فهرست مطالب

علوم و تحقیقات بذر ایران - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مصطفی واسعی کاشانی، آیدین حمیدی*، حسین حیدری شریف آباد، جهانفر دانشیان صفحات 1-14
    جهت ارزیابی اثر پرایمینگ ماتریکس بر برخی ویژگی های جوانه زنی بذر سه رقم تجاری سویا، تولید شده تحت اعمال تنش خشکی بر گیاه مادری، تحقیقی مزرعه ای و آزمایشگاهی به صورت فاکتوریل به ترتیب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و کاملا تصادفی با 4 تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و آزمایشگاه تجزیه کیفی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال در کرج انجام شد. بذرهای 3 رقم تجاری سویایL17، Hamilton و Williams با آبیاری گیاه مادر پس از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A تولید شدند. سپس بذرها با محلول به نسبت وزنی1 به 4 بسترهای جامد کمپوست استریل، ورمیکولیت، پرلیت و زیولیت در آب مقطر پرایمینگ ماتریکس شدند و تیمار شاهد، بذرهای پرایمینگ ماتریکس نشده بودند. با آزمون جوانه زنی استاندارد درصد جوانه زنی نهایی، درصد گیاهچه های عادی و غیرعادی، متوسط زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه و سرعت جوانه زنی روزانه تعیین شدند. نتایج نشان داد، اعمال تنش خشکی بر گیاه مادری سبب کاهش درصد جوانه زنی نهایی، گیاهچه های عادی و شاخص های سرعت جوانه زنی و افزایش درصد گیاهچه های غیرعادی و متوسط زمان جوانه زنی گردید. بذرهای رقم  L17در شرایط تنش خشکی از درصد جوانه زنی نهایی بیشتر و درصد گیاهچه های عادی کمتری نسبت به سایر ارقام مورد بررسی برخوردار بودند. به طورکلی پرایمینگ ماتریکس سبب بهبود صفات مرتبط با جوانه زنی مورد بررسی بذرهای تولید شده تنش خشکی گردید و با افزایش شدت تنش خشکی این بهبود مشهودتر بود. بسترهای جامد ورمی کولیت، زیولیت، کمپوست و پرلیت به ترتیب از اثر بهبود دهنده بیشتری برخوردار بودند. بذرهای رقم Hamilton تولید شده در شرایط تنش و بدون تنش خشکی، پرایمینگ ماتریکس شده با بستر جامد ورمی کولیت از بیشترین بهبود برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کلیدی: پرلیت، زئولیت، کمپوست، کیفیت بذر، ورمیکولیت
  • علی طویلی*، نسیبه قنبری، حبیب یزدان شناس صفحات 15-25
    کمبود رطوبت و شوری خاک از عوامل بازدارنده تولید علوفه در مراتع به شمار می روند، به طوری که یکی از موانع مهم زادآوری گیاهان مرتعی، تاثیر شوری و خشکی در هنگام جوانه زدن بذرها می باشد. بر این اساس در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف شوری و خشکی بر ویژگی های جوانه زنی گیاه Salsola crassa مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. تیمار شوری با استفاده از سه نمک معمول و موجود در طبیعت شامل: کلرید کلسیم (CaCl2)، کلریدپتاسیم (KCl)، کلریدسدیم (NaCl)، و تیمار ترکیبی سه نمک در شش سطح 5، 10، 15، 20، 25 و 30 گرم در لیتر و تیمار آب مقطر به عنوان شاهد (در آزمایشگاه)، همچنین تیمار خشکی اعمال شده شامل آبیاری در دوره های زمانی با فواصل سه روزه در چهار تکرار (در گلخانه) بود. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، ارتفاع و وزن زیست توده گیاه بود. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری و خشکی بر کلیه صفات مورد بررسی تاثیر گذاشته است(P<0/01) . نمک های اعمال شده باعث کاهش معنی داری در درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و طول ساقه چه شد. تنش خشکی اعمال شده باعث کاهش معنی داری در میزان وزن خشک اندام هوایی و ارتفاع گیاهچه شد (P<0/05) اما با افزایش سطح تنش، رشد ریشه به طور معنی داری افزایش پیدا کرد (P<0/01) به طوری که دور آبیاری 18 روز، دارای بیشترین طول ریشه و کمترین ارتفاع و وزن خشک اندام هوایی بود. به طور کلی دور آبیاری 15 و 18روز مربوط به خشکی و تیمار CaCl2 با غلظت 30 گرم در لیتر مربوط به شوری، بیشترین تاثیر منفی را بر ویژگی های مورد بررسی داشتند.
