فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 103، زمستان 1390)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 103، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رسول شریفی نجف آبادی، حسنعلی غیور نجف آبادی صفحات 1-26
    دوره شاه عباس اول نقطه عطفی در تاریخ ایران است. اصلاحاتی که این پادشاه مقتدر در اوضاع نابسامان این سرزمین به وجود آورد، موجب ایجاد امنیت و آرامش، رونق اقتصادی، توسعه شهر نشینی،گسترش تجارت و بهبود زندگی عامه مردم و رفعت جایگاه ایران در بین کشورها گردید. شیخ بهایی یکی از مهمترین ملازمان شاه عباس بود که در این راه تلاش های موثری انجام داد. مردم شهر نجف آباد در 30کیلومتری غرب شهر اصفهان بر این عقیده اند که شهر محل سکونت آن ها در زمان این پادشاه و تحت نظارت شیخ بهایی ایجاد گردیده است. هدف از این مقاله بررسی صحت این موضوع است. برای این منظور، اسناد و مدارک کتابخانه ای موجود و همچنین شواهد محلی بر جای مانده مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل منطقی قرار گرفت. نتایج به دست آمده موید آن هستند که این شهر به دستور شاه عباس صفوی و برای تقویت پایتخت تازه تاسیس صفوی به وجود آمده و شیخ بهایی بر ایجاد آن نظارت داشته است. آب مورد نیاز این شهر با شبکه ای از قنات که به صورت شعاعی از 55 تا 35 کیلومتری غرب نجف آباد امتداد داشته اند، تامین شده و با یک کانال طولانی تا شهر انتقال یافته و با برنامه ای منظم در سطح زمین های کشاورزی تقسیم گردیده است. همچنین، نقشه شهر را بر اساس اصول شهر سازی و رعایت الگوی قرینه سازی به سبکی طراحی شده که دو میدان در مرکز شهر قرار گرفته و خیابان ها و کوچه های عمود بر هم از آن ها منشعب شده اند. ایجاد این شهر جدید نه تنها هیچ مشکلی برای ساکنان قبلی روستاهای منطقه ایجاد نکرده، بلکه منافع زیادی نیز برای آن ها داشته است. امروزه با وجود این که بیش از 400 سال از تاسیس این شهر می گذرد، هنوز این یادگار ارزشمند عهد صفوی به خوبی شناخته و معرفی نشده است. پیشنهاد می شود که برخی دخل و تصرف های صورت گرفته در مسیر قنوات و شبکه آبرسانی و نقشه این شهر رفع گردیده و این مجموعه به عنوان یک اثر ملی که می توان آن را نمادی از حاکمیت تفکر برنامه ریزی ناحیه ای در عصر صفوی دانست، ثبت گردد.
    کلیدواژگان: شاه عباس اول، شیخ بهایی، شهر نجف آباد، قنات، برنامه ریزی ناحیه ای
  • سعید جهانبخش، بهروز ساری صراف هوشنگ قائمی، فرناز پوراصغر صفحات 27-46
    خشکسالی های پی در پی و طولانی اخیر، نه تنها در استان های جنوبی کشور، بلکه در سراسر کشور لزوم مدیریت بهینه منابع آبی را ضروری می سازد. اقیانوس هند و دریاهای مجاور جنوبی ایران تامین کننده قسمتی از منابع رطوبتی کشور هستند و تغییرات دمایی سطح آب اقیانوس هند، نقش مهمی در تبخیرسطح آزاد آب اقیانوس ها و ایجاد رطوبت به درون جو دارد. در این پژوهش،داده های بارش ایستگاه های جنوبی کشور و شاخص دو قطبی دمایی اقیانوس هند با استفاده از روش آنالیز موجک و موجک متقابل برای بررسی نقش دو قطبی دمایی اقیانوس هند (IOD) در تغییرات بارش فصلی استانهای جنوبی کشور ارزیابی شد. نتایج تحلیل های طیفی موجک متقابل بین شاخص دو قطبی اقیانوس هند و نوسان های بارش فصل پاییز طی دوره کمتر از سه سال همبستگی متقابل و معنی داری را در ایستگاه های اهواز، چابهار، بوشهر و آبادان نشان می دهد. بررسی نقش شاخص دو قطبی اقیانوس هند در تغییرات بارش های فصل پاییز ایستگاه های جنوبی کشور حاکی از وجود رابطه مثبت در نوسانهای بارش منطقه است.
