فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1391)

نشریه راهبرد توسعه
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1391)

  • 254 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد لشکری صفحه 7
    نظریه منابع انسانی فرض می کند که درآمد شخصی افراد تابعی از آموزش و تجربه آنهاست، بنابراین نابرابری در توزیع درآمد را باید در نابرابری های آموزشی جستجو کرد. آموزش فرایندی پویاست که مهارت و توانمندی نیروی انسانی، بازدهی او و در نتیجه درآمد فرد و جامعه را افزایش می دهد.
    در پژوهش حاضر، براساس نظریه منابع انسانی که تغییرات درآمد را تابعی از سطح تحصیل و تجربه می داند و فرض می کند که سطح درآمد عمدتا توسط دو متغیر آموزش و تجربه تعیین می شود، برای توجیه تغییرات درآمد شخصی افراد با توجه به نظریه منابع انسانی دو مدل نیمه لگاریتمی و لگاریتمی متعالی با 3000 داده جمع آوری شده از چهار نوع بخش آموزشی دولتی، آموزشی خصوصی، و غیرآموزشی دولتی و غیرآموزشی خصوصی مربوط به آبان ماه 1386 (داده های مقطعی) با استفاده از نرم افزار Eviews5 به روش OLS برآورد شد و مورد آزمون قرار گرفت. ضمن بررسی سازگاری آن با نظریه منابع انسانی فرضیه های زیر آزمون و تایید شد.
    1. بازده آموزش در ایران از چین بیشتر است.
    2. بازده تجربه در ایران از چین بیشتر است.
    3. در ایران و چین درآمد مردان در شرایط یکسان تحصیل و تجربه از درآمد زنان بیشتر است.
    کلیدواژگان: بازده آموزش، بازده تجربه، آموزش، درآمد، تجربه، ایران، چین
  • ابوالقاسم توحیدی نیا صفحه 39
    توسعه پایدارمفهومی است که در ادبیات متعارف شکل گرفته و شایع گشته است. اما گاهی لازم است مشخص گردد که آیا در اسلام نیز این مفهوم به همان معنایی که امروزه شایع است، مورد توجه قرار گرفته است یا خیر. این ضرورت برای اندیشمندانی نمود بیشتری می یابد که به بحث عدالت یا سایر مباحث اقتصاد اسلامی اهتمام دارند زیرادر پارادایم غالب، توسعه پایدار به حق نسل های آتی در بهره برداری از منابع طبیعی و محیط زیست معطوف است و جایی که پای حق به میان باشد قطعا اسلام حرف های مهمی برای گفتن دارد. وجه دیگر ضرورت این بحث در آنجا است که اندیشمندان اقتصاد توسعه، منابع و محیط زیست بخواهند در چارچوب اسلامی به بحث بپردازند. لذا این مقاله تلاشی است در راستای این دغدغه و پاسخ به این پرسش که توسعه پایدار در کجای اندیشه دینی ما مسلمانان قرار می گیرد و چه جوابی از اسلام پیرامون این سوال قابل استنتاج است. در پایان نیز اینطور نتیجه گیری می شود که اگرچه در ادبیات متعارف عدالت بیننسلی شرط لازم پایداری است اما از منظر اسلامی، عدل نه تنها شرط لازم توسعه پایدار است که به تداوم حیات منجر می شود بلکه خودش عین پایدری و دوام و بقاء حیات و زندگی است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، عدالت بین نسلی، عدالت تکوینی
  • محمد ناظمی اردکانی صفحه 64
    از گذشته تا به امروز همواره نقش دولتها و حکومتها در پیشرفت و تعالی جوامع و یا عقب افتادگی آنها مورد بحث و مناقشه بوده است. به ویژه در چند دهه اخیر، این مهم بیش از پیش نمایان شده است و مباحثی مانند دولت کوچک، دولت کارآمد، دولت کارآفرین، دولت الکترونیک و امروز «حکمرانی خوب» به عنوان یک پارادایم غالب مطرح است. از طرفی پدیدهی «حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی» به عنوان یک نظریه جدید خودش را در عرصه جهانی نشان داده است. هرچند بصورت یک «پارادایم» مطرح نیست و لیکن در معادلات حکمرانی در جهان مطرح است؛1- نگاه اسلام به حکمرانی خوب که همان حکمرانی الهی یا حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی میباشد، نگاهی است بسیار عمیق و تعیین کننده که تعالی انسان در سایه آن رقم میخورد و تعبیر نور و ظلمت برای حکمرانی الهی و حکمرانی غیرالهی بکار برده شده است. « الله ولی الذین آمنوا یخرجهم من الظلمات الی نور والذین کفروا اولیاءهم الطاغوت یخرجونهم من النور الی الظلمات. (بقره،157)2- حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی بر کلیه فرآیندهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تاثیرگذار بوده، محیط رشد و تعالی انسان را تامین میکند.
