فهرست مطالب

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم احمدی لیوانی، محمد علی حسینی، محمد ولی پور خطیر صفحات 7-16
    مقدمه
    یکی از محور های مهم خدمات در بخش سلامت، خدمات توانبخشی است. کیفیت پایین خدمات توانبخشی می تواند افزایش شیوع ناتوانی ها و معلولیت ها را در جامعه به دنبال داشته باشد. مدیریت کیفیت فراگیر (TQM= Total Quality Management) می تواند تحولات لازم را برای دستیابی به کیفیت مطلوب ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل شکاف بین وضعیتهای موجود و مطلوب مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر در مراکز بهزیستی غیردولتی شهر گرگان با استفاده از منطق فازی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و جامعه مورد مطالعه کارکنان مراکز توانبخشی غیر دولتی شهر گرگان در سال 1390-1389بودند. ابزار پژوهش، «پرسشنامه های»سنجش شکاف بین انتظارات«و»ادراکات مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر«.»Measurement Gap between Expectations«and»Perceptions of TQM Components” بود. اعتبار پرسشنامه ها به روش شاخص اعتبار محتوا (CVI) و نسبت اعتبار محتوا (CVR) محاسبه گردید که شاخص اعتبار محتوا برای هر دو پرسشنامه 0.83 بدست آمد و پایایی آن با محاسبه همبستگی درونی سوالات آلفای کرونباخ0.93 مورد تایید قرار گرفت. پس از توزیع و جمع آوری پرسشنامه های تکمیل شده، برای اجرای آزمون های به کار رفته در این پژوهش از نرم افزار هایSPSS/17 و EXCEL 2007استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل امتیازات فازی انتظارات جامعه مورد مطالعه (982/0،923/0،822/0)، بیش ازمیانگین کل امتیازات فازی ادراکات (83/0،71/0،59/0) آنها بود. همچنین نتایج نشان داد که بین انتظارات و ادارکات کارکنان در تمامی مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی دار درمولفه های مدیریت کیفیت فراگیر، بیانگر آنست که کارکنان وضعیت موجود را پایین تر از شرایط مطلوب ارزیابی کرده اند. لذا توصیه می گردد سازمان های مورد مطالعه به مولفه های مدیریت کیفیت جامع توجه بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، منطق فازی، مراکز توانبخشی
  • سامیه غنا، لیلا مهستی جویباری، سید حمید شریف نیا، میترا حکمت افشار، اکرم ثناگو، مریم چهره گشا صفحات 17-23
    مقدمه
    هوش معنوی نوعی سازگاری و رفتار حل مشکل است که فرد را در جهت هماهنگی با پدیده های اطراف و دستیابی به یکپارچگی درونی و بیرونی یاری می نماید و باعث بهبود عملکرد می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی هوش معنوی با برخی از عوامل جمعیت شناسی و آموزشی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی-همبستگی در سال 1390 روی 282 نفر از دانشجویان علوم پزشکی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه مشخصات جمعیت شناسی و آموزشی و پرسشنامه هوش معنوی شامل چهار حیطه «تفکر عمومی و اعتقادات»، «توانایی مقابله با مشکلات»، «سجایای اخلاقی» و «خودآگاهی، عشق و علاقه» انجام شد. اعتبار این پرسشنامه از طریق اعتبار ملاکی و پایایی آن با استفاده آلفای کرونباخ 85/0 مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 با سطح معنی داری (05/0P<) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سن افراد شرکت کننده در پژوهش 70/1±17/20 سال و 76 درصد آنان مونث بودند. میانگین و انحراف معیار نمره هوش معنوی واحدهای مورد پژوهش 43/0±46/2 از پنج امتیاز لیکرت