فهرست مطالب

مجله دانشکده دندان پزشکی اصفهان
سال هشتم شماره 6 (پیاپی 34، بهمن1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله های پژوهشی
  • سعید صادقیان، امین شیروانی، نوشین فخاری، Saeed Sadeghian، Amin Shirvani، Nooshin Fakhari صفحات 503-511
    مقدمه
    میزان برآمدگی نیمرخ بینی در طرح درمان بیماران کلاس II مدنظر قرار می گیرد. هدف این پژوهش، بررسی خصوصیات مورفومتریک نیمرخ بینی در بیماران کلاس II در یک نمونه از جامعه ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی- مقطعی و بدون جهت می باشد که با به کارگیری تحلیل مورفومتریک روی رادیوگرافی های سفالومتریک 123 بیمار اسکلتال کلاس II انجام گرفت. برهم پوشانی رادیوگرافی ها با استفاده از برهم پوشانی پروکراست انجام شد. آنالیز مولفه های اصلی بر روی 8 نقطه بافت نرم بینی و 15 نقطه بافت سخت جهت توصیف تمایلات طبیعی موجود انجام گرفت. آنالیز رگرسیون چند خطی برای تعیین شدت ارتباط خصوصیات مورفولوژیک بافت سخت و پروفایل بافت نرم بینی استفاده شد. آنالیز مولفه های اصلی توسط نرم افزار Viewbox 4 و آنالیز رگرسیون با سطح معنی داری 05/0 توسط نرم افزار SPSS نسخه 15 انجام شد.
    یافته ها
    تنوع نیمرخ بافت نرم بینی با 22 مولفه اصلی توصیف شد. هفت مولفه اصلی اول بافت نرم در افراد کلاس II در حدود 5/88 درصد کل واریانس شکل را شامل می شود. شدت همبستگی خصوصیات مورفولوژیک بافت سخت و نیمرخ بافت نرم بینی 5/35 درصد برآورد شد.
    نتیجه گیری
    افراد کلاس II تنوع مختلفی از شکل بینی دارند و بین الگوی اسکلتی بیماران با مال اکلوژن کلاس II و شکل بینی آن ها ارتباطی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن، بینی، سفالومتری، تحلیل مولفه های اصلی
  • امیر پاکپور حاجی آقا، سعیده نوروزی، میر سعید یکانی نژاد، آسیه منصوری، سمیرا چای بخش صفحات 512-521
    مقدمه
    هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر پیام های سودمحور و زیان محور بر افزایش نگرش، قصد رفتاری و رفتارهای مرتبط با سلامت دهان و دندان دانش آموزان راهنمایی شهر قزوین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای تصادفی شده، نمونه ها از طریق روش خوشه ایطبقه بندی شده انتخاب شدند. شرکت کنندگان در ابتدای مطالعه پرسش نامه ای را تکمیل نمودند که نگرش های مرتبط با استفاده از مسواک و نخ دندان، قصد مرتبط با استفاده از مسواک و نخ دندان و رفتارهای گزارش شده توسط افراد در ارتباط با استفاده از مسواک و نخ دندان را مورد سنجش قرار می داد. سپس شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه سودمحور و زیان محور تقسیم گردیدند و به آن ها پیام هایی راجع به فواید و نتایج استفاده و عدم استفاده از مسواک و نخ دندان در قالب یک پمفلت ارایه گردید. پس از یک هفته از مداخله، این پرسش نامه همراه با چک لیست ثبت رفتار مسواک زدن و نخ دندان در طول هفته گذشته توسط افراد تکمیل گردید. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری آنالیز کواریانس و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آنالیز کواریانس نشان داد نوجوانانی که با پیام های زیان محور مواجه شدند نگرش های مطلوب تری نسبت به استفاده از مسواک و نخ دندان و همچنین قصد بالاتری برای استفاده از مسواک و نخ دندان نشان دادند (001/0 > p value). نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر نشان داد که دانش آموزانی که با پیام های زیان محور مواجهه یافته بودند به میزان بیشتری از مسواک و نخ دندان استفاده کردند (001/0 > p value).
    نتیجه گیری
    پیام های زیان محور نباید مورد غفلت قرار گیرند و به نظر می رسد که این پیام ها با فرهنگ جمع گرایی سازگاری بیشتری داشته و منجر به بهبود سلامت دهان و دندان در دانش آموزان و نوجوانان شوند.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، رفتار، دانش آموزان
  • آزیتا کاویانی، نغمه قاری زاده، بابک شینی پور، Naghmeh Gharizadeh، Azita Kaviani، Babak Sheini Pour صفحات 522-529
    مقدمه
    یکی از جدیدترین سیستمهای ترمیم غیر مستقیم سیستم گرادیا است که دارای خواص فیزیکی عالی و زیبایی طبیعی و استحکام مکانیکی بالا و مقاوم در برابر سایش است. هدف از این مطالعه بررسی روش های مختلف آماده سازی بر استحکام باند بین کامپوزیت مستقیم (GC Gradia) و کامپوزیت غیر مستقیم (GC Gradia) بود.
    مواد و روش ها
    آماده سازی ها شامل (ابرژن با ذرات اکسید آلومینیوم 50 میکرونی،ابرژن و اچینگ با اسید هیدروفلوریک 5/9%، ابرژن و اچینگ با اسید فسفریک 37%) بود. در این مطالعه تعداد 60 مکعب کامپوزیتی از جنس GC Gradia ساخته شده که به 3 گروه20 تایی تقسیم شدند. 500 سیکل حرارتی قبل از پروسه ترمیم اجرا شد. ابتدا سطح توسط فرز الماسی خشن و آماده سازی های سطحی انجام شد. پس از استفاده از ادهزیو G Bondدر تمام گروه ها، نمونه ها توسط کامپوزیت مستقیم ترمیم شدند. بعد از 500 سیکل حرارتی نمونه ها توسط یک کراس هد تیغه ای با سرعت نیم میلی متر در دقیقه شکسته شدند. اطلاعات بدست آمده توسط آنالیز واریانس یکطرفه و تست توکی و تست کولموگروف-اسمیونوف و تست کی2 ارزیابی شد.
