فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 99 (تیر 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نقی رهنمای نهزمی، سجاد رضایی، فرهاد جمهری، حسن احدی صفحه 0
    مقدمه و هدف
    شخصیت عاملی مهم در ارتباط بین استرس و سلامتی است. بنابراین دور از انتظار نیست که بیماری های روان -تنی از ویژگی های شخصیتی و شیوه برخورد با رخدادهای استرس زای زندگی متاثر باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی و استرس در بیماران مبتلا به زخم معده (PUD) و افراد سالم با توجه به تفاوت های جنسیتی آنها بود.
    مواد و روش ها
    طرح این مطالعه مورد-شاهدی همسان شده بود که در آن 60 بیمار مراجعه کننده به 8 درمانگاه خصوصی که مبتنی بر نظر پزشک معالج تشخیص یا سابقه قبلی از زخم معده (پپتیک اولسر) داشتند با 60 فرد سالم به عنوان گروه کنترل از نظر ویژگی های شخصیتی و میزان استرس تجربه شده مقایسه شد. تعداد زنان و مردان در دو گروه برابر بود (30 نفر مرد و 30 نفر زن). ابزارهای پژوهش شامل مقیاس درجه بندی سازگاری مجدد اجتماعی هلمز-راهه برای سنجش میزان استرس های روزمره زندگی و پرسش نامه شخصیتی پنج عاملی نئو (NEO-FFI) برای ارزیابی 5 ویژگی شخصیتی نوروزگرایی (N)، برون گرایی (E)، گشودگی (O)، توافق پذیری (A)و وظیفه شناسی (C) بود. تمامی داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS (Ver16.0) و آزمون های تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) و تحلیل رگرسیون (به شیوه هم زمان) آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان استرس تجربه شده در بیماران مبتلا به PUD بیشتر از گروه کنترل بود. از نظر ویژگی های شخصیتی گروه بیماران به طور چشمگیری نمرات بالاتری را در ویژگی های (N)،(E) و (O) به دست آوردند و در این مورد اثر تعاملی جنسیت با بیماری تنها در مورد ویژگی (O) معنی دار بود. اثر عامل جنسیت بر استرس معنی دار نبود، اما عامل بیماری و نیز تعامل بیماری و جنسیت بر سطوح استرس نقشی مهم ایفا کرد (05/0P<) نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد تنها ویژگی شخصیتی نوروزگرایی (N) می تواند به طور معنی داری میزان استرس تجربه شده را پیش بینی کند (01/0P<؛ 206/ 12F=).
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش برداشت می شود که می بایست تا حدامکان از منابع استرس در بیماران مبتلا به PUD کاسته شود و در این میان هدف قراردادن ویژگی نوروزگرایی عاملی کلیدی است. از نظر شخصیتی نیز، در زنان دارای سطوح فزونی یافته گشودگی ریسک ابتلا به زخم معده بیشتر است.
    کلیدواژگان: بیماری زخم معده، ویژگی های شخصیتی، استرس، تفاوت های جنسیتی
  • محدثه شاه حسینی، سوسن کبودانیان اردستانی، رویا یارایی صفحه 1
    مقدمه و هدف
    تکثیر و آپوپتوز جزو لاینفک عملکرد لنفوسیت ها در سیستم ایمنی است و؛ بسیاری از داروهای شیمی درمانی ضدسرطان مانند وینکریستین سیکل سلولی را هدف گیری کرده، القاکننده آپوپتوز در سلول های سرطانی هستند و به عبارتی، سلول هایی که بیشتر تقسیم می شوند، مرگ سلولی بیشتری را نیز متحمل می شوند که ممکن است شامل حال لنفوسیت های نرمال در حال تکثیر و پاسخگو به بدخیمی ها نیز بشود؛ لذا هدف این مطالعه، بررسی مقایسه آثار سایتوتوکسیک داروی ضدسرطانی وینکریستین بر لنفوسیت های طبیعی در حال استراحت و در حال تکثیر در مقایسه با اثر آن بر سلول سرطانی است.
    مواد و روش ها