بود. همچنین میانگین و انحراف معیار «تفکر عمومی و اعتقادات» 56/0±13/2، «توانایی مقابله با مشکلات» 62±90/2، «سجایای اخلاقی» 45/0±20/2، «خودآگاهی، عشق و علاقه» 64/0±59/2 بود. اگرچه میانگین نمره هوش معنوی دانشجویان پسر 36/0±58/2 اندکی از دانشجویان دختر 28/0±51/2 بیشتر بود، اما تفاوت آماری معنی داری بین دو جنس مشاهده نشد. بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل، قومیت، رشته تحصیلی و معدل با نمره هوش معنوی ارتباط آماری معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    میانگین نمره هوش معنوی دانشجویان در حیطه «توانایی مقابله با مشکلات» بیشترین نمره را نسبت به سایر ابعاد دارا بوده است.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، معنویت، دانشجو، هوش
  • منصوره قدوسی، محمد حیدری، ناهید دخت شریفی نیستانک، سارا شهبازی صفحات 24-31
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری پیشرونده و تحلیل برنده غلاف میلین سلول های عصبی مرکزی است که عوارض آن مشکلات جسمی و روانی به دنبال دارد. به نظر می رسد که حمایت اجتماعی، تنش های روانی فرد را کنترل کرده و سبب بهبود کیفیت زندگی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی حمایت اجتماعی درک شده و برخی عوامل جمعیت شناسی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پژوهشی از نوع توصیفی-همبستگی بوده که 395 بیمار مبتلا از انجمن MS شهر تهران با روش نمونه گیری مستمر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، «پرسشنامه حمایت اجتماعی» نورتوس (SSQ) بود. ضریب آلفای کرونباخ برای ابزار فوق معادل 90/0 گزارش شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان داد که 5/39 در صد بیماران، از حمایت اجتماعی درک شده در سطح متوسط برخوردار بودند. بین حمایت اجتماعی درک شده با سن (003/0P=)، میزان تحصیلات (029/0P=)، وضعیت اشتغال (031/0P=) و درآمد ماهیانه (001/0>P) همبستگی معنی داری مشاهده شد، اما بین حمایت اجتماعی درک شده با جنسیت، وضعیت تاهل، ابتلای خانواده یا اقوام به مولتیپل اسکلروزیس، مدت تشخیص بیماری و سابقه بستری در بیمارستان همبستگی معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که حدود 3/0 درصد از واحد های مورد پژوهش از درک حمایت اجتماعی پایینی برخوردار بودند و برخورداری از حمایت اجتماعی بالا در مواجهه و سازگاری بهتر با بیماری و عوامل تنش زا نقش بسزایی دارد. پرستاران می توانند با شناسایی گروه های پر خطر از انزوای این گروه از بیماران جلوگیری نمایند و با ارایه مداخلات حمایتی مناسب در جهت ارتقای کیفیت زندگی آن ها اقدام شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، مولتیپل اسکلروزیس
  • محمدرضا زربخش بحری، وحید راشدی، محمد جواد خادمی صفحات 32-38
    مقدمه
    استفاده وسواسی از اینترنت که با معیارهایی همچون گوشه گیری، افسردگی، تنهایی و اضطراب همراه است، اعتیاد به اینترنت نامیده می شود. این پژوهش با هدف تعیین همبستگی احساس تنهایی و اعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و به روش مقطعی انجام پذیرفته است. 148 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم به روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه ی ویژگی های جمعیت شناسی، «مقیاس احساس تنهایی»(Loneliness Scale) و «آزمون اعتیاد به اینترنت» (Internet Addiction Test) یانگ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS نسخه 12 استفاده شد.