    یافته ها
    در گروه اول کمترین استحکام باند برشی و در گروه دوم بیشترین استحکام باند دیده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده بیشترین میزان استحکام پیوند در گروه دوم و بعد از آن در گروه سوم و کمترین میزان استحکام پیوند در گروه اول بود. یعنی بیشترین استحکام پیوند برای تعمیر جی سی گرادیا با استفاده از ابرژن یا اسید هیدروفلوریک بدست می آید.
  • زهرا سید معلمی، زهرا انشایی صفحات 530-539
    مقدمه
    تغذیه، یکی از عوامل موثر در سلامت دهان می باشد. گذار تغذیه ای اخیر موجود در ایران موجب افزایش مصرف منابع پر کالری (نان، شکر و چربی ها) به خصوص در افراد جوان تر در سطوح متفاوت تحصیلی شده است. این پژوهش، با هدف بررسی آگاهی و عملکرد تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان دانشجویان دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، آگاهی و عملکرد تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان در 320 نفر از دانشجویان دانشگاه اصفهان (در چهار دانشکده) و 215 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (در پنج دانشکده) با حداقل چهار ترم تحصیل در دانشگاه، در نیمه دوم سال تحصیلی 91-1390 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات از طریق پرسش نامه خود- ایفا و پس از بررسی روایی و پایایی (7/0 < ضریب توافق بینابینی) و از طریق توزیع آن در کلاس درس جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آنالیزهای توصیفی و Chi-square در سطح اطمینان 95/0 تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی دانشجویان از پوسیدگی زایی مواد غذایی مختلف و نقش تغذیه در سلامت دهان به ترتیب 7 ± 2/31 (از 48) و 5/1 ± 7/4 (از 8) بود. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی به طور معنی داری از آگاهی بیشتری نسبت به دانشجویان دانشگاه اصفهان برخوردار بودند (001/0 > p value). میانگین نمره عملکرد تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان دانشجویان 3/4 ± 44/15 (از 32) بود که این میزان تفاوت معنی داری بین دانشجویان دو دانشگاه نداشت (29/0 = p value).
    نتیجه گیری
    آگاهی تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان دانشجویان دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان در حد متوسط و عملکرد تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان آن ها ضعیف بود. برای ارتقای آگاهی و بهبود عملکرد تغذیه ای مرتبط با سلامت دهان در دانشجویان دانشگاه می بایست برنامه ریزی های لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت دهان، تغذیه پوسیدگی زا، عادات تغذیه ای، آگاهی
  • محسن گل پرور، مریم زارع جهرمی، میترا کرباسی خیر صفحات 540-551
    مقدمه
    درمان های دندان پزشکی و به ویژه درمان ریشه دندان از زمره مشاغلی است که دارای استرس شغلی بالایی است. این پژوهش با هدف بررسی میزان استرس شغلی درمان ریشه دندان در میان متخصصان و دستیاران اندودنتیکس و دانشجویان دندان پزشکی عمومی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل متخصصان و دستیاران اندودنتیکس و دانشجویان دندان پزشکی بودند که از میان آن ها به ترتیب 36، 41 و 47 نفر به شیوه آسان انتخاب شدند. ابزار سنجش یک پرسش نامه محقق ساخته درباره استرس شغلی در حین درمان ریشه دندان در ده عامل بود. داده ها از طریق آزمون t تک نمونه ای تحلیل گردید.
    یافته ها
    متخصصان در نه عامل استرس حین درمان ریشه دندان (001/0 > p value، 48/15- = t تا 83/4- = t) دارای استرس کمتر از حد متوسط و در استرس ناشی از موارد متفرقه (64/0 = p value، 47/0- = t) دارای استرس متوسط هستند، اما دستیاران در هر ده عامل استرس ناشی از درمان ریشه دندان (001/0 > p value، 69/18- = t تا 18/2- = t) و دانشجویان دندان پزشکی عمومی در 9 حوزه (001/0 > p value، 93/3 = t تا 83/15- = t) دارای استرس کمتر از متوسط هستند (به جز استرس ناشی از کار روی مولر های فکین و تهیه حفره دسترسی موارد خاص،87/0 = p value، 16/0 = t).
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، استرس شغلی متخصصان، دستیاران اندودنتیکس و دانشجویان دندان پزشکی در بیشتر موارد کمتر از متوسط گزارش شد. با این حال به نظر می رسد متخصصان در حوزه هایی نظیر درمان های متفرقه، دستیاران و دانشجویان در مواردی نظیر تزریق و درمان های متفرقه نیازمند توجه بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: استرس، دستیاران دندان پزشکی، دانشجویان دندان پزشکی، درمان ریشه
  • شاهرخ رئیسیان، پریچهر غلیانی، فاطمه بابادی * صفحات 552-559
    مقدمه