    رده سلولی سرطانی BCL1 کشت داده شد و سلول های طبیعی از طحال موش تهیه شده، کشت داده شدند و با استفاده از میتوژن به تکثیر وادار شدند. اثر داروی وینکریستین در غلظت های مختلف بر این سلول ها لنفوسیت های نرمال و در حال تکثیر طحال موش و مقایسه اثر همین دارو بر رده لنفوم BCL1 در سه زمان بررسی شد. درصد سایتوتوکسیسیته دارو توسط تست MTT اندازه گیری و IC50 زمانهای مختلف محاسبه شد. درصد سلول های آپوپتوتیک به روش رنگ آمیزی دوگانه اتیدیم برماید و آکریدین اورنج و مشاهده با میکروسکوپ فلورسانس به دست آمد.
    نتایج
    نتایج MTT نشان داد که غلظت 5 میکروگرم بر میلی لیتر وینکریستین اثر سایتوتوکسیک قابل توجهی بر رده سلولی BCL1 دارد و غلظت 2 میکروگرم بر میلی لیتر نیز با گذشت زمان اثر سایتوتوکسیک خود را نشان می دهد. در لنفوسیت های نرمال و در حال تکثیر، غلظت های 20 و 10 میکروگرم بر میلی لیتر دارو باعث مرگ و میر سلولی می شوند؛ ولی غلظت های کمتر از 5 اثر سایتوتوکسیک چندانی بر سلول های در حال استراحت ندارند در حالی که غلظت های کمتر از 5 میکروگرم بر میلی لیتر در سلول های در حال تکثیر بعد از تیمار 72 ساعت اثر سایتوتوکسیک معنی داری نشان دادند. درصد سلول های آپوپتوتیک متاثر از غلظت های مختلف دارو مشاهده شده با میکروسکوپ فلورسانس با درصد سایتوتوکسیسیته به دست آمده همان غلظت های دارو در تست MTT متناسب بود.
    نتیجه گیری
    به نظرمی رسد بیشترین اثر توکسیک این دارو بر سلول های سرطانی است و در سلول های طبیعی به شدت به زمان و فعالیت سلولی، وابسته است.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، تکثیر سلولی، BCL1 (رده سرطانی لنفوم)، وینکریستین، لنفوسیت های طحال موش
  • علیرضا میراحمدی زاده، پروین زارع، فریبا مرادی، مهراب صیادی، الهام حسامی، محسن مقدمی صفحه 11
    مقدمه و هدف
    علاوه بر اهمیت تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماه اول زندگی، قطع به هنگام آن نیز دارای اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین الگوی قطع تغذیه انحصاری با شیر مادر و عوامل موثر بر آن در استان فارس اجراشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی همگروهی تاریخی، پرونده 751 کودک بین شش تا دوازده ماه (شهری و روستایی) به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب و علاوه بر داده های موجود در پرونده، دیگر داده ها موردنیاز از طریق انجام مصاحبه جمع آوری شد. علاوه بر آمار توصیفی، با استفاده از آزمون های آماری و تحلیل بقا، تاثیر برخی از متغیرهای جمعیت شناختی و متغیرهای مرتبط با زایمان بر زمان قطع تغذیه انحصاری بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین زمان قطع شیردهی انحصاری 68/1±64/4 ماه بود و 4/78 درصد از کودکان تا سن چهار ماهگی و 7/50 درصد تا سن شش ماهگی از شیر مادر به صورت انحصاری استفاده می کردند. متغیرهایی نظیر قومیت، تحصیلات و شغل والدین، جنس و رتبه تولد کودک و روش و محل زایمان، در مدت زمان تغذیه انحصاری با شیر مادر، تاثیری نداشت، (05/0 P>).
    نتیجه گیری
    مدت تغذیه انحصاری با شیر مادر در جمعیت مورد بررسی، بیش از بسیاری از مطالعات دیگر بوده، نبود تاثیر متغیرهای دموگرافیک، فرهنگی و همچنین متغیرهای مرتبط با زایمان بر مدت زمان تغذیه انحصاری با شیر مادر، نشانگر وجود آموزش قابل قبول است؛ برای ارتقای این شاخص ها، علاوه بر افزایش پوشش خدمات مراقبتی و آموزشی، راه اندازی مراکز مشاوره نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری، شیر مادر، فارس
  • محمودرضا گوهری، نسیم وهابی، زینب مقدمی فرد صفحه 23
