فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال دهم شماره 4 (پیاپی 25، مهر و آبان 1391)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 25، مهر و آبان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله های پژوهشی
  • سید مهدی صمیمی اردستانی، مهین امین الرعایا*، مجید برکتین صفحه 241
    زمینه و هدف

    بررسی و شناخت نیازهای آموزشی، پیش نیاز یک سیستم آموزشی موفق است. به طور معمول این اقدام نخستین گام در برنامه ریزی آموزشی و در واقع اولین عامل ایجاد و تضمین اثربخشی برنامه آموزشی می باشد. پژوهش حاضر با هدف، تعیین نیازهای آموزشی دستیاران روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره موضوع خودکشی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کیفی و روش آن پدیدارشناسی بود. جامعه پژوهش را دستیاران روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تشکیل دادند که نمونه گیری از آن ها به صورت مبتنی بر هدف صورت گرفت و در نهایت تعداد شرکت کنندگان 15 نفر انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از تکنیک های مصاحبه و بحث گروهی بود و به روش هفت مرحله ای Colaizzi مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مصاحبه ها در 1032 کد و در کدبندی آخرین سطح به 3 دسته اصلی با عناوین، نیاز در حیطه آموزش، نیاز در حیطه فرایندها و امکانات و نیاز در حیطه منابع انسانی تقسیم شدند که از مهم ترین این کدها می توان به نیاز دستیاران به توجه و رفع نگرانی نسبت به مسوولیت قانونی، نیاز به دانستن تدبیر خودکشی و مدیریت آن، نیاز به خط راهنمایی (Guide line) مشخص در درمان، لزوم تهیه پروتکل در خصوص فرایند بستری بیمار و آموزش کسب مهارت های عملی روان درمانی در برخورد با موارد خودکشی اشاره نمود.

