فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:24 Issue: 4, 2013

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:24 Issue: 4, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/10/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی صفحه 266
    انسان مسلمان که براساس آیین اسلام به زندگی خود سامان می دهد، نمی تواند نسبت به دست آوردهای دانش بشری بی تفاوت بوده و یا آنها را نادیده انگارد. از این رو برای او اهمیت دارد که بداند چه پرسشهایی را باید به کمک علم پاسخ دهد. برای این مرزبندی به عوامل متعددی را باید در نظر گرفت که از مهمترین آنها شیوه «شناخت موضوعات» است، زیرا هر چند فقه به «بیان احکام» می پردازد ولی احکام تابع موضوعاتند و هرگونه تغییری در شناخت از موضوعات، می تواند به تغییرحکم بیانجامد. به عنوان مثال تشریح جسد اگر مصداق «هتک حرمت» شمرده شود قهرا حکم آن «حرمت» است ولی اگر این عنوان بر آن انطباق پیدا کند این حرمت هم منتفی خواهد شد.
    برای شناخت «موضوعات» باید کسانی که از تخصص و تبحر لازم برخوردارند، نظر دهند و در این مرحله نمی توان به سراغ فقه رفت. از این رو باید پذیرفت که شناخت موضوعات، علی الاصول خارج از دانش فقه قرارداشته و باید با استفاده از دانش بشری و از آنجمله پزشکی انجام گیرد. بر این اساس از یک سو «فقه» در قلمرو خاص خود استقرار می یابد و از سوی دیگر «علم» هم در قلمرو خود مجال مانور و پویایی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فقه، حکم، علم، موضوع، تقلید
  • سپیده بانوا، زهره جانفشان، محمدعلی صغیری صفحه 271
    زمینه و هدف
    استفاده از سمان هایی بر پایه MTA معایبی همچون زمان سخت شدن طولانی و کاربرد نامناسب را به دنبال دارد. به همین جهت هدف از مطالعه حاضر بررسی زمان سخت شدن اولیه و تخلخل سطحی دو نوع MTA می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی دو نوع سمان MTA در دو گروه 1: Pro root MTA و گروه 2: Angelus MTA مورد بررسی قرار گرفتند. زمان سخت شدن اولیه پنج نمونه از هر یک از دو نوع MTA بر اساس استاندارد ISO 6876:2001 با ملد استنلس استیل به ابعاد ده میلی متر قطر و یک میلی متر ضخامت، در انکوباتور 1 ± 37 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی بیش از 95% با دستگاه Gilmore needle ارزیابی شد. پس از تنظیم نهایی تخلخل سطحی نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی با بزرگنمایی های دو هزار و پنج هزار بررسی شدند. داده ها با آزمونهای آماری t-test ارزیابی گردیدند.
    یافته ها
    زمان سخت شدن اولیه مواد مورد بررسی بر حسب دقیقه عبارت بودند از: گروه 1: 61/0 ± 72/38، گروه 2: 61/0 ± 46/22. آزمون آماری نشانگر معنی دار بودن تفاوت بین زمان سخت شدن اولیه گروه ها بود (001/0 < P). بررسی با میکروسکوپ الکترونی نشان داد که Pro root MTA دارای خصوصیات سطحی مطلوبتری نسبت به Angelue MTA می باشد.
    نتیجه گیری
    Angelue MTA زمان سخت شدن اولیه کمتری نسبت به Pro root MTA داشت، ولی سمان Pro root MTA دارای خواص سطحی بهتر و تخلخل کمتر پس از تنظیم نهایی بود.