    مقدمه و هدف
    یکی از شاخص های عمده در ارزیابی عملکرد بیمارستان ها و مدیران آنها، متوسط اقامت بیماران است؛ با توجه به اهمیت این شاخص در مطالعه حاضر به بررسی عوامل موثر بر مدت اقامت بیماران بستری پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مقطعی است که 935 بیمار به روش نمونه گیری طبقه بندی چندمرحله ای از بیماران بستری در بیمارستان هاشمی نژاد در سال 1389 انتخاب شدند. برای تعیین عوامل موثر بر مدت اقامت بیماران از مدل رگرسیون نیمه پارامتری کاکس استفاده شد و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری R انجام شد.
    نتایج
    5/62 درصد (585 نفر) از بیماران بستری زن بودند و بیشتر بستری شدگان سن بیشتر از 50 سال داشتند. میانگین (± انحراف معیار) سنی بیماران برابر 02/50) 07/19± (بود. 56 درصد (586نفر) بیماران دارای بیمه تامین اجتماعی و 6/19 درصد (185نفر) نیز بدون بیمه یا با بیمه تکمیلی بستری شده بودند. میانگین مدت بستری بیماران بیمارستان برابر 77/12 (13/11±) بوده است. مردان مدت اقامتی کوتاه تر از زنان داشتند و این تفاوت از نظر آماری معنی دار است (005/0=p). میانه مدت بستری برابر 2/14 روز به دست آمد. متغیرهای سن و جنسیت بیمار بر طول مدت بستری بیماران موثر (05/0-).
    نتیجه گیری
    مدل رگرسیون کاکس، مدلی مناسب برای برازش به داده های مدت اقامت بیماران با ویژگی چولگی به راست و وجود سانسور است؛ همچنین عوامل موثر بر مدت اقامت بیماران برحسب نوع بیماری متفاوت است.
    کلیدواژگان: رگرسیون کاکس، متوسط اقامت، تحلیل بقا
  • محمود کاظمیان، محمد مسکرپور امیری صفحه 31
    مقدمه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی وضعیت ترکیب تامین مالی و ارائه مراقبت ها توسط سازمان بیمه خدمات درمانی به صورت محصولی واحد بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای کاربردی بود که به شیوه تحلیلی-آماری انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی بیمه شدگان سازمان بیمه خدمات درمانی و مجموع خدمات ارائه شده به آنها بود. در این مطالعه از مقایسه زمانی ضریب همبستگی و توزیع پسماندهای رگرسیونی در تخمین رگرسیونی تابع نمایی در دو مقطع زمانی سال های 1384و 1388 استفاده شد. در مطالعه حاضر، داده های به شیوه میدانی جمع آوری شدند؛ همچنین به منظور تخمین رگرسیونی از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews استفاده شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان داد تاثیر مراقبت های سرانه دریافت شده توسط بیمه شده بر هزینه سرانه پرداخت شده توسط سازمان بیمه در استان های کشور به طور معنی داری از 0.25 در سال 1384 به 0.14 در سال 1388 کاهش یافته است (P<0.05)؛ همچنین از نظر تغییر در وضعیت نسبی استان ها در این دوره زمانی، هشت استان وضعیت بدتری از جهت عدم گرایش به ترکیب هزینه سرانه و بارمراجعات سرانه در قالب محصولی واحد داشته اند و در وضعیت شانزده استان نیز تغییری قابل ملاحظه ایجادنشد.
    نتیجه گیری
    به نظرمی رسد بعد از گذشت نزدیک به دو دهه از سیاست توسعه بیمه اجتماعی درمان در ایران، نظام تامین مالی و مراقبت های درمانی از طریق نقش بیمه های اجتماعی درمان نتوانسته است ترکیب تامین مالی و ارایه مراقبت ها برای بیمه شدگان را در قالب محصولی واحد امکان پذیر کند.
    کلیدواژگان: تامین مالی، ارائه مراقبت، محصول واحد، مراقبت مدیریت شده
  • سهیلا فروزانفر، فرشته مجلسی*، عباس رحیمی، ابوالقاسم پوررضا صفحه 39
    مقدمه و هدف

