فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و سوم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمید عباس دخت، محمدرضا عدالت پیشه صفحه 381
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد دو هیبرید ذرت، آزمایشی به صورت اسپیلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود در سال زراعی 86-85 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مصرف نیتروژن بصورت کود اوره در سه سطح (250، 150و 350 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و پرایمینگ بذر (پرایم و عدم پرایم کردن) و هیبرید های ذرت شامل SC704 و KOSS444 هر کدام در دو سطح بعنوان فاکتور فرعی به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان عملکرد دانه، تعداد ردیف دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، وزن هزار دانه، طول و قطر بلال در گیاهان پرایم شده رقم SC704 وجود داشت. سطوح کود اوره نیز تاثیر معنی داری بر عملکرد و اجزای آن داشت بطوریکه بیشترین میزان آن مربوط به تیمار مصرف 350 کیلوگرم در هکتار اوره بود. تعداد ردیف دانه در بلال در گیاهانی که بذر آنها پرایم شدند بیشتر از گیاهان پرایم نشده بود و گیاهانی که بذر آنها پرایم شده بود در تمام سطوح مصرف کود دارای تعداد ردیف دانه در بلال بیشتری در مقایسه با تیمار عدم پرایم بودند. بیشترین و کمترین تعداد دانه در ردیف به ترتیب در گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده رقم SC704 و مصرف 350 کیلوگرم در هکتار کود اوره و گیاهان حاصل از بذرهای پرایم نشده رقم KOSS444 و مقدار مصرف 150کیلوگرم در هکتار کود اوره حاصل گردید. با افزایش میزان مصرف کود اوره، وزن هزار دانه در هر دو هیبرید افزایش یافت و بیشترین وزن هزاردانه در رقم پرایم شده SC704 با مصرف 350 کیلوگرم کود اوره در هکتار حاصل گردید. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که هیدرو پرایمینگ بذر باعث بهبود عملکرد و اجزای عملکرد دو هیبرید می گردد و هیبرید SC704 نسبت به KOSS444 برتری دارد.
    کلیدواژگان: عملکرد، اوره، پرایمینگ بذر، ذرت، اجزای عملکرد
  • رضا کشاورز افشار، محمدرضا چایی چی، حسین مقدم، سید محمدرضا احتشامی صفحه 391
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های حل کننده فسفات و کود شیمیایی فسفر بر عملکرد شلغم علوفه ای در شرایط کم آبیاری، آزمایشی در سال 1388 در مزرعه آموزشی- پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. عامل اول شامل پنج سطح کم آبیاری (شاهد بدون آبیاری، یک مرتبه آبیاری در زمان کاشت، آبیاری در زمان کاشت + آبیاری در آغاز تشکیل غده ها، آبیاری در زمان کاشت + آبیاری در آغاز تشکیل غده ها + آبیاری در آغاز رشد ساقه و آبیاری کامل در تمام دوره رشد بر اساس نیاز آبی گیاه) به کرت اصلی و عامل دوم شامل چهار سطح کودی (شاهد بدون کود فسفر، 100% کود شیمایی فسفره بر اساس آزمون خاک، 50% کود شیمیایی+ تلقیح بذر با زاد مایه باکتری سودوموناس پوتیدا سویه های 41 و 168 و تلقیح بذر با زاد مایه باکتری های سودوموناس پوتیدا به تنهایی) به کرت فرعی تخصیص داده شدند. نتایج نشان داد که گیاه شلغم علوفه ای به تنش خشکی به ویژه در مرحله جوانه زنی و سبز شدن، بسیار حساس است و در صورت اعمال کم آبیاری، تامین آب در این مرحله می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش عملکرد داشته باشد. این در حالی است که آبیاری در زمان آغاز رشد ساقه، تاثیری بر افزایش عملکرد علوفه این گیاه نداشت. همچنین نتایج نشان داد استفاده از کود شیمیایی و زیستی فسفر در کاهش اثرات نامطلوب تنش خشکی بر رشد و عملکرد این گیاه موثر بود. با افزایش شدت تنش خشکی، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی متابولیسمی علوفه شلغم از یک روند کاهشی پیروی نمود در حالی که در همین شرایط مقدار الیاف نامحلول در شوینده های اسیدی، کربوهیدرات محلول در آب و پروتئین خام از یک روند افزایشی پیروی کرد. به طور کلی در تولید شلغم علوفه ای می توان کود تلفیقی را جایگزین کود کامل شیمیایی فسفر نمود. عملکرد علوفه کل در تیمار کود تلفیقی تنها 8 درصد در مقایسه با تیمار کود کامل شیمیایی کاهش یافت. این در حالی است که با مصرف کود تلفیقی 50 درصد در مصرف کود شیمیایی صرفه جویی شد. شایان ذکر است که تیمار کود تلفیقی توانست اثر تنش خشکی را بر رشد و عملکرد شلغم تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: شلغم علوفه ای، تنش خشکی، باکتری سودوموناس، کیفیت علوفه
  • وحید باوی، بهروز واعظی صفحه 405
    اثر تنش گرمای انتهای فصل بر عملکرد و اجزای عملکرد در 11 رگه جو ارسالی از مرکز تحقیقات ایکاردا و یک رقم شاهد منطقه (ایذه) طی دو سال (86-1384) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم گچساران مورد ارزیابی قرار گرفت. هر رگه در یک کرت شش خطی و در دو تاریخ، کاشت رایج منطقه (اواسط آذرماه) و دیرکاشتی (اواخر دی ماه) و در سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت گردید. نتایج نشان داد که تنش گرمای ناشی از اعمال دیرکاشتی به صورت معنی داری میانگین دوسالانه تعداد سنبله در واحد سطح، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و عملکرد دانه را به ترتیب به میزان 2‎/25، 3‎/6، 6‎/3 و 8‎/34 درصد کاهش داد ولی طول دوره پرشدن دانه کاهش معنی داری نداشت. تعداد روز تا سنبله دهی بیشترین همبستگی معنی دار (65‎/0-) را با عملکرد در شرایط تنش نشان داد. شاخص های میانگین محصول دهی (MP)‎، میانگین هندسی محصول دهی (GMP)‎ و شاخص تحمل تنش (STI)‎ که در هر دو شرایط تنش و طبیعی همبستگی مثبت، معنی دار و بسیار بالاتری با عملکرد داشتند، مناسب ترین شاخص ها در شناسایی رگه های متحمل به گرما و پرمحصول در هردو شرایط طبیعی و تنش گرما بودند. بر اساس نتایج دوساله می توان رگه 6 را با بیشترین مقدار برای شاخص های STI، GMP و MP و بالاترین عملکرد دانه، به عنوان رگه متحمل به شرایط تنش گرما جهت کشت در مناطق گرمسیری معرفی نمود.