    کلیدواژگان: سمان MTA، زمان سخت شدن اولیه، میکروسکوپ الکترونی
  • فرید زایری، سمیه بردی نشین، علیرضا اکبرزاه باغبان، مامک عادل، سعید عسگری صفحه 277
    زمینه و هدف
    در مطالعات علوم پزشکی مکررا با داده های طولی که در طول زمان جمع آوری می شوند برخورد می گردد. زمانی که مدل سازی میانگین حاشیه ای هدف اصلی مطالعه است و ساختار همبستگی به عنوان یک پارامتر مزاحم در نظر گرفته می شود، معادلات برآوردی تعمیم یافته مرتبه اول (GEE1) معمولا یک راه حل مناسب پیشنهاد می کند. اما زمانی که مدل سازی ساختار همبستگی یکی از اهداف تحلیل است، معادلات برآوردی تعمیم یافته مرتبه دوم (GEE2) می تواند انتخاب اول برای تحلیل داده ها باش د. به همین جهت هدف از این مطالعه معادلات برآوردی تعمیم یافته مرتبه اول و دوم و کاربرد آن در تحلیل داده های طولی ریزنشت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع طراحی مدل آماری است. در این مقاله، روش های GEE1 و GEE2 در داده های به دست آمده از مطالعه ریزنشت دو ماده پرکننده انتهای ریشه دندان شامل MTA و CEM با دو ارتفاع و دو قطر مختلف و همچنین در سه نوبت تکرار (روز اول، هفته اول و ماه اول)، مورد استفاده قرار گرفتند و نتایج این دو روش آماری، در داده های کمی و دو حالته (وجود یا عدم وجود) ریزنشت مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از GEE1 و GEE2 در داده های میزان ریزنشت نشان داد که زمان، نوع ماده پرکردنی، قطر و ارتفاع ماده پرکردنی اثر معنی داری بر میزان ریزنشت دارند. همچنین نتایج داده های دو حالته ریزنشت توسط دو روش آماری فوق، معنی داری زمان و نوع ماده پرکردنی را اثبات کردند. همبستگی بین تکرارها در داده های پیوسته غیر معنی دار و در داده های دوحالتی معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در داده ها میزان ریزنشت، همبستگی بین تکرارها معنی دار نشد و برآوردهای حاصل از دو روش GEE1 و GEE2 یکسان شدند، در نتیجه در این داده ها روش ساده تر GEE1 کفایت می کند. اما از آنجا که در داده های دو حالته ریزنشت، رابطه بین تکرارها معنی دار گردید، بهتر است از روش GEE2 استفاده شود تا ساختار همبستگی به طور کاراتری برآورد گردد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، مطالعه طولی، معادلات برآوردی تعمیم یافته مرتبه اول، معادلات برآوردی تعمیم یافته مرتبه دوم
  • زهره هدایتی، سمیه حیدری، فرزانه خواجه صفحه 288
    زمینه و هدف
    با وجود ارزشمند بودن مقدار wit’s در بیماران ارتودنسی برای تعیین رابطه قدامی خلفی فکین، در برخی از بیماران به دلایل متعدد رسم پلن اکلوزال دشوار است و یا شیب آن بسیار تغییر کرده است. در این مطالعه روشی جدید برای ارزیابی روابط قدامی خلفی فکین معرفی می شود. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی همبستگی بین این روش و مقدار wit''s می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی سفالومتری لترال 71 بیمار ارتودنسی از هر سه گروه مال اکلوژن اسکلتی (ClI، ClII و ClIII) انجام شد. عمودی از نقطه A و B بر پلن اکلوزال فانکشنال (اندازه گیری wit’s) و همچنین پلن فرانکفورت رسم شده و فاصله میلی متری بین آنها در هر دو مورد اندازه گیری گردید. توافق بین wit’s و فاصله AO'' و BO'' بر پلن فرانکفورت (q) به وسیله Pearson Correlation test محاسبه شد. روابط همبستگی هر یک از این مقادیر با SNA، SNB، ANB و Overjet نیز ارزیابی گردید.
    یافته ها
    رابطه همبستگی بالایی بین اندازه گیری با استفاده از پلن فرانکفورت و wit’s به دست آمد، (82/0= r). هر دو روش ارتباط آماری معنی داری را با SNA، SNB، ANB و Overjet نشان دادند (05/0 < p) و بالاترین رابطه همبستگی با زاویه ANB را داشتند.
    نتیجه گیری
    استفاده از اندازه گیری q به اندازه استفاده از روش معمول محاسبه wit’s ارزشمند بوده و در مواردی که تعیین پلن اکلوزال با مشکل مواجه است، این روش می تواند جایگزین مناسبی برای اندازه گیری wit’s باشد.
    کلیدواژگان: اندازه گیری wit's، پلن فرانکفورت، پلن اکلوزال فانکشنال
  • مریم زارع جهرمی، محسن گلپرور، پروین میرزاکوچکی، میترا کرباسی خیر صفحه 294
    زمینه و هدف
    از جمله درمانهای دندانپزشکی که برای اغلب دندانپزشکان و حتی متخصصان درمان ریشه می تواند استرس آور باشد، درمانهای اندودنتیک است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان استرس حین مراحل درمان ریشه دندان بین متخصصان اندودنتیکس، دستیاران تخصصی این رشته و دانشجویان دوره عمومی دندانپزشکی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پس رویدادی سه گروه: شامل متخصصان به تعداد 36 نفر، دستیاران 41 نفر و دانشجویان 47 نفر به شیوه در دسترس نمونه گیری شدند. پرسشنامه 48 سوالی با مقیاس پاسخ گویی پنج درجه (یک تا پنج) بر مبنای مصاحبه آماده گردید. این پرسشنامه ها توسط شرکت کنندگان در این مطالعه به صورت خود گزارشی دهی تکمیل شد. داده های پژوهش از طریق آزمون های چند متغیری (MANOVA-Multivariate analysis of variance) و آزمون تعقیبی شفه (Scheffe’s post - hoc test (pair-wise تحلیل شد.