    3- حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی، عامل رفع فقر و بیکاری، مقابله با جنگ و سلطه، مبارزه با فساد و تبعیض، تامین عدالت، ایجاد شفافیت و مشارکت مردم برای خود سازی آنها در عرصه های حکمرانی میباشد.
    4- ادبیات» حکمرانی خوب «به سرعت در جهان در حال ترویج شدن است و چون به مصداق «حق یراد علی الباطل» میباشد. لازم است در مقابل آن الگوی حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی مطرح و ترویج شود.
    5- امروز بر حسب شاخصهای» حکمرانی خوب «اما از زاویه نگاه حکومتهای مسلط در جهان، حکمرانی در کشورهای مختلف مورد ارزیابی و رتبه بندی و امتیازدهی قرار میگیرد و ملاک و معیار برای دادن امتیاز در سطح جهانی شده است.
    6- پذیرش مبانی و اصول»حکمرانی خوب«یا نقد آن و یا طرح» حکمرانی خوب اسلامی«به جای آن یک تصمیم راهبردی در سطح مدیریت کلان نظام حکمرانی در ایران است.
    7- ارائه الگوی»حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی«که بیان کننده ارتباط شاخصهای آن با هم و ترسیم مبانی، اصول، ابعاد، کارکرد و اهداف آن میباشد بسیار پراهمیت است تا بتوان در مقابل»حکمرانی خوب«مطرح ساخت و ترویج نمود و با اتکا به آن وارد عرصه ارزیابی و رتبه بندی کشورها شد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی خوب، رویکرد اسلامی
  • معصومه آقاجانی، فاطمه قربانی رنجبری صفحه 89
    اقتصاد دانش محور اقتصاد هزاره سوم است. اقتصاد دانش محور اقتصادی است که دانش را به طور موثری برای توسعه اقتصادی و اجتماعی خلق کند، بدست آورد، وفق دهد و به کار گیرد. در این نوع از اقتصاد، دانش به عنوان مهمترین منبع و یادگیری مهمترین فرایند آن است. همچنین اقتصاد دانش محور آن است که تولید، توزیع و استفاده از دانش در آن نقش اصلی و غالب برای تولید ثروت دارد. کشور ما چند وقتیست که در زمینه اقتصاد دانش محور وارد عرصه تحقیق و پژوهش شده است. ولی نیاز به برنامه ریزی در این زمینه با توجه به نقاط قوت و ضعف کشور دارد. در این مقاله به بررسی اقتصاد دانش محور و جایگاه آن در کشور و نقاط قوت و ضعف کشور در زمینه دستیابی به این اقتصاد میپردازیم.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اقتصاد دانش محور، نقاط قوت و ضعف، الزامات
  • آرش بیدالله خانی صفحه 108
    تجربه توسعه شرق آسیا نشان داده که کلید موفقیت این کشورها، در ایجاد ترکیبی مناسب از شرایط و زمینه های داخلی برای توسعه با الزامات و اصول حاکم بر نظام بین الملل نهفته است. در واقع این کشورها با الگوبرداری از ژاپن به منزله کشور پیشرو شرق آسیا در امر توسعه، زمینه ها و بسترهای داخلی لازم برای توسعه ملی را فراهم نمودند و به طور کلی، توسعه را با مشروعیت نظام خود پیوند زده و آن را به شرط بقاء نظام خویش تبدیل کردند. عامل اساسی در پیشرفت کشورهای شرق آسیا توجه جدی و پیگیری همه جانبه اصولی است که سیاستگذاران این کشورها برای طی کردن مسیر توسعه خود در نظر گرفتهاند. در تجربه توسعه آسیای شرقی، دولتهای توسعه خواه نقش فعالی را نه تنها در انباشت سرمایه و توزیع سرمایه گذاری در بخشهای مختلف بازی کردهاند؛ بلکه در کنترل تامین مالی بازار، سیاست های مالیاتی، قیمتگذاری و تعیین مقررات برای روابط میان صنایع داخلی و اقتصاد بین المللی نقش استراتژیک داشته اند. در واقع دولت با پررنگ کردن نقش توسعهای خود علاوه بر کمک به سرمایه، مکانیزم بازار را به نوعی عهدهدار شد. علاوه بر آن عوامل دیگر در سطح تحلیلی، در توسعه آسیای شرقی نقش داشته اند. این مقاله با استفاده از چارچوب تئوریک اقتصاد نهادگرایی جدید (NIE) و چهار سطح تحلیل الیور ویلیامسون به تبیین توسعه در تجربیات کشورهای آسیای شرقی میپردازد.