    کلیدواژگان: جو، تنش گرما، شاخص های تحمل تنش، عملکرد
  • محیا انصاری جوینی، محمدرضا چایی چی، سید محمدرضا احتشامی صفحه 421
    به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیک و شیمیایی فسفر و همچنین کم آبیاری بر ویژگی های کمی و کیفی دو رقم سورگوم دانه ای، آزمایشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به اجرا درآمد. کرت های اصلی به رژیم های آبیاری در دو سطح: آبیاری کامل (IRN)‎ و کم آبیاری به صورت آبیاری کامل تا مرحله 8-6 برگی و پس از آن آبیاری در مراحل 12-10 برگی، آغاز گلدهی، آغاز دانه بندی و آغاز شیری شدن دانه (IRS)‎، کرت های فرعی به عامل رقم در دو سطح: سورگوم دانه ای رقم کیمیا (KI)‎ و سورگوم دانه ای رقم سپیده (SP)‎ و کرت های فرعی فرعی به سیستم های کودی در چهار سطح: بدون کود شیمیایی فسفر و کود بیولوژیک (P0)، کود شیمیایی فسفر (P100)، تلقیح بذر با باکتری سودوموناس و قارچ میکوریزا (M+ Ps)‎ و تلقیح بذر با باکتری سودوموناس و قارچ میکوریزا + 50% کود شیمیایی فسفر (P50+M+Ps)‎ اختصاص یافتند. نتایج تحقیق نشان داد که بالاترین عملکرد بیولوژیک در شرایط آبیاری کامل را رقم سپیده و با کاربرد کود تلفیقی و در شرایط کم آبیاری نیز مجددا رقم سپیده با کاربرد کود تلفیقی و بیولوژیک تولید کرد. در بررسی اثر تیمارها بر عملکرد دانه، بیشترین عملکرد دانه را در شرایط آبیاری کامل کود شیمیایی (kg/ha11694) و در شرایط کم آبیاری کودهای تلفیقی 9479 و بیولوژیک 9186 کیلوگرم/ هکتار تولید کردند. در بین دو رقم مورد آزمایش در مجموع رقم کیمیا از 8 درصد عملکرد دانه بالاتری در مقایسه با رقم سپیده برخوردار بود. در رابطه با میزان فسفر و پروتئین خام دانه نتایج نشان داد که رقم کیمیا از میزان فسفر دانه بیشتر اما پروتئین خام دانه کمتری در مقایسه با رقم سپیده برخوردار بود. تنش کم آبیاری منجر به کاهش معنی دار فسفر دانه رقم سپیده شد در حالیکه این تنش تاثیری بر محتوای فسفر دانه رقم کیمیا نداشت. نتایج این تحقیق نشان داد که روش کم آبیاری منجر به صرفه جویی 41 درصدی آب آبیاری شد در حالیکه تنها 17 درصد عملکرد دانه را کاهش داد. این مطلب کارایی بالای این روش کم آبیاری و سودمندی آن برای کشاورزی ایران را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سودوموناس، میکوریزا، پروتئین خام دانه، فسفر دانه، باکتری های حل کننده فسفات
  • محبوبه قاسمی، علی اشرف مهرابی، خلیل فصیحی، محمد مهدی پورسیابیدی صفحه 437
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسیدآبسزیک بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود (Cicer arietinum L.) در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1387 اجرا شد. آبیاری (دیم و آبیاری تکمیلی در مرحله شروع نیام بندی) به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی اسیدآبسزیک)صفر و ppm20) و رقم (آزاد و محلی ماهیدشت یا بیونیج) به صورت فاکتوریل به کرت های فرعی اختصاص یافتند. نتایج نشان داد، آبیاری تکمیلی باعث بهبود قابل ملاحظه صفاتی نظیر ارتفاع بوته، تعداد نیام در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک گردید. ارقام از نظر تعداد روز تا 50% گلدهی و نیام بندی، طول و عرض نیام با یکدیگر اختلاف داشتند. در صورتی که اثر آبیاری تکمیلی و اسیدآبسزیک بر این صفات معنی دار نبود. در کشت دیم، بوته های تیمار شده با اسیدآبسزیک دارای ارتفاع بوته و نیز تعداد نیام بیشتری نسبت به بوته های شاهد بودند. همچنین کاربرد اسیدآبسزیک در این شرایط منجر به افزایش معنی دار عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در ارقام نخود تا حد تیمار آبیاری تکمیلی شد.
    کلیدواژگان: نخود، تنش خشکی، اسیدآبسزیک
  • محمدهادی موسویان، امیر یزدان سپاس، اشکبوس امینی، محمدرضا بی همتا، محمد جواد حاجی علیان صفحه 447
    دستیابی به ارقام گندم با عملکرد بالا و پایدار و واجد صفات مطلوب مرفو- فیزیولوژیک از اهداف اصلی برنامه های بهنژادی گندم می باشد. جهت تعیین پایداری عملکرد دانه و سازگاری، 18 ژنوتیپ پیشرفته گندم زمستانه و بینابین در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در 2 سال زراعی 87-1385 در 9 ایستگاه تحقیقاتی اقلیم سرد کشور(کرج، اراک، اردبیل، جلگه رخ، میاندوآب، همدان، مشهد، قزوین و خوی) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل ازتجزیه واریانس مرکب تفاوت معنی داری در سطح 1% برای اثر ژنوتیپ، اثرمتقابل سال مکان و اثر متقابل سه جانبه سال ژنوتیپ مکان نشان داد. بر اساس نتایج تجزیه پایداری به روش گزینش همزمان برای عملکرد وپایداری، ژنوتیپ های شماره 3 و 8 (C-85-3 و C-85-8) با داشتن بالاترین مقدار معیار گزینش همزمان برای عملکرد وپایداری (13=YS)‎ به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد بالا و پایدار و ژنوتیپ شماره 5 (C-85-5) با داشتن کمترین عملکرد دانه و YS (8- =(YS به عنوان ژنوتیپ با کمترین پایداری شناسایی گردیدند. بر اساس روش تجزیه امی (AMMI)‎ ژنوتیپ های شماره 9، 13، 18 و 8 پایدارتر ودارای سازگاری عمومی نسبت به محیط های مورد بررسی بودند و این مدل قادر به تفکیک محیط ها به گروه های متفاوت بود بطوری که هر محیط یا گروه محیطی قادر به شناسایی ژنوتیپ های برتر با سازگاری خصوصی بودند. نتایج مربوط به برآورد سهم اندوخته ساقه قبل از مرحله گرده افشانی در عملکرد دانه (انتقال مجدد) نشان داد که ژنوتیپ های شماره 17، 5، 8، 18 و 3 از بیشترین مقدار انتقال مجدد در مقایسه با بقیه ژنوتیپ ها برخوردار بودند. ضرائب همبستگی ساده بین صفات نشان داد که همبستگی عملکرد دانه با صفات بیو ماس درزمان گلدهی و رسیدن، وزن پدانکل در زمان گلدهی، وزن سنبله ها در زمان رسیدن وتعداد دانه درسنبله مثبت و معنی دار و با درصد انتقال مجدد منفی و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد آسیمیلات، _ گزینش همزمان، پایداری عملکرد، تجزیه AMMI
  • محسن بیگی، غلامرضا ثواقبی، بابک متشرع زاده صفحه 461
    کمبود روی در خاک های آهکی عامل محدود کننده عملکرد و کیفیت محصول است. لوبیا گیاهی حساس به کمبود روی می باشد. برای بررسی پاسخ ژنوتیپ های مختلف لوبیا به کمبود روی خاک، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل که عامل اول دو سطح روی (0 و 10 میلی گرم روی در کیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) و عامل دوم 12 ژنوتیپ لوبیا بودند که با سه تکرار در شرایط گلخانه اجرا شد. جذب روی بخش های جوان و مسن اندام هوایی همبستگی معنی داری با روی کارایی کل داشت اما غلظت روی بخش های جوان و مسن اندام هوایی همبستگی کمتری با روی کارایی کل داشت. بنابراین، شاخص جذب روی نسبت به غلظت روی خصوصیت مناسب تری برای شناسایی ژنوتیپ های لوبیای روی کارا می باشد. در شرایط کفایت روی در تمام ژنوتیپ ها، تولید ماده خشک در مقایسه با گیاهان کشت شده در شرایط کمبود روی افزایش یافت. در شرایط کمبود روی، تولید ماده خشک بخش جوان اندام هوایی در ژنوتیپ های غیرروی کارا کمتر بود. اما در بخش مسن اندام هوایی ماده خشک بیشتری به دست آمد. به علاوه، پاسخ ژنوتیپ های غیر روی کارا در مقایسه با ژنوتیپ های روی کارا نسبت به کاربرد کود روی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: روی کارایی، بخش جوان و مسن اندام هوایی، لوبیا، غلظت و جذب روی