    اختلال مفصل گیجگاهی- فکی یکی ازشایع ترین اختلالات فکی است. کورتیکواستروئیدها از جمله داروهایی هستند که در زمینه دردهای شدید و مداوم این مفصل که در ارتباط با شرایط التهابی است کاربرد دارند. هدف این پژوهش، بررسی اثر مقایسه ای بافت شناسی تزریق داخل صفاقی دگزامتازون و هیدروکوتیزون بر التهاب مفصل گیجگاهی- فکی در موش آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 27 موش آزمایشگاهی با وزن تقریبی 250-200 گرم انجام شد. برای ایجاد التهاب در مفصل گیجگاهی- فکی، دهان نمونه ها حدود 20 میلی متر باز شد. این عمل یک بار در روز به مدت 10 روز متوالی انجام شد، نمونه ها به سه گروه تقسیم شدند گروه 1 شامل 3 نمونه که درمان نشدند و گروه های 2 و 3 هر کدام شامل 12 نمونه که در روز یازدهم، دگزامتازون به میزان 2/1 برای گروه 2 و هیدروکورتیزون به میزان 32 برای گروه 3 داخل صفاقی تزریق شد. نمونه های گروه شاهد در هفته ششم و نمونه های گروه 2 و 3 در هفته اول و ششم بعد از تزریق دارو قربانی شدند و بر اساس 4 فاکتور هایپرپلازی سینوویال، وسکولاریتی، رسوبات فیبرینی و چسبندگی سینوویال امتیازاتی از 1 تا 11 به هرگروه تعلق گرفت و داده ها با آزمون های Kruskal- Wallis و Mann- Whitney آنالیز شدند (05/0 = α).

    یافته ها

    شدت التهاب در گروه های 2 و 3 در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی دار نشان داد (006/0 = p value) میزان التهاب در گروه 2 در هفته اول و ششم بعد از تزریق دارو تفاوت معنی دار نشان داد (026/0 = p value).

    نتیجه گیری

    تزریق داخل صفاقی دگزامتازون و هیدروکورتیزون باعث کاهش التهاب در مفصل گیجگاهی- فکی نمونه ها در نمای بافت شناسی شد. بیشترین پاسخ ضد التهابی مشاهده شده مربوط به دگزامتازون در هفته ششم بعد از تزریق دارو بود.

