فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 6 (زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 6 (زمستان 1390)

  • بهای روی جلد: 3,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کاظم ملازاده، معصومه طاهری دهکردی صفحه 5
    منابع تاریخی(549ق.م)، همواره هگمتانه یا همدان دوره اسلامی را به عنوان یکی از کهنترین شهرها و شاید نخستین شهری که اقوام ایرانی بنیان نهادند، معرفی میکنند. بیشک بخشی از این شهرت به دلیل انتساب این شهر به مادها و اولین سلسله ایرانی است. فعالیتهای باستانشناسی برای کشف آثار هگمتانه مادی، سابقه صد ساله دارد. با این حال؛ این فعالیتها تاکنون منجر به کشف آثاری از این شهر نشده است. این مساله در کنار ابهام های دیگری که در خصوص وجود پادشاهی بزرگ ماد شکل گرفته، زمینه سردرگمی پژوهشگران حوضه ماد را فراهم ساخته است. بیتردید دست یابی به هرگونه اطلاعاتی در خصوص پایتخت ماد، میتواند شناخت بهتری از ساختار سیاسی و ماهیت دولت ماد فراهم سازد. در این باره تلاش شده تا با بررسی میدانی و تجزیه و تحلیل مدارک و شواهد موجود، مدارک قابل اعتمادی در خصوص پایتخت ماد و جایابی و ساختار آن و نیز دلایل عدم کشف آثار این شهر ارائه شود. منابع موجود تردیدی در وجود دولت ماد و پایتخت آن ها باقی نگذاشته اند و مطابقت مکان آن را با محل کنونی شهر همدان تایید میکنند. از طرف دیگر، مدارک نشان میدهند که تمامی مراکز حاکمیتی و ارگهای دوره مورد بحث در بالای تپه ها و ارتفاعات قابل دفاع ساخته میشدند و محل استقرار مردم عادی نیز در مجاورت آن شکل میگرفت. از آن جا که تپه هگمتانه کنونی در دوره اشکانی و بر بستر طبیعی شکل گرفته بود و تپه پیسا نیز فاقد آثار دوره ماد است، تنها گزینه محتمل تپه مصلی است که بر اساس مدارک موجود از دوره اشکانی تا دوره قاجار محل استقرار قلعه شهر بود و بقایای چنین قلعهای بر اساس نوشته ها و عکسهای هوایی تا چند دهه اخیر بر سطح تپه باقی بوده است. بر این اساس محل استقرار مردم عادی را نیز میتوان در محل بافت قدیم شهر، با مرکزیت مسجد جامع جایابی کرد.
    کلیدواژگان: ماد، هگمتانه، همدان، تپه مصلی
  • حسین زمرشیدی صفحه 17
    مسجد جامع گوهرشاد که بانی آن «گوهرشاد آغا» است، سرشار از هنرهای قدسی معماری ایران زمین، بنا شده است. این مسجد دارای چهار ایوان است. ایوان جنوبی و اصلی آن که ایوان مقصوره نامیده میشود، سرشار از هنرهای معماری، به خصوص کاشی کاری معرق با نقوش کاشی و آجر، گره هندسه نقوش، انواع کتیبه های خطوط ثلث، کوفی، نسخ و... و انواع گلچین، گره و خط معقلی، رسمی بندی، نقوش بند رومی و... و بالاخره محراب نفیس و منبر چوبی منبت و گره و هنرمندی درودگران فوق العاده پرکار است. مقرنس بندی های تخته به تخته منحصربه فرد، سبب شهرت جهانی این مسجد شده است. پیشخوان سازی ایوان از کتیبه بندی های متعدد و متنوع است و دو گلدسته منقوس برجسته مدور، در نما از سطح زمین تا انتهای ایوان و رخ بام، با اسماء هزارگانه جلاله « الله » مزین شده است. ادامه گلدسته سازی و به خصوص گنبد اگون، با نقوش گلچین معقلی و خطوط بنایی، عظمت مسجد را دو چندان ساخته است.دو ایوان شرقی و غربی کاملا مشابه یکدیگر، با استفاده از ازاره سازی ها، اسپرسازی های آجر و کاشی، سرپایه سازی ها، طاقنماسازی ها و غرفه سازی ها و پشت بغل سازی ها و با نقوش گوناگون زیبا ساخته شده است که درمجموع، استفاده از خطوط بنایی سه رگی، ارزشهای بی همتایی برای مسجد به وجود آورده است. ایوان قبله متصل به بارگاه رضوی، با ارزشهای گلچینهای معقلی خوشه انگوری رفت و برگشت و خط بنایی سه رگی «رو، وارو»، از سوره مبارکه جمعه و بسیاری دیگر، این مسجد زیبا را به کمال مطلوب رسانیده است. غرفه بندی های دواشکوبه با طرحهای گوناگون و نقوش کاشیکاری و بسیاری دیگر نیز، عظمت این مسجد را چند برابر ساخته است.