    کلیدواژگان: دو قطبی اقیانوس هند، بارش، آنالیز موجک، جنوب
  • بهرام رنجبریان، محمدرضا جلیلوند، سعید فتحی صفحات 47-66
    تبلیغات شفاهی به یک ابزار تبلیغی قدرتمند و یک منبع اطلاعاتی مهم و تاثیرگذار بر نگرش ها و رفتار خرید مصرف کننده بدل گشته است. بویژه در حوزه خدمات که کیفیت باورهای مصرف کننده نقش مهمی در انتخاب آنها ایفا می کند. تبلیغات شفاهی در صنعت گردشگری از اهمیت خاصی برخوردار است چون محصولات ناملموس را نمی توان قبل از مصرف آنها به راحتی بررسی نمود. تحقیق حاضر میزان استفاده گردشگران از تبلیغات شفاهی را مورد بررسی قرار داده است. برای آزمون فرضیه ها، از آزمون t تک نمونه ای، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل رگرسیون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS بود. یافته ها نشان می دهد که گردشگران سفرکرده به اصفهان ازتبلیغات شفاهی به عنوان منبع اصلی اطلاعات سفر استفاده کرده اند. با توجه به یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که توجه به تبلیغات شفاهی و عوامل تاثیرگذار بر اثربخشی آن، می تواند مزایای رقابتی قابل ملاحظه ای برای مدیران مقصد گردشگری به ارمغان آورد و منجر به جذب هر چه بیشتر گردشگران بالقوه گردد.
    کلیدواژگان: گردشگر، تبلیغات شفاهی، خبرگی استنباط شده، شباهت استنباط شده، ریسک استنباط شده، اصفهان
  • داود مختاری، فریبا کرمی، مریم بیاتی خطیبی صفحات 67-92
    طرح رابطه مسائل ژئومورفولوژیک با توریسم،از جمله حیطه های مطالعاتی بین رشته ای است که در سال های اخیر در قالب بررسی عملکرد سیستم های مورفوژنتیک در ارتباط با اکوتوریسم، مورد اقبال محققان قرار گرفته است. با برقراری چنین ارتباطی، مکان های توریستی ژئومورفولوژیک، همانند گردنه پیام، به صورت اشکال و فرایندهای ژئومورفولوژیک تعریف می شوند که بنابر درک انسان از عوامل تاثیرگذار زمین شناسی، ژئومورفولوژیک، تاریخی و اجتماعی این مکان ها، ارزش زیبایی شناختی، علمی، فرهنگی-تاریخی و یا اجتماعی- اقتصادی پیدا می کنند. بر اساس چنین جایگاهی، معرفی گردنه پیام به عنوان مکانی ژئومورفولوژیک و ارائه صورت وضعیت توان های اکوتوریسمی جزو اهداف اصلی آن تعیین گردید. برای نیل به این اهداف، ویژگی های ژئومورفولوژیک که می توانستند به عنوان تضمین کننده بهره برداری بهینه از مکان های ژئومورفیک تلقی شوند، از طریق مشاهدات میدانی و تفسیر نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی متوسط مقیاس و تصاویر هوایی و ماهواره ای شناسایی شدند. سپس ماهیت سیستم های مورفوژنتیک فعال در سطح گردنه پیام بررسی شد و نواحی مورفوژنتیک آن شناسایی شدند. سیستم رودخانه ای، سیستم پریگلاسیری، سیستم تراورتن زایی و انسان، مهمترین فرایندهای مورفوژنتیکی فعال شناخته شده در گردنه پیام هستند. بر همین اساس، چشم انداز کلی گردنه پیام، نتیجه عملکرد تکتونیک و فرایندهای رودخانه ای در دوره های مختلف زمین شناسی است. بخش مرتفع گردنه، مخروط افکنه تندیرلی و واحد فلات، سه ناحیه اصلی مورفوژنتیکی سطح گردنه هستند که هرکدام از آنها با اشکال و فرایندهای خاصی شناخته می شوند. هم اکنون، علی رغم ضرورت لحاظ دیدگاه های اکوتوریسمی در بهره برداری از مکان های ژئومورفولوژیک، بهره برداری از گردنه پیام به عنوان تنها مکان ژئومورفیکی در حال بهره برداری، با روش هایی غیر اکوتوریسمی صورت می گیرد و به عملکرد سیستم های مورفوژنتیک که خود ایجاد کننده این جاذبه ها هستند، توجهی نمی شود.