    کلیدواژگان: دولت، اقتصاد نهادگرایی، آسیای شرقی، توسعه، حاکمیت، اشتغال
  • ابوالفضل شاه آبادی، حامد صادقی صفحه 136
    با نگاهی گذرا به اوضاع کنونی جهان میتوان کشورهای جهان را به دو دسته کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه تقسیمبندی کرد. نکته حائز اهمیت وجود شکاف فناوری در کشورهای درحال توسعه نسبت به کشورهای توسعه یافته میباشد، که باعث شکاف رقابتپذیری مابین کشورهای درحال توسعه با کشورهای توسعه یافته شده است. لذا میتوان اذعان داشت، شکاف فناوری باعث پائین بودن سهم کشورهای اسلامی از جمله کشورهای اسلامی D8 در صادرات جهانی گردیده است. از این رو، مطالعه حاضر به بررسی نقش متغیرهای بنیادی نوآوری، رقابتپذیری، فعالیتهای تحقیق و توسعه و بهرهوری نیروی کار بر صادرات کشورهای گروه دی هشت طی دوره زمانی 1980-2009 میپردازد. نتایج این مطالعه بیانگر وضعیت نامناسب صادرات، نوآوری و رقابتپذیری کشورهای مورد مطالعه نسبت به کشورهای توسعه یافته است، لذا این کشورها باید توجه بیشتری به متغیرهای بنیادی از جمله نوآوری که امروزه نقش پررنگتری در عملکرد صادرات ایفاء میکنند، داشته باشند. بنابراین به منظور کاهش شکاف فناوری، افزایش قدرت رقابتپذیری و دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و باثبات، بایستی با استفاده از سیاستهای کلان اقتصادی در تمرکز بر مولفه های اقتصاد دانش و عوامل انتقالدهنده فناوری، بر عملکرد صادرات تاکید داشته باشند.
    کلیدواژگان: صادرات، نوآوری، رقابت پذیری، هزینه تحقیق و توسعه، کشورهای اسلامی D8
  • احمد عابدی سروستانی صفحه 161
    با آشکار شدن کاستی رهیافتهای بوروکراتیک در تنظیم سازوکارهای توسعه مناسب، توجه به رویکردهایی معطوف شده است که بهتر بتوان به نیازهای روستاییان در شرایط محلی پاسخ داد. چنین رویکردهایی که از آنها در قالب مشارکتی یا مردمگرا یاد میشود، از مزیتهایی مانند افزایش تطابق برنامه ها با نیازهای مردم، ارتقاء توانمندی روستاییان و بهبود کارآیی نظامتولید برخوردارند. به همین دلیل و برای اثربخش کردن فعالیتهای ترویج و توسعه روستایی، نیاز است ماهیت، اهداف و سازوکارهای مورد استفاده به نحوی تحول یابند که با رویکردهای مشارکتی سازگار شوند. مقاله حاضر میکوشد با ارائه توصیه های کاربردی، چگونگی ارتقاء قابلیتهای ترویج و توسعه روستایی با کمک مولفه های رهیافت توسعه مشارکتی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، ترویج روستایی، توسعه مشارکتی
  • علی اکبر ایزدی فرد، حسین کاویار صفحه 178
