فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هشتم شماره 24 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا دائمی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای فراشناختی (آموزش دوجانبه) بر بهبود خواندن، درک مطلب و سرعت خواندن دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال یادگیری خواندن انجام شد. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه ی دانش آموزان دختر دوره ابتدایی آموزش وپرورش شهر تهران که در سال تحصیلی 1389-1388 مشغول به تحصیل بودند.به منظور انتخاب نمونه آماری در مرحله اول، از همه مناطق آموزش وپرورش تهران، یک منطقه به صورت تصادفی انتخاب گردید. درمرحله دوم، دو دبستان از منطقه مورد نظر و در مرحله بعد ده کلاس از سی کلاس موجود در آن دو مدرسه، بطور تصادفی انتخاب شدند. سپس با اجرای آزمون خواندن و نارسا خوانی کرمی نوری و مرادی (1387) 68 نفراز دانش آموزان گروه نمونه که نمره پایین تر از میانگین کسب کرده بودند، انتخاب شدند. با توجه به نیمه آزمایشی بودن پژوهش، 34 نفر در گروه کنترل و34 نفر در گروه آزمایش جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 36 جلسه یک ساعته، تحت آموزش دو جانبه قرار گرفت و گروه کنترل آموزش عادی مدرسه رادریافت نمود. داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری در سطح (001/0p<) نشان داد که آموزش دو جانبه باعث افزایش درک مطلب و عملکرد کلی خواندن و کاهش تعداد غلط ها در خواندن گردید و باعث افزایش در سرعت خواندن در سطح (05/0
    کلیدواژگان: راهبردهای فراشناختی، درک مطلب، آموزش دو جانبه، اختلال یادگیری خواندن
  • اسماعیل زارعی زوارکی صفحه 27
    مطالعه حاضر با هدف بررسی، تحلیل و نقد مدل های پیشین طراحی آموزشی و محیط های یادگیری و ارائه مدلی نوین در این زمینه با رویکرد تلفیقی انجام شده است. سوال های اساسی در این مطالعه عبارت بودند از: 1) نقاط قوت و ضعف مدل های رایج جهانی در زمینه طراحی آموزشی و محیط های یادگیری کدامند؟ 2) مدل مناسب مبتنی بر رویکرد تلفیقی در زمینه طراحی آموزشی و محیط های یادگیری کدام است؟ برای پاسخگویی به سوال های مذکور از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر روش جورج بردی استفاده گردید. ابتدا با استفاده از منابع مختلف فارسی و انگلیسی کتابخانه ای، منابع انگلیسی موجود در شبکه وب، مکاتبه با طراحان برخی از مدل های رایج جهانی طراحی آموزشی و محیط های یادگیری و همچنین مراجعه به وب سایت های مربوطه، اطلاعات اولیه برای استخراج نقاط قوت و ضعف مدل های پیشین طراحی آموزشی و محیط های یادگیری استخراج و جمع آوری گردید. سپس براساس دو معیار کلیدی عناصر اساسی مورد نیاز در یک برنامه جامع طراحی آموزشی و نوع رویکرد به موضوع طراحی آموزشی، مدل های انتخابی مورد تحلیل، مقایسه و نقد قرار گرفته و در نهایت مدل نوینی ارائه گردید. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه مدل های طراحی آموزشی و محیط های یادگیری است که بیش از چهل مدل می باشد. نمونه آماری مطالعه شامل هشت مدل طراحی آموزشی و محیط های یادگیری است که با روش نمونه گیری هدفمند از میان جامعه آماری انتخاب گردید. یافته های این مطالعه حاکی از آن است که مدل های طراحی آموزشی و محیط های یادگیری دربرگیرنده ی کلیه عناصر اساسی مورد نیاز در یک برنامه جامع طراحی آموزشی و محیط های یادگیری نیستند و این عامل باعث شده است تا فرایند طراحی آموزشی به صورت جامع مدنظر قرار نگیرد. همچنین ارائه کنندگان مدل های پیشین طراحی آموزشی و محیط های یادگیری با رویکرد مستقل به طراحی مدل خویش پرداخته اند و این باعث شده است تا نتوان از کلیه ظرفیت ها و امکانات در فرایند طراحی آموزشی و محیط های یادگیری بهره گرفت. نویسنده مقاله حاضر سعی کرده است تا در مدل نوین خود، ضمن بهره گیری از رویکرد تلفیقی که نگاه کاملا جدید و متفاوتی در طراحی آموزشی و محیط های یادگیری است، عناصر اساسی موردنیاز در یک برنامه جامع طراحی آموزشی و محیط های یادگیری را نیز مدنظر قرار دهد. علاوه بر آن، مبانی فلسفی، ویژگی ها، اصول و الزامات بکارگیری مدل نوین نیز تبیین شده است.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی و محیط های یادگیری، مدل های طراحی آموزشی، رویکرد تلفیقی
  • حورا مطیعی، محمود حیدری، منصوره سادات صادقی صفحه 49
