فهرست مطالب

مرتع - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1391)

مجله مرتع
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بوم شناسی و مدیریت مرتع
  • هانیه اقدامی، مصطفی ترکش، مهدی بصیری، مجید ایروانی، عبدالرضا مهاجری صفحه 100
    تغییر کاربری اراضی و استفاده بیش از حد توان اکولوژیک اکوسیستم های مرتعی از جمله عوامل مهم در کاهش تنوع-گونه ای به شمار می آید که می تواند سلامت و پایداری این اکوسیستم ها را به مخاطره اندازد. در این تحقیق به بررسی اثر چرا بر تنوع گونه ای در مراتع و دیمزارهای رها شده شهرستان فریدن استان اصفهان پرداخته شده است. بدین منظور در هر مکان مرتعی درصد پوشش تاجی و تراکم گونه های گیاهی اندازه گیری شده و فاصله از روستا موثر بر هریک از مکان ها اندازه-گیری شد. همچنین از پلات های یک متر مربعی در امتداد 3 ترانسکت 100متری به صورت تصادفی- سیستماتیک استفاده شد. اندازه نمونه برای هر مکان مرتعی عدد 20 تعیین شد. شاخص های غیرپارامتریک غنای گونه ای مارگالف، تنوع گونه هیل 1N و شانون- وینر محاسبه شد. از روش های پارامتریک (مدل های وفور- رتبه ای) نیز برای ارزیابی تنوع گونه ای استفاده شد. به منظور بررسی ارتباط گونه ها با عوامل محیطی و تنوع از تجزیه و تحلیل داده های چند متغیره (روش رج بندی) استفاده شد. نتایج این تحقیق حاکی از اختلاف معنی دار بین مکان های مرتعی در سطح یک درصد برای شاخص غنای گونه ای مارگالف بود. این اختلاف بین مراتع خوب با مراتع تخریب شده و دیمزار رها شده است. شاخص های غیر پارامتریک تنوع گونه ای هیل 1N و شانون- وینر اختلاف معنی داری را در سطح پنج درصد نشان دادند که این اختلاف نیز بین مراتع خوب با مراتع تخریب شده و دیمزارهای رها شده است. مدل وفور- رتبه ای در روش پارامتریک، نشان داد که داده ها از مدل لوگ نرمال تبعیت می کنند، که نشان دهنده فاصله از روستا جزء مهمترین متغیر های اثرگذار بر روی میزان تنوع گونه ای و غنای گونه ای شناخته شد. نتایج رج بندی نشان داد که بین تنوع گونه ای با پارامتر های (مقدار ماده آلی، درصد اشباع خاک، آهک و رس) ارتباط مثبت و با پارامترهای (میزان درصد شن و هدایت الکتریکی خاک) ارتباط منفی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، غنای گونه ای، فریدن، مرتع خوب، مرتع تخریب شده، دیمزار رها شده، رج بندی
  • زهره رفیعی مجومرد، علی طویلی*، غلامرضا زهتابیان، محمد حیدری، مهدی سلطانی گردفرامرزی صفحه 110

    در تحقیق حاضر اثر پلیمر جاذب رطوبت فرآوری شده با نشاسته و آلژینات در چهار سطح 0 (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد وزنی در حالت کشت گلدانی بر روی ویژگی های رویشی سیاه تاغ شامل ارتفاع، وزن تر و خشک قسمت هوایی، وزن تر و خشک ریشه، قطر یقه و طول ریشه در نهالستان اشکذر مورد ارزیابی قرار گرفت. به علاوه مقدار آب مصرفی در هر گلدان تحت شرایط استفاده و عدم استفاده از پلیمر جاذب رطوبت نیز در طول دوره آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت کاملا تصادفی با 4 تیمار و چهار تکرار (در هر تکرار 6 نهال تاغ) انجام شد. در مقایسه با شاهد (بدون پلیمر)، بهبود صفات مورد بررسی در حالت استفاده از پلیمر مشاهده شد. تاثیر ماده اصلاحی پلیمر روی مقدار آب مصرفی در طول دوره نیز اختلاف معنی داری را نسبت به شاهد نشان داد به طوری که در شاهد مقدار آب مصرف شده برای آبیاری گلدان ها تقریبا دو برابر حالت 3درصد پلیمر بود. حداکثر عملکرد ماده تر و خشک و رطوبت نگهداری شده در خاک مربوط به تیمار 3درصد پلیمر و حداقل آن مربوط به تیمار شاهد بود. به طور کلی نتایج این تحقیق بیانگر تاثیر مثبت پلیمر بر ویژگی های رویشی و استقرار نهال سیاه تاغ و کاهش مقدار آب مصرفی در مقایسه با حالت عدم استفاده از این ماده بود.