    کلیدواژگان: مسجد گوهرشاد، ایوان مقصوره، بای سنقر میرزا، گنبد اگون، ایوان قبله
  • احسان رنجبر، محمدرضا پورجعفر، مجتبی انصاری، محمدرضا بمانیان صفحه 33
    در ادبیات اخیر طراحی شهری، دست یابی به ساختاری منسجم از شبکه فضاهای عمومی شهری به عنوان گامی مهم در جهت رسیدن به توسعه پایدار شهری و هم چنین ارتقای کیفیت فضاهای عمومی شهری بیان شده است. با وجود نو بودن این مفهوم، در تاریخ شهرسازی ایران، الگوهای ویژه مرتبط با این موضوع را میتوان مشاهده کرد. اقدامات شهرسازی دوره اتابکان فارس (قرن ششم و هفتم هجری قمری) در شیراز یکی از مراجع مهم در شکلگیری این شبکه بر مبنای حیاط مساجد است. روش پژوهش در این نوشتار تحلیل تاریخی فضاهای معماری و تحولات شهری شیراز دوره اتابکان بر اساس منابع دسته اول معاصر است. نتایج این تحلیل تاریخی بر مبنای مفاهیم معاصر طراحی شهری نشان میدهد که با شکلگیری بنای عمومی شاخصی هم چون مسجد نو اتابکان با تبعیت از الگوی مسجد جامع عتیق، گونهای جدید از فضای عمومی ایجاد شده بود. تحلیل فضای معماری مسجد نو نشان میدهد که حیاط بر شبستان مقدم بود و به صورت میدان عمومی شهری عمل می کرد. با کشف مقبره شاهچراغ و سید میر محمد در این دوره، از یک سو صحن این بقعه ها، به عنوان یکی از بدیعترین الگوی فضای باز عمومی شهری در ایران، شکل گرفتند و از سوی دیگر بازار نیز برای ارتباط این دو میدانچه ایجاد شد. ارتباط صحن سید میرمحمد با مسجد جامع عتیق، اتصال صحن دو بقعه از طریق بازارچه سرحوض آقا و هم چنین اتصال صحن شاهچراغ با صحن مسجد نو از طریق بازارچه سر چهارراه، سبب شکل گیری محوری عمود بر محور دوره آل بویه شد و شبکه ارتباطی منسجمی از فضاهای عمومی شهری در ترکیبی از فضاهای باز صحن مساجد و بقعه ها و عناصر اتصالی بازار شکل گرفت. این شبکه در جهت ارتقای کیفیت بیش تر مرکز شیراز عمل می کرد و از خلاقیت های طراحی شهری در تاریخ شهرسازی ایران است. در واقع میتوان گفت هویت شبکه منسجم فضاهای عمومی شهر ایرانی دوره اتابکان، علاوه بر در نظر داشتن فضاهای عمومی کهن، فضاهای جدید را از طریق فعالترین و سرزنده ترین فضای عمومی شهری یعنی بازار به هم پیوند میدهد.