    یافته ها
    استرس دانشجویان در تمام مراحل به جز استرس ناشی از تزریق بی حسی و لیدوکائین از متخصصان و دستیاران بالاتر است. در استرس ناشی از بی حسی تزریق بلاک فک پایین و تزریق ماده بی حسی لیدوکائین بین سه گروه پژوهش تفاوت معنادار وجود دارد. سطح استرس متخصصان در این حوزه از دانشجویان و دستیاران بالاتر است. پر استرس ترین فعالیت بین سه گروه پژوهش پر کردن کانال و سپس پر کردن دندانهای مولر و تهیه حفره دسترسی دندانهای مولر بالا و تهیه گرافی نهایی عنوان شد.
    نتیجه گیری
    استرس دانشجویان در تمام مراحل درمان ریشه به جز استرس ناشی از تزریق بی حسی و لیدوکائین از متخصصان و دستیاران بالاتر است.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، درمان ریشه، متخصصان درمان ریشه، دستیاران، دانشجویان دندانپزشکی
  • پروین میرزاکوچکی بروجنی، نازنین دانش پور، مریم زارع جهرمی صفحه 302
    زمینه و هدف
    اتمام و پرداخت، ضمن بهبود زیبایی و افزایش دوام ترمیم، احتمال افزایش دمای پالپ و آسیب به آن را به همراه دارد. هدف از این مطالعه تاثیر روش های مختلف پرداخت و ضخامت کامپوزیت بر افزایش دمای ماده ترمیمی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شصت عدد دیسک کامپوزیتی به قطر نه میلی متر تهیه و به سه گروه با ضخامتهای دو، سه و چهار میلی متر تقسیم شدند. هر گروه به طور تصادفی به چهار زیر گروه تقسیم گردید: زیرگروه 1 و 2 (به ترتیب پرداخت خشک مداوم و خشک منقطع) و زیرگروه 3 و 4 (به ترتیب پرداخت مرطوب مداوم و مرطوب منقطع)؛ هر نمونه به مدت کل صد و بیست ثانیه با حرکت دورانی هندپیس با سرعت متوسط پالیش شد. بلافاصله بعد از پایان پرداخت دمای سطح رو و زیرین دیسک کامپوزیتی توسط دماسنج لیزری اندازه گیری و ثبت گردید. از آزمونهای آنالیز واریانس یک سویه، دو سویه، DUNCAN و آزمون t برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین دمای بعد از پرداخت در روش های مختلف نسبت به قبل از پرداخت معنادار بوده و روش پرداخت خشک مداوم بیشترین افزایش دما را ایجاد می کند. همچنین از نظر آماری، افزایش ضخامت کامپوزیت رزین تا چهار میلی متر بر انتقال دما از سطح رویی به سطح زیرین حین پرداخت تاثیر آشکاری نداشته است.
    نتیجه گیری
    روش ساده و موثر برای حفاظت پالپ هنگام پرداخت استفاده از آب فراوان می باشد و افزایش ضخامت کامپوزیت نقش چندانی در تعدیل حرارت ناشی از پرداخت ندارد.
    کلیدواژگان: رزین های کامپوزیتی، صیقل دندان، انتقال دما
  • علیرضا چوبینه، اسماعیل سلیمانی، هادی دانشمندی، ابوالفضل محمدبیگی، خدیجه ایزدی صفحه 310
    زمینه و هدف
    علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی در دندانپزشکان شیوع بالایی دارد اما مطالعات نسبتا کمی در رابطه با این حرفه انجام شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی و ارزیابی ریسک این اختلالات در دندانپزشکان عمومی شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی پرسشنامه علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی نوردیک و پرسشنامه مربوط به ویژگی های فردی و شغلی برای صد و شصت دندانپزشک در محل کار آنان تکمیل شدند. همچنین پوسچرهای دندانپزشکان در حین کار با استفاده از دوربین عکاسی ثبت گردید و تکراریترین پوسچرها انتخاب و با روش RULA واکاوی گردیدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.