  • سمانه عارفی، حبیب الله سمیع زاده، علیرضا نبی پور، محمد جواهردشتی صفحه 469
    به منظور برآورد اجزای واریانس ژنتیکی و قابلیت ترکیب پذیری لاین های آفتابگردان، آزمایشی با استفاده از 41 ژنوتیپ شامل 13 والد پدری، دو والد مادری و 26 هیبرید حاصل از آنها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تیمار برای کلیه صفات به جز صفت تعداد روز از کاشت تا سبز شدن معنی دار شد. میانگین مربعات والدین در مقابل تلاقی و نیز اثر والدین برای اکثر صفات معنی دار شد. اثر تلاقی ها برای کلیه صفات معنی دار شد. اثر لاین ها برای صفاتی نظیر روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته و عملکرد دانه در کرت معنی دار شد. میانگین مربعات تسترها برای صفاتی چون عملکرد دانه در کرت، وزن هزار دانه و درصد روغن معنی دار شده است. اثرات متقابل لاین در تستر جز در صفات وزن هزار دانه و روز تا 5% گل دهی برای بقیه صفات معنی دار نبوده است. نتایج ارزیابی ترکیب پذیری، تستر (CMS19) و هیبرید (CMSB × R7) را به عنوان مناسب ترین لاین و هیبرید تعیین کرد. برای صفت عملکرد دانه در کرت واریانس افزایشی بیشتر از واریانس غالبیت و برای صفات وزن هزار دانه و عملکرد روغن واریانس غالبیت بیشتر از واریانس افزایشی برآورد شده است.
    کلیدواژگان: واریانس غالبیت، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، وراثت پذیری، واریانس افزایشی
  • محمد ضابط، محمدرضا بی همتا، علیرضا طالعی صفحه 481
    به منظور بررسی قابلیت توارث و شناخت ماهیت عمل ژن های کنترل کننده مقاومت به سن گندم(Eurygaster integriceps)‎ و صفات مرتبط با آن در گندم نان یک لاین مقاوم (15) و یک لاین حساس (12) تلاقی داده شدند. نسل های F1، F2 و نسل های حاصل از تلاقی برگشتی (BC1 و BC2) آنها بدست آمد. والدین به همراه نسل های F1، F2، BC1 وBC2 در یک طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج کشت و برای مقاومت به سن گندم مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس وزنی نشان داد که در کلیه صفات وزن دانه های سن زده، وزن کل دانه ها در سنبله های سن زده، وزن 50 دانه سن زده، وزن سنبله های سن زده و درصد سن زدگی بین شش نسل مختلف تفاوت معنی داری وجود دارد. تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک نشان داد که در مقاومت به سن گندم اجزای افزایشی، غالبیت و اپیستازی نقش دارد، لیکن اجزای غالبیت مهمتر از افزایشی و اپیستازی می باشد. در صفت درصد سن زدگی به عنوان مهمترین صفت موثر در مقاومت، اجزای افزایشی(d)‎، غالبیت(h)‎، غالبیت × غالبیت(l)‎ مهمتر از سایر اجزا بودند. برای صفت درصد سن زدگی میزان وراثت پذیری خصوصی نسبتا کم و میزان وراثت پذیری عمومی نسبتا بالا بود که نشان دهنده نقش بارزتر اثرهای غالبیت در مقاومت به سن زدگی است.
    کلیدواژگان: مقاومت، _ عمل ژن، سن گندم، تجزیه میانگین نسل ها
  • حسین نظری ناسی، فرهاد جباری، محمدرضا عظیمی، میثم نوروزیان صفحه 491
    لوبیا چیتی گیاهی حساس به تنش خشکی است، در عین حال در این گیاه از لحاظ مقاومت به خشکی تنوع ژنتیکی مشاهده می شود. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر ویژگی های فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام لوبیا چیتی کشت شده در استان زنجان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان انجام شد. سطوح آبیاری(شاهد و تنش خشکی) در کرت های اصلی و ارقام لوبیا چیتی (تلاش، COS16، محلی خمین و G14088)، در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که رقم COS16 از بیشترین میزان فتوسنتز(069‎/4 میکرو مول دی اکسید کربن بر متر مربع بر ثانیه)، پایداری غشای سلولی(77‎/21 درصد) و محتوی نسبی آب(34‎/69 درصد) در شرایط تنش خشکی برخوردار بود. در ضمن میزان کاهش فتوسنتز و محتوی نسبی آب در رقم COS16 نسبت به سایر ارقام در شرایط تنش خشکی نسبت به شاهد کمتر بود. همین رقم حداکثر عملکرد دانه را در شرایط تنش داشت(1346 کیلوگرم در هکتار) و میزان کاهش عملکرد دانه آن در شرایط تنش نسبت به شاهد کمتر از سایر ارقام بود. بنابراین به نظر می رسد ارقامی که بتوانند در شرایط تنش خشکی، یکپارچگی غشای سلولی خود را حفظ کنند، از سرعت فتوسنتز بالاتری برخوردار بوده و عملکرد بیشتری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: محتوی نسبی آب، پایداری غشای سلولی، تنش خشکی، سرعت فتوسنتز، لوبیا چیتی
  • سیوان احمدی، محمدرضا نقوی صفحه 501
    چاودار به عنوان یک منبع ژنتیکی خارجی توسط اصلاح گرها به وفور در افزایش تنوع ژنتیکی گندم استفاده شده است، و کروموزوم 1R و بخصوص بازوی کوتاه آن 1RS به فراوانی به ژنوم گندم انتقال داده شده است. در مطالعات 1RS و انتخاب موثر از تکنیک های سیتوژنتیکی، بیوشیمیایی و نشانگرهای DNA استفاده می شود. در این مطالعه وجود قطعات کروموزومی چاودار در بعضی از گونه های خانواده گندمیان با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی 1RS (RyeR3/F3) بررسی شده است. برای این منظور، از چاودار، گندم نان و تعدادی از گونه های جنس Aegilops، DNA ژنومی استخراج و واکنش زنجیره ای پلیمراز با کمک آنزیم TaKaRa Ex TaqTM انجام گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که توالی تکثیری مورد انتظار مربوط به رتروترانسپوزون های gypsy-like با طول bp1451 در DNA ژنومی گونه های چاودار، گندم نان، Ae. biuncialis، Ae. crassa، Ae. cylindrica، Ae. kotschyi، Ae. speltoides و Ae. taushii بر روی ژل آگارز مشاهده و صحت باندها با کمک داده های حاصل از توالی یابی تائید گردید. با رسم درخت فیلوژنتیکی، گندم نان و چاودار در یک کلاستر و همچنین Ae. crassa، Ae. taushii، Ae. speltoides، Ae. cylindrica و Ae. biuncialis در کلاستر دیگری قرار گرفتند و Ae. kotschyi بیشترین فاصله ژنتیکی را از گندم و چاودار از نظر توالی رتروترانسپوزونی مورد بررسی داشت. این نتایج نشان می دهد که این توالی خاص رتروترانسپوزونی در ژنوم بسیاری از گونه های خانواده گندمیان وجود دارد.
