فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال دهم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • راهله جوانبختیان، عباس عباس زاده صفحه 1
    مقدمه
    کیفیت زندگی معیار مهمی است که اثربخشی مراقبت های بهداشتی، سطح سلامتی و حس خوب زیستن را نشان می دهد و پیش بینی مرگ و میر و میزان بستری بیمار در بیمارستان را ممکن می سازد. این معیار می تواند تحت تاثیر بیماری و عوارض مربوط به آن قرار گیرد. هدف مطالعه حاضر بررسی حیطه های مختلف کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی و ارتباط آن با متغیرهای دموگرافیک است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، کیفیت زندگی 60 بیمار تحت درمان همودیالیز نگهدارنده با استفاده از پرسش نامه فرم کوتاه 36 سئوالی و آزمون های آماری بررسی شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی با میانگین سنی 55/14 ± 28/44 سال برابر با 56/17 ± 83/49 بود. بیش ترین نمره مربوط به حیطه عملکرد فیزیکی (09/57) و کم ترین نمره مربوط به حیطه شادابی (85/43) بود. بین کیفیت زندگی با متغیر سن، شغل، میزان تحصیلات و وضعیت تاهل ارتباط معناداری وجود داشت، اما با سایر موارد یعنی جنس، محل سکونت و طول مدت همودیالیز ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی کم تر از افراد عادی است. طبق یافته های این پژوهش کم ترین نمره مربوط به حیطه شادابی است که نشان می دهد این بیماران نیازمند حمایت های روانی و آموزش روش های سازگاری و شاد زیستن می باشند. همچنین مشخص شد عواملی مانند شغل و میزان تحصیلات ارتباط مثبت معناداری با کیفیت زندگی دارند و بنابراین از طریق برنامه ریزی های صحیح حمایتی می توان کیفیت زندگی این بیماران را ارتقا داد
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، همودیالیز، کلیه
  • شهربانو صالحین، فاطمه واثق رحیم پرور، عزیز شهرکی واحد، احمد عزیزی مقدم صفحه 9
    مقدمه
    دیابت نوع یک به عنوان شایع ترین اختلال غددی- متابولیکی دوران کودکی و نوجوانی یکی از بیماری های اصلی آسیب رسان به دستگاه های مختلف بدن است. این بیماری، به ویژه اگر به خوبی کنترل نشده باشد باعث اختلال در عملکرد محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط مقدار هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و بی نظمی قاعدگی در دختران نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش طولی آینده نگر بود. واحدهای پژوهش شامل 60 نفر دختر نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک، 19-11 سال بود که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند، گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه و استفاده از داده های بیوفیزیکال و ابزار گردآوری، پرسش نامه و ابزار آزمایشگاهی برای اندازه گیری هموگلوبین گلیکوزیله می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 6/86 درصد افراد قاعدگی طبیعی، 10 درصد الیگومنوره و 33/3 درصد آمنوره ثانویه داشتند. هیچ یک از واحدهای پژوهش آمنوره اولیه نداشتند. ارتباط آماری معناداری بین مقدار میانگین HbA1c و فواصل زمانی بین قاعدگی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر میزان قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله در دختران نوجوان مبتلا به دیابت نوع یک تاثیری بر نظم قاعدگی نداشت
    کلیدواژگان: دیابت، هموگلوبین گلیگوزیله، دختران نوجوان، قاعدگی
  • سمیرا حسن زاده پشنگ، حسین زارع، احمد علی پور صفحه 15
    مقدمه
    افسردگی، اضطراب و استرس در افراد مبتلا به ضایعه نخاعی، به واسطه مشکلاتی که درزندگی روزمره دارند، از مشکلات شایع آنان محسوب می شوند بنابراین هدف اصلی پژوهش این بود که بررسی شود آموزش شیوه های مقابله با استرس، چه تاثیری بر میزان تاب آوری، اضطراب، افسردگی و استرس این بیماران دارد.