    کنفرانس بین المللی جمعیت و توسعه (ICPD) در سال 1994، به طور خاص «توانمندسازی زنان» را به عنوان عنصری ضروری برای رسیدن به نتایج مطلوب سلامت باروری و جمعیت مشخص می کند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط میان توانمندی و رفتارهای باروری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی غرب تهران در سال 1389 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است. به منظور جمع آوری اطلاعات، برای 629 نفر از زنان از طریق نمونه گیری تصادفی پرسش نامه تکمیل و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSSانجام شد. از آمار توصیفی برای تعیین فراوانی نسبی، میانگین، نحراف معیار متغیرهای کمی و از آزمون آماری کای دو نیز برای تعیین ارتباط میان متغیرهای کیفی استفاده شد. به منظور بررسی اثر توان متغیرهای مستقل که با آزمون کای دو تاثیر معنادار بر رفتار باروری داشتند، آنالیز رگرسیون لجستیک به کار گرفته شد.

    نتایج

    طبق نتایج مطالعه، 6/29درصدزنان دارای رفتار باروری خوب و8/20درصد دارای توانمندی بالا بودند. بطورکلی توانمندی ورفتارباروری زنان مورد مطالعه درسطح متوسط بوده ولی با افزایش توانمندی،رفتارباروری بهتردرزنان دیده شد. آزمون کای دو،بین رفتارباروری با توانمندی (0.007=p)،سن زن (0.01p=)، تحصیلات زن (0.002p=) ارتباط معنی دارومستقیم وبین رفتارباروری باتعدادفرزندان (0.002p=) و مدت ازدواج (0.001p=) ارتباط معنی دارومعکوس نشان داد.رگرسیون لجستیک بین اثرتوانمندی بررفتارباروری ارتباطمعنی دارنشان نداد که دلیل آن می تواند به علت وجودهمبستگی بین متغیرهایی مانندسن وتحصیلات که بطورهمزمان دررگرسیون لجستیک وارد شده وهم چنین کمبودبعضی سوالات مربوط به توانمندی درپرسشنامه باشد.

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه در این مطالعه رفتار باروری به وسیله آموزش و عوامل اجتماعی اقتصادی که از عوامل تعیین کننده توانمندی هستند تحت تاثیر قرارگرفته؛ ازاین رو توجه خاص به موضوع توانمندی زنان به منظور بهبود رفتارهای باروری ضروری است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، رفتار باروری
  • محسن خلیلی، محمدرضا واعظ مهدوی صفحه 47
    مقدمه و هدف
    با توجه به شیوع و اهمیت درمان بیماری های سیستم عصبی مرکزی از جمله بیماری های زوال مغز مانند آلزایمر و عدم وجود درمان قطعی برای این بیماری، در مطالعه اخیر، به بررسی اثر بوزیدان به عنوان یکی از گیاهان دارویی بر روند پیشرفت این بیماری پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    آلزایمر با مدل تزریق داخل بطنی استرپتوزوتوسین، ایجاد و میزان یادگیری و حافظه فضایی موش ها به ترتیب با روش آزمون احترازی غیرفعال و آزمون مآزY شکل ارزیابی شد. حیوانات مورد تحقیق به گروه های کنترل، کنترل+درمان و تزریق استرپتوزوتوسین، استرپتوزوتوسین+درمان تقسیم شدند. موش های درمان، یک روز پیش از جراحی به مدت سه هفته عصاره بوزیدان را به شکل خوراکی دریافت و سپس به آزمون های یادگیری مآز Y شکل و آزمون احترازی وارد می شدند؛ در نهایت، داده های آزمون ها با تست های آماری مرتبط مورد مقایسه قرار می گرفت.
    نتایج
    درمان با دوز mg/kg 200 عصاره گیاه توانست میزان تاخیر حین عبور (STL) را به عنوان نماد یادآوری اطلاعات در گروه تزریق با استرپتوزوتوسین (10/3 ± 1/33) به عدد معنی دار (48/3 ± 5/43) نزدیک کند؛ همچنین رفتار تناوبی به عنوان درصد حافظه فضایی، در موش های درمان شده با عصاره 100 و mg/kg 200 به ترتیب 21/5 ± 68/67 و 27/6 ± 26/63 به دست آمد که نسبت به گروه کنترل (81/4 ± 21/45) افزایش معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    به طورکلی، درمان طولانی با عصاره گیاه بوزیدان در جلوگیری از کاهش حافظه ناشی از تزریق استرپتوزوتوسین داخل بطنی اثری قابل توجه دارد و شاید این گیاه، عامل بالقوه ای در درمان بیماری های تخریب عصبی مانند بیماری آلزایمر باشد.
    کلیدواژگان: بوزیدان، استرپتوزوتوسین، آلزایمر، موش سفید آزمایشگاهی
  • محمدرضا حامدی نیا، طیبه امیری پارسا، میترا خادم الشریعه، مرضیه سادات آذرنیوه، مهدی هدایتی صفحه 71
    مقدمه و هدف
    درخصوص انجام ورزش موثر (شدت، مدت، نوع و تعداد جلسات در هفته) برای بیماران دیابتی توصیه های مختلفی وجوددارد؛ با توجه به این موضوع، هدف این تحقیق مقایسه اثر تمرین های هوازی پنج هفته ای روزانه و ده هفته ای یک روز در میان بر شاخص های بیماری دیابت در زنان دیابتی نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    36 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به صورت تصادفی در سه گروه تمرین های هوازی روزانه پنج هفته ای (12 نفر)، تمرین های هوازی روز در میان ده هفته ای (12 نفر) و گروه کنترل قرارگرفتند. تمرین های هوازی با شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه و 30 تا 60 دقیقه در هر جلسه انجام شد. اندازه گیری ها و نمونه گیری خونی در ابتدای پروتکل پژوهشی، پس از پنج هفته و ده هفته از اجرای پروتکل پژوهشی انجام شد. برای تحلیل داده ها، روش آماری آنوا با اندازه گیری مکرر و آنوای یک طرفه به کار رفت.
    یافته ها
    تمرین های هوازی روزانه پنج هفته ای، اثری معنی دار بر وزن (5/0=P)، درصد چربی بدن (54/0=P)، BMI (65/0=P)، آدیپونکتین (91/0=P)، انسولین (06/0=P)، HbA1C (91/0=P)، گلوکز (82/0=P) و شاخص مقاومت به انسولین (06/0=P) نداشت. تمرین های هوازی یک روز در میان ده هفته ای نیز، اثر معنی داری بر وزن (35/0=P)، درصد چربی بدن (30/0=P)، BMI(27/0=P)، آدیپونکتین (51/0=P)، انسولین (51/0=P)، HbA1C (34/0=P)، گلوکز(94/0=P) و شاخص مقاومت به انسولین (53/0=P) نداشت؛ تفاوت معنی داری نیز بین این دو پروتکل تمرین های هوازی وجودنداشت.
    نتیجه گیری
    تمرین های هوازی روزانه 5 هفته ای یا یک روز در میان ده هفته ای بر شاخص های دیابت بیماران دیابتی تاثیری ندارد و این بیماران برای بهره برداری موثر از تمرین های هوازی، این تمرین ها را برای مدت زمان بیشتری بایستی انجام دهند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ورزش، هموگلوبین گلیکوزیله، آدیپونکتین، مقاومت به انسولین
  • نوشین جلایر نادری*، رویا یارایی، داوود جمالی، محمدباقر رضوانی صفحه 79
    مقدمه و هدف

