقوق بین الملل مورد نقد و بررسی قرار دهد. در این زمینه یافته های علمی نگارنده که دربرگیرنده مشاهده، تجربه، مطالعه و نیز فعالیت علمی در موضوع بوده است در تحلیل علمی این پژوهش اثر گذارده اند.
    کلیدواژگان: جامعه بین المللی، ایران، روابط بین الملل، حقوق بین الملل، فعالیت های هسته ای، قدرت منطقه ای، سازمان های بین المللی، سازمان های مردم نهاد، حقوق بشر
  • حاتم قادری صفحه 53
    نسبت فیلسوف ایرانی و ابعاد جهانی چیست؟ بیشتر دانشجویان می پرسند که «چرا ما در ابعاد جهانی فیلسوف و اندیشمند نداریم؟» و وقتی از آنها می پرسیم مراد از فیلسوف/ اندیشمند یعنی چه و چه کسانی مصداق آن هستند، پاسخ می دهند مثلا هابرماس یا دالمایر. اینکه «دالمایر» فیلسوف/ اندیشمند در ابعاد جهانی باشد را نمی دانم ولی دست کم در مورد هابرماس می توانیم توافق داشته باشیم. نکته مهم از تعیین این مصادیق در گفت و گو با دوستان به این برمی گردد که در ذهن من این پرسش شکل می گیرد که اگر فرضا من یک فیلسوف در ابعاد جهانی بودم، این مقاله/ مقاله ها مقاله و مقاله های خاصی را به ذهن می آورم را چگونه می نوشتم؟ و یا اگر بخواهیم از سوی دیگر قضیه را وارسیم، باید پرسید اگر من یک فیلسوف شناخته شده در ابعاد جهانی بودم، این مقاله یا آن مقاله ام چگونه خوانده می شد؟
    این نوشتار دغدغه های نویسنده در موضوع بحث را ارائه می کند و با طرح گزاره های گوناگون دل مشغولی خویش را به محک آزمون و نقد می گذارد.
    کلیدواژگان: علوم سیاسی، فیلسوف، ایران، جامعه جهانی، اندیشه
  • حسین سلیمی صفحه 75
    رابطه میان فرهنگ و سیاست به ویژه با بهره گیری از مطالعات و روش های آینده پژوهی در شرایط کنونی جامعه ایران که فرهنگ و سیاست به سختی در آن پیوند خورده اند، می تواند راه گشا باشد. در این مقاله تلاش شده است که پس از بیان مختصری از مفهوم فرهنگ به بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری تحولات فرهنگی بر آینده سیاست در ایران پرداخته شود. برای این منظور از دو روش بررسی روندها و نیز دلفی استفاده شده است. در ابتدا با بررسی روندهای موجود در ایران در حوزه فرهنگ تلاش شده که سمت و سوی تحولات حوزه فرهنگ با اتکاء به اطلاعات رسمی ارائه شود و سپس با استفاده از نظرات بیان شده توسط 30 تن از دست اندرکاران و نیز اهالی فرهنگ و سیاست که ذهن و اندیشه آنها می تواند نماینده جریان های اصلی موثر در جامعه ایران باشد، کوشش شده که مسیر آینده ترسیم شود و نشان داده شود که وضعیت های مختلف در حوزه فرهنگ و هنر چگونه با وضعیت ها و شرایط متفاوت در حوزه سیاست همراه بوده و بر آن تاثیر می گذارد. در پایان نیز دو سناریوی اصلی ارائه شده است که هر یک گویای وضعیت های محتمل در این زمینه در آینده است. در این مقاله نشان داده شده که تحول رو به رشد و نیز فضای عمومی فرهنگی می تواند وضعیت سیاسی و نیز موقعیت بین المللی متفاوتی برای ایران دربرداشته باشد.