    یافته ها
    اکثر دندانپزشکان که 139 نفر می باشند علائم اختلالات اسکلتی-عضلانی را حداقل در یک بخش از دستگاه اسکلتی-عضلانی در طول 12 ماه گذشته گزارش کردند. شایعترین علائم به ترتیب در گردن 105 نفر معادل 6/65%، شانه ها هشتاد نفر برابر 50%، پشت 76 نفر برابر با 5/47%، مچ دست/دست 63 نفر معادل 4/39% و کمر 55 نفر معادل 4/34% گزارش شدند. تنها تفاوت معنی دار میان دندانپزشکان زن و مرد در ناحیه مچ دست/دست مشاهده شد. (001/0> P)، همچنین واکاوی پوسچر نشان داد تمامی پوسچرهای دندانپزشکان در سطوح اقدام اصلاحی دو و سه قرار دارند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی در دندانپزشکان شیوع بالایی دارد و سطح ریسک ابتلا به این اختلالات در آنان در حد متوسط به بالا می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی - پوسچر - دندانپزشکان عمومی
  • مژگان علاء الدینی، شهرو اعتمادمقدم صفحه 318
    زمینه و هدف
    کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور ضایعه ای موضعی مهاجم می باشد و توان برگشت مکرر را دارد. ماهیت و خصوصیات بالینی متفاوت آن زمینه ساز مطالعات مختلف سلولی-مولکولی و مقایسه آن با دیگر ضایعات ادنتوژنیک است. Fascin (فاسین)پروتئینی از خانواده اتصال دهنده های آکتین است که Expression آن در سیست ها و تومورهای ادنتوژنیک مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه بررسی Expression نشان گر Fascin در کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور و سیست دانتی ژروس می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 18 نمونه بلوک بافت شناختی کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور و نه مورد سیست دانتی ژروس انتخاب شد. سپس رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی با استفاده ازآنتی بادی بر علیه نشانگر Fascin برای تمامی نمونه ها صورت پذیرفت. بر اساس تعداد سلول های رنگ پذیرفته اپی تلیوم، ضایعات مورد نظر به چهار گروه تقسیم شدند. برای آنالیز آماری نتایج از تست Mann-Whitney-U استفاده گردید (05/0> P).
    یافته ها
    Expression پروتئین Fascin در سر تا سر لایه اپی تلیوم سیست دانتی ژروس مشهود بود در حالی که در 50% از کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومورها در لایه سلول های بازال و سلول های پاراکراتینیزه مجاور لومن سیست حضور این نشان گر منفی بود. از نظر آماری، اختلاف معنی دار این طرح Expression در دو ضایعه مورد بررسی نشان داده شد (01/0= P).
    نتیجه گیری
    با توجه به طرح Expression نشان گر Fascin در این نوع ضایعات ادنتوژنیک شاید بتوان عنوان کرد که این پروتئین در پاتو‍ژنز و بیولوژی آنها نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور، سیست دانتی ژروس، ایمونوهیستوشیمی، فاسین
  • سیدعلی اصغر علوی، فاطمه کوه پیما، مهران معتمدی، سمیه حیدری صفحه 324
    زمینه و هدف
    پیشرفت و ابداع کامپوزیت رزین ها و دستگاه های کیورینگ جدید یکی از مهمترین پیشرفتهای فناوری در زمینه دندانپزشکی زیبایی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر دستگاه های کیورینگ مختلف و ضخامت کامپوزیت بر استحکام برشی باند با استفاده از LED و QTH می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش تجربی-آزمایشگاهی بر روی هشتاد نمونه آماده شده از دندانهای پره مولر خارج شده فک بالا انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به هشت گروه ده تایی تقسیم گردیدند و هر دندان تقریبا تا نصف مسیر DEJ تا پالپ به صورت عرضی تراش داده شد. مولدهای سیلندریک به ابعاد (5/2×2 و5/2×5) میلی متر به وسیله کامپوزیت P60 و CeramX به روش توده ای پر گردیده و بر روی سطح آماده شده جا گرفتند. از دو دستگاه کیورینگ LED و QTH جهت نوردهی استفاده شد. نمونه ها به مدت سه ماه در آب 37 درجه سانتی گراد نگهداری و سپس استحکام برشی باند با استفاده از Universal testing machine اندازه گیری گردید و داده ها به کمک نرم افزار SPSS با آزمون 3 Way ANOVA بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین استحکام باند برشی درکامپوزیت packable دو میلی متری (QTH) بیشترین(75/31 مگاپاسکال) و در نوع نانوفیلد پنج میلی متری (LED) کمترین (34/15 مگاپاسکال) می باشد. دو متغیر ضخامت و نوع کامپوزیت تفاوتهای معنادار در استحکام باند گروه ها ایجاد کردند ولی نوع دستگاه کیورینگ اختلاف آماری معناداری ایجاد نکرد. (05/ P <)
    نتیجه گیری
    استحکام برشی حاصله از کامپوزیت های P60 و CeramX در ضخامت پنج میلی متر بسیار کمتر از دو میلی متر بود و دو نوع دستگاه کیورینگ مورد مطالعه اختلاف آماری معناداری در استحکام باند برشی ایجاد نکردند.