    کلیدواژگان: مفصل گیجگاهی، فکی، تزریق، کورتیکواستروئیدها
  • آتوسا امین زاده، احمد متقی، ابراهیم محمدی صفحات 560-566
    مقدمه
    شیوع بدخیمی ها بین جوامع و در یک جامعه بر اساس محل و زمان متفاوت می باشد. انجام مطالعات اپیدمیولوژیک می تواند در آشنایی با گروه های در معرض خطر کمک کننده باشد. هدف از این پژوهش، بررسی فراوانی بدخیمی های دهان و نسوج اطراف با در نظر گرفتن سن و جنس بیماران، نوع و محل بدخیمی در یک مرکز درمانی شهر اصفهان در یک دوره پنج ساله بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر توصیفی، اطلاعات مربوط به 236 مورد بدخیمی های دهان و بافت های اطراف، بین سال های 1389-1384 بررسی و اطلاعات مربوط به سن، جنس و محل ابتلا ثبت شد. بدخیمی ها از نظر بافت منشا در گروه های اپی تلیالی، بزاقی، خونی، بافت نرم و سخت قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 به صورت توصیفی بیان شد.
    یافته ها
    بدخیمی های حفره دهان 8/1 درصد کل بدخیمی ها را در طی پنج سال مورد نظر تشکیل داد. میانگین سنی مبتلایان به بدخیمی های دهان در این تحقیق 54 سال (5/56 سالگی در مردان و 52 سالگی در زنان) به دست آمد. نسبت ابتلا مرد به زن 2/2 برابر بود. فراوان ترین گروه بدخیمی ها مربوط به ضایعات اپی تلیالی با 72 درصد موارد ابتلا بود پس از آن 15 درصد بزاقی، 5/5 درصد خونی، 9/2 درصد بافت نرم و 9/2 درصد ضایعات استخوانی قرار داشتند. 20 درصد بدخیمی ها به حنجره و بعد از آن به زبان (17 درصد) مربوط بود. شایع ترین بدخیمی سرطان سلول سنگفرشی بود که 90 درصد ضایعات اپی تلیالی را تشکیل می داد.
    نتیجه گیری
    سرطان سلول سنگفرشی فراوان ترین نوع بدخیمی بود. فراوانی در مردان 5/56 ساله، و در حنجره و زبان بیشتر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بدخیمی های دهان، بدخیمی های سر و گردن، اپیدمیولوژی
  • مژده مهدیزاده، الهام فقیهیان، Mozhdeh Mehdizadeh، Elham Faghihian صفحات 567-575
    مقدمه
    تصاویر دو بعدی سفالومتری در ارزیابی اندازه ها در سه بعد فضا محدودیت هایی دارند. در سال های اخیر به دست آوردن اطلاعات برای بیماران به صورت سه بعدی ممکن شده است. هدف از این پژوهش، مقایسه بین اندازه گیری های خطی در جمجمه و (Cone-beam computed tomography) CBCT و لترال سفالومتری دیجیتال با دو دستگاه تازه کاربرد Galileos و Planmeca بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی بدون جهت، بر روی 7 جمجمه خشک انسان، 7 لندمارک آناتومیکی مشخص گردید. اندازه گیری خطی مستقیم به وسیله کولیس دیجیتال انجام شد و رادیوگرافی لترال سفالومتری دیجیتال و تصاویر CBCT تهیه تهیه شد. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 5/11 شد و محاسبه ضریب پایایی درون گروهی و همچنین مقایسه میانگین قدر مطلق تفاضل ها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین قدر مطلق تفاضل ها بین اندازه گیری CBCT و جمجمه خشک برای 42 درصد از متغیرها کمتر از 1 میلی متر و برای 42 درصد دیگر کمتر از 2 میلی متر و برای 16 درصد از متغیرها 3 میلی متر اختلاف داشتند. همین میانگین بین اندازه گیری لترال سفالومتری و جمجمه خشک در 42 درصد از متغیرها کمتر از 5 میلی متر و در 42 درصد مابقی بین 16-10 میلی متر اختلاف داشتند. میانگین ضریب پایایی درون گروهی در تکنیک CBCT از ارزش بالاتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه دقت اندازه گیری در تکنیک CBCT بسیار بیشتر از تکنیک لترال سفالومتری دیجیتال به دست آمد. بزرگ نمایی و کوچک نمایی جهت داری در تکنیک CBCT مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: CBCT، تصویر برداری سه بعدی، سفالومتری
  • مقاله مروری
  • عباسعلی خادمی، نسترن فرهادی، علی شکرانه * صفحات 576-586
    مقدمه

    هدف از درمان ریشه، حذف عوامل بیماری زا از سیستم کانال ریشه دندانی است. پاک سازی و شکل دهی کانال ریشه دندان از مهم ترین مراحل درمان ریشه است. شستشوی کانال دندانی در حین پاک سازی و شکل دهی کانال ریشه باعث حذف میکروارگانیسم هایی می شود که به وسیله روش های فیزیکی قابل حذف نیستند. همچنین در حین آماده سازی کانال ریشه توسط وسایل دستی و چرخشی، لایه اسمیر ایجاد می شود که باید به وسیله شوینده ها حذف شود. در این مقاله مروری، به بررسی شوینده ها از نظر خصوصیات شیمیایی، زیست شناسی و چگونگی استفاده موثر و ایمن آن ها پرداخته شده است و اطلاعاتی در مورد پیشرفت های اخیر در مورد شوینده های کانال ریشه ارایه گردیده است. همچنین شوینده ها از نظر اثر بر روی میکروارگانیسم ها و اثر روی لایه اسمیر بررسی شده اند.
    شرح مقاله: در ا وری از مقالات ناشی از در ای و یا PubMed، ISI Web of science، Scopus و ر ی Google تا پایان سال 2011 اده از واژهی درمان کانال ریشه، شوینده، ضد باکتریایی، کلرهگزیدین، لایه اسمیر و هیپوکلریت سدیم استفاده شده است.