    روش کار
    این مطالعه یک تحقیق نیمه آزمایشی برروی 32 (16 زن و16 مرد) بیمارمبتلا به ضایعه نخاعی23 تا36 ساله استان تهران می باشد که نوع آسیب آنها از نوع پاراپلژی است که حداکثر 5 سال از مدت ضایعه نخاعی شدن آنها می گذرد و علت آسیب شان تصادف با وسایل نقلیه می باشد. این بیماران به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و گروه کنترل تقسیم شدند. بعد از تکمیل پرسشنامه های تاب آوری دیوید سون و پرسشنامه اضطراب، افسردگی و استرس DASSتوسط افرادنمونه، 8 جلسه 90 دقیقه ای شیوه های مقابله با استرس به گروه آزمایش آموزش داده شد.بعد از آموزش دوباره پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل شد. آزمون آماری مورد استفاده تحلیل کوواریانس بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در سطح (05/0 >p) آموزش شیوه های مقابله با استرس موجب افزایش میزان تاب آوری بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی می شود (0.048 و آموزش شیوه های مقابله با استرس موجب کاهش میزان افسردگی0.046 و استرس بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی را می شود و آموزش شیوه های مقابله با استرس میزان اضطراب بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی را به طور معناداری کاهش نمی دهد(0.473
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش شیوه های مقابله با استرس در کاهش افسردگی، استرس و تاب آوری بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی نقش به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: قطع نخاع، شیوه های مقابله با استرس، تاب آوری، افسردگی، اضطراب، استرس
  • افسانه احمدی، نگار زمانی نور، سمانه رحمدل، نجمه فرجی، راحله توکلی صفحه 27
    زمینه و هدف
    عوامل متعددی مانند تغذیه، نمایه توده بدنی و فعالیت فیزیکی در بروز پوکی استخوان نقش دارد، لذا این مطالعه، با هدف تعیین الگوی تغذیه، سطح فعالیت فیزیکی و وضعیت نمایه توده بدنی زنان مبتلا به پوکی استخوان، انجام گرفت.
    روش تحقیق: این مطالعه بر روی 100 زن مبتلا به پوکی استخوان صورت پذیرفت. بیماران براساس نمایه توده بدنی و سطح فعالیت فیزیکی گروه بندی شدند. برای محاسبه دریافت روزانه مواد مغذی و انرژی، از پرسشنامه بسامد خوراک و یادآمد 24 ساعته استفاده شد. آنالیز پرسشنامه ها توسط نرم افزار DFP و تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزار SPSS13 با استفاده از روش های آماری one sample t-test، Spearman-correlation انجام گرفت.
    یافته ها
    5/50% بیماران در گروه اضافه وزن و چاق و 89 % آنان در گروه بدون فعالیت و کم فعالیت قرار داشتند. میانگین دریافت روی، منیزیم، مس در تمام گروه های سنی و میانگین دریافت کلسیم تنها درگروه سنی بالاتر از 51 سال، به طور معنی داری کمتر از RDA(p<0.001) بود. ولی میانگین دریافت فسفر، آهن و ویتامین C در تمام گروه های سنی به طور معنی داری بیش از RDA بود(p<0.001).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، اضافه وزن و کم فعالیتی در مبتلایان به پوکی استخوان شایع است. مصرف آندسته از مواد مغذی که بر دانسیته استخوان تاثیر مثبت می گذارد کمتر از حد استاندارد می باشد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، چاقی، فعالیت فیزیکی
  • شکوفه قدرقدر جهرمی، کاوس صلح جو، محمد جواد نوروزنژاد، ریحانه روحی، سمانه ضیاء جهرمی صفحه 33
    مقدمه
    آمیب های آزادزی، آمیب های فرصت طلبی هستند که معمولا به صورت آزاد در ا محیطی مختلف از جمله آب های م ز و آب های م آلوده و حتی در ی آب رنی زندگی می کنند. این آمیب ها هنگامی که به طور اتفاقی وارد بدن انسان یا حیوان می شوند، می توانند بیماری های خطرناکی ایجاد کنند. بنابراین شناسایی و تشخیص وجود آن ها در منابع آب با توجه به خطری که برای سلامتی انسان دارند ضروری به نظر می رسد.
