فهرست مطالب

نشریه رخساره های رسوبی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 8، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام بهفروزی، امرالله صفری، حسین وزیری مقدم صفحه 1
    در این تحقیق روزن داران بنتیک موجود در سازند قم واقع در ناحیه چنار، شمال غرب کاشان با ضخامت 147 متر مورد مطالعه قرار گرفته است. بیش از 110 مقطع نازک میکروسکپی تهیه شد و نحوه توزیع و پراکندگی روزن داران بنتیک مورد بررسی قرار گرفت تا از این طریق بتوان به بازسازی شرایط حاکم بر محیط دیرینه آن پی برد. عوامل کنترل کننده توزیع روزن داران بنتیک بزرگ (نور، شوری، دما و مواد غذایی و...) مورد بررسی قرار گرفت. بر این اساس سازند قم در آبهای گرم نواحی گرمسیری تا نیمه گرمسیری، با شرایط غذایی عمدتا الیگوتروفیک تا مزوتروفیک و گاهی یوتروفیک و حالات نوری الیگوفوتیک تا مزوفوتیک در شلف میانی تا یوفوتیک در شلف داخلی نهشته شده است. همچنین از لحاظ شوری، عمدتا در یک محدوده شوری نرمال قرار گرفته است. بررسی اجتماعات کربناته در ناحیه مورد مطالعه به شناسایی دو اجتماع دانه ای فورآلگال/ فورامول یا هتروزوئن و کلروزوئن یا فتوزوئن منجر گردید.
    کلیدواژگان: روزن دارن بنتیک، سازند قم، پالئواکولوژی
  • سمیرا تقدیسی نیکبخت، اسدالله محبوبی، محمدحسین محمودی قرایی، محمد خانه باد، عفت پاسبان صفحه 13
    حوضه آبریز عشق آباد سوله با مساحت 365/81 کیلومتر مربع در جنوب غرب قوچان قرار دارد. رودخانه عشق آباد سوله رودخانه ای با بار بستر گراولی است. در اکثر رودخانه های با بار بستر گراولی، اندازه ذرات به سمت پایین دست به صورت نمایی کاهش می یابند. این روند اساسا در ارتباط با حمل و نقل انتخابی ذرات در بستر رودخانه و سایش در طول حمل و نقل است. به منظور بررسی تغییرات اندازه ذرات و عوامل موثر در ریزشوندگی در این رودخانه تعداد 34 نمونه رسوب از کانال اصلی رودخانه برداشت، آنالیز و بر اساس آن 3 ناپیوستگی و 4 پیوستگی رسوبی تشخیص داده شده است. در این حوضه در مقایسه با سایش، جورشدگی هیدرولیکی نقش موثرتری در ریز شوندگی اندازه ذرات در هر یک از پیوستگی های رودخانه دارد. محاسبه پارامترهای اندازه ذرات نشان می دهد که رسوبات رودخانه مورد مطالعه عمدتا دارای جورشدگی بد و بسیار بد، کج شدگی مثبت و کشیدگی پهن تا کشیده می باشند. عناصر ساختاری موجود در این رودخانه ازگراول ماتریکس پشتیبان (Gmm)، گراول دانه پشتیبان (Gcm)، گراول با لایه بندی افقی (Gh)، ماسه با لایه بندی افقی (Sh)، گل لامیناسیون دار (Fl) و گل توده ای (Fm) تشکیل شده است. رخساره های موجود در چهار عنصر ساختاری کانال (CH)، جریان گراویته ای (SG)، بار گراولی و اشکال لایه ای (GB) و رسوبات ریز خارج از کانال (FF) شکل گرفته اند. بر اساس نتایج حاصل، مدل رسوبی رودخانه عشق آباد سوله بریده بریده با بار بستر گراولی است.