    کلیدواژگان: واکنش زنجیره ای پلیمراز، جفت آغازگر اختصاصی RyeR3، F3
  • علی اکبر صادقی نژاد، سید علی محمد مدرس ثانوی، سیدعلی طباطبایی، کمال سادات اسیلان صفحه 507
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی در مراحل انتهایی رشد بر عملکرد و کیفیت روغن دانه ارقام کلزا، آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 89-1388 در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی بهمن شهرستان ابرکوه انجام گرفت. در این آزمایش تیمار آبیاری بعنوان عامل اصلی در 4 سطح شامل، (I1) آبیاری معمول بر اساس تخلیه 40 درصد آب قابل استفاده، )2(I آبیاری بر اساس تخلیه 80 درصد آب قابل استفاده از مرحله ساقه دهی تا رسیدگی،)3(I آبیاری بر اساس تخلیه 80 درصد آب قابل استفاده از مرحله گلدهی تا رسیدگی،) 4(I آبیاری بر اساس تخلیه 80 درصد آب قابل استفاده از مرحله دانه بندی تا رسیدگی و ارقام کلزا به عنوان فاکتور فرعی در 5 سطح شامل، هایولا401، زرفام، مدنا، ساریگل و آپشن500 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین ارقام و سطوح آبیاری برای عملکرد دانه، درصد روغن، درصد پروتئین و میزان گلوکوزینولات کنجاله و اسیدهای چرب وجود داشت (01‎/0 P<). تنش کم آبی سبب کاهش عملکرد دانه) %10: 4I، %26: 3 I، %28: 2 (I، درصد روغن) %3‎/4: 4I، %2‎/6: 3 I، %6‎/5: 2 (I، اسید اولئیک) %7‎/0: 4I، %1: 3 I، %1‎/1: 2 (I و اسید لینولنیک) % 5‎/7: 4I، % 7‎/6: 3 I، % 4‎/7: 2 (I شد در حالی که درصد پروتئین) % 3: 4I، % 6‎/1:3 I، %2‎/0: 2 (I، میزان گلوکوزینولات) %171: 4I، %109: 3 I، %155: 2 (I و اسید لینولئیک) %5: 4I، %4‎/5: 3 I، %3‎/6: 2 (I را افزایش داد. بیشترین میزان پروتئین کنجاله (%2‎/50) و اسید لینولئیک (%4‎/19) در سطح 3 I رقم زرفام و بیشترین میزان اسید اولئیک (%7‎/70) در سطح I1 رقم مدنا بدست آمد. همچنین در بین ارقام هایولا401 کمترین میزان گلوکوزینولات (9‎/19 میکرومول بر گرم) را داشت. در این بررسی ارقا م زرفام و هایولا401 (به ترتیب با 4006 و 3991 کیلوگرم در هکتار) بیشترین عملکرد دانه را داشتند. با توجه به نتایج ارقام هایولا 401 و زرفام به لحاظ عملکرد دانه، روغن و پروتئین بالا در منطقه مورد مطالعه و در بین تیمارهای بررسی شده برتر بودند ولی بهترین کیفیت روغن (به لحاظ کمترین میزان اسید چرب اشباع (6%)) از ارقام مدنا و ساریگل بدست آمد.
    کلیدواژگان: گلوکوزینولات، _ اسیدهای چرب، رقم، تنش کم آبی، عملکرد دانه و روغن
  • فریبا ابویی مهریزی، علیرضا عباسی، علی اکبر شاه نجات بوشهری، بهمن یزدی صمدی، هوشنگ علیزاده صفحه 519
    تنش های غیرزنده از مهمترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد گیاهان زراعی محسوب شده و همه ساله خسارات قابل توجهی به بار می آورند. در بین این تنش ها، تنش اسمزی اهمیت قابل توجهی داشته و در مراحل ابتدایی تنش شوری، نیز بروز می کند. در مسیر بررسی نحوه پاسخ گیاه به تنش ها، روش های مختلف آزمایشگاهی و محاسباتی به کار گرفته می شوند تا با شناخت بهتری از مکانیسم های دخیل در این شرایط، بتوان به درک بهتری از مکانیسم مولکولی پاسخ به تنش دست یافته و همچنین از این شناخت در جهت بهبود تحمل گیاه به شرایط تنش استفاده کرد. یکی از روش های محاسباتی، تجزیه و بررسی ناحیه بالادست ژن هاست که دربردارنده توالی های تنظیمی مختلف می باشند. در این بررسی پس از انتخاب 8 ژن ps16، FBA، AtpE، Tpis، SOD، GCS، TSAو 14-3-3p که در تنش شوری اثر دارند، بررسی توالی بالادست آنها در برنج انجام شد و به موازات این بررسی، الگوی بیان ارتولوگ این ژن ها با روش RT-PCR نیمه کمی، تحت تنش شوری در گندم نان (رقم روشن و فلات) انجام شد. میزان انطباق این دو روش، در ارائه الگوی بیان ژن و همچنین قابلیت هم بیانی و هم تنظیمی این ژن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عناصر تنظیمی ژن ها و همچنین برنامه های تجزیه توالی های تنظیمی می توانند رابطه نسبی قابل انتظاری بین نتایج حاصل از RT-PCR نیمه کمی و تجزیه توالی تنظیمی نشان دهند و ژن های موردنظر این تحقیق با الگوی هم تنظیم متمایز در دو گروه مجزا قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: RT، PCR نیمه کمی، گندم نان، _ تنش شوری، هم تنظیمی
  • حمید نوشاد، محمد عبداللهیان نوقابی*، بابک بابایی صفحه 529