    یافته ها
    براساس یافته ها احساس تنهایی و دو خرده مقیاس ارتباط با خانواده (001/0>P) و نشانگان عاطفی (001/0>P) همبستگی مثبت و معناداری با اعتیاد به اینترنت دارند. بین متغیرهای جمعیت شناسی مانند، سن، جنسیت و وضعیت تاهل با اعتیاد به اینترنت ارتباط معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نظر به یافته ها، پیشنهاد می شود ضمن فراهم کردن امکانات و شرایط مشاوره ی مناسب و موثر برای دانشجویان، دلایل ایجاد احساس تنهایی در آن ها را شناسایی و با ارائه راهکارهای مناسب در جهت کاهش آن، از بروز عوارضی نظیر اعتیاد به اینترنت جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
  • مهدیه سرحدی، علی نویدیان، طیبه فصیحی هرندی، علیرضا انصاری مقدم صفحات 39-48
    مقدمه
    سکته ی قلبی رویداد تهدید کننده زندگی است و در اغلب موارد کیفیت زندگی بیمار و خانواده بویژه افراد نزدیک و صمیمی مانند همسر را کاهش می دهد. این مطالعه باهدف مقایسه کیفیت رابطه زناشویی همسران بیماران مبتلا به سکته قلبی و همسران افراد سالم انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقایسه ای بر روی 162 نفر از همسران بیماران مبتلا به سکته قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و 162 نفر از همسران افراد سالم، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شده است. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه «مولفه های کیفیت رابطه ی زناشویی درک شده»(PRQC) “Perceived Relationship Quality Components” با اعتبار و پایایی تائید شده در ایران جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن نمونه ها 95/5±89/47 سال و میانگین طول مدت زندگی مشترک آن ها 49/7±32/25 سال بود. همچنین نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت رابطه زناشویی در ابعاد رضایتمندی، شور و هیجان جنسی، عشق و نمره کلی کیفیت رابطه در گروه همسران بیماران بترتیب کمتر از همسران گروه افراد سالم جامعه بود. آزمون من ویتنی یو نشان داد که این تفاوت ها از نظر آماری معنادار است(001/0 >P).
    نتیجه گیری
    بیماری سکته قلبی بر کیفیت رابطه زناشویی و بخصوص بر ابعاد رضایتمندی از رابطه زناشویی، شور و هیجان جنسی و عشق بین زوجین تاثیر منفی دارد. بنابراین، گنجاندن برنامه های آموزشی خانوادگی و مشاوره زوجین در برنامه های توانبخشی بیماری های قلبی به منظور بهبود کیفیت رابطه زناشویی و بدنبال آن ارتقاء کیفیت زندگی بیماران و خانواده آن ها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت رابطه ی زناشویی، سکته ی قلبی، همسران
  • نعمت الله شفیعی، افضل شمسی*، مصعب قادری صفحات 49-58
    مقدمه

    اعتیاد به مواد مخدر از مسائل اجتماعی عصر حاضر خصوصا در کشورهایی مانند ایران می باشد. یکی از آثار سوء مصرف مواد تاثیر منفی آن بر عملکرد تحصیلی دانشجویان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی مصرف مواد مخدر، الکل، سیگار و داروهای اعصاب و روان با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان بم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 760 نفر از دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی، پیام نور و دانشکده پرستاری شهرستان بم که به روش تصادفی انتخاب شدند، انجام گردید. داده ها بوسیله «پرسشنامه مصرف مواد مخدر» (Drug Use Questionnaire) که شامل 5 سوال مربوط به مشخصات جمعیت شناسی واحدهای مورد پژوهش در بخش اول و همچنین در بخش دوم 12 سوال مربوط به مصرف سیگار، داروهای اعصاب و روان، الکل و مواد مخدر بود، جمع آوری گردید. اعتبار به روش اعتبار محتوا با نظر خواهی از 10 نفر از مدرسین و متخصصان صاحب نظر در زمینه موضوع ارزیابی گردید. پایایی ابزار نیز به روش آزمون مجدد که توسط 35 نفر از دانشجویان و به فاصله 12روز تکمیل گردید، محاسبه و با ضریب همبستگی 88/0 پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. میانگین معدل نیمسال اول و دوم سال تحصیلی 1390-1389 نیز بعنوان شاخصی برای سنجش پیشرفت تحصیلی درنظر گرفته شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    فراوانی مصرف مواد در دانشجویان به ترتیب شامل داروهای اعصاب و روان (8/13 درصد)، الکل (8/10درصد)، مواد مخدر (9/9درصد) و سیگار (7/5 درصد) بود. پیشرفت تحصیلی در دانشجویانی که سابقه مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر و داروهای اعصاب و روان داشتند، به طور معنی داری نسبت به دانشجویانی که سابقه مصرف مواد نداشتند در سطح پایین تری قرار داشت (001/0P<).