    روش کار
    در این مطالعه، پس از نمونه برداری از 70 حلقه چاه، 30 مخزن و 20 شبکه توزیع آب در شش ماه اول 1389، پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آن ها اندازه گیری شد. سپس نمونه ها روی محیط آگار غیرمغذی کشت داده شدند و پس از رنگ آمیزی با گیمسا و استفاده از ویژگی های مورفولوژی، آمیب های رشدیافته شناسایی شدند.
    یافته ها
    از 120 نمونه آب بررسی شده، نتیجه آزمایش42 نمونه (35 درصد) از نظر وجود آمیب های آزادزی مثبت بود. از 42 نمونه آلوده به آمیب،31 نمونه (81/73 درصد) به یک نوع آمیب و 11 نمونه (19/26 درصد) به دو نوع آمیب آلودگی داشتند و فراوانی گونه های آکانتامبا (39 مورد) نسبت به نگلریا (14 مورد) بیش تر بود. همچنین چاه ها از سایر منابع آلوده تر بودند (4/44 درصد). به علاوه با بررسی میکروسکوپی، چهار نوع آمیب پاتوژن (Naegleria fowleri، Acanthamoeba polyphaga، A.castellani وA.astronyxis) شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که منابع آب شیراز حاوی آمیب های آزادزی بیماری زا می باشند. بنابراین ضروری است با به کارگیری روش های جدید ضدعفونی و تصفیه منابع آب، از آلودگی احتمالی آن ها با این آمیب ها و عوامل عفونت زا جلوگیری نمود.
    کلیدواژگان: آمیب، آکانتامبا، نگلریا، منابع آب، مورفولوژی
  • مریم شاهنده، احمد علی پور صفحه 43
  • مهدی عباس نژاد، علی مقیمی، نرگس صادقیان مقدم، محمد صوفی آبادی صفحه 57
    مقدمه
    عوامل متعددی دریافت غذا، آب و اشتها را متاثر می سازند که دوپامین و گلوتامات از آن جمله هستند، تحقیقات اخیر نشان داده است که رهایش این دو میانجی از نورون های مربوط همراه با آزاد شدن اسید اسکوربیک است که می تواند اثرات آن ها را تعدیل کند. در مطالعه حاضر تاثیر تجویز داخل بطن مغزی اسید اسکوربیک (ویتامین C) روی میزان مصرف غذا در موش های نر در فاز روشنایی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه، 50 سر موش صحرایی انتخاب و به طور تصادفی به 5 گروه مساوی شامل گروه کنترل، گروه شم (حلال اسید اسکوربیک) و سه گروه با دوزهای 25 و 50 و 100 میکروگرم/ 10 میکرولیتر اسید اسکوربیک تقسیم شدند. داروها پس از 12 ساعت محرومیت غذایی به درون بطن مغز موش ها تزریق و سپس به وسیله قفس متابولیک مجهز به نرم افزار کامپیوتری، تعداد مراجعه به ظرف غذا و میزان مصرف غذا طی دوره یک ساعته و نیز برای چهار ساعت پس از تزریق ثبت شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که تزریق داخل بطن مغزی اسید اسکوربیک در هر سه دوز موجب کاهش مصرف غذا شد که این کاهش در دوز 25 میکروگرم از نظر آماری معنادار بود (05/0P<). همچنین تعداد مراجعه به ظرف غذا در گروه های اسید اسکوربیک نسبت به گروه کنترل کاهش داشت. به علاوه، هر سه دوز اسید اسکوربیک موجب کاهش مصرف غذا شدند که این کاهش فقط در ساعت دوم و در گروه 100 میکروگرم معنادار بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که تزریق داخل بطن مغزی اسید اسکوربیک روی کنترل تغذیه حیوانات موثر است و برای شناسایی سازوکار سلولی آن انجام مطالعات ملکولی بیش تری لازم است.