    کلیدواژگان: اشکال مورفوژنتیک فعال، برنامه ریزی ژئوتوریسم، مکان ژئومورفولوژیک، گردنه پیام، شمال غرب ایران
  • فریدون بابایی اقدم، اباذر اسمعلی عوری، وکیل حیدری ساربان صفحات 93-116
    امروزه، بخش مهمی از مناطق برخوردار از توسعه بسیار بالا در مناطق مختلف جهان، مراکز شهری دارای جاذبه های گردشگری هستند. در این شهرها، توسعه شهری به عنوان یکی از چالش های اساسی فراروی تصمیم گیران و برنامه ریزان محلی است. هدف تحقیق حاضر، تعیین نیروهای موثر در رشد شهری سرعین به عنوان یکی از شناخته شده ترین مراکز گردشگری کشور (به علت برخورداری از آبهای گرم معدنی) است. لذا به منظور تعیین عوامل موثر در تغییرات کاربری اراضی در حواشی شهری سرعین از تحلیل رگرسیون لجستیک استفاده شده است. اخیرا مدلی که «کلو- اس» (تبدیل کاربری اراضی و آثار آن در پهنه کم وسعت) نام گرفته، در جهت کشف دینامیک های فضایی کاربری زمین در سطح وسیعی برای شبیه سازی تغییرات کاربری اراضی در آینده نزدیک به کار رفته است. در این مقاله عوامل موثر بر توسعه هر کدام از کاربری های اراضی موجود در شهر سرعین براساس ادبیات موضوعی، مشاهدات و مطالعات میدانی و نیز مصاحبه با مقامات و برنامه ریزان محلی، شناسایی شده و با استفاده از مدل فوق به پیش بینی الگوهای آتی کاربری اراضی در قالب 2 سناریوی تغییرات آهسته و زیاد با محوریت افزایش کاربری های گردشگری در افق 1400 پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، تغییرات کاربری اراضی، توسعه فیزیکی، مدل Clue، S و شهر سرعین
  • قاسم عزیزی، محسن سلطانی، علی حنفی، عباس رنجبر، ابراهیم میرزایی صفحات 117-148
    به منظور تحلیل تاثیر سامانه بلوکینگ بر بارش دوره 4 تا 7 آبان ماه 1387، نقشه های هوای میانگین فشار سطح دریا، 850 و 500 هکتوپاسکال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با استفاده از نقشه های همدیدی، موقعیت و جابجایی سیستم های جوی همچون ناوه ها، پشته ها، میدان باد و سامانه های کم فشار و پر فشار سطح زمین بررسی شده است. داده های بارش روزانه برای 50 ایستگاه سینوپتیک در محدوده 12 استان کشور از سازمان هواشناسی اخذ و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نمودار اتوگراف بارش 24 ساعته ایستگاه رشت نشان می دهد که حداکثر بارش منطقه (96 میلیمتر) در این ایستگاه دریافت شده و این مقدار بارش تنها طی3 ساعت رخ داده است. نتایج نشان داد که استقرار سامانه بلوکینگ در غرب منطقه مورد مطالعه و جابجایی ناوه وابسته بدان به عرض های جنوبیتر همراه با سبب فعالیت مناسب ناوه کم ارتفاع جنوب سامانه در منطقه شمالغرب ایران شده و در نتیجه وقوع بارش شدید در منطقه مورد مطالعه را باعث گردیده است. میدان باد در ترازهای پایین(hpa850) نقش مهمی در تغذیه رطوبتی سامانه های جوی داشته که طی دوره فعالیت سامانه بلوکینگ الگوی مناسب میدان باد ترازهای پایین، سبب تغذیه رطوبتی قابل ملاحظه ای به منطقه مورد مطالعه شده است. همچنین نتایج حاصل از پهنه بندی مقادیر بارش 24 ساعته نشان داد که طی این دوره، بخش های شمال شرق منطقه سهم بیشتری از بارش را از آن خود کرده اند.