    کلیدواژگان: پیوستگی رسوبی، جورشدگی هیدرولیکی، سایش، پارامترهای بافتی، رخساره های رسوبی، عناصر ساختاری
  • سید حسین حسینی، مهدی نجفی، سید رضا موسوی حرمی صفحه 31
    در این مطالعه نهشته های نئوژن شرق کپه داغ و شرق ایران مرکزی مورد بررسی قرار گرفته اند. این نهشته ها در شرق کپه داغ از دو مجموعه رخساره سنگی گراولی (Gh، Gmg، Gmm و Gcm) و ماسه ای (Sm) و چهار عنصر ساختاری CH، SB، GB و SG تشکیل شده است. این نهشته ها از پایین به بالا در سیستمهای رودخانه ای بریده بریده نزدیک به منشا با بار بستر ماسه ای با سطح اساس پایین و سپس مخروط افکنه نزدیک به منشا نهشته شده اند. مطالعات چینه نگاری سکانسی این نهشته ها بر اساس تغییرات رخساره ای نشان دهنده نهشته شدن در یک سکانس رسوبی و در فاصله زمانی کاهش فضای رسوب گذاری است. مطالعات پتروگرافی بیانگر منشا کوه زایی برخوردی و کوه زایی با چرخه مجدد رسوبات در این حوضه است. نهشته های نئوژن مورد مطالعه در شرق ایران مرکزی از چهار مجموعه لیتوفاسیس آواری گراولی (Gp، Gt، Gh، Gmg، Gmm،Gcm)، ماسه ای (Sp، St، Sh و Sm)، دانه ریز (سیلتستون) (Fm) و تبخیری (P) و پنج عنصر ساختاری FF، CH، SB، GB و SG تشکیل شده است. این نهشته ها از پایین به بالا در محیطهای پلایایی، رودخانه بریده بریده نزدیک به منشا تا منطقه میانی با بار بستر ماسه ای تا گراولی با سطح اساس پایین و سپس مخروط افکنه نزدیک به منشا نهشته شده اند. مطالعات چینه نگاری سکانسی نشان دهنده نهشته شدن این رسوبات در طی دو سکانس رسوبی است. سکانس رسوبی نخست مربوط به زمان افزایش فضای رسوب گذاری و سکانس رسوبی دوم مربوط به زمان کاهش فضای رسوب گذاری می باشد. ترکیب ماسه سنگها و کنگلومراها و موقعیت تکتونیکی منطقه نشان از منشا کوه زایی قوسی و بلوک قاره ای نهشته های این حوضه دارد.
    کلیدواژگان: نهشته های نئوژن، رودخانه بریده بریده، مخروط افکنه، پلایا، چینه نگاری سکانسی، منشا
  • داوود دهنوی، محمدحسین محمودی قرایی*، موسوی حرمی موسوی حرمی، فرزین قائمی صفحه 46

    اثرفسیلهای قاره ای در نهشته های الیگوسن واقع در پهنه بینالود همراه با رخساره سنگی در دو برش دامنجان و طاغان واقع در شمال شهر نیشابور مورد مطالعه قرار گرفتند. اثرفسیلهای شناسایی شده شاملArenicolites isp.، Cochlichnus isp، Scoyenia isp.، Steinichnus isp.، Taenidium barretti.، Horizontal U-shaped burrows.،، J–shaped burrows.،Root trace. می باشند. این اثرفسیلها مربوط به اثر رخساره اسکوینیا بوده و فقط در لایه های ماسه سنگی گسترش دارند. مطالعه محیط رسوبی بر پایه داده های رسوب شناختی و رخساره ای و همچنین نوع و فراوانی اثرفسیلها در رسوبات مورد مطالعه، نشان دهنده تشکیل این رسوبات دریک محیط رودخانه ای (کانال و حاشیه کانال) است.

    کلیدواژگان: الیگوسن، اثرفسیل، زون بینالود، سیستم رودخانه ای
  • علی اکبر رحیمی بهار، سمیه پرهام صفحه 61
    رخساره های الکتریکی در اصل یک روش قطعی یا تحلیلی برای دسته بندی چاه نگارهای (پتروفیزیکی) است که می تواند نشان دهنده تغییر ویژگی های زمین شناسی یا مخزنی باشد. در این مقاله با استفاده از چاه نگارهای پتروفیزیکی در دو چاه مغزه گیری شده از سازند سروک در یکی از میادین نفتی جنوب ایران مدل رخساره الکتریکی شامل 25 رخساره به دست آمد. این مدل بر اساس اطلاعات مغزه که نشان دهنده وجود 5 رخساره رسوبی در این سازند بود و با ترکیب رخساره های الکتریکی مشابه به یک مدل 5 رخساره ای بهینه سازی شد. با توجه به انطباق خوب نتایج مدل بهینه شده با واقعیت (در چاه های مغزه گیری شده) این مدل به تمام چاه های میدان تعمیم داده شد. در نتیجه نمونه رخساره های رسوبی در دیگر چاه های میدان شبیه سازی شد.