    کلیدواژگان: اتابکان فارس، شبکه فضاهای عمومی، بازار، صحن مسجد، مسجد نو
  • سید محمد کاظمی، حسین کلانتری خلیل آباد صفحه 41
    مکتب و اندیشه اسلامی حامل پیام بندگی در محضر خالق هستی است. کشف حقیقت که آبشخور فطرت بوده و در انسان نهادینه شده است، بستر کمال گرایی انسان را مهیا می کند. طرح مایه کمال گرایی را در هنر عبودیت می توان جستجو کرد و هنرمند مسلمان اندیشه خویش را برای بیان این حقیقت به کار برده است. هنر و معماری اسلامی سعی نموده است توسط هنرمندان دانش و بینش محور، کشف صورت پدیده ها را به منصه ظهور گذارد و خلاقیت هنری را در ترویج اندیشه مادی و معنوی به کارگیرد. هدف از این پژوهش، تمرکز بخشیدن به نیروها و امکانات موجود برای تبلیغ اندیشه عینی و عملی هنر معنوی است که در معماری مسجد توسط معماران به منصه ظهور رسیده است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و با مطالعه منابع کتابخانه ای و میدانی اطلاعات گردآوری شده، بررسی و تحلیل گردیده است. نتیجه پژوهش نشان میدهد که بهره مندی از ویژگی های معنایی برای طراحی معماری مسجد در پیام رسانی توحیدی موثر است و بستر مناسبی را برای ادراک مخاطب و تبلیغ اندیشه معنوی مهیا میسازد.
    کلیدواژگان: فطرت، پیام رسانی، هنر معنوی، معماری مسجد
  • احمد پوراحمد، امین فرجی ملایی، ایوب منوچهری، آزاده عظیمی صفحه 47
    ورود اندیشه های ناشناخته در قالب مدرنیسم در فرهنگ و ادب ایرانی علاوه بر نمود ذهنی، نمود عینی خود را در کالبد شهرهای ایرانی با معماری و شهرسازی ایرانی-اسلامی وارد نمود و شکل جدیدی از شهر را بر جای نهاد که از آن میتوان به عنوان شهر مدرنیستی جهان سومی یاد کرد. شهر تهران، در کشور ما به عنوان پیشگام متاثر از این تاثیرات بود. از همین رو، در این مقاله سعی شده است روند شکلگیری و تحولات فضایی-کالبدی شهرهای ایرانی- اسلامی با تاکید بر شهر تهران و چگونگی سازماندهی و تحت تاثیر قرار گرفتن عناصر شهری از عوامل مختلف بویژه مدرنیسم مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. برای این منظور، با استفاده از به روش توصیفی- تحلیلی چگونگی شکلگیری و پیدایش شهر تهران و تاثیر عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قبل از مدرنیسم و بعد از مدرنیسم بررسی شده است. این مقاله از نظر هدف مطالعه از انواع توسعهای است و برای گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از تکنیک کتابخانه ای و روش مصاحبه به عنوان روشی کیفی استفاده شده است. بر اساس بررسی های صورت گرفته میتوان گفت تهران در 200 سال گذشته از آنجاییکه نقطه اصلی دگرگونی مفاهیم و اشاعه مفاهیم جدید- چه خوب و چه بد- بوده و به عنوان شاهدی بر تجددطلبی بوده است، لذا چهرهای روشن از تفکرات فضایی-کالبدی دوران مدرنیسم را عرضه میدارد.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، توسعه فضایی، کالبدی، شهرهای ایرانی، اسلامی، تهران
  • امیر منصوری، مینو قره بیگلو صفحه 63