    یافته ها

    مواد مختلفی به عنوان شوینده های کانال ریشه معرفی شده اند. هرچند هیپوکلریت سدیم شایع ترین ماده مورد استفاده در درمان ریشه علیه میکروارگانیسم های کانال دندانی است، ولی به مانند سایر شوینده ها معایب و محدودیت های خود را دارد و قادر به حذف لایه اسمیر به صورت کامل نیست. بنابراین هیچ شوینده ای به تنهایی نمی تواند همه خصوصیات یک محلول شوینده مناسب را فراهم کند.

    نتیجه گیری

    به منظور حذف میکروارگانیسم های کانال ریشه و همچنین لایه اسمیر استفاده از دو یا تعدادی چند از شوینده ها با توالی مناسب پیشنهاد می شود. استفاده از کلرهگزیدین به عنوان شوینده نهایی دارای اثر ماندگاری است.

    کلیدواژگان: مواد ضد باکتریایی، کلرهگزیدین، درمان کانال ریشه، لایه اسمیر، هیپوکلریت سدیم
  • گزارش مورد
  • مهتاب وحدت، عبدالحمید آل هوز، شقایق نوری بیات صفحات 587-592
    مقدمه
    میکروستومی به هر گونه کاهش قابل توجه در اندازه مدخل دهان اطلاق می شود و می تواند به هر علتی مانند بیماری ها، تروما، صدمات سوختگی و یا به علت عوارض جراحی در اطراف دهان باشد. این مقاله روشی عملی برای درمان یک بیمار بی دندان کامل فک بالا با میکروستومی شدید را شرح داده است.
    شرح مورد: بیمار خانم 40 ساله ای با بی دندانی کامل فک بالا و میکروستومی شدید بود. در این بیماران به علت محدودیت باز کردن دهان، تمامی مراحل کلینیکی از انتخاب تری پیش ساخته جهت قالب گیری اولیه تا طراحی پروتز نهایی با مشکلاتی همراه است و امکان استفاده از تری قالب گیری یکپارچه و همچنین دست دندان یکپارچه وجود ندارد. علاوه بر این درمان ایمپلنت برای بیمار به دلایل اقتصادی امکان پذیر نبود. و درمان پروتز کامل انتخاب گردید. تهیه دنچر چند قطعه ای که به راحتی گذاشته و برداشته شود می تواند کمک شایانی به این بیماران به شمار رود. قالب گیری اولیه در این بیمار به طور چند قطعه ای با کمک پوتی و واش انجام شد و تری اختصاصی دو تکه ای با طرح ویژه ساخته شد، سپس پروتز دو تکه ای با بال اتچمنت آماده شد و ذر نهایت توسط فریم پالاتال استرپ در داخل دهان دو قطعه به طور محکم و با ثبات به هم متصل شدند. در پی گیری دو ساله که از بیمار به عمل آمد استفاده خوب بیمار از دنچر، رضایت از زیبایی، رضایت از کاربرد راحت، تماس خوب و ثبات خوب دنچر بدون هیچ ترومایی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    دنچر چند قطعه ای که به راحتی گذاشته و برداشته شود می تواند به طور موفق در بیمار مبتلا به میکروستومی به کار رود.
    کلیدواژگان: میکروستومی، دنچر کامل، تکنیک قالب گیری
|
  • Saeed Sadeghian, Amin Shirvani, Nooshin Fakhari Pages 503-511
    Introduction
    The nasal projection should be considered in Cl II patients treatment planning. This study aimed to investigate the morphometric characteristics of the nasal profile in skeletal Cl II patients in a sample of Iranian population.
    Materials And Methods
    In this random analytical/cross-sectional study cephalometric radiographs of 123 Cl II patient were evaluated using morphometric analysis. The radiographs were superimposed by Procrust superimposition technique and principal component analysis was carried out on 8 nasal soft tissue landmarks and 15 hard tissue landmarks to describe the existing natural tendencies. Multiple linear regression analysis was used to determine the relationship between morphometric characteristics of hard tissue and soft tissue nasal profile. Principal component analysis was carried out using Viewbox 4 orthodontic software and regression analysis was carried out by SPSS 15 software (α = 0.05).
    Results
    Variations of the soft tissue profile of the nose were described by 22 principal components (PCs). The first 7 PCs accounted for approximately 88.5% of the total shape variance. Correlation coefficient of the skeletal and soft tissue components was 35.5%.
    Conclusion
    All Cl II patients have varied nasal forms and there is no significant relationship between skeletal pattern of Cl II patients and their nasal form.Key words:
    Keywords: Cephalometry, Malocclusion, Nose, Principal component analysis
  • Amir Pakpour Haji Agha, Saeedeh Nourozi, Mir Saeed Yekaninejad, Asieh Mansouri, Samira Chaibakhsh Pages 512-521
    Introduction
    This study was undertaken to compare the effect of two loss-oriented and gain-oriented messages on improving attitude، intention and oral health-related behaviors among students in Qazvin، Iran.
    Materials And Methods
    In this randomized controlled trial the subjects were selected by stratified cluster sampling. The participants were asked to complete a questionnaire containing questions on attitude towards toothbrushing and flossing، intention to brush and floss and self-reported frequencies of toothbrushing and flossing behaviors during a week. The subjects were then assigned randomly to gain-oriented (n = 60) or loss-oriented (n = 60) groups and accordingly received pamphlets on the benefits of toothbrushing and flossing and and consequences of not brushing and flossing. The participants were asked to complete the questionnaire again one week after the intervention. Simultaneously، a checklist was completed on oral health behavior. Data were analyzed with ANCOVA and repeated measures ANOVA using SPSS.
    Results
    ANCOVA revealed that participants who were exposed to loss-oriented messages exhibited more favorable attitudes and intentions than those who were exposed to gain-oriented messages (p value < 0. 001). Furthermore، the repeated measures ANOVA indicated that students in the loss-oriented group reported higher frequencies of toothbrushing and flossing behaviors (p value < 0. 001).
    Conclusion
    The study showed that loss-oriented messages should not be ignored. It appears that the loss-oriented messages are more compatible with the collective culture and they result in the promotion of oral health among students and adolescents.
    Keywords: Behavior, Oral health, Students
  • Naghmeh Gharizadeh, Azita Kaviani, Babak Sheini Pour Pages 522-529
    Introduction