    با گسترش فناوری نانو، ذرات نانو هیدروکسی آپاتیت در عرصه پزشکی و دندانپزشکی به کارگرفته شده اند؛ اطلاعات موجود درباره اثرهای بیولوژیک این ذرات به طور کامل، مشخص نیست. این مطالعه با هدف بررسی سمیت نانو هیدروکسی آپاتیت بر فیبروبلاست های لثه انجام شد.

    مواد و روش ها

    غلظت های مختلف نانو هیدروکسی آپاتیت از mg/ml002/0 تا 2 در 24، 48 و 72 ساعت بر سلول های فیبروبلاست لثه تاثیرداده شد. میزان سمیت سلولی این ماده در غلظت و زمان های مختلف با روش های MTT و LDH بررسی شد.

    یافته ها

    روش MTT: دوزهای بالاتر از mg/ml5 و 2 در 24 ساعت، دوز های بالاتر از mg/ml 5 و 2 و 2/0 و دوزهای پایین تر از mg/ml 01/0، 02/0، 05/0، 002/0 و005/0 در 48 ساعت، دوزهای بالای mg/ml 5، 2، 1، 5/0 و دوزهای پایین mg/ml0، 01/0، 02/0، 002/0 و005/0 در 72 ساعت سبب کاهش معنادار احیاء رنگ و جذب نوری فیبروبلاست ها شدند. روش LDH: در 24 ساعت در دوز mg/ml 5 افزایش و در دوز mg/ml 02/0 کاهش، در 48 ساعت در دوزهای mg/ml 1،2،5 افزایش و در دوز mg/ml01/0 کاهش معنی دار و در 72 ساعت در دوز mg/ml 5 افزایش تولید LDH وجودداشت. غلظت مورد نیاز برای 50 درصد مرگ سلولی در هر سه زمان حدود 6 میلی گرم در میلی لیتر بود.

    نتیجه گیری

    غلظت های بالای نانوهیدروکسی آپاتیت اثر توکسیک بر سلول های فیبروبلاست لثه در 24 ساعت و بیشتر از آن دارند.