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کودهای نیتروژن و فسفر بر کارایی مصرف و بیلان نیتروژن در چغندرقند رقم زرقان آزمایشی به صورت فاکتوریل (3 × 5) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند واقع در کرج در یک خاک لومی در سال 1386 اجرا شد. پنج سطح نیتروژن شامل مقدارموجود درخاک (شاهد)، 120، 160، 200 و 240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع کود اوره طی دو مرحله، 50 درصد بعد از آب دوم و الباقی پس از مرحله تنک و وجین مصرف شد. سطوح کود فسفر شامل مقدارموجود درخاک (شاهد)، 50 و 100 کیلوگرم فسفر خالص در هکتار (از منبع سوپر فسفات تریپل) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر مقدار جذب نیتروژن توسط اندام هوایی و ریشه چغندرقند و همچنین کارایی میزان جذب نیتروژن کل گیاه معنی دار بود ولی کاربرد مقادیر مختلف کود فسفر و همچنین اثر متقابل نیتروژن و فسفر بر کارایی و بیلان نیتروژن تاثیر معنی داری نداشت. بیشترین و کمترین مقدار نیتروژن جذب شده توسط کل گیاه چغندرقند معادل 447 و 250کیلو گرم در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار کاربرد 240 کیلو گرم در هکتار نیتروژن خالص و تیمار شاهد بود. از کل نیتروژن جذب شده توسط چغندرقند، 44% به اندام های هوایی و 56% به ریشه اختصاص یافت. از لحاظ کارآیی استفاده از نیتروژن برای عملکرد شکر، بالاترین میزان کارائی در تیمار بدون مصرف کود (N0P0) با تولید حدود 53 کیلوگرم شکر به ازای هر کیلوگرم نیتروژن جذب شده (35% بیشتر از تیمار مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) حاصل شد. میانگین کارآئی استفاده از نیتروژن نیز معادل 40 کیلوگرم شکر به ازای یک کیلوگرم نیتروژن جذب شده توسط گیاه بود. به طورکلی، جهت اطمینان در دستیابی به پتانسیل واقعی تولید نیاز است برای هر تن محصول ریشه چغندرقند حدود 5 کیلوگرم نیتروژن خالص در نظر گرفته شود. بنابراین برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست و افزایش کارآیی کودهای نیتروژن، لازم است پس از تجزیه خاک و محاسبه مقدار موجودی نیتروژن و در نظرگرفتن عملکرد مورد انتظار، در صورت کمبود و ضرورت از طریق مصرف کود شیمیایی مقدار مورد نیاز را جبران نمود.

    کلیدواژگان: کارآیی استفاده، کارآیی جذب، جذب نیتروژن، عملکرد شکر، فسفر
  • علیرضا اسماعیلی، محمد باقر حسینی، مراد محمدی، فاطمه سادات حسینی خواه صفحه 541
    به منظور تعیین مناسبترین ترکیب کشت مخلوط یونجه یکساله با جو بهاره از نظر عملکرد ماده خشک، کیفیت علوفه و سیلو آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه آموزشی-پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال زراعی 1389-1388 در شرایط فاریاب اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل آرایشهای مختلف کشت مخلوط به صورت جایگزینی شامل یونجه1:1جو، یونجه2:2جو، یونجه4:4جو، یونجه6:6جو، یونجه6:2جو، یونجه4:2جو، یونجه2:4جو، یونجه2:6جو وافزایشی شامل یونجه20%:100%جو، یونجه40%:100%جو، یونجه100%:40%جو، یونجه100%:20%جوبه همراه تیمارهای کشت خالص یونجه و جو بودند.نتایج نشان داد که عملکرد تجمعی علوفه خشک، صفات کیفی علوفه (به جز خاکستر) و سیلو تحت تاثیر ترکیبهای مختلف کاشت قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد تجمعی علوفه خشک (2934 کیلوگرم در هکتار) از آرایش یونجه1:1جو، درصد پروتئین خام علوفه (89‎/30)، درصد قابلیت هضم علوفه (57‎/76) و درصد پروتئین سیلو (88‎/17) مربوط به کشت خالص یونجه و بیشترین درصد قابلیت هضم سیلو (37‎/31) مربوط به یونجه4:2جو و درصد خاکستر (73‎/18) از آرایش یونجه6:2جو به دست آمد. با توجه به شاخصهای اندازهگیریشده مربوط به عملکرد علوفه خشک، شامل نسبت برابری زمین برابر 23‎/1 و ضریب ازدحام نسبی برابر 60‎/2 میتوان یونجه1:1جو را بهترین تیمار معرفی کرد(232‎/1 LER=و 60‎/2RCC=)، و از لحاظ برتری صفات کیفی، کشت خالص یونجه و ترکیبهای حاوی بیشترین درصد یونجه، بهترین ترکیبهاشناخته شدند.
    کلیدواژگان: ضریب ازدحام نسبی، نسبت برابری زمین، تیمارهای افزایشی، عملکرد علوفه خشک، تیمارهای جایگزینی
|
  • Hamid Abbasdokht, Mohammad Reza Edalat Pishe Page 381
    In order to evaluate the effects of seed priming and different levels of nitrogen on yield and yield components of two corn (Zea mays) hybrids, an experiment was carried out as split plot factorial based on a randomized complete block design (RCBD) with four replications in Agricultural Research Station of Shahrood University of Technology. The treatments were urea levels (150, 250, 350 kg/ha) as main factor and seed priming (primed and non-primed) and corn hybrids (SC704, KOSS444) as sub- plots. The results showed that seed yield, number of row per ear, number of seed per row, 1000- seed weight, ear length, ear diameter traits for primed seed of SC704 hybrid were maximum. Urea levels significantly affected yield and yield components and 350 Kg/ha urea produced maximum yield. Number of seed row per ear was maximum at primed seed at all urea levels. Maximum and minimum number of seed per row obtained from primed seed of S.C704 hybrid at 350 Kg/ha urea level and non-primed seed of KOSS444 hybrid at 150 Kg/ha urea level, respectively. Higher levels of urea increased 1000-seed weight in both hybrids and SC704 hybrid at 350 Kg/ha urea level produced maximum 1000-seed weight. Generally, priming improved yield and yield components of hybrids and SC704 was better than KOSS444.