    کلیدواژگان: بلوکینگ، بارش شدید، پهنه بندی و GIS، غرب و شمالغرب ایران
  • عنایت‎ الله یزدانی، مجتبی تویسرکانی صفحات 149-186
    بیضی استراتژیک انرژی منطقه ای ژئوپلیتیکی شامل سرزمین ایران و کل خلیج فارس در مرکز؛ شیخ‎نشین های عربی در جنوب؛ بخش‎هایی از عراق، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و گرجستان در غرب و شمال غربی؛ مجموعه‎ دریای‎خزر و بخش‎هایی از جنوب روسیه و قسمت‎هایی از سرزمین قزاقستان در شمال و بخش‎هایی از ازبکستان در شمال شرق آن تعریف شده است. بیش از هفتاد درصد از ذخایر اثبات شده‎ نفت و بیش از چهل درصد از ذخایر گاز طبیعی جهان در این منطقه قرار دارد. قطر بزرگ این منطقه‎ بیضی شکل، امتداد همان محوری است که دریای‎خزر را به خلیج فارس متصل می‎سازد و در سرزمین ایران واقع است. محور خزر-خلیج فارس با تاکید بر سیر تحولات جهانی از سمت خلیج فارس به سوی دریای‎خزر، مبنای تغییرات ژئوپلیتیکی در نظام بین المللی در حال شکل گیری بر مبنای جنگ سرد نوینی است که علایم بروز آن از هم اکنون نیز قابل مشاهده است. ارتباط میان دو کانون ژئوپلیتیک و انرژی جهان یعنی خلیج فارس و حوزه دریای‎خزر از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است و رقابت های نظامی و سیاسی قدرت ها برای تسلط بر محورهای مواصلاتی این دو کانون، پایه و اساس تحولات نظام بین المللی در حال ظهور را تشکیل خواهد داد. بازی بزرگ جدید اصطلاحی است که در این نوشتار به‎منظور تعریف این دور از رقابت‎ها میان قدرت‎های جهانی و منطقه‎ای برای تسلط بر بیضی استراتژیک انرژی به‎کار رفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی وضعیت بازی بزرگ جدید در بیضی استراتژیک انرژی، تجزیه و تحلیل رقابت های نظامی- سیاسی بازیگران و نیز تشخیص فضای جغرافیایی است که بازی در آن جریان دارد. نوع تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی بوده و از روش‎شناسی استنباطی جهت نیل به اهداف تحقیق استفاده شده است. گردآوری اطلاعات نیز بر مبنای روش کتابخانه‎ای و اینترنتی، با تکیه بر داده های تاریخی و قرائن و شواهد موجود صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: بیضی استراتژیک انرژی، ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک سلطه، ژئواستراتژی، رقابت های سیاسی، نظامی، محور خزر، خلیج فارس
  • هوشمند هوشمند عطایی، ناصح قادری*، حامد قادرزاده صفحات 187-208

    آبخانه قروه- دهگلان یکی از منابع آب زیر زمینی استان کردستان است که سطح آبخانه با افت قابل ملاحظه روبرو شده است. تحقیق حاضر به بررسی نقش عناصر اقلیمی بارش، تبخیر و رطوبت نسبی در نوسانات تراز آبخانه می پردازد. پس از تهیه نقشه پایه و صحت سنجی داده های بارش، آمار بارش بلند مدت منطقه آبخان تنظیم، نقشه هم باران تهیه و نوسانات بارش، دوره های خشک، تر و نرمال اقلیمی مشخص شدند. نقشه ایزوپیز دشت بر اساس آمار تک تک چاهک های مشاهده ای در محیط GIS برای هر سال تهیه و مقایسه نوسانات اقلیمی و تراز آبخان در دوره های یک و چند ساله انجام گرفت. تحلیل آماری متغیرهای مستقل بارش، تبخیر و رطوبت نسبی هوا و متغیر وابسته تراز آبخان انجام و رابطه درون گروهی متغیرها و تغییرات زمانی آن ها آنالیز گردید. نتایج نشان داد، با توجه به وجود تفاوت معنا دار بین متغیرها در مقاطع مختلف زمانی، دوره های اقلیمی قابل تفکیک است. نوسانات تبخیر و بارش باعث تغییر قابل توجه در تراز آبخان می شود. اثر نوسانات عناصر اقلیمی بر تراز آبخانه دشت دهگلان بیش از دشت قروه است

    کلیدواژگان: آبخانه، آب زیر زمینی، عناصر اقلیمی، دوره اقلیمی، تراز آب، دهگلان
  • داریوش رحیمی، حسن زرین مو، حجت حسنقلی نژاد دزفولیان صفحات 209-226