    اهمال کاری، پدیده ای شایع به ویژه در زمینه تحصیلی است. هدف پژوهش حاضر، تعیین راهبردهای خودتنظیمی پیش بینی کننده اهمال کاری تحصیلی و مشخص کردن تفاوت دختران و پسران در استفاده از راهبردهای خودتنظیمی و اهمال کاری است. از بین دانش آموزان اول دبیرستان های شهر تهران، نمونه ای به حجم 250 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شد. دو پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم (1984)، و راهبردهای انگیزشی یادگیری پینتریچ و دی گروت (1991) که قبلا اعتبار و روایی آن ها احراز شده بود، به روش گروهی و به وسیله آزمودنی ها تکمیل گردید. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه های ارزش گذاری درونی و بیرونی نسبت به هدف، سازماندهی، راهبردهای خودنظم دهی فراشناختی، مدیریت زمان و مکان مطالعه و تلاش برای خودتنظیمی به طور معناداری پیش بینی کننده اهمال کاری تحصیلی هستند. نتایج آزمون تی مستقل تفاوت معناداری در اهمال کاری میان دختران و پسران نشان نداد، در حالی که آزمون تحلیل واریانس چند متغیری در پاره ای از مولفه های خودتنظیمی این تفاوت را نشان داد. یافته های این مطالعه با یافته های پژوهش های قبلی همخوان است.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، راهبردهای خودتنظیمی
  • امیر نادری، غلامحسین حاجی حسین نژاد، عزیزالله تاجیک اسمعیلی، حسن رضا زین آبادی صفحه 71
    تامین امنیت و صیانت نوجوانان به دلیل شرایط خاص سنی و تاثیر پذیری از عوامل مختلف و با توجه به نقش آینده سازی آنها از اهمیت بالاتری برخوردار است. مسئله مهم پژوهش حاضر این است به رغم نگرانی و اقدامات خانواده ها، مدارس، جامعه و پلیس، بزهکاری نوجوانان و جرایم علیه ایشان قابل توجه است. این امر بیانگر وجود نوعی خلاء در نظام آموزش و پرورش است. طراحی و اعتبار بخشی الگوی برنامه درسی فعالیت های فوق برنامه برای دانش آموزان دبیرستانی با تاکید بر آموزش های همگانی نیروی انتظامی به عنوان هدف کلی تحقیق قرار گرفت.
    در این پژوهش، از روش تحقیق اکتشافی آمیخته بهره گیری شد. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه هدایت شده و در بخش کمی از پرسشنامه استفاده شد و الگوی بدست آمده مورد اعتبار بخشی قرار گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران دبیرستان های پسرانه و دخترانه شهر تهران و مسئولان آموزش و پرورش و در بخش کمی، متخصصان برنامه درسی و مسئولان و کارشناسان آموزش همگانی ناجا بوده اند. روش نمونه گیری در بخش کیفی، روش هدفمند و روش گلوله برفی و در بخش کمی روش هدفمند و در دسترس بوده است.
    براساس نتایج تحقیق، الگوی برنامه درسی فعالیت های فوق برنامه برای دانش آموزان دبیرستانی با تاکید برآموزش های همگانی ناجا طراحی شد به نحوی که ویژگی های هر یک از عناصر 9 گانه الگو متناسب با شرایط دانش آموزان دبیرستانی،آسیب های اجتماعی مبتلا به و نظرات خبرگان کارشناسان شناسایی شد و این ویژگی ها به ترتیب اهمیت قرار گرفتند. مقاله حاضر ویژگی های عنصر هدف در این برنامه درسی را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: عناصر برنامه درسی، برنامه درسی فوق برنامه، آسیب های اجتماعی، پیشگیری
  • منیژه گراوند، عباس عباسپور صفحه 99
    هدف از انجام این پژوهش، مقایسه اثربخشی معلمان جذب شده از طریق مراکز تربیت معلم و معلمان حق التدریس از دیدگاه مدیران مدارس راهنمایی شهرتهران بود. روش تحقیق ازنوع توصیفی– پیمایشی بود. ابزار مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه بود. که به صورت طیف لیکرت طراحی گردید. نمونه تحقیق مدیران مدارس راهنمایی مناطق 8، 13 شهر تهران بود،که براساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردید. در نهایت، براساس جدول مورگان از میان 120مدیر، 92 مدیر به عنوان نمونه اصلی انتخاب شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد و...) و آمار استنباطی (آزمون t مستقل) دو گروه استفاده شد. پایایی پرسشنامه براساس ضریب آلفای کرونباخ80/0 بدست آمد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که با 95 درصد اطمینان بین اثربخشی معلمان جذب شده از طریق مراکز تربیت معلم در مقایسه با معلمان حق التدریس از نظر مدیران مدارس راهنمایی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین، در خصوص شاخص های پنجگانه تشکیل دهنده اثربخشی، اثربخشی معلمان جذب شده از طریق مراکز تربیت معلم در چهار شاخص دانش علمی، تجربه، تعامل و همکاری، تدریس مطلوب تفاوت وجود دارد و در شاخص مسئولیت پذیری تفاوت معناداری ملاحظه نگردیده و از این نظر، هر دو گروه حد مسئولیت پذیری نزدیک به یکدیگر را نشان دادند.