    کلیدواژگان: سمیت سلولی، نانوهیدروکسی آپاتیت، رده سلولی فیبروبلاست
|
  • Naghi Rahnama Nehzami, Sajjad Rezaei, Farhad Jomehri, Hasan Ahadi Page 0
    Background And Objective
    Personality is a principal factor in present relationship between stress and health. Thus, it is not far from expectations that psychosomatic diseases are affected by personality characteristics and coping style with life stressor events. The aim of the present research was a comparison between personality characteristic and stress in patients with peptic ulcer disease (PUD) and healthy individuals, considering their sex differences.
    Materials And Methods
    This research was a matched case-control study in which 60 patients, referring to 8 personal clinics with a diagnosis or a history of peptic ulcer based on the viewpoint of a therapeutic physician were compared with 60 healthy individuals as the control group, regarding personality characteristics and the level of experienced stress. Males and females had the same number in both groups (30 males and 30 females). Research tools included Holmes and Rahe Social Readjustment Rating Scale to measure the level of daily life stressors and NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI) to evaluate 5 personality factors of Neuroticism (N), Extroversion (E), Openness (O), Agreeableness (A), and Conscientiousness(C). The research data were analyzed by SPSS (Version 16.0) and multivariate analysis of variance (MANOVA) and regression (by enter method) tests.
    Results
    The level of stress in patients with PUD was higher than that of control group. Considering the personality characteristics, the patient's group had remarkably higher scores in (N), (E), and (O) and in this circumstance had significant role the interactional effect of gender with disease on levels of stress (p<0.05). Regression analysis revealed that only personality characteristic of Neuroticism (N) significantly predicted the experienced stress (F=12.206; p<0.01).
    Conclusion
    Altogether, it is concluded that reducing the stress sources to the least possible level in PUD patients seems necessary. Moreover, targeting the characteristic of Neuroticism (N) is a key factor. From the personality perspective, women with excessive level of openness (O) are at risk of PUD.
    Keywords: Peptic ulcer disease, Personality characteristic, Stress, Sex differences
  • Mohaddese Shahhosseini, Sussan Kabudanian Ardestani, Roya Yaraee Page 1
    Background And Objective
    Proliferation and apoptosis of lymphocytes are essential parts of the immune system. Most anti-cancer chemotherapy drugs such as vincristine target cell cycle and induce apoptosis in cancer cells. In other words, dividing cells undergo more apoptosis, which may also include the normal proliferating lymphocytes responsive to malignancies as well.
    Materials And Methods
    In this study, the effect of different concentration of vincristine at three different time periods on resting and proliferating spleen lymphocytes were evaluated and compared with the effect of the drug on mouse lymphoma cell line BCL1. The cytotoxicity of vincristine was determined by MTT assay and IC50 was calculated for all periods. The cells were also stained with double staining acridine orange and ethidium bromide and were observed with fluorescence microscope and the percentage of apoptotic cells were determined.
    Results
    MTT results showed that vincristine at concentrations of 10 and 20 μg/ml caused cell death in both resting and proliferating lymphocytes, but concentrations<5 μg/ml did not show any significant cytotoxic effect, while concentrations of 2 and 5 μg/ml showed significant cytotoxic effect on BCL1 cells. The percentage of the apoptotic cells which were affected by different concentrations of the drug was proportional in the two methods, i.e. fluorescence microscope and MTT assay.
    Conclusion
    Vincristine has a strong cytotoxic effect in tumor cells and its toxic effect in normal cells is highly dependent on time and the activation of the cells.
    Keywords: Apoptosis, Proliferation, BCL1 (lymphoma cell line), Vincristine, Spleen
  • Alireza Mirahmadizadeh, Parvin Zare, Fariba Moradi, Mehrab Sayadi, Elham Hesami, Mohsen Moghadami Page 11
    Background And Objective
    In addition to the importance of exclusive breast-feeding (EBF) in the first six months of life, its weaning is also important. This study aimed to determine the pattern of EBF weaning and its associated determinants in Fars province (southern Iran).
    Materials And Methods
    In this historical cohort study, records of 751 infants 6 to 12 months (urban and rural) were selected as multi-random sampling method. Other necessary data were also collected through questionnaires and interviews. In addition to descriptive statistics using statistical tests and survival analysis, the effect of demographic, cultural and labor-related variables on exclusive EBF weaning was also studied.
    Results
    Averaged time of EBF weaning was 4.64±1.68 months and 78.4% of infants have exclusive EBF for 4 months and 50.7% for 6 months. There were not any association between race, official education, sex and birth rank with time of EBF weaning, (p>0.05). Most children (68.5%) began their supplementary food with porridge.
    Conclusion
    Duration of EBF in this study was more than other studies. Lack of significant association between demographic variables, cultural and labor-related variables with duration of EBF, indicated acceptable public health education and lack of wrong beliefs among parents. To promote breast feeding indices, education of parents and breast feeding clinic establishment are necessary.
    Keywords: Exclusive breast, feeding, Weaning, Fars province
  • Mahmoodreza Gohari, Nasim Vahabi, Zeinab Moghadamifard Page 23
    Background And Objective
    Length of stay (LOS) is one of the most important indexes for performance evaluation of hospitals and their manager. With respect to the importance of this index, we determined the factors affecting LOS.
    Materials And Methods
    This was an analytical study. The under study population included patients which died in Hasheminejad hospital in 2010 and 935 patients using multi-stage cluster sampling method were selected. Variables, LOS, age, insurance and ICD10 code were gathered from patients’ files. Factors associated to LOS were analyzed using R software and semi-parameter Cox regression model.
    Results
    It was found out that 62.5% (585) of patients was women and most of them had an age larger than 50 years. Mean age (±SD) of patients was 50/02 (±19.07). In addition, 56% (586) of patients had Tamin-Ejtemaee insurance and 19.6% (185) had stayed without insurance or with complementary insurance. Mean LOS (±SD) of patients was 12.77 (±11.131) and LOS of men was more than women with a significant difference (p=0.005). Median of LOS was 14.2. The results of Cox regression for the variables age and sex was significant (p<.001) and insurance had not a significant effect on LOS.
    Conclusion
    Two important features of LOS data are non-normality and presence of censorship, so using classic models for such data is not useful and this causes estimations with low precision. Because of these two features and for having more precise estimation, using survival analysis is suggested for such data.
    Keywords: Semi, parametric Cox regression, Length of stay, Censorship
  • Mahmoud Kazemian, Mohammad Meskarpour, Amiri Page 31
    Background And Objective
    The aim of the present study was assessment of the status of combination of financing and providing services in Medical Service Insurance Organization (MSIO) as unique provider.
    Materials And Methods
    Present study was an applied study that was performed in a descriptive-analytical and statistical manner. The research population consisted of all Medical Service Insurance Organization’s (MSIO’s) insured and total services delivered to them. In this study, the time comparison of correlation coefficient in estimation regression of exponential function in two times 2005 and 2009 was used. Comparison of changes in residuals distribution was used for determination of changes in province’s situation. Finally, the Eviews econometrics software was used for estimation regression.
    Results
    This study showed that in provinces of country, the effect of per capital care received by insured on per capital cost pay by insurance organization significantly reduced from 0.25 in 2005 to 0.14 in 2009 (p<0.05). Also, with regard to changes in relative situation of provinces in these periods of time, 8 provinces have worse situation because did not tend to combination of per capital cost and per capital refers as unique production and in situation of 16 provinces did not take place noticeable changes.
    Conclusion
    It seems that after about two decades from policy of developing social health insurance (SHI) in Iran, the financing and services delivery system through role of social health insurances could not be able for making it possible to combine financing and services delivery as unique production for insurers.
    Keywords: Financing, Service delivery, Unique product, Managed care
  • Soheila Froozanfar, Fereshteh Majlessi, Abbas Rahimi Forroshani, Abolghasem Pour Reza Page 39
    Background And Objective