    کلیدواژگان: استحکام برشی، کامپوزیت، لایت کیورینگ
  • منصوره میرزایی، رضا نجات بخش، اسماعیل یاسینی، حمید کرمانشاه، لادن رنجبر عمرانی صفحه 330
    زمینه و هدف
    عدم ایجاد سیل مناسب در ترمیمهای کامپوزیتی از مشکلات مرتبط با کاربرد این مواد ترمیمی محسوب می گردد، خصوصیات سیستم باندینگ می تواند در سیل این ترمیمها موثر باشد. هدف از این مطالعه تعیین میزان ریزنشت کامپوزیت در زمانهای مختلف کیورینگ باندینگ در حفره های Cl V کیور شده با دو سیستم کیورینگ مختلف می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، شصت دندان حفرات استاندارد Cl V در شصت دندان انسان تراش داده شد. دندانهابه شش گروه تقسیم شدند، پس از اچ و باندینگ با Excite توسط دستگاه های QTH و LED به مدت بیست، سی و چهل ثانیه نوردهی شدند و ترمیم با کامپوزیت انجام گردید، سپس دندانها تحت سه هزار سیکل حرارتی در دماهای 5-55 درجه سانتی گراد قرار گرفته و بعد از قرار گرفتن در محلول فوشین قلیایی 5/0% به صورت اکلوزوجینجیوال و از وسط ترمیم برش و درجات ریزنشت در آنها با یک معیار پنج قسمتی توسط استریومیکروسکوپ ارزیابی شد. برای آنالیز آماری از آزمون Mann-Witney و Kruskal-Wallis با 05/0 < p به عنوان سطح معنی دار استفاده شد.
    یافته ها
    در مارجین های مینایی هیج ریزنشتی مشاهده نشد. نوع دستگاه لایت کیور تاثیری در میزان ریزنشت در مارجین های عاجی نداشت. (05/0 p >)، اثر مدت زمان تابش هم بر میزان ریزنشت در مارجین های عاجی معنی دار نبود. (05/0 p >)
    نتیجه گیری
    کاربرد دستگاه های لایت کیور LED و QTH در زمانهای بیست، سی و چهل ثانیه ای تاثیری در مقادیر ریزنشت در حفرات Cl V نداشت.
    کلیدواژگان: ریزنشت، لایت کیور، پلی مریزاسیون، باندینگ
  • محمدباقر رضوانی، مهشید محمدی بصیر، فاطمه ملاوردی، راحیل احمدی، صدیقه مظفر صفحه 336
    زمینه و هدف
    رزین کامپوزیت ها با باند به دندان می توانند نقش مهمی در حمایت عاج و استحکام مینا داشته باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر دو نوع ترمیم کامپوزیتی هایبرید با سختی بالا و میکروفیل با خاصیت ارتجاعی بالا بر افزایش مقاومت به شکست دندانهای تضعیف شده می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد شاهدی چهل دندان پرمولر سالم فک بالا، در آکریل شفاف قرار داده شدند و مقاومت به شکست آنها در چهار گروه ده تایی مورد بررسی قرار گرفت. گروه PC دندانهای سالم بودند که هیچ گونه تراش و ترمیمی روی آنها انجام نگرفت. در سه گروه دیگر تراش حفره MOD با عمق ثابت و با دیواره های متقارب به سمت اکلوزال تهیه شد.گروه NC دندانهای تراش داده شده و بدون ترمیم بودند. در گروه HR و MR دندانهای تراش داده شده به ترتیب با کامپوزیت هایبرید و میکروفیل ترمیم شدند. نمونه ها در پانصد سیکل بین دو دمای 5 و 55 درجه سانتی گراد ترموسایکلینگ گردیدند، سپس تحت نیروی دستگاه Universal Testing Machine قرار گرفتند و نمودارها با نرم افزار Test Xpert برای هر نمونه رسم شد. اطلاعات توسط آنالیز واریانس ANOVA با نرم افزار SPSS و تست Tukey مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین مقاومت به شکست در گروه های HR، MR، PC و NC به ترتیب 48.1010، 59.1773، 83.1420، 21.9220بود. تفاوت آماری معنی داری بین گروه ها وجود داشت. (05/0 < p)
    نتیجه گیری
    افزایش مقاومت در برابر شکست پس از ترمیم با کامپوزیت میکروفیل برتری مشخصی نسبت به ترمیم با کامپوزیت هایبرید دارد.
    کلیدواژگان: مقاومت به شکست، کامپوزیت میکروفیل، کامپوزیت هایبرید
|
  • Sepideh Banava, Zohreh Janfeshan, Mohammad Ali Saghiri Page 271
    Background And Aim
    There are disadvantages in using MTA, such as the extended setting time and the difficulty in its manipulation. The aim of this in vitro study was to compare the primary setting time and surface porosity of two commercial brands of tooth colored MTA.
    Materials And Methods
    In this experimental study two brands of MTA were evaluated; Group1: ProRoot MTA (Dentsply, USA), and group 2: Angelus MTA (Angelus, Brazil). Five samples of each material were prepared and evaluated for primary setting time with a Gilmore needle according to ISO 6876: 2001 with a cylindrical stainless steel mold (10mm×1mm) in an incubator with 37±1 degrees centigrade and relative humidity of over 95%. Specimens were prepared and observed under a scanning electron microscope (SEM) for surface porosity. Data were analyzed with T-test.