    Keywords: urea, yield, yield components, Seed priming, corn
  • Reza Keshavarz Afshar, Mohammad Reza Chaichi, Hossein Moghadam, Seyed Mohammad Reza Ehteshami Page 391
    To evaluate the effects of phosphate solubilizing bacteria and chemical phosphorous fertilizer on turnip (Brassica rapa) forage yield under limited irrigation regimes, a field experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, in Karaj/Iran during 2009 growing season. The experimental treatments were arranged as split plots. Five levels of irrigation consisted of: IR0 (no irrigation), IR1 (Irrigation at sowing time), IR2 (Irrigation at sowing time + commencement of tube formation), IR3 (Irrigation at sowing time + commencement of tube formation + commencement of flowering) and IRN (normal irrigation) were assigned to the main plots. Four levels of fertilizing systems viz: F0 (no phosphorous fertilizer), 100% Fch (100% chemical phosphorous fertilizer according to soil test), FBI (seed inoculation by pseudomonas putida bacteria strains 41 and 168), 50%Fch+FBI (50% chemical phosphorous fertilizer + seed inoculation by pseudomonas putida strains 41 and 168) were assigned to the subplots. A randomized complete block design with four replications was employed to analyze the data. The results showed that turnip is very sensitive to water stress in germination and emergence stage of growth. Irrigation at sowing time was the most efficient irrigation in turnip forage production. However, irrigation at stem elongation stage did not affect forage yield. The results also revealed that application of chemical and biological phosphorous fertilizer could moderate negative effect of water stress on turnip forage yield. As the severety of drought stress increased, dry matter digestibility and metabolizable energy of turnip forage followed a decreasing trend, while acid detergent fiber, water soluble carbohydrates and crude protein content followed an increasing trend. Based on the results of the experiment, integrated fertilizer could be a good substitute for chemical fertilizer. Total forage yield of turnip reduced by 8% in integrated fertilizer application compared to chemical fertilizer treatment. However, in integrated fertilizer treatment 50% reduction in chemical fertilizer utilization was achieved. Also integrated fertilizer could moderate the adverse drough stress effects on turnip growth and forage yield.
    Keywords: Forage quality, Pseudomonas bacteria, limited irrigation, Turnip
  • Vahid Bavei, Behrooz Vaezi Page 405
    The effect of late planting heat stress on yield and yield components was studied in 11 barley lines from ICARDA and one cultivar from Iran (Izeh) during two years (2005-2007) in Gachsaran Dry-land Agricultural Research Station. Each line was planted in a 6-rowed plot at two dates: normal planting (middle of November) and late planting (end of December) with three replications using a randomized complete block design. Results showed that heat stress (late planting) significantly decreased the number of spikes per unit area, grains per spike, thousand-grain weight and grain yield by 25.2%, 6.3%, 3.6% and 34.8%, respectively, while grain filling period did not show a significant reduction under heat stress. The number of days to heading showed the highest correlation with yield (-0.65). Mean product (MP), geometric mean productivity (GMP) and stress tolerance index (STI) were the best tolerance indices showing the highest correlation with grain yield under both normal and heat stress conditions. Based on two years data of STI, GMP, MP and yield, line 6 turned to be the most tolerant line and could be recommended for cultivation in tropical areas of Iran.
    Keywords: Stress tolerance indices, Yield, Barley, Heat stress
  • Mahya Ansari, Mohammad Reza Chaichi, Seyed Mohammad Reza Ehteshami Page 421
    To evaluate the effects of biological phosphorous, chemical fertilizers and limited irrigation regime on quantitative and qualitative characteristics of two different grain sorghum cultivars (Kimiya and Speedeh), this experiment was conducted in research farm of College of Agriculture, University of Tehran during 2009 growing season. The experimental treatments were arranged as split split plot based on a randomized complete block design with three replications. The irrigation regimes viz: full irrigation (IRN) and limited irrigation (IRS) were assigned to the main plots and the grain sorghum varieties viz: Kimiya (KI) and Speedeh (SP) were assigned to the sub plots. Four phosphorous fertilizing systems viz: control, no phosphorous chemical fertilizer application and no biological fertilizer, (P0), complete phosphorous chemical fertilizer as triple super phosphate according to soil test (P100), seed inoculation by Pseudomonas bacteria and mycorrhiza fungi (M+Ps) and seed inoculation by Pseudomonas bacteria and mycorrhiza fungi + 50% of chemical phosphorous fertilizer(P50+M+Ps), were assigned to sub sub plots. The results indicated that in full irrigation system the highest biological yield was produced by integrated application of P50+M+Ps while at limited irrigation system the highest biological yield was achieved by both integrated fertilizer (P50+M+Ps) and biological fertilizer. The highest grain yield under full irrigation system was produced by complete chemical fertilizer (11694 kg/ha). However, under limited irrigation system, biological fertilizer (9479 kg/ha) and integrated fertilizer (9186 kg/ha) produced the highest grain yield. Across two studied varieties, kimiya variety produced almost 8 percent higher grain yield. The phosphorus content in Kimiya variety was higher than Speedeh.However, Speedeh produced more protein than Kimiya. The application of limited irrigation tend to decrease the phosphate content in Speedeh variety, while Kimiya showed no significant response to limited irrigation in this regard. The overall grain yield decreased by 17% in limited water application while water saving in the same treatment was 41% compared to complete irrigation. This result indicated the profitability of limited irrigation system in grain sorghum production in Iran.
    Keywords: Phosphorous Solubilizing Rhizobacteria, Mycorrhiza, grain phosphate, Pseudomonas, grain crude protein
  • Mahboobe Ghasemi, Ali Ashraf Mehrabi, Khalil Fasihi, Mohammad Mehdi Pour Siabidi Page 437
    In order to study the effect of spraying of abscisic acid on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) under rainfed and supplementary irrigation, a field experiment was conducted in 2010 in Agricultural Research Station of Ilam University. A split factorial experiment based on a randomized complete block design was conducted. Main plots were composed of two levels of irrigation (rainfed and supplementary irrigation in pod formation stage). Also, abscisic acid treatments (0, 20 ppm) and cultivars (Azad & Bivanij) were assigned as factorial to sub plots. Results showed that supplementary irrigation leads to significant increase in yield, number of pods per plant, 100 grain weight and biomass yield. For other traits including length and width of pod, days to 50% flowering and days to 50% pod, cultivar was only effective and abscisic acid and supplementary irrigation had no significant effect on these traits. Under rainfed conditions, treated plants with abscisic acid had higher plant height, branch number per plant and number of pod per plant than control plants. Also, abscisic acid spraying led to significant increase in yield and biomass yield of rainfed conditions similar to supplementary irrigation conditions.
    Keywords: Drought stress, Abscisic acid, Chickpea
  • Mohammad Hadi Moosavian, Amir Yazdan Sepas, Ashkbous Amini, Mohammad Reza Bihamta, Mohammad Javad Hajialian Page 447
    Main objective in wheat breeding programs is to improve high yielding and stable varieties possessing desirable morpho-physiological traits. This study was conducted to determine the stability of 18 winter and facultative bread wheat genotypes. The experiments carried out in 9 experimental stations (Karadj- Arak- Ardebil- Jolgerokh- Miandoab- Hamedan- Mashad- Qazvin- Khoy) using a randomized complete block design with three replications during 2006-2008 cropping seasons. Result of combined ANOVA showed highly significant effects for genotype, year × location and genotype × location × year interactions. Using method of simultaneous selection for yield and stability (YS) revealed that genotype 3 (C-85-3) and 8 (C-85-8) with YS=13 were the most superior genotypes. Genotype 5 (C-85-5) had the lowest grain yield and its YS was -8 which selected as the least stable genotype. Based on AMMI analysis, genotype 9, 13, 18 and 8 were more stable than the others and had general adaptability. AMMI was able to categorize the environments into different groups, so that in each environment genotype (s) with specific adaptability can be determined. Results of contribution of pre-anthesis assimilate to grain (CPAAG) showed that genotype 17, 5, 8, 18 and 3 had the highest remobilization among the genotypes. Correlation coefficients between the traits showed that correlation of grain yield with biomass weight at anthesis and maturity, spike weight at maturity and grain number per spike were significantly positive, however, correlation between grain with CPAAG was significantly negative.
