فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1390)

نشریه حکمت اسرا
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1390)

  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قاسم سبحانی فخر صفحه 7
    از منظر دین، سعادت انسان معلول بینش ها و باورهای درست و اخلاق و رفتار برخاسته از فطرت و مطابق با خواست شریعت است. همان گونه که اخلاق و رفتار آدمیان پیامد نوع بینش ها و باورهای آنان است، بر بینش ها و باورهای آنان نیز اثرگذار است؛ رفتار یک انسان به تدریج موجب پیدایش صفات و ملکاتی مثبت یا منفی می گردد. صفات و ملکات منفی، بینشی متناسب با خود پدید می آورد که گاهی به انکار حقیقت روشن می انجامد. صفات و ملکات مثبت، موجب تثبیت و تقویت بینش های فطری و عقلی و سبب تابش نور معرفت و حکمت بر دل می گردد. ریشهٔ اخلاق و رفتار منفی، حب دنیا، و ریشه اخلاق و رفتار مثبت، دوری از حب دنیا است. این حقیقتی است که قرآن و سنت، برآن تصریح کرده اند و موجب پیدایی قالبی خاص برای اندیشهٔ عالمان مسلمان، به ویژه حکیمان و عارفان در باب معرفت شناسی شده است. مقالهٔ حاضر با تکیه بر اندیشهٔ آیت الله جوادی آملی این حقیقت قرآنی را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، ملکات نفسانی، حب دنیا، فطرت، بینش و گرایش
  • مهدی گلشنی صفحه 23
    در زمان ما این ایده رایج است که علم و دین دو فرهنگ زیربنایی متفاوت دارند. بعضی از دانشمندان معتقدند که آنها به دو فرهنگ مستقل وابسته اند. بعضی نیز معتقدند که آنها در بعضی زمینه ها همپوشانی دارند، و برخی آنها را متعلق به دو فرهنگ مکمل می دانند. این مقاله می کوشد که ثابت کند علم، آن گونه که معمولا فهمیده می شود، یک فرهنگ خودکفا ندارد و فی الجمله با دین زمینه های مشترک دارد. بعلاوه، علم مبتنی بر بعضی مفروضات متافیزیکی است و همچنین دانشمندان با بعضی ملاحضات اخلاقی سر و کار دارند. پس لااقل علم و دین به دو فرهنگ کاملا مستقل تعلق ندارند، و در واقع آنها می توانند یک جهان بینی زیربنایی مشترک داشته باشند.
    کلیدواژگان: علم، دین، ارزش های اخلاقی، مفروضات متافیزیکی، جهان بینی، زمینه های مشترک
  • سیدمحسن میری (حسینی) صفحه 37
    مسئله اسلامی سازی دانش، حدود سال 1960 طرح شد و اسماعیل راجی فاروقی از جمله پیشگامان این بحث بوده که آرای وی تاکنون در کانون توجه صاحب نظران بوده است. این نوشتار در صدد تبیین، تحلیل، نقد و بررسی دیدگاه های وی در این زمینه است. فاروقی همچون برخی دیگر، راه حل عقب ماندگی مسلمانان را اصلاح نظام آموزشی و حاکمیت بخشیدن اندیشه و باور اسلامی بر این نظام آموزشی می داند. از آنجا که این نظام متکی بر متون، ساختار و مدیریت مناسب آموزشی است، باید اسلامی سازی در همه این امور صورت گیرد. راهکار فاروقی در این باره، اصول پنج گانه اسلامی حاکم بر علم و نیز مراحل دوازده گانه تولید و تدوین متون است. پژوهش حاضر با مروری انتقادی بر ایده های پیش گفته فاروقی، بر آن است تا مهم ترین چالش های نظریه وی را بررسی کند.