    Results
    Primary setting time of the materials were 38.72±0.61 and 22.46 ± 0.61 ProRoot and Angelus MTA, respectively. Statistical analysis revealed that the differences between setting times of the materials were significant (p<0.001). ProRoot MTA showed better surface characterization compared with Angelus MTA.
    Conclusion
    The primary setting time of Angelus MTA was lower than that of ProRoot MTA but the surface characterization (topography and porosity) of ProRoot MTA was better than that of Angelus MTA after final setting time.
    Keywords: Setting time, Mineral trioxide aggregate, Scanning electron microscopy
  • Farid Zayeri, Somayeh Bardineshin, Ali Reza Akbarzadeh, Bagheban, Mamak Adel, Saeid Asgari Page 277
    Background And Aim
    Longitudinal data are frequently obtained in medical studies. When the main aim of a study is marginal modeling of the mean and the correlation structure is considered as a nuisance parameter, the first- order generalized estimating equations (GEE1) is usually an appropriate option. However, when the modeling of correlation structure is considered the aim of a study, the second- order generalized estimating equations (GEE2) may be the first choice for analyzing the available data. The aim of the study was to evaluate application of first- and second-order generalized estimating equations to analyze longitudinal microleakage data.
    Materials And Methods
    In this study, GEE1 and GEE2 methods were used to analyze data obtained from a study of microleakage in two root- end filling materials (CEM and MTA) in two different thicknesses and two diameters at three different times of measurement (one day, one week and one month after treatment). The obtained results from these statistical approaches were compared in continuous and binary (presence of absence) microleakage data.
    Results
    The results from the GEE1 and GEE2 methods showed that time of measurement, material type, diameter and thickness of filling material had significant effects on (continuous) microleakage rate. In addition, in binary microleakage data, these methods revealed that only time and material type were the significant factors. The correlations between measurements were not significant in continuous data, while they were significant in binary response microleakage data.
    Conclusion
    Since the correlations between pairs of measurements were not significant in continuous microleakage data and the obtained estimates were similar in both GEE1 and GEE2 methods, so the simpler GEE1 method seems to be adequate for these data. In contrast, in binary microleakage data, significant correlations were found between measurements. Therefore, in this case the GEE2 methodology may be used to estimate the correlation structure more efficiently.
    Keywords: M icroleakage, Longitudinal study, GEE1, GEE2
  • Zohreh Hedayati, Somayeh Heidari, Farzaneh Khaje Page 288
    Background And Aim
    Although Wit’s appraisal is a valuable measurement for antero-posterior jaw relationship evaluation in orthodontic patients, occlusal plane detection is difficult in a lot of cases or is challenging due to its various inclinations. In this study a new method for assessment of sagittal skeletal relationship is introduced and the purpose of this investigation is evaluation of correlation between wit’s appraisal and this new method.
    Materials And Methods
    Lateral cephalograms of 71 orthodontic patients (male and female) from all types of skeletal malocclusions (class I, II, III) were collected and analyzed. Two lines were traced from point A and point B while they were perpendicular to Frankfort Horizontal plane (FH) and also to functional occlusal plane (Wits) and the bothdistances were measured. Pearson Correlation analysis was performed for assessment the relationship between AO´-BO´ distance on FH (q) and wit’s appraisal. Correlation of these variables was evaluated with SNA, SNB, ANB and overjet, separately.
    Results
    The results showed a high correlation of variables using Frankfort Horizontal plane and wit’s appraisal (r= 0.82). Both methods revealed significant statistical relation with SNA, SNB, ANB and overjet (p< 0.05). The highest scores of correlation with ANB were obtained in using both methods.
    Conclusion
    The use of measurement is as much valuable as the usual wit’s measurement and it can be a good alternative in patients when tracing the accurate occlusal plane is impossible or difficult.
    Keywords: Wit's appraisal, Functional occlusal plane, Frankfurt plane
  • Maryam Zare Jahromi, Mohsen Golparvar, Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Mitra Karbasi Kheir Page 294
    Background And Aim
    Endodontic therapy is considered as one of the most stressful dental treatments. This study was designed with the aim of comparing stress levels during different stages of endodontic treatment among endodontic professionals under- and post-graduate students.
    Materials And Methods
    In this ex-post facto investigation, three groups including professional endodontists (n=36), undergraduate (n=41) and postgraduate dental students (n=47) were involved by convenience sampling. A questionnaire including 48 items, with five-point scales (very few to very much), was prepared for this study based on interview. The questionnaire was filled out by participants in a self report method. Data were analyzed by multivariate analysis of variance and Scheffe’s post - hoc tests.