    Keywords: Yield stability, AMMI analysis, simultaneous selection, remobilization
  • Mohsen Beygi, Gholamreza Savaghebi, Babak Motashare Zade Page 461
    Zink deficiency in calcareous soils of arid and semi-arid regions is a limiting factor for crop yield. Bean is considered as one of sensitive plants to zinc (Zn) deficiency. To study the responses of various bean genotypes to soil zinc deficiency, a greenhouse experiment was carried out. A factorial completely randomized design with three replications was conducted. The first factor was two levels of Zn (0 and 10 mg Zn kg-1 soil) and the second factor was 12 genotypes of beans. Zn uptake was found to be significantly correlated with Zn level, however, zinc concentrations of both old and young plant portions had lower correlation. Therefore, zinc uptake is a suitable characteristic to identify zinc efficient genotypes compared to Zn concentration. Adequate Zn supply in studied genotypes enhanced shoot dry matter production of bean genotypes compared to plants cultivated under low Zn condition. Under low Zn condition, dry matter production of young part of shoot was lower in the Zn inefficient genotypes, but in the old portion of the shoot exhibited higher dry matter. In addition, compared to efficient genotypes, responses of inefficient bean genotypes were higher to zinc application.
    Keywords: zinc efficiency, young, old portions of shoot, bean, zinc concentration, uptake
  • Samane Arefi, Habibollah Samizade, Alireza Nabipoor, Mohammad Javaher Dashti Page 469
    A study was conducted to investigate the genetic variance components and the combinig ability of sunflowers lines at the Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, IRAN in 2006. A total of 41 genotypes including 2 CMS, 13 restorer and their 26 corresponding hybrids were evaluated in a line × tester approach. The analysis of variance indicated that significant differences existed among genotypes for all of the studied traits except the days from sowing to emergence. The significance of the parents vs crosses variance indicated the presence of heterosis for days to maturity, diameter of head, grain yield and oil yield. The effect of parents was significant for most of the traits except for number of leaves, grain and oil yield. The effect of lines was significant for days to 5%, 50% and 75% flowering, days to maturity, number of leaves, length and width of leaf, plant height and grain yield. The testers effect was significant for plant height, grain yield, 1000 ‎grain weight and oil content. The effect of line × testers was significant only for 1000 ‎grain weight and days to 5% flowering. Based on general and specific combining abilities, CMS19 (tester) and CMSB × R7 were the best line and hybrid, respectively. The additive genetic effect was important in controling grain yield while dominance gene effect was important in controling 1000 grain weight and oil yield.
    Keywords: Additive, dominance variance, Heritability., General, specific combining abilities
  • Mohammad Zabet, Mohammadreza Bihamta, Ali Reza Taleei Page 481
    The objective of this experiment was to investigate inheritance and gene action for resistance to sunn pest (Eurygaster integriceps) and related traits in bread wheat including F1, F2 and backcross generations derived from a cross between line 15 as resistance and line 12 as susceptible parents. Parents along with F1, F2, BC1 and BC2 generations were evaluated in a randomized complete block design (RCBD) with three replications in the field of College of Agriculture and Natural Resources of University of Tehran in Karaj. Results of weighted variance analysis showed significant differences between 6 generations in all traits including weight of damaged seed, weight of total of seed in damaged spikes, weight of 50 damaged seed, weight of damaged spike and damaged seed percentage. Generation mean analysis by joint scale test showed that additive, dominance and epistasis components play a major role in resistance to sunn pest, but dominance component is more important. In damaged seed percentage as the most important trait to resistance, additive (d), dominance (h), and dominance×dominance (l) components were more important than other components. For damaged seed percentage, broad heritability and narrow heritability were relatively low and high, respectively. This result showed the more important role of dominance component.
    Keywords: generation mean analysis, gene action, resistance
  • Hossein Nazari Nasi, Farhad Jabari, Mohammad Reza Azimi, Meysam Norouzian Page 491
    Pinto bean is a susceptible plant to drought stress. However, there is genotype variation for this trait in this plant. In order to investigate the effects of drought stress on physiological traits and grain yield of pinto bean genotypes cultivated in Zanjan province, an experiment was conducted as spilt plot based on a completely randomized block design with four replications at Zanjan university research farm. Irrigation levels (control and drought stress) and genotypes (Talash, G14088, Khomein and COS16) were set in the main and subplot, respectively. Results indicated that COS16 showed maximum photosynthesis rate, cell membrane stability and relative water content under drought stress. Also, COS16 genotype exhibited the least reduction for photosynthesis rate and relative water content reduction under drought stress in comparison to control. In addition, this cultivar had maximum seed yield and minimum seed yield reduction under drought stress in comparison to control. Thus, it seems that under drought stress, cultivars with stable cell membrane will produce higher seed yield because of higher photosynthesis rate.
    Keywords: relative water content, photosynthesis rate, Pinto bean, drought stress, cell membrane stability
  • Siwan Ahmadi, Mohammadreza Naghavi Page 501
    Plant breeders use rye (Secale cereale L.) as a foreign genetical resource tool in increasing wheat genetical variations. 1R chromosome and especially its short arm, 1RS has been introduced into wheat genome frequently. 1RS studies and effective selection is used in cytogenetical, chemicals techniques and DNA markers. Present study was conducted to investigate the presence of rye chromosome segments in some species of Poaceae family using specific pair primer 1RS (RyeR3/F3). For this, genomic DNA of rye, wheat and some species of the genus Aegilops were extracted and polymerase chain reaction performed with TaKaRa Ex TaqTM enzyme. The results of this study showed the expected amplified sequence of the gypsy-like retrotransposons (1451bp length) in rye, bread wheat, Ae. biuncialis, Ae. crassa, Ae. cylindrica, Ae. kotschyi, Ae. speltoides and Ae. taushii samples on agarose gel, and their bands accuracy was confirmed by using the sequencing data. By drawing phylogenetic trees, bread wheat and rye were in a cluster and Ae. crassa, Ae. taushii, Ae. speltoides, Ae. cylindrica and Ae. biuncialis were located in other cluster, and Ae. kotschyi had the most genetic distance from wheat and rye based on the sequence of retrotransposons. These results indicate that this retrotransposon specific sequence is inside of many genomes of the Poaceae family.