    کلیدواژگان: پلیمر سوپرجاذب، سیاه تاغ، مصرف آب، ویژگی های رویشی، نهالستان اشکذر
  • کلثوم علیشایی، قاسمعلی دیانتی تیلکی، ربیع بهروز صفحه 120
    به منظور بررسی تاثیر لیگنین کرافت بر خصوصیات جوانه زنی گونه Festuca arundinacea، نمونه های خاک مورد استفاده در این مطالعه به صورت تصادفی از درمنه زارهای کوه سغلچی در حوزه آبخیز هراز از عمق صفر تا 20 سانتی متری جمع آوری شد. سپس در آزمایشگاه خاکشناسی خصوصیات خاک از جمله بافت (درصد رس، سیلت و شن)، درصد کربن آلی و ماده آلی، میزان نیتروژن کل و pH و EC خاک اندازه گیری شد. همچنین لیگنین کرافت مورد نیاز در این مطالعه، از لیکور سیاه کرافت استخراج شد. نمونه های خاک جمع آوری شده از منطقه در 12 گلدان آزمایشی تحت سه تیمار صفر، 50 و 200 میلی گرم لیگنین کرافت به ازای کیلو گرم خاک، به صورت کاملا تصادفی در چهار تکرار قرار داده شدند. سپس ده عدد بذر گونهF. arundinacea در هر گلدان کاشته و درصد و سرعت جوانه زنی و طول رشد اندام های هوایی در طول 40 روز دوره آزمایش، بررسی شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از لیگنین کرافت در خاک تاثیر معنی داری بر خصوصیات جوانه زنی گونه مورد بررسی داشته و در میزان 200 میلی گرم لیگنین کرافت به ازای کیلو گرم خاک، این گونه گیاهی دارای بیشترین درصد جوانه زنی و طول رشد اندام های هوایی بود. به طور کلی نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که افزودن لیگنین کرافت به میزان 200 میلی گرم به ازای کیلو گرم خاک باعث بهبود در ویژگی های جوانه-زنی و طول رشد این گونه گیاهی شده است
    کلیدواژگان: arundinacea، جوانه زنی، بذر، لیگنین کرافت
  • لیدا عندلیبی، رضا جعفری، حسین بشری صفحه 130
    توانایی اکوسیستم مرتعی در حفظ یا از دست دادن منابع حیاتی مانند آب، خاک و مواد آلی بستگی به عملکرد چشم انداز و وضعیت پوشش گیاهی مرتع وابسته است. در این تحقیق با استفاده از یک مطالعه موردی و به کمک تصاویر ماهواره ای در مراتع منطقه سه اصفهان، امکان کاربرد «شاخص نشت جهت دار پوشش گیاهی» (CDLI) در ارزیابی عملکرد مراتع مناطق استپی ایران بررسی شد. این شاخص با استفاده از شاخص گیاهی PD54 و باندهای سبز و قرمز داده های ماهواره لندست TM مربوط به سال 2009 محاسبه شد. مقدار عددی این شاخص بین عدد صفر برای مراتع با عملکرد بالا و عدد یک در مراتع با عملکرد ضعیف متغیر است. نتایج مطالعه نشان داد مقدار 79/0 این شاخص در قسمت های مختلف منطقه مطالعاتی، نشان دهنده خروج منابع (نشت) از اکوسیستم مرتع است. این نتیجه با درصد به نسبت کم تاج پوشش گیاهی منطقه (اغلب کمتر از 20 درصد) که منجر به عدم حفظ منابع در مرتع شده است مطابقت دارد. بررسی آماری همچنین نشان داد که ضریب تبیین بین شاخص محاسبه شده و شاخص گیاهی در سطح 95 درصد معنی-دار است. مطابق یافته های تحقیق حاضر، این شاخص می تواند به عنوان مکمل روش های میدانی در تعیین و ارزیابی عملکرد چشم اندازهای کم شیب مرتعی ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد مرتع، سنجش از دور، CDLI، PD54
  • پریا کمالی، رضا عرفانزاده صفحه 142