    کلیدواژگان: سیاست، وضعیت فرهنگی ایران، آینده پژوهی، جایگاه بین المللی ایران
  • سید علیرضا ازغندی صفحه 123
    سیاست خارجی هرکشوری جهت تامین موفقیت آمیز منافع ملی از ابزارهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، تبلیغاتی و دیپلماسی بهره می گیرد. البته برای نیل به اهداف سیاست خارجی ضرورتی ندارد که تمام این ابزارها با هم و تواما مورد استفاده قرار گیرند. بلکه هرکشوری در ارتباط با نرخ نظام سیاسی، ساختار اقتصادی، میزان توانایی نظامی و تبلیغاتی و نقش تاثیرگذار آنها بر فرایند تصمیم گیری و اجرایی سیاست خارجی می تواند یکی و یا تواما چند ابزار را به کارگیرد. دراین مقاله به رغم قبول نقش اقتصاد و فرهنگ و تحقق اهداف سیاست خارجی، سعی می شود، تنها دیپلماسی به مثابه مهم ترین ابزار دستیابی موفقیت آمیز اهداف سیاست خارجی مورد بررسی قرار گیرد. دیپلماسی در تمام وضعیت ها و حالت های ممکن در روابط خارجی می تواند با کمترین هزینه ابزارهای دیگر را هماهنگ و مدیریت کند و مشکلات احتمالی موجود بر سر راه سیاست خارجی را به شیوه نرم ابزاری حل وفصل نماید. در همین راستا نباید از نقش دیپلمات ها در پیشبرد امر دیپلماسی غافل بود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دیپلماسی، دیپلمات نخبه، وابستگی طبقاتی، خانوادگی، نخبگان فرهنگ و زبان دیپلماسی
  • علی بابایی مهر، مهدی دانیالی صفحه 155
    امروزه شورای امنیت به واسطه ماموریت اصلی خود که همانا حفظ صلح و امنیت بین المللی می باشد، در اعمال ماده 41 از فصل هفتم منشور ملل متحد باتوجه به حصری نبودن موارد مندرج در ماده مذکور، دارای اختیارات نسبتا گسترده ای گردیده است. به طوری که در اعمال تحریم های خود کمترین دغدغه حقوق بشری را به خود راه می دهد. یکی از این موارد بند 17 قطعنامه 1737شورای امنیت درخصوص پرونده هسته ای ایران است که در آن یکسری محدودیت های آموزشی علیه اتباع ایرانی لحاظ گردیده است. در این مقاله سعی شده است ابعاد مختلف این موضوع مورد بررسی قرار گیرد. باتوجه به اینکه امروزه نقض حقوق بشر از سوی شورای امنیت مورد بحث محافل علمی و حقوقی می باشد و همچنین باتوجه به ارتباط این امر با مسائل روز کشورمان، پرداختن به این موضوع را امری بدیع و ضروری دانسته ایم. تلاش می شود تا موضوع حق بر آموزش از منظر نقض حقوق بشر در این قطعنامه مورد نقد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، حق آموزش، منشور ملل متحد، ایران، صلح و امنیت بین المللی
  • داود دعاگویان، علی توتونچی صفحه 173
    این تحقیق بررسی تطبیقی محتوای سه وب سایت پرس تی وی، بی بی سی و سی ان ان در مورد اسلام هراسی به عنوان یکی از موضوعات مهم یک دهه اخیر رسانه های خبری بین المللی است. این امر نه تنها دارای ابعاد سیاسی و تبلیغاتی است بلکه چالش های زیادی را در عرصه های اجتماعی و اقتصادی فی مابین جوامع غربی و جهان اسلام به وجود آورده است. تبلیغات وسیع رسانه های غربی علیه دین اسلام پس از واقعه یازدهم سپتامبر 2001 موجب تنفر و دشمنی جهان غرب با مسلمانان گردیده است. بدین منظور نویسندگان تلاش دارند که با تحلیل محتوای سه وب سایت خبری در دوره زمانی دو هفته قبل و بعد از رویداد یازده سپتامبر نقش آنها را در پدیده اسلام هراسی مورد بررسی قرار دهند.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که تفاوت معناداری بین این سه وب سایت در نوع جهت گیری با جریان اسلام هراسی وجود دارد. به رغم اینکه وب سایت های بی بی سی و سی ان ان جریان اسلام هراسی را با روش های حرفه ای مورد حمایت قرار دادند و جریان سازی وسیعی را در این رابطه به راه انداختند، لیکن وب سایت پرس تی وی با بیانیه ها و اطلاعیه های گوناگون، پدیده اسلام هراسی را یک پروژه تعریف شده غرب علیه اسلام می داند تا افکار عمومی را بر ضد اسلام بشوراند. از سوی دیگر وب سایت پرس تی وی تلاش می کند که با اخبار سی ان ان و بی بی سی درخصوص رابطه اسلام با اتفاقات و حوادث ناگوار بین المللی (همچون تروریسم و تعارض اسلام و صلح بین المللی) مقابله نماید.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، قرآن، CNN، BBC، PRESS TV، برجسته سازی، نظریه قاب بندی
|
  • Prof. Abdolali Ghavam Page 1
    Being the outcome of the distinguished debates of the earlier 20th century, International Relations doesnt possess any noticeable history. While the states of the South as well as the super powers are engaged in different security, economic, political and normative affairs of the international policy, this field of study has failed to notch a progress in the latter states. The states, in fact, neither make the foreign policies for the foreign countries nor do they make their domestic policies in accordance with their own states. Considering the foreign and the domestic policies as the two sides of a coin, states would meet their security, economic, welfare, technological, and political needs through the international as well as their interior arena. In this juncture, the management of the International Relations with the transcendental subject of the "foreign policy" is a necessity on which we are going to elaborate in this piece.