    کلیدواژگان: رخساره الکتریکی، رخساره رسوبی، خوشه سازی، چاه نگار
  • سعیده سنماری صفحه 75
    در این مطالعه برش موک در جنوب شرق شیراز انتخاب شد. مطالعات تاکسونومیکی نانوفسیلهای آهکی منجر به شناسایی 23 جنس و 44 گونه در برش موک گردید. بر مبنای اولین حضور گونه های شاخص و تجمعات فسیلی همراه، هفت بیوزون (CC21 –CC26) از زون بندی Sissingh (1977) و بیوزون NP1 از زون بندی Martini (1971) که معادل زون CP1a از زون بندی Okada & Bukry (1980)است، در برش موک تشخیص داده شد. بر مبنای بیوزونهای مذکور سن سازند گورپی در جنوب شرق شیراز از کامپانین پسین تا اوایل دانین پیشنهاد می گردد. مطالعات پالئواکولوژی انجام شده نشان می دهد که سازند گورپی در برش موک در عرضهای جغرافیایی پایین و در قسمتهای عمیق حوضه نهشته شده است. اما عمق حوضه سازند گورپی به سمت بالای برش کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: نانواستراتیگرافی، گورپی، موک، شیراز
  • محسن علی آبادی، غلامرضا میراب شبستری، احمد خزاعی، علی غبیشاوی صفحه 85
    سازند سروک از گروه بنگستان توالی کربناته ای از سیستم کرتاسه حوضه زاگرس می باشد. در این مطالعه برش تنگ بولفارس از این سازند در 60 کیلومتری شرق شهرستان رامهرمز (استان خوزستان) در بخش جنوبی تاقدیس بنگستان با سن سنومانین تورونین و با ضخامت 170 متر مورد مطالعه قرار گرفته است. با استفاده از مطالعات میکروسکپهای پلاریزان و کاتدولومینسانس، فرآیندهای دیاژنتیکی موثر بر سازند سروک و توالی پاراژنتیکی آن در منطقه مورد مطالعه تفسیر گردید. مهمترین فرآیندهای دیاژنتیکی که سنگهای آهکی بخش بالایی سازند سروک را تحت تاثیر قرار داده اند شامل میکریتی شدن، نئومورفیسم، سیمانی شدن، فشردگی مکانیکی، فشردگی شیمیایی، انحلال، شکستگی و تشکیل رگه های کلسیتی است. به طور کلی فرآیندهایی مانند انحلال، شکستگی و در شرایط خاصی استیلولیتی شدن موجب افزایش کیفیت مخزنی در توالی مورد مطالعه شده است و فرآیندهای میکریتی شدن، سیمانی شدن، فشردگی و تشکیل رگه های کلسیتی از پتانسیل این سازند برای ایجاد یک مخزن هیدروکربوری کاسته است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که فرآیندهای مخرب تاثیر بیشتری داشته و به طور کلی کیفیت مخزنی بخش بالایی سازند سروک در اثر دیاژنز کاهش یافته است. همچنین مطالعه عناصر اصلی و فرعی بیانگر بسته تا نیمه بسته بودن سیستم دیاژنتیکی و ترکیب کانی شناسی اولیه کلسیت پرمنیزیم برای کربناتهای سازند مورد مطالعه است. شرایط آب و هوایی دیرینه در زمان تشکیل سازند سروک بر اساس نمودار Sr/Na در برابر Mn، مشابه شرایط آب و هوایی مناطق معتدله بوده است.