    این مطالعه با هدف بررسی رابطه بانک بذر خاک و پوشش سطحی در حوزه واز برای شناخت پتانسیل های بانک بذر در علفزارهای شمال کشور (حوزه واز) انجام شد. به روش تصادفی- سیستماتیک از دو عمق 5-0 و 10-5 سانتی متری خاک در زمستان 1389 در 40 پلات نمونه برداری شد. برای از بین بردن اثر شیب 2 ترانسکت (به طول 100 متر) در جهت شیب و 2 ترانسکت (به طول صد متر) عمود بر جهت شیب مستقر و پلات های (یک متر مربعی) در امتداد آنها تعیین شدند. همچنین بررسی و ثبت پوشش گونه های گیاهی در هر پلات در خرداد 1390 به روش تخمین انجام شد. از شاخص کیفی سورنسون برای اندازه گیری تشابه بین بانک بذر خاک و پوشش گیاهی سطح زمین در هر پلات استفاده شد. از آزمون t جفتی برای مقایسه تشابه دو عمق خاک استفاده شد. گونه های هر پلات هم در پوشش و هم بانک بذر به درصد نسبی تبدیل شد و برای مقایسه گیاهان یکساله و چند ساله پوشش سطح زمین و بانک بذر از تی استفاده شد. نتایج نشان داد که تشابه بانک بذر خاک با پوشش سطح زمین برای عمق اول 27 درصد و برای عمق دوم 10 درصد است. بین حضور گونه های یکساله و چندساله اختلاف معنی دار وجود داشت، به طوری که گونه های یکساله در بانک بذر بیشتر از پوشش و چندساله ها در پوشش سطح زمین بیشتر از بانک بذر حضور داشتند. تروفیت ها بیشترین حضور در بانک بذر و همی کریپتوفیت ها بیشترین حضور را در پوشش سطح زمین نشان دادند. این تحقیق نشان داد که تشابه بانک بذر خاک با پوشش رو زمینی پایین بود و نمی توان به طور دقیق از یکی، دیگری را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: اشکال زیستی، بانک بذر خاک، پوشش روزمینی، شاخص تشابه سورنسون، حوزه واز، علفزار
  • مهدی معمری، حسین ارزانی، حسین آذرنیوند، محمدعلی زارع چاهوکی صفحه 154
    پوشش سطح خاک یک شاخص کلیدی برای سلامت مرتع است. به همین دلیل تعیین مناسب ترین روش برای تعیین درصد پوشش در هر منطقه آب و هوایی یا رویشگاه که از سرعت و دقت کافی برخوردار باشد، اهمیت زیادی دارد. برای انجام این مطالعه، 4 تیپ گیاهی (دو تیپ علفزار و دو تیپ بوته- علفزار) در منطقه طالقان انتخاب شد. بعد از تعیین تعداد پلات به روش آماری و ابعاد پلات بر اساس سطح گونه غالب، در هر تیپ 6 ترانسکت مستقر شد. در طول هر ترانسکت 10 پلات با روش سیستماتیک- تصادفی و با فواصل 20 متر انداخته شد. میزان تاج پوشش هر گونه با روش نظری (با نظر سه کارشناس مرتعداری) برآورد شد و به طور همزمان از هر پلات یک عکس تهیه شد. همچنین در آزمایشگاه، درصد تاج پوشش هر گونه در هر پلات روی تصاویر دیجیتالی پس از انتقال به رایانه، با استفاده از نرم-افزار ArcView برآورد شد. زمان صرف شده برای اندازه گیری درصد پوشش در دو روش ثبت شد. سپس اعداد درصد تاج پوشش فرم های رویشی که با هر دو روش به دست آمده بود، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 و آزمون t جفتی تجزیه و تحلیل شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که در تیپ های علفزار و بوته- علفزار درصد تاج پوشش گندمیان با دو روش اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. درصد تاج پوشش گندمیان در روش عکسبرداری بیشتر از روش تخمین نظری و اختلاف بین میانگین ها نسبت به فرم های بوته ای و پهن برگان علفی بیشتر بود. در تیپ های بوته- علفزار بین میانگین درصد تاج پوشش فرم های رویشی بوته ای و پهن برگان علفی اندازه گیری شده با استفاده از دو روش اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0P<). میانگین زمان صرف شده در روش نظری برای اندازه گیری پوشش هر پلات در عملیات صحرایی بیشتر از روش عکسبرداری بود. در نتیجه می توان بیان کرد که روش عکسبرداری به دلیل صرف زمان کمتری برای انجام عملیات صحرایی و در نتیجه کاهش حجم عملیات صحرایی، تهیه عکس های دیجیتالی و تفسیر در محیط نرم افزاری در آزمایشگاه، در رویشگاه های دارای فرم های رویشی پهن برگان علفی و بوته ای ها می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تخمین نظری، عکسبرداری، فرم های رویشی، علفزار، بوته، علفزار، زمان صرف شده
  • حمیدرضا ناصری، جواد پوررضایی، شهرام یوسفی خانقاه، رضا شاکری صفحه 166