    Keywords: Iran, International Relations, Security, State, Foreign policy
  • Prof. Hossein Allaei Page 11
    Different factors are shaping the interactions of countries in international relations. Having become the leverage of power as well as prosperity, the stance of a country depends on it's national and social power. Today, the power of a state is being evaluated not only on it's territorial extent or the natural resources, but also on it's hardware and software, and consequently on their influence on the universal evolutions. The hardware and software are providing infrastructures for the national security and protection as well as the prosperity of a country. Being one of the significant states of the Middle East, not only Iran has managed to preserve it's integrity and political system, but also has been an influencing polar on the regional evolutions, through it's hardware and soft ware powers. Iran's regional stance of power has been increased to some extent that it's soft power has prevented the creation of the pro-American structures in Iraq and Afghanistan after the foreign occupation. It's worth noting that Iran, due to its relations with the international community, has been deprived of taking on the stage of the fortune and power making which have taken Iran far from the goals of the Document of the 20- year Prospect of Development. The aim of this piece is posing and processing of the position of the soft and hard powers in International Relations and Iran's capabilities of utilizing them for the purpose of progress and security. The theme of the piece is based on the notional-perceptional transition approach.
    Keywords: Hard power, Soft power, International Relations, Preservation of the territorial integrity, Progress, The Islamic Republic of Iran
  • Prof. Mehdi Zakerian Page 39
    The disloyalty of the neighboring countries to Iran while challenging with crisis, is the sign of Iran’s sever instable foreign policy and diplomacy. Iran having the hallucination of being a regional power, lacks such stance and is the under the suspicion of the neighboring as well as the Islamic countries. It is worth noting that, even in Arab spring, keeping the distance from Iran, Arab countries are instrumentally using it. Iran's stance in Europe, America, Africa and the Far East is getting worse, and even in Latin America its position is so fragile. Iran, due to its nuclear and Human Rights issues is suffering from dire relations with the international, regional and the non governmental organizations. This article argues on the key topics of "Iran's stance in the international community" and "the crucial options of Iran’s foreign policy."The author, trying to answer the questions according to the International Relations and Law, has done his best to give an assertingly sharp and a value -free critique. This research is based on the scientific acquirements of observation, experience, study as well as the scientific activities of the author.
    Keywords: International Community, International Law, International Relations, Nuclear activities, Regional power, International Organizations, Non governmental organizations, Human Rights
  • Prof. Hatam Ghaderi Page 53
    What is the relationship between the Iranian philosopher and his Global dimension? The lack of the Global philosopher is a question being asked by many Iranian students,and while they are asked what they mean by the philosopher or the scholar, the answer is, a scholar like Hubbermas or Delmayor. Not knowing whether "delmayor" is a Global philosopher or not, but at least there is a consensus on Habbermas as a Global philosopher. The reason why we discuss on the latter goes back to the essential questions that would occur to us, such as "If, hypothetically, I were a Global philosopher, how would I create my articles?”, or "How would my articles be interpreted?"The concerns of the author are being introduced, and consequently being examined and criticized through different phrases in this piece.
