فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1385)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید رضا صفوی نایینی صفحه 5
    در نوشتاری که در پیش رو دارید، تعاریف مختلف فرهنگ و تعریف نسبتا متفاوتی با تعاریف مرسوم از تکنولوژی ارائه خواهند شد. در ادامه، مولفه های اصلی فرهنگ که نقش اساسی در توسعه فرهنگ را دارد، با شرح بیشتری مورد بحث قرار خواهند گرفت.
    از همین دیدگاه توضیح داده می شود که چگونه تکنولوژی به عنوان بخشی از فرهنگ، در فرآیند توسعه فرهنگ، جذب و یا ایجاد شده و خود توسعه پیدا می کند. با این رویکرد، گفته خواهد شد که چرا انتقال تکنولوژی، در قالب انتقال فرهنگ، که خود مقوله قابل بحثی است، باید مورد بررسی قرار گیرد. در پایان نیز، راهکارهای پیش روی کشورهای در حال توسعه به اجمال مورد بررسی و نقد قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: ارزش، نورم، فرهنگ مادی، فرهنگ ساز و زیرفرهنگ
  • حجت الاسلام عبدالعلی رضایی صفحه 10
    صنعت از بخش های عمده و حساس اقتصاد کشور محسوب می شوند؛ چراکه نقش موثر آن در توانمندی جامعه در روند توسعه و تکامل از طریق رفع نیازهای اقتصادی بسیار محسوس است. نقش بنیادین صنعت در دستیابی به اهداف توسعه و تکامل موردنظر جامعه ایران، الزامات خاصی را برای تعیین اتراتژی و سیاست های کلان در برنامه های توسعه به دنبال خواهد داشت. بر این اساس، استراتژی ها و راهبردهای جامعه دین محور با سایر جوامع مادی گرا متفاوت است؛ چراکه چارچوب کلی آن بوسیله ارزش، بینش و دانش برخاسته از دین تعیین می شود. بر این پایه کشور ما برای دستیابی به اهداف و آرمان های اقتصادی خود نیازمند یک مدل و الگویی است که در پرتو آن بتواند جایگاه صنعت و استراتژی توسعه صنعتی کشور را متناسب با ساختار ارزشی حاکم بر جامعه مشخص نماید.
    بدین منظور ضرورت پژوهشی فراگیر در تجزیه و تحلیل سه دهه گذشته صنعت کشور و دستیابی به ریشه معضلات اقتصادی و صنعتی، امکان ترسیم دورنمای صنعت مطلوب و شیب انتقال در دوران گذار را هر چه بهتر فراهم خواهد آورد.
    کلیدواژگان: الگوی جامع، گستاخی انقلابی، پردازش اطلاعات، بحران هدفمند، مدیریت بحران، استراتژی نظری
  • مهندس عقیل ملکی فر صفحه 28
    در شرایط فعلی، پیش بینی افق های دور که لازمه برنامه ریزی استراتژیک است، با دشواری صورت می گیرد و گاه چنان حوادث غیرمنتظره روی می دهند که همچون «سونامی» بنیاد سیاست ها با استراتژی بلندمدت را به هم می ریزد. وجود این شرایط، کشورها و سازمان ها را با یک تناقض اساسی روبرو می کند. بنابراین برنامه ریزی استراتژیک ضرورت دارد؛ چرا که بدون وجود استراتژی های بلندمدت، جایی برای مدیریت بهینه منابع و سرمایه گذاری ها باقی نمی ماند. از سوی دیگر برنامه ریزی استراتژی های بلندمدت نیز متزلزل است، چون اعتباری برای پیش بینی های بلندمدت (در افق های 20، 30، 50 سال و بالاتر) در اختیار نیست.
    عقل سلیم توجیه نمی کند که قید برنامه ریزی استراتژیک را بزنیم. پس باید برای رهایی از این تناقض چاره ای یافت. چاره آن برنامه ریزی پابرجاست که بر پایه آن می توان برای 100 سال آینده برنامه ریزی کرد، بدون این که اتفاقی مانند «سونامی» بتواند بنیاد این برنامه ها (راهبردها) را در هم شکند.