    کلیدواژگان: اسلامی سازی علوم، اسماعیل فاروقی، میراث اسلامی، علوم انسانی، دوگانه انگاری، المعهد العالمی للفکر الاسلامی
  • مصطفی خلیلی صفحه 77
    معنای زندگی، یکی از مباحث مهم فلسفی است که از دیرباز تحت عنوان «هدف زندگی» مطرح بوده است. اینکه معنای زندگی چیست، و چرا ما آفریده شدیم، و اینکه چرا باید این همه رنج را در زندگی تحمل نماییم، از پرسش های اساسی و همیشگی انسان است. در این راستا، دیدگاه مفسر و فیلسوف معاصر، علامه طباطبایی که تاثیر افکارش بر اندیشمندان پسین، بر کسی پوشیده نیست، مورد بحث قرار گرفته است. نکته بدیع این است که از نگاه ایشان، زندگی در علم و آگاهی، پایبندی به اخلاق و رفتار انسانی، مسئولیت پذیری در پرتو تعالیم دینی و در خداباوری و روح توحیدی، معنا پیدا می کند و همهٔ بی معنایی و پوچی زندگی در خودفراموشی، تفکر دنیوی، عدم درک جایگاه انسانی، دوری از اعتقاد به خدا و انسان محوری است که ارمغان تمدن غرب است.
    کلیدواژگان: خداباوری، معناداری، اخلاق، کمال و سعادت، حیات، علامه طباطبایی
  • زینب شاوردی، طوبی کرمانی صفحه 109
    هگل و صدرالمتالهین، هر دو حرکت را در کل طبیعت تعمیم داده اند؛ اما دقت در این نتیجه واحد و مقدمات آن، حاکی از اختلاف عمدهٔ این دو فیلسوف در مسئله حرکت است. صدرالمتالهین بر مبنای اصول حکمت متعالیه تحولات عمده ای را در بحث حرکت ایجاد کرد و بیشترین سهم در این تحولات، مربوط به اصل «اصالت وجود» است. هگل نیز با مبانی خاص خود به بحث حرکت پرداخته و در این زمینه آرای جدیدی ارائه داده است. مارکسیست ها با اخذ برخی از اصول هگل و در آمیختن آنها با نظرات فوئرباخ، قرائت جدیدی از حرکت مطرح ساختند. شهید مطهری نیز از رهگذر تحلیل و نقد مارکسیست ها به بحث تطبیقی حرکت در فلسفهٔ اسلامی و غربی پرداخت.
    این نوشتار که با رویکردی انتقادی به حرکت دیالکتیکی هگل و ماتریالیسم دیالکتیک پرداخته است، از سه بخش تشکیل می گردد: بخش اول حرکت دیالکتیکی هگل، بخش دوم ماتریالیسم دیالکتیک و در قسمت سوم نقد دو بخش اول و دوم براساس اندیشه های استاد شهید مطهری، بررسی شده است. گفتنی است که استاد مطهری به مقتضای هر بحثی به تحلیل و نقد پرداخته است، به همین دلیل مباحث فوق در آثار استاد سیر منظم و منسجمی ندارد. در این مقاله سعی شده است که آرای ایشان به نحو منظم و منسجم استخراج و تنظیم شود.
    کلیدواژگان: حرکت، هگل، ماتریالیسم دیالکتیک، تضاد، سنتز، تز، آنتی تز، فلسفه صدرایی، استاد مطهری
  • سید صدرالدین طاهری، مریم حسن پور صفحه 143
    مسئلهٔ علیت، یکی از مسائل مهم فلسفه است و انتظار می رود حداقل هر فیلسوف عقلگرایی به آن معتقد و پایبند باشد. هدف این نوشتار، بررسی جایگاه علیت از نظر دو فیلسوف عقلگرا، ابن سینا و دکارت است. مقالهٔ حاضر، ابتدا به چگونگی پیشبرد مسئلهٔ علیت در آثار هر یک از این دو فیلسوف بزرگ می پردازد؛ به این صورت که بیان می دارد ابن سینا و دکارت، هر دو معتقد به اصل علیت هستند و آن را می پذیرند؛ بنابراین انتظار می رود که به لوازم این اصل (ضرورت و سنخیت) نیز معتقد باشند و سپس به بیان این مسئله می پردازد که «آیا این دو فیلسوف در روند بحث علیت هم عملا به لوازم آن معتقدند؟» در نهایت با پیگیری بحث، به این نتیجه می رسد که ابن سینا هم معتقد به اصل علیت و هم لوازم آن، یعنی ضرورت و سنخیت است؛ اما دکارت، که بنیانگذار فلسفهٔ جدید در غرب است، با طرح اراده و مشیت الهی، در واقع مقدمات زیر سوال بردن لوازم مهم علیت، یعنی ضرورت و سنخیت و در نتیجه اصل علیت را فراهم می کند. بنابراین دکارت، در مبانی اعتقاد خود به علیت، عقایدی غیر از ابن سینا دارد که پایبندی او به نتایج و لوازم علیت را مورد تردید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: علت، معلول، ابن سینا، دکارت، ضرورت، سنخیت، تسلسل، اصالت اراده
  • نصرالله شاملی، وحیده حداد صفحه 161
    قوهٔ خیال و عالم صور خیالی، حلقهٔ واسط میان عالم عقلی و عالم جسمانی است. در تاریخ فلسفه اسلامی، از زمان فارابی تا عصر حاضر، بحث از خیال از مباحث بسیار مهم بوده و در حل بسیاری از مسائل، مانند مسئله شناخت، ربط حادث به قدیم و حیات اخروی مدد برساند. بعضی از صاحب نظران، این توجه را از ممیزات فلسفهٔ اسلامی دانسته اند.