    کودکان با توانایی ها، نیازها و بلوغهای متفاوت بر اساس مراحل رشد سنی، نحوه شرایط زندگی و بافت اجتماعی محل سکونت، دارای نیازهای روانشناختی بسیار پیچیدهتر از نیازهای بیولوژیکی و فیزیکی هستند. اگرچه محیطهای شهری علاوه بر بزرگسالان، مخاطبان خردسال و تیزبینی دارد که بسیار بیش تر از بزرگسالان تحت تاثیر متغیرهای محیطی هستند، اما شهر مدرن، نه تنها نمیداند چگونه کودک را بپذیرد، بلکه ترجیح میدهد او را تا زمانی که به سن رویارویی با محیط شهری برسد در اماکن محافظت شده مانند زمینهای بازی نگه دارد. این نوشتار با فرض این که، فضاهای شهری به عنوان بستر پرورش کودک با تامین خواستها و نیازهای کودک، به روند رشد فیزیکی و اجتماعی او کمک میکند، به طرح مولفه های کیفی فضای باز شهرها، هم چون ایجاد امکان فعالیت آزاد کودک در ارتباط با این فضاها، حضور و اهمیت طبیعت، مشارکت کودکان به عنوان شهروند در طراحی و استفاده از این فضاها و بازتعریف نظارت بزرگسالان بر کودکان در استفاده از این فضاها، میپردازد. در مجموع، این مولفه ها باعث ارتقای تعامل کودک با فضای باز شهرها میشود. در نهایت، پیشنهادهایی نوشتار در جهت ارتقای کیفیت فضاهای باز شهری در تعامل با کودک برای شهر ایرانی، بهره گیری از آموزه های معماری سنتی و پیشینه فرهنگی کشورمان، بازآفرینی مجدد مفهوم نگرش به کودک و شهر و هم چنین ارتقای کیفیت فضای باز شهرها به «مکان» دوستدار و پذیرای کودک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فضای شهری، شهر سنتی ایران، فضای بازی، کودک و شهر، شهروند، تربیت
  • علی شماعی، رحمان جهانی صفحه 73
    توسعه عمودی شهر یا بلندمرتبه سازی در سال های اخیر به یکی از مهمترین راهبرد ها و برنامه های توسعه شهری تبدیل شده است. این پدیده ضمن داشتن مزایای متعدد، در صورت ضعف در برنامهریزی اثرات منفی بر شاخص های کیفیت زندگی و بهویژه «هویت محله ای» میگذارد. این پژوهش با بررسی اثرات نوع سکونت بر هویت محله ای می کوشد تا از این منظر، اثرات بلند مرتبه سازی بر هویت محله ای ساکنان منطقه 7 تهران را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی، پیمایشی و از نوع مقایسه ای است. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه در میان 384 نفر از ساکنان 20 سال به بالای منطقه 7 تهران به دست آمده است. روش نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای است. در تحلیل آماری نیز، از آزمون تفاوت میانگین ها (T) استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که هویت محله ای در منطقه 7 شهرداری تهران تحت تاثیر بلندمرتبه سازی دچار تغییر و تحولاتی شده است. نمره میانگین شاخص های میزان مشارکت و روحیه جمعی، حس تعلق، شناخت مرز محله و تعهدپذیری در آپارتمان نشینی نسبت به متعارف نشینی کم تر است. افت میزان چنین شاخص هایی به موازات آپارتمان نشینی، تایید کننده تنزل هویت محله ای در منطقه 7 تهران خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه عمودی شهر، هویت محله ای، بلندمرتبهسازی، آپارتمان نشینی، منطقه 7 شهرداری تهران