    نتیجه گیری

    فراوانی مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر و داروهای اعصاب و روان در دانشجویان قابل توجه بود. مصرف این مواد تاثیرات منفی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان داشت. لذا توجه بیشتر مسئولین دانشگاه در جهت پیشگیری و درمان دانشجویان، برای داشتن جامعه ای سالم ضروری است.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، مواد مخدر، سیگار، الکل، دانشجویان
  • لیلا ریاحی، فاطمه محمدی، اسدالله گنج خانلو صفحات 59-65
    مقدمه
    امروزه نظام مدیریت کیفیت بطور گسترده ای در بسیاری از بیمارستان های کشور مورد استفاده قرار می گیرد. اما بررسی این موضوع ضروری بنظر می رسد که آیا با وجود هزینه ای که برای ایجاد، استقرار، ثبت و نگهداری آن صرف می گردد، تفاوت معنی داری در شاخص های عملکردی بیمارستان های دارای نظام فوق و فاقد آن وجود دارد یا خیر؟ این پژوهش با هدف مقایسه فاصله عملکرد تخت در بیمارستان های دارای نظام مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد ایزو 9000 و بیمارستان های فاقد آن در استان زنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش توصیفی، داده های مربوط به شاخص فاصله عملکرد تخت در بیمارستان های استان زنجان، با توجه به اطلاعات آماری موجود در واحد آمار و مدارک پزشکی جمع آوری گردید. ابزار جمع آوری داده ها «فرم شاخص های عملکردی بیمارستان» (Hospital Performance Indicators Form) از فرم های استاندارد وزارت بهداشت، بود که شامل ضریب اشغال تخت، فاصله عملکرد تخت و متوسط طول مدت اقامت بیمار می باشد. جهت سنجش اعتبار محتوای ابزار از قضاوت 8 نفر از مدرسین استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تی مستقل، تحت نرم افزار SPSS نسخه 15 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین فاصله عملکرد تخت در بیمارستان های دارای نظام مدیریت کیفیت 81/0 روز با انحراف معیار 04/0 و در گروه فاقد آن 02/1 روز با انحراف معیار 05/0 بود و آزمون تی مستقل اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (006/0>P value).
    نتیجه گیری
    بیمارستان های دارای نظام مدیریت کیفیت، عملکرد بهتری نسبت به بیمارستان های فاقد آن داشتند. بنابراین، مدیران می توانند این امر را در گسترش نظام فوق مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: نظام مدیریت کیفیت، شاخص عملکرد بیمارستان، فاصله عملکرد تخت
  • میمنت حسینی، طاهره اشک تراب، محمدحسین تقدیسی صفحات 66-79
    مقدمه
    دانشجویان پرستاری بعنوان ارتقاء دهندگان سلامتی و ارائه دهندگان مراقبت حرفه ای، نقش کلیدی در ارتقاء سلامت دارند و سبک زندگی آنها در ارائه بهتر خدمات به بیماران و مددجویان حائز اهمیت است. لذا تعیین شیوه زندگی ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان پرستاری حائز اهمیت است.
    مواد و روش ها
    روش شناسی شامل مرور نظام مند 14 مطالعه از سراسر جهان است که معیارهای از قبل تعیین شده را برآورده می کردند. مطالعات منتشر شده در طی سال های 2012-1998 میلادی در بانک های اطلاعاتی Medline،Elsevier، Nursing consult، Proquest، Google و SID با استفاده از کامپیوتر، جمع آوری، بررسی و مورد مقایسه قرار گرفتند. کلیه مطالعات در دسترس بر اساس رفتارهای مطرح شده در الگوی پندر انتخاب، کد گذاری و تحلیل شد. به منظور تعیین کیفیت پژوهش های مورد استفاده از مقیاس Jaddadو همکاران استفاده گردید. شیوه زندگی ارتقاء دهنده سلامتی و 6 متغیر شیوه زندگی سالم شامل روابط بین فردی، مسئولیت سلامتی، رشد معنوی، اداره تنش، تغذیه و فعالیت فیزیکی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعه مرور نظام مند حاضر نشان داد که شیوه زندگی ارتقاء دهنده سلامتی در دانشجویان پرستاری کاملا مطلوب نبود و بعد فعالیت فیزیکی در پایین ترین سطح در بین ابعاد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    این مقاله شواهدی را برای راهنمایی پژوهش های بعدی فراهم می نماید که بر مبنای متغیرهای فوق بایستی بر برنامه های ارتقاء دهنده سلامتی تاکید داشته باشند.