    در این تحقیق ما به طور اجمالی در صدد بیان آرای فارابی، ابن سینا، سهروردی، ملاصدرا و ابن عربی دربارهٔ عالم خیال هستیم؛ تا ضمن بررسی دیدگاه ها، به بیان نکات اختلافی و اشتراکی آنها در این مسئله بپردازیم.
    کلیدواژگان: قوه خیال، عالم مثال، خیال مطلق، خیال مقید
|
  • Page 7
    From a religious point of view, man’s happiness is achieved through correct insights and beliefs as well as the character and behavior deriving from the primordial nature and in accordance with the religious law. As the character and behavior of people is the outcome of the kind of their insights and beliefs, it has also an impact upon them. Man’s behavior gradually brings about positive or negative qualities and innate dispositions. Negative qualities and innate dispositions produce an insight in conformity with them which sometimes leads to denial of obvious truths, while positive qualities and innate dispositions establish and reinforce innate and intellectual insights causing heart to become luminous with the light of knowledge and wisdom. Attachment to this world is the root of negative characters and behaviors and abstaining from attachment to this-worldly desires is the root of positive characters and behaviors. The Qur’an and Tradition (al-Sunna) have stressed the importance of this fact and originated a specific frame for thoughts of Muslim scholars, particularly mystics and philosophers on epistemology. Relying on of Āyatullāh Jawādī Àmulī’s thought, the present article explains this Qur’anic reality.
    Keywords: morality, innate dispositions, attachment to this world, primordial nature, insight, tendency
  • Page 23
    There is a prevailing view today that science and religion have two radically different cultures. Some scientists hold that they are related to two independent cultures. Others believe that they overlap in some areas while according to some others they belong to two complementary cultures. This article tries to prove that science, as is generally understood, does not have a self-sufficient culture and shares common ground with religion in some aspects. Furthermore, science is dependent upon metaphysical assumptions and scientists deal with some ethical considerations. Therefore, science and religion, at least, do not belong to two entirely independent cultures, and in fact they can have an underlying common worldview.
  • Page 37
    The concept of “Islamization of knowledge” was introduced in 1960. Al-Faruqi, whose views have constantly drawn serious attention of the experts has been one of the pioneers of this idea. This study seeks to explain, analyze and examine his viewpoints in this field. Like some others, Al-Faruqi holds that the solution to the Muslim backwardness is reforming the educational system and bringing it under the rule of Islamic thoughts and beliefs. As this system is relied upon appropriate texts, structure and appropriate management, Islamization should be carried out in all of them. Al-Faruqi’s solution in this area is the five Islamic principles governing the science as well as the twelve stages of production and composition of texts. Through examination and critique of Al-Faruqi’s aforementioned ideas, this study tries to explore the most challenging aspects of his theory.