    کلیدواژگان: اثربخشی معلم، تربیت معلم، معلمان تربیت معلم، معلمان حق التدریس، مدیران آموزشی
  • خجسته غمین، داریوش نوروزی صفحه 119
    پژوهش حاضر به منظور بررسی «تاثیر چند رسانه ای بر میزان یادگیری و یادداری درس لوحه نویسی فارسی» انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از: کلیه دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر تهران که در سال تحصیلی 90-89 مشغول به تحصیل بوده اند و از بین جامعه مذکور به منطقه ی یک به صورت تصادفی انتخاب و سپس نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 40 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل قرارگرفتند. روش انجام این پژوهش، شبه آزمایشی و طرح پژوهشی مورد استفاده، طرح پیش آزمون– پس آزمون با گروه کنترل بوده است. ابتدا محققان با استفاده از آزمون محقق ساخته از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آورد؛ سپس در گروه آزمایش به آموزش لوحه نویسی با استفاده از چند رسانه ای محقق ساخته مبتنی براصول طراحی چند رسانه ای، پرداخته و در گروه کنترل معلم همان لوحه مورد نظر را با روش سنتی تدریس کرد. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. نتایج پژوهش دال بر افزایش یادگیری سمت شناسی، افزایش یادداری سمت شناسی، افزایش یادگیری مهارت هماهنگی چشم و دست، افزایش یادگیری تشخیص شکل لوحه در مقایسه با گروه کنترل است و در نهایت تاثیر چند رسانه ای را بر یادگیری تایید می کند؛ در حالی که آزمون فرضیه ها، افزایش یادداری هماهنگی چشم ودست، افزایش یادداری تشخیص شکل لوحه را تایید نمی کند. بر این اساس تاثیر چند رسانه ای بر یادداری تایید نشد. بنابراین چند رسانه ای ها می توانند بر یادگیری درس لوحه نویسی فارسی موثر باشند اما لزوما بر یادداری آن در دراز مدت تاثیری ندارند.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادداری، چندرسانه ی، لوحه نویسی فارسی، مهارت های سمت شناسی
  • محمد خیر، مسعود حسین چاری، محمود بحرانی صفحه 143
    هدف از این مطالعه، بررسی میزان سوگیری باورهای خودکارآمدی دانش آموزان با توجه به ملاک های بیرونی، و تاثیر آن بر پیامدهای انگیزشی، عاطفی و عملکرد تحصیلی آنان بوده است. جامعه آماری این تحقیق را دانش آموزان پابه دوم راهنمایی تشکیل می دادند و نمونه مورد مطالعه شامل 273 نفر از دانش آموزان (150 دختر و 123 پسر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای متشکل چند مقیاس برای سنجش خودکارآمدی، انگیزش، عواطف و احساس نسبت به مدرسه، به همراه یک آزمون ریاضی محقق ساخته بوده است. براساس اختلاف نمره مقیاس خودکارآمدی با معدل سه نمره ارزیابی معلمان، ارزیابی همکلاسان و نمره کسب شده در آزمون ریاضی، دانش آموزان به سه گروه دارای قضاوت های خودکارآمدی خوشبینانه، واقع بینانه و بدبینانه تقسیم شدند. تحلیل داده ها با استفاده از شیوه تحلیل واریانس و آزمون تی صورت گرفته است. یافته ها نشان داد که بیشتر دانش آموزان دچار خطای بیش برآورد خودکارآمدی تحصیلی هستند. تحلیل واریانس پیامدهای انگیزشی و عاطفی حاکی از تفاوت معنادار میانگین گروه دارای باورهای خودکارآمدی واقع بینانه و بدبینانه، به نفع گروه اول بود. همچنین در متغیر عملکرد ریاضی میانگین های هر سه گروه بطور معناداری از یکدیگر متفاوت بودند. گروه دارای باورهای بدبینانه بالاترین و گروه دارای باورهای خوشبینانه کمترین نمره عملکرد ریاضی را دارا بودند. این نتایج نشان دهنده ارتباط نوع باورهای خودکارآمدی دانش آموزان با جنبه های انگیزشی، عاطفی و عملکردی در امور تحصیلی است. با توجه به برآورد غیر واقع بینانه دانش آموزان از کارآمدی تحصیلی خود، توصیه می شود درباره واقعی تر نمودن خودکارآمدی آنان چاره اندیشی شود.