    فقه شیعه این انعطاف و زمانشناسی را دارد که بتواند بهروز گردد و بدین سان جهاد به ابعاد فرانظامی تعمیم یابد: جهاد علمی، جهاد فرهنگی، جهاد سازندگی و... و امروز نیز جهاد اقتصادی به این گفتمان وارد شد. در بین ابعاد مذکور، اقتصاد از ویژگیعامتری برخوردار است یعنی در مقایسه ابعاد مختلف پیشرفت یک کشور با کشورهای دیگر، حوزه اقتصاد و شاخصهای مربوط به آن از برجستگی ویژهای برخوردار است. اقتصاد ایران برای حضور در اقتصاد جهانی نمی تواند به اخلاق کسب و کار بی تفاوت باشد و تجار و بنگاه ها برای حضور در بازارهای جهانی ناگزیر به اندیشیدن به این مهم هستند. بدون شک توسعه ی مطلوب اقتصاد، ارتباط تنگاتنگی با شناخت، درایت و تدبیر تجار دارد. اگر کسی بدون آگاهی از احکام و قوانین مربوط به تجارت به کسب و کار مشغول گردد، فعالیت های او به لحاظ شرعی و علمی نمی تواند از کارآیی و اثربخشی لازم برخوردار باشد. رشد اقتصادی و اقتصاد سالم مرهون آن است که قبل از شروع در تجارت، دستاندرکاران مسائل اقتصادی نسبت به موضوعات و قوانین مربوط به تجارت، آشنایی کامل پیدا کرده و آداب معامله ی صحیح و مشروع را مراعات نمایند.
    آنچه در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است بررسی فقهی آموزش و فراگیری دانش تجارت به عنوان یکی از ابعاد مهم جهاد اقتصادی است. مشهور فقهاء حکم به استحباب فراگیری دانش تجارت داده اند اما برخی دیگر قائل به وجوب و لزوم آن شده و شروع در کسب و کار را بدون آشنایی با احکام و قوانین مربوط به تجارت باطل می دانند که در این نوشتار ضمن اشاره به اقوال آنها حکم به وجوب تفقه در تجارت مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جهاد اقتصادی، اخلاق حرفه ای، فراگیری، وجوب تفقه، احکام تجارت
  • سیدجمال الدین محسنی زنوزی، پریسا جوهری سلماسی صفحه 199
    یکی ازمبانی بحث اصلاح الگوی مصرف توجه به این نکته است که دین اسلام مشکلی با رفاه و زندگی خوب ندارد. یکی از اهداف نظام اقتصادی اسلام نیز تحقق رفاه عمومی در جامعه است. از مجموعه آموزه های دینی اسلام میتوان پایه های اصلی الگوی مصرف را در اسلام در موارد ذیل خلاصه کرد: بهره بردن از نعمتهای الهی؛ اعتدال و میانهروی و پرهیز از اسراف و تبذیر. در ادبیات اقتصاد اسلامی، افزونبر مواردیکه ذکر شد، به اصول موضوعه دیگری مانند «بیشینه کردن کمال»، «بیشینه کردن رستگاری دنیا و آخرت»، «رفع نیاز خود و دیگران در چارچوب اصول اسلامی» و... نیز اشارهشدهاست. در حال حاضرکارایی وبهرهوری همه عوامل تولید، از نیروی انسانی گرفته تا سرمایه مواد وانرژی در ایران اندک است و این بدان معنی است که اتلاف منابع والگوی مصرف ناپایدار در کشور حاکم است. یافته ها، گویای ضرورت بهبود کارایی و بهره وری با هدف دستیابی به الگوی مصرف پایدار است وتوجه بیشتر دولت و بخش خصوصی را در این زمینه می طلبدکه در این صورت رفاه و عدالت اجتماعی افزایش خواهد یافت. این مقاله در جهت یافتن الگوی مورد تایید دین اسلام است.