    Sometimes repair of indirect composite restorations is preferable to replacement. The aim of this study was to investigate the effect of different surface preparations of indirect composite resin restoration on the shear bond strength of direct composite resin to it.
    Materials And Methods
    In this in vitro study eighty blocks of indirect composite resin were manufactured and randomly assigned to different surface treatment groups (n = 20): control group (CG)، no surface preparation; group 2، sandblasting with alumina particles (SBG); group 3، acid etching with 9. 5% hydrofluoric acid (HA); and group 4، acid etching with 37% phosphoric acid (PAG). The blocks were restored with direct composite resin and stored in an incubator for 24 hours after thermocycling (500 cycles at 5/55 ± 2°C). The specimens (n = 80) underwent fracture tests in an Instron instrument. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey test (α = 0. 05).
    Results
    The highest shear bond strength values with a mean of 25. 93 MPa were recorded in group 3 (p value < 0. 001). The lowest shear bond strength values were recorded in groups 1 and 2 with 11. 00 ± 1. 83 and 12. 54 ± 2. 47 MPa، respectively (p value = 0. 097). There were significant differences between all the groups except for groups 1 and 2 (p value ≤ 0. 001).
    Conclusion
    Based on the results، surface treatment technique influences the shear bond strength of indirect composite resin to direct composite resin and the best technique is etching with hydrofluoric acid.
    Keywords: Composite resins, Hydrofluoric acid, Sandblasting, Shear bond strength
  • Zahra Saied, Moallemi, Zahra Enshaei Pages 530-539
    Introduction
    Diet is one of the factors affecting oral health. Recent nutrition transition in Iran has led to increased consumption of high-calorie sources (bread، sugar and fats)، especially in younger people in different levels of education. This study aimed to assess oral health-related dietary knowledge and habits among the students of Isfahan University and Isfahan University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study investigated oral health-related dietary knowledge and habits among 320 students of Isfahan University (in four schools) and 215 students of Isfahan University of Medical Sciences (in five schools) with at least four semesters of study at the university. The study was carried out in the second half of the academic year 2011-2012. After assessing the validity and reliability (ICC > 0. 7) of the self-administered questionnaire، data were collected through distribution in classroom. Descriptive analyses and chi-squared test were applied (α = 0. 05).
    Results
    The results showed that the mean scores for knowledge of students about cariogenicity of different foods and the role of diet in oral health was 31. 2 ± 7 (out of 48) and 4. 7 ± 1. 5 (out of 8)، respectively. Students of Isfahan University of Medical Sciences were significantly more knoeledgeable than the students of Isfahan University (p value < 0. 001). The mean score of their oral health-related dietary habits was 15. 44 ± 4. 3 (out of 32)، with no significant difference between the students of the two universities (p value > 0. 05).
    Conclusion
    Oral health-related dietary knowledge of the students of Isfahan University and Isfahan University of Medical Sciences was generally moderate and their oral health-related dietary habits were poor. Appropriate strategies should be planned to improve oral health-related dietary knowledge and habits among university students.
    Keywords: Cariogenic diet, Dietary habit, Knowledge, Oral health
  • Mohsen Golparvar, Maryam Zarea Jahromi, Mitra Karbasi Khayer Pages 540-551
    Introduction
    Dentistry، in particular root canal therapy، is associated with a high level of occupational stress. This research was carried out with the aim of studying the level of occupational stress among endodontists and post-graduate and under-graduate dental students.
    Materials And Methods
    In this descriptive survey the subjects consisted of endodontists (n = 36) and post-graduate (n = 41) and under-graduate (n = 47) dental students، selected using accessible sampling technique. The research tool was a researcher-made questionnaire on occupational stress during root canal treatment in ten domains. Data were analyzed using one-sample t-test.
    Results
    The results showed that endodontists had stress levels lower than the average (t = -4. 83 tot = -15. 48، p value < 0. 001) in nine domains of endodontic therapy، with average levels of stress in miscellaneous treatment modalities (t = -0. 47، p value = 0. 64). Post-graduate students exhibited stress levels lower than the average in ten domains of endodontic therapy (t = -2. 18 to t = 18. 69،p value < 0. 001) and under-graduate dental students exhibited stress levels lower than the average in nine domains of endodontic therapy (t = -15. 83 to t = 3. 93، p value < 0. 001) except for stress of working on maxillary and mandibular molars and access cavity preparation in special cases (t = 0. 16، p value = 0. 87).
    Conclusion
    Job stress of endodontists and post-graduate and under-graduate dental students in the majority of domains are lower than the average; however، the stress of endodontists in some domains such as miscellaneous treatment modalities، and post-graduate and under-graduate dental students in injection and miscellaneous treatment modalities should be considered.
    Keywords: Post, graduate dental students, Root canal therapy, Stress, Under, graduate dental students
  • Shahrokh Reiesian, Parichehr Ghaliani, Fatemeh Babadi Pages 552-559
    Introduction