    کلیدواژگان: ارتفاع گیاه، دور آبیاری، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه
  • مهراب یادگاری صفحات 27-36
    به منظور بررسی تحمل شوری بذر دوازده گیاه دارویی به نام های بالنگو ، بارهنگ ، شوید، زیره سبز، شبدر گل زرد، زنیان، مرزنگوش، کاهو، کنجد، شنبلیله، قدومه و خرفه در مرحله جوانه زنی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی تحت فاکتور تنش شوری با چهار تکرار در سال 1391 در شرایط آزمایشگاه، انجام گردید. برای ایجاد سطوح شوری)0، 25، 50، 75، 100، 150، 200، 250، 300، 350، 400 و 450 دسی زیمنس بر متر) از کلرید سدیم خالص و آب مقطر استفاده شد. اندازه گیری درصد و سرعت جوانه زنی در پتری دیش انجام شد. اعمال تیمارها بسته به نوع گیاه، تا حد 450 دسی زیمنس بر متر نمک طعام به پیش رفت و در این حد، میزان جوانه زنی به صفر رسید. تیمارهای به کار رفته با توجه به توان جوانه زنی برای بارهنگ، بالنگو و شوید (تا 100 دسی زیمنس بر متر) ؛ زیره سبز، زنیان، شبدر گل زرد و مرزنگوش (تا 200 دسی زیمنس بر متر) ؛ کاهو و کنجد (تا 250 دسی زیمنس بر متر) ؛ خرفه، قدومه و شنبلیله (تا 450 دسی زیمنس بر متر) بود. شمارش تعداد بذر جوانه زده هر روز انجام گردید. گیاه دارویی بالنگو تحت تاثیر موسیلاژ ترشح یافته از پوسته خود قرار گرفت ولی توانست جوانه بزند. از گیاهان مورد بررسی گیاهان شنبلیله، خرفه و قدومه در برابر میزان شوری اعمال شده، از همه متحمل تر و دارای سرعت رشد بیشتری بودند و در مقابل گیاهان بارهنگ، بالنگو و شوید از بقیه حساس تر بودند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانه زنی، گیاهان دارویی
  • نبی خلیلی اقدم، جلال جلیلیان* صفحات 37-43
    ماشک سردسیری (Vicia villosa L.) و گرمسیری (Vicia monantha L.) از گیاهان مهمی هستند که تاکنون مطالعه ای در خصوص کمی کردن واکنش سرعت جوانه زنی آن ها به سطوح مختلف دمایی صورت نگرفته است. به این منظور آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار و  10 سطح دمایی (1، 3، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 درجه سانتی گراد) روی بذرهای ماشک سردسیری و گرمسیری در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه ارومیه اجرا شد. نتایج نشان داد که دما تاثیر معنی داری بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر داشت و مدل دو تکه ای به خوبی قادر به درون یابی و تخمین دماهای کاردینال (دماهای پایه، مطلوب و دمای سقف) بود. سرعت جوانه زنی ماشک سردسیری در دمای مساوی و کمتر از 6/7- و مساوی و بالاتر از 76/40 درجه سانتی گراد متوقف شد در حالی که این محدوده دمایی برای ماشک گرمسیری دماهای مساوی و کمتر از 8/3- و مساوی و بالاتر از 