    برنامه ریزی استراتژیک (در افق های زمانی واقعا بلند) در حوزه علم و تکنولوژی اهمیت مضاعفی می یابد؛ چراکه سرمایه گذاری ها در این زمینه معمولا خیلی دیر به بار می نشیند. اگر سیاست ها و استراتژی های کشور و یا سازمان های صنعتی حساس، در این زمینه آسیب پذیر و شکننده بوده و به عبارت دیگر «پا بر جا» نباشند، آینده کشور در معرض مخاطرات جدی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی پایدار، مهارت های پایه ای، عصر اطلاعات، سواد دیجیتالی، تفکر مخترعانه، تفکر تعمیراتی، تفکر مهندسی و تفکر کاربردی
  • رضا ناد صفحه 36
    گسترش روزافزون تکنولوژی در زندگی بشر، موجب آلودگی های گوناگون در محیط زیست شده و تعادل و تناسب آن را برهم زده است. در کشور ایران نیز به مقوله محیط زیست و ارتباط آن با پیشرفت و توسعه فناوری هنوز به شکل منطقی توجه نشده است، در حالی که می توان لازمه رشد و فناوری و همچنین وجود توسعه پایدار را متکی بر حفظ منابع پایه ای مانند محیط زیست دانست.
    البته راهبردهای مختلفی هم جهت توسعه ناپایدار در کشور ما وجود دارد که عدم توجه به آنها موجب توسعه ناهماهنگ بوده و اتلاف بیش از پیش منابع را دربرخواهد داشت. به طور کلی صنعتی شدن و رشد و پیشرفت صنعتی بدون برنامه ریزی صحیح و دقیق، دارای عواقب و نتایج ناگوار و اغلب جبران ناپذیری می باشد.
    در این نوشتار ابتدا ابعاد توسعه تکنولوژی و فواید و مضرات تکنولوژی و همچنین توسعه تکنولوژی در اروپا بررسی شده و سپس به چگونگی استفاده از سیستم های مدیریت زیست محیطی پرداخته می شود. از آنجایی که یکی از قوانین متداول در اتحادیه اروپا، قانون ارزیابی زیست محیطی است. بیان قانون ارزیابی زیست محیطی است، بیان قانون ارزیابی زیست محیطی و دستورالعمل اقتصاد زباله و معاهده های بین المللی ضروری می نماید. در انتها نیز مروری بر اثرات تدابیر زیست محیطی و همچنین مشکلات زیست محیطی ایران خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: مدیریت زیست محیطی، اقتصاد زباله و ارزیابی زیست محیطی
  • محسن وفامهر، عباسعلی شاهرودی، همایون اربابیان صفحه 45
    تکنولوژی چیست؟ رابطه آن با انسان چگونه است و چه تاثیراتی بر یکدیگر می گذارند؟ تعاریف و تبیین های انجام گرفته پیرامون سوالات فوق، بسیار متعدد و مختلف است. بنابر تصور متعارف، تکنولوژی تنها ابزارهای دست ساخت بشر می باشد و پیشرفت و توسعه آن، ما را به سوی آرمان شهر هدایت می کند؛ اما ظاهرا سر از ویران شهر درآوردیم.
    برخلاف تصور اولیه و رایج از تکنولوژی به مثابه ابزار، تکنولوژی می تواند ابزار صرف نباشد، همانگونه که برخی، تکنولوژی را در عرصه هایی مختلف همچون تفکر، فرآیند انجام، سرانجام اثر و نتیجه، گسترش داده اند. برخی دیگر نیز برای آن ماهیتی متصور شده اند که با خود تکنولوژی متفاوت است. رابطه انسان با تکنولوژی در گذشته و حال از مباحث عمده ای است که در این عرصه مطرح می باشد. در نظر برخی فلاسفه، تکنولوژی دارای ارزشی خنثی بوده و بسته به چگونگی استفاده از آن، دارای ارزش های متفاوتی می گردد. به این معنی که این افراد برای تکنولوژی ارزش ماهوی قائل نبوده و صرفا عوامل فاعلی را در ارزش گذاری بر آثار تکنولوژی دخیل می دانند. در مقابل اینان، گروه دیگری قرار دارد که برای تکنولوژی ارزش ماهوی قائل بوده و برخی از عیوب و نارسایی ها را به ذات تکنولوژی نسبت می دهند؛ لذا در این مقاله سعی بر آن است که ضمن ارائه تعریف تکنواوژی از دیدگاه های مختلف، خصوصیات و ویژگی های آن نیز با محوریت دیدگاه های ژاک الول و عبدالکریم سروش ارائه شود.