    کلیدواژگان: مرور نظام مند، شیوه زندگی، ارتقاء سلامت، دانشجوی پرستاری
|
  • A. Ahmadi Livani, Ma Hosseini, M. Valipour Khatir Pages 7-16
    Introduction
    Rehabilitation service is one the most important aspect of health system services. If quality is not appropriate، disability could increase in society. Total Quality Management (TQM) can make revolution to achieve the desired quality. The aim of this study was to determine gap analysis between expectations and perceptions on Total Quality Management in private Gorgan’s rehabilitation centers by using Fuzzy logic.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-analytical، survey. Samples were selected from staffs of private Gorgan’s rehabilitation centers. Two survey questioners of «Measurement Gap between Expectations» and «Perceptions of TQM Components” was used. Validity of the questionnaires were measured by Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI)، which was 0. 83 for both questionnaires and reliability was confirmed by internal consistency (α= 0. 932). After collecting questionnaires، questionnaires were analyzed by SPSS/17، EXCEL 2007.
    Findings
    The total fuzzy average of expectation with 0. 822، 0. 923، and 0. 982values، was more than total fuzzy average of perceptions (0. 59، 0. 71، and 0. 83). Furthermore، findings showed a significant difference between expectations and perceptions in all factors of TQM.
    Conclusion
    There was a significant difference between all factors of total quality management. It means that staffs mentioned present condition is lower than optimum condition and the organizations couldn''t supply their staffs’ expectations.
    Keywords: Total Quality Management (TQM), Fuzzy logic, Rehabilitation centers
  • S. Ghana, Lm Jouybari, Sh Sharif Nia, M. Hekmatafshar, A. Sanagoo, M. Chehregosha Pages 17-23
    Introduction
    Spiritual intelligence offer adaptation، internal and external integrity، environmental harmony and problem solving. The medical students are potential workforce of future in medical and caring areas; hence it is essential to assess the spiritual intelligence in this group of academics to improve the quality of clinical care. The aim of the study was to investigate correlation of spiritual intelligence with some of demographic and educational factors among the students of Golestan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive correlational study was conducted in 2011 on 282 medical and paramedical students of the university who entered the study through simple random sampling. The data gathered by a demographic questionnaire and «Spiritual Intelligence Questionnaire» that cover four main domains «general thoughts and beliefs”، “ability of dealing with problems”، “spiritual traits”، “self- awareness and compassion». The validity of questionnaire was confirmed with criterion- related validity and the reliability of questionnaire was obtained with alpha Cronbach coefficient of 0. 85. The data was analyzed with SPSS /16 using descriptive and analytical statistical tests. The significance level of test was considered as P<0. 05.
    Findings
    The mean age of the participants was 20. 17±1. 70 year old and 76 percent of them were female. The average spiritual intelligence score from 5 likert score in four domains was 106. 65±13. 93 from 222. The mean and standard deviation of each four domain respectively; in «general thoughts and beliefs” was 2. 13±0. 56، in» ability of dealing with problems” was 2. 90±0. 62، in “spiritual traits” had value of 2. 20±0. 45 and finally in”self- awareness and compassion” standard deviation was 2. 59±0. 64. Although the average spiritual intelligence score in male students (2. 58±0. 36) was slightly higher than the one in female students (2. 51±0. 28)، however this was not statistically significant (p=0. 15). There was also no significant correlation between age، sex، marital status، ethnicity، major of study and grade point average with spiritual intelligence.
    Conclusion
    The mean average of spiritual intelligence of students of Golestan University in «ability of dealing with problems» domain was higher than other domains. The study draws our attention to issue of spiritual intelligence، which is a fundamental concept in delivering comprehensive care.