    در این مطالعه پوشش گیاهی حاشیه دریا در منطقه عامری واقع در شمال غرب استان بوشهر ارزیابی شد. با استفاده از تصاویر ماهواره لندست ETMو کنترل زمینی با GPS، مرز تیپ های گیاهی تعیین شد. در محدوده مورد مطالعه، شش-تیپ گیاهی تشخیص و در هر تیپ تعداد 20 پلات دو متر مربعی به طور تصادفی سیستماتیک مستقر شد. ضمن ثبت گونه های گیاهی، نمونه برداری از خاک هم انجام شد. اهمیت نسبی هر گونه محاسبه و گروه بندی پوشش با روش TWINSPAN انجام گرفت. بر اساس نمایه شانون و سیمپسون تنوع گونه ای هر گروه گیاهی تعیین شد. در مجموع 68 گونه گیاهی متعلق به 22 تیره شناسائی شد. مهمترین تیره ها شامل گندمیان، کاسنی، اسفناجیان و پروانه آسا بودند که به ترتیب 3/16 درصد، 7/13 درصد، 8/10 درصد و 6/10 درصد از کل فلور منطقه را تشکیل می دهند. بر اساس نتایج بیشترین تنوع در گروه چهارم مشتمل بر تیپ گیاهی Gymnocarpus decandera - Platycheat munronifolia به میزان 6/1و کمترین مقدار در گروه اول که در آن گونه Halocnemum strobilaceum غالب است به مقدار 8/0 بر اساس نمایه شانون مشاهده شد. نتایج همبستگی تنوع با میزان شوری خاک و اجزاء بافت خاک (رس، سیلت و ماسه) نشان داد که که تنوع با میزان شوری خاک بالاترین همبستگی را داشته و این رابطه به شکل نمایی است. همچنین با افزایش شوری خاک تا حد 50 دسی زیمنس میزان نمایه تنوع شانون به زیر یک کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، گروه گیاهی، منطقه عامری، استان بوشهر
  • اقتصادی و اجتماعی
  • محسن ملکی، مرضیه مسیبی، فرحناز رستمی، مرتضی اکبری، عنایت عباسی صفحه 176
    هدف کلی این تحقیق بررسی دلایل غیرفعال شدن تعاونی های مرتعداری استان های شمال غرب کشور (اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی) بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری شامل اعضای هیات مدیره و اعضای تعاونی های استان های غربی بودند. حجم نمونه بر اساس رابطه کوکران به تعداد 349 نفر (48 نفر از استان ادبیل، 105 نفر از استان ارومیه و 196 نفر از استان تبریز) تعیین شد که برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از استادان و کارشناسان رشته ترویج کشاورزی دانشگاه تهران و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری تایید شد و اعتبار آن با استفاده از آلفای کرونباخ (96/0=α) محاسبه شد، که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق است. با بهره گیری از روش تحلیل عاملی، هفت عامل موثر بر غیر فعال شدن تعاونی های مرتعداران در مناطق مورد مطالعه به شرح ذیل شناسایی شدند: وابستگی دولتی و بهره وری پایین فعالیت های تعاونی با 3/25 درصد واریانس تبیین شده، عدم آگاهی به وظایف تعاونی و عدم انسجام و هماهنگی درونی با 29/20 درصد واریانس تبیین شده، ناتوانی در جلب رضایت و برآوردن توقعات اعضاء با 21/4 درصد واریانس تبیین شده، ضعف در برقراری ارتباطات برون سازمانی با 16/6 درصد واریانس تبیین شده، ناتوانی در ایجاد فرصت های شغلی جدید با 8/5 درصد واریانس تبیین شده، پیچیدگی و نیز بروکراسی اداری- دولتی با 91/3 درصد واریانس تبیین شده و پایین بودن درآمد سرانه تعاونی ها با 95/2 درصد واریانس تبیین شده که در مجموع 3/73 درصد واریانس را تبیین کردند. نتایج تحلیل واریانس و L.S.D هم نشان داد، تفاوت معنی داری بین استان های مورد مطالعه (اردبیل، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی) از نظر دلایل غیرفعال شدن تعاونی ها در سطح یک درصد و با 99 درصد اطمینان وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعاونی های مرتعداری، مراتع، مشارکت
|