    کلیدواژگان: انسان، تکنولوژی، معماری، تکنولوژی مدرن، تکنولوژی سنتی، ارتباط
  • حافظ کیان ارثی صفحه 56
    امروزه مشکل طراحی ساختار سازمان ها به یک معضل ریشه ای تبدیل شده است که بدون توجه به متغیرهای اقتضایی و ابعاد ساختاری نتیجه ای نامطلوب به دنبال دارد. در ایران، آنچه که بیش از هر چیز دیگری در طراحی ساختار موثر است، افکار مکانیکی مهندسی نسبت به مسئله هماهنگی و کنترل اتوماسیونی می باشد؛ اما آنچه از بررسی ادبیات مربوط به ساختار نیز استنباط می شود این است که حتی علوم کاربردی برای اندازه گیری و ارزشیابی متناسب با ساختار نیز، به معیارهای بیشتری نیاز دارند. از این رو توجه به منافع حاصل از لحاظ نمودن متغیر تکنولوژی در طراحی ساختار سازمانی در شرکت های مختلف می تواند زمینه ساز برداشتن گام های مستحکم تری در زمینه بهره وری و اثربخشی این شرکت ها بوده و نقش بسزایی را در اقتصاد کشور ایفا نماید.
    هدف از نگارش مقاله فوق، تحقیق بررسی تاثیر متغیر تکنولوژی بر ساختار سازمانی و ارائه پیشنهادات کاربردی مبتنی بر نتایج تحقیق می باشد.
    نتیجه کلی حاصل از این تحقیق با توجه به هدف تحقیق و مدل کلی که بیان کننده تاثیر متغیرهای اقتضایی، محتوایی و تعدیل کننده ها (استراتژی) بر ابعاد ساختاری است؛ براساس تحلیل رگرسیون موقعیت سازمان در طیف پویا و غیرپویا تعیین شده است.
    کلیدواژگان: چگالی مدیریتی، فراصنعتی، کارآفرین، دکه الکترونیک و ضریب همبستگی
|
  • Seyed Reza Safavi Naeni Page 5
    Various definition of culture and a relatively different definition of technology comparing other customary definitions are presented in this paper. The main components of culture that have an essential role in the cultural development of a nation will be discussed in more details. How technology as a part of culture is attracted، created and developed in the overall process of cultural development will be explained from this viewpoint. Using this approach this will be claimed that the technology transfer process must be studied in the context of the transfer of culture. In the last part of this paper some solutions for developing countries are presented and discussed in brief.
    Keywords: Value, norm, materialistic culture, culture creator, sub, culture
  • Abdol-Ali Rezae Page 10
    Industries comprise the major economic sectors of a country. By satisfying the economic needs، they have an effective and sensible role in empowering the society in the process of development and perfection. The fundamental role of industries in achieving the development goals for Iran''s society will demand specific requirement for strategic planning and policy making in the development programs. On this basis، the strategies of a religious society are different from other materialist societies for its overall framework will be determined by the religious values، perspectives and knowledge. In this regard our country needs a model and pattern for determining the correct situation of the strategy of industrial development of the nation consistent with value structure that governs the society. To achieve this goal، it is necessary to conduct research on investigation and analysis of the country''s industrial situation in the past three decades to understand the main causes of economic and industrial difficulties and providing a long-term perspective of transfer gradient in a transient era.