  • لیدا بلیلان اصل، داریوش ستارزاده، ساناز خورشیدیان، مریم نوری صفحه 83
    یکی از ویژگی های هنرهای اسلامی، وجود نقشهای هندسی در عناصر تزیینی طاقی ایرانی چون مقرنسها، یزدی بندی ها و گره چینی ها است. این مقاله، ویژگی های هندسه تزیین های اسلامی را از زاوی های جدیدتر است، چرا که هندسه تزیین های اسلامی چیزی فراتر از هندسه اقلیدسی است که تنها به بررسی اشکال کلاسیک میپردازد. برای اثبات این ادعا، گره ها از یک سو به دلیل تنوع، کثرت، پیچیدگی، آهنگ، توازن و استفاده از انواع نقوش هندسی و از سوی دیگر به دلیل مطالعات وسیعی که از سوی صاحبنظران در این زمینه ارائه شده، انتخاب گردیدهاند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که از جمله ویژگی های هندسی گره ها، قیاس با ویژگی های هندسه فرکتالها1 است. فرکتال یا برخال، شکلهای هندسی نااقلیدسی نامتعارف، نامنظم و در عین نظمی هستند که مهمترین ویژگی آن ها خود متشابهی آن هاست. این ویژگی ها در هندسه تزیین های اسلامی به صورت تصادفی حاصل نگردیده است؛ چرا که هنرمندان اسلامی علاوه بر برخورداری از دانش ریاضی، همواره از طبیعت به عنوان منبع الهام اصلی بهرهگرفتهاند. این امر حاکی از آن است که در گذشته، این هنرمندان به خوبی از ابعاد گسترده ویژگی های طرحهای هندسی خود، آگاه بوده و از این نظر پانصد سال پیش از همتایان غربی خود از ویژگی های غیراقلیدسی در طرحهای خود بهره گرفته اند.
    کلیدواژگان: هندسه، گره، فرکتال، طبیعت، تزیین های اسلامی
  • حمید آیتی، محمد کمیلی * صفحه 97

    ایجاد شهرهای جدید، اقدامی در جهت تمرکززدایی از کلانشهرها و چارهای در برابر معضلات پیچیدهای همچون مهاجرت بیرویه روستاییان به شهرها، نیاز گسترده به مسکن، انتقال برخی از صنایع آلاینده و جلوگیری از شکلگیری شهرهای خودرو در منطقه شهری مادر شهر است. بدیهی است بخش خصوصی که فقط به دنبال سودآوری است، نه انگیزه ورود به چنین مقولهای را دارد و نه این رسالت را در خود احساس مینماید. از همینرو، ورود دولت در شهرسازی امری اجتنابناپذیر است. با این حال، چنین مداخلهای، منشا بروز کاستی ها و آسیبهای بسیاری است. مهمترین چالش مطرح در این زمینه، نگریستن به شهرهای جدید به مثابه خوابگاه های بزرگ، موقت، مهجور، مصنوعی و عاری از هویت و معنویت است که نقش سلیقه و خواست مردم در آن به شدت کمرنگ است. عدم رغبت مردم به سکونت در این شهرها و خالی از سکنه بودن برخی از آنها، دقیقا بازتابی از عدم توجه شهرسازان به برنامهریزی های فرهنگی، اجتماعی، انسانی و نتیجه تاکید بر ایدئولوژی صنعتمحور در تاسیس این شهرهاست. هدف اصلی این مقاله، بررسی میزان کامیابی دولت در امر شهرسازی های بعد از انقلاب، با روش توصیفی- تحلیلی است. نتایج حاصل نشان میدهد دولت در ساخت شهرهای جدید به نظر مردم در عرصه طراحی و همچنین به کارگیری معیارهای فنی توجهی ننموده است.