    Temporomandibular joint (TMJ) dysfunction is one of the most common jaw disorders. Corticosteroids are indicated for severe pain in the TMJ، related to inflammatory conditions. The aim of this study was to compare histological effects of intraperitoneal injection of dexamethasone and hydrocortisone on TMJ inflammation in rats.

    Materials And Methods

    In this experimental study twenty-seven rats weighing 200-250 g were used. Inflammation was induced by opening the rats’ mouth 20 mm manually once a day for 10 consecutive days. The rats were randomly divided into three groups. Group I rats (n = 3) were left without any treatment; the rats in group II (n = 12) were injected with a single intraperitoneal dose of 1. 2 mg/kg of dexamethasone; the rats in group III (n = 12) were injected 32 mg/kg of hydrocortisone after 11 days. The control rats were sacrificed at 6 weeks، while the rats in groups II and III were sacrificed at weeks 1 and 6 after injection. The groups received scores of 1-11 according to four factors of synovial hyperpelasia، vascularity، fibrin deposits and synovial adhesion. Data were analyzed with Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests (α = 0. 05).

    Results

    The results of this study indicated statistically significant differences in inflammation severity between the experimental groups of II and III and the control group (p value = 0. 006). There was a significant difference in inflammation severity in group II between week 2 and week 6 (p value = 0. 026).

    Conclusion

    Intraperitoneal injection of dexamethasone and hydrocortisone was seen to reduce rat TMJ inflammation in the histological evaluation. The greatest inflammatory response was seen in group II six weeks after injection of medicine.