  • H. Eghdami, M. Tarkesh, M. Basiri, M. Iravani, A. Mohajeri Page 100
    Changing land use and overexploiting rangelands beyond the ecosystems potential are effective factors reducing species diversity that could threaten these ecosystems’ health and stability. In the present study effects of grazing on species diversity of rangelands and abandoned drylands in Fereydan, Isfahan was evaluated. In each rangeland site the percentage of crown cover and species diversity were obtained and the effects of distance from village were also studied. Along three transects of 100-meters according to sample size one square meter plots were randomly selected. Calculated sample size was 20 for each range site. Non-parametric indices such as Margalof species richness index, Hill (N1) and Shannon-winner species diversity were calculated. Parametric algorithms (frequency-order models) also were used for species diversity evaluation. In order to investigate the relationship between species diversity and environmental factors, multivariate data analysis was (ordination method) applied. Results indicated that Margalof species richness index was significantly higher in good rangelands than others (P>0.01). Non-parametric diversity indices such as, Hill (N1) and Shanonn-winner showed significant differences (P>0.05) between good rangeland and both, degraded rangeland and abandoned dryland sites. Frequency-order model in parametric method indicated that data followed log normal model. Distance from rural area was recognized as the most important variable effective on species diversity and species richness. Ordination analysis (PCA) showed that there is a positive correlation between species diversity and soil organic matter, moisture saturation, lime and clay percentages and a negative correlation with sand percentage and soil electrical conductivity.
    Keywords: Species diversity, Species richness, Fereydan, Good rangeland, Degraded rangeland, Abandoned dryland, Ordination
  • Z. Rafiee Majoumard, A. Tavili, G. R. Zehtabian, M. Heidary, M. Soltani Gerde., Faramarzi Page 110

    The current research was conducted to evaluate effects of a super absorbent polymer (SAP) on growth ptoperties of Haloxylon aphyllum seedlings in nursary conditions in Ashkezar nursary. For this purpose, a completely randomized design with 4 levels of SAP including 0 (control), %1, %2 and %3 of pot weight in 4 replications (each including 6 seedlings) was performed. The evaluated growth properties of seedlings were height, shoot and root fresh and dry weights, root length and collar diameter. The amount of consumed water in each pot was measured during the studyperiod. In comparison with control, enhanced measured properties were observed in treated pots. Using 3 percent SAP treatment resulted to the highest levels of growth properties and it had significant differences compared to the control. Also consumed water in 3 percent SAP treatment was about half of the conrtol. In conclusion applying SAP in nursary for seedling production is beneficial andcould enhance seedling initial growth properties.