    کشف منابع آب زیر زمینی به عنوان یکی از راه های تامین آب شرب در جهان با توجه به نیاز روزافزون جهانیان به آب، امری ضروری واجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، سعی شده است با استفاده از داده های خام موجود، همچون لایه زمین شناسی، نقشه توپوگرافی، نقشه چاه های آب منطقه ونقشه آبراهه وگسل های منطقه به تولید نقشه هایی چون شیب، طبقات ارتفاع، تراکم آبراهه رده 2 و 3 و فاصله از آبراهه رده3 و فاصله از گسل اقدام گردد. به هرکدام از طبقات وزنی از 1 تا9 داده شده و همچنین به هر لایه براساس اولویت در پتانسیل یابی درصدی داده شده است. سپس در پایان برای داشتن یک نقشه دقیق پتانسیل از لایه های موجود به روش همپوشانی ریاضی ادغام و مناطق دارای توان بالا شناسایی شده است. نتیجه مطالعه نشان می دهد که 104 کیلومترمربع از مناطق دشت ارسنجان دارای قابلیت بالا برای استخراج آب شرب هستند. این مناطق بیشتر در شمال، شمال شرق ومرکز دشت و بخش های کوچکی در قسمت جنوب غربی قرار دارند و منطبق با ارتفاع و شیب پایین، بیشترین تراکم آبراهه وکمترین فاصله به آبراهه های رتبه 3 وگسل ها هستند. با توجه به افت سطح ایستابی دشت ارسنجان، انجام اقداماتی نظیر نظارت بیشتر در بهره برداری از منابع آب، انتقال بین حوضه ای آب وتغذیه مصنوعی دشت در مناطق با پتانسیل بالا الزامی است.
    کلیدواژگان: پتانسیل یابی، آب زیر زمینی، همپوشانی ریاضی، ارسنجان، تغذیه مصنوعی، گسل
  • سعید امانپور صفحات 227-248
    هدف این پژوهش مطالعه و بررسی مناطق فقیرنشین در شهر اصفهان از دهه1340 (زمان آغاز شهرنشینی شتابان و ناهمگون در ایران) تا سال 1388، شناخت عوامل اصلی شکل دهنده این مناطق و تعیین درجه و اهمیت این عوامل در شکل گیری این مناطق است. برای این منظور، پژوهشی به روش پیمایشی (با ابزار پرسشنامه در مناطق فقیرنشین و مصاحبه حضوری با بنگاه داران معاملات ملکی در مناطق مختلف شهر اصفهان) انجام داده ایم. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از روش های آماری نظیر: آزمون تطابق توزیع کای اسکویر، آزمون تی تک نمونه ای و مدل تجزیه به مولفه های اصلی تحلیل شده اند. در این پژوهش ضمن تعیین عوامل اصلی موثر در شکل گیری مناطق فقیرنشین مشخص گردید متغیر «میزان درآمد» دارای بیشترین نقش در شکل گیری مناطق فقیرنشین شهر اصفهان بوده است. متغیرهای بیکاری، اجاره بهای مسکن، مهاجرت و سهولت تهیه مسکن به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مناطق فقیرنشین، بیکاری، مهاجرت، درآمد، شغل، مسکن، اصفهان
|
  • R. Sharifi Najafabadi, H. Ghayour Najafabad Pages 1-26
    The Period of Shah Abbass rule was a turning point in the history of Iran. The reforms which this powerful king established in the disturbance conditions resulted in the peace and security، economic growth، city dwelling development، business boom development، improvement of public life and raising the rank of Iran among other countries. Shaiekh Bahaie is one of the most important accompanies of Shah Abbas who did effective efforts in this way. The residents of Najafabad، in the 30 km of the Esfahan west، think that their city was built at the age of this king and established by the supervision of Sheikh Bahaei. This paper is to examine the accuracy of this theory. For this purpose، the available documents and library certificates and also the local evidence were studied and analyzed. The obtained results show that this city was established by Shah Abbas، ordered for the support of new-established capital city of Safavid and Shaikh Bahaie has supervised its construction. The water of this city has been provided by a channel of Qanats within