    کلیدواژگان: سازند سروک، دیاژنز، کیفیت مخزنی، ژئوشیمی رسوبی، کاتدولومینسانس
  • آبرادات مافی، علیرضا عاشوری، ابراهیم قاسمی نژاد صفحه 101
    نهشته های دوره پالئوژن در دامنه های جنوبی پهنه ساختاری بینالود از گسترش قابل توجهی برخوردار است. در 45 کیلومتری جنوب خاوری شهرستان نیشابور و در یک کیلومتری خاورآبادی قلعه وزیر (قلعه بازار) گذر رسوبات دریایی ائوسن به نهشته های قرمز رنگ قارهای ائوسن الیگوسن به صورت ناپیوستگی فرسایشی مشخص میباشد. به منظور تعیین سن بالاترین بخش رسوبات دریایی ائوسن تعداد 24 نمونه ج هت مطالعه بر روی محتوی نانوفسیلهای آهکی آن به طور سیستماتیک برداشت گردید. در این بررسی تعداد 10 جنس و 22 گونه از اشکال مختلف نانوفسیلهای آهکی شناسایی شد و بر اساس محدوده زیست چینهای گونه های شاخص سن ائوسن میانی (لوتسین پسین) برای بالاترین حد توالی رسوبی دریایی ائوسن منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پالئوژن، پهنه ساختاری بینالود، رسوبات دریایی ائوسن، لوتسین
|
  • Elham Behforouzi, Amrollah Safari, Hossein Vaziri Moghaddam Page 1
    In This study، large benthic foraminifera of Qom Formation in Chenar area (northwestern Kashan) with 147 m thickness are investigated. 112 thin sections were prepared and distribution of benthic foraminifera was analyzed to reconstruct paleoenvironmental condition. Sea level fluctuations could be observed from bottom to top in the studied section. Based on large benthic foraminifera assemblages and microfacies features، three major depositional environments (inner shelf، middle shelf & outer shelf) were defined. The inner shelf facies is characterized by wackstone-packstone، dominated by miliolid and small perforate foraminifera. The middle shelf facies is represented by packstone-grainstone with diverse assemblage of large perforate benthic foraminifera. Outer shelf facies is dominated by large perforate benthic foraminifera as well as planktonic foraminifera. The distribution of the Oligocene large benthic foraminifera in the studied area indicates that shallow marine carbonate sediments of the Qom Formation were deposited in a photic zone of tropical to sub-tropical environments.
    Keywords: Benthic foraminifera, Qom Formation, palaeoecology
  • Samira Taghdisi Nikbakht, Asadollah Mahboubi, Mohammad Hosein Mahmudi Gharaee, Mohammad Khanehbad, Effat Paseban Page 13
    The Eshghabad-Sule drainage basin with about 81. 365 Km2 is located in southwest of Quchan. The Eshghabad-Sule River is a gravel bar-bed river which its grain size decreased exponentially downstream. This may be related to selective transport of clasts on the streambed and abrasion during transport. To understand the grain size variations and effective factors in downstream fining، 34 samples have been analyzed. As results، 3 discontinuities and 4 sedimentary links were identified. In this basin، the role of hydraulic sorting in comparative with abrasion is more effective in downstream fining of grain size in each sedimentary link. Calculation of grain size parameters show that in this type of river، sediments are mostly poorly to very poorly sorted، positive skewed and platykurtic to leptokurtic. The identified lithofacies in this river are consist of matrix supported gravel (Gmm)، grain supported gravel (Gcm)، grain supported gravel with horizontal bedding (Gh)، sand with horizontal bedding (Sh)، laminated mud (Fl) and massive mud (Fm). Existing facies have formed in 4 architectural elements such as Channel (CH)، Gravity flow deposits (SG)، Gravel bars and Bed forms (GB) and Fine grain classtic deposits (FF). Based on identified facies associations and architectural elements، the sedimentary model of Eshghabad–Sule is gravelly braided river system.
    Keywords: Sedimentary link, hydraulic sorting, abrasion, textural parameters, sediment facies, architectural elements
  • Seyed Hossein Hosseini, Mehdi Nadjafi, Reza Mussavi Harami Page 31
    In this study، Neogene deposits of eastern Kopet-Dagh and east central Iran have been investigated. These deposits in the eastern Kopet-Dagh Basin consist of two lithofacies associations including gravelly (Gcm، Gmm، Gmg، Gh) and sandy (Sm) that form within four structural elements (SG، GB، SB، CH). From base to up، they were deposited in the braided river with sandy bed load in the alluvial fan depositional systems near the source area. Sequence stratigraphic analysis of Neogene deposits، based on lithofacies variations، indicated that these sediments formed in an area with the low accommodation space. Petrography study indicates that they were derived from collision and recycled orogen tectonic setting. Neogene deposits in the studied area in the east Central Iran are composed of four lithofacies associations including gravelly (Gcm، Gmm، Gmg، Gh، Gt، Gp)، sandy (Sm، Sh، St، Sp)، fine grain (siltstone) (Fm) and evaprite (P) that formed within five structural elements including SG، GB، SB، CH، FF. These sediments، from base to up، were deposited in playa and proximal to mid sandy-gravelly bed braided river in alluvial fan depositional systems. Sequence stratigraphic analysis indicates that these deposits consist of two sedimentary sequences. The first sequence belongs to high accommodation space and the second one formed during the low accommodation space. Sandstones and conglomerates composition as well as tectonic position of area indicate that the tectonic settings of the source area was probably arc orogen and continental block.