    کلیدواژگان: سوگیری خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، عواطف تحصیلی، احساس نسبت به مدرسه
|
  • Hamid Reza Daemi Page 1
    This study is an attempt to evaluate the effectiveness of metacognitive skills training (reciprocal teaching) in improving the reading, comprehension and reading speed of primary school students with reading learning disorder. The statistical population comprised all primary school male students from all districts of Tehran city in the school year 2009-2010. In order to choose the sample group, in the first round, one district out of 22 was randomly selected. Then, two primary schools in that district were selected. Finally, ten classrooms of 30 classes in those schools were randomly selected. After taking the Reading & Dyslexia Test (Kormi-Nouri & Moradi, 2008), 68 of students who scored lower than average were selected. In line with the quasi-experimental nature of the research, 34 of them were randomly placed in control group and 34 in experimental group. Then, the experimental group received reciprocal teaching for 36 sessions. Data were analyzed using multivariate analysis of variance method. The results of multiple variance analysis showed that reciprocal teaching significantly increased the reading and comprehension and decreased the number of error in reading (p<0.01). Also, compared with the control group, the experimental group showed significantly higher scores on the speed of reading (p<0.05). The results showed that the metacognitive skills training was effective in improving the reading and comprehension, decreasing the errors in reading and increasing the speed of reading. It is suggested that metacognitive training be put to test for different textbooks and academic levels.
    Keywords: metacognitive skills, comprehension, reciprocal teaching, reading learning disorder
  • Esmail Zarei Zuvaraki Page 27
    The purpose of this study is to analyze and criticize previous models of learning environments and instructional design and present a new model in this context. The main questions of the study were: (1) what are the points of strength and weakness of the global popular models of learning environments and instructional design? (2) What is the appropriate model according to the blended approach in learning environments and instructional design? The research method was analytical-descriptive based on George Bereday method. First, the author of the paper collected the needed information from various sources; compared, analyzed and criticized the selected models and finally presented a new model based on blended approach. The statistical population was all learning environment and instructional design models, and the sample included eight of these models that were selected by purposive sampling method. The findings showed that the majority of learning environment and instructional design models were designed according to independent approach, and all key elements of the complete instructional design plan were not included in the models. Finally, an appropriate model based on blended approach and covering all key elements of the complete instructional design plan was presented.
    Keywords: instructional design models, instructional design, learning environments, blended approach
  • Houra Motii, Mahmoud Heidari, Mansoureh Sadat Sadeqi Page 49
    Procrastination is a common phenomenon mainly observed in school settings. Recognized as a self-regulatory failure, it is believed to adversely affect students’ academic achievements. Research exploring the relationship between self-regulated learning and procrastination is unfortunately lacking. In the current study, the role of self-regulated learning strategies as predictors of academic procrastination was assessed. Furthermore, the relationship between gender differences in academic procrastination and self-regulated learning was examined. 250 (121 female and 129 male) Iranian first-grade high-school students completed the Motivated Strategies for Learning questionnaire and Procrastination Assessment Scale-Student. The multiple regression results indicated that academic procrastination was negatively correlated with intrinsic goal orientation, extrinsic goal orientation, metacognitive self-regulation, time/study environmental management and effort regulation. Furthermore, the organization was a positive predictor of academic procrastination. Finally, the independent t-test revealed no significant differences across genders in academic procrastination. MANOVA test showed that female students used rehearsal, effort regulation and peer learning strategies significantly more than male students. The findings were discussed with regard to prior research on self-regulated learning and procrastination. Finally, some strategies to overcome procrastination through self-regulated learning are suggested.