a radius of 35 to 55 kilometers in western Najafabad and transferred by a long channel to the city and distributed through a regular plan on the surface of agricultural lands. Moreover، the city map was designed based on the city–making principles and symmetric-making pattern observation as two squares were on the center of the city and the lanes and streets crossed each other have derivated form them. Making this new city has not caused any problem not only for the previous residences of villages at this region but also resulted in many advantages. Today، after 400 years of constructing this city، this significant monument of Safavid era has not been identified and introduced yet. It is suggested that some interferences which are done at the direction of qanats and watering–channels، be removed and solved. Finally this complex، which is an image of dominated regional thought planning at the age of Safavid، may be recorded as a national work.
    Keywords: Sheikh Bahaei, Najafabad city, Qanats, Water distribution network, Regional Planning
  • S. Jahanbakhsh, B. Sari Sarraf, H. Ghaemi, F. Pourasghar Pages 27-46
    Continuous and lengthy droughts in previous years not only in the southern provinces of Iran but also in the whole country necessitate optimized water management. Indian Ocean and adjacent seas in south of Iran are suppliers of part of the humidity in the region and the variation on Indian Ocean sea surface temperature has an important role in evaporation from oceans and input humidity into atmosphere. In this study, wavelet and cross wavelet analysis were performed on rainfall data and Indian Ocean dipole mode index for surveying the role of Indian Ocean dipole on seasonal variability in southern provinces of Iran. Cross wavelet spectrum showed that autumn rainfall and autumn Indian Ocean index in Ahwaz, Chabahar, Bushehr and Abadan stations are significantly correlated at less than 3 years period of time. Evaluating the role of Indian Ocean dipole on autumnal rainfall variation indicates positive correlation in variation of regional rainfall.
    Keywords: Indian Ocean dipole (IOD), rainfall, wavelet analysis, south of Iran
  • . Ranjbaryan, M.R. Jalilvand, S. Fathi Pages 47-66
    Word of mouth (WOM) is becoming increasingly recognized as an important form of promotion and an important source of information influencing consumer’s attitudes and purchase behavior، particularly within professional services environments، where credence qualities play a critical role in consumers’ choices. WOM is especially important in tourism industry، whose intangible products are difficult to evaluate prior to their consumption. The purpose of present research is to assess use of WOM in the context of tourism destination choice. To test hypothesizes; t-test، Spearman coefficient and Regression analysis were used. To analyze the obtained data، SPSS software was used. The findings show that tourists used WOM as an information source. According to findings، it is understood that concentration on WOM and factors influencing its effectiveness as a competitive advantage can be benefited to tourism destination managers and lead to more attraction of potential tourists.