    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، تغذیه، موش صحرایی
  • فریبا قهرمانی، فاطمه حسینی، کامل قبادی داشدبی صفحه 65
    مقدمه
    منحنی رشد یک وسیله ساده و ارزان ارزشیابی بهداشت و تغذیه کودک است که با آن روند رشد کودکان قابل بررسی است. این مطالعه به بررسی ارتباط بین روند رشد کودکان و برخی عوامل موثر بر آن با بهره گیری از منحنی رشد می پردازد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، 385 پرونده موجود در مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز، مربوط به کودکان زیر شش سال مطالعه شد. آزمون کای مربع برای شاخص هایی از قبیل وجود سوء تغذیه و ارتباط آن با مصرف شیر مادر و شیر خشک و سایر عوامل به کار گرفته شد. روند رشد و ارتباط آن با سایر عوامل به وسیله آزمون آمیخته خطی تعیین شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 6/63 درصد از کودکانی که پدرانشان تحصیلات دانشگاهی داشتند و 6/38 درصد از کودکانی که پدرانشان تحصیلات ابتدایی داشتند، شیر خشک می خوردند. مادران با تحصیلات ابتدایی 1/62 درصد در مقابل مادران دانشگاهی 8/39 درصد از شیر مادر استفاده می کردند که این رابطه از نظر آماری معنادار بود. شغل مادر با وزن هنگام تولد ارتباط معناداری نشان داد (01/0>P). در کودکانی که زودتر از شیر گرفته شده بودند، روند رشد پایین تری مشاهده شد. کودکان دارای پدر و مادر با تحصیلات دانشگاهی از روند رشد بهتری نسبت به کودکان با والدین دارای تحصیلات ابتدایی و راهنمایی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که میزان تحصیلات والدین در روند رشد کودکان نقش موثرتری دارد. زمان قطع شیر و میزان تحصیلات هرکدام به صورت جداگانه در روند رشد اثر داشتند. با آزمون آماری آمیخته خطی مشخص شد که تحصیلات مادر نقش تعیین کننده ای دارد.
    کلیدواژگان: شیر مادر، شیر خشک، منحنی رشد، کودکان
|
  • R. Javanbakhtiyan, A. Abbaszadeh Page 1
    Introduction
    Quality of life is an important criterion in evaluation of medical treatment and status of health and well being، contributing to the prediction of mortality rate in hospitals. QOL may be affected by diseases and their related complications. This study aims to investigate the relationship between the quality of life (QOL) of hemodialysis patients and demographic variables.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytic study، SF36 questionnaire was used to examine the QOL of 60 hemodialysis patients in Kerman.
    Results
    The mean score of the QOL in hemodialysis patients was 49. 83 ± 17. 56. The maximum of score was related to the physical activity domain (57. 09) and minimum score was given to the vitality domain (43. 85). The relationship between quality of life and age، job، literacy and marriage was significant.
    Conclusion
    Our results revealed that the QOF in hemodialysis patients was less that in than normal people. It was shown that these patients need to live a happy life. Therefore، appropriate mental support and instruction on compatibility methods can increase their QOF.
    Keywords: Quality of life, Hemodialysis, Kidney
  • Sh Salehin, F. Vasegh Rahimparvar, A. Shahraki Vahed, A. Azizi Moghadam Page 9
    Introduction
    Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is the most common endocrine problem seen in children and adolescents; it is one of the main diseases which damages the body organs such as disrupt hypothalamic pituitary-gonadal function if blood sugar is not well controlled. This study aimed to find the correlation between Glycosylated Hemoglobin and menstrual cycle length in Type 1 diabetic adolescent referred to Iran Diabetes Association.