    The1994 International Conference on Population and Development (ICPD) specifically identified “empowering women” as an essential ingredient for achieving desirable reproductive health and population outcomes. This study was done to determine the relation between women empowerment and reproductive behaviors.

    Materials And Methods

    An analytical descriptive survey was carried out for 629 married women aged 15-50 in western Tehran health centers. Data gathering was through the questionnaires of demographic, sexual, reproductive history and socio-economical information. Randomized sampling was done by interview. Data was analyzed in spss16. Descriptive statistics was used to describe the samples and X2 test for determination of relation between qualitative variables. Logistic regression analysis was used for assessing the power of independent variables that had a significant effect on reproductive behavior.

    Results

    Findings showed that 29.6% of cases were in good level of reproductive behavior and 20.8% of them were in high level of empowerment. Overall, women empowerment and reproductive behavior were in the mid-level, but an improvement was seen in the reproductive behavior with improvement of the women empowerment. There was also a significant relationship between reproductive behavior and women age (p=0.01), literacy (p=0.002), empowerment (p=0.007) and a negative significant relationship with the number of children (p=0.002) and marital duration (p=0.001). There was no significant relationship between empowerment and reproductive behavior in logestic regression because of correlation between variables such as age and education that inserted in logestic regression simultaneously.

    Conclusion

    Reproductive behavior was considerably affected by education and socio-economical factors that are determinant factors of empowerment, hence great attention to women empowerment issue is necessary for improvement of human development indices and reproductive behaviors.