    کلیدواژگان: مدل مصرف، الگوی مصرف، مصرف کلان، تخصیص درآمد، مالکیت، جامعه اسلامی
  • امیدعلی مسعودی، مرتضی پایدار صفحه 219
    پژوهش حاضر تلاشی است برای تبیین رابطه میان تغییرات فرهنگی و اینترنت به عنوان نمود اصلی وسایل ارتباطی جدید در بین دانشجویان دانشگاه-های تهران در سال تحصیلی89-90. در این مقاله پس از تعریف فرهنگ، رسانه، رسانه های جدید و بیان ویژگی های رسانه های جدید، نظریه های مرتبط با تاثیر و کارکرد رسانه ها بیان و از میان آنها نظریات کاشت و استفاده و خشنودی به عنوان چارچوب نظری تحقیق انتخاب شد. سپس برای جمع آوری اطلاعات، نمونه 550 نفری از دانشجویان دانشگاه های تهران با استفاده از روش نمونه گیری ترکیبی (مرحله اول نمونه گیری طبقه ای از بین دانشگاه های تهران و انتخاب 9 دانشکده و مرحله دوم انتخاب دانشجویان با استفاده از روش نمونه-گیری اتفاقی یا در دسترس) انتخاب شد و با استفاده از روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه با گویه های ساخته شده بر اساس شاخص های سنجش فرهنگ عمومی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، تغییرات فرهنگی در سه بعد اعتقادی، ارزشی و رفتاری سنجیده شد.
    نتایج حاصل از بررسی و آزمون فرضیه های تحقیق به ما نشان داد که بین مولفه های فردی مانند جنسیت و وضعیت تاهل و نیز مولفه های کاربری اینترنت از جمله میزان استفاده از اینترنت، نوع استفاده از اینترنت، انگیزه و هدف استفاده از اینترنت، میزان مشارکت و فعال بودن کاربر در هنگام استفاده از اینترنت، میزان اعتماد کاربر به اینترنت و سطح تغییرات فرهنگی در نزد کاربران اینترنتی رابطه معنادار وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیونی متغیرها نشان داد رابطه متغیر جنسیت با تغییرات فرهنگی معکوس و رابطه متغیرهای سطح اعتماد و نوع استفاده با تغییرات فرهنگی مستقیم است.
    کلیدواژگان: اینترنت، فرهنگ، رسانه، رسانه های جدید، بازتولید فرهنگی
|
  • Dr. Mohammad Lashkary Page 7
    Theory of human resources assumes that the individuals’ personal income is a function of their education and experience. So, inequality in income distribution can be traced in educational inequality. Schooling is a dynamic process enabling labor’s skill, capability, and return. Thus, it increases the individual and society income.The current study, based on theory of human resources considering income variations as a function of education and experience level, assumes that the income level is determined by two variables of education and experience. Justifying variations in individual’s personal income with respect to above theory, this research used two logarithmic and semi-logarithmic models to analyze data gathered from four types of educational systems with a sample size of 3000. Cross sectional data estimated by Eviews 5 software package applying OLS method. The following hypotheses tested and approved along with investigating their consistency with theory of human resources:1. Return of education in Iran is more than China2. Return of experience in Iran is more than China3. Men’ income in Iran and China is more than women’ income in the same conditions of education and experience.
    Keywords: Return of education, Return of experience, Income, Education, Experience, Schooling, Iran, China
  • Dr. Abolghasem Tohidinia Page 39
    Sustainable development is a concept that has been originated and extended in conventional literature and sometimes it is necessary to know does Islam have any point of view about it or not. It seems more important for the experts that want to study or research on Islamic issues such as Islamic development or justice because in mainstream paradigm sustainable development discusses the right of future generations I utilizing natural resources and Environment and undoubtedly whenever it is discussed about the right Islam has some specific opinions that must be considered. Moreover, if resource and environmental economists want to discuss in Islamic paradigm they must know the Islamic point of view on it. Therefore, the paper tries to show where sustainability of development has been placed in Islamic thought and explain the Islam’s opinions on it. Finally, it has been concluded that despite of conventional literature the justice is not only necessary condition of sustainability but also it is the sustainability itself.