    Keywords: Super absorbent polymer, Haloxylon aphyllum, Growth properties, Water use content, Ashkezar nursary
  • K. Alishaii, G.A. Dianati Tilaki, R. Behrooz Page 120
    Effects of Kraft lignin on germination characteristics of Festuca arundinacea Schreb in loam-clay sandy soils were evaluated. Soil samples were randomly collected from Artemisia herba-alba type in Haraz watershed (Saghelchi Mountain). Soil characteristics were determined in laboratory. Treatments were a (0, 50 and 200) mg Kraft lignin per kilogram soil arranged in a completely randomized design with four replicates. Ten seeds per replicate were planted in pots and then 80 mg urea solved into 120 cc distilled water added to all pots. Experimental period lasted 40 days. Germination percentage, germination rate and above ground growth lengths of F. arundinacea were measured during experimental periods. Lignin used in this study was isolated in the laboratory from Kraft liquor. The data were statistically analyzed by SPSS Statistics 17.0 and Excel softwares. The differences between the means were compared using Duncan test. The results of this study showed that, significant differences between the three treatments crop yield in F. arundinacea Schreb and the maximum germination percentage and growth length aerial of F. arundinacea Schreb was recorded in 200 mg / kg soil, Kraft lignin. The results of this study demonstrate that add Kraft lignin to the soil will improvement plant germination characteristics and growth length
    Keywords: Festuca arundinacea Schreb, germination, Seed, Kraft Lignin
  • L. Andalibi, R. Jafari, H. Bashari Page 130
    Functionality of rangeland landscape determines the ability of ecosystem to conserve or lose vital resources such as water, soil and organic matter. Therefore, the functionality of rangeland is highly related to its vegetation cover. This study aimed to analyse the applicability of a Cover Directional Leakiness Index, CDLI, in rangeland functionality assessment of a Steppe zone, using satellite imagery in a case study in Soh region, Isfahan, Iran. This index was calculated based on a spectral index called Perpendicular Distance vegetation index, PD54, using green and red bands of Landsat TM 2009 data. The CDLI varies from 0 to 1 where a studied site is fully functional versus fully dysfunctional, respectively. The calculated CDLI for the study area was about 0.79 which indicates low functionality as its low plant cover percentage (<20%) can not capture and conserve resources. Statistical analysis also showed that relationships between CDLI and vegetation cover index was significant at the 95% confidence level. According to the results, the CDLI index can be used as a supplementary tool to field methods for determining and assessing the functionality of Iran’s low-relief rangeland landscapes.
    Keywords: Rangeland function, Remote sensing, CDLI, PD54
  • Paria Kamali, Reza Erfanzadeh Page 142
    This study aimed to investigate the similarity between above ground vegetation and soil seed bank in order to evaluate the possible potential of seed bank for recovering eroded communities in Vaz watershed located in northern part of Iran. Soil samples were collected from two depths 0-5 and 5-10 cm in 40 plots established along four 100 m transects (two of which parallel to the slope gradient and two of which perpendicular to the slope gradient) in winter of 2010. Above ground vegetation was also studied and recorded in the next growth season, (2011) in each plot. Sorenson index was used to measure the relationship between soil seed bank and above ground vegetation. Paired t-test was applied to compare the similarities of above ground vegetation with upper- layer and deeper-layer soil seed banks. Relative abundance of each plant species in each plot was calculated and the relative abundances were recalculated into life form and life-span for each plot for both seed bank and above ground vegetation. Paired t-test was also used to compare each life form and each life-span between soil seed bank and above ground vegetation. The results showed that the similarity between soil seed bank and above ground vegetation was generally low and the similarity was lower for deeper soil seed bank (27% vs. 10%). Perennials were higher in the above ground vegetation than soil seed bank. Therophytes were higher in soil seed bank while hemicryptophytes were higher in the above ground vegetation. We also concluded that it was impossible to predict soil seed bank using above ground vegetation and vice versa.