    Keywords: Spiritual intelligence, Spirituality, Student, Intelligence
  • M. Ghodusi, M. Heidari, N. Sharifi Neyestanak, S. Shahbazi Pages 24-31
    Introduction
    Multiple Sclerosis (MS) is a progressive disease and degenerative myelin in the central neurons that its complications provide physical problems and mental illness. However، it seems that social support controlled psychological stresses and improved quality of life. The aim of this study was to determine the correlation of perceived social support and some of the demographic factors in patients with Multiple Sclerosis.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، 395 patients of the MS Society in Tehran were selected by continuous sampling. Data gathering instrument was “Social Support Questionnaire” of Nortouse (SSQ). Cronbach''s alpha for this instrument was 0. 90. Data was analyzed by SPSS/16.
    Findings
    The results showed that 156 patients (39. 5%) had perceived social support at moderate levels. Between perceived social supports، age، educational level، employment status and monthly income were significantly correlated. However، between perceived social support and sex، marital status، family or relatives’ risk، disease duration and history of hospitalization، significant correlation was not found.
    Conclusion
    Regarding the perception of patients، nurses can by identify the high risk groups and prevent them from the isolation and with appropriate supportive interventions، improve their quality of life.
    Keywords: Social support, Multiple sclerosis
  • Mr Zarbakhsh Bahri, V. Rashedi, Mj Khademi Pages 32-38
    Introduction
    Obsessive use of the internet is associated with isolation، depression، loneliness and anxiety which are called internet addiction. The aim of this was to determine the correlation between loneliness and internet addiction in Qom branch of Islamic Azad University students.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، 148 students of Qom Branch of Islamic Azad University were selected through random sampling. Date collection was carried out through “Loneliness Scale”، Yang “Internet Addiction Test” and demographic variables questionnaire. Data was analyzed by SPSS/12.
    Findings
    The sample consisted of 56. 08% male and 20. 94% married people. Results showed there was a significant correlation between loneliness and two subscales of relationship with family (P<0. 001)) and affective symptoms (P<0. 001) with internet addiction. Also there was no significant correlation between factors such as age، gender and marital status with internet addiction.
    Conclusion
    It is recommended to provide an appropriate and effective consultation times for the students، identify the causes of loneliness in them and providing appropriate solutions for the reduction، prevent secondary complications such as internet addiction.
    Keywords: Loneliness, Internet addiction, Students
  • M. Sarhadi, A. Navidian, T. Fasihi Harandy, Ar Ansari Moghadam Pages 39-48
    Introduction
    Myocardial infarction is a life threatening event and often reduces the quality of life of patients and their families’ particularly close and intimate persons such as spouses. The aim of study was to determine quality of marital relationship of spouses of patients with and without a history of myocardial infarction.
    Materials And Methods
    This descriptive-comparative study has been done on 162 spouses of patients with myocardial infarction admitted in educational hospitals of Zahedan University of Medical Sciences by convenience sampling method and 162 spouses of healthy persons (324 married individuals). Data were collected by “Perceived Relationship Quality Components (PRQC) questionnaire with approved validity and reliability in Iran. Data was analyzed with SPSS/16.
    Findings
    42% of the samples were male and 58% female، with an overall mean age of 47. 89±5. 95، average length of common life 25. 32±7. 48. In addition، 56. 7% of the respondents had diploma or higher education. The results also illustrated that the mean score of quality of marital relationship on the dimensions of satisfaction، passion and love in patient’ spouses with a history of myocardial infarction was 13. 37±5. 03، 10. 67±4. 56، 19. 56± 2. 56 respectively and in healthy persons spouses was 18. 92±2. 85، 18±3. 14، 20. 37±1. 36. U-Mann Whitney test results determine that these differences are statistically significant (P<0. 001).
    Conclusion
    MI disease has a negative impact on the overall quality of marital relationship، especially on the dimensions of satisfaction، passion and love between couples. Hence، the inclusion of family educational programs and couple therapy in heart disease rehabilitation program is important in order to improve the quality of marital relationship and subsequent quality of life patients and their family’s needs.
    Keywords: Myocardial Infarction, Quality of marital relationship, Spouses
  • N. Shafiie, A. Shamsi, M. Ghaderi Pages 49-58
    Introduction

    Addiction is a modern social issue، especially in countries like Iran. One of the side effects of substance abuse، it is its negative impact on the academic performance of students. The aim of this study was to determine the correlation between drug use، alcohol، smoking and psychiatric drugs with the academic progress in university students in Bam city.