2/41 درجه سانتی گراد بود. سرعت جوانه زنی در حداکثر مقدار خود نیز برای ماشک سردسیری 027/0 بر ساعت و برای ماشک گرمسیری 033/0 بر ساعت بود. نتایج آزمایش نشان داد که هر دو گیاه ماشک سردسیری و گرمسیری در دماهای پایین تر از صفر قادر به جوانه زنی هستند و دمای پایه جوانه زنی در ماشک سردسیری به مراتب کمتر از دمای متناظر آن در ماشک گرمسیری بود و با افزایش دما بر سرعت و درصد جوانه زنی در هر دو گیاه افزوده شد. بدین ترتیب هر دوی این گیاه قادر به جوانه زنی در محدوده وسیعی از درجه حرارت محیطی از 6/7- تا 76/40 درجه سانتی گراد (در ماشک سردسیری) و 8/3- تا 2/41 درجه سانتی گراد (در ماشک گرمسیری) هستند. بنابراین با فرض فراهمی سایر منابع مورد نیاز رشد، می توانند در فصول مختلف و شرایط آب و هوایی متنوع به عنوان یک گیاه علوفه ای، تولید موفقی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سرعت جوانه زنی، کمی کردن، مدل دوتکه ای
  • بیتا اسکوئی، اسلام مجیدی هروان، آیدین حمیدی*، فواد مرادی، علی مقدم صفحات 45-53
    این آزمایش به منظور بررسی اثر زمان پیری تسریع شده و اندازه و شکل های مختلف بذر بر برخی ویژگی های جوانه زنی و بنیه گیاهچه ذرت هیبرید سینگل کراس 704 در سال 1393 در موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. به منظور درجه بندی اندازه و شکل بذرها، از سه اندازه غربال با منافذ گرد با قطرهای 5/5، 25/6 و 7 میلی متر، به ترتیب برای جداکردن بذرهای شکل گرد و پهن و اندازه متوسط استفاده شدند. بذرها تحت شرایط پیری تسریع شده در دمای 41 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی100 درصد در 4 زمان پیری72، 96، 120 و 144 ساعت قرار گرفتند. سپس، آزمون جوانه زنی استاندارد انجام شد و درصد گیاهچه های عادی، متوسط زمان جوانه زنی و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر زمان پیری و اندازه و شکل بذر بر شاخص های جوانه زنی و بنیه تعیین شده معنی دار بود. زمان پیری 144 ساعت منجر به کاهش معنی دار درصد گیاهچه های عادی نسبت به سایر زمان های پیری شد و بذرهای پیر شده به مدت120و 144 ساعت پیری بالاترین متوسط زمان جوانه زنی را داشتند و سپس به ترتیب بذرهای پیر شده به مدت 96 و 72 ساعت قرار داشتند. تنها 144 ساعت زمان پیری منجر به کاهش معنی دار شاخص طولی بنیه گیاهچه نسبت به سایر زمان های پیری شد و بالاترین و کمترین شاخص وزنی بنیه گیاهچه به ترتیب در 72 و 144 ساعت مشاهده شد. همچنین، بالاترین درصد گیاهچه های عادی و متوسط زمان جوانه زنی مربوط به بذرهای شکل پهن و اندازه متوسط بودند و بالاترین و کمترین مقادیر شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه به ترتیب متعلق به بذرهای شکل پهن و گرد بودند.