    Keywords: Sustainable Development, Intergenerational Justice, Justice in World Creation
  • Dr. Mohammad Nazemi Ardakani Page 64
    It is almost a decade that the theory of "good governance" has been incorporated in the literature of development of different countries throughout the word. Based on this theory, democracy, public participation, information transparency, respect for the rules, accountability and fighting with economic corruption are the fundamentals of economic development. By studying governance literature in the Islamic texts, the researcher realized that Islamic thinkers and scholars have provided concepts of (good governance) that are much deeper and broader than the above principles, relying on teachings of divine revelation, as well as tradition and conduct of the Holy prophets and saint Imams. Particularly, after Islamic Revolution in Iran and adoption of Islamic Republic of Iran Constitution, a new type of governance has been founded on spiritual ideology based on which the rules are adopted through taking advantage of wisdom, observation, experience, group judgment, based on revelation, tradition, and manner of the Saints. For achieving an "Islamic – oriented good governance model, " chapters of the Constitution of I.R. of Iran were studied as a research ground. To access research findings and its analysis, the " data – base with the strategy of case – study was chosen as research method. This study shows that that the Constitution has the capacity of modeling. The model of " Islamic – oriented good governance " consists of input, process, output, and feedback. This model explains theoretical including Islam " Monotheism, Prophecy, Resurrection, Justice and Imamate " and Republicanism as basic principles, and Islamic rule of law, accountability towards one another and God, securing legitimate freedoms, fighting against all manifestations of corruption, supremacy denial, information transparency, and divine supervision are taken into consideration as principles, all of which make the foundation and inputs of an Islamic – oriented good governance. Dimensions and functions of the process of " Islamic – oriented good governance " in political, social, cultural and economic arenas: religious democracy, social capital, cultural engineering, and justice – based economic development. The " human exaltation " is considered as the goal and output in an " Islamic – oriented good governance "
    Keywords: Governance, Good Governance, Islamic Approach
  • Maasomeh Aghajani, Fatemeh Ghorbani Ranjbari Page 89
    Knowledge-based economy is Economy of the third millennium. Knowledge-based economy is an economy that creates, acquire, adapt, and to be applied knowledge for social and economic development effectively. In this type of economy, knowledge is the most important resource and learning is the most important process. The knowledge-based economy is that the production, distribution and use of knowledge in it are the basic and most important roles to produce wealth. Our country has entered in the field of research in a knowledge-based economy life. But it needs planning in this context due to the country's strengths and weaknesses. In this paper we pay to knowledge based economy and its position in the country and the strengths and weaknesses of this economy to achieve.
    Keywords: Economy, Knowledge, based Economy, Strengths, Weaknesses, Requirements
  • Arash Beidollah Khani Page 108
    The experience of development in the East Asia indicated that the key element in the progress of these countries have been the creation of an appropriate mixture of condition and internal factors based on the necessities and the principle which govern the international system. By following the model of Japan as the developed country, these countries provided their own Fields and local contexts for national progress. To put in short, they joined the progress to Legitimacy of their system and hold it as a condition for the maintenance of their system. The main factor in the progress of these countries lies in enduring and systematic effort that their politicians have been planned for passing the road of progress. These countries not only played a key role in capital accumulation and investment but also played a significant role in bringing under control the market financing, tax policies, pricing, and supplying some law for the relation of domestic industries and the international Economy. In fact, by highlighting its own progressive role, the government took the responsibility of bazaar mechanism besides supporting the finance part. There were other factors in the analytical level in the progress of East Asia. This paper is going to explain the experience of East Asian countries by applying the NIE and the four- level analysis of Oliver Williamson.
    Keywords: Government, Institutional Economics, East Asia, Development, Governance, Employment
  • Dr. Abolfazel Shahabadi, Hamed Sadeghi Page 136
    Glimpsing the current situation of world shows that world countries can divide in two categories: developed and developing countries. There is important note, that the technology gap in developing countries than developed countries causes the competitiveness gap between them. Therefore, the technology gap is to be descended the share of Islamic countries, including Islamic countries of D8, in global exports. So, in present study, will be discussed the role of innovation, competitiveness, research and development activities and labor productivity on D8's exports during the period 1980-2009. The results indicate that the studied countries are as worse status as developed countries in export, innovation and competitiveness. So, for these countries it is essential to pay more attention to fundamental variables which are playing the highlighted role in exports nowadays. Therefore, we suggest that the decision makers in these countries stress on export performance by macroeconomic policies via focusing on components of the knowledge base economy and technology transfer factors.