    Keywords: Empowerment, Reproductive behavior
  • Mohsen Khalili, Mohammadreza Vaez Mahdavi Page 47
    Background And Objective
    Alzheimer’s disease is a prevalent central nervous system disease with no definitive treatment till now. So, in the present study the effect of an important herbal medicine, withania somnifera (Ws), was investigated on progression of Alzheimer’s disease.
    Materials And Methods
    We used intracerebroventricular streptozotocin (STZ) injection as a model for Alzheimer's disease. Learning and memory performance was assessed using passive avoidance paradigm and for spatial cognition evaluation, Y maze task was used. The studied animals were divided into control, control+Ws, STZ and STZ+Ws. The STZ-injected rats received Ws extract (p.o) one day pre-surgery for three weeks and were then subjected to Y maze and passive avoidance learning and memory tests. Finally, the acquired data were subjected to proper statistical analysis.
    Results
    It was found out that treatment with the extract (200 mg/kg) could markedly increase the step through latency (STL) time (43.5 ± 3.48) as an index of recall in comparison to STZ-injected rats (33.1 ± 3.1). Also, alternation behavior as spatial memory index was augmented from 45.21 ± 4.81 in control animals to 67.68 ± 5.21 and 63.26 ± 6.27 in 100 and 200 mg/kg treated animal groups, respectively.
    Conclusion
    Therefore, chronic treatment with Ws extract could antagonize memory deficits induced by STZ-ICV injection in rats. Perhaps, this plant could be a potential factor in the treatment of neurodegenerative diseases such as Alzheimer's disease (AD).
    Keywords: Withania somnifera, Streptozotocin, Alzhiemer's disease, Rat
  • Mohammad Reza Hamedinia, Tayebe Amiri, Parsa, Mitra Khademosharie, Marzie Sadat Azarnive, Mehdi Hedayati Page 71
    Background And Objective
    Concerning performing effective exercise (intensity, duration, type and number of sessions in a week), there are different recommendations for diabetic patients. The purpose of this study was to compare the effect of five weeks of daily aerobic exercise training and every other day aerobic training for ten weeks in the women with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    Thirty six women with type 2 diabetes were randomly divided into three groups: daily 5-week aerobic exercise training group (12 women), every other day 10-week aerobic exercise training group (12 women) and control group. Aerobic training was conducted with an intensity of 60%-70% of maximum heart rate for 30-60 min per session. Measurements and blood sampling in the beginning of research protocol, after 5 weeks and 10 weeks after implementation of research protocols were conducted. For analyzing the data, ANOVA with replications and One-Way ANOVA were applied.
    Results
    Five-week daily aerobic exercise training did not have a significant effect on weight (p=0.5), body fat index (p=0.54), BMI (p=0.65), adiponectin (p=0.91), and insulin (p=0.06). Ten week every other day aerobic exercise training also did not have a significant effect on weight (p=0.35), body fat index (p=0.30), BMI (p=0.27), adiponectin (p=0.51), insulin (p=0.51), HbA1C (p=0.34), glucose (P=0.94) and the insulin resistance index (p=0.53). There was not also a significant difference between these two protocols of aerobic training.
    Conclusion
    Five week daily aerobic training or 10 week every other day aerobic training do not have a significant effect in diabetic patients and for effective aerobic training, these patients should perform these trainings within a prolonged duration.
    Keywords: Type 2 diabetes mellitus_Exercise_Glycosylated hemoglobin_Adiponectin_Insulin resistance
  • Noushin Jalayer Naderi, Roya Yaraee, Davoud Jamali, Mohammad Bagher Rezvani Page 79
    Background And Objective

    With expansion of nanotechnology, nano-hydroxyapatite particles are used in medicine and dentistry fields. The biological effects of these particles are not completely defined. The aim of this study was to determine the cytotoxicity of nano-hydroxyapatite on gingiva-derived fibroblasts.

    Materials And Methods

    Various concentrations of nano-hydroxyapatite from 2 to 0.002 mg/ml were treated on gingiva-derived fibroblast cell line (HGF2) in 24, 48 and 72 hours. MTT and LDH methods were used for evaluation of cytotoxic effect.

    Results

    MTT

    Method

    doses higher than 5 and 2 mg/ml in 24 hours, doses higher than 0.2, 2 and 5 mg/ml and lower than 0.01, 0.02, 0.05, 0.002 and 0.005 in 48 hours and doses higher than 0.5, 1, 2, and 5 mg/ml and doses lower than 0, 0.01, 0.02, 0.002 and 0.005 mg/ml in 72 hours caused significant decreases in OD and absorbance of fibroblasts. LDH

    Method

    significant increase of LDH release noticed with 5 mg/ml dose in 24 hours, 1, 2, 5 mg/ml doses in 48 hours and 5 mg/ml dose in 72 hours. LDH release decreased with 0.02 mg/ml and 0.01 mg/ml in 24 and 48 hours, respectively. The IC50 was about 6 mg/ml in 24, 48 and 72 hours.

    Conclusion

    In 24 hours and after that, high doses of nano-hydroxyapatite have cytotoxic effect on gingival-derived fibroblasts.

    Keywords: Cytotoxicity, Nano, hydroxyapatite, Fibroblast cell line