    Materials And Methods
    This is a prospective longitudinal study. The subjects consisted of 60 diabetic girls aged 11-19 years selected by easy sampling method. The research instruments included a questionnaire, HbA1c sample laboratory test, interviews on the biophysical data. Data were analyzed through descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    Our results showed that 86.6% of the patients had normal menstrual cycle.10% had oligomenorrhea and 3.33% amenorrhea. No one had primary amenorrhea. There was no statistically significant correlation between the mean HbA1c and menstrual cycle length.
    Conclusion
    In this study, blood sugar rate and HbA1c in adolescents showed no significant effect on the menstrual cycle.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Glycosylated Hemoglobin, Female Adolescent, Menstruation
  • S. Hasanzadhe Pashang, H. Zareh, A. Alipour Page 15
    Introduction
    depression, anxiety and stress are prevalent problems among spinal cord injury patients because of their routine problemes in living. so the main aim of this study was studying that stress inculation training (SIT) how effects on rate of resilience, anxiety, depression and stress in this patients.
    Method
    This research was quasi-experimental design on 32 spinal cord injury patient that in Tehran that type of spinal cord injury was paraplegia and five year has spent from their spinal cord injury and cause of their injuries was accident with the vehicles and their age range was from 23 to 36 years. The patient were randomly divided into two groups experimental and control. After completion questionnaires of Conner Davidson and DASS-21 by Participants stress inculation training (SIT) have been educated to experimental group for 8 session 90 minutes. Then both experimental and control group complete questionnaires again. The data were analyzed using Co-variance (Ancova).
    Results
    of research show that: stress inculation training increscent, rate of resiliency among spinal cord injury patients. stress inculation training reductional rate of depression) and stress among spinal cord injury patients. stress inculation training dont changed, rate of anxiety among spinal cord injury patients).
    Conclusion
    This educational (SIT) playing an important role in increscent rate resiliency and reductional, rate depression and stress among spinal cord injury patients
    Keywords: stress inculation training (SIT), resilience, anxiety, depression, stress, spinal cord injury (SCI)
  • A. Ahmadi, N. Zamani Nor, S. Rahmdel, N. Faragi, R. Tavakoli Page 27
    Background And Aim
    Several factors, such as nutrition, body mass index and physical activity are involved in the incidence of osteoporosis. Thus, this study was performed to determine the pattern of nutrition, physical activity level and body mass index in women with osteoporosis.
    Materials And Methods
    This research was performed on 100 osteoporotic patients. Patients were classified based on body mass index and physical activity level. Daily intakes of nutrients were evaluated using Food frequency questionnaire (FFQ) and 24 hour recall. Questionnaires and data were analyzed with DFP and SPSS.13 soft wares and were assessed using the sample t-test and spearman-correlation.
    Results
    According to analysis, 50.5% of patients were in the overweight and obese groups and 89% of them had low activity or were inactive. Average consumption of zinc, magnesium and copper in all age groups and average consumption of calcium in women older than 51 years was significantly less than recommended dietary allowances(RDA)(p<0.001). But average consumption of phosphorus, iron, and vitamin C in all age groups was significantly higher than RDA (p<0.001).
    Conclusion
    The result showed, overweight and low activity is common in osteoporotic patients. Intake of those nutrients that have a positive effect on bone density is less than standard.
    Keywords: Osteoporosis, obesity, physical activity
  • Page 33
    Introduction
    Free living amoebas are opportunistic pathogens that usually exist in different environmental conditions such as warm and polluted water, even in water supply networks and they could cause serious diseases in humans. So, due to their medical importance, identification of free living amoeba in water resources is necessary.
    Materials And Methods
    Water samples were collected from 70 water wells, 30 water resources and 20 water supply networks in the first six months of 2010. Then, the samples were cultured on non-nutrient agar and the amoeba were collected and stained by Giemsa stain for morphological studies.