    Results
    The stress among undergraduate dental students in all fields were more than those of professionals and postgraduate dental students, except for the stress of local anesthetic injection with lidocaine. Stress levels of all three groups were significantly different in inferior alveolar block injections with lidocaine, with professionals having more stress than under- and post- graduate dental students. The most stressful aspect of endodontic treatment, among the three groups was canal obturation, followed by obturation of the molar canals, preparing molar access cavities in special conditions and taking the final radiographs. The suggested methods offered for occupational stress reduction, was experience and knowledge, adequate knowledge, concentration and self confidence, and trust to God, respectively.
    Conclusion
    The stress among under graduate dental students in all fields was more than professionals and post graduate dental students, except for the stress of local anesthetic injections with lidocaine.
    Keywords: Occupational stress_Root canal therapy – Professionals_Postgraduate dental students_Undergraduate dental students
  • Parvin Mirzakoucheki Boroujeni, Nazanin Daneshpour, Maryam Zare Jahromi Page 302
    Background And Aim
    Along with improvements in aesthetics and longevity of restorations, finishing and polishing, can produce potentially injurious temperature rise within the pulp chamber. The purpose of the current study was to find whether different polishing methods and thickness of composites have any effect on temperature rise of composite restorative materials.
    Materials And Methods
    Sixty composite resin specimens 9 mm in diameter were prepared and assigned to three experimental groups with three sample thicknesses (2, 3 and 4mm). Each group was divided into four subgroups randomly. Polishing in subgroups 1 and 2 (continuous and intermittent dry polishing) and subgroups 3 and 4 (continuous and intermittent wet polishing) was carried out with a slow speed contra-angle hand piece at a medium speed for 120 seconds in a roll on motion. Immediately after polishing, temperature was measured on the top and bottom surface of each sample using a laser thermometer. One and two way ANOVA, Duncan, and paired T-test was used to analyze the data.
    Results
    The mean temperature rise after polishing in different methods was significant; continuous dry polishing produced the maximum temperature rise. In addition, increasing the thickness of composite resin up to 4mm did not significantly affect thermal transfer from the top surface to the base during polishing.
    Conclusion
    Copious use of water coolant during finishing and polishing procedures is considered a simple and effective method for pulpal protection. Increasing the thickness of composite resin does not have a significant role in compensating the heat generated during polishing procedure.
    Keywords: Composite resin, Dental polishing, Thermal transfer
  • Ali Reza Choobineh, Esmaeil Soleimani, Hadi Daneshmandi, Abolfazl Mohamadbeigi, Khadijeh Izadi Page 310
    Background And Aim
    The prevalence of musculoskeletal symptoms in dentists is high although relatively few studies have been conducted in this profession. This study was undertaken to investigate the prevalence of musculoskeletal symptoms (MSDs) and to assess the risk of these symptoms among general dentists in Shiraz, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study the Nordic standard questionnaire and questionnaire pertaining to questions about personal and job characteristics were administered to160 general dentists. Furthermore, the pictures of dentists were taken by camera during dental treatment and the most repetitive postures were selected and assessed by Rapid Upper Limb Assessment (RULA) method. The data were analyzed by SPSS version 16.0 software.
    Results
    A large number of dentists (139 subjects) reported MSDs symptoms in at least one region of their musculoskeletal systems during the past 12 months. The most prevalent MSDs symptoms were neck (105 subjects), shoulders (80 subjects), upper back (76 subjects), wrist/hand (63 subjects), and lower back (55 subjects), respectively. A significant difference was observed between men and women only in the wrist/hand (P>0.05). The results of posture analysis showed that all dentist's postures fell into corrective second and third action levels.
    Conclusion
    The results of this study revealed that the prevalence of MSDs symptoms in dentists was high and MSDs risk levels were intermediate to high. Therefore, it is recommended that in an appropriate training program be contemplated to improve dentists’ awareness regarding MSDs symptoms.
    Keywords: Musculoskeletal disorders_Dentists – RULA – Shiraz_Iran
  • Mojgan Alaeddini, Shahroo Etemad Moghadam Page 318
    Background And Aim
    Keratocystic odontogenic tumor (KCOT) is a locally aggressive lesion with a known potential for repeated recurrences. The distinct clinical features and explicit cystic histologic characteristics concurrent with the neoplastic nature of this lesion have led to several studies and comparisons with other odontogenic cysts and tumors. Fascin is an actin-bundling protein which has not been evaluated in odontogenic lesions. The aim of this study was to assess the expression of fascin in KCOT and dentigerous cyst (DC).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional investigation, the paraffin blocks of 18 KCOTs and 9 DCs were selected and subjected to immunohistochemistry using monoclonal antibody against fascin. Staining was scored by estimating the percentage of immunoreactive epithelial cells. Mann-Whitney-U test was applied for statistical analysis (P<0.05).
    Results
    Fascin expression was observed throughout the entire epithelial lining of the DCs, while in 50% of the KCOTs, immunostaining was negative in the basal layer and parakeratinized cells adjacent to the lumen. A statistically significant difference in the expression pattern of fascin was found between the studied KCOTs and DCs (P=0.01).