    نتیجه گیری

    دستیاران، نیازهای مختلف آموزشی در زمینه خودکشی دارند و به نظر می رسد که لازم است این نیازها هم در محتوای برنامه آموزشی و هم در نحوه اجرای برنامه لحاظ گردد. بنابراین لزوم بررسی بیشتر و بازنگری برنامه آموزشی در این زمینه توسط مسوولین امر احساس می گردد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی، دستیاران روان پزشکی، خودکشی
  • نسرین مسائلی، حمید افشار، حسین مولوی، آزاده ملکیان، مجید برکتین صفحه 250
    زمینه و هدف
    اختلالات خلقی، گروه بزرگی از بیماری های روان پزشکی می باشد که از این بین، اختلالات طیف بای پولار مدت های زیادی بدون تشخیص و درمان مناسب باقی می ماند. یکی از ابزارهای رایج بیماریابی برای این منظور، پرسش نامه اختلالات خلقی است. از این رو، این مقاله نسخه فارسی پرسش نامه فوق و ویژگی های روان سنجی آن را در شهر اصفهان ارایه کرد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از نمونه گیری در دسترس 62 نفر از بیماران مبتلا به طیف اختلالات بای پولار (بر اساس مصاحبه روان پزشکی و ابزار ساختار یافته یا Composite international diagnostic interview) و 62 نفر از افراد سالم (بر اساس پرسش نامه General health questionnaires) به عنوان گروه سالم در نظر گرفته شدند (که از نظر سن، تاهل، جنس، تحصیلات و شغل با گروه بیمار جور بودند) و ابزار MDQ (Mood disorder questionnaires) توسط آن ها تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری Cronbach’s alpha، ضریب همبستگی Spearman، تحلیل تمایزات و تحلیل عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    پایایی کل پرسش نامه با استفاده از Cronbach’s alpha 81/0 گزارش شد. همچنین ضرایب همبستگی درونی هر سوال با نمره کل بین 18/0 تا 64/0 محاسبه شد. نقطه برش، حساسیت و ویژگی به ترتیب 5/8، 67 درصد و 76 درصد محاسبه گردید. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از چرخش واریماکس، ابزار نهایی از 3 عامل اساسی برخوردار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، پرسش نامه مزبور از ویژگی های روان سنجی مناسبی در جامعه پژوهشی برخوردار می باشد و می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر جهت غربالگری دقیق اختلالات طیف بای پولار در مراکز بهداشتی- درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: روان سنجی، اختلالات خلقی، پرسش نامه اختلالات خلقی، اختلال دوقطبی
  • منصور سودانی، جواد کریمی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، عبدالکاظم نیسی صفحه 258
    زمینه و هدف
    زوج درمانی متمرکز بر هیجان، یکی از شیوه های درمانی زوجین می باشد که بر چرخه های منفی تعاملی پایدار در اثر آسیب پذیری هیجانی عمیق توجه دارد. این پژوهش با هدف اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر کاهش آسیب های ناشی از خیانت همسر صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق، یک مطالعه کارآزمایی بالینی با گروه شاهد است. نمونه آماری شامل 30 زوج بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروه آزمایش (16 زوج) و شاهد (14 زوج) جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری، پرسش نامه افسردگی Beck، پرسش نامه استرس پس از سانحه، پرسش نامه صمیمیت زوجین و پرسش نامه انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب بود. گروه آزمایش 8 جلسه زوج درمانی هیجان مدار دریافت کردند. یافته های تحقیق با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA یا Multivariate analysis of variance) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    زوج درمانی هیجان مدار، افسردگی و علایم استرس پس از سانحه را کاهش داده است و باعث افزایش بخشودگی و صمیمیت شده است. نتایج پی گیری پس از یک ماه نشان داد که بین گروه آزمایش و شاهد در نمرات افسردگی، علایم استرس پس از سانحه، بخشش و صمیمیت تفاوت وجود دارد و اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بعد از یک ماه باقی مانده است (01/0 < P).
    نتیجه گیری
    زوج درمانی هیجان مدار در کاهش افسردگی و علایم استرس پس از سانحه و افزایش صمیمیت و بخشودگی همسران مردان عهدشکن زناشویی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت موثر بود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، خیانت زناشویی، کاهش افسردگی، علایم استرس پس از سانحه، گذشت، صمیمیت
  • سیدغفور موسوی، محمد یعقوبی، مهدی تذهیبی، سیده حکیمه موسوی صفحه 269
    زمینه و هدف
    خودکشی پدیده ای چندبعدی است که عوامل فرهنگی و اجتماعی در پیش گیری و فراوانی آن نقش دارند. عوامل دینی به عنوان یکی از عوامل موثر و مهم در کاهش میزان خودکشی شناخته شده اند. برای مسلمان ها، ماه های مختلف سال اهمیت متفاوتی دارد و در آن به برگزاری آیین های فردی و اجتماعی متفاوتی می پردازند. در این مطالعه، فراوانی اقدام به خودکشی در ماه های مختلف قمری بررسی شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی بر روی پرونده کلیه اقدام کنندگان به خود مسموم سازی در دهه 1425-1416 هجری قمری صورت گرفت که به اورژانس مسمومین استان اصفهان مراجعه نموده بودند و سپس بر اساس سن و جنس طبقه بندی شدند. نتایج حاصل پس از جمع بندی توسط آزمون آماری 2χ و تحت نرم افزار SPSS نسخه 11 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از مجموع 14280 اقدام کننده به خود مسموم سازی، غالب اقدام کنندگان زن و در گروه سنی 39-20 سال بودند. صرف نظر از تفکیک جنسی، کم ترین فراوانی اقدام در ماه های رمضان و شعبان بود. در گروه های سنی زیر 40 سال نیز کم ترین فراوانی اقدام به خودکشی در ماه رمضان بود.