    کلیدواژگان: آزمون جوانه زنی استاندارد بذر، پیری تسریع شده و درجه بندی اندازه و شکل
  • داود درویشی زیدآبادی، مختار جلالی جواران، حمید دهقانی*، سجاد رشیدی منفرد، امین باقی زاده صفحات 55-67
    بذرهای زیره سیاه ایرانی همچون بسیاری از گونه های خانواده چتریان به دلیل خواب بذر، به سختی جوانه می زنند. به منظور بررسی اثر ترکیبات مختلف هورمونی بر شکست خواب بذر در اکوتیپ های مختلف زیره سیاه، تعداد 27 تیمار مرکب از سه هورمون اسیدجیبرلیک)غلظت 80، 100 و 120 میکرومول) (GA)، تیدیازورون (غلظت 4، 6 و 8 میکرومول) (TDZ) و بنزیل آدنین (غلظت 5، 10 و 15 میکرومول) (BA) روی بذر سه اکوتیپ کرمان (خبر)، سمنان و هرمزگان آزمون شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با سه تکرار اجرا شد. صفات طول گیاهچه، وزن تر گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و درصد کل جوانه زنی و شاخص های بنیه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه اندازه گیری و محاسبه شدند. تجزیه واریانس صفات نشان داد اثر متقابل اکوتیپ × ترکیب هورمون × سطح هورمون برای صفات وزن تر گیاهچه، درصد کل جوانه زنی و شاخص بنیه گیاهچه معنی دار بود. مقایسه میانگین ترکیبات سه فاکتوره، اکوتیپ × ترکیب هورمون × سطح هورمون نشان داد بیشترین مقدار درصد کل جوانه زنی و شاخص بنیه بذر مربوط به اکوتیپ هرمزگان و ترکیب هورمونی GA × BA (100 میکرومول اسید جیبرلیک×15 میکرومول بنزیل آدنین) بود و بیشترین مقدار وزن تر گیاهچه مربوط به اکوتیپ سمنان و ترکیب هورمونی TDZ × BA (6 میکرومول تیدیازورون×10 میکرومول بنزیل آدنین) مشاهده شد. مقایسه میانگین اکوتیپ ها و سطوح برای صفت شاخص وزن خشک نشان داد که اکوتیپ های سمنان و هرمزگان دارای بیشترین شاخص وزن خشک و ترکیب هورمونی (6 میکرومول تیدیازورون×5 میکرومول بنزیل آدنین×100 میکرومول اسیدجیبرلیک) دارای بیشترین تاثیر بر شاخص وزن خشک گیاهچه بودند. نتایج این آزمایش نشان داد ترکیب هورمونی GA × BA تاثیر زیادی بر شکست خواب بذر و سایر صفات مربوط به جوانه زنی بذر زیره سیاه دارد و اکوتیپ هرمزگان بیشترین تاثیرپذیری را دارد.
    کلیدواژگان: اسیدجیبرلیک، بنزیل آدنین، تیدیازورون، زیره سیاه، شکستن خواب بذر
|
  • Seyed Mostafa Vaseei Kashani, Aidin Hamidi *, Hosein Heidari Sharifabad, Jahanfar Daneshian Pages 1-14
    In order to evaluate the effect of matrix priming on some germination traits improvement of three soybean commercial cultivars seeds produced under parent plant drought stress, a field and laboratory experiment conducted as a factorial respectively based on randomized complete block and completely randomized design by four replications in Seed and Plant Improvement Institute(SPII) and the seed analysis laboratory of Seeds and Plant Certification and Registration Institute at Karaj. Three soybean commercial cultivars, L17, Hamilton and Williams seeds produced under parent plant drought stress by irrigation after 50, 100, 150 mm evaporation from A class pan evaporation. Then, seeds by 1 to 4 weight ratio of sterilized compost, vermiculate, perlite and zeolite solid matrices in distilled water matrix primed and not matrix primed seeds were control. By standard germination test, final germination percent, normal and abnormal seedlings percent, mean germination time, coefficient of velocity of germination, mean daily germination and daily germination speed determined. Results revealed, drought stress imposed on parent plant caused final germination, normal seedlings percent and germination rate indices decreased and abnormal seedlings percent and mean germination time increased. Under drought stress conditions L17 cultivar seeds had more final germination percent and less normal seedlings percent as compared with other studied cultivars. Totally, matrix priming caused produced under drought stress conditions seeds related to germination studied traits improvement and by increase drought stress intensity this improvement was more obvious. Also, vermiculate, zeolit, compost and perlite solid matrices respectively had more improvement effect. Hamilton cultivar seed produced without stress and under drought stress conditions, matrix primed by vermiculate solid matrix had the most improvement.