    Keywords: Corticosteroids, Inflammation, Injection, Temporomandibular joint
  • Atusa Aminzadeh, Ahmad Motaghi, Ebrahim Mohammadi Pages 560-566
    Introduction
    Prevalence of malignancies is different in different communities and different at different times and locations in a community. Epidemiological studies can help recognize high-risk groups. The aim of this study was to evaluate the frequency of oral and paraoral malignancies based on patient age and gender and the area involved and the type of malignancy in one cancer referral center in Isfahan in a 5-year period from 2005 to 2010.
    Materials And Methods
    In this retrospective descriptive/analytical study، data of 236 oral and paraoral malignancies was collected in a 5-year period from 2005 to 2010، along with data on age، gender and the area involved. The malignancies were divided into epithelial، salivary، hematologic، soft tissue and hard tissue groups based on their origin. Data was analyzed descriptively using SPSS.
    Results
    Oral cavity malignancies comprised 1. 8% of all the malignancies of the period in question. Mean age of patients with oral cavity malignancies was 54 years (56. 5 years in men and 52 in women). Male-to-female affliction ratio was 2. 2. The majority of the lesions were epithelial in origin (72%)، followed by salivary (15%)، hematologic (5. 5%)، soft tissue (2. 9%) and osseous lesions (2. 9%). A total of 20% of lesions had occurred in the larynx، with 17% in the tongue. The most common malignancy was squamous cell carcinoma (SCC) with a prevalence rate of 90% of epithelial lesions.
    Conclusion
    SCC was the most common malignancy، with the highest prevalence rate in 56. 6-year-old males in the larynx and tongue.
    Keywords: Epidemiology, Head, neck neoplasms, Oral neoplasms
  • Mozhdeh Mehdizadeh, Elham Faghihian Pages 567-575
    Introduction
    Two-dimensional (2D) imaging has limitations in the evaluation of three-dimensional (3D) structures. In recent years، it has become possible to acquire 3D data of patients. This study sought to evaluate the accuracy of linear measurements of the skull made by cone-beam computed tomography (CBCT) technique and digital lateral cephalometry by two newly introduced Galileos and Planmeca machines.
    Materials And Methods
    In this random descriptive/cross-sectional study، seven anatomical landmarks were determined on seven dry human skulls. Direct measurements on the skulls were made with a digital caliper. Then digital cephalometric radiographs and CBCT radiographs were taken. SPSS Ver. 11. 5 software was used for the data analysis. ICC (Intraclass Correlations Coefficients) test and mean percentage differences was calculated.
    Results
    The mean percentage differences between CBCT technique measurements and those made on dry skulls were less than 1 mm، less than 2 mm and 3 mm in 42%، 42% and 12% of variables. These mean differences between measurements lateral cephalometric images and those on dry skulls were less than 5 mm in 42% of cases and 10‒16 mm in the remaining 42%. The mean ICC values were more valuable in the CBCT technique than those in the digital lateral cephalometry technique.
    Conclusion
    The accuracy of CBCT was much higher than digital lateral cephalometry. No directional magnification or minifying was observed I the CBCT technique.
    Keywords: Cone, beam computed tomography, 3, Dimentional imaging, Cephalometry
  • Abbasali Khademi, Nastaran Farhadi, Ali Shokraneh Pages 576-586
    Introduction

    Elimination of pathogens from root canal system is the goal of endodontic treatment. Cleaning and shaping the root canal system is one of the most important steps in root canal therapy. Irrigation during root canal preparation leads to the elimination of microorganisms that cannot be eliminated by physical methods. In addition، the smear layer created during root canal preparation with hand and rotary instruments should be eliminated by irrigants. This review article summarizes the chemistry، biology and procedures for efficient and safe irrigation and presents information on recent developments in root canal irrigants. In addition، it evaluates irrigants from the viewpoint of their effect on microorganisms and the smear layer. Review report: In this review article، studies were obtained and reviewed by running a search in various databases، including reference books، PubMed، ISI Web of Science، Scopus and Google search engine until 2011 using the terms root canal therapy، irrigant، antibacterial، chlorhexidine، smear layer and sodium hypochlorite.

    Results

    Several materials have been introduced as root canal irrigants. Although sodium hypochlorite is the most routine irrigant during root canal preparation، it has its limitations and disadvantages like other irrigants and is unable to eliminate the smear layer completely. Therefore، no irrigant can provide ideal properties of a suitable irrigant.

    Conclusion

    Use of two or more irrigants with an appropriate sequence has been recommended to eliminate microorganisms and the smear layer from the root canal system. Use of chlorhexidine as the final irrigant has substantivity properties.

    Keywords: Antibacterial agents, Chlorhexidine, Root canal therapy, Smear layer, Sodium hypochlorite
  • Mahtab Vahdat, Abdolhamid Alhovaz, Shaghayegh Noori Pages 587-592
    Introduction
    Microstomia signifies any significant decrease in the size of the oral aperture. The etiology might include disease، trauma، burns and surgical complications in the peri-oral areas. This article describes a practical method for the treatment of a maxillary-edentulous patient with severe microstomia.
    Materials And Methods
    The patient was a 40-year-old woman who was completely edentulous in the maxilla، with severe microstomia. Due to reduced mouth opening، all the clinical procedures، from selection of a prefabricated tray for initial impression to designing the final prosthesis، are difficult and it is impossible to use a conventional impression tray and denture in such patients. Implant treatment was not possible for the patient because of financial problems; therefore، complete denture was the best choice. A sectional denture that can be worn and removed easily can be a treatment of choice for such patients. The primary impression in this patient was taken by a sectional tray and putty and wash. The special 2-sectional tray was fabricated for the patient. Then a 2-sectional denture was fabricated by ball attachment and finally was assembled in her mouth by palatal strap frame. In the first fallow-up of the patient after 1 year، she was satisfied with the esthetic and function of the denture، in addition to proper fit and stability of denture، without any traumatic injuries.
    Results
    Sectional dentures that are easily worn and removed can be successfully used for the treatment of patients with microstomia.
    Conclusion
    Complete denture، Impression technique، Microstomia.
    Keywords: Complete denture, Impression technique, Microstomia