    نتیجه گیری
    کاهش فراوانی اقدام به خودکشی در ماه رمضان می تواند به دلیل همراه شدن خودسازی و خویشتنداری با اقدامات نوع دوستانه و حضور در مراسم اجتماعی دینی مربوط به این ماه باشد.
    کلیدواژگان: خودکشی، ماه های قمری، مسلمانان، خود مسموم سازی، رمضان
  • آوات فیضی، طاهر محبوبی، حسین زارع، علی مصطفایی صفحه 276
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه متغیرهای هوش شناختی و تحمل ابهام با کارآفرینی در دانشجویان دانشگاه پبام نور استان آذربایجان غربی بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق همبستگی، به صورت مقطعی در سال تحصیلی 90-1389 انجام شده است. تعداد نمونه 1122 نفر (450 پسر و 672 دختر) است که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شده اند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون هوش ماتریس های پیشرونده Rayon، تحمل ابهام Leein و همکار و آزمون کارآفرینی Robinson و همکار است. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و تحلیلی با استفاده از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل رگرسیون چندگانه متغیرهای پیش بین هوش شناختی و تحمل ابهام با کارآفرینی کل آزمودنی ها و نیز به تفکیک در مردان و زنان در سطح 01/0 معنی دار به دست آمد، رابطه هوش شناختی با کارآفرینی نسبت به تحمل ابهام قوی تر بود.
    نتیجه گیری
    هر چه ویژگی های هوش شناختی و تحمل ابهام دانشجویان بیشتر باشد، خلاقیت آن ها بیشتر است و کارآفرین تر هستند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، هوش شناختی، تحمل ابهام، دانشگاه پیام نور
  • اصغر زره پوش، حمید طاهر نشاط دوست، کریم عسگری، محمدرضا عابدی، امیرحسین صادقی هسنیجه صفحه 285
    زمینه و هدف
    با توجه به ایجاد رویکرد جدید در درمان اختلالات مزمن و شیوع بیشتر افسردگی مزمن نسبت به افسردگی غیر مزمن، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر افسردگی مزمن انجام شد.
    مواد و روش ها
    14 بیمار مبتلا به افسردگی مزمن با دامنه سنی 21 تا 29 سال، به روش نمونه گیری در دسترس از میان دانشجویان دانشگاه اصفهان انتخاب و از آن ها مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته (Structured clinical interview for DSM-IV یا SCID) بر اساس DSM-IV به عمل آمد. همچنین از آزمون افسردگی Beck برای غربال بیماران استفاده شد. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و آزمایش گنجانده شدند و تنها گروه آزمایش 8 جلسه طرحواره درمانی دریافت کرد.
    یافته ها
    طرحواره درمانی به طور معنی داری نشانه های افسردگی مزمن را در گروه آزمایش کاهش می دهد.
    نتیجه گیری
    طرحواره درمانی، نشانه های افسردگی مزمن را به موازات تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه کاهش می دهد و این درمان قابلیت اجرا در مراکز روان درمانی را دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی مزمن، طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، دانشجو
  • سید جعفر احمدی*، طیبه صفری، منصوره همتیان، زهرا خلیلی صفحه 292
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این مطالعه، بررسی اثربخشی روش تحلیل رفتار کاربردی (ABA یا Applied behavioral analysis) بر علایم کودکان اوتیسم (کودکان 7-3 سال مبتلا به اوتیسم)، در مدت پنج سال است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع تحقیقات آزمایشی است که بر اساس آن 20 نفر از کودکان 3 تا 7 ساله مبتلا به اوتیسم در مرکز اوتیسم اصفهان به مدت پنج سال (90-1385) تحت مداخله به روش ABA قرار گرفتند. از آزمودنی ها در بدو ورود آزمون تشخیصی GARS (Gilliam Autism rating scale) اجرا گردید. این تست در پایان پنج سال دوباره اجرا شد. همچنین آزمودنی ها در ابتدای مداخله توسط چک لیست محقق ساخته، در مولفه های درک مفاهیم شناختی، ریاضی، مهارت های کلامی و خودیاری مورد ارزیابی قرار گرفتند. این چک لیست ها در پایان هر سال نیز اجرا می گردید. داده ها پس از پنج سال توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون t نشان داد که تفاوت معنی داری در پیش آزمون و پس آزمون در مولفه های رفتارهای کلیشه ای، مشکلات ارتباطی و تعاملات اجتماعی و کل نمره GARS وجود دارد (001/0 > P). همچنین آزمون Friedman نشان داد که تفاوت معنی داری در میزان مفاهیم شناختی، ریاضی، مهارت های خودیاری و کلامی در مدت پنج سال نسبت به نمره پایه و همچنین نسبت به سال قبل وجود دارد (001/0 > P). به عبارتی میزان رشد مفاهیم شناختی و ریاضی، مهارت های خودیاری و کلامی هر سال چشمگیر بوده است.