    کلیدواژگان: شهرسازی، شهرهای جدید، مداخله دولت، جمعیتپذیری، مکانگزینی
|
  • Kazem Molazadeh, Masoumeh Taheri Dehkordi Page 5
    The historical sources (549 B.C.) introduce Hegmataneh or Hamadan of the Islamic period as one of the oldest cities and perhaps the first city founded by the Iranian ethnic groups. There is no doubt that part of this fame is due to the attribution of this city to the Medes and the first Iranian dynasty. The archeological activities to discover the works of Medes’ Hegmataneh has a record of a hundred year. However, these activities have not lead to the discovery of works in this city. This issue besides other ambiguities which has been formed on the presence of the great kingdom of the Medes has perplexed the researches on Medes.; Without no doubt, access to any kind of data on the capital city of Medes can provide better understanding of the political structure and the nature of Medes government.Efforts have been made through field studies and analysis of existing documents to present reliable documents on the capital city of the Medes, its locating and structure and lack of discovery of works in that city. The existing documents leave no room left for any doubt about the presence of Medes government and its capital city and they confirm the agreement of its place with the present Hamadan city. On the other side, documents show that all sovereignty centers and castles were built on the hills and defendable heights and the housing area of the ordinary people were formed near them. Since the present Hegmataneh hill had been formed in Ashkanid age an on a natural bedground, and as Pisa hill is in lack of works of Medes age, so the only possible option is Mosala hill. Based on the existing documents, since Ashkanid period up to Qajar period, this place was the place for the establishment of the city castle. The remains of such a castle has remained up to recent decades on the hills surfaces based on writings and air photos. Based on this, the place of settlement of ordinary people can be located at the place of the old texture of the city with the centrality of the Jam-e mosque.
    Keywords: Medes, Hegmataneh, Hamadan, Mosal Hill
  • Hosein Zomarshidi Page 17
    Goharshad mosque whose founder is “Goharshad Aqa” is full of Iranian architectural sacred arts. This mosque has four porticos. The southern and main portico is called “Maqsoureh” portico and is full of architectural arts in particular tile woks of sudatory (Moaraq) with images of tile and brick, the knot of geometry of images, various types of inscriptions in scripts of Sols, Kufi, Naskh and kinds of flowers, knowt and scripts of Moaqali, Rasmi Bandi, Band-e Roumi images and finally the unique altar and inlaid wooden pulpit, the artistic works of incredible carpenters. The unique vaulted buildings has brought about a global fame to this mosque. The counter of the portico has diverse inscriptions. The continuation of minarets in particular Agon dome with Moaqali selected flowers images and building scripts, has doubled the magnificence of the mosque. Two eastern and western porticos fully similar to each other, using plinths, entablature constructions of bricks and tiles, column capitals, arcading, stalls building and spandrel walls are built with various beautiful images. In total, the use of trifurcation lines has given a unique value to this mosque. The Qeble portico is connected to Razavi hall of audience with round grape bunch Moaqli images and building trifurcation scripts Ro and Varo from the holy verse of Jomah from holy Quran and many other images has perfected the beauty of this mosque. The install construction with in two stories with various designs and tile works images and many other decorations has intensified the glory of this mosque
    Keywords: Goharshad Mosque, Maqsooreh Portico, By Sonqor Mirza, Agoon Dome, Qebleh Portico
  • Ehsan Ranjbar, Mohammad Reza Pourjafar, Mojtaba Ansari, Mohammad Reza Bemaniyan Page 33
    In recent literature of urban design, access to an integrated structure of the urban public spaces is stated as an important step in achieving urban sustainable development and also promoting the quality of urban public spaces. Despite the newness of the concept, in the history of Iranian urban development, the specific models related to this subject can be observed. The measures taken by Atabakan Fars in urban development (six and seven centuries AfterHijra) in Shiraz was one of the important references in the formation of this network based on the mosque court. The research method of this article is a historical analysis of the architectural spaces and urban changes of Shiraz in Atabakan age based on the first hand contemporary sources. The results of this historical research based on the concepts of urban contemporary design shows that with the formation of the indicative public building such as New Atabakn mosque by following the model of Atiq mosque, a new version of public space was established. Analyzing the architectural space of New Mosque shows that the court was prior to hypostyle hall(Shabistans -nightly prayer chamber). and was acting as the urban public circle. With the discovery of the tombs of Shah-e Cheragh and Seyed Mir Mohammad in that period wit Atiqu mosque, the connection of the courts of two tombs through market of Sar Hoze- Aqa and also the connection of Shah-e Cheragh court with the court of New Mosque through market of Sar-e Chahrrah, gave rise to the formation of a pivot vertical on the pivot of Al-e Bouyeh(Buwayhid)age and an integrated connection network of urban public spaces was formed in a combination of open spaces of mosque courts and tombs and market connecting elements. This network used to act in promoting the higher quality of the center of Shiraz. It is one of the creativities of urban design in the history of Iranian urban development. In fact, it can be said that the identity of the integrated network of Iranian city public spaces of Atabakan age, in addiction to include the old public spaces, connects the new spaces through bazaar as the most active and lively urban public space.