    Keywords: Retrotransposon gypsy, like., Specific pair primer RyeR3, F3, Polymerase chain reaction, TaKaRa Ex TaqTM enzyme
  • Aliakbar Sadeghinejad, Seyed Ali Mohammad Modarres, Sanavy, Seyd Ali Tabatabayi, Kamal Asilan Page 507
    In order to study the effect of water deficit stress at different growth stages on yield and seed oil quality of rapeseed cultivars, a field experiment was conducted as split-plot in a randomized complete block design arrangement with three replications in 2009-2010 growing seasons in Abarkouh in Iran. Four levels of irrigation were located in the main plot including, (I1) normal irrigation based on 40 percent accessible water, (I2) irrigation based on 80 percent accessible water from stem elongation stage to maturity, (I3) irrigation based on 80 percent accessible water from flowering stage to maturity, (I4) irrigation based on 80 percent accessible water from seed filling stage to maturity and five rapeseed cultivars including, Hayola 401,Zarfam, Modena, Sarigol and Option 500 were considered as sub plot. The analysis of variance showed that there were significant differences between cultivars and different levels of irrigation for seed yield, oil content, protein content, meal glucosinolate content and fatty acids (P<0.01). In this study, water deficit stress reduced seed yield (I2:¬28%¬, I¬3:26%¬ and I4:10%), oil content (I2:¬5.6%¬, I¬3:6.2%¬ and I4:4.3%)¬, oleic acid¬ (I2:¬1.1%¬, I¬3:0.1%¬ and I4:0.7%) and linolenic acid (I2:¬7.4%¬, I¬3:6.7%¬ and I4:7.5%)¬ and increased protein content (I2:¬0.2%¬, I¬3:1.6%¬ and I4:3%)¬, meal glucosinolate content (I2:¬155%¬, I¬3:109%¬ and I4:171%)¬ and linoleic acid (I2:¬6.3%¬, I¬3:5.4%¬ and I4:5%). Also, cultivar × irrigation effect were significant on meal protein, oleic acid and linolenic acid. The highest meal protein content (50.2%) and linolenic acid (19.4%) was detected in I3 level os Zarfam and the highest oleic acid content (70.7%) was detected for Modena cultivar under control irrigation treatment. The lowest meal glucosinolate content was obtained in Hayola 401 cultivar (19/93 Μmol/g−1). Among the five cultivars, it was shown that Hayola 401 and Zarfam cultivars produced the highest seed yield (3991 and 4006 kg/ha, respectively). Overall, Hayola 401 and Zarfam cultivars were superior due to high seed yield, oil and protein yield. But the superior quality oil (due to low saturated fatty acids (6%)) was detected in Modena and Sarigol cultivars.
    Keywords: glucosinolate., seed yield, oil, fatty acids, water deficit stress, cultivar
  • Fariba Abouyee Mehrizi, Alireza Abbassi, Ali Akbar Shah Nejat Boushehri, Bahman Yazdi Samadi, Hooshang Alizade Page 519
    Abiotic stress are the main factors causing low growth and yield in crops. Osmotic stress is an important stress and in case of salinity stress is presuming at the first step. There are different experimental and computational methods to study plant response to stress and lead to better understanding of mechanism involved in these conditions and improvement of plant tolerance to stress. Upstream analysis of genes including regulatory sequences can improve our relative knowledge about gene response to stress. To study the scope of adaptation between experimental and computational analysis and also co-regulation and co-expression ability of interested salt-response genes, we analyzed upstream regions of eight salt-response genes TSA,GCS,SOD,Tpis,AtpE,FBA,ps16 and 14-3-3p in rice and examined their expression profiling via semi-quantitative RT-PCR in bread wheat under salt stress. Our results showed two distinct groups of genes according to their expression pattern similarities. In spite of deficiency in regulatory element databases and different analyzer programs, our results showed expective adaptation between the methods.
    Keywords: Semi, quantitative RT, PCR, Salinity stress, Co, regulation, Bread Wheat.
  • Hamid Noshad, Mohammad Abdollahian Noghabi, Babak Babaee Page 529

    In order to evaluate efficiency of nitrogen fertilizers consumption in a sugar beet monogerm hybrid variety of Zarghan, a field experiment was conducted in a loamy soil during 2007 in the research farm of Sugar Beet Seed Institute located in Karaj. Five levels of nitrogen fertilizers including 0 (check), 120, 160, 200 and 240 Kg/ha of net nitrogen from urea fertilizer (46 percent of pure nitrogen) and three levels of phosphor including 0 (check), 50 and 100 Kg of P2O5 per hectare from the triple super phosphate were arranged in a factorial experiment (5×3) in a randomized complete block design with four replications. The results showed that the effect of nitrogen application was significant for nitrogen uptake of both top and root parts of sugar beet, and also for nitrogen uptake efficiency of whole crop. However, nitrogen uptake of sugar beet was not affected by phosphor fertilizer and by the interaction of nitrogen × phosphor application. The highest nitrogen uptake by whole crop in this experiment was equal to 447 Kg ha-1 from the treatment of 240 Kg ha-1 nitrogen application. In the check treatment, nitrogen uptake by whole crop was 250 Kg ha-1. In Zarghan sugar beet variety, for one t ha-1 beet root production about 4 Kg nitrogen was used and from the total nitrogen uptake by whole crop, 44% was allocated in the top part and 56% in the storage root of sugar beet. There was no significant difference between the treatments for nitrogen uptake efficiency, whereas nitrogen utilization efficiency for sugar yield in the treatment of N0P0 was 35% greater than that in the treatment of 240 Kg ha-1 nitrogen application. On average, nitrogen utilization efficiency was equal to 40 Kg sugar for each Kg of N uptake by the crop. Thus, for the production of sugar beet close to actual yield potential it is necessary to consider 5 Kg of N for each t of beet root. Consequently, in order to prevent the environmental pollution, improve nitrogen efficiency, and taking into account the best quality and quantity of sugar beet yield, nitrogen application must be recommended based on the soil analysis and expected root yield and quality of sugar beet.

    Keywords: use efficiency, phosphor, sugar beet, consumption efficiency, nitrogen, sugar yield
  • Alireza Esmayili, Mohammad Bagher Hosseini, Morad Mohammadi, Fatemeh Hosseinikhah Page 541
    Efficient use of natural and biological cycles such as nitrogen fixation by legumes may stimulate yield of non-legumes crops in an intercropped system. In order to evaluate spring barley (H) and annual alfalfa (M) intercropping, a study was conducted in the research field of University of Tehran (located in karaj) during 2009-2010 growing season. In this research, a randomized complete block design with 4 replications and 14 treatments were used. Treatments include: H1:1M, H2:2M, H4:4M, H6:6M, H6:2M, H4:2M, H2:4M, H2:6M, H100%:20%M, H100%:40%M, H40%:100%M, H20%:100%M and two additional treatments of barley and alfalfa sole intercropping were established. The highest cumulative dry forage yield was achieved from treatment H1:1M (2934 Kg/ha). The maximum forage crude protein (CPf=30.87%), dry matter digestibility (DMDf=76.57%) and silage crude protein (CPs=17.88%) was detected in sole culture of alfalfa. Also, the highest silage dry matter digestibility (DMDs=31.37%) and silage ash (18.73%) belong to H4:2M, H6:2M, respectively. The highest land equivalent ratio (LER=1.232), and relative crowding coefficient (RCC=2.60) was detected for H1:1M mixture. Our results suggested that the best mixture is H1:1M for quantity yield. For achieving better quality, more percentage of alfalfa in mixtures is necessary.
    Keywords: Relative Crowding Coefficient, Crude Protein, Cumulative Dry Forage Yield, Dry Matter Digestibility, Land Equivalent Ratio