    نتیجه گیری

    در کل می توان نتیجه گرفت که مداخله ABA بر کاهش علایم اوتیسم و افزایش مهارت ها موثر است.

    کلیدواژگان: علایم اوتیسم، تحلیل رفتار کاربردی (ABA)، شناخت و مهارت ها
  • مقاله مروری
  • مجتبی حبیبی، ابراهیم خدایی، بلال ایزانلو صفحه 302
    نظریه های کلاسیک آزمون و سوال پاسخ در ساخت و تحلیل آزمون ها و پرسش نامه ها کاربرد زیادی دارند. نظریه سوال پاسخ به دلیل وجود نقطه ضعف های متعدد نظریه کلاسیک پا به عرصه وجود گذاشت. اگر چه این نظریه نقطه ضعف های اصلی نظریه کلاسیک را جبران نمود و انجام کارهایی مثل سنجش انطباقی و تشکیل بانک سوال در بطن آن را امکان پذیر کرد، ولی دلایل قطعی برای حذف کامل نظریه کلاسیک وجود ندارد و این نظریه هنوز در حوزه های متعدد علمی مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعه پیشینه نشان می دهد که نظریه سوال پاسخ توسعه نظریه کلاسیک در غالب مدل های پیچیده تر و کامل تر است نه رقیب آن. تفاوت اصلی این دو نظریه در این است که نظریه سوال پاسخ، سوال محور، ولی نظریه کلاسیک، آزمون محور است. این موضوع پیامدهای مختلفی در پی داشته است. به عنوان مثال، مدل سازی خطای اندازه گیری در نظریه سوال پاسخ در سطح سوال و در نظریه کلاسیک در سطح آزمون است. در عمل، نظریه سوال پاسخ در مواجهه با مشکلات پیش روی نظریه کلاسیک مثل خطاهای استاندارد شرطی، طراحی آزمون های موازی، هم ترازسازی، بررسی سوگیری سوال و سنجش انطباقی، عملکرد موفقی داشته است. در مقاله حاضر اصول، مبانی، مزایا و معایب هر دو نظریه مورد مقایسه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نظریه کلاسیک، نظریه سوال پاسخ، مقایسه، مزایا و معایب
|
  • Seyed Mahdi Samimi, Mahin Aminoroaia, Majid Barekatain Page 241

    Aim and

    Background

    “Need assessment” is considered the process of evaluation of needs in a specific domain, which is fundamental for quality improvement of health education and research.As suicide is one the most important problem in public health, it would be expected that all psychiatric residents should have adequate knowledge and skills and play in different roles in this field. This study was design to assess educational needs in the residences of psychiatry in SBUMS about suicide. Methods and Materials: This qualitative study was based on triangulation method. Psychiatry residents at Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2012 was recruited. Purposive sampling resulted in selection of 15 subjects. Data was gathered by interview and focus group debates. The analysis was performed based on “Galaizzi” seven-step model.

    Findings

    Findings of this study encoded 1032 codes, which distributed in 3 main domains The most important educational need for the residences in psychiatry department are “The control worries about legal responsibility”, “The management of suicide”, “protocol for admission process”, “guide line for suicide” and psychotherapy.

    Conclusions

    This study revealed multiple educational needs in the field of suicide. On the other hand, the current educational Program could not respond to professional needs. This finding mandates revision of current educational programs.