    Keywords: Public venture, revolutionary impudence, information processing, targeted crisis, crisis management, controlling crisis
  • Agheel Maleki-Far Page 28
    In today''s situation، it is difficult to forecast the far future based on the strategic planning. Unexpected events like a tsunami will destroy the foundations of policies and long term strategies. Because of these conditions the organizations will face to a fundamental contradiction: at one hand، the strategic planning is necessary. For without the long-term strategies there will be no room for optimum management of resources and investments. At the other hand، the foundations of strategies and long-term planning are also unstable، because the long term forecasts does not have sufficient credibility for a 20، 30، 50 or a longer period. It is irrational to overthrow the strategic planning. Thus we must find a way to resolve this contradiction. Robust planning can afford a solution for this major problem. Based on this type of planning we can plan for a very long horizon، even for the next 100 years، the tsunami of changes could not break down the foundation of these long term strategies. Strategic planning for the long term horizons in the domain of science and technology gains a doubled importance، for investment in these areas will yield its benefits very late. If the policies and strategies of the country or its sensitive industrial organizations would be vulnerable in this area، or in the other word would not be robust، the future of the country will be in serious danger.
    Keywords: Robust planning, fundamental skills, information, wisdom age, digital literature, innovative thinking, maintenance, repair thinking, engineering thinking, application thinking
  • Reza Nad Page 36
    The increasing spread of technology in human life has brought with it various types of pollution in the environment and destroyed its balance and proportionality. There is no logical attention to the category of environment and its relation to the advancement and development of technology in Iran. At the same time it is reasonable to assume that the basis for sustainable economic growth and development lies in conservation of natural resources and the environment. There are some different strategies in our country for unsustainable development that will cause non-uniform development and extra waste of resources. In general، without comprehensive and accurate planning، industrializing and industrial growth will have unpleasant and irreparable consequences. In this paper the different dimensions of technology development، advantages and harmful effects of technology and technology development in European countries were discussed firstly and then، the use of environmental management systems was introduced. For one of the common regulations in European Union is the Environmental Impact Assessment regulations، an explanation of these regulations and the guidelines of wastes economy and international protocols seems necessary. At last، the effects of environmental initiatives and other problems of the environment of Iran will be reviewed briefly.
    Keywords: Environmental management, wastes economy, environmental impacts assessment
  • Mohsen Vafamehr , Abbas-Ali Shahroodi , Humayoon Arbabian Page 45
    What is Technology? How is the relation between man and technology and what are their mutual interactions? There are numerous definitions and explanations for the above questions. According to the common conceptions، technology is equivalent to the instruments made by human and that the technology advancements could lead us to the «utopia»، but it appears that we now are in a ruin world or «dystopia». In contrary to the old and popular conception، technology may not be merely a tool. As some expand the concept of technology in different areas such as thinking، the process of accomplishment، the conclusion of impacts and the results، some also assume an essence for it that is different from the technology itself. According to some of the philosophers، technology has a neutral value and depending on how we use it، it acquires different values. This means that these philosophers don''t believe an essential value for the technology and they involve only the subjective factors in valuing the impacts of technology. On the other hand، some consider an essential value for the technology and associate some disadvantages and defects to its essence. In this paper we will try to give the definitions of technology from different viewpoints and identify its characteristics and specifications based on the viewpoints of Abdolkarim Soroush and Jacques Ellul.
    Keywords: Human, technology, architecture, modern technology, traditional technology, relation
  • Hafez Kian Ersee Page 56
    The design of structures of organizations has become a critical problem in today''s business. Without consideration of necessary variables and structural dimensions، this may lead to undesirable conclusions. In Iran what has the most influence in the design of structure، is the mechanical thinking in engineering، regarding coordination and control by automation. However، from a literature review we can deduce that even the applied sciences need more criteria for measurement and evaluation in proportion to organizational structure. Therefore، the benefits from involving the parameter of technology in the design of organizational structure of corporations would increase the productivity and efficiency of them and could play a significant role in the economy of the country. The main goal of this report is an investigation of the impacts of technology on the organizational structure of corporations and offering some applied suggestions based on the obtained results. Considering the mail goal of the research and the general model describing the effects of necessary، conceptual and adjusting parameters on organizational dimensions، the overall result of this research is determined based on a regression analysis of the situation of organization in dynamic and non-dynamic spectrum.
    Keywords: Management density, super industrial, entrepreneur, electronic shop, correlation coefficient