    Keywords: Compost, Perlite, Seed quality, Vermiculate, zeolite
  • Ali Tavili *, Nasibeh Ghanbari, Habib Yazdanshenas Pages 15-25
    Moisture deficiency and soil salinity are two inhibiting factors that affect the forage production in rangelands, so that moisture and salinity are the main barriers for plants reproduction at the seed germination time. Therefore, in this study, the effect of different level of salinity and moisture on the germination characteristic in Salsola crassa was conducted. Factorial experiment in a randomized complete block design with four replicates was performed. Three common salts which are found in rangelands including: Calcium Chloride (CaCl2), Potassium Chloride (KCl), Sodium Chloride (NaCl) and a combination of three salt treatments at six levels containing: 5, 10,15,20,25 and 30 g/l were used under laboratory conditions. Also distilled water was used as control. Drought stress effects were studied at the greenhouse condition in which treatments was included irrigation periods with an interval of three days in four replications. Investigated characteristics were including: percentage and speed of germination, root and shoot length, height and aerial biomass. The results showed that all seedling characteristics changed under increasing salinity and drought stress levels (P<0/01). Salinity levels showed significant effects on germination percentage and velocity, seedling root and shoot length. Drought stress, significantly affected plant height and aerial biomass (P <0/05), but increasing in stress level, resulted in increasing of root length (P<0/01).The irrigation period of 18 days interval showed the lowest plant height and production, and the highest root length. Overall, drought stress's 15 and 18 days interval treats and also, salinity stress's CaCl2 with 30 g/l concentration had the most negative effect on investigated characteristics.
    Keywords: Germination rate, Irrigation period, Seedling height, Seedling length
  • Mehrab Yadegari Pages 27-36
    An invitro experiment with four replications by Randomized Complete Design, was performed in Laboratory to compare the response of seeds of medicinal plants to salinity. Plantago spL., Alyssumspp,Portulaca oleracea, Sesamum indicum, Origanum majorana, Trigonella foenum,Anethum graveolens,Melilotus officinalis,Trachyspermum ammi,Cuminum cyminum, Lactuca sativa and Lallemantia royleana were conducted during 2010. In each Petri (Replication) 100 seed were cultivated. The treatments were 0,25,50,75,100,150, 200,250,300,350,400 and 450 ds/m NaCl. When water of Petri dish, relatively evaporated, the irrigation was conducted in field capacity. Results showed that plants of PlantagospL., Lallemantia royleana   andAnethum graveolens were tolerate up to 100ds/m, Cuminum cyminum, Origanum majoran, Melilotus officinalis and Trachyspermum ammi were tolerate up to 200ds/m, Lactuca sativa and Sesamum indicum were tolerate up to 250ds/m and ofPortulaca oleracea, Alyssumspp and Trigonella foenum were tolerate up to 450ds/m. Increase of concentration of NaCl results that germinated seeds and biomass of them, were decrease.  Portulaca oleracea, Alyssumspp and Trigonella foenum in many places were the most tolerance.
    Keywords: Germination, Medicinal plants, Salinity stress
  • Nabi Khalili Aghdam, Jalal Jalilian * Pages 37-43
    Cold and tropical Vetch (Vicia villosa and Vicia pannonica)are an important plants which did not do any experiment about quantification of them germination reaction to temperature. Thus, a CRD experiment performed in seed research laboratory of Urmia University with four replications which temperature treatment were eight levels of temperature as: 1, 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 º C. Results revealed that temperature had a significant effects on germination rate and it’s percent and segmented model estimated greatly cardinal temperature (base, optimum and ceiling temperatures). Germination rate of Vicia. Pannonica in equal and less than -7.6 and equal and higher than 40.76 ºC stopped, though this thermal range for V.  villosa was equal and less than -3.8 and equal and higher than 41.2 º  C, respectively. R max were 0.027 and 0.033 h-1 for V. pannonica and V. villosa respectively. Also, results emphasized that both of Vicia species can be geminate in less than zero temperature and in V. Pannonica the base temperature was fewer than V. villosa, so, germination percent and its rate increased by upgrading in temperature to optimum temperature. Therefore, both Vicia species can geminate and emergence in  extended range of environmental thermal from -7.6 to 40.76 º C for V. Pannonica and -3.8 to 41.2 º  C in V.  villosa and thus recognized as a forage crop with acceptable production for various season and climate.