    Keywords: Exports, Innovation, Competitiveness, Research, Development Expenditure, Islamic Countries D8
  • Dr. Ahmad Abedi Sarvestani Page 161
    Emerging shortcomings of bureaucratic approaches in regulating proper development process causes it necessary to take some look at other approaches to be enable to satisfy rural people's needs at local level. These approaches are usually named participatory or people-centered orientations approaches. Increasing adaptability of programs to the needs of rural people is the main aim of using such approaches. Other reasons are: empowering rural people and increasing the efficiency of production systems. Therefore, it is necessary to transform and change the goal and the process of development to adapt with participatory approaches in order to improve the effectiveness of rural extension and development activities. Present article aims to deliver practical guidelines to explain how rural extension and development capabilities can improve with elements of participatory development approach.
    Keywords: Rural Development, Rural Extension, Participatory Development
  • Dr. Ali Akbar Ezadi Far, Hossein Kaviar Page 178
    Shiite jurisprudence and Zmanshnasy is flexible enough to be updated and thus extended ¬ Franzamy of San Jihad: Jihad scientific, cultural jihad, Jihad and. .. And economic jihad today entered into this discourse. Among the aspects of the economy are a more general feature of improvement in many aspects of a country compared to other countries, and indicators of the economy has particular prominence. Iran's economy to the global economy can not be indifferent to business ethics and traders and firms to participate in global markets inevitably ponder this matter. No doubt Development of Economy, associated with knowledge, wisdom and insight to businesses. If someone with no knowledge of the rules and regulations pertaining to the business of doing business, according to religious and scholarly activities of his can not be necessary efficiency and effectiveness. Economic growth and a healthy economy that is due before the start of trading, losing the economic issues and laws pertaining to insider trading, has become familiar Must observe the proper and legitimate business practices. What has been discussed in this paper reviews legal education and learning the trade as an important aspect of economic jihad. Jurisprudents famous sentence Asthbab learning business have been.
    Keywords: Economic Jihad, Professional Ethics, Learning, Obligatory of Tafaghoh, Ordinances of Trade
  • Dr. S.Jamaleddin M.Zonouzi, Parisajohari Salmasi Page 199
    One of the principles discussed modifying consumption patterns due to the fact that Islam has no problem with prosperity and good life. One of the objectives of the Islamic economic system as well as the general welfare of the community. The main pillars of the religious teachings of Islam can be summarized as follows consumption patterns in Islam: enjoy divine blessings; temperance and moderation and avoiding extravagance and tabzir. Islamic economics literature, in addition to those mentioned, such as the topic of "maximizing perfection", "maximize redemption of the world and the Hereafter," your needs and others in the framework of Islamic principles" and also mentioned. Current productivity performance of all production factors of labor to capital is a material comprised of small. This means that unsustainable consumption patterns and resource utilization in the country is governed. Findings indicate the need to improve efficiency and productivity with a view to achieving sustainable consumption patterns and the attention of the government and the private sector in this field should be increased in the case of welfare and social justice. This pattern is confirmed by the religion of Islam.
    Keywords: Model of Consumption, Consumption pattern, Macro Consumption, Revenue Allocation, Ownership, Islamic Society
  • Dr. Omidali Masoodi, Morteza Paydar Page 219
    This research tend to explain that the relationship between cultural changes and internet is the main symbol of the new communicative tools used by Tehran’s universities student at 2010 – 2011 educational year. In this paper, after the definition of culture, media and the explanation of new media, will talk about theories related to media’s effect and function. From theories, the cultivation and use and gratification theory has chosen as theory method in this research. Then, for gathering information, a 550 sample from Tehran’s universities students has been selected and the sample was combining method. The first step was cluster sampling from Tehran’s universities and choosing 9 colleges and the second step was, choosing students with accidental sampling and with survey method and with questionnaire based on measuring elements approved by High Council for Cultural Revolution, cultural changes was measured in three dimension: belief, ethical and behavioral. The research variable analysis and examine outcome showed us that there surely is the meaningful relationship among personal factors like sex marital status and also internet usage elements such as amount of use, type of use, aim and purpose of internet using, amount of user’s activity at internet using, the scope of user’s trust on internet and finally the cultural changes which evolved at internet users. Also, Regressive analysis showed that sex variable has the opposite relationship with cultural changes and the relationship the trust variable with cultural changes is direct one.
    Keywords: Internet, Culture, Media, New media, Reproducing of Culture