    Results
    42 out of 120 samples (35%) contained free living amoeba. Out of them, 31 samples (73.81%) were polluted with one amoeba and 11 (26.19%) with one amoeba. The frequency of Acanthamoeba species (39 cases) was higher than that of Neagleria (14 cases) and the wells were more polluted than others (44.40%). Based on morphological characteristics, four pathogenic ameba were identified (Naegleria fowleri, Acanthamoeba polyphaga, A.castellani and A.astronyxis).
    Conclusions
    The results showed that water resources contained free living amoeba and some important and pathogenic species of these amoebas were identified by morphological characteristics. Thus, it is necessary to employ new methods for disinfection and filtration of water resources so that the infection with free living amoeba and infectious agents is prevented.
    Keywords: Amoeba, Acanthamoeba, Naegleria, Water Resources, Morphology
  • K. Tavakkoli Tabasi, Sh Mohammadi, H. Jalayer Page 51
  • M. Abbasnejad, A. Moghimi, N. Sadeghian, Moghadam, M. Sofiabadi Page 57
    Introduction
    Several factors such as glutamate and dopamine affect appetite, food and water consumption. Recent research has shown that the release of these two neurotransmitters from their relevant neurons is involved in the central ascorbic acid (AA) release, and the released ascorbic acid can modulate their effects. In the present study, we evaluated the effects of intracerebroventricular injection of ascorbic acid on food consumption in male rats at light phase.
    Materials And Methods
    For this purpose, 50 NMRI rats weighing about 250-300 g were selected randomly and divided into 5 equal groups including control, sham (ascorbic acid solvent), and 25, 50 and 100 µg/10 µl ascorbic acid. First, the animals were annulated (within the right ventricle of the brain). Seven days after the recovery period, all the drugs were injected into the right brain ventricle, after 12 h of food deprivation. Then, the animals were put in the metabolic cages equipped with computer software and the number of container reference and food intake was measured. The amounts of food consumption every 60 minutes and for about 4 hours after injection were recorded.
    Results
    The findings showed that intracerebroventricular administration of ascorbic acid decreased food intake at all three doses, which were important in dosage of 25 µg (P< 0.05). Also, the number of container reference was reduced in ascorbic acid groups compared to the control group. All three doses of ascorbic acid also reduced food intake. This reduction was significant only in the 100 µg ascorbic acid group (P<0.05).
    Conclusion
    Findings show intracerebroventricular injection of ascorbic acid affects the animals’ feeding and its effect occurs possibly through interference with the brain chemical mediators, particularly dopamine and glutamine. The cellular involved mechanism must be identified with molecular research.
    Keywords: Ascorbic acid, Feeding Behavior, Rat
  • F. Ghahremani, F. Hoseini, K. Ghobadi Dashdbi Page 65
    Introduction
    Growth curve is a simple and inexpensive means used for evaluation of children’s health and nutrition, and growth. There was an attempt in this study to find the relationship between children’s growth and the factors affecting it using growth curves.
    Materials And Methods
    This study was analytical. According to other studies and the prevalence of 54% of children under the fiftieth percentile, the sample size was determined 385and the children were below 6 years of age. Chi-square test was used to examine the existence of an index such as malnutrition and its relationship with maternal milk, formula and other factors. Growth and its relation to other factors were determined by the Linear Mixed Model.
    Results
    This study revealed that 63.6% of children who were breastfed had educated fathers, while 38.6% of those who were breastfed had fathers with primary education. This difference was statistically significant. 62.1% of mothers with primary and 39.8% with university education breastfed their baby; the difference was also statistically significant. Maternal job was significantly associated with birth weight (P<0.01). The process of child’s weight gain showed no correlation with nutritional status whereas it showed a relationship with weaning. So, the children were weaned earlier had a lower rate of weight gain.
    Conclusion
    This study showed that parental education and awareness play an important role in children's growth. Although there was no relationship between weaning and the parents’ education, both factors were separately influential on the growth of the children. The mothers’ education was especially important in this regard.
    Keywords: Breast Feeding, Infant Formula, Growth Chart, Children