    Keywords: Tourist, Word of mouth, Perceived expertise, Perceived similarity, Perceived risk, Isfahan
  • D. Mokhtari, F. Karami, M. Khatibi Pages 67-92
    The proposal of geomorphologic matters in relation to tourism is one of interdisciplinary research approaches that has been considered in recent years. In this manner، geomorphological sites are defined as geomorphological landforms and processes that have acquired a scenic/aesthetic، scientific، cultural/historical and/or a social/economic value due to human perception of geological، geomorphological، historical and social factors. Therefore، introducing Payam pass geomorphosite (North West of Iran) and presenting its Ecotourism potentials، is the main object of this report. Interpretation of topographic and geologic maps، areal photos and satellite images، and specially field studies are the most important information sources in the investigation of morphogenetic units and minigeomorphosites. On this base، fluvial systems، periglacial system، travertine production system and anthropogenic factors are the main morphogenetic processes in study area. Perfectly، the whole Payam pass landscape is affected by tectonic activity and fluvial processes in geologic periods. At present، exploitation of Payam pass as a geomorphosite is accomplished by non-ecotouristic policies، and activities of morphogenetic systems are unattended. Eventually، the presentation of a new view to catchments and geomorphologic units and definition of these areas in the moulding of ecotourism concepts is the main finding of this paper that should be followed by further studies. Such investigations as this can create a relationship between nature of morphogenetic systems and whatever planners need.
    Keywords: active morphogenetic landforms, geotourism planning, geomorphosite, Payam Pass, northwest of Iran
  • F. Babaei Agdam, A. Esmaili Ouri, V. Heydari Sarban Pages 93-116
    Nowadays، a noticeable part of areas with high development in different regions of the world is urban centers with touristy attractions. Thus، in these cities، urban development comes forth as a basic challenge to decision makers and local planners. The aim of this research is to identify the driving forces which affect urban growth in the Sareyn town، as one of the best known touristy centers (warm water attractions) of Iran، and the significant factors influencing the land use change in the urban fringes of Sareyn were found through the logistic regression model. Recently، a spatially explicit model named CLUE-S (Conversion of Land Use and its Effects in Small Scale Extent) is widely applied to explore the spatial and temporal dynamics of land use. Based on the literature and interview with local planners، possible factors underlying every kind of land use type were identified. The land use patterns of Sareyn town from 2008 to 2021 are simulated and the possible scenarios are generated for different alternatives with Clue-S model.
    Keywords: Modeling, land use changes, physical development, clue, s model, Sareyn town
  • Gh. Azizi, M. Soltani, A. Hanifi, A. Ranjbar, E. Mirzaei Pages 117-148
    To analysis the mechanisms of blocking high effects on heavy precipitations in northwest of Iran، we selected a short period of heavy precipitation (25-28 October 2008). In this case، weather maps such as mean of sea level pressure، 850-hpa and 500-hpa geopotential height levels were assessed and analyzed for the whole period. The position and movement of the atmospheric systems such as cyclones، anticyclones، fronts and wind fields were identified using the weather maps. Daily precipitations data were retrieved from Islamic Republic of Iran Meteorological Organization (IRIMO)، for 50 stations in the studied area that covered 12 provinces، and then were analyzed. The results indicated that a blocking system had been existed over the west of studied area in the whole time with two ridges that extended in its own sides. Wind field of lower levels (850-hpa) have had an important role in the humidity feeding of atmospheric systems which during the activity of the system has become the suitable pattern of the wind field in lower levels and provided a remarkable humidity feeding for the studied region. In addition، regionalization results of 24-hour precipitation amounts showed that during this period، the northeast parts of the region received more precipitation than other parts.
    Keywords: Blocking high, heavy precipitation, GIS regionalization, west, northwest of Iran
  • E. Yazdani, M. Touiserkani Pages 149-186
    «Strategic energy ellipse» of geopolitical region includes Iran، the Persian Gulf، Sheikhs Emirates in the south، parts of Iraq، Turkey، Armenia، Azerbaijan، Georgia in the West، the Caspian Sea، south of Russia and some southern parts of Kazakhstan in the north and parts of Uzbekistan in the north east. More than seventy percent of proven oil reserves and more than forty percent of world natural gas reserves are in this region. The large diameter of oval area is along with the same axis which links Caspian Sea to the Persian Gulf and it is in Iran. The Caspian-Persian Gulf axis with an emphasis on global change process is based on geopolitical changes in the international system in the framework of a New Cold War. Relationships between the two centers of geopolitical and world energy (Persian Gulf and Caspian Sea area) are strategically important and the global powers'' military and political competition to dominate this axis is basis for the new international changes. In this paper، New Great Game is a term that explains the competition between the regional and global powers in order to dominate on strategic energy ellipse. The aim of this paper is to consider the New Great Game position in the strategic energy ellipse، to analyze actors'' military and political competitions and recognize the geographical area in which the game exists. This study used descriptive-analytical methods and the inferential methodology has been used to reach the goals. Data have been collected using library and internet sources as well as news sources on the basis of objective-historical data.