    Keywords: Need assessment, Psychiatry residency, Suicide
  • Nasrin Masaeli, Hamid Afshar, Hosein Molavy, Azadeh Malekian, Majid Barekatain Page 250
    Aim and
    Background
    Mood disorders are a significant group of psychiatric disorders. Bipolar spectrum disorders are mood disorders that usually remain unrecognized and subsequently undertreated. One of the most useful screening instruments for underdiagnosed bipolar disorders is the Mood Disorder Questionnaire (MDQ). This paper presented the Persian version and psychometric properties of MDQ for patients with mood disorder in Isfahan, Iran. Methods and Materials: A total number of 62 patients with mood disorders were selected using convenience sampling. The subjects completed the MDQ before being interviewed using the Composite International Diagnostic Interview. The control group was selected according to psychiatric interviews and the General Health Questionnaire. A demographic questionnaire and the MDQ were administered to both groups. Data was analyzed by descriptive statistics, factor and differentiation analyses, and Cronbach’s alpha and Spearman correlation coefficient tests in SPSS13.
    Findings
    The reliability of the whole questionnaire was α = 0.81. Each question showed an internal positive consistency with the whole questionnaire (0.18-0.64). The cut-off point was determined to be 8.5 based on the differentiation analysis (sensitivity = 0.67 and specificity = 0.76). The factor analysis using major elements and varimax rotation resulted in three factors.
    Conclusions
    Our findings showed that the MDQ had appropriate psychometric properties in our sample. This questionnaire can be used in screening by the health centers of Iran.
    Keywords: Psychometric, Mood disorders, Bipolar disorder
  • Mansour Sodani, Javad Karimi, Mahnaz Mehrabizadeh, Abdolkazem Neisi Page 258
    Aim and
    Background
    Emotion focused couple therapy is one of the methods that has focused on the negative cycles of interaction caused from deep emotional vulnerability. The purpose of this study was to determine the effect of emotionally focused couple therapy on reducing the damage caused by marital infidelity. Methods and Materials: The statistical sample included 30 couples that were selected through available sampling, and placed randomly in the experimental (16 couples) and control group (14 couples). The groups were assessed by pretest-posttest and Beck depression inventory-II, PTSD symptoms scale self report (PSS-SR), transgression-related interpersonal motivation and intimacy in committed relationships scale. The experiment group was exposed to 8 sessions of couple therapy. The data were analyzed by multivariate analyses of variance-one way (MANOVA-1 way).
    Findings
    Emotion oriented couple therapy decreased depression and post-traumatic stress symptoms and increased forgiveness and intimate relationship. The results from the follow-up after a month showed that there was differences between experimental and control groups considering the scores of Beck depression inventory-II, PSS-SR, transgression-related interpersonal motivation and intimacy in committed relationships scale (P < 0.01). The efficacy of emotionally focused couple therapy remained after a month.
    Conclusions
    The emotion oriented couple therapy was effective on the reduction of depression and post-traumatic stress symptoms, and increased intimacy and forgiveness in the wives of unfaithful men in both short-term and long-term.
    Keywords: Emotion oriented couple therapy, Marital infidelity, Depression, Post, traumatic stress symptoms, Forgiveness, Intimate relationship
  • Seyed Ghafour Mousavi, Mohammad Yaghobi, Mehdi Tazhibi, Sayedeh Hakimeh Mousavi Page 269
    Aim and
    Background
    Suicide is a multifactorial attempt. Cultural and religious factors play important roles in its prevention and frequency. Moslem societies have various approaches to different months of the year. They also have different ceremonies and customs during each month. We studied the frequency of suicide attempts during different months of lunar calendar along a 10-year period. Methods and Materials: In a descriptive survey, we studied the records of patients who had committed suicide attempts and had referred to the central toxicology emergency of Isfahan Province (Iran) during 1995-2004. We categorized the subjects based on sex and age. The collected data was analyzed by chi-square test in SPSS11.
    Findings
    From all 14280 individuals with suicide attempts, the majority were female and aged 20-39 years old. The least frequency of suicide attempts were during Ramadan and Shaban lunar months.
    Conclusions
    The least frequency of suicide attempts during Ramadan may be due to more self-control and abstinence caused by fasting, altruistic activities, and religious ceremonies.
    Keywords: Suicide, Ramadan, Lunar months, Muslims, Self, poisoning
  • Awat Feizi, Taher Mahbobi, Hossein Zare, Ali Mostafaei Page 276
    Aim and
    Background
    The purpose of this study was to investigate the relationship between cognitive intelligence and ambiguity tolerance with entrepreneurship of West Azarbayjan Payam Noor University students, Iran. Methods and Materials: This cross-sectional correlational research was conducted during 2010-2011 academic years. 1122 student (672 female and 450 male) were selected using stratified proportional to size random sampling methods. The research tools were Rayon's progressive matrices test, Lin’s ambiguity tolerance and Robinson’s entrepreneurship test.
    Findings
    The regression analyses results showed that the relationship between ambiguity tolerance and cognitive intelligence with the entrepreneurship variables were statistically significant (p < 0.01). The association of cognitive intelligence compared to ambiguity tolerance with entrepreneurship was more notable.
    Conclusions
    The more the features of cognitive intelligence and ambiguity tolerance of students, the more they are creative and entrepreneurial.
    Keywords: Entrepreneurship, Cognitive intelligence, Tolerance of ambiguity, Payam Noor University
  • Zerehpoush, Hamed Taher Neshatdoost, Karim Asgari, Mohammadreza Abedi, Amir Hossein Sadeghi Hosnije Page 285
    Aim and
    Background
    Due to the development of a new approach to the treatment of chronic disorders and the higher prevalence of chronic depression in relation to non-chronic depression, this research was conducted in order to investigate the effectiveness of schema therapy on chronic depression. Methods and Materials: 14 patients with chronic depression who were 21-29 years of age were selected from students of the University of Isfahan with available sampling. They were interviewed with Structured Clinical Interview (SCID-I) according to DSM-IV criteria. The Beck Depression Inventory was also used to screen the patients. They were then randomly assigned to experimental and control groups. Only the experimental group received schema therapy, for 8 weekly sessions.
    Findings
    The analysis of variance showed that schema therapy has significantly decreased the symptoms of depression in the experimental group.
    Conclusions
    The results suggest that schema therapy has lowered the symptoms of depression, alongside decreasing early maladaptive schemas. Moreover, this treatment can be performed in psychotherapy centers.
    Keywords: Chronic depression, Schema therapy, Early maladaptive schemas, Student
  • Seyyed Jafar Ahmadi, Tayyebeh Safari, Mansoureh Hemmatiyan, Zahra Khalili Page 292