    Conclusion
    Considering the variation in fascin expression patterns between the sample of KCOTs and DCs in the present investigation, it can be suggested that this protein might have a role in the biologic behavior and pathogenesis of KCOT and DC.
    Keywords: Keratocystic odontogenic tumor_Dentigerous cyst – Immunohistochemistry_Fascin
  • Ali Asgar Alavi, Fatemeh Koohpeima, Mehran Motamedi, Somayeh Heidari Page 324
    Background And Aim
    Development of new composite resins is one of the most important technological advances in the field of cosmetic dentistry. The aim of this study was to investigate the effectiveness of different light curing units and composite thicknesses on the shear bond strength composite to dentin.
    Materials And Methods
    In this experimental in-vitro study, the test groups were composed of 80 dentinal samples, prepared on occlusal surfaces of 80 maxillary premolar teeth and routinely divided into 8 groups of 10. Two cylindrical molds (2×2 and 2×5 mm) were filled in bulk using P60 and Ceram X composites and light cured with LED and QTH light curing units. After curing and 3 months aging in 370c water, shear bond strength of all samples were obtained using a universal testing machine with 1mm/min crosshead speed. One- and three-way ANOVA were used for statistical analysis using SPSS software.
    Results
    The highest mean of shear bond strength (31.75 MPa) was in group (P60, QTH, 2) and the lowest (15.34 MPa) was recorded in (Ceram X, LED, 5). Type and thickness of composites had significant effects on the value of shear bond strength and no significant differences were obtained between two light curing units.
    Conclusion
    The shear bond strengths of P60 and CeramX composites tested were much lower when cured in a 5-mm than in a 2-mm increment. The two types of light curing units tested did not show any significant differences in the amount of shear bond strengths.
    Keywords: Shear bond, Composite resin, Light curing unit
  • Mansoreh Mirzaei, Reza Nejatbakhsh, Esmaeil Yassini, Hamid Kermanshah, Ladan Ranjbar Omrani Page 330
    Background And Aim
    Lack of appropriate seal is one of the major problems in composite restorations. Properties of the bonding system can play a crucial role in sealing ability of these restorations. The aim of this study was to evaluate the microleakage of composite restorations with varying irradiation time for curing dentin bonding agents with two different curing devices in class V cavities.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 60 intact extracted human molars and premolars were subjected to standard class V cavity preparations. Cavities were divided to six groups. Following etching, Excite bonding agent was applied and light cured using QTH and LED systems for 20, 30 and 40 seconds and cavities were filled with composite. The filled cavities were subjected to 3000 thermal cycles with 5-55 ° C temperatures. Teeth were immersed into 0.5% basic fushin dye and sectioned occlusogingivally from the restoration middle area and the microleakage was determined using stereomicroscope by a 5-scaled rankings. Data were analyzed by Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests with p<.0.05 as the level of significance.
    Results
    No leakage was found in enamel margins. The type of light curing device did not have any significant effect on dentin margins microleakage (p>0.05). Furthermore, no significant reduction in microleakage scores were observed in the restorations irradiated with different curing times (p>0.05).
    Conclusion
    QTH and LED curing units in 20, 30, and 40 s curing time did not have any significant effect on microleakage of class V composite restoration margins.
    Keywords: Microleakage, Light curing, Bonding, Polymerization
  • Mohammad Bager Rezvani, Mahshid Mohammadi Basir, Fatemeh Mollaverdi, Rahil Ahmadi, Sedighe Mozaffar Page 336
    Background And Aim
    Composite resins can play an important role in dentin support and enamel strength via bonding to tooth structure. The purpose of this study was to compare the effects of hybrid and microfilled composite restorations on the fracture resistance of extensively weakened teeth.
    Materials And Methods
    In this case control study 40 intact maxillary premolars were mounted in transparent acrylic resin blocks. The samples were divided into 4 groups (n=10 each). Group PC comprised of intact teeth, without preparation and restoration. In other three groups MOD preparations with constant depths and converged walls toward occlusal surfaces were prepared. Group NC composed of teeth with preparations but without any restoration. Group HR included prepared and restored teeth using a hybrid composite and Group MR contained prepared and restored samples with a microfilled composite. Samples were thermocycled (500 cycles in 5-55° C), then were placed under compressive loads in a universal testing machine, and the curves were drawn with a software called Test Xpert.
    Results
    Mean fracture resistance in HR, MR, PC, and NC groups were 48.1010, 59.1773, 83.1420, and 21.9220, respectively. There was a statistically significant difference among the groups(P<0.05).
    Conclusion
    The increasing effect of microfilled group on the fracture resistance of restored teeth is significantly more than that of hybrid group.
    Keywords: Fracture resistance, Microfilled composite, Hybrid composite