    Keywords: Neogene deposits, braided river, alluvial fan, playa, sequence stratigraphy, source
  • Davoud Dehnavi, Mohammad Hossein Mahmudy Gharaie, Reze Moussavi Harami, Farzin Ghaemi Page 46

    Both trace fossils and lithofacies of Binalood’s Oligocene deposits have been studied in Damanjan and Taghan sections، north Neyshabouer. Identified trace fossils include Arenicolites isp.، Cochlichnus isp.، Scoyenia isp.، Steinichnus isp.، Taenidium barretti، Horizontal U-shaped burrows، J–shaped burrows and Root trace. These trace fossils belong to Scoyenia ichnofacies، which can be found in sandstone layers. The studies of these trace fossils show that Oligocene deposit has been deposited in fluvial depositional system.

    Keywords: Oligocene, trace fossils, Binalood, fluvial system
  • Ali Akbar Rahimibahar, Somayeh Parham Page 61
    Electrofacies is a deterministic or analytical way to perform well logs data partitioning، which shows variation of geologic or reservoir characteristics. In this paper، we used well logs of two cored wells at one of the oil fields in south of Iran. An initial electrofacies model was developed based on well logs which included of 25 facies. Corresponds facies in this model merged together according to core micro facies analysis that showed 5 sedimentary facies associations. So it optimized by transmuting to new model (5 facies). Results of optimized model showed good conformity with core micro facies (in cored wells). Finally، we propagated it to all wells and simulated sediment facies in all wells of the subjected oil field.
    Keywords: Electrofacies, sediment facies, core, well log
  • Saeedeh Senemari Page 75
    In this study، Gurpi Formation at Mook section has been sampled and studied. Taxonomical studies of calcareous nannofossils lead to identification of 23 genera and 44 species at the Mook section. According to the first occurrence of index species and fossil assemblages، seven calcareous nannofossil biozones (CC21- CC26 of Sissingh، 1997) and biozone NP1 of Martini (1971) equivalent to biozone CP1a of Okada and Bukry (1980) at the Mook section have been recognized. Based on these biozones، age of the Gurpi Formation in SE of Shiraz، is Late Campanian to Early Danian. On the bases of paleoecological interpretation، Gurpi Formation at the Mook section was deposited in low latitude and deep marine environment. But، the depth of the basin decreases toward the top of the Gurpi Formation at this section.
    Keywords: Nannostratigraphy, Gurpi, Mook, Shiraz
  • Mohsen Aliabadi, Gholamreza Mirab Shabestari, Ahmadreza Khazaee, Ali Ghabeishavi Page 85
    Sarvak Formation of Bangestan Group (Cenomanian-Turonian) is a carbonate sequence of Cretaceous system in the Zagros Basin. In this research، an outcrop of this formation in Tang-e-Bulfares، about 60 Km east of Ramhormoz (Khuzestan Province) and in southern part of Bangestan anticline، has been studied. Diagenetic processes that have affected Sarvak Formation were evaluated using polarizing and cathodoluminescence microscopes and the paragenetic sequence of were interpreted. The most important diagenetic processes which have involved limestones of upper part of Sarvak Formation include: micritization، neomorphism، cementation، mechanical compaction، chemical compaction، dissolution، fracturing and development of calcitic veins. In general، processes such as dissolution، fracturing and in specific conditions stylolitization have increased reservoir quality in the studied section and the processes of micritization، cementation، compaction and development of calcitic veins have decreased the potential of this formation as a suitable petroleum reservoir. The results of this research reveal that destructive processes have had more influence and so the reservoir quality of the upper part of Sarvak Formation has been reduced by diagenesis. Also، study of major and minor elements reveals a closed to semi-closed diagenetic system and probably the high Mg-calcite was a primary mineralogy for carbonate rocks of the studied formation. Based on the Sr/Na versus Mg graph، palaeoclimatic conditions during deposition of the Sarvak Formation may have been similar to the present-time temperate regions.
    Keywords: Sarvak Formation, diagenesis, reservoir quality, sedimentary geochemistry, cathodoluminescence