    Keywords: Above ground, vegetation Grassland, Life form, Seed bank, Sorenson index, Vaz watershed
  • M. Moameri, H. Arzani, H. Azarnivand, M. A. Zare Chahuoki Page 154
    Ground cover is a key indicator of rangeland health. Therefore determination of most suitable method of cover measurement in each climatic zone with enough precision and fast is important. To conduct this study four vegetation types (two grass communities and two grass-shrub communities) in Taleghan region were selected. Then in each vegetation type 6 transects were established. Along each transect 10 one meter square plots were located based on random- systematic sampling. Within each plot canopy cover percentage of each species was measured by ocular estimation and photographic methods simultaneously. Also, canopy cover percentage of each species on images was determined using Arc View software at office. Moreover, the spend time for measuring cover percentage using two methods (ocular and photography) was recorded and compared. Then, the percentage of canopy cover by life forms, obtained from ocular and photography methods were compared using SPSS ver.15 software and paired T-test. In general, the results of this study showed that in grass and grass- shrub communities, there were significant differences between canopy cover of grasses measured by two methods. The canopy cover of grasses was measured by photographic method, was more than canopy cover estimated by ocular method. Also differences between means compared with shrubs and forbs were higher. In shrub- grass vegetation type differences between canopy cover percentage of shrubs and forbs obtained from either ocular or photographic methods were not significantly different (P<0.05). The mean of time consumption for field survey at ocular method in order to estimating canopy cover in each plot was more than photography method. As a result we can conclude that photographic method because of less time consumption in ground survey and consequently less ground activities because of using digital images and interpretation by software in office is more applicable.
    Keywords: Ocular method, Photographic method, Life form, Grassland, Grass, shrubland
  • H. R. Naseri, J. Pour Rezaee, S. Yousefi Khanghaj, R. Shakeri Page 166
    In this study marginal sea vegetation of Ameri region in the North West of Boshehr province were evaluated. Boundary of plants types were distinguished by ETM satellite images and GPS. We found six plant types in study area. In each plant type 20 plots (2m2) were established by using of random- systematic method and in addition to species recording, soil sampling was done. According to method, species relative importance was calculated and vegetation grouping was done by TIWNSPAN. Finally plant diversity was obtained by Shanon and Simpson index. Totally 68 species representing 22 families were collected. The largest families were Poaceae, Asteraceae, Chenopodiaceae and Fabaceae representing 16.3%, 13.7%, 10.8%, and 10.6% of the total flora, respectively. Results showed the highest diversity was in 4th group included Gymnocarpus decandera - Platycheat munronifolia plant type which had 1.63 of Shannon index meanwhile lowest diversity was occurred in first group with Halocnemum strobilaceum dominant species which is located after seashore and had 0.8 of Shannon index. Results of correlation between species diversity, soil salinity and soil particles (clay, silt and sand) showed species diversity had highest correlation with soil salinity and there is an exponential correlation between these two parameters according to correlation when salinity reaches to 50 ds/m species diversity will decrease less than 1 of Shannon index.
    Keywords: Plant diversity, Plant group, Ameri, Boshehr Province
  • M. Maleki, M. Masayebi, F. Rostami, M. Akbari, E. Abbasi Page 176
    The purpose of this survey was to identify the stumbling blocks in range management cooperative activities in North West Provinces (Ardebil, East Azerbaijan and West Azerbaijan). Descriptive study method was used to obtain information for directory board members cooperatives in those provinces. The sample (n=349), was selected using a stratified random sampling including; (48 from Ardebil, 105 from East Azerbaijan and 196 from West Azerbaijan cooperatives). Data was collected through a questionnaire which its (Faced and content) validities of the questionnaire were examined by a panel of agricultural extension experts and Tehran university professors and research Institute for forests and rangelands. The reliability of questionnaire was assessed by Cronbach's – alpha formula (α=.96) and showed that the reliability of the questionnaire was acceptable. SPSS/win 11.5 Software was used for data analyzing, and ANOVA and factor analysis methods were employed to identify effective factors. The results showed that seven effective factors explained 73.3 percent of the total variance. The first factor was public dependency and low productivity of cooperative activities factor with 25.3%, as the first factor. Other factors were ignorance and lack of coherence and coordination within the cooperative responsibility with 20.29%, inability to satisfy and meet the expectations of members with 4.21%, weaknesses in outside communications with 6.16%, inability to create new job opportunities and the complexity with 5.8%,, public bureaucracy with 3.91%, and low per capita income of cooperatives with 2.95%. In addition results indicated that there was significant differences between provinces in relation to range management cooperative inactivity.
    Keywords: Range Management Cooperatives, Rangelands, Participation