    Keywords: Strategic Energy Ellipse, Geopolitics, Geopolitical Domination, military, political competitions, The Caspian, Persian Gulf axis
  • H. Ataei, N. Ghaderi, H. Ghaderzadeh Pages 187-208

    Qorveh – Dehgolan aquifer is one of the ground water resources in Kurdistan. Increase in pumping of water has dropped water table level significantly. This study considers the relationship of fluctuations in precipitation، humidity and evaporation with ground water table level. After preparing the base map and the rainfall data accuracy، isohyetal map of basin was drown. Based on isohyetal map، long-term precipitation and other climatically elements were prepared. Through the review of precipitation fluctuations، normal، dry and wet cycles were determined. Isopiestic map for each period and each year in GIS environment was calculated by Thiessen method. Accompanying with spatial and time fluctuations، there were analyzed statistical correlations of variables fluctuation in the climate periods. Results show that considering the significant mean differences between variables in different levels of time، the climatically periods are recognizable and aquifer water level has been more affected by rainfall in 1-3 year periods in comparison to the periods of more than 3 year. Climate elements change (evaporation and rainfall) cause significant fluctuations in groundwater levels. In Dehgolan flat Rainfall change impacts on groundwater fluctuations is more effective than in Qorveh flat.

    Keywords: Aquifer – Ground Water – Climatically Elements – Climatically Periods_Water Level – Dehgolan_Qorveh
  • Rahimi, Zarinmoo, Hasangholinejad Dezfolian Pages 209-226
    Discovering ground water resources as one way of supplying drinking water of the world is an essential and inevitable issue due to the increasing demand for water. In this research، we tried to use the available raw data، such as geological layers، topographic maps، maps of water wells in the region and channel maps and faults in the region to produce maps such as slope، floor height، drainage density of Category 2 and 3 and the distance from waterways of Category 3 and distance from the fault. Each layer was given a weight from 1 to 9 and they were prioritized based on their potential finding percent; then، to have an accurate map of the potential of the existing layer set، they were integrated based on mathematical method and the zones of high power have been identified. The results show that 104 km2 of plain areas of Arsanjan have high capability to extract drinking water. The more areas are in the north، North East and central plain and small parts are in the southwest part and in accordance with the low altitude and slope down، the highest channel density and the lowest distance from the waterways is for the waterways and faults. Due to falling water table of Arsanjan plain، there is a need for more measures such as monitoring the exploitation of water resources، basin water transfer between artificial recharge plain areas with high potential.
    Keywords: Potential finding, Ground water, Set of Mathematics, Arsanjan plain, artificial recharge, Fault
  • S. Amanpour Pages 227-248
    In this research، we will investigate and determinate the role of main causes and significance of these factors in the formation of poor dwelling areas in Isfahan beginning in 1960s (during which fast and inharmonious urbanization was started) to 2009. For this target، the research applied a survey method، (collecting data from selected families and interviewing with a real estate agency in different parts of Isfahan or sample areas). The collected data were analyzed by the inferential statistical procedures such as Chi- square، one sample T- test، Principal Component Analysis and Human development index. Among the findings of this study، we can point to the very important role of the variable of income in the formation of poor dwelling areas in Isfahan. Other variables such as unemployment، house rent، immigration، and cheaper and easier access to shelter were categorized in the next rank in order. Using human development index in the neighborhood of ten studied areas، takhte foulad، Koole parche، and 24 metri were found to have the highest score and the areas of Arab، Moft Abad and Dark had the lowest scores.
    Keywords: poor dwelling areas, Unemployment, immigration, Income, Job, shelter, Isfahan