    Keywords: Atabakan of Fars, Public Spaces Network, Bazzar, Mosque Court, New Mosque
  • Seyed Mohammad Kazemi, Hosein Kalantari Khalilabad Page 41
    The Islamic school and thought conveys the message of worshipping in the presence of the creator of the entity. The discovery of the truth which has been feeding the nature and institutionalized in human prepares the bed ground of perfection for human. The motif of perfectionism can be pursued in the worshiping arts and the Muslim artist has used his/her thought to express this truth. Islamic Arts and architecture has tried to present the discovery of the surface of the phenomena with the help of knowledge and vision-oriented artists and employ the artistic creativity to spread the physical and spiritual idea. The purpose of this research is to concentrate the existing forces and facilities to publicize the objective and practical idea of spiritual arts which has been manifested in the architecture of mosque by the architects. The method of research is of the type of descriptive and analytical methods. It has been reviewed and analyzed through studying library sources and making field studies. The results of the research shows that using the semantic features for the design of mosque architecture is effective in conveying monotheistic messages and prepares an appropriate ground for the addressee’s perception and propagation of spiritual ideas.
    Keywords: Disposition(Nature), Message Conveying, Spiritual Art, Mosque Architecture
  • Ahmad Pourahmad, Amin Faraji Molayee, Ayoub Manouchehri, Azadeh Azimi Page 47
    The introduction of unknown ideas within the format of modernism into the Iranian culture and literature, in addition to the subjective manifestation has placed in its objective manifestation into the physical feature of the Iranian city through Iranian and Islamic architecture and urban development. It has established a new form of city which can be termed as the modern city of the third world. As for the influence of such effects, Tehran, in our country was pioneer. So, in this article, efforts have been made to analyze and study the trend of formation and physical-space changes of Iranian –Islamic cities with an emphasize on Tehran and the quality of organization and the rate effects of different factors in particular modernism on urban elements. For this purpose, using descriptive-analytic method, the quality of formation and establishment of Tehran and the impacts of different economic, political, social and cultural factors before and after modernism has been studied. As for the objectives of the study, this article is of the type of developmental studies. In order to collect data and necessary information, the library technique and interview method as the qualitative method have been used. Based on the performed studies, it can be said that in last 200 years, since Tehran has been the main spot of the change in concepts and the spread of new concepts –either good or bad and as a witness to modernism, so this city presents a clear image of space-physical thoughts of modernism periods.