    Keywords: Islamization of sciences, Ismail Raji Al Faruqi, Islamic heritage, humanities, dualism, International Institute of Islamic Thought
  • Mostafa KhalĪlĪ Page 77
    The meaning of life is a central philosophical issue which has long been discussed under the title of “the purpose of life”. Among man’s fundamental and frequently-asked questions are: What is the meaning of life? Why have we been created? And why must we endure so much suffering in life? In this way, the position of the contemporary commentator and philosopher, ÝAllama ÓabÁÔabÁī, influence of whose thoughts on later thinkers is undeniable, has been discussed. The innovative point is that according to him, life is meaningful in knowledge, morality, human behavior, accountability in light of religious doctrines, belief in God and monotheism, and the entire meaninglessness of life lies in self-forgetfulness, worldliness, not understanding human status, atheism and humanism which are the gifts of the western civilization.
    Keywords: theism, meaningfulness, morality, perfection, happiness, life, ÝAllama ÓabÁÔabÁī
  • Page 109
    Hegel and Mulla Sadra have both extended the motion within the whole nature; however, closer examination of this single conclusion and its premises indicates major disagreement of the two philosophers over the question of motion. Based on principles of the Transcendent Wisdom (al-Îikmat al-mutaÝÁliya), Mulla Sadra made major transformations in the discussion of motion, and in this process the principality or existence (aÒÁlat al-wujūd) had the most substantial part. On the basis of his own essentials, Hegel too has dealt with the motion presenting some new ideas. Taking some principles of Hegel and mixing them with Feuerbach’s views, Marxists introduced a new reading of the motion. Through analyzing and criticizing Marxists, Shahīd MuÔahharī also undertook a comparative study of motion in Islamic and western philosophies.This article, which has a critical approach to the Hegelian dialectical motion as well as that of dialectical materialism, consists of three parts: part I, dialectical motion of Hegel; part II, dialectical materialism; and part III, a critique of parts I and II on the basis of Shahīd MuÔahharī’s thoughts. It should be noted that Shahīd MuÔahharī makes his own analysis and criticism on various occasions; that is why such discussions have no systematic itinerary in MuÔahharī’s works. It is attempted in this article to extract and organize his views in a systematic manner.
    Keywords: motion, Hegel, Hegelian dialectic, opposition, thesis, synthesis, antithesis, Sadran philosophy, master MuÔahharī
  • Page 143
    Causality is one of the central issues in philosophy and at least each rationalist philosopher is expected to be adhering to it. The aim of this article is to examine the status of causality from Viewpoints of two rationalist philosophers, Ibn SīnÁ and Descartes. First, it deals with the fact that how causality developed in works of each of these two great philosophers showing that both Ibn SīnÁ and Descartes have accepted it. So, they are supposed to believe in its implications (i.e. necessity and cognation) too. Then, it sets out to explain whether they are actually committed to its implications in the process of dealing with it. Ultimately, the contributor comes to the conclusion that Ibn SīnÁ is committed to both the principle of causality and its implications, namely necessity and cognation; but Descartes, who is the founder of modern western philosophy is in fact paving the way for questioning important consequences of causality, that is, necessity and cognation and as a result, the principle of causality through presenting the divine will and the providence. Thus, in his conception of causality Descartes has some opinions other than Ibn SīnÁ, which cast doubt on his adherence to the consequences of causality.
    Keywords: cause, effect, Ibn SīnÁ, Descartes, necessity, cognation, infinite regress, principality of will
  • Page 161
    The faculty of representation and the realm of imaginative forms, act as an intermediary between the intellectual and physical world. In the history of the Islamic philosophy, from FÁrÁbī’s time to the present, the question of imagination has been a very important topic and has contributed to solving a great deal of problems, such as the problem of cognition, connection of contingent to the Eternal, and the Hereafter. Some experts have considered this as a distinguishing characteristic of Islamic philosophy. In this study, we are seeking to present briefly opinions of al-FÁrÁbī, Ibn SīnÁ, Suhrawardī, MullÁ ÑadrÁ and Ibn al-ÝArabī on the realm of imagination so that we could deal with their points of agreement and disagreement in this issue.
    Keywords: the faculty of representation, imaginal world, absolute imagination, (al, khiyÁl al muÔlaq), bounded imagination (al, khiyÁl al muqayyad)