    Aim and

    Background

    The main purpose of this study was to review the effectiveness of applied behavioral analysis (ABA) approach on symptoms of autistic children during a five-year period. Methods and Materials: In this quasi-experimental study, 20 autistic children (3-7 years of age) were intervened by ABA approach at Isfahan Center of Autism for a period of five years (2007-12). Gilliam Autism Rating Scale (GARS) was filled out at baseline and at the end of the five-year period. Besides, the subjects were assessed by a checklist including cognitive comprehension, mathematical and verbal skills, and self-help at the beginning of the study and at the end of each year. After five years, all collected data was analyzed with SPSS19.

    Findings

    Pretest and the posttest values of stereotypic behaviors, communication problems, social interactions, and GARS total scores were significantly different (P < 0.001). Furthermore, significant improvements in cognitive comprehension, mathematical and verbal skills, and self-help were observed after each year and at the end of the five-year period (P < 0.001).

    Conclusions

    On the whole, it can be concluded that ABA-based interventions can effectively reduce symptoms of autism and increase skills.

    Keywords: Autism, Symptoms, Applied behavioral analysis, Cognition, Skills
  • Mojtaba Habibi, Ebrahim Khodaie, Balal Ezanloo Page 302
    The classical test theory (CTT) and item response theory (IRT) are widely used in construction and analysis of exams and questionnaires. Because of the various shortcomings of CTT, IRT has been designed. Even though IRT has overcome most of the limitations of CTT and has made computer adaptive testing possible, it is still important to point out that not enough reasons exist to totally discard CTT. This theory is still in use in different scientific fields. Previous studies have showed that IRT is complementary to CTT, and is not a competitive model. The main difference between these two theories is that CTT is test-based, but IRT is item-based; for example, measurement error modeling in CTT and IRT were done in the test and item level, respectively. In practice, the IRT is shown to have very good performance in dealing with the problems presented in the CTT model; such as conditional standard errors, developing parallel tests, equating, and item bias and adaptive testing. In this study IRT and CTT are explored and the weaknesses and advantages of both theories have been discussed.
    Keywords: Classical test theory, Item response theory, Weakness, advantage