    Keywords: academic procrastination, self, regulated strategies
  • Amir Naderi, Gholam Hussein Haji Husseinnezhad, Azizollah Tajik Esmaili, Hassan Reza Zeinabadi Page 71
    Safeguarding the teenagers is one of the main concerns of every society due to their vulnerability to different threats and role in determining the future of their country. Despite the measures taken by societies, families, schools and police officers, juvenile delinquency and crime against them are serious. This is indicative of a gap in educational systems. To solve this problem, the authors of this paper designed and validated an extracurricular program for high-school students by emphasizing the police public education as the main core of their research. The method of this study was mixed exploratory research. In the qualitative part, a semi-directed interview and, in the quantitative part, a questionnaire was conducted, and the obtained model was validated. In the qualitative part, the population covered the principals of girl's and boy's high schools of the city of Tehran as well as the officials of the ministry of education and, in the quantitative part, planners of curriculum and public education of police departments. Sampling method in qualitative part was purposive and snowball sampling and, in the quantitative part, purposive and overall sampling.Base on the results of the study, a model for extracurricular planning for high-school students was designed by emphasizing on the public education of the police. The characteristics of the nine elements of the model were recognized and prioritized according to the circumstance of high-school students, social threats and the attitude of experts in the field.
    Keywords: elements of lesson planning, extracurricular activities, social threats, prevention
  • Manizheh Geravand, Abbas Abbaspour Page 99
    This study aims to compare the competence of teacher-training graduates and contractual teachers from the perspective of guidance-school principals of Tehran city. The research method was a descriptive survey, and its tool was a questionnaire designed on the basis of Likert scales. The sample selected through random sampling method was all guidance-school principals of districts 4, 8 and 13 of Tehran city. According to Morgan table, 92 out of 120 principals were finally selected to represent the main sample. The data were analyzed using the descriptive statistics (mean, standard deviation and so on) and inferential statistics (independent t-test). The reliability was calculated by Cronbach's alpha coefficient as 0.80. The results suggested that there was a significant difference between the teacher-training graduates and contractual teachers. Regarding the five indicators of competence, there was also a significant difference in scientific knowledge, experience, interaction and collaboration and satisfying teaching and no significant difference in accountability between the teacher-training graduates and contractual teachers.
    Keywords: teacher's competence, teacher training, teacher training graduates, contractual teachers, principals
  • Khojasteh Ghamin, Darioush Norouzi Page 119
    The present research seeks to assess the impact of a researcher-made multimedia on the learning and retention of the Persian pre-printing skills. The participants were all the first graders of elementary schools in Teheran in the school year 2010-2011. 40 students were selected through multilevel random sampling to represent the experimental group (20 subjects) and control group (20 subjects). The method of the research was semi-experimental, and the used research plan was pretest-posttest with control group. Firstly, the researcher took a pre-test from both groups using a research-made exam, and then taught pre-printing skills to the experimental group using a research-made multimedia built on multimedia designing principles. Separately, the teacher taught the same pre-printing lesson using the traditional method. Finally, both groups were taken an exam. The results indicated an increase in alphabet-tracing learning, alphabet-tracing retention, eye/hand coordination skill learning and letter-shape recognition learning in comparison with the control group. The impact of the multimedia on the learning was confirmed while the increase of eye/hand coordination retention and letter-shape recognition retention were not confirmed. This shows that the multimedia can be effective in the learning of Persian pre-printing skills course but not necessarily in its retention in the long run.
    Keywords: learning, retention, multimedia, Persian pre, printing skills, tracing skills
  • Muhammad Khayyer, Masoud Husseinchari, Mahmoud Bahrani Page 143
    The aim of the present study is to investigate the biases of student's self-efficacy with regard to some external criteria and its impact on educational motivation, affects and performance outcomes. Participants were 273 second-grade guidance-school students (150 female, 123 male) who were selected by cluster random sampling. The instruments were scales about self-efficacy, motivation, affects and sense to school. On the basis of subtraction of a criterion score (yielded by the average value of teacher evaluation, peers evaluation and the student's math performance), students were divided into three self-efficacy judgmental groups, i.e. pessimists, optimists and realists. The results showed that most of the students overestimated their math self-efficacy. Analysis of variance for motivation and affects outcomes showed significant differences between the means of pessimists and realists groups in benefit of the optimists group. Also, all groups were significantly different in math performance. Pessimists group had the highest and the optimists group the lowest scores. The results indicated a relationship between the kind of self-efficacy judgments and educational motivation, affects, and math performance. Due to unrealistic estimates of student's academic efficacy, it is recommended to find a solution for this problem.
    Keywords: self, efficacy bias, educational motivation, positive, negative affects, sense to school