    Materials And Methods

    In this descriptive-correlational study، 760 students of Islamic Azad University، School of Nursing and the Payamenoor were randomly selected in Bam. Data were collected by questionnaire «Drug Use Questionnaire» that consisted of two parts. The first part included 5 questions about demographic characteristics and the second part consisted of 12 questions on smoking، psychiatric drugs، alcohol and drugs. Validity of the questionnaire was measured by content validly (by asking 10 experts people) and reliability coefficient of the questionnaire was 88. 0. Collected data was analyzed by the software SPSS/17.

    Findings

    The drug use in students in psychiatric drugs was 13. 8%، in alcohol was10. 8%، in drugs this value was 9. 9% and finally in tobacco was5. 7%. Average score for the previous semester and final semester of students with use cigarettes، alcohol، drugs and psychiatric medications than other students were significantly lower (P <0. 001).

    Conclusion

    Usage of smoking، alcohol، drugs and psychiatric medications in the students was significant. Employing these drugs has negative effects on students’ achievement. Therefore، university is authorized for prevention and treatment of students. This certainly will lead to a much healthier society. Keywords: Academic progress، Drug use، Students، Bam.

    Keywords: Smoking, Academic Achievement, alcohol, drugs, psychiatric drugs, student
  • Riahi, F. Mohammadi, A. Ganjkhanloo Pages 59-65
    Introduction
    Today، Quality Management Systems are widely used in many numbers of hospitals in Iran. But، it still seems important to investigate if with all the expenditure for implementing، settling، registering and maintaining of these systems، there is any meaningful difference in the performance indicators in the hospitals using Quality Management System and the ones lacking it. The aim of this study was to determine the comparison of bed turnover rate between the hospitals using Quality Management System and the ones lacking it in Zanjan province.
    Materials And Methods
    In this descriptive study، data on the bed turnover indicator of the hospitals in Zanjan province were extracted from the statistical information in the Medical Record Department of hospitals. Instrument for data collection was “Hospital Performance Indicators Form” including bed occupation rate، bed turnover rate and the average length of patient’s stay. To measure content validity، judged of experts (8 expert teachers) was used. Then data were analyzed by SPSS/15 using the independent T-test and the meaningfulness of the difference in this indicator was tested between the hospitals with Quality Management System and the ones without it.
    Findings
    The bed turnover rate in the hospitals using Quality Management System was 0. 81 days with a standard deviation of 0. 04، while this rate was 1. 02 days with a standard deviation of 0. 05 in the hospitals lacking this system. This difference based on P=0. 006 was statistically significant.
    Conclusion
    The hospitals using Quality Management System had better performance in bed turnover than the other hospitals. Therefore، managers can consider this issue in expanding this system.
    Keywords: Quality Management System, Hospital's Performance Indicator, Bed turnover rate
  • M. Hosseini, T. Ashktorab, Mh Taghdisi Pages 66-79
    Introduction
    This review article attempted to synthesize research studies using healthy behaviors in the Pender’s Health Promotion Model (HPM) in nursing students. The aim of this systematic review was to determine the health promoting lifestyles of nursing students.
    Materials And Methods
    The methodology includes a systematic review of 14 studies from across the world، which meets predetermined criteria، to draw implications for health promotion. All studies published in the years 1998 -2012 in Medline، Elsevier، Nursing consult، Proquest and Google databases using computers keywords، were collected، evaluated and compared. All available studies based on the healthy behaviors in the HPM were recruited، coded، and analyzed. The researchers carefully rated the quality of each study and numerous variables were investigated. Health promoting life style and 6 variables in health promoting life style including interpersonal relationship، health responsibility، spiritual growth، stress management، nutrition and physical activity were also assessed.
    Findings
    1130 quantitative studies were found in relation to health promotion and of these، 14 were selected for full-text articles. This systematic review showed that physical activity was at the lowest level among dimensions of health promoting behavior.
    Conclusion
    This article provides evidence for future research direction، which can be focused on developing health promotion programs based on the above-mentioned variables.
    Keywords: Systematic review, Health Promoting life style, Nursing Students