    Keywords: Germination rate, Quantification, Segmented model
  • Bita Oskouei, Eslam Majidi Heravan, Aidin Hamidi *, Foad Moradi, Ali Moghaddam Pages 45-53
    This experiment was conducted in order to evaluate accelerated agingtimeeffect and various size and shapes of hybrid corn, cv. single cross 704 seeds on some germination and seedling vigor traits in 2014 in Seed and Plant Certification and Registration Institute(SPCRI) at Karaj. Experiment was done as a factorial experiment based on  completely randomized design by four replications. In order to seeds size and shape grading, three round sieves by 5.5, 6.25 and7 mm holes diameter size were used for round and flat shapes and medium size separation respectively. Seeds under taken accelerated ageing conditions at 41 centigrade degree temperature and 100 relative humidity at 4 ageing times, 72, 96,120 and 144 hours. Then standard germination test was conducted and normal seedlings percent and mean germination time and seedling weight and length vigor indices were measured. Results indicated that aging time and seed size and shapes effects on determined germination and vigor indices were significant. Aging time for 144 hours caused significant decrease in normal seedlings percent compared to other ageing times and 120 and 144 hours aged seeds had highest mean germination time and then 96 and 72 hours aged seeds arranged respectively. Only 144 hours aging time caused significant seedling length vigor index decrease in comparison to other aging and highest and lowest seedling weight vigor index investigated at 72 and 144 hours aging times respectively. Also, highest normal seedlings percent and mean germination time related to flat shape and medium size seeds and highest and lowest seedling length and weight vigor indices amounts belonged to flat and round shape seeds respectively comparison indicated that normal seedling percentage, seedling length and weight vigor indices in three seed sizes had significant different and the highest and lowest rates were in flat and round respectively.
    Keywords: Accelerated aging, Seed standard germination test, Size, shape grading
  • Davood Darvishi, Mokhtar Jalali Javaran, Hamid Dehghani *, Sajad Rashidi, Amin Baghizadeh Pages 55-67
    To study the effect of different hormone combinations on breaking dormancy and germination of Black Zira, 27 treatments consisted of three hormone, gibberellic acid (80, 100, and 120 μm), Thidiazuron (4, 6 and 8 μm) and benzyl adenine (5, 10 and 15 μm). Factorial experimental with three replications in a randomized complete block design was carried out. Seedling length, seedling fresh weight, seedling dry weight and the total percentage of germination were measured and seedling vigor index, fresh weight index, and dry weight index were calculated. Analysis of variance showed the significant differences between the effect of ecotype × combination × Hormone level for fresh weight, total percentage of germination and vigor index. Comparison of means for ecotype × combination × level effect showed the total percentage of germination and vigor index were highest for sixth level of GA × BA combination in Hormozgan ecotype and fresh weight was highest for fifth level of TDZ × BA combination in Semnan ecotype. Mean Comparison of ecotype effects showed that the dry weight index was the highest in Semnan ecotype and the Mean Comparison of level effects showed that the dry weight index was highest in fourth levels (6 μm TDZ and 5 μm BA and 100 μm GA). The result showed that hormones levels and combinations were suitable for seed germination in this experiment. Hormozgan ecotype had the best germination at GA × BA combination.
    Keywords: Benzyladenine, Breaking seed dormancy, Bunium persicum, gibberellic acid, Thidiazuron