    Keywords: Modernism, Space, Physical Development, Iranian, Islamic Cities, Tehran
  • Amir Mansouri, Minoo Qarahbiglou Page 63
    Children with capabilities, needs and different maturities based on the stages of age growth, method of life conditions and social texture of the place of residence have much more complex psychological needs than biological and physical needs. Though the urban environments, in addition to the adults have small and sharp children addresses which are more than adults under the effects of environmental variables, but the modern city does not know how to receive a child, and prefers to keep him/her in the protected places such as playground up to the age of encountering with the urban environment. Given this assumption that the urban spaces as a ground to grow children by meeting his/her needs help with his/her physical and social growth, this article tries to deal with the qualitative components of open spaces of cities such as: possibility of the free activity of child in connection with these spaces, the presence and importance of the nature, participation of children as citizens in design and using these spaces and redefining the supervision of adults on children in using these spaces.In total, these components cause the enhancement of interaction of child with the open spaces of cities. Finally, certain proposals are presented in line with the promotion of the quality of urban open spaces in interaction of child for Iranian cities, using the traditional architectural teachings and cultural background, recreation of the concept of view to children and also the enhancement of the quality of open spaces of cities as a child friendly places
    Keywords: Urban Space, Iranian Traditional City, Play Space, Child, City, Citizen, Training
  • Ali Shamaei, Rahman Jahani Page 73
    The vertical development or high-rise building construction in recent years have been changed into one of the most important strategies and plans of urban development in recent years. Having various advantages, if being weak in planning, this phenomenon will have negative impacts on the indexes of life quality and in particular district identity. Reviewing the effects of type of settlement on district identity, this research tries to study and analyze the effects of high rise buildings on the district identity of the residents in the District 7 of Tehran from this perspective. The method of this research is of the type of descriptive-analytical, survey and comparative one. The necessary data was collected by using questionnaire instrument out of 384 residents with more than 20 years of residence in the district 7. The sampling method is multi-stage cluster method. In the statistical analysis, the test of average differences (T) was used. The results of the research show that the district identity in the district 7 of Tehran Municipality has undergone certain changes as a result of high-rise building constructions. The average score of the indexes of the rate of participation and collective spirit, sense of belonging, identifying the border of district and responsibility-taking in the apartment settlement is less than conventional settlement. The fall of the rate of such indexes in line with apartment settlement confirms the declination of the district identity in the district 7 of Tehran
    Keywords: City Vertical Development_District Identity_High_Rise Building Construction_Apartment Settlement_District 7 of Tehran Municipality
  • Lida Bayan Asl, Daruish Satarzadeh, Sanaz Khorshidian, Maryam Noori Page 83
    One of the characteristics of Islamic arts is the present of geometrical images in the Iranian arch decorative elements such as vaults, Yazdibandi and Chinese Knots. This article is dealing with the features of the Islamic decorative geometry from a newer perspective. The reason is that the geometry of Islamic decorations is something beyond Euclid geometry which deals only with the study of classic shapes. To prove this claims, the knots have been selected on one side due to diversity, multiplicity, complexity, tone, balance and use of various types of geometrical images and on the other hand due to the vast studies made by authorities on this area. The results of the research show that one of the geometrical features of knots is their comparison with the features of Fractal geometry. Fractals are the unconventional non-Euclid, irregular and at the same time regular geometrical shapes whose most important similarities their self similarities. These features in the Islamic decorative geometry has not been made randomly, because in addition to the fact that Islamic artists have enjoyed mathematical knowledge, they have also used the nature as a source of main inspiration. This indicates that in the past, the artists have been well aware of the vast dimensions of the features of their own geometrical designs. As for this feature, they had used the non-Euclid features in their designs five hundred prior to their western counterparts
    Keywords: Geometry, Knot, Fractal, Nature, Islamic Decorations
  • Hamid Ayati, Mohammad Komeili Page 97

    The establishment of new cities is a measure to decentralize from mega cities and a solution against the complex dilemmas such as irregular migration of villagers into cities, vast need to housing, the transfer of some of the polluting industries and prevention from the formation of self-sprouting cities in the urban region of mother city. It is clear that the private sector is pursuing profit. It has neither motivation to enter such an area nor it feels that it has such a mission. , So, the involvement of the government into urban development area is inevitable. However, such an intervention is the source of the emergence of shortages and may damages. The most important challenges in this area is to view new cities as big, temporary, isolated, artificial and far from identity and spirituality sleeping places. In such a place, the role of taste and desire of people is highly colorless. The lack of interest of people to house in these cities and their lack of residents in some of them is exactly a reflection of the lack of city planners to cultural, social and human planning and therefore the emphasize on the industry-oriented ideology in the establishment of these cities. The main objective of this article is to study the rate of government success in urban development in post-Islamic revolution period through descriptive and analytical method. The results show that in building new cities, the government has not paid attention to the peoples’ views on design and also to the employment of technical standards.

    Keywords: Urban Development, New Cities, Government Involvement, Receiving Population, Locating