    Keywords: Political science, Philosopher, Iran, International community, Thought
  • Porf. Hossein Salimi Page 75
    The relationship between culture and politics, particularly by future studies` methods, in the current situation in Iranian society can be useful and constructive, because culture and politics not only in Iran but also in all societies have been totally associated. In the article, after a brief review of the conception of culture; it has been endeavored to study the impact of cultural changes on the political trends in Iran. The method of the study has been a combination of two major future studies`
    Methods
    trends analysis and Delphi. After a study of current cultural trends, attitudes of 30 effective figures of Iranian culture and politics have been analyzed by Delphi method and tried to manifest that how cultural changes can create different political and international conditions in the future. Finally, two scenarios have been offered as a conclusion in which two different situation of culture and politics in Iranian society have been delineated.
    Keywords: culture, politics in Iran, cultural trends in Iran, Iran's International position, future study of Iran
  • Prof. Alireza Azghandi Page 123
    In order to the successful fulfillment of the national interests, the foreign policy benefits from the economic, cultural, and the propagandistic instruments as well as the diplomacy. Being aware of the fact that there is no need to utilize the instruments altogether, every state uses one or some simultaneously according to its political system, economic structure, military and propadandistic capabilities, and its impact on the decision procedure of the foreign policy. Accepting the influence of the economy and the culture, this article argues the impact of diplomacy as the most sophisticated instrument of foreign policy. It is only the diplomacy, in every circumstance, that can supervise the other instruments of conducting foreign policy and consequently is capable of removing the stumbling blocks of the foreign policy with its software power.
    Keywords: foreign policy, diplomacy, elite diplomat, class, tribal dependency, cultural elite, the language of diplomacy
  • Prof. Babaee Mehr, Mehdi Daniali Page 155
    Today the Security Council due to its central mission, which is certainly maintain international peace and security, In applying Article 41 of Chapter VII of the UN Charter regarding non limitative cases mentioned in the article, Authority has been relatively widespread. At its lowest, so that sanctions are the way to human rights concerns. One of these cases, paragraph 17 of Security Council Resolution 1737 is concerning Iran's nuclear case. In a series of educational restrictions against Iranian nationals have been considered. In this paper is to evaluate different aspects of this issue. Given the present human rights violations by the Security Council has discussed, And also the problems associated with this issue of our day We have innovative and knowledge necessary to address this matter.
    Keywords: Right to Education, UN, Human Rights, Sanctions, Iran, Security Council
  • Prof. Davood Doagooyan, Ali Tootoonchi Page 173
    This research aims at comparative analysis of the contents of three websites of PressTV, BBC, and CNN on Islamophobia as one of the important issues of the recent decade of the international news media that not only has political and promotional aspects but also has led to numerous challenges in the social and economic arenas between the western societies and Islamic world. The extensive propaganda of the western mass media against Islam after the events of September 11, 2001 has led to hatred and hostility of the West with the Muslims. To this end, the authors try to study the role of CNN, BBC, and PressTV in the phenomenon of Islamophobia within two weeks before and after the events of September 11, 2010 through analyzing the contents of these three news website. The findings reveal that there is a meaningful difference among these three websites in regard to the type of their positioning towards Islamophobia. Despite the fact that BBC and CNN websites have supported Islamophobia by professional methods and have made extensive propaganda in this connection, PressTV website announced the Islamophobia phenomenon as a defined project of the West against Islam in order to drive up the public opinion against Islam. PressTV website, on the other hand, tries to confront with CNN and BBC news in relation to the relationship of Islam with the adverse international events such as terrorism and conflict of Islam and the international peace.
    Keywords: Islamophobia, Koran, CNN, BBC, PRESS TV, Highlighting, Framing Theory